Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62013TN0481

    Cauza T-481/13: Acțiune introdusă la 6 septembrie 2013 — Systran/Comisia

    JO C 336, 16.11.2013, p. 27–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
    JO C 336, 16.11.2013, p. 26–26 (HR)

    16.11.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 336/27


    Acțiune introdusă la 6 septembrie 2013 — Systran/Comisia

    (Cauza T-481/13)

    2013/C 336/57

    Limba de procedură: franceza

    Părțile

    Reclamantă: Systran SA (Paris, Franța) (reprezentant: J. Hoss, avocat)

    Pârâtă: Comisia Europeană

    Concluziile

    Reclamanta solicită Tribunalului:

    anularea deciziilor din 5 iulie 2013 și din 21 august 2013 adoptate de Comisia Europeană, în subsidiar, de Uniunea Europeană;

    obligarea Comisiei Europene și a Uniunii Europene la plata tuturor cheltuielilor de judecată.

    Motivele și principalele argumente

    Prin prezenta acțiune, reclamanta solicită anularea deciziilor Comisiei prin care aceasta, în urma Hotărârii Curții de Justiție din 18 aprilie 2013, Comisia/Systran și Systran Luxembourg (C-103/11 P), recuperează dobânzile compensatorii, majorate cu dobânzi de întârziere începând cu 19 august 2013, asupra cuantumului pe care Comisia l-a plătit reclamantei cu titlu de daune interese în urma Hotărârii Tribunalului din 16 decembrie 2010, Systran și Systran Luxembourg/Comisia (T-19/07, Rep., p. II-6083), anulată prin Hotărârea Curții.

    În susținerea acțiunii, reclamanta invocă trei motive.

    1.

    Primul motiv este întemeiat pe necompetența Comisiei de a adopta deciziile atacate, în măsura în care Comisia nu ar fi competentă să își acorde sie înseși dobânzi compensatorii, astfel de dobânzi putând fi acordate numai de o instanță atunci când au drept obiect repararea unui prejudiciu care rezultă din neexecutarea de către o parte a obligațiilor sale. Reclamanta invocă faptul că alocarea de dobânzi compensatorii nu se înscrie în executarea efectelor unei hotărâri pronunțate de Curte.

    2.

    Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiilor generale ale dreptului european, atât din punctul de vedere al acordării de dobânzi, cât și din cel al principiului general al interzicerii îmbogățirii fără justă cauză. Potrivit susținerilor reclamantei:

    Comisia a încălcat principiul general al dreptului european sau principiul comun statelor membre referitor la acordarea de dobânzi compensatorii, prin acordarea către ea înseși de dobânzi compensatorii, în lipsa oricărui fapt prejudiciabil imputabil reclamantei;

    Comisia a încălcat principiul general al interzicerii îmbogățirii fără justă cauză punând în sarcina unei persoane juridice de drept privat o obligație neprevăzută de tratate și, în orice caz, din punctul de vedere al evaluării cuantumului dobânzilor, acordându-și un cuantum de dobânzi forfetare majorat cu 2 % cu titlu de inflație.

    3.

    Al treilea motiv este întemeiat pe o deturnare de putere săvârșită de Comisie, în măsura în care aceasta nu ar putea să se bazeze pe articolul 299 TFUE pentru a cere plata dobânzilor compensatorii în lipsa unui temei legal care să îi atribuie această competență și a unei decizii judiciare care să oblige reclamanta la plata lor.


    Top