Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3892

    Avizul Comitetului European al Regiunilor – Corpul european de solidaritate și noua strategie a UE pentru tineret

    COR 2018/03892

    JO C 86, 7.3.2019, p. 282–294 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.3.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 86/282


    Avizul Comitetului European al Regiunilor – Corpul european de solidaritate și noua strategie a UE pentru tineret

    (2019/C 86/15)

    Raportor:

    Matteo Luigi BIANCHI (IT-CRE), primarul comunei Morazzone (Varese)

    Documente de referință:

    Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a programului „Corpul european de solidaritate” și de abrogare a [Regulamentului privind Corpul european de solidaritate] și a Regulamentului (UE) nr. 375/2014,

    COM(2018) 440 final

    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor – Implicarea, conectarea și responsabilizarea tinerilor: o nouă strategie a UE pentru tineret,

    COM(2018) 269 final

    I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

    Amendamentul 1

    Considerentul 1

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Uniunea Europeană este construită pe solidaritatea între cetățenii săi și între statele sale membre. Această valoare comună ghidează acțiunile Uniunii și oferă unitatea necesară pentru a face față provocărilor societale actuale și viitoare, la a căror abordare tinerii europeni sunt dornici să contribuie, exprimându-și solidaritatea în practică.

    Uniunea Europeană este construită pe solidaritatea între cetățenii săi și între statele sale membre , precum și între comunitățile locale și regionale aparținând statelor membre . Această valoare comună ghidează acțiunile Uniunii și oferă unitatea necesară pentru a face față provocărilor societale actuale și viitoare, la a căror abordare tinerii europeni sunt dornici să contribuie, exprimându-și solidaritatea în practică și dezvoltând un angajament în materie de solidaritate pe termen lung, care îi va putea însoți pe întreaga durată a vieții lor .

    Expunere de motive

    Textul adăugat subliniază rolul dimensiunii locale și regionale în implicarea civică a tinerilor și identifică în aceasta un prim punct de contact esențial în domeniul solidarității.

    Amendamentul 2

    Considerentul 5

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Tinerilor ar trebui să li se ofere ocazii mai ușor accesibile de a se implica în activități de solidaritate, care să le permită să își exprime angajamentul în beneficiul comunităților, dobândind în același timp experiență, abilități și competențe utile pentru dezvoltarea lor personală, educațională, socială, civică și profesională și îmbunătățindu-și astfel capacitatea de inserție profesională. Activitățile respective ar trebui să sprijine, de asemenea, mobilitatea voluntarilor, a ucenicilor și a lucrătorilor.

    Tinerilor ar trebui să li se ofere ocazii mai ușor accesibile de a se implica în activități de solidaritate, care să le permită să își exprime angajamentul în beneficiul comunităților, locale și, deopotrivă, regionale, în situații normale și în situații de urgență, dobândind în același timp experiență, abilități și competențe utile pentru dezvoltarea lor personală, educațională, socială, civică și profesională și îmbunătățindu-și astfel capacitatea de inserție profesională. Activitățile respective ar trebui să sprijine, de asemenea, mobilitatea voluntarilor, a ucenicilor și a lucrătorilor.

    Expunere de motive

    Inserția evidențiază importanța dimensiunii regionale și locale a angajamentului tinerilor europeni, inclusiv în situațiile de urgență în care este nevoie de ajutor umanitar.

    Amendamentul 3

    Considerentul 6

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Activitățile de solidaritate oferite tinerilor ar trebui să fie de înaltă calitate, în sensul că acestea ar trebui să răspundă nevoilor societale nesatisfăcute, să contribuie la consolidarea comunităților, să ofere tinerilor posibilitatea de a dobândi cunoștințe și competențe valoroase, să fie accesibile tinerilor din punct de vedere financiar și să fie puse în aplicare în condiții sigure și sănătoase.

    Activitățile de solidaritate oferite tinerilor ar trebui să fie de înaltă calitate, în sensul că acestea ar trebui să răspundă nevoilor societale nesatisfăcute, inclusiv nevoilor locale, să contribuie la consolidarea comunităților locale și regionale , să ofere tinerilor posibilitatea de a dobândi cunoștințe și competențe valoroase, să fie accesibile tinerilor din punct de vedere financiar și să fie puse în aplicare în condiții sigure și sănătoase.

    Expunere de motive

    Reiterarea importanței satisfacerii nevoilor sociale și a transformării activităților de voluntariat în forme de consolidare a comunității locale sau regionale.

    Amendamentul 4

    Considerentul 7

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Corpul european de solidaritate asigură un ghișeu unic pentru activitățile de solidaritate din întreaga Uniune și dincolo de frontierele acesteia. Ar trebui să se asigure coerența și complementaritatea cu alte politici și programe relevante ale Uniunii. Corpul european de solidaritate se bazează pe punctele forte și pe sinergiile programelor anterioare și ale celor existente, în principal ale Serviciului european de voluntariat (1) și ale inițiativei Voluntari UE pentru ajutor umanitar (2). De asemenea, acesta completează eforturile depuse de statele membre pentru a sprijini tinerii și pentru a facilita tranziția acestora de la școală către locul de muncă în cadrul Garanției pentru tineret, oferindu-le oportunități suplimentare de a debuta pe piața forței de muncă sub formă de stagii, de ucenicie sau de locuri de muncă în domenii legate de solidaritate, atât în statul membru de cetățenie, cât și dincolo de frontierele acestuia. De asemenea, se asigură complementaritatea cu rețelele existente la nivelul Uniunii care sunt relevante pentru activitățile din cadrul Corpului european de solidaritate, cum ar fi Rețeaua europeană a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă, EURES și rețeaua Eurodesk. În plus, ar trebui să se asigure complementaritatea între sistemele conexe existente, în special sistemele naționale de solidaritate și sistemele naționale de mobilitate pentru tineri, și Corpul european de solidaritate, valorificând bunele practici, după caz.

    Corpul european de solidaritate asigură un ghișeu unic pentru activitățile de solidaritate din întreaga Uniune și dincolo de frontierele acesteia. Ar trebui să se asigure coerența și complementaritatea cu alte politici și programe relevante ale Uniunii , dezvoltând o abordare orizontală și încurajând cât mai mult cu putință cooperarea intersectorială . Corpul european de solidaritate se bazează pe punctele forte și pe sinergiile programelor anterioare și ale celor existente, în principal ale Serviciului european de voluntariat (1) și ale inițiativei Voluntari UE pentru ajutor umanitar (2). De asemenea, acesta completează eforturile depuse de statele membre pentru a sprijini tinerii și pentru a facilita tranziția acestora de la școală către locul de muncă în cadrul Garanției pentru tineret, oferindu-le oportunități suplimentare de a debuta pe piața forței de muncă sub formă de stagii , de ucenicie sau de locuri de muncă în domenii legate de solidaritate, atât în statul membru de cetățenie, cât și dincolo de frontierele acestuia. De asemenea, se asigură complementaritatea cu rețelele existente la nivelul Uniunii care sunt relevante pentru activitățile din cadrul Corpului european de solidaritate, cum ar fi Rețeaua europeană a serviciilor publice de ocupare a forței de muncă, EURES și rețeaua Eurodesk , precum și cu rețelele sociale, cum ar fi Centrul European de Voluntariat și Forumul European de Tineret . În plus, ar trebui să se asigure complementaritatea între sistemele conexe existente, în special sistemele naționale de solidaritate și sistemele naționale de mobilitate pentru tineri, și Corpul european de solidaritate, valorificând bunele practici, după caz, și dezvoltarea sinergiilor și a unui dialog constant și direct cu fiecare autoritate locală și regională interesată, precum și cu toate autoritățile, inclusiv de importanță interregională, care au beneficiat deja de măsuri de solidaritate și care pot să ofere, prin experiența lor, sugestii și noi perspective solidare.

    Expunere de motive

    Comisia ar fi trebuit să sprijine o abordare cât mai intersectorială și să asigure o implicare directă mai mare a autorităților locale și regionale în ceea ce privește cooperarea cu Corpul european de solidaritate, precum și un dialog constant cu persoanele care își desfășoară deja activitatea în acest domeniu și care au beneficiat deja de măsuri de solidaritate.

    Amendamentul 5

    Considerentul 10

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Aceste activități ar trebui să fie benefice pentru comunități , promovând în același timp dezvoltarea personală, educațională, socială, civică și profesională a cetățenilor și pot lua forma unor activități de voluntariat, stagii și locuri de muncă, proiecte sau activități de comunicare în rețea, desfășurate în legătură cu diferite domenii, precum educația și formarea profesională, ocuparea forței de muncă, egalitatea de gen, antreprenoriatul – în special antreprenoriatul social, cetățenia și participarea democratică, protecția mediului și a naturii, acțiunile în domeniul climei, prevenirea dezastrelor, pregătirea pentru apărarea împotriva acestora și recuperarea în caz de dezastru, agricultura și dezvoltarea rurală, furnizarea de produse alimentare și nealimentare, sănătatea și bunăstarea personală, creativitatea și cultura, asistența socială și bunăstarea socială, primirea și integrarea resortisanților țărilor terțe, cooperarea și coeziunea teritorială și cooperarea transfrontalieră. Aceste activități de solidaritate ar trebui să includă o dimensiune solidă de învățare și formare, asigurată prin intermediul unor activități pertinente care ar putea fi oferite participanților înaintea, în timpul și după încheierea activității de solidaritate.

    Aceste activități ar trebui să fie benefice pentru comunitățile locale și pentru eforturile de edificare a comunității în general , promovând în același timp dezvoltarea personală, educațională, socială, civică și profesională a cetățenilor și pot lua forma unor activități de voluntariat , ucenicie , stagii și locuri de muncă, proiecte sau activități de comunicare în rețea, desfășurate în legătură cu diferite domenii, precum educația și formarea profesională, ocuparea forței de muncă, egalitatea de gen, antreprenoriatul – în special antreprenoriatul social, cetățenia și participarea democratică, protecția mediului și a naturii, acțiunile în domeniul climei, prevenirea dezastrelor, pregătirea pentru apărarea împotriva acestora și recuperarea în caz de dezastru, agricultura și dezvoltarea rurală, furnizarea de produse alimentare și nealimentare, sănătatea și bunăstarea personală, creativitatea și cultura, educația fizică și sportul, asistența socială și bunăstarea socială, primirea și integrarea resortisanților țărilor terțe, cooperarea și coeziunea teritorială , dezvoltarea și restaurarea patrimoniului cultural și artistic, local și regional – atât material, cât și imaterial – și cooperarea transfrontalieră. Aceste activități de solidaritate ar trebui să includă o dimensiune solidă de învățare și formare, asigurată prin intermediul unor activități pertinente care ar putea fi oferite participanților înaintea, în timpul și după încheierea activității de solidaritate.

    Expunere de motive

    Comitetul European al Regiunilor subliniază necesitatea de a facilita participarea comunităților locale și regionale și a oricărui organism interesat, prin programe și inițiative de dezvoltare și restaurare a patrimoniului cultural și artistic local.

    Amendamentul 6

    Considerentul 11

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Activitățile de voluntariat (atât pe teritoriul Uniunii, cât și dincolo de frontierele acesteia) constituie o bogată experiență în contextul învățării non-formale și informale, care sporește dezvoltarea personală, socioeducațională și profesională a tinerilor, cetățenia activă și capacitatea de inserție profesională. Activitățile de voluntariat nu ar trebui să aibă un efect negativ asupra locurilor de muncă remunerate potențiale sau existente și nici nu ar trebui să fie considerate ca un substitut al acestora. Comisia și statele membre ar trebui să coopereze în ceea ce privește politicile de voluntariat în domeniul tineretului prin metoda deschisă de coordonare.

    Activitățile de voluntariat (atât pe teritoriul Uniunii, cât și dincolo de frontierele acesteia) constituie o bogată experiență în contextul învățării non-formale și informale, care sporește dezvoltarea personală, socioeducațională și profesională a tinerilor, cetățenia activă și capacitatea de inserție profesională. Activitățile de voluntariat nu ar trebui să aibă un efect negativ asupra locurilor de muncă remunerate potențiale sau existente și nici nu ar trebui să fie considerate ca un substitut al acestora. Comisia și statele membre ar trebui să coopereze în ceea ce privește politicile de voluntariat în domeniul tineretului prin metoda deschisă de coordonare și prin identificarea unor instrumente comune pentru a preveni așa-numita „muncă nedeclarată” sau utilizarea abuzivă a voluntariatului doar pentru a nu plăti tinerii angajați în activități solidare .

    Expunere de motive

    Comitetul Regiunilor reiterează necesitatea identificării unor forme de coordonare între Comisie și statele membre și a unor instrumente prin care să se poată defini în mod clar granițele dintre voluntariat și activitățile solidare remunerate sau care se bazează pe o retribuție în cadrul programului.

    Amendamentul 7

    Considerentul 12

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Stagiile și locurile de muncă în domenii legate de solidaritate pot oferi tinerilor oportunități suplimentare de a debuta pe piața muncii , contribuind în același timp la abordarea principalelor provocări societale . Acest lucru poate contribui la stimularea capacității de inserție profesională și a productivității tinerilor, facilitând în același timp tranziția acestora de la școală către locul de muncă, ceea ce este esențial pentru a le spori șansele pe piața forței de muncă. Activitățile de stagiu propuse în cadrul Corpului european de solidaritate respectă principiile de calitate stabilite în Recomandarea Consiliului privind un cadru de calitate pentru stagii (1). Stagiile și locurile de muncă oferite constituie o piatră de temelie pentru tineri la intrarea pe piața muncii și, prin urmare, sunt însoțite de un sprijin adecvat acordat după încheierea activității. Stagiile și activitățile sunt facilitate de actorii relevanți de pe piața forței de muncă, în special de serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, de partenerii sociali și de camerele de comerț, și sunt remunerate de către organizațiile participante. În calitate de organizații participante, acestea ar trebui să solicite finanțare prin intermediul organismului competent de punere în aplicare a Corpului european de solidaritate, astfel încât să acționeze ca intermediari între tinerii participanți și angajatorii care oferă stagii și locuri de muncă în sectoare legate de solidaritate.

    Stagiile, ucenicia și locurile de muncă în domenii legate de solidaritate pot oferi tinerilor oportunități suplimentare de a debuta pe piața muncii , oferind, de asemenea, posibilitatea de a dezvolta un spirit de solidaritate pe termen lung, chiar și în viața privată . Acest lucru poate contribui la stimularea capacității de inserție profesională și a productivității tinerilor, facilitând în același timp tranziția acestora de la școală către locul de muncă, ceea ce este esențial pentru a le spori șansele pe piața forței de muncă. Activitățile de ucenicie și/sau de stagiu propuse în cadrul Corpului european de solidaritate respectă principiile de calitate stabilite în Recomandarea Consiliului privind un cadru de calitate pentru stagii (1) și, prin urmare, sunt însoțite de un sprijin adecvat acordat după încheierea activității. Stagiile, ucenicia și activitățile sunt facilitate de actorii relevanți de pe piața forței de muncă, în special de serviciile publice și private de ocupare a forței de muncă, de partenerii sociali , de instituțiile locale și regionale interesate, care sunt mult mai sensibile la nevoile reale ale teritoriilor, și de camerele de comerț, și sunt remunerate de către organizațiile participante. În calitate de organizații participante, acestea ar trebui să solicite finanțare prin intermediul organismului competent de punere în aplicare a Corpului european de solidaritate, astfel încât să acționeze ca intermediari între tinerii participanți și angajatorii care oferă stagii, ucenicie și locuri de muncă în sectoare legate de solidaritate.

    Expunere de motive

    Comitetul European al Regiunilor recunoaște valoarea acestor stagii, considerate un instrument care facilitează accesul tinerilor pe piața muncii, reafirmând, totodată, necesitatea unui dialog solid și regulat cu autoritățile publice și private, locale și regionale, care pot răspunde nevoilor sociale reale din teritorii.

    Amendamentul 8

    Considerentul 13

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Spiritul de inițiativă al tinerilor reprezintă un atu important pentru societate și pentru piața forței de muncă. Corpul european de solidaritate contribuie la promovarea acestui aspect, oferind tinerilor oportunitatea de a concepe și a pune în aplicare propriile proiecte destinate să abordeze provocări specifice în beneficiul comunităților lor locale. Aceste proiecte oferă ocazia de a testa idei și de a sprijini tinerii să preia ei înșiși controlul acțiunilor de solidaritate. Proiectele respective servesc, de asemenea, drept rampă de lansare pentru implicarea ulterioară în activități de solidaritate și sunt un prim pas în a încuraja participanții la Corpul european de solidaritate să se implice în activități profesionale independente sau să creeze asociații, organizații neguvernamentale sau alte organisme active în domeniul solidarității, în sectorul non-profit și în cel al tineretului.

    Spiritul de inițiativă al tinerilor reprezintă un atu important pentru societate și pentru piața forței de muncă. Corpul european de solidaritate contribuie la promovarea acestui aspect, oferind tinerilor oportunitatea de a concepe și a pune în aplicare propriile proiecte destinate să abordeze provocări specifice în beneficiul comunităților lor locale. Aceste proiecte oferă ocazia de a testa idei și de a sprijini tinerii să preia ei înșiși controlul acțiunilor de solidaritate în beneficiul comunităților locale și, totodată, pentru a încuraja implicarea civică prin combaterea excluziunii sociale și a migrației din zonele rurale spre cele urbane . Proiectele respective servesc, de asemenea, drept rampă de lansare pentru implicarea ulterioară în activități de solidaritate și sunt un prim pas în a încuraja participanții la Corpul european de solidaritate să se implice în activități profesionale independente sau să creeze asociații, organizații neguvernamentale sau alte organisme active în domeniul solidarității, în sectorul non-profit și în cel al tineretului.

    Expunere de motive

    Comitetul European al Regiunilor subliniază importanța unei strategii în domeniul solidarității, care să le ofere tinerilor stimulente pentru a realiza ex-post inclusiv acțiuni antreprenoriale autonome, în beneficiul unor comunități locale mai favorabile incluziunii.

    Amendamentul 9

    Considerentul 14

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Tinerii și organizațiile care participă la Corpul european de solidaritate ar trebui să aibă sentimentul apartenenței la o comunitate de persoane și entități care se angajează să sporească solidaritatea în întreaga Europă. În același timp, organizațiile participante au nevoie de sprijin pentru a-și consolida capacitățile de a oferi activități de calitate unui număr din ce în ce mai mare de participanți. Corpul european de solidaritate sprijină activitățile de comunicare în rețea care vizează consolidarea implicării tinerilor și a organizațiilor participante în această comunitate , promovarea unui spirit al Corpului european de solidaritate, precum și încurajarea schimbului de practici și experiențe utile. De asemenea, aceste activități contribuie la creșterea gradului de sensibilizare în ceea ce privește Corpul european de solidaritate în rândul actorilor publici și privați, precum și la colectarea de feedback din partea participanților și a organizațiilor participante cu privire la punerea în aplicare a Corpului european de solidaritate.

    Tinerii și organizațiile care participă la Corpul european de solidaritate ar trebui să aibă sentimentul apartenenței la o comunitate de persoane și entități care se angajează să sporească solidaritatea în întreaga Europă. În același timp, organizațiile participante au nevoie de sprijin pentru a-și consolida capacitățile de a oferi activități de calitate unui număr din ce în ce mai mare de participanți. Corpul european de solidaritate sprijină activitățile de comunicare în rețea care vizează consolidarea implicării tinerilor și a organizațiilor participante, promovarea unui spirit al Corpului european de solidaritate, precum și încurajarea schimbului de practici și experiențe utile. De asemenea, aceste activități contribuie la creșterea gradului de sensibilizare în ceea ce privește Corpul european de solidaritate în rândul actorilor publici și privați, precum și la colectarea de feedback din partea participanților și a organizațiilor participante cu privire la punerea în aplicare a Corpului european de solidaritate și la capacitatea lui de a răspunde la nevoile și așteptările comunităților locale .

    Expunere de motive

    Esențială este o colaborare activă între Corpul european de solidaritate și toate părțile interesate, prin care nu numai să se poată răspunde la orice cerere de informații din partea lor, ci să se și transmită actualizări și comunicări care pot asigura o abordare mai integrată, precum și îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea proiectelor.

    Amendamentul 10

    Considerentul 15

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    O atenție deosebită ar trebui acordată asigurării calității activităților și a altor oportunități create de Corpul european de solidaritate, în special oferindu-le participanților cursuri de formare, asistență lingvistică, o asigurare, sprijin administrativ și sprijin după încheierea activității și validând cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite prin experiența în cadrul Corpului european de solidaritate, prin intermediul unor criterii specifice de certificare. Securitatea și siguranța voluntarilor rămân, de asemenea, de o importanță capitală, iar voluntarii nu ar trebui să fie mobilizați pentru operațiuni desfășurate în zone de conflicte armate internaționale sau fără caracter internațional.

    O atenție deosebită ar trebui acordată asigurării calității activităților și a altor oportunități create de Corpul european de solidaritate, în special oferindu-le participanților cursuri de formare, asistență lingvistică, o asigurare, sprijin administrativ și sprijin după încheierea activității și validând cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite prin experiența în cadrul Corpului european de solidaritate , prin intermediul unor criterii specifice de certificare . Activitățile de voluntariat ar trebui să implice organizații cu scop lucrativ și non-profit, fundații, entități fără scop lucrativ, asociații și întreprinderi sociale, elaborând reguli specifice pentru așa-numitele „plasamente profesionale”, care permit susținerea proiectelor solidare, cu eventuale reduceri/scutiri de impozite, la propria inițiativă a statelor membre. În plus, securitatea și siguranța voluntarilor rămân, de asemenea, de o importanță capitală, iar voluntarii nu ar trebui să fie mobilizați pentru operațiuni desfășurate în zone de conflicte armate internaționale sau fără caracter internațional.

    Expunere de motive

    Comitetul European al Regiunilor reiterează necesitatea susținerii voluntariatului, a stagiilor, a uceniciei și a activităților profesionale remunerate, alături de toți promotorii de proiecte în cadrul Corpului european de solidaritate, luând în considerare inclusiv posibilitatea ca statele membre să adopte inițiative de reducere a taxelor/ajutor fiscal, cu rol de recompensare.

    Amendamentul 11

    Considerentul 18

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Orice entitate care dorește să participe la Corpul european de solidaritate ar trebui să primească o etichetă de calitate, sub rezerva îndeplinirii condițiilor corespunzătoare. Procesul care conduce la atribuirea unei etichete de calitate ar trebui să fie desfășurat în mod continuu de către organismele de punere în aplicare ale Corpului european de solidaritate. Eticheta de calitate atribuită ar trebui să facă obiectul unor reevaluări periodice și ar putea fi revocată în cazul în care, cu ocazia controalelor care trebuie efectuate, se constată că nu mai sunt îndeplinite condițiile care au condus la atribuirea acesteia.

    Orice entitate care dorește să participe la Corpul european de solidaritate ar trebui să primească o etichetă de calitate, sub rezerva îndeplinirii condițiilor corespunzătoare , care ar trebui să includă și evaluarea nivelului de atenție pe care o acordă nevoilor locale și regionale, existența unei abordări integrate și o colaborare activă și fructuoasă cu toate autoritățile locale și regionale și/sau cu alte asociații sau entități care își desfășoară activitatea în domeniul solidarității. Procesul care conduce la atribuirea unei etichete de calitate ar trebui să fie desfășurat în mod continuu de către organismele de punere în aplicare ale Corpului european de solidaritate , în strânsă cooperare cu agențiile naționale și ținând cont de principalele domenii de evoluție în ceea ce privește solidaritatea, din statele membre . Eticheta de calitate atribuită ar trebui să facă obiectul unor reevaluări periodice și ar putea fi revocată în cazul în care, cu ocazia controalelor care trebuie efectuate, se constată că nu mai sunt îndeplinite condițiile care au condus la atribuirea acesteia.

    Expunere de motive

    Comitetul European al Regiunilor subliniază importanța implicării totale a agențiilor naționale, a organizațiilor deja existente sau a instituțiilor de importanță locală și regională, care își desfășoară activitatea în domeniul solidarității, precum, de exemplu, nenumăratele asociații sportive care promovează inițiative inovatoare de voluntariat, sprijinind o abordare integrată și colaborări la orice nivel de guvernare, cu entități care doresc să participe la Corpul european de solidaritate.

    Amendamentul 12

    Considerentul 22

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Centrele de resurse ale Corpului european de solidaritate ar trebui să sprijine organismele de punere în aplicare, organizațiile participante și tinerii care participă la Corpul european de solidaritate, în scopul de a îmbunătăți calitatea punerii în practică a activităților Corpului european de solidaritate, precum și în scopul de a îmbunătăți identificarea și validarea competențelor dobândite prin activitățile respective, inclusiv prin certificate Youthpass .

    Centrele de resurse ale Corpului european de solidaritate ar trebui să sprijine organismele de punere în aplicare, organizațiile participante și tinerii care participă la Corpul european de solidaritate, în scopul de a îmbunătăți calitatea punerii în practică a activităților Corpului european de solidaritate, precum și în scopul de a îmbunătăți identificarea și validarea competențelor dobândite prin activitățile respective, prin eliberarea unor certificate exclusive ale Corpului european de solidaritate pentru activitățile desfășurate, utilizând instrumente precum Youthpass și Europass sau dispozițiile privind ucenicia profesională, pentru a identifica și a defini respectivele cunoștințe și competențe dobândite.

    Expunere de motive

    Comitetul European al Regiunilor recunoaște cât este de important să ajute în continuare tinerii voluntari în căutarea unui loc de muncă, oferindu-le, după finalizarea activității, un certificat exclusiv al Corpului european de solidaritate, în care să fie descrise competențele dobândite și care să includă parametri specifici de evaluare, cu posibilitatea utilizării certificatului pe plan național și internațional, în mediul profesional.

    Amendamentul 13

    Considerentul 27

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Corpul european de solidaritate vizează tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani, iar participarea la activitățile oferite de Corpul european de solidaritate ar trebui să fie condiționată de înregistrarea prealabilă pe portalul Corpului european de solidaritate.

    Corpul european de solidaritate vizează tinerii cu vârste între 18 și 30 de ani, fără vreun filtru privind propriul background, de exemplu social, economic, școlar, iar participarea la activitățile oferite de Corpul european de solidaritate ar trebui să fie condiționată de înregistrarea prealabilă pe portalul Corpului european de solidaritate și să le ofere posibilitatea de a parcurge, prin intermediul acestui portal, un parcurs de formare online, multilingv, de pregătire pentru activitatea de solidaritate aleasă, care să se finalizeze cu identificarea domeniului în care și-ar putea valorifica cel mai bine propriile ambiții în materie de solidaritate și care să le poată spori gradul de atractivitate profesională.

    Expunere de motive

    Comitetul European al Regiunilor propune înființarea unui portal multilingv, de unde să poată fi descărcate materiale informative și de formare specifice pentru diferitele categorii de experiență în domeniul solidarității propuse, care să însoțească alegerea tinerilor implicați, pentru a le spori în viitor gradul de atractivitate profesională.

    Amendamentul 14

    Considerentul 28

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Ar trebui să se acorde o atenție specială asigurării faptului că activitățile sprijinite de Corpul european de solidaritate sunt accesibile tuturor tinerilor, în special celor mai defavorizați. Ar trebuie să se ia măsuri speciale pentru a se promova incluziunea socială, participarea tinerilor defavorizați, precum și pentru a se ține seama de constrângerile impuse de izolarea geografică a mai multor regiuni rurale și ultraperiferice ale Uniunii și a țărilor și teritoriilor de peste mări. În mod similar, țările participante ar trebui să depună eforturi pentru a adopta toate măsurile corespunzătoare în vederea eliminării obstacolelor juridice și administrative din calea bunei funcționări a Corpului european de solidaritate. În acest mod ar trebui să fie soluționate, acolo unde este posibil și fără a aduce atingere acquis-ului Schengen și dreptului Uniunii privind intrarea și șederea resortisanților țărilor terțe, problemele administrative care îngreunează obținerea vizelor și a permiselor de ședere, inclusiv prin eliberarea unui card european de asigurări sociale de sănătate în cazul activităților transfrontaliere desfășurate în Uniunea Europeană.

    Ar trebui să se acorde o atenție specială asigurării faptului că activitățile sprijinite de Corpul european de solidaritate sunt accesibile tuturor tinerilor, în special celor mai defavorizați. Ar trebuie să se ia măsuri speciale pentru a se promova incluziunea socială, participarea tinerilor defavorizați, printre care și cei cu dizabilități, precum și pentru a se ține seama de constrângerile impuse de izolarea geografică a mai multor regiuni rurale și ultraperiferice ale Uniunii și a țărilor și teritoriilor de peste mări. În mod similar, țările participante ar trebui să depună eforturi pentru a adopta toate măsurile corespunzătoare în vederea eliminării obstacolelor juridice și administrative din calea bunei funcționări a Corpului european de solidaritate. În acest mod ar trebui să fie soluționate, acolo unde este posibil și fără a aduce atingere acquis-ului Schengen și dreptului Uniunii privind intrarea și șederea resortisanților țărilor terțe, problemele administrative care îngreunează obținerea vizelor și a permiselor de ședere, inclusiv prin eliberarea unui card european de asigurări sociale de sănătate în cazul activităților transfrontaliere desfășurate în Uniunea Europeană.

    Expunere de motive

    Adăugirea urmărește valorificarea aspectului inserției tinerilor cu dizabilități în cadrul activităților Corpului european de solidaritate, inclusiv în virtutea dispozițiilor Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, ratificată de UE.

    Amendamentul 15

    Capitolul III – articolul 7

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Voluntariatul, astfel cum este menționat la articolul 4 alineatul (1) litera (a), cuprinde o componentă de învățare și de formare, nu înlocuiește stagiile sau locurile de muncă, nu este echivalat cu ocuparea unui loc de muncă și se bazează pe un acord scris de voluntariat.

    Voluntariatul, astfel cum este menționat la articolul 4 alineatul (1) litera (a), cuprinde o componentă de învățare și de formare, nu înlocuiește stagiile sau locurile de muncă, nu este echivalat cu ocuparea unui loc de muncă și se bazează pe un acord scris de voluntariat , ucenicie sau de altă natură, care să prezinte în mod corespunzător activitatea programată .

    Expunere de motive

    În textul Comisiei, ar trebui să fie recunoscută activitatea de voluntariat pentru orice tip de entitate interesată, publică sau privată, cu scop lucrativ sau non-profit, în perfectă armonie cu spiritul de solidaritate care însoțește aceste activități de voluntariat. Este esențială elaborarea unor instrumente de monitorizare, care să prevină munca precară, munca la negru și utilizarea voluntariatului pentru a evita plata participanților, promovând contribuțiile cele mai inovatoare și mai originale și prevăzând formule de recompensare pentru entitățile cele mai dinamice și mai proactive.

    Amendamentul 16

    Capitolul VI – articolul 16 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Dintre criteriile de evaluare, ar trebuie să fie luate în considerare și eventualele forme complementare de colaborare a părții interesate cu organisme care deja își desfășoară activitatea în domeniul promovării politicii de tineret, dintre care, sportul este, fără îndoială, din ce în ce mai important și stârnește tot mai mult interesul. În acest sens, vor fi valorificate în mod special colaborarea cu coordonatorul pentru tineret la nivelul UE și eventualele forme de participare în cadrul platformei dedicate strategiei UE pentru tineret, propusă în Comunicarea Comisiei Europene (2018) 269 final.

    Expunere de motive

    Comitetul European al Regiunilor salută propunerea Comisiei Europene privind instituirea unui coordonator pentru tineret la nivelul UE și a unei platforme dedicate strategiei UE pentru tineret, în speranța dezvoltării unei rețele de colaborare continuă și a programării de întâlniri de studiu între Coordonator și Comitetul European al Regiunilor, care ar putea implica în mod eficient toate dimensiunile locale și regionale din Europa.

    Amendamentul 17

    Capitolul VI – articolul 17

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Accesul la finanțarea Corpului european de solidaritate

    Accesul la finanțarea Corpului european de solidaritate

    Orice entitate publică sau privată stabilită într-o țară participantă, precum și organizațiile internaționale pot solicita finanțare în cadrul Corpului european de solidaritate. În cazul activităților menționate la articolele 7, 8 și 11, organizația participantă obține o etichetă de calitate ca o condiție prealabilă pentru a beneficia de finanțare în cadrul Corpului european de solidaritate. În cazul proiectelor de solidaritate menționate la articolul 9, persoanele fizice pot să solicite, de asemenea, finanțare în numele unor grupuri informale de participanți la Corpul european de solidaritate.

    Orice entitate publică sau privată stabilită într-o țară participantă, precum și organizațiile internaționale pot solicita finanțare în cadrul Corpului european de solidaritate. În cazul activităților menționate la articolele 7, 8 și 11, organizația participantă obține o etichetă de calitate ca o condiție prealabilă pentru a beneficia de finanțare în cadrul Corpului european de solidaritate. În cazul proiectelor de solidaritate menționate la articolul 9, persoanele fizice pot să solicite, de asemenea, finanțare în numele unor grupuri informale de participanți la Corpul european de solidaritate. În orice caz, ar trebui ca proiectele care au o valoare adăugată ridicată și fac referire la dimensiunea locală și regională să fie recunoscute și recompensate.

    Expunere de motive

    Adăugirea urmărește să promoveze proiectele cu impact puternic asupra realităților regionale și locale.

    Amendamentul 18

    Capitolul XI – articolul 28 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Comisia ar trebui să sprijine cât mai mult cu putință autoritățile naționale și agențiile naționale în diseminarea informațiilor privind toate inițiativele care pot fi propuse în cadrul Corpului european de solidaritate, favorizând astfel la maximum dobândirea de cunoștințe de către autoritățile locale și regionale, precum și formele adecvate, directe și indirecte, de asistență tehnică în etapa de înregistrare și în etapa succesivă, de solicitare de fonduri.

    Expunere de motive

    Este esențial să se stimuleze mai mult implicarea entităților la nivel local și regional, asigurându-se o participare mai activă și o rețea actualizată constant, inclusiv cu privire la fiecare referință tehnică informativă și de formare.

    II.   RECOMANDĂRI POLITICE

    COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR

    Observații generale – Strategia UE pentru tineret

    1.

    reiterează necesitatea unei politici pentru tineret care să fie integrată în toate politicile Uniunii Europene printr-o abordare orizontală și să încurajeze cooperarea intersectorială, interregională și transfrontalieră;

    2.

    întâmpină cu deosebită satisfacție propunerea Comisiei Europene de a introduce un coordonator pentru tineret la nivelul UE și de a dezvolta platforma dedicată strategiei UE pentru tineret, consolidând importanța informativă a acesteia și transformând-o într-o platformă de dialog permanent și eficient cu toate părțile interesate;

    3.

    solicită planificarea unor întâlniri periodice cu coordonatorul pentru tineret la nivelul UE și instituirea unei cooperări formale cu Comitetul European al Regiunilor, în calitate de purtător de cuvânt al tuturor nevoilor sociale locale și regionale în domeniul politicii de tineret;

    4.

    salută noua agendă privind activitățile pentru tineret, subliniind valoarea sa socială semnificativă pentru tineri, indiferent de mediul din care provin, inclusiv pentru cei care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET) și pentru cei care aparțin minorităților naționale și lingvistice autohtone, și remarcând necesitatea de a-i implica mai mult pe tineri, inclusiv pe cei mai vulnerabili, prin intermediul noului Dialog între tineri și UE;

    5.

    recomandă maxima incluziune a tinerilor, indiferent de mediul din care provin, pentru a le asigura șanse egale, integrarea socială, sprijin în găsirea unui loc de muncă și o participare activă în domenii mai dinamice, precum, de pildă, sportul;

    6.

    consideră drept pozitivă aplicarea unei trasabilități sistematice a cheltuielilor UE, în cadrul mai multor programe de finanțare pentru tineret, în speranța că pe viitor vor fi majorate mijloacele financiare pe termen lung, în beneficiul politicii de tineret. Acest aspect este deosebit de important și pentru statele membre sau regiunile europene cel mai grav afectate de exodul de creiere;

    Corpul european de solidaritate

    7.

    recomandă consolidarea voluntariatului local, prin diferite mijloace de finanțare și de comunicare, remarcând că mulți tineri participă la proiectele comunităților locale, care trebuie valorificate în ceea ce privește implicarea civică, incluziunea socială și combaterea migrației din zonele rurale spre cele urbane (1);

    8.

    recunoscând totuși existența unei complementarități, solicită o delimitare clară între profilul de voluntariat și cel profesional al Corpului european de solidaritate (CES), pentru a evita formele de muncă precară sau neplătită;

    9.

    reiterează importanța recunoașterii competențelor dobândite prin voluntariat, prin eliberarea de certificate specifice CES și prin utilizarea unor instrumente de evaluare precum certificatele Youthpass și Europass sau a unor criterii definitorii, adoptate pentru ucenicie;

    10.

    solicită o monitorizare eficientă a organizațiilor participante, astfel încât principiile și standardele subliniate în Recomandarea Consiliului privind un Cadru european pentru programe de ucenicie de calitate și eficace să fie pe deplin respectate (2);

    11.

    solicită să se identifice criterii specifice de evaluare a proiectelor care implică țări aflate în etapa de preaderare, în care anumite probleme întâlnite anterior ar putea afecta negativ percepția participării la activități de solidaritate și voluntariat, influențând negativ înțelegerea de către tineri a acestor valori;

    Recomandări specifice

    12.

    împărtășește obiectivul Comisiei de a crește impactul strategiei UE pentru tineret la nivel local;

    13.

    recunoaște importanța coordonatorului pentru tineret la nivelul UE și a rolului său strategic, prin organizarea de întâlniri periodice cu Comitetul European al Regiunilor și prin consolidarea canalelor de formare și informare, alături de agențiile naționale interesate;

    14.

    recunoaște importanța pe care o are, de asemenea, sectorul privat pentru așa-numitele plasamente în mediu profesional, în care este necesar ca activitățile bazate pe solidaritate să fie întotdeauna remunerate;

    15.

    consideră că, pentru a asigura calitatea maximă în realizarea proiectelor, este fundamental să se accelereze cât mai mult posibil etapa de evaluare a acestora, oferind organizațiilor participante posibilitatea să aibă un acces mai rapid la fonduri și să beneficieze de proceduri simple, ușoare și flexibile de înregistrare a proiectelor, acordând o deosebită atenție persoanelor care au acces limitat la internet și/sau altor probleme, inclusiv celor de ordin lingvistic;

    16.

    subliniază că, pentru a garanta răspândirea la maximum a Corpului european de solidaritate la nivel local și regional, este esențială o interacțiune permanentă cu părțile interesate de la nivel național și o activitate concretă și eficientă de promovare a oportunităților oferite în ceea ce privește solidaritatea;

    17.

    își exprimă dorința ca, prin acordarea unei etichete de calitate, să se valorifice cele mai originale și mai eficiente activități de voluntariat (precum cele care presupun colaborare și sinergie cu asociații sportive) care îi vor putea convinge pe tineri să se implice pe tot parcursul vieții în activități de solidaritate; speră ca organizațiile participante să poată beneficia de anumite forme de ajutor fiscal, la inițiativa statelor membre;

    18.

    subliniază că propunerea privind Corpul european de solidaritate ar trebui să fie pusă în aplicare în conformitate cu principiul subsidiarității. Implicarea autorităților locale și regionale în faza de punere în aplicare a prezentei propuneri este deosebit de importantă. Solicită Comisiei să ia în considerare nevoile și așteptările comunităților locale, care sunt mai aproape de populațiile respective; subliniază că educația, formarea profesională și tineretul sunt domenii care țin de competența statelor membre și în care, în conformitate cu articolul 6 din TFUE, Uniunea Europeană trebuie să sprijine, să coordoneze și să completeze acțiunile statelor membre, având în vedere că promovarea creării de locuri de muncă este o chestiune de interes comun. Astfel, succesul măsurilor relevante ale UE, care trebuie să fie conforme cu principiile subsidiarității și proporționalității, depinde de cooperarea cu autoritățile locale și regionale;

    19.

    regretă absența unei definiții comune și uniforme la nivel european, a întreprinderilor din economia socială, din partea cărora propunerea de regulament solicită totuși garanții privind cunoașterea largă, mediatizarea și diseminarea oportunităților și a rezultatelor acțiunilor susținute în cadrul programului (considerentul 38 din preambul) și sprijin pentru activitățile Corpului european de solidaritate;

    20.

    propune integrarea în evaluarea activităților bazate pe solidaritate inclusiv a parametrilor comuni recunoscuți în domeniul voluntariatului de către Centrul European de Voluntariat.

    Bruxelles, 6 decembrie 2018.

    Președintele Comitetului European al Regiunilor

    Karl-Heinz LAMBERTZ


    (1)  Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013, de instituire a „Erasmus+”: programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport și de abrogare a Deciziilor nr. 1719/2006/CE, nr. 1720/2006/CE și nr. 1298/2008/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 50).

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) (JO L 122, 24.4.2014, p. 1).

    (1)  Regulamentul (UE) nr. 1288/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013, de instituire a „Erasmus+”: programul Uniunii pentru educație, formare, tineret și sport și de abrogare a Deciziilor nr. 1719/2006/CE, nr. 1720/2006/CE și nr. 1298/2008/CE (JO L 347, 20.12.2013, p. 50).

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 375/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar (inițiativa „Voluntari UE pentru ajutor umanitar”) (JO L 122, 24.4.2014, p. 1).

    (1)  Recomandarea Consiliului din 15 martie 2018 privind un cadru european privind ucenicii de calitate și eficace (JO C 153, 2.5.2018, p. 1).

    (1)  Recomandarea Consiliului din 15 martie 2018 privind un cadru european privind ucenicii de calitate și eficace (JO C 153, 2.5.2018, p. 1).

    (1)  Un exemplu este oferit de experiența recentă din Regiunea Lombardia (Italia), care a promovat cu succes în rândul tinerilor inițiative de susținere a sportului, cu o importantă valoare în materie de solidaritate (a se vedea Liga Civică).

    (2)  http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-6779-2018-INIT/ro/pdf


    Top