EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acord între UE și Elveția privind sistemul de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (ETS)

Acord între UE și Elveția privind sistemul de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (ETS)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acord între UE și Confederația Elvețiană privind crearea unei legături între respectivele lor sisteme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Decizia (UE) 2017/2240 privind semnarea și aplicarea provizorie a acordului dintre UE și Confederația Elvețiană privind crearea unei legături între respectivele lor sisteme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

Decizia (UE) 2018/219 privind încheierea acordului dintre UE și Confederația Elvețiană cu privire la crearea unei legături între respectivele lor sisteme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD?

  • Acordul își propune să facă legătura între sistemul de comercializare a emisiilor al UE (EU ETS) și ETS-ul Elveției (CHETS). UE consideră că sistemul său de comercializare a emisiilor (ETS) este un instrument de politică care reduce eficient emisiile de gaze cu efect de seră, din punctul de vedere al costurilor. Crearea unei legături a sistemelor de comercializare a emisiilor cu scopul de a permite comercializarea cotelor de emisie între sisteme va contribui la construirea unei piețe internaționale de emisii de carbon solide și va consolida în continuare eforturile de reducere a emisiilor părților care și-au creat o legătură între sisteme, contribuind astfel și la obiectivele Acordului de la Paris privind schimbările climatice.
  • Legătura dintre cele două sisteme va deveni complet operațională numai după ce Elveția va pune în vigoare toate normele necesare în legislația sa națională, în special în ceea ce privește extinderea ETS pentru includerea aviației. Cu toate acestea, în condițiile prezentului acord, Comitetul mixt (JC) înființat, a început să funcționeze de la semnarea acordului (noiembrie 2017) pentru a asigura coordonarea între părți, inclusiv cu privire la evoluțiile privind intrarea în vigoare a normelor elvețiene relevante.

ASPECTE-CHEIE

Plafonare și comerț: modul în care funcționează EU ETS

  • EU ETS, instituit prin Directiva 2003/87/CE, funcționează pe principiul „plafonul și comerțul”. Un plafon este stabilit pe cantitatea totală de anumite gaze cu efect de seră care pot fi emise de centralele nucleare și instalațiile industriale acoperite de sistem. Plafonul se reduce cu timpul pentru a determina reducerea emisiilor totale.
  • Pe lângă instalațiile staționare, EU ETS se aplică tuturor zborurilor dintre aeroporturile din UE și Zonă economică europeană.
  • În limita plafonului, companiile primesc sau cumpără certificate de emisii* pe care apoi le pot schimba între ele, după cum este necesar. Înainte de 2021, ele ar putea utiliza, de asemenea, sume limitate de credite internaționale din proiecte de economisire a emisiilor, din întreaga lume, pentru respectarea sistemului. Limita pentru numărul total de certificate disponibile asigură păstrarea valorii lor.
  • În fiecare an, o companie trebuie să predea suficiente certificate pentru a-și acoperi toate emisiile, altfel acestora li se aplică amenzi substanțiale. Dacă o companie își reduce emisiile, poate păstra indemnizațiile de rezervă pentru a-și acoperi nevoile viitoare sau le poate vinde altei companii care nu are certificate.
  • Tranzacționarea aduce flexibilitate, ceea ce asigură reducerea emisiilor acolo unde acest lucru este cel mai rentabil. De asemenea, aceasta promovează investițiile în tehnologii curate, cu emisii reduse de carbon.

Acordul UE-Elveția

  • Acordul stabilește obiectivele și principiile cheie, precum și structura instituțională, pentru conectarea sistemelor de comercializare a emisiilor din UE și Elveția.
  • Odată ce legătura dintre EU ETS și ETS-ul Elveției devine operațională, cotele de emisie care provin dintr-un sistem sunt eligibile pentru respectarea celuilalt sistem.

Criterii esențiale

  • Pentru a asigura compatibilitatea celor două sisteme, trebuie îndeplinite anumite criterii esențiale, prevăzute într-o anexă la acord. Aceste criterii reflectă în mare măsură dispozițiile legislației EU ETS sau a actelor sale de punere în aplicare. Fiecare sistem poate adopta reguli mai stricte decât criteriile esențiale.
  • Acordul permite posibilitatea unor dezvoltări legislative viitoare în sistemele conexe fără a fi necesară o renegociere substanțială, atât timp cât sistemele continuă să îndeplinească criteriile esențiale.

Partajarea și coordonarea informațiilor

Acordul stabilește un proces de schimb de informații și coordonare în domenii relevante. Acest lucru este stabilit cu scopul de a asigura implementarea corectă și integritatea continuă a sistemelor conectate. Acest proces permite părților să se informeze reciproc despre evoluțiile legislative relevante.

Aviaţia

  • Acordul clarifică faptul că Elveția va reflecta dispozițiile EU ETS privind aviația din ETS Elveția pentru ca legătura dintre cele două sisteme de comercializare a emisiilor să intre în vigoare.
  • Operatorii de aviație vor fi administrați de către un stat SEE sau de Elveția, în cadrul abordării „ghișeului unic”. Aceasta înseamnă că o singură autoritate își asumă responsabilitatea pentru implementarea celor două sisteme, astfel încât operatorii vor trebui să se ocupe doar de o singură autoritate din cadrul sistemului conectat.
  • Situația specială a aeroportului bi-național Basel este abordată pentru a evita contorizarea dublă, în cazul în care Elveția va ajunge la un acord bilateral privind acoperirea activităților din aeroportul din Basel.

Comitet mixt

Acordul stabilește un Comitet mixt ca principala structură de decizie. Comitetul mixt:

  • cuprinde reprezentanți ai ambelor părți și este responsabil pentru administrarea și implementarea corespunzătoare a acordului;
  • joacă un rol esențial în procesul de partajare și coordonare a informațiilor, precum și în evaluarea dacă părțile continuă să îndeplinească criteriile esențiale;
  • poate propune modificări la articolele acordului și să facă modificări la anexe;
  • a devenit funcțional de la data semnării acordului în condițiile acordului privind aplicarea provizorie a anumitor articole.

Mecanismul de soluționare a litigiilor

Litigiile cu privire la interpretarea sau aplicarea acordului pot fi sesizate de către oricare dintre părțile Comitetului mixt, pentru soluționare. În cazul în care Comitetul mixt nu reușește să soluționeze litigiul în termen de șase luni, acesta poate fi sesizat la Curtea Permanentă de Arbitraj, la cererea oricăreia dintre părți.

Norme tehnice

Pe lângă principiile, obiectivele și aranjamentele instituționale, acordul conține dispoziții tehnice care reglementează funcționarea registrelor, contabilitatea, licitații, informații sensibile și de securitate.

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2020.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Certificat de emisii: dreptul de a emite o tonă de dioxid de carbon echivalent pe parcursul unei perioade specificate, care a fost emis în cadrul EU ETS sau al ETS-ului Elveției.

DOCUMENTELE PRINCIPALE

Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (JO L 322, 7.12.2017, pp. 3-26)

Decizia (UE) 2017/2240 a Consiliului din 10 noiembrie 2017 privind semnarea, în numele Uniunii, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (JO L 322, 7.12.2017, pp. 1-2)

Decizia (UE) 2018/219 a Consiliului din 23 ianuarie 2018 privind încheierea Acordului dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (JO L 43, 16.2.2018, pp. 1-2)

DOCUMENTE CONEXE

Aviz privind intrarea în vigoare a Acordului dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (JO L 330, 20.12.2019, p. 1)

Decizia (UE) 2018/1279 a Consiliului din 18 septembrie 2018 privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul comitetului mixt instituit prin Acordul dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană pentru crearea unei legături între respectivele lor scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în ceea ce privește adoptarea regulamentului său de procedură (JO L 239, 24.9.2018, pp. 8-13)

Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (JO L 275, 25.10.2003, pp. 32-46)

Modificările succesive aduse Directivei 2003/87/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Decizia (UE) 2015/1339 a Consiliului din 13 iulie 2015 privind adoptarea, în numele Uniunii Europene, a Amendamentului de la Doha la Protocolul de la Kyoto la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice și îndeplinirea în comun a angajamentelor care decurg din acesta (JO L 207, 4.8.2015, pp. 1-5)

Amendamentul de la Doha la Protocolul de la Kyoto (JO L 207, 4.8.2015, pp. 6-14)

Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice (JO L 33, 7.2.1994, pp. 13-28)

Acordul de la Paris (JO L 282, 19.10.2016, pp. 4-18)

Decizia (UE) 2016/1841 a Consiliului din 5 octombrie 2016 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Acordului de la Paris adoptat în temeiul Convenției-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (JO L 282, 19.10.2016, pp. 1-3)

Data ultimei actualizări: 17.01.2020

Top