EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Regimul de trecere a frontierelor UE

Regimul de trecere a frontierelor UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2016/399 de stabilire a Codului frontierelor Schengen

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Cunoscut și drept „Codul Frontierelor Schengen”, regulamentul stabilește, printre altele, norme privind:

  • trecerea frontierelor externe ale UE; și
  • absența controalelor la frontierele interne.

ASPECTE-CHEIE

Codul stabilește normele care reglementează:

  • verificările persoanelor la frontierele externe;
  • condițiile de intrare;
  • condițiile reintroducerii temporare a controlului la frontierele interne în spațiul Schengen (o zonă fără frontiere care cuprinde 22 de țări ale UE, precum și Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) în cazul unei amenințări grave la adresa ordinii publice sau a securității interne.

Cui i se aplică?

„Codul Frontierelor Schengen” stabilește normele care se aplică oricărei persoane care traversează frontierele externe ale spațiului Schengen. Bulgaria, Cipru, Croația și România nu sunt încă membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, însă au obligația să respecte normele privind controalele la frontierele externe.

Frontiere externe

La traversarea frontierelor externe, resortisanții țărilor din afara UE care nu beneficiază de libera circulație în temeiul legislației UE fac obiectul unei verificări amănunțite în conformitate cu condițiile de intrare în țară, inclusiv prin consultarea sistematică a bazelor de date relevante, precum Sistemul de informații Schengen (SIS) și Sistemul de informații privind vizele (VIS), dacă persoana în cauză face obiectul obligativității deținerii unei vize.

În cazul unei șederi planificate pe teritoriul unei țări asociate spațiului Schengen, de maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile, resortisanții țărilor din afara UE trebuie:

  • să dețină un document de călătorie valabil și o viză valabilă, dacă este necesar;
  • să justifice scopul și condițiile șederii planificate și să facă dovada că dispun de mijloace de subzistență suficiente;
  • să nu facă obiectul niciunei alerte în SIS în scopul refuzului intrării; și
  • să nu fie considerați o amenințare pentru ordinea publică, siguranța internă sau sănătatea publică în UE ori pentru relațiile internaționale ale oricărora dintre țările UE.

Intrarea unui resortisant al unei țări terțe (o țară din afara spațiului Schengen sau din afara UE), care nu beneficiază de libera circulație în temeiul legislației UE, poate fi refuzată numai printr-o decizie luată de către o autoritate națională competentă, cu precizarea motivelor refuzului, și poate face obiectul unei căi de atac.

Frontiere interne

În spațiul fără controale la frontierele interne (adică spațiul Schengen, exceptând Bulgaria, Croația, Cipru și România), orice persoană, indiferent de naționalitatea acesteia, poate trece orice frontieră internă fără efectuarea de controale la frontieră. Cu toate acestea, autoritățile naționale de poliție au dreptul să efectueze controale, inclusiv în zona de frontieră, care fac obiectul unor norme și limitări specifice.

Țările care fac parte din spațiul fără controale la frontierele interne trebuie să elimine orice obstacol care împiedică fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierelor interne, în special limitările de viteză care nu se bazează exclusiv pe considerente de siguranță rutieră.

Reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne

Controalele la frontierele interne pot fi reintroduse în mod excepțional în spațiul Schengen pentru o perioadă limitată în cazul în care:

  • există o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne: controalele la frontiere pot fi reintroduse de către țările afectate asociate spațiului Schengen pentru o perioadă de cel mult șase luni în caz de evenimente previzibile (spre exemplu evenimente sportive importante, conferințe etc.) și pentru cel mult două luni în caz de evenimente care necesită o acțiune imediată;
  • mecanismul de evaluare Schengen* arată că există deficiențe grave și persistente în ceea ce privește controalele la frontierele externe, care periclitează funcționarea în ansamblu a spațiului Schengen. În asemenea cazuri, Consiliul poate recomanda ca una sau mai multe țări ale UE să reintroducă controalele la toate frontierele lor interne sau în anumite părți ale frontierelor lor interne pentru o perioadă de cel mult doi ani.

Modificări recente aduse Codului frontierelor Schengen

Verificarea sistematică a bazelor de date relevante la frontierele externe

Din aprilie 2017, Regulamentul (UE) 2017/458 a impus verificarea sistematică a bazelor de date relevante în ceea ce privește cetățenii UE/SEE (Uniunii Europene/Spațiului Economic European)/Elveției la frontierele externe ale spațiului Schengen, în plus față de controalele efectuate deja în ceea ce privește resortisanții țărilor din afara UE. Noile norme au fost introduse ca reacție la atacurile teroriste care au lovit diverse țări ale UE în ultimii ani și ar trebui să contribuie în special la combaterea amenințărilor din partea teroriștilor născuți în UE care pleacă în străinătate sau revin din străinătate. Verificările au loc la frontierele externe atât în momentul intrării, cât și în momentul ieșirii. Verificările se efectuează consultând baze de date precum SIS și Baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate și pierdute.

Sistemul de intrare/ieșire

Regulamentul (UE) 2017/2225 modifică Regulamentul (UE) 2016/399 pentru a lua în considerare adoptarea Regulamentului (UE) 2017/2226, care a creat un sistem centralizat pentru înregistrarea datelor de intrare și de ieșire (Sistemul de intrare/ieșire – EES) în ceea ce privește resortisanții din afara UE care vin pentru o ședere pe termen scurt, odată ce acesta din urmă intră în vigoare. Principalul obiectiv al Regulamentului (UE) 2017/2225 este de a înlocui ștampilarea la intrare și la ieșire a documentelor de călătorie cu înregistrarea electronică a intrărilor și a ieșirilor direct în EES. Utilizarea sistemelor automatizate de control la frontiere pentru persoanele care fac obiectul înregistrării în EES a fost integrată. De asemenea, țările Schengen pot institui programe naționale de facilitare pentru a permite resortisanților țărilor UE care au făcut obiectul unei verificări preliminare să beneficieze, la intrare, de derogări de la anumite aspecte ale verificărilor la frontiere. Regulamentul (UE) 2017/2225 va începe să se aplice numai de la data intrării în vigoare a EES.

eu-LISA, agenția responsabilă cu gestionarea sistemelor informatice (TI) la scară largă ale UE relevante pentru libertate, securitate și justiție, este responsabilă deja pentru operarea celor trei sisteme informatice ale UE care sunt esențiale pentru salvgardarea spațiului Schengen și pentru gestionarea frontierelor. Acestea sunt:

  • Eurodac (baza de date dactiloscopice a UE privind azilul, care face posibilă compararea amprentelor);
  • SIS; și
  • VIS.

În temeiul Regulamentului (UE) 2017/2226, eu-LISA este însărcinată cu misiunea suplimentară de a dezvolta EES și de a asigura buna gestionare a acestuia.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 12 aprilie 2016. Regulamentul (UE) 2016/399 codifică și înlocuiește Regulamentul (CE) nr. 562/2006 (și modificările ulterioare ale acestuia).

Codul frontierelor Schengen, așa cum a fost adoptat inițial la 15 martie 2006 [Regulamentul (CE) nr. 562/2006], se aplică de la 13 octombrie 2006.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Mecanismul de evaluare Schengen: un sistem instituit prin Regulamentul (UE) nr. 1053/2013 prin care țările UE și Comisia trebuie să desfășoare evaluări comune în mod periodic pentru a verifica aplicarea corectă a legislației UE Schengen în domeniul gestionării controalelor la frontierele externe precum și absența controalelor la frontierele interne, inclusiv a Codului Frontierelor Schengen. Dacă se descoperă deficiențe grave în ceea ce privește desfășurarea controalelor la frontierele externe, Comisia Europeană poate recomanda ca una din țările UE să decidă luarea unor măsuri specifice. În caz de deficiențe grave și repetate, controalele la frontierele interne pot fi reintroduse ca măsură de ultimă instanță.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen) (text codificat) (JO L 77, 23.3.2016, pp. 1-52)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) 2016/399 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2018/1726 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA) și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1987/2006 și a Deciziei 2007/533/JAI a Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1077/2011 (JO L 295, 21.11.2018, pp. 99-137)

Regulamentul (UE) 2017/2225 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 noiembrie 2017 de modificare a Regulamentului (UE) 2016/399 în ceea ce privește utilizarea Sistemului de intrare/ieșire (JO L 327, 9.12.2017, pp. 1-19)

Regulamentul (UE) 2017/2226 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 noiembrie 2017 de instituire a Sistemului de intrare/ieșire (EES) pentru înregistrarea datelor de intrare și de ieșire și a datelor referitoare la refuzul intrării ale resortisanților țărilor terțe care trec frontierele externe ale statelor membre, de stabilire a condițiilor de acces la EES în scopul aplicării legii și de modificare a Convenției de punere în aplicare a Acordului Schengen și a Regulamentelor (CE) nr. 767/2008 și (UE) nr. 1077/2011 (JO L 327, 9.12.2017, pp. 20-82)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2016/1624 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 septembrie 2016 privind Poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european și de modificare a Regulamentului (UE) 2016/399 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 863/2007 al Parlamentului European și al Consiliului, a Regulamentului (CE) nr. 2007/2004 al Consiliului și a Deciziei 2005/267/CE a Consiliului (JO L 251, 16.9.2016, pp. 1-76)

Regulamentul (UE) nr. 1053/2013 al Consiliului din 7 octombrie 2013 de instituire a unui mecanism de evaluare și monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen și de abrogare a Deciziei Comitetului executiv din 16 septembrie 1998 de instituire a Comitetului permanent pentru evaluarea și punerea în aplicare a Acordului Schengen (JO L 295, 6.11.2013, pp. 27-37)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 562/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2006 de instituire a unui Cod comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane (Codul Frontierelor Schengen) (JO L 105, 13.4.2006, pp. 1-32)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 04.05.2020

Top