EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Situații financiare comparabile și clare ale întreprinderilor, în întreaga UE

Situații financiare comparabile și clare ale întreprinderilor, în întreaga UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2013/34/UE privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Comunicarea vizează:

  • să asigure claritatea și comparabilitatea situațiilor financiare, altele decât standardele internaționale de raportare financiară (IFRS);
  • limiteze sarcinile administrative și să asigure norme contabile simple și riguroase, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri);
  • sporească transparența plăților efectuate de industriile minieră și de exploatare a pădurilor către guverne, precum și a impozitelor pe profit plătite de grupuri multinaționale foarte mari.
  • să stabilească normele privind raportarea în materie de sustenabilitate corporativă ca urmare a modificărilor aduse Directivei (UE) 2022/2464, directiva privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD).

ASPECTE-CHEIE

  • Legislația se aplică întreprinderilor cu răspundere limitată din Uniunea Europeană (UE).
  • Aceasta definește și face distincția între microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari, pe baza:
    • bilanțului;
    • cifrei de afaceri;
    • numărului mediu de salariați în cursul exercițiului financiar.
  • Pentru fiecare din următoarele categorii de dimensiune, legislația stabilește trei limite, dintre care două nu trebuie depășite:
    • microîntreprinderi: bilanțul (350 000 EUR), cifra de afaceri netă (700 000 EUR), salariați (10);
    • întreprinderi mici: bilanțul (4 milioane EUR), cifra de afaceri netă (8 milioane EUR), salariați (50);
    • întreprinderi mijlocii: bilanțul (20 de milioane EUR), cifra de afaceri netă (40 de milioane EUR), salariați (250);
  • Întreprinderile mari depășesc cel puțin două dintre următoarele trei criterii: bilanțul (20 de milioane EUR), cifra de afaceri netă (40 de milioane EUR) și număr de angajați (250).

În mod similar, directiva stabilește norme similare pentru grupurile de societăți (formate din întreprinderi-mamă și filiale) de diferite dimensiuni.

  • Situațiile financiare anuale trebuie:
    • să cuprindă cel puțin bilanțul, contul de profit și pierdere și notele explicative la situațiile financiare*;
    • să ofere o imagine fidelă a activelor, a datoriilor, a poziției financiare și a profitului sau pierderii întreprinderii;
    • să fie publicate de fiecare întreprindere în registrul comerțului național relevant.
  • Directiva stabilește principii generale de raportare financiară, precum aplicarea consecventă a politicilor contabile și a bazelor de evaluare de la un exercițiu financiar la următorul.
  • Există norme detaliate care acoperă prezentarea bilanțurilor, a conturilor de profit și pierdere și a notelor explicative la situațiile financiare, precum și a rapoartelor administratorilor, a informațiilor nefinanciare, a declarațiilor privind guvernanța corporativă și a situațiilor financiare consolidate.
  • Obligațiile pot varia în funcție de mărimea întreprinderii, iar directiva permite scutiri sau simplificări în multe domenii pentru microîntreprinderi și IMM-uri. Este de datoria fiecărui stat membru al UE să stabilească sfera de aplicare a acestor scutiri și simplificări.
  • Situațiile financiare ale entităților de interes public și ale întreprinderilor mijlocii și mari trebuie auditate de către unu sau mai mulți auditori statutari.
  • Întreprinderile mari implicate în extracția zăcămintelor de minerale, petrol, gaze naturale și altele sau cele implicate în exploatarea pădurilor primare* trebuie să publice detalii privind plățile pe care le-au efectuat către guverne, care depășesc cuantumul de 100 000 EUR în orice exercițiu financiar.
  • Capitolul 10a din Directiva 2013/34/UE se aplică de la 22 iunie 2023, care se referă la prezentarea de informații privind impozitul pe profit de către grupuri multinaționale cu venit anual consolidat de peste 750 milioane EUR.
    • Societățile-mamă ale acestor grupuri trebuie să declare, într-un raport publicat pe site-ul internet propriu, veniturile lor, profitul, impozitului pe profit plătit și numărul de angajați pentru fiecare stat membru și pentru fiecare țară din afara UE care nu cooperează cu UE în materie fiscală sau care nu îndeplinește toate standardele și care s-a angajat pe calea reformei.
    • Registrele comerțului vor oferi, de asemenea, acces public la aceste rapoarte.
    • Grupurile multinaționale din țări din afara UE care fac afaceri în UE trebuie să raporteze în mod similar.
  • Normele introduse prin modificarea Directivei (UE) 2022/2464 privind raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi impun întreprinderilor mici, mijlocii și mari (nu microîntreprinderilor) cotate pe piețele reglementate de UE – și societăților-mamă ale marilor grupuri – să includă în raportul administratorilor informații referitoare la impactul societății asupra aspectelor legate de durabilitate (cum ar fi drepturile de mediu, drepturile sociale, drepturile omului și factorii de guvernanță), împreună cu informațiile necesare pentru a înțelege modul în care aspectele legate de durabilitate îi afectează dezvoltarea, performanța și poziția. Aplicarea acestor norme va fi treptată (a se vedea mai jos).

Abrogare

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

  • Directiva 2013/34/UE a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 20 iulie 2015.
  • Directiva de modificare (UE) 2021/2101 a trebuit transpusă până la 22 iunie 2023, iar rapoartele vor fi întocmite pentru exercițiile financiare care încep la 22 iunie 2024 sau după această dată.
  • Directiva de modificare (UE) 2022/2464 a trebuit transpusă până la 6 iulie 2024. Aplicarea sa se va face în trei etape:
    • exercițiul financiar 2024 pentru întreprinderile care fac deja obiectul directivei privind raportarea nefinanciară (Directiva 2014/95/UE – a se vedea sinteza);
    • exercițiul financiar 2025 pentru întreprinderile mari care nu fac în prezent obiectul Directivei 2014/95/UE;
    • exercițiul financiar 2026 pentru IMM-urile cotate la bursă, instituțiile de credit mici și necomplexe și întreprinderile de asigurare captive*.

Aceste norme se aplică, de asemenea, întreprinderilor din UE și din afara UE cu valori mobiliare admise la tranzacționare pe piețele reglementate de UE, datorită trimiterii incluse în Directiva 2004/109/CE prin modificarea Directivei (UE) 2022/2464.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Note explicative la situațiile financiare. Informații suplimentare celor cuprinse în situațiile financiare ale unei întreprinderi. Aceste informații sunt furnizate din motive de claritate și pot include, de exemplu, metodologii de contabilitate folosite pentru înregistrarea și raportarea tranzacțiilor și detalii privind sistemul de pensii.
Păduri primare. Păduri cu specii indigene, în care nu există indicii vizibile clare ale activității umane, iar procesele ecologice nu sunt afectate în mod semnificativ.
Întreprinderi de asigurare captive. O întreprindere de asigurare, deținută fie de o întreprindere financiară, alta decât o întreprindere de asigurare sau de reasigurare sau de un grup de întreprinderi de asigurare sau de reasigurare, fie de o întreprindere nefinanciară, al cărei scop este de a furniza o acoperire de asigurare exclusiv pentru riscurile întreprinderii sau întreprinderilor din care face parte sau ale unei întreprinderi sau întreprinderi din grupul din care face parte.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, pp. 19-76).

Modificările succesive aduse Directivei 2013/34/UE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2014/95/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2014 de modificare a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește prezentarea de informații nefinanciare și de informații privind diversitatea de către anumite întreprinderi și grupuri mari (JO L 330, 15.11.2014, pp. 1-9).

Directiva 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 mai 2006 privind auditul legal al conturilor anuale și al conturilor consolidate, de modificare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului și de abrogare a Directivei 84/253/CEE a Consiliului (JO L 157, 9.6.2006, pp. 87-107).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 20.11.2023

Top