Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE2511

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile de pește din apele occidentale și apele adiacente și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective, de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1139 de stabilire a unui plan multianual pentru Marea Baltică și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007 și (CE) nr. 1300/2008 [COM(2018) 149 final – 2018/0074 (COD)]

    EESC 2018/02511

    JO C 440, 6.12.2018, p. 171–173 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    6.12.2018   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 440/171


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unui plan multianual pentru stocurile de pește din apele occidentale și apele adiacente și pentru activitățile de pescuit care exploatează stocurile respective, de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1139 de stabilire a unui plan multianual pentru Marea Baltică și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 811/2004, (CE) nr. 2166/2005, (CE) nr. 388/2006, (CE) nr. 509/2007 și (CE) nr. 1300/2008

    [COM(2018) 149 final – 2018/0074 (COD)]

    (2018/C 440/29)

    Raportor unic:

    Gabriel SARRÓ IPARRAGUIRRE

    Sesizare Consiliu

    12.4.2018

    Sesizarea Comitetului de către Parlamentul European

    16.4.2018

    Temei juridic

    Articolele 43 alineatul (2) și 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

    Decizia Biroului Comitetului

    17.4.2018

    Secțiunea competentă

    Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului

    Data adoptării în secțiune

    5.9.2018

    Data adoptării în sesiunea plenară

    19.9.2018

    Sesiunea plenară nr.

    537

    Rezultatul votului

    (voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

    182/1/2

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    CESE consideră că stabilirea unui plan multianual este o măsură adecvată pentru gestionarea apelor occidentale, deși ar trebui să se țină seama de caracteristicile specifice ale pescuitului în apele de nord-vest și de sud-vest.

    1.2.

    Comitetul consideră că acest regulament ar trebui să fie aliniat la obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului (PCP), drept care ar trebui să menționeze importanța componentei socioeconomice în momentul alocării posibilităților de pescuit.

    1.3.

    CESE solicită ca, prin intermediul regionalizării, să se poată actualiza listele speciilor vizate de prezentul regulament, dat fiind că unele dintre ele îngreunează gestionarea pescuitului mixt, deoarece volumul de capturi este redus, fiind considerate capturi accidentale (iar în unele state membre nici nu există cote de pescuit pentru ele). Acest lucru este cu atât mai important având în vedere iminența intrării în vigoare a obligației de debarcare și apariția fenomenului de „specii de blocaj” (choke species), care, în unele cazuri, ar putea duce la încetarea activităților de pescuit.

    1.4.

    Comitetul subliniază necesitatea de a intensifica, prin intermediul Fondului european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM), eforturile de cercetare științifică pentru a îmbunătăți cunoștințele privind situația reală a stocurilor de pești, evitând astfel, în măsura în care este posibil, aplicarea principiului precauției și asigurând o exploatare durabilă a acestor resurse în timp.

    2.   Rezumatul propunerii Comisiei

    2.1.

    Scopul propunerii de regulament supusă examinării în prezentul aviz este de a stabili un singur plan de gestionare pentru stocurile demersale, inclusiv stocurile de pești de adâncime și pescuitul lor în apele occidentale.

    2.2.

    Planul garantează că aceste stocuri sunt exploatate în conformitate cu principiul producției maxime durabile (MSY), utilizând o abordare ecosistemică și în conformitate cu abordarea precauționară. Astfel, intenția este de a oferi posibilități de pescuit stabile, pe baza celor mai recente informații științifice, și a facilita introducerea obligației de debarcare.

    2.3.

    Stocurile ar trebui să fie exploatate în conformitate cu intervalele FMSY (F reprezintă mortalitatea prin pescuit) recomandate de Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), pentru a se asigura că posibilitățile de pescuit pentru o anumită specie se vor stabili în cadrul intervalului FMSY cel mai mic posibil, fiind în același timp posibilă stabilirea unor posibilități de pescuit la niveluri sub pragurile respective sau, în anumite cazuri și cu condiția ca stocul în cauză să se situeze peste valoarea MSY Btrigger (punctul de referință al biomasei stocului de reproducere), în conformitate cu intervalul FMSY cel mai mare disponibil la momentul respectiv.

    2.4.

    Posibilitățile de pescuit sunt stabilite, în orice caz, astfel încât să se asigure că există mai puțin de 5 % probabilitate ca biomasa de reproducere să scadă sub limita nivelului de referință Blim (biomasa-limită).

    2.5.

    La repartizarea acestor posibilități de pescuit, statele membre vor ține seama de compoziția probabilă a capturilor realizate de navele care participă la activitățile de pescuit.

    2.6.

    Se conferă Comisiei competența de a adopta prin acte delegate măsuri tehnice legate de caracteristicile sau limitările uneltelor de pescuit, pentru a le îmbunătăți selectivitatea, a reduce capturile nedorite sau a reduce impactul acestora asupra ecosistemului, de stabilirea unor dimensiuni minime pentru conservare, precum și de dispozițiile privind obligația de debarcare.

    3.   Observații generale

    3.1.

    CESE consideră că instituirea unui plan multianual reprezintă o măsură adecvată pentru garantarea exploatării resurselor de pescuit pe termen mediu și lung în apele occidentale.

    3.2.

    Cu toate acestea, Comitetul consideră că la elaborarea planului ar trebui luate în considerare specificitățile și diferențele dintre zonele de pescuit din apele de nord-vest și cele de sud-vest, în conformitate cu diferitele caracteristici ale flotelor, cu activitățile lor de pescuit (modalități) și cu durata campaniilor de pescuit.

    3.3.

    CESE se simte dator să insiste că planul ar trebui să contribuie la îndeplinirea tuturor obiectivelor PCP; prin urmare, la stabilirea posibilităților de pescuit trebuie să fie luate în considerare inclusiv studiile de impact socioeconomic și pragul rentabilității economice pentru fiecare din modalitățile care fac obiectul reglementării, aspect care lipsește cu desăvârșire din partea dispozitivă a proiectului de regulament.

    3.4.

    Comitetul este preocupat de consecințele aplicării abordării precauționare în cazul în care nu sunt disponibile informații științifice privitoare la anumite activități de pescuit și de faptul că aceasta ar duce la o reducere directă a posibilităților de pescuit. Prin urmare, CESE invită statele membre și Comisia să își intensifice eforturile în materie de cercetare, pentru a consolida cunoștințele cu privire la stocurile respective. În plus, consideră că, în cazul în care evaluările științifice pentru stocurile de pește nu sunt analitice, TAC-urile (capturile totale admisibile) nu ar trebui să scadă în mod semnificativ până la îmbunătățirea evaluărilor.

    3.5.

    În cazul activităților de pescuit mixte, atunci când sunt identificate probleme legate de speciile de blocaj incluse în plan care pot paraliza pescuitul principalelor specii vizate, CESE consideră că ar fi necesar să se analizeze posibilitatea de a exclude aceste specii din TAC, propunând, prin intermediul regionalizării, măsuri alternative de gestionare pentru a asigura o stare bună a populațiilor lor.

    3.6.

    Caracterul specific al anumitor specii și zone necesită o gestionare a pescuitului care, pentru a fi eficace, trebuie să faciliteze instituirea de subzone de gestionare în cadrul aceleiași diviziuni ICES. Comitetul îndeamnă Comisia să includă această posibilitate în regulament.

    4.   Observații specifice

    4.1.

    Articolul 1 prevede o listă de specii care afectează gestionarea pescuitului mixt, inclusiv speciile de adâncime, care au propriile lor reglementări diferențiate de TAC și cote și care, în plus, au un caracter bianual; prin urmare Comitetul consideră că includerea acestora creează confuzie. Aceste specii sunt foarte rar capturate sau chiar deloc în unele state membre, fiind considerate accidentale, cum este cazul beryx-ului (Beryx spp). În plus, pagelul argintiu (Pagellus bogaraveo) din subzona IXa prezintă o serie de particularități legate de zonele de pescuit (fațada atlantică și mediteraneeană, unde nu există nici TAC nici cote) și de participarea la activitățile de pescuit ale flotelor unor țări terțe; ca atare, în opinia CESE, nu are sens includerea sa în listă câtă vreme nu este clar în ce măsură aceste țări sunt dispuse să-și alinieze gestionarea la principiile și interesele UE.

    4.2.

    Există, de asemenea, specii cum ar fi bibanul-de-mare (Dicentrarchus labrax) și merlanul (Merlangius merlangus) din diviziunea IXa, care nu fac obiectul unui sistem de capturi totale admisibile și cote, motiv pentru care Comitetul consideră că acestea trebuie eliminate de pe listă. Alte specii, cum ar fi codul (Gadus morhua) și merlanul (Merlangius merlangus) din subzona VII sau eglefinul (Melanogrammus aeglefinus) dispun de foarte puține cote pentru unele state membre, ele putând fi, astfel, în mod clar limitative pentru anumite flote, deoarece sunt considerate specii de blocaj. Comitetul este de părere că și acestea trebuie eliminate de pe listă.

    4.3.

    Se remarcă, de asemenea, o serie de erori în ceea ce privește definiția și domeniul de aplicare al unităților funcționale pentru langustină (Nephrops norvegicus); prin urmare, CESE crede că este necesară revizuirea acestora.

    4.4.

    Comitetul consideră că estimarea posibilităților de pescuit în conformitate cu MSY, astfel cum se prevede la articolele 3, 4 și 5, implică luarea în considerare doar a variabilelor legate de conservarea stocurilor de pește. Acest plan ar trebui să contribuie la îndeplinirea tuturor obiectivelor PCP, în conformitate cu articolul 2 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013, fără o concentrare exclusivă pe variabilele de mediu, ci avându-le în vedere și pe cele sociale și economice, pentru a evita schimbări bruște ale posibilităților de pescuit de la un an la altul.

    4.5.

    Pentru a evita ca gestionarea anuală a posibilităților de pescuit să îngreuneze lansarea unui plan de gestionare multianual și a încuraja implicarea părților interesate în procesul decizional, colegiuitorii ar trebui să modifice articolul 4 din propunerea de plan de gestionare, pentru a include un temei juridic pentru adoptarea de norme de exploatare în conformitate cu principiile PCP, prin intermediul regionalizării.

    4.6.

    Articolul 5 prevede, la alineatul (2), că se aplică abordarea precauționară a gestionării pescuitului, în cazurile în care nu sunt disponibile informații științifice suficiente. CESE sugerează stabilirea unor mecanisme eficiente în cadrul planului, prin intermediul FEPAM, care să permită sporirea volumului de informații științifice în timp util și cu frecvența necesară pentru a se evita încetarea activităților de pescuit.

    4.7.

    Articolul 9 prevede că, la alocarea posibilităților de pescuit, statele membre țin seama de compoziția probabilă a capturilor realizate de navele care participă la pescuitul mixt. Comitetul este de părere că acest principiu merge mult dincolo de ceea ce prevede articolul 17 din Regulamentul (UE) nr. 1380/2013 privind criteriile pentru alocarea posibilităților de pescuit către statele membre.

    Bruxelles, 19 septembrie 2018.

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Luca JAHIER


    Top