Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0350

    RAPORT AL COMISIEI Monitorizarea aplicării dreptului Uniunii Europene Raport anual 2019

    COM/2020/350 final

    Bruxelles, 31.7.2020

    COM(2020) 350 final

    RAPORT AL COMISIEI

    Monitorizarea aplicării dreptului Uniunii Europene


    Raport anual 2019

    {SWD(2020) 147 final}


    Cuvânt înainte

    I.Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

    Asigurarea unor condiții de muncă echitabile pe întreg teritoriul UE

    Asigurarea respectării normelor de mediu

    Asigurarea respectării normelor agricole

    Asigurarea respectării normelor privind afacerile maritime și pescuitul

    Asigurarea respectării normelor privind politica regională

    Combaterea fraudelor comise împotriva bugetului UE

    II.O piață unică digitală conectată

    Îmbunătățirea conectivității

    Garantarea securității cibernetice și a încrederii în tranzacțiile online

    Accesibilitate mai bună pentru persoanele cu handicap

    III.O uniune energetică rezilientă, cu o politică prospectivă în domeniul schimbărilor climatice

    Punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice

    IV.O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

    Asigurarea unei concurențe nedenaturate

    Asigurarea liberei circulații a lucrătorilor

    Asigurarea liberei circulații a mărfurilor

    Asigurarea libertății de stabilire și a liberei circulații a serviciilor

    Îmbunătățirea informării și asistenței pentru cetățeni și întreprinderi

    Asigurarea respectării normelor privind uniunea piețelor de capital, serviciile financiare și libera circulație a capitalurilor

    Asigurarea respectării normelor privind impozitarea și vămile

    Asigurarea unui nivel ridicat de protecție pentru consumatori

    Asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății publice

    Asigurarea respectării normelor privind mobilitatea și transporturile

    V.O uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă

    Asigurarea respectării normelor uniunii bancare

    VI.Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

    Respectarea statului de drept și a drepturilor fundamentale

    Cooperarea transfrontalieră în materie de justiție civilă și penală

    Îmbunătățirea protecției datelor cu caracter personal

    Asigurarea respectării normelor privind securitatea

    VII.Către o nouă politică privind migrația

    Cuvânt înainte

    Uniunea Europeană se întemeiază pe respectarea statului de drept. Nu a fost o coincidență faptul că primul președinte al Comisiei Europene, Walter Hallstein, s-a referit la Uniunea Europeană ca fiind o comunitate de drept (Rechtsgemeinschaft) – ținută să respecte normele asupra cărora statele membre se pun de acord în calitate de colegiuitori și pe care se angajează să le pună în aplicare în sistemele lor naționale. În calitate de gardian al tratatelor, Comisia are sarcina de a se asigura că aceste norme sunt respectate în beneficiul cetățenilor noștri. Fie că se referă la calitatea aerului, la siguranța alimentară sau la accesul la asistență medicală în străinătate, cooperarea statelor membre este esențială pentru a se asigura că politicile UE fac parte din realitatea cotidiană a cetățenilor.

    Acest raport anual prezintă activitatea Comisiei dedicată asigurării aplicării corecte, punerii în aplicare și asigurării respectării legislației UE în 2019.

    Anul 2019 a marcat sfârșitul mandatului Comisiei Juncker și, de la 1 decembrie, începutul mandatului echipei mele. Prin urmare, din multe puncte de vedere, 2019 a fost un an de tranziție. O nouă echipă de comisari și-a preluat atribuțiile, lucrând în temeiul noilor orientări politice și coordonând noi inițiative, cum ar fi Pactul verde european și Agenda digitală.

    Pe parcursul acestei tranziții, fundamentele care asigură liantul Uniunii noastre nu s-au schimbat. Aplicarea corectă și asigurarea respectării dreptului UE, inclusiv respectarea drepturilor fundamentale și a statului de drept, rămân o responsabilitate comună a statelor membre și a instituțiilor UE. Garantarea respectării dreptului UE nu poate fi niciodată o stradă cu sens unic, ci se bazează pe cooperarea loială a statelor noastre membre – în interesul cetățenilor pe care îi reprezentăm. Prin susținerea acestui parteneriat special, Comisia va continua să furnizeze sprijin și orientări statelor membre pentru a le ajuta să pună în aplicare legislația UE. Vom rămâne, însă, vigilenți și vom fi pregătiți să luăm măsuri juridice ferme în cazul în care legislația UE este încălcată. Nu putem face niciun compromis atunci când este vorba de aplicarea și asigurarea respectării legislației UE pentru a susține drepturile cetățenilor care derivă din aceasta.

    Președinta Comisiei Europene

    Ursula von der Leyen



    I.Un nou impuls pentru locuri de muncă, creștere și investiții

    Principala prioritate a Comisiei în anul care a trecut a fost aceea de a stimula investițiile pentru a crea locuri de muncă și a consolida competitivitatea Europei. Cu toate acestea, elaborarea unui cadru de reglementare adecvat pentru a sprijini întreprinderile și crearea de locuri de muncă este compromisă în cazul în care statele membre nu pun în aplicare normele UE în mod corespunzător și la timp.

    Asigurarea unor condiții de muncă echitabile pe întreg teritoriul UE

    Pilonul european al drepturilor sociale , proclamat în noiembrie 2017 de Parlamentul European, de Consiliu și de Comisia Europeană, exprimă angajamentul politic comun privind o serie de principii și drepturi esențiale pentru asigurarea unor piețe ale muncii și a unor sisteme de protecție socială echitabile și funcționale în Europa secolului XXI. Un element-cheie îl reprezintă condițiile de muncă echitabile, care includ prevenirea raporturilor de muncă ce creează condiții de muncă precare.

    În iulie 2019, Comisia a luat măsuri împotriva Italiei , deoarece a considerat că lucrătorii din sectorul public nu sunt protejați suficient împotriva contractelor pe durată determinată succesive abuzive și împotriva discriminării, astfel cum se prevede în normele UE (Directiva 1999/70/CE a Consiliului).

    Pe parcursul anului 2019, statele membre, Comisia și partenerii sociali au continuat să coopereze pentru ca legislația UE în materie de securitate și sănătate în muncă să fie adaptată exigențelor viitorului și să asigure respectarea dispozițiilor adoptate. S-a pus un accent deosebit pe asigurarea faptului că statele membre au în vigoare norme obligatorii de securitate și sănătate în muncă în legislația lor națională și că le comunică Comisiei.

    De asemenea, Comisia actualizează periodic Comunicarea interpretativă referitoare la Directiva privind timpul de lucru , în concordanță cu evoluțiile importante ale jurisprudenței Curții de Justiție.

    Asigurarea respectării normelor de mediu

    În 2019, Comisia și-a continuat acțiunea în justiție pentru combaterea poluării aerului, care rămâne o prioritate. De asemenea, Comisia a promovat punerea în aplicare prin discuții cu statele membre pe această temă importantă - un dialog privind aerul curat a avut loc în Italia în 2019.

    În 2019, Comisia a trimis încă trei state membre în fața Curții de Justiție pentru nivelurile excesive de dioxid de azot (NO2) sau de dioxid de sulf (SO2) din aer ( Italia , Spania și Bulgaria ).

    Curtea de Justiție a admis acțiunea formulată de Comisie împotriva Franței cu privire la poluarea cu dioxid de azot (NO2) și, într-o altă hotărâre , a furnizat o interpretare importantă a Directivei privind calitatea aerului înconjurător - instanțele naționale au competența de a revizui alegerea locațiilor pentru stațiile de măsurare a calității aerului.

    Comisia organizează evenimente în statele membre în care există riscul de a nu se îndeplini noile obiective legate de reciclarea deșeurilor și alte cerințe ale legislației UE privind deșeurile. În 2019, au avut loc astfel de evenimente la Atena , Lisabona și la Budapesta , iar experți de renume au oferit recomandări cu privire la cele mai bune modalități de a pune în aplicare normele revizuite în 2018.

    Comisia a trimis Italia , Cipru și Suedia în fața Curții de Justiție în 2019, pentru nerespectarea obligațiilor care le reveneau în ceea ce privește epurarea apelor uzate urbane. În conformitate cu legislația UE, trebuie să existe sisteme adecvate de colectare a apelor uzate, iar această apă trebuie epurată în mod adecvat.

    Statele membre trebuie să finalizeze rețeaua de zone protejate Natura 2000 și să instituie măsurile de conservare necesare pentru toate siturile. Acest lucru este esențial pentru conservarea habitatelor și a speciilor protejate. În paralel, în 2019 Comisia a luat măsuri pentru a remedia deficiențele structurale din legislațiile naționale privind protejarea naturii și pentru a stopa vânătoarea ilegală a păsărilor. De asemenea, Comisia s-a concentrat asupra asigurării faptului că activitățile de exploatare forestieră și de gestionare a pădurilor se desfășoară în conformitate cu cerințele legate de protejarea naturii.

    În lunile martie , octombrie și noiembrie , Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 17 state membre, pentru a îmbunătăți punerea în aplicare a Directivei UE privind evaluarea impactului asupra mediului, care a fost actualizată în 2014 pentru a reduce sarcina administrativă și pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a mediului, concomitent cu adoptarea unor decizii mai solide, mai previzibile și mai durabile privind investițiile publice și private.

    Asigurarea respectării normelor agricole

    Politica agricolă comună (PAC) se bazează pe un parteneriat între agricultură și societate și între UE și fermierii săi. Scopul său este de a sprijini fermierii și de a crește productivitatea agricolă, de a asigura o aprovizionare stabilă cu alimente la prețuri accesibile și de a asigura faptul că fermierii din Uniunea Europeană au un nivel de trai rezonabil. PAC abordează, de asemenea, provocările legate de mediu, inclusiv schimbările climatice. Aceasta urmărește gestionarea durabilă a resurselor naturale, menținerea zonelor rurale și a peisajelor din întreaga UE și menținerea economiei rurale prin promovarea locurilor de muncă în agricultură și în sectoarele conexe.

    Indicațiile geografice protejează denumirile produselor specifice și promovează caracteristicile unice ale acestora, legate de originea lor geografică, precum și de know-how-ul tradițional, reprezentând un element-cheie pentru menținerea unor standarde înalte de calitate pentru produsele alimentare.

    În 2019, Comisia a întreprins acțiuni pentru a soluționa punerea în aplicare incorectă a normelor UE privind protecția denumirilor de origine protejate și a indicațiilor geografice.

    Danemarca  a permis întreprinderilor daneze să producă și să exporte brânză albă către țări din afara UE etichetată ca „feta”, chiar dacă aceasta nu respectă caietul de sarcini al produsului cu această denumire de origine protejată.

    Bulgaria  și-a menținut propriul registru național de indicații geografice pentru produse agricole și alimentare începând din 2008, fără a ține seama de caracterul exclusiv al registrelor de la nivelul UE pentru sistemele de calitate.

    Asigurarea respectării normelor privind afacerile maritime și pescuitul

    Principalul obiectiv al politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) este de a garanta faptul că sectorul pescuitului și cel al acvaculturii sunt sustenabile din punct de vedere ecologic, economic și social. Prin urmare, PCP include măsuri pentru a restrânge capacitatea flotelor de pescuit și pentru a impune limite în ceea ce privește capturile și activitățile de pescuit. În acest sens, toate statele membre au convenit să reducă pescuitul comercial, în vederea atingerii unor niveluri sustenabile până în 2020. În 2019, un accent special a fost pus pe verificarea respectării normelor privind capturile accidentale de specii sensibile, cum ar fi balenele, delfinii și alte mamifere marine.

    Comisia a lansat o serie de dialoguri informale pe teme precum sistemele de verificare a puterii motorului și controlul activităților de pescuit desfășurate de flota UE în afara apelor Uniunii.

    Pentru ca PCP să aibă succes, este necesar să se proiecteze și să se implementeze un sistem eficace și coerent de control și de asigurare a respectării legislației. Din acest motiv, strategia Comisiei de asigurare a respectării legislației s-a axat și în 2019 pe conservarea și controlul activităților de pescuit, precum și pe asigurarea respectării legislației în domeniul pescuitului de către statele membre.

    Comisia a continuat procedura sa de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de către Danemarca  cu privire la nerespectarea mai multor dispoziții importante din Regulamentul UE privind controlul . Cele mai grave probleme se referă la pescuitul în scopuri industriale. Controalele adecvate sunt esențiale pentru a se asigura faptul că documentele de înregistrare a capturilor sunt corecte, ceea ce este necesar pentru a preveni pescuitul excesiv.

    PCP oferă, de asemenea, instrumente specifice pentru asigurarea respectării legislației, cum ar fi planurile de acțiune pentru control și anchetele administrative. Pe baza verificărilor și a auditurilor efectuate de Comisie, aceasta a adoptat și a urmat o serie de planuri de acțiune pentru control.

    Asigurarea respectării normelor privind politica regională

    Fondurile structurale și de investiții europene sprijină investițiile în domenii de politică esențiale care generează creșteri economice în întreaga UE.

    În 2019, Comisia a continuat să se asigure că cheltuielile neconforme cu reglementările sunt retrase din cofinanțare, fie prin suspendarea plăților, fie prin aplicarea unor corecții financiare în unele cazuri.

    La 14 mai 2019, Comisia a adoptat o Decizie de stabilire a orientărilor pentru determinarea corecțiilor financiare care trebuie aplicate asupra cheltuielilor finanțate de Uniune în cazul nerespectării normelor în materie de achiziții publice.

    Această decizie oferă un nivel mai înalt de securitate juridică pentru toți actorii și o abordare mai proporțională în domeniul complex al achizițiilor publice, care rămâne sursa majoră a neregulilor și a corecțiilor financiare pentru fondurile de coeziune.

    Combaterea fraudelor comise împotriva bugetului UE

    Mijloacele de combatere a infracțiunilor care afectează bugetul UE s-au îmbunătățit semnificativ odată cu adoptarea Directivei privind protecția intereselor financiare ale UE . Directiva va constitui, de asemenea, temeiul material pentru activitatea Parchetului European . Comisia colaborează îndeaproape cu statele membre pentru a se asigura că directiva este pusă în aplicare în mod adecvat. La 19 septembrie 2019, aceasta a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 14 state membre pentru transpunerea cu întârziere a directivei.

    În două cazuri trimise de Comisie în fața Curții, împotriva  Regatului Unit  și a  Țărilor de Jos , Curtea a considerat că aceste țări nu și-au respectat obligația de cooperare loială în temeiul tratatului, întrucât nu au reușit să compenseze pierderea de resurse proprii cauzată de eliberarea nelegală de certificate de export de către autoritățile locale din țările și teritoriile lor de peste mări (TTPM). Curtea a concluzionat că cele două state membre în cauză sunt răspunzătoare, față de Uniunea Europeană, pentru orice eroare comisă de autoritățile din țările și teritoriile lor de peste mări și care a condus la o pierdere a resurselor proprii tradiționale.

    II.O piață unică digitală conectată

    Strategia privind piața unică digitală abordează provocările și oportunitățile transformării digitale prin reducerea fragmentării pieței, prin creșterea fluxurilor de date și a fluidității pieței și prin adaptarea normelor existente la era digitală. Accesul consumatorilor s-a îmbunătățit prin interzicerea blocării geografice nejustificate, prin portabilitatea conținuturilor , prin eliminarea tarifelor de roaming și prin WiFi4EU . Condițiile cadrului privind piețele au fost îmbunătățite prin intermediul noului Cod european al comunicațiilor electronice , al Directivei serviciilor mass-media audiovizuale , al legislației actualizate privind drepturile de autor și al Regulamentului privind platformele . Respectarea acestor norme va fi esențială în anii următori.

    Îmbunătățirea conectivității

    Comunicațiile digitale de mare viteză stimulează inovarea și oferă servicii mai bune pentru economie și pentru societate în ansamblul ei. Dezvoltarea conectivității 5G reprezintă o prioritate pentru Comisie. Scopul este de a asigura disponibilitatea spectrului de frecvențe radio 5G pe întreg teritoriul UE până în 2020. 

    Aplicarea eficace a normelor privind numărul de apel de urgență 112 la nivel european va oferi un acces sigur și eficace la serviciile de urgență utilizatorilor finali, inclusiv celor cu dizabilități.

    În 2019, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei , Germaniei , Greciei , Spaniei  și Croației  deoarece acestea nu au reușit să asigure un acces echivalent pentru utilizatorii cu dizabilități, astfel cum prevăd normele privind numărul de apel de urgență 112.

    Construirea infrastructurii de comunicații electronice de mare viteză poate fi foarte costisitoare. Prin urmare, este important să se pună în aplicare norme care să permită o instalare mai ieftină și mai eficientă, în beneficiul publicului. 

    În 2019, Curtea a impus, la cererea Comisiei, o penalitate zilnică Belgiei  pentru că a transpus doar parțial măsurile de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice de mare viteză în regiunea Bruxelles.



    Garantarea securității cibernetice și a încrederii în tranzacțiile online

    Într-o economie și o societate din ce în ce mai digitalizate, amenințările la adresa securității cibernetice reprezintă un motiv de îngrijorare din ce în ce mai mare. Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice (Directiva NIS) îmbunătățește nivelul general de securitate cibernetică a Uniunii. Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a șase state membre în 2019, pentru că nu au identificat operatorii de servicii esențiale în temeiul directivei respective. La sfârșitul anului 2019, se aflau încă în desfășurare proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor referitoare la Directiva NIS împotriva următoarelor state membre: Belgia, Ungaria, Austria, România și Slovenia.

    Accesibilitate mai bună pentru persoanele cu handicap

    Persoanele cu handicap, în special persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz, pot avea dificultăți în accesarea site-urilor web și a aplicațiilor mobile ale organismelor publice. Scopul Directivei privind accesibilitatea internetului este îmbunătățirea accesului persoanelor cu handicap la aceste instrumente de informare. Pe parcursul anului 2019, Comisia a continuat în mod activ procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor aflate în curs de desfășurare inițiate împotriva a 19 state membre care nu au pus în aplicare Directiva privind accesibilitatea internetului și, în cele din urmă, a închis cazurile împotriva a 12 state membre. Drept urmare, șapte cazuri au rămas deschise la sfârșitul anului 2019, împotriva Belgiei, Bulgariei, Germaniei, Irlandei, Ungariei, Austriei și Slovaciei.

    III.O uniune energetică rezilientă, cu o politică prospectivă în domeniul schimbărilor climatice

    Succesul Pactului verde european , un domeniu prioritar al orientărilor politice ale președintei Von der Leyen, se bazează pe fundamentele solide ale uniunii energetice . UE dispune de un set cuprinzător de norme în domeniul energiei. Pachetul „ Energie curată pentru toți europenii ”, finalizat în 2019, este esențial pentru dezvoltarea și realizarea uniunii energetice și a Pactului verde european. Acesta va contribui la dirijarea tranziției energetice către un sector energetic sigur, securizat și durabil, cu consumatorul aflat în centru.

    Rolul Comisiei de gardian al tratatelor în vederea asigurării punerii în aplicare corecte și a respectării normelor UE în sectorul energiei este esențial pentru atingerea obiectivelor politicii energetice a UE. Acțiunea de asigurare a respectării legislației din 2019 s-a concentrat asupra următoarelor domenii principale: piața internă a energiei, eficiența energetică, sursele regenerabile de energie și siguranța aprovizionării cu gaze.

    Comisia a decis să trimită Cehia și Slovenia în fața Curții de Justiție pentru transpunerea și aplicarea incorectă a anumitor dispoziții din Directiva privind performanța energetică a clădirilor . De asemenea, Comisia a decis să trimită Spania în fața Curții de Justiție pentru nerespectarea Directivei privind eficiența energetică și Belgia pentru transpunerea incorectă a Directivei privind piața internă a energiei electrice și a Directivei privind piața internă în sectorul gazelor naturale .

    Comisia a inițiat noi proceduri împotriva a 13 state membre, în lunile ianuarie , iulie și noiembrie , pentru că acestea nu au adoptat și/sau nu au notificat măsurile de transpunere în temeiul Directivei privind schimbarea indirectă a destinației terenurilor și a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 15 state membre pentru că acestea nu au pus corect în aplicare normele UE privind eficiența energetică .

    În plus, procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor au fost utilizate pentru a asigura un nivel ridicat de securitate în sectorul nuclear și pentru a asigura respectarea normelor UE privind securitatea nucleară, gestionarea responsabilă și în condiții de siguranță a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive și protecția lucrătorilor, a pacienților și a publicului larg împotriva radiațiilor.

    În 2019, Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a cinci state membre și a decis să trimită Italia în fața Curții de Justiție pentru că nu a transpus măsurile prevăzute în Directiva privind normele de securitate de bază . De asemenea, Curtea de Justiție a admis afirmațiile Comisiei, într-o hotărâre pronunțată împotriva Italiei, pentru încălcarea de către aceasta a cerinței prevăzute de Directiva privind deșeurile radioactive de a notifica adoptarea unui program național definitiv pentru gestionarea deșeurilor radioactive și a combustibilului uzat.

    Odată cu intrarea în vigoare a pachetului „Energie curată pentru toți europenii”, accentul se va pune pe monitorizarea progreselor înregistrate de statele membre în atingerea obiectivelor UE pentru 2030 privind energia din surse regenerabile și eficiența energetică. De asemenea, Comisia va monitoriza planurile naționale integrate privind energia și clima pentru perioada 2021-2030. Asigurarea respectării normelor energetice ale UE rămâne în continuare un pilon esențial al Strategiei Uniunii privind uniunea energetică.

    Punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind schimbările climatice

    În Orientările politice ale Comisiei Von der Leyen i se solicită Europei să devină primul continent din lume neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Publicată în decembrie 2019, Comunicarea privind Pactul verde european stabilește un plan de acțiune ambițios într­o serie de domenii de politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv. În martie 2020, Comisia a propus ca obiectivul de realizare a neutralității climatice până în 2050 să fie înscris într-o nouă lege a climei și, ulterior, în cursul anului, aceasta va prezenta un plan care să vizeze un obiectiv în materie de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră mai ambițios în comparație cu obiectivul actual pentru 2030, respectiv o reducere de cel puțin 50 %, care să fie realizată în mod responsabil, și care să tindă spre 55 % (în raport cu nivelurile din 1990).

    Legislația pusă în aplicare și respectată pe deplin este esențială pentru a atinge obiectivul actual pentru 2030 de reducere cu cel puțin 40 % (în raport cu nivelurile din 1990) și pentru a construi o bază solidă pentru creșterea nivelului de ambiție. Până în octombrie 2019, statele membre trebuiau să transpună Directiva privind rentabilizarea reducerii emisiilor de dioxid de carbon și sporirea investițiilor în acest domeniu , în scopul de a se pregăti pentru etapa a 4-a a sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) pentru 2021-2030. În prezent, Comisia examinează stadiul în care se află transpunerea, iar dacă aceasta nu este deja în curs de desfășurare, va întreprinde acțiuni de asigurare a respectării legislației, după caz.

    În domeniul transporturilor, Comisia a publicat în 2019, pentru prima dată, informații cuprinzătoare cu privire la emisiile de CO2 generate de navele care fac escală în porturile din Spațiul Economic European. În ceea ce privește domeniul aviației, Comisia a instituit, în 2019, un cadru care să permită punerea în aplicare în UE a normelor privind monitorizarea, raportarea și verificarea emisiilor generate de avioane în temeiul măsurii globale bazate pe piață (CORSIA) adoptată de Organizația Aviației Civile Internaționale.

    În ceea ce privește protecția stratului de ozon, Comisia a finalizat în 2019 evaluarea punerii în aplicare și a rezultatelor Regulamentului privind stratul de ozon , iar în 2020 va iniția o evaluare a impactului pentru a examina dacă și în ce mod ar putea fi îmbunătățit în continuare acest regulament. În 2020, Comisia va începe, de asemenea, evaluarea Regulamentului privind gazele F și evaluarea impactului acestuia.

    IV.O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată

    Piața unică a UE rămâne cel mai prețios activ al Europei pentru cetățeni și întreprinderi. Aceasta oferă oportunități enorme pentru întreprinderi, precum și o mai mare varietate de opțiuni și prețuri mai mici pentru consumatori. Ea le permite oamenilor să călătorească, să locuiască, să lucreze și să studieze oriunde doresc. Însă aceste beneficii nu se materializează dacă normele pieței unice nu sunt transpuse sau puse în aplicare sau dacă acestea sunt compromise de alte obstacole.

    Asigurarea unei concurențe nedenaturate

    Activitatea desfășurată de Comisie în vederea constatării neîndeplinirii obligațiilor în domeniul concurenței consolidează piața internă, prin promovarea unor condiții de concurență echitabile.

    În 2019, după ce s-a asigurat că măsurile privind transpunerea Directivei privind anumite norme care guvernează acțiunile în despăgubire în temeiul dreptului intern în cazul încălcărilor dispozițiilor legislației în materie de concurență a statelor membre și a Uniunii Europene sunt complete și conforme, Comisia a concluzionat că directiva a fost transpusă integral și corect și a închis toate procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate.

    Aplicarea consecventă a deciziilor prin care se refuză acordarea ajutorului de stat este esențială pentru credibilitatea sistemului de control al ajutoarelor de stat al Comisiei. Procedurile prin care se solicită unui stat membru să recupereze ajutoarele de stat acordate ilegal constituie o parte importantă a activității pe care o desfășoară Comisia în vederea constatării neîndeplinirii obligațiilor în domeniul concurenței.

    Comisia a decis să trimită Grecia în fața Curții de Justiție pentru că aceasta nu a respectat o hotărâre  din 2017. Curtea a condamnat Grecia pentru că nu a pus în aplicare o decizie a Comisiei din 2014, prin care i se impunea recuperarea unui ajutor de stat incompatibil în valoare de 135,8 milioane EUR, de la Larco General Mining & Metallurgical Company S.A. La peste cinci ani de la adoptarea Deciziei Comisiei și după hotărârea Curții și atenționarea Comisiei, Grecia încă nu a recuperat ajutorul de stat incompatibil. În prezent, Comisia a solicitat Curții de Justiție să impună sancțiuni financiare împotriva Greciei pentru că nu a pus în aplicare hotărârea Curții.

    Asigurarea liberei circulații a lucrătorilor

    UE a elaborat un set extins de norme privind libera circulație a lucrătorilor, și coordonarea sistemelor de securitate socială. Dacă aceste norme nu sunt respectate, încrederea și corectitudinea pe piața unică sunt compromise. În special, au fost exprimate preocupări cu privire la faptul că lucrătorii mobili pot face obiectul abuzurilor sau că drepturile acestora pot fi refuzate și că întreprinderile trebuie să își desfășoare activitatea într-un mediu de afaceri incert, neclar sau neloial.

    Comisia a primit plângeri cu privire la legislația austriacă care condiționează prestațiile familiale și reducerile fiscale acordate familiilor pentru copiii care locuiesc într-un alt stat membru de costul vieții în respectivul stat membru. Aceasta înseamnă că mulți cetățeni ai UE, care lucrează în Austria și contribuie la sistemul ei de securitate socială și de impozitare la fel ca lucrătorii casnici, primesc mai puține prestații doar fiindcă reședința copiilor lor se află în alt stat membru. Comisia a considerat că acest mecanism de indexare nu este compatibil cu legislația UE. Prin urmare, a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Austriei .

    În 2019, Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ciprului , Franței , Irlandei și a României pentru că acestea nu au transpus la timp, în legislația lor națională, obligațiile care decurg din Directiva privind cerințele minime de creștere a mobilității lucrătorilor între statele membre prin îmbunătățirea dobândirii și a păstrării drepturilor la pensie suplimentară . În urma notificărilor transmise de aceste state membre și a verificării faptului că au transpus pe deplin directiva, Comisia a închis procedurile împotriva acestora.

    La 25 septembrie 2019, Comisia a publicat un raport privind aplicarea și punerea în aplicare a Directivei privind detașarea lucrătorilor în statele membre ale UE .

    De asemenea, Comisia a publicat un Ghid practic privind detașarea lucrătorilor , pentru a ajuta lucrătorii, angajatorii și autoritățile naționale să înțeleagă normele privind detașarea lucrătorilor. Acesta asigură faptul că lucrătorii sunt conștienți de drepturile lor și că normele sunt aplicate corect și consecvent de autoritățile naționale și de angajatorii din întreaga UE.

    În 2018, Comisia a propus crearea unei Autorități Europene a Muncii (ELA) pentru a promova asigurarea respectării corecte, simple și eficace a normelor UE. Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord asupra acestei propuneri 2019. Activitățile Autorității Europene a Muncii au început la mijlocul lunii octombrie 2019, odată cu prima reuniune a Consiliului de administrație al ELA.

    Asigurarea liberei circulații a mărfurilor

    Comisia depune eforturi pentru a se asigura că piața unică europeană oferă toate beneficiile, că cetățenii UE au acces la o gamă mai variată de produse și la prețuri mai bune și că întreprinderile europene - mici și mari - pot să își extindă baza de clienți și să își comercializeze produsele mai ușor în întreaga UE. De exemplu, în 2019, Comisia a luat măsuri cu privire la restricțiile care afectau atât vânzarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare, cât și introducerea pe piață a paratrăsnetelor.

    Comisia a trimis Ungaria  în fața Curții de Justiție, deoarece normele sale naționale privind vânzarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare prevăd că marja de profit pentru aceste produse trebuie să fie aceeași, indiferent de țara de origine. Această normă încalcă legislația UE privind libera circulație a mărfurilor, deoarece descurajează vânzările de produse importate în comparație cu produsele interne.

    În sectorul farmaceutic, Comisia a luat măsuri pentru a se asigura că statele membre respectă normele UE privind libera circulație a mărfurilor.

    În 2019, Comisia a trimis Germaniei  un aviz motivat referitor la normele sale privind prețurile fixe pentru medicamentele eliberate pe bază de rețetă care afectează în mod negativ vânzarea de produse de către farmaciile stabilite în alte state membre ale UE.

    Activitățile Comisiei de asigurare a respectării legislației au condus, de asemenea, la închiderea cu succes a mai multor cazuri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor care vizau libera circulație a mărfurilor în domeniul suplimentelor alimentare, al vehiculelor destinate transportului de călători cu volanul pe partea dreaptă, al vânzării de ambulanțe de ocazie importate sau al organismelor naționale de acreditare.

    Asigurarea libertății de stabilire și a liberei circulații a serviciilor

    Directiva privind serviciile prevede ca autoritățile naționale să își revizuiască legislația existentă pentru a se asigura că toate cerințele pe care le impun în ceea ce privește accesul pe piață sunt justificate de un obiectiv legitim. Pentru a sprijini punerea în aplicare a respectivei directive, sunt înființate ghișee unice , pentru a permite întreprinderilor să se stabilească și să se extindă mai ușor în alte state membre. În 2019, Comisia a luat măsuri împotriva tuturor celor 28 de state membre, pentru îmbunătățirea serviciilor furnizate de ghișeele unice, astfel cum prevede Directiva privind serviciile și Directiva privind calificările profesionale . Au fost identificate probleme legate, în special, de disponibilitatea online și de calitatea informațiilor privind cerințele și procedurile pe care furnizorii de servicii și lucrătorii din domeniu trebuie să le îndeplinească în cazul în care doresc să facă afaceri în străinătate. De asemenea, Comisia a atras atenția asupra problemelor legate de accesarea și completarea procedurilor online prin intermediul ghișeelor unice.

    Pentru a crea condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din Europa, UE a adoptat norme privind achizițiile publice care se aplică în toate statele membre. Aceste norme reglementează modul în care autoritățile publice și anumiți operatori de utilități publice din întreaga Europă achiziționează bunuri, lucrări și servicii.

    În 2019, Comisia a luat măsuri împotriva a opt state membre pentru că nu au acordat autorizații pentru producția de energie hidroelectrică sau contracte de concesiune în conformitate cu dreptul Uniunii. Niciunul dintre cele opt state membre nu a respectat principiul transparenței și al egalității de tratament în acordarea acestor autorizații și concesiuni.

    Comisia a considerat că procedurile urmate în Franța și Portugalia  pentru atribuirea contractelor de concesiune pentru producția de energie hidroelectrică nu respectă normele UE privind achizițiile publice.

    De asemenea, Comisia a considerat că în Austria ,  Germania ,  Italia ,  Polonia , Suedia  și în Regatul Unit , autorizațiile pentru producția de energie hidroelectrică nu au fost acordate în conformitate cu Directiva privind serviciile , care prevede că atunci când numărul autorizațiilor pentru activități de servicii este limitat pentru că resursele naturale sunt insuficiente, autorizațiile trebuie acordate pentru o perioadă limitată, conform unei proceduri de selecție imparțiale și transparente. Aceste autorizații nu pot fi reînnoite automat.

    Libertatea de stabilire impune recunoașterea în străinătate a calificărilor profesioniștilor, cum ar fi medicii sau arhitecții, ceea ce le permite acestora să își desfășoare activitatea oriunde în UE. Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva tuturor statelor membre (cu excepția Danemarcei) în 2019, pentru că acestea nu și-au aliniat legislația la Directiva privind calificările profesionale.

    Îmbunătățirea informării și asistenței pentru cetățeni și întreprinderi

    Piața unică va funcționa bine numai dacă accesul cetățenilor și al întreprinderilor la informații și la asistență cu privire la drepturile lor, în conformitate cu dreptul Uniunii, este adecvat. În 2019, Comisia și-a intensificat eforturile pentru ca normele privind piața unică să fie cunoscute mai bine, prin modernizarea portalului Europa ta , având în vedere tranziția acestuia către viitorul portal digital unic în 2020. De asemenea, Europa ta - Consiliere a continuat să ofere consiliere juridică personalizată cetățenilor și întreprinderilor. Comisia a pus în continuare accentul pe acțiuni care vizează stimularea capacității administrative și a expertizei juridice a SOLVIT pentru a pune în aplicare în mod eficace noua procedură de soluționare a problemelor favorabilă întreprinderilor, prin care SOLVIT ajută întreprinderile în cazul în care se refuză recunoașterea reciprocă a produselor lor. Această nouă procedură a început să fie aplicată în aprilie 2020. Bazându-se pe lucrările pregătitoare realizate în 2019, Sistemul de informare al pieței interne va sprijini, începând cu 2020, cooperarea administrativă în temeiul noului Regulament privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC). Acest sistem de informații va ajuta Rețeaua CPC a autorităților naționale de protecție a consumatorilor să protejeze și mai bine consumatorii. În cele din urmă, Comisia a început procesul de modernizare a Tabloului de bord al pieței unice pentru a acoperi mai multe domenii de politică și pentru a oferi o imagine mai completă a situației în care se află piața unică.

    În domeniul justiției, Comisia actualizează periodic portalul e-justiție , care oferă numeroase informații cu privire la legile și practicile din toate țările UE și linkuri către acestea.

    Asigurarea respectării normelor privind uniunea piețelor de capital, serviciile financiare și libera circulație a capitalurilor

    Directivele adoptate în urma crizei financiare trebuie să fie puse în aplicare în mod corespunzător pentru a spori reziliența și stabilitatea sectorului financiar și pentru a îmbunătăți protecția investitorilor. Punerea în aplicare a unora dintre aceste directive este, de asemenea, importantă pentru finalizarea uniunii piețelor de capital. Punerea în aplicare a acestor directive (cum ar fi, de exemplu, Directiva Solvabilitate II , Directiva revizuită privind piețele instrumentelor financiare , Directiva privind furnizarea de pensii ocupaționale , Directiva privind serviciile de plată , Directiva privind distribuția de asigurări ) este, de asemenea, esențială pentru realizarea uniunii piețelor de capital, care va îmbunătăți accesul la finanțare, în special pentru întreprinderile inovatoare, întreprinderile nou-înființate sau întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, uniunea piețelor de capital face ca acestea să fie mai atractive pentru investitorii individuali și instituționali și facilitează investițiile transfrontaliere. În 2019, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor întrucât 17 state membre nu au transpus la timp Directiva privind furnizarea de pensii ocupaționale în legislația lor națională.

    Comisia a continuat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României pentru că aceasta nu și-a aliniat legislația privind asigurarea de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților la normele UE. Normele naționale ale României impun asigurătorilor condiții stricte pentru stabilirea primelor lor. Comisia a considerat că aceste obligații contravin Directivei Solvabilitate II în ceea ce privește principiul libertății tarifelor. De asemenea, legislația națională a României obligă asigurătorii să emită, pentru anumite categorii de vehicule, o poliță valabilă numai pe teritoriul României. Aceste dispoziții au fost considerate contrare Directivei privind asigurarea auto , prin care se cere ca polițele să acopere întregul teritoriu al UE pe baza unei prime de asigurare unice.

    În ceea ce privește libera circulație a capitalurilor, Comisia a deschis deja proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a cinci state membre în 2015, solicitându-le să denunțe tratatele bilaterale de investiții intra-UE („TBI intra-UE”) pe care le-au încheiat între ele, din cauza incompatibilității acestor tratate cu dreptul UE. BIT sunt acorduri care stabilesc clauzele și condițiile care se aplică între două state membre ale UE pentru investițiile private.

    Curtea de Justiție a confirmat în cazul Achmea faptul că clauzele de arbitraj din cadrul tratatelor bilaterale de investiții intra-UE nu sunt compatibile cu dreptul UE. În 2019, marea majoritate a statelor membre ale UE au aprobat textul unui acord multilateral pentru a denunța tratatele bilaterale de investiții intra-UE. În mai 2020 , douăzeci și trei de state membre au semnat acordul privind denunțarea unor astfel de tratate.

    Ungaria a adoptat o lege prin care au fost anulate anumite așa-zise „drepturi de uzufruct” - care implică dreptul de a utiliza o proprietate și de a obține beneficii de pe urma acesteia - deținute de investitori în Ungaria. Legea a privat în special investitorii străini de drepturile dobândite în mod legal asupra terenurilor agricole și de valoarea investițiilor lor, fără nicio compensație. Comisia a decis trimiterea Ungariei în fața Curții de Justiție. În 2019, Curtea a hotărât că, prin adoptarea unei legislații care privează persoanele de dreptul lor de uzufruct asupra terenurilor agricole, Ungaria a încălcat atât principiul liberei circulații a capitalurilor, cât și dreptul de proprietate garantat de Carta drepturilor fundamentale.

    Combaterea spălării de bani și a finanțării terorismului

    Activitățile Comisiei de asigurare a respectării legislației în acest domeniu sunt axate pe asigurarea transpunerii în timp util și în mod corect a celei de A patra și a celei de A cincea directive privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului. Ambele directive promovează cele mai înalte standarde pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. În 2019, Comisia a continuat cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva mai multor state membre care nu au transpus la timp cea de A patra directivă privind combaterea spălării banilor în legislația lor națională.

    De asemenea, Comisia a adoptat Comunicarea intitulată: „Către o mai bună punere în aplicare a cadrului UE privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului” , care a fost însoțită de patru rapoarte menite să ofere sprijin autorităților europene și naționale pentru a aborda mai bine riscurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Comunicarea și rapoartele subliniază că este necesar ca aceste două directive să fie puse în aplicare pe deplin, precizând totodată faptul că există încă o serie de deficiențe structurale în ceea ce privește punerea în aplicare a normelor Uniunii privind combaterea spălării banilor, care trebuie remediate.



    Asigurarea respectării normelor privind impozitarea și vămile

    În ceea ce privește impozitarea indirectă, Comisia a acordat prioritate eforturilor sale de asigurare a respectării legii în cazul încălcărilor care denaturează concurența pe piața internă, care sunt contrare impozitării echitabile sau care împiedică realizarea obiectivelor UE în domeniul climei.

    În urma dezvăluirilor din ancheta Paradise Papers privind evaziunea pe scară largă în sectorul iahturilor și al aeronavelor, Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Italiei și a Ciprului . Aceste state membre au instituit măsuri fiscale favorabile industriei de iahturi de agrement și de aeronave, care contravin dreptului UE și impozitării echitabile.

    În prezent Polonia scutește de la plata taxelor pe energie industrii puternic poluante, pe motiv că acest lucru face parte din excepțiile prevăzute de sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS). Comisia a decis să trimită Polonia în fața Curții, deoarece acțiunile acestei țări contravin dreptului UE și obiectivelor UE în domeniul climei.

    Acțiunea Comisiei de asigurare a respectării legislației din 2019 s-a concentrat asupra asigurării faptului că statele membre transpun în dreptul intern modificări importante ale Directivei privind cooperarea administrativă . Aceste modificări vizează domenii precum accesul la informații privind combaterea spălării banilor ,  schimbul automat obligatoriu de informații privind domeniul impozitării , sau schimbul automat de informații privind Conturile Financiare . 

    Unul dintre avantajele pieței interne este că cetățenii și întreprinderile au libertatea de a circula, de a opera și de a investi dincolo de frontierele naționale. Având în vedere faptul că impozitarea directă nu este armonizată la nivelul UE, această libertate poate însemna că unii contribuabili pot să eludeze sau să se sustragă de la plata impozitelor în țara lor de reședință. Prin urmare, autoritățile fiscale din UE au convenit să coopereze mai strâns pentru a asigura plata impozitelor și pentru a combate frauda fiscală și evaziunea fiscală.

    În plus, Comisia s-a concentrat asupra asigurării transpunerii corespunzătoare a Directivei privind normele împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne și a Directivei privind soluționarea litigiilor .

    Comisia a luat măsuri împotriva Spaniei , pentru că nu a pus în aplicare măsuri privind schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal. De asemenea, Comisia a luat măsuri împotriva Austriei și a Irlandei , pentru că nu au transpus norma privind limitarea deductibilității dobânzii, astfel cum impun normele împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne.

    În 2019, Comisia a închis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei , Greciei , Poloniei și a României privind accesul la informații referitoare la spălarea banilor . De asemenea, Comisia a închis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei , Cehiei , Greciei , Franței , Ciprului , Portugaliei , Regatului Unit și Letoniei privind normele împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, întrucât acestea au transpus complet aceste norme în legislația lor națională.

    Strategia Comisiei de asigurare a respectării legislației în domeniul vamal s-a concentrat asupra aplicării de către statele membre a Codului vamal al Uniunii în mod corect și uniform și asupra detectării taxelor cu efect echivalent taxelor vamale, chiar și în cadrul UE.

    În 2019, Comisia a lansat o anchetă în toate statele membre, investigând dispozițiile naționale privind limitarea timpului pentru notificarea unei datorii vamale și compatibilitatea acestor dispoziții cu Codul vamal al Uniunii, pentru a oferi mai multă securitate juridică comercianților.

    În urma unei proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiată de Comisie, Bulgaria pentru a se conforma legislației UE în domeniul vamal, și-a modificat dispozițiile cu privire la sancțiunile pentru nedeclararea numerarului și la scutirea de taxe vamale pentru anumite produse din SUA.

    Asigurarea unui nivel ridicat de protecție pentru consumatori

    Directiva privind o mai bună asigurare a respectării normelor Uniunii în materie de protecție a consumatorilor și modernizarea acestor norme a fost adoptată în noiembrie 2019. Acesta consolidează drepturile consumatorilor online, abordează dublul standard de calitate al produselor și prevede amenzi cu efect de descurajare pentru „încălcările pe scară largă” ale drepturilor consumatorilor.

    În plus, Comisia a lansat campania #YourEUright pentru sensibilizarea consumatorilor cu privire la drepturile lor. 

    În iulie 2019, Comisia a emis orientări privind aplicarea Directivei privind clauzele contractuale abuzive . Acestea includ jurisprudența Curții de Justiție în ceea ce privește, de exemplu, transparența clauzelor contractuale, efectul identificării unor clauze contractuale abuzive și cerințele pentru procedurile derulate în fața instanțelor naționale, cum ar fi cele pentru revizuirea clauzelor contractuale abuzive.

    Până la sfârșitul anului 2019, 13 dintre cele 14 proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate pentru transpunerea cu întârziere a Directivei privind pachetele din 2015 au fost închise. Comisia a început să evalueze, pentru toate statele membre, dacă măsurile naționale transpun în mod corect această directivă.

    Comisia a sprijinit asigurarea aplicării legislației UE în materie de protecție a consumatorului de către autoritățile naționale de aplicare a legii în conformitate cu Regulamentul privind cooperarea în materie de protecție a consumatorului (CPC) . Aceasta a oferit asistență respectivelor autorități în abordarea practicilor înșelătoare ale marilor operatori online (Facebook, Airbnb și booking.com) pentru a îmbunătăți transparența ofertelor și corectitudinea clauzelor și a condițiilor lor. În plus, Comisia a oferit asistență statelor membre în pregătirea aplicării Regulamentului CPC revizuit din ianuarie 2020, inclusiv prin ateliere de lucru.

    Cadrul european pentru soluționarea alternativă a litigiilor (SAL) și pentru soluționarea online a litigiilor (SOL) a devenit mai eficace, inclusiv prin intermediul unei versiuni îmbunătățite a platformei europene SOL. De asemenea, Comisia a publicat primul său raport de punere în aplicare privind cadrul SAL/SOL .

    În ceea ce privește siguranța produselor, Comisia a înlesnit în continuare cooperarea între autoritățile de aplicare a legii, prin finanțarea activităților de eșantionare și testare a unor produse specifice în legătură cu sistemul de alertă rapidă, RAPEX. RAPEX permite un schimb de informații rapid, la nivel european, între autorități cu privire la produsele care prezintă riscuri pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

    Asigurarea unui nivel ridicat de protecție a sănătății publice

    Monitorizarea transpunerii Directivei privind produsele din tutun în legislațiile naționale ale statelor membre a rămas o prioritate pentru Comisie în 2019. Această directivă vizează plasarea în contextul pieței unice a eforturilor de reducere a consumului de tutun, în special prin descurajarea fumatului în rândul tinerilor și garantarea faptului că publicul este pe deplin conștient de efectele nocive ale tutunului. Consumul de tutun este cel mai mare risc pentru sănătate care poate fi evitat și reprezintă cea mai importantă cauză de deces prematur în UE. În 2019, Comisia a efectuat verificări ale conformității legislațiilor naționale care transpun directiva și a organizat dialoguri structurate cu statele membre pentru a asigura o mai bună punere în aplicare a acesteia.

    În 2019, Comisia a închis procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate împotriva Cehiei, a Croației, a Spaniei și a Suediei, întrucât aceste state membre au luat măsuri în vederea transpunerii Directivei privind produsele din tutun în legislația lor națională.

    Garantarea drepturilor pacienților de acces la asistența medicală transfrontalieră a rămas o prioritate pentru Comisie în 2019. Comisia a monitorizat îndeaproape Directiva privind asistența medicală transfrontalieră și a purtat dialoguri structurate cu statele membre pentru a asigura o mai bună punere în aplicare a directivei.

    Directiva privind asistența medicală transfrontalieră stabilește drepturile pacienților de a alege să primească asistență medicală într-un alt stat membru și de a solicita rambursarea pentru aceasta la întoarcerea în țara lor. Rambursarea trebuie efectuată până la nivelul costurilor care ar fi fost acoperite de statul membru al pacientului dacă asistența medicală ar fi fost furnizată în acest stat, fără a se depăși costurile efectiv suportate. Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Austriei și a Țărilor de Jos din cauza nivelului scăzut al rambursării costurilor serviciilor de asistență medicală transfrontalieră.

    Pentru Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUD), Comisia a întreprins o serie de inițiative prin intermediul Grupului de lucru SUD, prin audituri și prin programul „O formare profesională mai bună pentru o hrană mai sigură”, pentru a facilita punerea în aplicare a directivei.



    Asigurarea respectării normelor privind mobilitatea și transporturile

    În 2019, Comisia a avut ca scop monitorizarea punerii în aplicare a legislației UE în domeniul transporturilor. Activitățile sale de asigurare a respectării legislației au vizat, în special, normele privind finalizarea pieței unice, dezvoltarea sistemelor inteligente de transport și definirea cerințelor comune de siguranță pentru toate modurile de transport.

    De asemenea, Comisia a monitorizat măsurile naționale de punere în aplicare care vizează instituirea unui spațiu feroviar unic european . În special, aceasta a monitorizat problemele legate de concurență, supravegherea reglementară și arhitectura financiară a sectorului feroviar, competența autorităților naționale de reglementare, îmbunătățirea cadrului pentru investiții în sectorul feroviar și accesul echitabil și nediscriminatoriu la infrastructura feroviară și la serviciile feroviare conexe.

    Comisia a decis să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Danemarcei , Germaniei , Irlandei , Țărilor de Jos și a Poloniei pentru că acestea nu au transpus anumite dispoziții prevăzute de normele UE privind instituirea unui spațiu feroviar unic european. Au fost continuate procedurile împotriva Franței și a Spaniei , pentru că nu au respectat pe deplin dispozițiile specifice, în special pe cele cu privire la accesul la serviciile feroviare și la garantarea independenței gestionarului de gară. De asemenea, Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate împotriva Greciei și a Irlandei pentru că acestea nu au comunicat măsurile naționale de transpunere a normelor UE privind deschiderea pieței pentru serviciile de transport feroviar intern de călători și guvernanța infrastructurii feroviare .

    Registrele europene ale întreprinderilor de transport rutier ( ERRU ) permit schimbul de informații între statele membre cu privire la întreprinderile de transport rutier înființate în UE. Acestea reprezintă un instrument esențial pentru a se asigura faptul că legislația relevantă a UE este pusă în aplicare în mod corespunzător. Pentru implementarea unei versiuni noi și îmbunătățite a ERRU, statele membre trebuie să își adapteze sistemele naționale. Comisia a continuat cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Belgiei , Ciprului, Cehiei, Danemarcei, Ungariei, Maltei, Țărilor de Jos, Portugaliei, și Regatului Unit pentru a îmbunătăți conexiunea dintre registrele naționale ale întreprinderilor de transport rutier și noua versiune a ERRU, astfel cum se prevede în regulamentul relevant.

    Siguranța și securitatea reprezintă o preocupare principală pentru orice sistem de transport. Crearea mediului pentru un transport sigur este esențială pentru cetățenii europeni. Unul dintre rolurile Comisiei este acela de a răspunde la aceste așteptări, asigurând existența unor standarde de siguranță și de securitate satisfăcătoare în întreaga UE pentru toate modurile de transport. Căile ferate din Europa sunt printre cele mai sigure din lume. Politicile UE vizează menținerea unor standarde înalte și alinierea cerințelor de siguranță în întreaga UE.

    Comisia a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Spaniei pentru că aceasta nu a transpus integral legislația UE în domeniul siguranței feroviare . Directiva prevede obligația statelor membre de a institui o autoritate independentă de siguranță și un organism independent de anchetare a accidentelor și a incidentelor. De asemenea, impune statelor membre să aloce în mod coerent sarcinile și responsabilitățile în materie de siguranță. În plus, statele membre sunt obligate să definească o serie de principii comune de siguranță feroviară. Independența organismelor de anchetă este esențială pentru a asigura eficacitatea anchetelor și pentru a preveni eventuale accidente viitoare.

    Transportul rutier este cel mai frecvent utilizat mijloc de transport și o cauză principală de accidente. Comisia a fost foarte activă în promovarea normelor, a standardelor tehnice și a campaniilor de sensibilizare pentru a reduce numărul deceselor cauzate de accidentele rutiere. Comisia a monitorizat, în special, cerințele de siguranță pentru tuneluri și a decis să urmărească în justiție Belgia , Bulgaria , Croația , Italia și Spania pentru nerespectarea Directivei privind cerințele minime de siguranță pentru infrastructura și exploatarea tunelurilor .

    În ceea ce privește transportul maritim, atât siguranța navelor de pasageri, cât și a celor comerciale este extrem de importantă. Normele de siguranță comune ale UE se referă la echipamente, cum ar fi vestele de salvare, sistemele de epurare a apelor uzate și radarele, aflate la bordul navelor UE.

    Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Maltei și a Bulgariei pentru că nu au respectat dreptul Uniunii privind echipamentele marine . Malta și Bulgaria nu și-au îndeplinit, în special, obligația de a garanta faptul că echipamentele maritime (de la bordul navelor care arborează pavilionul lor) sunt întotdeauna însoțite de o declarație de conformitate și nu au efectuat supravegherea pieței la o scară adecvată.

    Aviația este un mod de transport care necesită norme specifice de siguranță. Politica UE privind siguranța aeriană garantează un nivel ridicat de siguranță pentru pasageri.

    Comisia a continuat procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ungariei pentru nerespectarea normelor UE privind cerințele tehnice și procedurile administrative referitoare la operațiunile aeriene . Aceste norme abordează în mod detaliat operațiunile aeriene cu avioane, elicoptere, baloane și planoare, inclusiv inspecțiile la platformă efectuate în cazul aeronavelor operatorilor aflați, în ceea ce privește supravegherea siguranței, sub jurisdicția altui stat. Din cauza lipsei de personal suficient, Ungaria nu a reușit să verifice respectarea cerințelor de siguranță aplicabile organizațiilor sau tipurilor de operațiuni.

    V.O uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă

    O „Uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă” reprezintă o parte fundamentală a răspunsului Comisiei la nevoia de a promova creșterea economică și ocuparea forței de muncă. Această politică vizează consolidarea economiei UE într-un mod care să creeze mai multe locuri de muncă și să îmbunătățească nivelul de trai al oamenilor.

    Asigurarea respectării normelor uniunii bancare

    În ceea ce privește uniunea bancară, Comisia a continuat să verifice punerea în aplicare de către statele membre a Directivei privind cerințele de capital IV , a Directivei privind schemele de garantare a depozitelor , a Directivei privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare și a Directivei privind ierarhia creditorilor băncilor . Aceste instrumente ale UE au fost create pentru a asigura faptul că băncile sunt mai puternice și mai bine supravegheate și că problemele pot fi soluționate mai ușor fără a utiliza banii contribuabililor. În 2019, Comisia a adoptat un raport de evaluare a punerii în aplicare a Directivei privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare .

    În 2019, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 12 state membre pentru că nu au adoptat măsurile necesare pentru transpunerea integrală a Directivei privind ierarhia creditorilor băncii.



    VI.Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă

    Respectarea deplină a statului de drept și a Cartei drepturilor fundamentale se află în centrul priorităților Comisiei. Trebuie asigurată, de asemenea, respectarea unor drepturi specifice, cum ar fi dreptul la liberă circulație, protecția datelor cu caracter personal, egalitatea de gen, nediscriminarea, drepturile victimelor și dreptul la un proces echitabil în cadrul procedurilor penale. Aceste subiecte sunt înscrise pe agenda Comisiei, întrucât ele afectează în mod direct viața oamenilor.

    În cadrul exercițiului semestrului european , Comisia a continuat să încurajeze statele membre să își îmbunătățească eficacitatea capacităților de aplicare a legii. Aceasta se referă în special la independența, calitatea și eficiența sistemelor lor naționale de justiție. În acest scop, Comisia a propus recomandări specifice fiecărei țări pentru șapte state membre. Prin intermediul Tabloului de bord privind justiția în UE , Comisia monitorizează independența, calitatea și eficiența sistemelor de justiție ale statelor membre.

    Respectarea statului de drept și a drepturilor fundamentale

    În aprilie 2019, Comisia a prezentat temele sale de reflecție cu privire la consolidarea statului de drept în cadrul UE , atrăgând contribuții din partea a peste 60 de părți interesate. Rezultatele au fost reflectate în Comunicarea intitulată „Consolidarea statului de drept în cadrul Uniunii - Plan de acțiune” , din luna iulie, care a propus un nou mecanism al statului de drept. Orientările politice ale Comisiei au anunțat un nou ciclu anual de revizuire a statului de drept și un raport anual, care va rezuma situația din fiecare stat membru. De asemenea, Comisia a anunțat că va adopta o abordare strategică a procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și se va baza pe jurisprudența Curții de Justiție.

    La 24 iunie  și la  5 noiembrie 2019 , Curtea de Justiție a emis hotărâri definitive în procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate de Comisie împotriva Poloniei, confirmând faptul că legislația poloneză privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curții Supreme și a judecătorilor instanțelor judecătorești de drept comun încalcă cerințele legislației europene privind independența sistemului judiciar.

    La 10 octombrie 2019, Comisia a trimis  Polonia  în fața Curții de Justiție în cadrul procedurilor de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind noul regim disciplinar pentru judecători, întrucât acesta subminează independența judiciară prin faptul că nu oferă garanțiile necesare pentru protecția judecătorilor polonezi împotriva controlului politic.

    Negocierile cu privire la propunerea Comisiei de regulament pentru protecția bugetului Uniunii în cazul unor deficiențe generalizate în ceea ce privește statul de drept se află în curs de desfășurare în cadrul Consiliului. Respectarea statului de drept este esențială pentru asigurarea unei bune gestiuni financiare și pentru protejarea bugetului Uniunii.

    Cooperarea transfrontalieră în materie de justiție civilă și penală

    Comisia și-a continuat eforturile de monitorizare a transpunerii integrale a directivelor privind drepturile procedurale. În 2019, accentul principalul a fost pus pe Directiva privind garanțiile procedurale pentru copii și pe Directiva privind asistența juridică gratuită pentru persoanele suspectate și persoanele acuzate în cadrul procedurilor penale și pentru persoanele căutate în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare .

    În 2019, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a șapte state membre pentru că acestea nu au comunicat măsurile lor naționale de transpunere a Directivei privind garanțiile procedurale pentru copii și împotriva a patru state membre pentru că nu au făcut același lucru în ceea ce privește Directiva privind asistența juridică.

    Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a 16 state membre și a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a nouă state membre care nu au comunicat toate măsurile naționale necesare pentru transpunerea Directivei privind drepturile victimelor . De asemenea, Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate împotriva a două state membre în legătură cu instrumentele de recunoaștere reciprocă în cazul transferurilor persoanelor condamnate , al măsurilor de probațiune , al măsurilor de supraveghere și al aplicării la nivel transfrontalier a sancțiunilor financiare .

    Îmbunătățirea protecției datelor cu caracter personal

    După intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor (RGPD) în mai 2018, Comisia s-a concentrat asupra punerii în aplicare a noilor norme de protecție a datelor în 2019, printr-o abordare pluridimensională. În special, aceasta a purtat dialoguri bilaterale cu autoritățile naționale cu privire la conformitatea legislației naționale cu RGPD, a colaborat îndeaproape cu autoritățile însărcinate cu protecția datelor care cooperează cu Comitetul european pentru protecția datelor și a făcut schimb de informații cu părțile interesate, în special prin intermediul unui grup special desemnat care include mai multe părți interesate. De asemenea, Comisia a continuat să acorde sprijin financiar autorităților naționale însărcinate cu protecția datelor, prin subvenții, și a organizat campanii de sensibilizare pentru cetățeni și întreprinderi. De asemenea, Comisia a efectuat un bilanț al primului an de punere în aplicare a RGPD, iar rezultatele acestuia au fost prezentate într-o comunicare publicată în iulie 2019.

    Statele membre au fost obligate să transpună Directiva privind protecția datelor în materie de asigurare a respectării legii până în mai 2018, iar Comisia a început să evalueze conformitatea transpunerii în legislația națională, notificată de statele membre, cu această directivă. În 2019, Comisia a închis mai multe dintre cele 19 proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor inițiate în 2018 pentru necomunicarea măsurilor de transpunere, însă a inițiat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Germaniei și a trimis Spania și Grecia în fața Curții (între timp Grecia a notificat transpunerea integrală a directivei). La sfârșitul anului 2019, erau pendinte proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva a patru state membre.

    Asigurarea respectării normelor privind securitatea

    În 2019, activitățile de asigurare a respectării legislației au continuat în cadrul Agendei europene privind securitatea și al dezvoltării unei uniuni a securității. Punerea în aplicare a normelor UE în acest domeniu este esențială pentru asigurarea unui nivel ridicat de securitate pe întreg teritoriul UE. Rapoartele periodice privind progresele înregistrate în cadrul uniunii securității reflectă eforturile depuse în prezent pentru a asigura punerea în aplicare completă și corectă a normelor.

    În plus, Comisia a monitorizat punerea în aplicare a Directivei privind includerea unor substanțe psihoactive noi în definiția termenului „drog” și a primei Directive delegate adoptate în temeiul acesteia. De asemenea, Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru faptul că nu au fost notificate măsurile naționale de transpunere în cazul a două directive-cheie privind securitatea și combaterea infracțiunilor grave: Directiva privind registrul cu numele pasagerilor și Directiva privind combaterea terorismului . Comisia a continuat procedurile inițiate împotriva Spaniei , Țărilor de Jos și a Finlandei în legătură cu Directiva privind registrul cu numele pasagerilor. În ceea ce privește Directiva privind combaterea terorismului, Comisia a continuat cazurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Greciei și a Luxemburgului .

    De asemenea, Comisia a inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în ceea ce privește protejarea competenței externe exclusive a Uniunii în domeniul securității în temeiul normelor UE în acest domeniu.

    Au fost inițiate proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Bulgariei , Ungariei ,  Austriei  și României pentru că au semnat un acord internațional multilateral privind schimbul de date ADN, de amprente digitale și de înregistrare a vehiculelor, care conține dispoziții ce încalcă competența externă exclusivă a UE în temeiul deciziilor Prüm . Aceste decizii prevăd un schimb automatizat obligatoriu și compararea datelor ADN între bazele de date naționale în vederea combaterii terorismului și a criminalității transfrontaliere.



    VII.Către o nouă politică privind migrația

    Politica Comisiei privind migrația urmărește să doteze UE cu instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine migrația pe termen mediu și lung. Aceasta acoperă întreaga gamă de probleme relevante, inclusiv gestionarea frontierelor, politica în domeniul vizelor, migrația neregulamentară, azilul și migrația legală. Punerea în aplicare consecventă, umană și eficace este esențială pentru succesul politicii.

    În 2019, Comisia a continuat să monitorizeze punerea în aplicare de către statele membre a legislației UE privind migrația și azilul, în special a Directivei privind procedurile de azil , a  Directivei privind condițiile de primire, a Directivei privind condițiile pentru protecția internațională și a Directivei privind returnarea . Aceste directive stabilesc norme privind prelucrarea cererilor de azil, garantează un nivel de trai demn pentru solicitanții de azil în UE, prevăd norme pentru recunoașterea statutului de refugiat al resortisanților țărilor terțe și stabilesc standarde și proceduri comune în temeiul cărora resortisanții din afara UE care se află ilegal pe teritoriile țărilor membre ale UE pot fi expulzați.

    Comisia a trimis Ungaria în fața Curții de Justiție pentru legislația care incriminează în mod efectiv activitățile destinate să ofere asistență persoanelor care prezintă cereri de azil în Ungaria. Legea este considerată incompatibilă cu dreptul solicitanților de azil de a avea acces la consiliere sau la consiliere juridică oferite în special de organizațiile neguvernamentale. Potrivit prevederilor acesteia, orice persoană care face obiectul unei proceduri penale pentru a fi furnizat o astfel de asistență este împiedicată să se apropie de zonele de tranzit de la frontierele Ungariei, unde sunt ținuți solicitanții de azil. Comisia a concluzionat că legislația maghiară nu respectă Directiva privind procedurile de azil și Directiva privind condițiile de primire .

    În ceea ce privește migrația legală, prioritatea Comisiei este aceea de a asigura existența unor veritabile parcursuri legale către UE, și anume prin îmbunătățirea capacității UE de a atrage și de a menține lucrătorii cu înaltă calificare, precum și studenții și cercetătorii. Prin urmare, este important să se asigure punerea în aplicare integrală și corectă a directivelor privind migrația legală. Acestea stabilesc condiții comune pentru admiterea și șederea resortisanților din afara UE, simplifică și armonizează procedurile de migrație și oferă dreptul la un tratament egal cu cel al resortisanților UE într-o serie de domenii.

    În 2019, Comisia a continuat procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pendinte pentru că nu au fost notificate măsurile naționale de punere în aplicare a Directivei privind studenții și cercetătorii , pentru care cinci state membre ( Belgia , Grecia , Franța , Slovenia și Suedia ) mai aveau cazuri deschise la sfârșitul anului.

    O procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor a fost inițiată împotriva Suediei , pentru punerea în aplicare incorectă a mai multor directive privind migrația legală în ceea ce privește prelucrarea cererilor de acordare a permiselor de ședere și pentru restricționarea egalității de tratament pentru anumite categorii de resortisanți din afara UE.

    Aplicarea corectă a normelor Uniunii privind frontierele Schengen și vizele a fost, de asemenea, o prioritate pentru Comisie în 2019.

    În plus, Comisia a continuat un caz de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Estoniei , deoarece sistemul său de gestionare a cozilor „Go-Swift” este considerat incompatibil cu Codul Frontierelor Schengen . De asemenea, a luat măsuri suplimentare în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Cehiei în ceea ce privește dreptul de a exercita o cale de atac împotriva unei decizii de refuz, de revocare sau de anulare a unei vize Schengen .

    Top