Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017AE0077

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de regulament de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1036 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene și a Regulamentului (UE) 2016/1037 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene” [COM(2016) 721 final]

    JO C 209, 30.6.2017, p. 66–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.6.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 209/66


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind „Propunerea de regulament de modificare a Regulamentului (UE) 2016/1036 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene și a Regulamentului (UE) 2016/1037 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene”

    [COM(2016) 721 final]

    (2017/C 209/12)

    Raportor:

    Christian BÄUMLER

    Coraportor:

    Andrés BARCELÓ DELGADO

    Consultare

    Comisia Europeană, 24.11.2016

    Temei juridic

    Articolul 304 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene

     

     

    Secțiunea competentă

    REX

    Data adoptării în secțiune

    6.3.2017

    Data adoptării în sesiunea plenară

    29.3.2017

    Sesiunea plenară nr.

    524

    Rezultatul votului

    (voturi pentru/voturi împotrivă/abțineri)

    194/0/1

    1.   Concluzii și recomandări

    1.1.

    Comitetul Economic și Social European (CESE) și-a asumat un angajament față de comerțul deschis și echitabil și recunoaște valoarea acestuia ca factor de creștere economică și de locuri de muncă.

    1.2.

    CESE solicită condiții de concurență echitabile între producătorii europeni și cei care exportă din țările terțe, precum și instrumente eficiente de apărare comercială.

    1.3.

    Comitetul consideră că, în ansamblu, propunerea Comisiei oferă o abordare echilibrată între problema statutului de economie de piață al Chinei, pe de o parte, și obiectivul de a avea o metodă eficientă de calcul al dumpingului, pe de altă parte.

    1.4.

    CESE sprijină propunerea Comisiei potrivit căreia marja de dumping nu ar trebui să fie calculată folosind metodologia standard, ci pe baza unor valori de referință care să țină cont de costurile de producție și de vânzare denaturate în mod semnificativ. CESE subliniază că, în avizul său din 2016 privind păstrarea locurilor de muncă durabile și a creșterii în industria siderurgică, acesta a solicitat deja ca metodologia standard să nu fie utilizată în cadrul anchetelor antidumping și antisubvenție privind importurile din China, atâta timp cât țara nu îndeplinea cele cinci criterii ale UE pentru statutul de economie de piață.

    1.5.

    CESE salută intenția Comisiei de a utiliza criterii specifice pentru a stabili dacă există denaturări semnificative în situația de pe piață. Comitetul observă că ar trebui, de asemenea, să fie luată în considerare respectarea standardelor OIM și a acordurilor multilaterale în materie de mediu.

    1.6.

    CESE solicită Parlamentului și Consiliului să afirme în mod clar că Comisia va publica rapoarte de țară specifice pentru fiecare țară cu denaturări majore pe piața internă. În această categorie intră toate țările care, luate împreună, reprezintă 70 % din anchetele antidumping inițiate în ultimii cinci ani.

    1.7.

    CESE constată, totuși, că se mai pot face îmbunătățiri în propunerea Comisiei de modificare a regulamentului antidumping de bază în ceea ce privește eficiența și practicabilitatea procesului de anchetă antidumping (statutul juridic, fezabilitatea și pertinența rapoartelor propuse), în special în ceea ce privește sarcina probei, care nu ar trebui să treacă în responsabilitatea industriei europene.

    1.8.

    CESE subliniază faptul că procedura de plângeri antidumping și antisubvenții trebuie să fie accesibilă și întreprinderilor mici și mijlocii.

    1.9.

    CESE sprijină dispozițiile tranzitorii și de consultare propuse de Comisie.

    1.10.

    CESE îndeamnă Comisia să asigure, în măsura posibilului, compatibilitatea dintre noua politică antidumping a UE și Acordul antidumping al OMC, în scopul de a consolida securitatea juridică.

    1.11.

    CESE recomandă ca politica de apărare comercială în raport cu țările cu denaturări majore ale pieței să adopte o abordare coordonată la nivel internațional care să depășească granițele UE. Este necesară o coordonare strânsă cu partenerii comerciali importanți.

    1.12.

    CESE salută propunerea Comisiei cu privire la modificările propuse în regulamentul antisubvenție.

    1.13.

    CESE observă că eficiența procedurilor privind instrumentele de apărare comercială este, de asemenea, legată de propunerea de modernizare a instrumentelor de apărare comercială din 2013, inclusiv de regula taxei celei mai mici. CESE insistă asupra faptului că este extrem de important ca pachetul de modernizare a instrumentelor de apărare comercială să fie, de asemenea, finalizat și adoptat în lunile următoare, pentru a produce un sistem solid și eficient de apărare comercială și pentru a asigura locuri de muncă și creștere economică în UE.

    2.   Context și sinteza documentului Comisiei

    2.1.

    Propunerea Comisiei (1) modifică Regulamentul (UE) 2016/1036 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene și a Regulamentului (UE) 2016/1037 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unor subvenții din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Modificările sunt legate de calculele antidumping, precum și de procedura antisubvenție.

    2.2.

    Noua propunere a Comisiei introduce modificări în ce privește regulamentul antidumping de bază prin eliminarea distincției dintre țările cu statut de economie de piață și țările care nu au economie de piață membre ale OMC. Pentru țările care nu au economie de piață membre ale OMC se poate aplica în continuare metoda „țării analoage”. Metoda standard se va aplica tuturor membrilor OMC, cu excepția cazului unor denaturări majore ale pieței. În acest caz, noul articol 2 alineatul (6a) permite ca valoarea normală să fie calculată pe baza costurilor de producție și de vânzare, reflectând prețuri sau criterii de referință nedenaturate.

    2.3.

    Chiar dacă noul regulament propus este „neutru din punctul de vedere al țării”, el este strâns legat de expirarea paragrafului 15 litera (a) punctul (ii) din Protocolul de aderare a Chinei la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) din 11 decembrie 2016. Consecințele acestei expirări fac obiectul unor interpretări diferite (2).

    2.4.

    În conformitate cu metodologia standard, dumpingul trebuie să fie calculat prin compararea prețurilor de export către UE cu prețurile sau costurile interne ale produselor din țara exportatoare. Cu toate acestea, pentru țările care nu au economie de piață, în prezent, UE utilizează așa-numita „metodă a țării analoage”, în cadrul căreia prețurile de pe piața internă se înlocuiesc cu prețurile și costurile dintr-o altă „țară analoagă” ca bază de calcul.

    2.5.

    Regulamentul (UE) 2016/1036 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping menționează țările care sunt considerate a nu avea economie de piață (3), pentru care ar trebui aplicată o metodologie antidumping fără caracter standard.

    2.6.

    Totuși, faptul că expirarea paragrafului 15 litera (a) punctul (ii) din Protocolul de aderare a Chinei ar putea fi interpretată în sensul că obligă UE să acorde Chinei statutul de economie de piață a impus Comisiei Europene să aibă în vedere scenarii diferite privind modalitatea de păstrare a unor instrumente de apărare comercială puternice, protejând, în același timp, industria europeană de practicile comerciale neloiale și respectând obligațiile OMC.

    2.7.

    În 2016 a avut loc o dezbatere intensă între instituțiile UE și părțile interesate. CESE a participat la această dezbatere, iar în avizul său privind „Impactul asupra sectoarelor industriale-cheie (și asupra locurilor de muncă și a creșterii economice) al eventualei decizii de a acorda Chinei statutul de economie de piață (în materie de instrumente de apărare comercială) (4)” a insistat asupra faptului că UE nu ar trebui să piardă instrumentele necesare pentru asigurarea unui comerț liber și echitabil cu China deoarece s-ar pierde un număr inacceptabil de locuri de muncă (de ordinul a sute de mii). CESE insistă că pierderile s-ar concentra în anumite sectoare și regiuni care ar fi grav afectate, precum aluminiul, bicicletele, ceramica, electrozii, feroaliajele, sticla, hârtia, panourile solare, oțelul și pneurile. CESE a solicitat Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului să promoveze concurența loială pe plan internațional, pentru a proteja astfel în mod activ aceste locuri de muncă și valorile societății europene și pentru a stimula generarea de venituri și bogăție în Uniunea Europeană (5). La 12 mai 2016, Parlamentul European a aprobat o rezoluție referitoare la statutul de economie de piață al Chinei.

    2.8.

    Propunerea Comisiei include o listă neexhaustivă de criterii care indică denaturări semnificative ale pieței, legate în principal de intervenția statului în acest sector. Serviciile Comisiei ar putea emite rapoarte publice care să descrie situația specifică a circumstanțelor de pe piață în orice țară sau sector vizat. Aceste rapoarte și dovezile pe care se bazează vor fi incluse, de asemenea, în dosarul oricărei anchete privind țara sau sectorul respectiv, astfel încât toate părțile interesate să poată să-și exprime opiniile și observațiile.

    2.9.

    În plus față de noua metodologie de calculare a dumpingului, propunerea Comisiei prevede dispoziții tranzitorii pentru măsurile de apărare comercială existente și investigațiile în curs. Propunerea Comisiei indică faptul că noul sistem se va aplica doar în cazurile deschise după intrarea în vigoare a dispozițiilor noi. Introducerea unei metodologii noi nu constituie un motiv suficient pentru reexaminarea măsurilor antidumping existente. Cererile de revizuire a metodologiei pot fi introduse numai atunci când se inițiază o reexaminare în perspectiva expirării unei anumite măsuri.

    2.10.

    Propunerea Comisiei include, de asemenea, modificări ale modului în care UE anchetează subvențiile acordate de guverne în țările terțe și clarifică, într-o modificare a regulamentului antisubvenție de bază, faptul că subvențiile suplimentare constatate în cursul anchetei antisubvenție sau al revizuirii acesteia pot fi reflectate în calcularea măsurilor compensatorii.

    3.   Observații generale

    3.1.

    CESE sprijină politica comercială deschisă și echitabilă a UE. UE (care acționează în numele statelor membre ale UE, întrucât politica comercială comună este o competență exclusivă a UE) promovează comerțul deschis și recunoaște valoarea schimburilor comerciale ca motor pentru creștere și locuri de muncă.

    3.2.

    CESE este în favoarea unor instrumente eficiente de apărare comercială. În politica sa comercială, UE impune producătorilor interni și externi să concureze în condiții de egalitate. Prin urmare, se opune practicilor comerciale neloiale și aplică propria legislație prin intermediul instrumentelor de apărare comercială, inclusiv prin măsuri antidumping și compensatorii.

    3.3.

    CESE atrage atenția asupra faptului că majoritatea măsurilor antidumping în vigoare pentru importurile din China se concentrează în anumite sectoare, industria siderurgică fiind unul dintre cele mai afectate. Acest sector deservește în egală măsură atât industriile din aval, cât și pe cele din amonte; cu peste 350 000 de locuri de muncă directe și alte câteva milioane în industriile conexe, industria siderurgică joacă un rol esențial în industria prelucrătoare din Europa și în economia europeană în general.

    3.4.

    CESE consideră că, în ansamblu, propunerea Comisiei oferă o abordare echilibrată între problema statutului de economie de piață al Chinei, pe de o parte, și obiectivul de a dispune de o metodă de calcul al dumpingului eficientă și neutră din punctul de vedere al țării, pe de altă parte.

    3.5.

    CESE salută modificarea regulamentului antisubvenție de bază, care clarifică procedura privind anchetele antisubvenție.

    3.6.

    CESE propune ca, în considerentele regulamentului, să se clarifice faptul că modificarea regulamentului antidumping de bază nu acordă Chinei statutul de economie de piață.

    3.7.

    CESE a constatat, însă, că la 13 decembrie 2016, China a solicitat consultări în cadrul OMC cu SUA și cu UE în legătură cu faptul că acestea nu respectau Acordul privind practicile antidumping al OMC și că, pentru UE, aceste consultări acoperă atât regulamentul antidumping de bază existent, cât și modificarea propusă a acestuia, care face obiectul prezentului aviz. Comitetul remarcă existența unor litigii juridice prealabile, care ilustrează complexitatea problemelor. Prin urmare, CESE își exprimă îngrijorarea cu privire la securitatea juridică a propunerii de modificare a regulamentului antidumping și invită Comisia să elaboreze o justificare solidă privind compatibilitatea noului sistem cu normele antidumping ale OMC.

    3.8.

    CESE atrage atenția asupra faptului că niciunul dintre principalii parteneri comerciali ai UE nu și-au modificat metodologiile antidumping, chiar și având în vedere expirarea paragrafului 15 litera (a) punctul (ii) din Protocolul de aderare a Chinei la OMC. Această strategie este legată de procedurile în curs în cadrul OMC inițiate de China, al căror rezultat ar trebui să fie așteptat.

    3.9.

    CESE recomandă o abordare coordonată la nivel internațional cu privire la acest dosar, care nu se limitează la UE.

    3.10.

    CESE solicită, prin urmare, Comisiei, Parlamentului și Consiliului să monitorizeze îndeaproape noile evoluții ale politicilor de apărare comercială ale principalilor parteneri comerciali și să analizeze impactul acestora asupra echilibrului fluxurilor comerciale.

    3.11.

    CESE observă că Comitetul Regiunilor a solicitat ca regula taxei celei mai mici (6) să fie abrogată. În aprilie 2014, Parlamentul a recomandat să se restrângă regula taxei celei mai mici în cazul dumpingului din domeniul forței de muncă și al mediului. În avizul său din 2016, CESE a solicitat ca regula taxei celei mai mici să fie abrogată și pentru importurile de oțel.

    3.12.

    În acest sens, CESE subliniază că eficiența procedurilor privind instrumentele de apărare comercială este, de asemenea, legată de propunerea de modernizare a instrumentelor de apărare comercială din 2013. CESE remarcă faptul că, în pofida faptului că ele sunt strâns legate, pachetul de modernizare a instrumentelor de apărare comercială și noua metodă de calcul al marjei de dumping acoperă aspecte diferite, necorelate din punct de vedere tehnic și juridic, ale politicii antidumping a UE și ale punerii în aplicare a acestei politici. CESE atrage atenția asupra faptului că utilizarea integrală a marjei de dumping ar promova obiectivul de a realiza condițiile unei economii de piață în toate țările membre ale OMC și observă că este extrem de important ca pachetul de modernizare a instrumentelor de apărare comercială să fie, de asemenea, finalizat și adoptat în lunile următoare, pentru a crea un sistem solid și eficient de protecție comercială și pentru a asigura locuri de muncă și creștere economică în UE.

    4.   Observații specifice

    4.1.

    CESE sprijină propunerea Comisiei [articolul 2 alineatul (6a)] de a schimba metodologia de calcul, astfel încât, atunci când există distorsiuni semnificative în unele țări, să poată fi utilizată o metodologie fără caracter standard, și consideră că această metodologie ar permite Comisiei să stabilească și să măsoare amploarea reală a dumpingului.

    4.2.

    În avizul său din 2016 (7) privind conservarea unor locuri de muncă și a unei creșteri durabile în industria siderurgică, CESE a solicitat deja ca metodologia standard să nu fie utilizată în cadrul anchetelor antidumping și antisubvenție privind importurile din China, atâta timp cât țara nu îndeplinea cele cinci criterii ale UE pentru statutul de economie de piață, ceea ce este în concordanță cu Rezoluția Parlamentului European din mai 2016.

    4.3.

    CESE este de acord cu evaluarea Comisiei potrivit căreia prețurile și costurile din unele țări sunt reduse în mod artificial din cauza influenței statului, ceea ce înseamnă că ele nu reflectă în mod realist forțele de pe piață. Prețurile și costurile interne sunt denaturate în mod semnificativ prin intervenția statului. Prin urmare, în astfel de cazuri, prețurile de pe piața internă nu ar trebui să fie utilizate pentru compararea cu prețurile de export.

    4.4.

    CESE observă că declanșatorul pentru noul calcul este în prezent distorsiunea semnificativă pe piață, pentru care regulamentul oferă o listă de exemple neexhaustive. Cu toate acestea, Comitetul constată, de asemenea, că încălcarea standardelor minime de muncă și de mediu poate contribui, de asemenea, la denaturarea concurenței cu întreprinderile din UE și ar trebui să fie avută în vedere, mai ales dacă este vorba de o parte a cadrului de reglementare național. În plus, compatibilitatea noii metode cu normele OMC ar trebui să fie evaluată cu atenție.

    4.5.

    CESE observă că China solicită convocarea unui comitet oficial în cadrul OMC cu privire la așa-numita abordare a „țării analoage” utilizată de către UE, și atrage atenția asupra faptului că UE lucrează, în prezent, la introducerea unei noi metodologii, care ar trebui să fie în conformitate cu toate acordurile internaționale. CESE este de părere că, în cazul în care hotărârea OMC ajunge la concluzia că expirarea articolului 15 litera (a) punctul (ii) nu înseamnă în mod automat acordarea statutului de economie de piață Chinei și că China trebuie să respecte celelalte angajamente asumate în protocolul său de aderare, utilizarea metodei „țării analoage” ar trebui să fie menținută.

    4.6.

    CESE remarcă faptul că, în conformitate cu legislația propusă, Comisia poate elabora și emite rapoarte care descriu circumstanțele specifice ale pieței în orice țară sau sector. Aceste rapoarte și probele pe care se bazează ar face parte din orice anchetă antidumping din acea țară sau sector și ar fi făcute publice. Industria UE ar putea utiliza informații din aceste rapoarte și la depunerea unei plângeri sau a unei cereri de reexaminare. Cu toate acestea, CESE este îngrijorat de faptul că propunerea Comisiei Europene nu cuprinde nicio dispoziție de extindere a numărului real de angajați care se ocupă de instrumentele de apărare comercială. De asemenea, constată că statutul juridic al acestor rapoarte nu este definit și nu este clar modul în care rapoartele pot fi utilizate în cazul contestării în justiție a rapoartelor de către țara în cauză. De asemenea, nu există nicio mențiune cu privire la frecvența cu care vor fi actualizate rapoartele și la modul în care acestea vor fi adaptate la provocările specifice sectorului.

    4.7.

    De asemenea, CESE este îngrijorat de faptul că aceste rapoarte nu sunt obligatorii (propunerea se referă la faptul că „serviciile Comisiei pot emite un raport”) și, de asemenea, solicită ca sarcina probei să fie mai clar definită în legislația propusă.

    4.8.

    CESE subliniază că procedura de plângeri antidumping trebuie să fie eficientă, realistă și fezabilă. Cu toate acestea, CESE nu poate accepta inversarea sarcinii probei. Sarcina probei nu ar trebui să revină întreprinderilor UE în cauză și Comisiei în ceea ce privește demonstrarea existenței unei practici de dumping. Cerințele corespunzătoare de colectare a datelor ar trebui să rămână durabile.

    4.9.

    CESE subliniază că procedura de plângeri antidumping trebuie să fie, de asemenea, accesibilă întreprinderilor mici și mijlocii și că trebuie să se acorde o atenție deosebită garantării faptului că aceste întreprinderi pot suporta costurile de anchetă și îndeplini cerințele în materie de colectare a datelor.

    4.10.

    CESE consideră că dispozițiile tranzitorii propuse de Comisie sunt în interesul clarității juridice, și susține aceste dispoziții.

    Bruxelles, 29 martie 2017.

    Președintele Comitetului Economic și Social European

    Georges DASSIS


    (1)  COM(2016) 721 final.

    (2)  Potrivit estimărilor Comisiei Europene, în perioada 2012-2016, au fost deschise 73 de noi anchete antidumping și antisubvenții. Dintre acestea, 42 % au privit China, 10 % India, 5 % Rusia, 5 % Indonezia și 5 % Turcia. În 2016, majoritatea măsurilor provizorii au fost impuse în primul rând Chinei, iar unele dintre ele Rusiei, Belarusului și Coreei.

    (3)  Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (codificare) (JO L 176, 30.6.2016, p. 21).

    (4)  JO C 389, 21.10. 2016, p. 13.

    (5)  JO C 389, 21.10. 2016, p. 13.

    (6)  JO C 17, 18.1. 2017, p. 13.

    (7)  JO C 389, 21.10. 2016, p. 50.


    Top