Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Învățarea pe tot parcursul vieții: calificările europene

Învățarea pe tot parcursul vieții: calificările europene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Recomandare – Cadrul european al calificărilor pentru învățarea pe tot parcursul vieții

CARE ESTE ROLUL ACESTEI RECOMANDĂRI?

  • Revizuind cadrul de referință comun al sistemelor naționale ale calificărilor – Cadrul european al calificărilor (CEC) pentru învățarea pe tot parcursul vieții* –, recomandarea urmărește îmbunătățirea transparenței, a comparabilității și a transferabilității calificărilor cetățenilor din Europa.
  • Obiectivul mai general este de a contribui la modernizarea sistemelor de educație și de formare, precum și de a spori angajabilitatea, mobilitatea și integrarea socială a lucrătorilor și a cursanților.

ASPECTE-CHEIE

Revizuirea CEC se asigură că sunt acoperite toate tipurile și nivelurile calificărilor, inclusiv calificările din învățământul superior, din educația și formarea profesională* și din învățământul general, precum și calificările acordate de organizații din sectorul privat și din sectorul internațional.

Recomandări destinate țărilor UE:

  • să utilizeze CEC drept referință pentru calificările lor naționale – și anume, prin corelarea cu nivelurile CEC prevăzute în anexa II, cu criteriile prevăzute în anexa III și cu principiile comune de asigurare a calității prevăzute în anexa IV – și pentru compararea cu calificările naționale ale altor țări ale UE;
  • după caz, să promoveze legături între sistemele de credite* și cadrele sau sistemele naționale ale calificărilor, ținând seama de principiile comune aplicabile sistemelor de credite prevăzute în anexa V;
  • să revizuiască și să actualizeze, acolo unde este relevant, corelarea calificărilor naționale potrivit CEC revizuit;
  • să asigure transparența procesului de corelare și informarea adecvată a publicului cu privire la acesta, utilizând câmpurile de date în conformitate cu anexa VI;
  • să încurajeze utilizarea CEC de către toate părțile interesate (partenerii sociali, serviciile publice de ocupare a forței de muncă, furnizorii de servicii educaționale, organismele de asigurare a calității, autoritățile publice);
  • să asigure continuarea și coordonarea sarcinilor îndeplinite de centrele naționale de coordonare pentru CEC* (CNC CEC).

Recomandări destinate Comisiei Europene:

  • să asigure coordonarea cu țările UE și cu alte organizații implicate în Grupul consultativ pentru CEC* cu scopul de:
    • a sprijini punerea în aplicare coerentă a CEC în întreaga UE, și anume prin elaborarea de metodologii comune pentru armonizarea calificărilor și prin schimburi de informații și de bune practici între țările UE;
    • a elabora orientări privind comunicarea CEC; și
    • a analiza posibilele criterii și proceduri de comparare a sistemelor naționale și regionale ale țărilor din afara UE cu CEC;
  • să asigure finanțarea adecvată din partea UE pentru punerea în aplicare a recomandării și guvernanța eficace a CEC prin Grupul consultativ pentru CEC;
  • în cooperare cu țările UE și cu părțile interesate, să examineze și să evalueze măsurile luate ca urmare a acestei recomandări și să prezinte un raport Consiliului până în 2022. De preferință, Comisia ar trebui să includă – dacă este necesar – o analiză și o revizuire a acestei recomandări.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Învățarea pe tot parcursul vieții: întreaga activitate de învățare voluntară întreprinsă în orice etapă a vieții unei persoane, cu scopul îmbunătățirii cunoștințelor, a abilităților și a competențelor.
Educația profesională: învățământ care pregătește persoanele pentru munca în anumite profesii sau sectoare. Aceasta se poate desfășura la diferite niveluri, de la învățământul secundar până la învățământul superior.
Sisteme de credite: un instrument transparent de facilitare a recunoașterii unuia sau mai multor credite, adică a faptului că o parte a unei calificări, constând într-un set coerent de rezultate ale învățării, a fost evaluată și validată de o autoritate competentă în conformitate cu un standard convenit.
Centrele naționale de coordonare pentru CEC: principalele lor sarcini sunt de a sprijini autoritățile naționale în corelarea cu CEC a cadrelor sau sistemelor naționale ale calificărilor și de a aduce CEC mai aproape de oameni și de organizații.
Grupul consultativ pentru CEC: compus din reprezentanți ai țărilor UE și ai altor țări participante, precum și ai sindicatelor, ai patronatelor și ai altor părți, după caz; rolul său este să asigure coerența globală și să promoveze transparența și încrederea în procesul de corelare a cadrelor sau sistemelor naționale ale calificărilor cu CEC.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Recomandarea Consiliului din 22 mai 2017 privind Cadrul european al calificărilor pentru învățarea pe tot parcursul vieții și de abrogare a Recomandării Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind stabilirea Cadrului european al calificărilor pentru învățarea de-a lungul vieții (JO C 189, 15.6.2017, pp. 15-28)

DOCUMENTE CONEXE

Recomandarea Parlamentului European și a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind stabilirea Cadrului european al calificărilor pentru învățarea de-a lungul vieții (JO C 111, 6.5.2008, pp. 1-7)

Data ultimei actualizări: 28.11.2017

Top