Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Drepturile omului și democrația - noul plan de acțiune al UE

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Drepturile omului și democrația - noul plan de acțiune al UE

Actualele conflicte și încercările pe scară largă de încălcare a drepturilor omului impun o reacție puternică și fermă din partea Uniunii Europene (UE).

ACT

Comunicare comună către Parlamentul European și Consiliu: Plan de acțiune privind drepturile omului și democrația (2015-2019) „Menținerea drepturilor omului în centrul agendei UE” [JOIN(2015) 16 final din 28 aprilie 2015].

SINTEZĂ

Actualele conflicte și încercările pe scară largă de încălcare a drepturilor omului impun o reacție puternică și fermă din partea Uniunii Europene (UE).

Noul plan de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația vizează consolidarea punerii în aplicare în întreaga lume a politicii UE în domeniul drepturilor omului. Planul se concentrează asupra rolului actorilor societății civile în ceea ce privește apărarea drepturilor omului și sprijinirea apărătorilor drepturilor omului.

CARE ESTE OBIECTIVUL ACESTEI COMUNICĂRI COMUNE?

Obiectivul acestei comunicări comune (CC) a Comisiei Europene și a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate este de a propune un plan de acțiune privind drepturile omului și democrația pentru perioada 2015-2019.

Consiliul UE a adoptat planul de acțiune în 20 iulie 2015, în cadrul Concluziilor referitoare la planul de acțiune privind drepturile omului și democrația pentru 2015-2019. Planul va fi pus în aplicare de instituțiile UE, împreună cu țările UE și cu implicarea puternică a organizațiilor societății civile.

ASPECTE-CHEIE

Planul de acțiune pentru perioada 2015-2019 pune un accent deosebit pe participarea activă a instituțiilor și a mecanismelor locale, inclusiv a instituțiilor naționale privind drepturile omului și a societății civile, precum și pe cooperarea cu acestea.

Principii

Planul de acțiune este menit:

  • să le ofere actorilor (organizații guvernamentale, parlamentare, regionale) din țările din afara UE mijloacele de acțiune necesare, să consolideze rolul sistemului judiciar și să sprijine societatea civilă, inclusiv partenerii sociali;
  • să lupte împotriva discriminării și să promoveze respectarea libertății de exprimare și a egalității între femei și bărbați, precum și a emancipării femeilor;
  • să asigure o vizibilitate sporită a rolului acțiunilor UE în domeniul drepturilor omului.

Domenii strategice

Planul de acțiune are cinci domenii strategice de acțiune principale:

  • 1.

    stimularea rolului actorilor locali prin acțiuni care vizează interacționarea cu părțile interesate guvernamentale și neguvernamentale de pe plan extern;

  • 2.

    abordarea principalelor provocări din domeniul drepturilor omului ținând seama de echilibrul între apărarea drepturilor civile și politice*, pe de o parte, și a drepturilor economice, sociale și culturale*, pe de altă parte;

  • 3.

    asigurarea unei abordări cuprinzătoare în materie de drepturi ale omului în ceea ce privește conflictele și crizele prin dezvoltarea unor instrumente la nivel național, regional și internațional în scopul de a preveni abuzurile împotriva drepturilor omului, de a lua măsuri împotriva acestora și de a le remedia;

  • 4.

    favorizarea unei coerențe și a unei consecvențe sporite în vederea luării în considerare a drepturilor omului în politicile UE cum sunt cele privind comerțul și investițiile, migrația și azilul, dezvoltarea, precum și combaterea terorismului;

  • 5.

    sporirea eficacității și consolidarea unei culturi orientate spre rezultate în domeniul drepturilor omului și al democrației prin elaborarea unor abordări mai strategice și orientate într-o mai mare măsură spre obținerea de rezultate.

Un plan mondial

Acțiunile puse în aplicare în temeiul planului de acțiune al UE se vor aplica tuturor regiunilor lumii, ținând cont de nevoile locale.

Planul va fi supus unei evaluări la jumătatea perioadei în 2017, cu scopul de a evalua principalele rezultate obținute și de a ține seama de provocările noi.

CONTEXT

În 2012, UE a adoptat Cadrul strategic privind drepturile omului și democrația, care a inclus un plan de acțiune pentru perioada 2012-2014. Obiectivul acestuia a fost integrarea considerațiilor legate de drepturile omului într-o varietate amplă de politici ale UE.

După acest plan strategic pe trei ani, care conținea 97 de acțiuni, s-a constatat că în unele domenii sunt necesare eforturi suplimentare. Acestea urmează a fi adresate în Planul de acțiune pentru perioada 2015-2019.

Pentru informații suplimentare, consultați:

CUVINTE-CHEIE

  • *Drepturi civile și politice: drepturi care protejează libertatea persoanelor și care le permit oamenilor să participe la viața civilă și politică fără discriminare sau represiune.
  • *Drepturi economice, sociale și culturale: dreptul la hrană, la educație, la sănătate și la securitate socială, dreptul de a participa la viața culturală, dreptul la apă și igienă și dreptul la muncă.

ACTE CONEXE

Concluziile Consiliului privind drepturile omului și democrația, cadrul strategic al UE privind drepturile omului și democrația și un plan de acțiune al UE privind drepturile omului și democrația din 25 iunie 2012.

Concluziile Consiliului referitoare la planul de acțiune privind drepturile omului și democrația (2015-2019) din 20 iulie 2015.

Data ultimei actualizări: 16.08.2015

Top