Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2225

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/2225 al Comisiei din 16 noiembrie 2021 de stabilire a detaliilor privind mecanismele și procedurile automate de control al calității datelor, indicatorii comuni de calitate a datelor și standardele minime de calitate pentru stocarea datelor, în temeiul articolului 37 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/817 al Parlamentului European și al Consiliului

    C/2021/6719

    JO L 448, 15.12.2021, p. 23–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2225/oj

    15.12.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 448/23


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2021/2225 AL COMISIEI

    din 16 noiembrie 2021

    de stabilire a detaliilor privind mecanismele și procedurile automate de control al calității datelor, indicatorii comuni de calitate a datelor și standardele minime de calitate pentru stocarea datelor, în temeiul articolului 37 alineatul (4) din Regulamentul (UE) 2019/817 al Parlamentului European și al Consiliului

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2019/817 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 privind instituirea unui cadru pentru interoperabilitatea dintre sistemele de informații ale UE în domeniul frontierelor și al vizelor și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 767/2008, (UE) 2016/399, (UE) 2017/2226, (UE) 2018/1240, (UE) 2018/1726 și (UE) 2018/1861 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Deciziilor 2004/512/CE și 2008/633/JAI ale Consiliului (1), în special articolul 37 alineatul (4),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2019/817, împreună cu Regulamentul (UE) 2019/818 al Parlamentului European și al Consiliului (2), stabilește un cadru pentru a asigura interoperabilitatea dintre sistemele de informații ale UE în domeniul frontierelor, al vizelor, al cooperării polițienești și judiciare, al azilului și al migrației.

    (2)

    Pentru a îmbunătăți calitatea datelor și a armoniza cerințele de calitate, este necesar să se stabilească detaliile privind mecanismele și procedurile automate de control al calității datelor, indicatorii comuni de calitate a datelor și standardele minime de calitate pentru datele introduse și stocate în sistemele de informații de bază ale UE, în serviciul comun de comparare a datelor biometrice și în registrul comun de date de identitate.

    (3)

    Măsurile respective ar trebui să fie puse în aplicare și evaluate de Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (eu-LISA), ținând seama de dispozițiile specifice prevăzute pentru fiecare sistem de informații al UE și fiecare componentă de interoperabilitate. Pentru a îndeplini aceste sarcini, eu-LISA ar trebui să fie consiliată de experți din partea Comisiei, a statelor membre și a agențiilor Uniunii care utilizează sistemele de informații ale UE și componentele de interoperabilitate.

    (4)

    Mecanismele și procedurile de control al calității datelor ar trebui să determine conformitatea datelor de intrare cu normele de blocare și cu normele fără caracter obligatoriu aplicabile sistemelor de informații de bază ale UE, serviciului comun de comparare a datelor biometrice și registrului comun de date de identitate. eu-LISA ar trebui să fie responsabilă de asigurarea faptului că normele privind calitatea datelor rămân adecvate pentru a îndeplini obiectivele sistemelor de informații ale UE și ale componentelor de interoperabilitate.

    (5)

    Pentru fiecare indicator de control al calității, eu-LISA ar trebui să stabilească și să evalueze caracterul adecvat al standardului minim de calitate indispensabil pentru stocarea datelor în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate. Standardele de calitate a datelor ar trebui să permită identificarea automată a datelor care par a fi incorecte sau incoerente, astfel încât statul membru de unde provin să fie în măsură să le verifice și să ia măsurile necesare pentru a le corecta.

    (6)

    Ar trebui instituite mecanisme de curățare a datelor și de detectare a problemelor pentru a verifica în mod regulat dacă datele stocate în sistemele de informații de bază ale UE și în componentele de interoperabilitate sunt valide și conforme cu standardele de calitate a datelor.

    (7)

    eu-LISA ar trebui să asigure o capacitate centrală de monitorizare în ceea ce privește calitatea datelor și elaborarea de rapoarte periodice privind calitatea datelor destinate statelor membre. Aceste rapoarte ar trebui să fie elaborate de registrul central de raportare și statistici în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817 și cu normele prevăzute în Regulamentul delegat 2021/2223 al Comisiei (3).

    (8)

    Dat fiind faptul că Regulamentul (UE) 2019/817 se bazează pe acquis-ul Schengen, în conformitate cu articolul 4 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Danemarca a notificat punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/817 în dreptul său național. Prin urmare, Danemarca are obligația de a respecta prezentul regulament.

    (9)

    Prezentul regulament constituie o dezvoltare a dispozițiilor acquis-ului Schengen la care Irlanda nu participă (4). Prin urmare, Irlanda nu participă la adoptarea prezentului regulament, acesta nu este obligatoriu pentru respectivul stat membru și nu i se aplică.

    (10)

    În ceea ce privește Islanda și Norvegia, prezentul regulament constituie o dezvoltare a dispozițiilor acquis-ului Schengen în sensul Acordului încheiat de Consiliul Uniunii Europene și Republica Islanda și Regatul Norvegiei privind asocierea acestora din urmă la implementarea, aplicarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen (5), care se încadrează în domeniul menționat la articolul 1 punctul A din Decizia 1999/437/CE a Consiliului (6).

    (11)

    În ceea ce privește Elveția, prezentul regulament constituie o dezvoltare a dispozițiilor acquis-ului Schengen în sensul Acordului dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană cu privire la asocierea Confederației Elvețiene la punerea în aplicare, respectarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen (7), care se încadrează în domeniul menționat la articolul 1 punctul A din Decizia 1999/437/CE coroborat cu articolul 3 din Decizia 2008/146/CE a Consiliului (8).

    (12)

    În ceea ce privește Liechtensteinul, prezentul regulament constituie o dezvoltare a dispozițiilor acquis-ului Schengen în sensul Protocolului dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein privind aderarea Principatului Liechtenstein la Acordul dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană privind asocierea Confederației Elvețiene la punerea în aplicare, respectarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen (9), care se încadrează în domeniul menționat la articolul 1 punctul A din Decizia 1999/437/CE coroborat cu articolul 3 din Decizia 2011/350/UE a Consiliului (10).

    (13)

    În ceea ce privește Ciprul, Bulgaria, România și Croația, prezentul regulament constituie un act care se întemeiază pe acquis-ul Schengen sau care se raportează la acesta în sensul articolului 3 alineatul (1) din Actul de aderare din 2003, al articolului 4 alineatul (1) din Actul de aderare din 2005 și, respectiv, al articolului 4 alineatul (1) din Actul de aderare din 2011.

    (14)

    Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului (11) și a emis un aviz la 30 aprilie 2021.

    (15)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru interoperabilitate,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Domeniu de aplicare și obiect

    (1)   Prezentul regulament stabilește detaliile privind mecanismele și procedurile automate de control al calității datelor în ceea ce privește datele stocate în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817.

    (2)   Prezentul regulament stabilește, de asemenea, detalii privind indicatorii comuni de calitate a datelor și standardele minime de calitate pentru stocarea datelor, în special a datelor biometrice, în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817.

    (3)   Măsurile menționate la alineatele (2) și (3) nu aduc atingere niciunei dispoziții specifice privind calitatea datelor referitoare la sistemele de informații ale UE prevăzute în dreptul Uniunii.

    (4)   Prezentul regulament se aplică sistemelor de informații ale UE și componentelor de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817.

    Articolul 2

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (a)

    „date de intrare” înseamnă date care fac obiectul unor verificări ale calității datelor cu scopul de a fi stocate într-un sistem de informații al UE sau într-o componentă de interoperabilitate menționată la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817;

    (b)

    „mecanism de curățare a datelor” înseamnă un mecanism care efectuează verificări pentru a asigura ștergerea programată a datelor stocate într-un sistem de informații al UE sau într-o componentă de interoperabilitate a UE în conformitate cu dreptul Uniunii;

    (c)

    „mecanism de detectare a problemelor” înseamnă un mecanism care efectuează verificări pentru a identifica datele care nu respectă normele sau standardele de calitate a datelor;

    (d)

    „norme de blocare” înseamnă norme sau un set de norme care măsoară nivelul de conformitate a datelor de intrare cu cerințele definite în materie de date care condiționează stocarea sau utilizarea acestora sau ambele. Acestea includ și normele privind calitatea datelor aplicabile fiecărui sistem de informații al UE care trebuie respectate înainte ca datele să poată fi introduse în sistem. Dacă datele de intrare nu respectă o normă de blocare, introducerea și stocarea în sistemul de informații al UE și în componenta de interoperabilitate vor fi respinse;

    (e)

    „norme fără caracter obligatoriu” înseamnă norme sau un set de norme care măsoară nivelul de conformitate a datelor de intrare cu cerințele definite în materie de date care condiționează relevanța sau utilizarea optimă a acestora sau ambele. Normele fără caracter obligatoriu nu împiedică introducerea și stocarea datelor de intrare neconforme. Acestea includ și normele privind calitatea datelor aplicabile fiecărui sistem de informații al UE care ar trebui respectate înainte ca datele să poată fi introduse în sistem. Datele de intrare care nu respectă o normă fără caracter obligatoriu sunt introduse în sistemul de informații al UE sau în componenta de interoperabilitate cu o semnalare, o notificare sau un mesaj de avertizare privind existența unei probleme de calitate a datelor.

    Articolul 3

    Mecanisme și proceduri automate de control al calității datelor

    (1)   Verificările automate ale calității se efectuează asupra datelor introduse și stocate în serviciul comun de comparare a datelor biometrice și în registrul comun de date de identitate, în conformitate cu normele prevăzute la articolul 4.

    (2)   Verificările automate ale calității se efectuează asupra datelor introduse și stocate în sistemele de informații ale UE menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817, în conformitate cu normele care reglementează mecanismele de control al calității datelor din sistemele respective.

    (3)   Mecanismele de control al calității datelor sunt activate în conformitate cu normele care reglementează calitatea datelor în respectivele sisteme de informații ale UE și componente de interoperabilitate.

    (4)   Pentru a determina conformitatea datelor de intrare cu normele de blocare sau cu normele fără caracter obligatoriu care li se aplică, mecanismele de control al calității datelor menționate la alineatul (3) sunt conforme cu secțiunea 1 din anexa la prezentul regulament.

    (5)   Dacă datele de intrare trebuie introduse în sistemul de informații al UE sau în componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817, mecanismele de control al calității datelor evaluează măsura în care datele sunt conforme cu fiecare indicator de calitate a datelor prin aplicarea standardului de calitate a datelor al fiecărui indicator. În urma acestei evaluări, mecanismele de control al calității datelor atribuie datelor de intrare o clasificare a calității datelor în conformitate cu procesul prevăzut în secțiunile 2 și 3 din anexa la prezentul regulament.

    (6)   Indicatorii comuni de calitate a datelor sunt următorii: caracterul complet, acuratețea, actualitatea, unicitatea și coerența.

    (7)   eu-LISA pune în aplicare standardele de calitate a datelor pentru fiecare indicator în conformitate cu procedurile prevăzute la articolul 5.

    (8)   Mecanismele de curățare a datelor și de detectare a problemelor verifică în mod regulat validitatea și conformitatea cu cerințele de calitate a datelor stocate în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817, în conformitate cu secțiunea 4 din anexa la prezentul regulament.

    Articolul 4

    Mecanisme automate de control al calității datelor introduse și stocate

    (1)   În vederea îmbunătățirii calității datelor, se instituie mecanisme automate de control al calității datelor pentru a facilita introducerea și stocarea de date conforme cu cerințele de calitate a datelor în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817. Datele se introduc și se stochează în conformitate cu normele care reglementează calitatea datelor în respectivele sisteme de informații ale UE sau componente de interoperabilitate.

    (2)   În scopul introducerii datelor de către personalul autorizat în mod corespunzător în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817, mecanismele automate de control al calității verifică indicatorii comuni de calitate menționați în secțiunea 2 din anexa la prezentul regulament.

    (3)   Mecanismele de control al calității datelor permit aplicarea normelor de blocare și a normelor fără caracter obligatoriu menționate la articolul 3 alineatul (4) care reglementează calitatea datelor în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817.

    Articolul 5

    Proceduri care reglementează indicatorii, standardele și mecanismele de control al calității datelor

    (1)   eu-LISA este responsabilă de asigurarea faptului că normele privind calitatea datelor sunt adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor sistemelor de informații ale UE și ale componentelor de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817.

    (2)   eu-LISA este, de asemenea, responsabilă pentru punerea în aplicare a standardelor minime de calitate pentru stocarea datelor biometrice în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817.

    (3)   În sensul alineatelor (1) și (2) din prezentul articol, eu-LISA ia în considerare nevoile specifice ale fiecărui sistem de informații al UE și ale fiecărei componente de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817 și este asistată și consiliată de experți din partea Comisiei, a statelor membre și a agențiilor Uniunii care utilizează respectivele sisteme de informații ale UE și componente de interoperabilitate.

    (4)   Se aplică următoarele proceduri de control al calității datelor:

    (a)

    eu-LISA pune în aplicare standarde de calitate a datelor pentru fiecare indicator de calitate a datelor în conformitate cu secțiunea 2 din anexa la prezentul regulament;

    (b)

    valorile se atribuie standardelor separat pentru fiecare dintre indicatorii de calitate a datelor menționați la articolul 3 alineatul (6). Pentru fiecare indicator, standardele pot atribui valori diferite în funcție de categoria de date;

    (c)

    atunci când este necesar și după emiterea rapoartelor periodice privind calitatea datelor în conformitate cu articolul 6, eu-LISA evaluează caracterul adecvat al valorilor și al standardelor și le modifică în cazul în care acestea nu mai sunt adecvate;

    (d)

    atunci când este necesar și după emiterea rapoartelor periodice privind calitatea datelor în conformitate cu articolul 6, eu-LISA evaluează dacă mecanismele de control al calității datelor permit aplicarea normelor de blocare și a normelor fără caracter obligatoriu și le modifică, după caz;

    (e)

    în vederea modificării standardelor de calitate a datelor și a valorilor acestora și a luării oricărei decizii cu privire la mecanismele de control al calității datelor în temeiul literelor (c) și (d) din prezentul alineat, eu-LISA consultă grupurile consultative pentru fiecare dintre sistemele de informații ale UE și componentele de interoperabilitate menționate la articolul 37 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817.

    (5)   eu-LISA se bazează pe evaluarea funcționării mecanismelor de control al calității datelor pentru a modifica valorile standardelor de calitate a datelor și a lua orice decizie cu privire la mecanismele de control al calității datelor.

    Articolul 6

    Rapoarte privind mecanismele și procedurile automate de control al calității datelor și indicatorii comuni de calitate a datelor în temeiul articolului 37 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/817

    (1)   Rapoartele menționate la articolul 37 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2019/817 sunt elaborate de registrul central de raportare și statistici în conformitate cu articolul 39 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/817 și cu normele prevăzute în Regulamentul delegat 2021/2223.

    (2)   Rapoartele nu includ date cu caracter personal și conțin cel puțin următorii parametri de informații privind calitatea datelor, extrași cu ajutorul unui instrument sau al unui set de instrumente elaborate în acest scop:

    (a)

    pentru datele alfanumerice și biometrice evaluate în raport cu normele de blocare și cu normele fără caracter obligatoriu, conformitatea cu indicatorii de calitate a datelor:

    (1)

    caracter complet (%);

    (2)

    acuratețe (%);

    (3)

    unicitate (%);

    (4)

    actualitate (%);

    (5)

    coerența datelor (%);

    (b)

    caracterul complet al dosarelor de cerere (%);

    (c)

    conformitatea datelor cu clasificarea „calitate bună” (%);

    (d)

    conformitatea datelor cu clasificarea „calitate scăzută” (%);

    (e)

    rezultatele mecanismului de curățare a datelor;

    (f)

    rezultatele mecanismului de detectare a problemelor;

    (g)

    câmpurile de date care cauzează probleme frecvente de calitate;

    (h)

    lista celor mai frecvente 10 probleme pentru fiecare dintre categoriile menționate la literele (a)-(g);

    (i)

    statele membre vizate de cele mai frecvente 10 probleme de calitate.

    (3)   eu-LISA dezvoltă o capacitate centrală de monitorizare în ceea ce privește calitatea datelor și elaborarea săptămânală a rapoartelor menționate la prezentul articol.

    Articolul 7

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre în conformitate cu tratatele.

    Adoptat la Bruxelles, 16 noiembrie 2021.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  JO L 135, 22.5.2019, p. 27.

    (2)  Regulamentul (UE) 2019/818 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 mai 2019 privind instituirea unui cadru pentru interoperabilitatea dintre sistemele de informații ale UE în domeniul cooperării polițienești și judiciare, al azilului și al migrației și de modificare a Regulamentelor (UE) 2018/1726, (UE) 2018/1862 și (UE) 2019/816 (JO L 135, 22.5.2019, p. 85).

    (3)  Regulamentul delegat 2021/2223 al Comisiei din 30 septembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2019/817 al Parlamentului European și al Consiliului cu norme detaliate privind funcționarea registrului central de raportare și statistici (a se vedea pagina 7 din prezentul Jurnal Oficial).

    (4)  Prezentul regulament nu intră în domeniul de aplicare al măsurilor prevăzute în Decizia 2002/192/CE a Consiliului din 28 februarie 2002 privind solicitarea Irlandei de a participa la unele dintre dispozițiile acquis-ului Schengen (JO L 64, 7.3.2002, p. 20).

    (5)  JO L 176, 10.7.1999, p. 36.

    (6)  Decizia 1999/437/CE a Consiliului din 17 mai 1999 privind anumite modalități de aplicare a Acordului încheiat între Consiliul Uniunii Europene și Republica Islanda și Regatul Norvegiei în ceea ce privește asocierea acestor două state în vederea punerii în aplicare, a asigurării respectării și dezvoltării acquis-ului Schengen (JO L 176, 10.7.1999, p. 31).

    (7)  JO L 53, 27.2.2008, p. 52.

    (8)  Decizia 2008/146/CE a Consiliului din 28 ianuarie 2008 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Acordului între Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană cu privire la asocierea Confederației Elvețiene la punerea în aplicare, respectarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen (JO L 53, 27.2.2008, p. 1).

    (9)  JO L 160, 18.6.2011, p. 21.

    (10)  Decizia 2011/350/UE a Consiliului din 7 martie 2011 privind încheierea, în numele Uniunii Europene, a Protocolului dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană, Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein privind aderarea Principatului Liechtenstein la Acordul dintre Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană și Confederația Elvețiană privind asocierea Confederației Elvețiene la punerea în aplicare, respectarea și dezvoltarea acquis-ului Schengen, în ceea ce privește eliminarea controalelor la frontierele interne și circulația persoanelor (JO L 160, 18.6.2011, p. 19).

    (11)  Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).


    ANEXĂ

    SECȚIUNEA 1

    Mecanism automat de control al calității datelor care urmează a fi introduse

    Datele introduse în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate vor face obiectul unor mecanisme automate de control al calității datelor bazate pe norme de blocare și pe norme fără caracter obligatoriu, astfel cum sunt definite la articolul 2. Este vorba de norme stabilite în sistemele de informații ale UE și în componentele de interoperabilitate, care determină dacă introducerea și stocarea datelor de intrare sunt permise sau respinse. Normele de blocare și normele fără caracter obligatoriu sunt stabilite pe baza următorilor parametri: lungime, format, tip, conformitate cu standardele de calitate, semantică, repetiție și sintaxă.

    SECȚIUNEA 2

    Considerații generale privind indicatorii comuni de calitate a datelor și standardele minime de calitate pentru datele care urmează a fi introduse

    Datele de intrare care fac obiectul procesului de verificare a calității sunt evaluate în raport cu normele de calitate a datelor definite în fiecare sistem de informații al UE și componentă de interoperabilitate, astfel cum se prevede în secțiunea 1. Dacă normele aplicabile datelor de intrare nu împiedică introducerea și stocarea, mecanismele de control al calității datelor măsoară calitatea datelor de intrare utilizând indicatorii de calitate a datelor aplicabili.

    Mecanismele de control al calității datelor măsoară calitatea datelor de intrare în funcție de fiecare indicator relevant. Mecanismele de control al calității datelor iau în considerare un coeficient de ponderare pentru a calcula ponderea relativă a fiecărui indicator în ceea ce privește calitatea globală a datelor de intrare.

    În acest scop, mecanismele de control al calității datelor sunt adaptate pentru a se aplica unei singure colecții de date dintr-o înregistrare sau unei baze de date.

    După ce coeficientul de ponderare este aplicat datelor de intrare, mecanismele de control al calității datelor produc un profil al datelor de intrare care conține rezultatele aplicării standardelor privind indicatorii, de exemplu valori numerice care evaluează calitatea datelor de intrare pentru fiecare indicator.

    Tabelul 1 indică setul minim de indicatori de calitate a datelor, de exemplu indicatori care se aplică întotdeauna datelor de intrare, în conformitate cu normele aplicate de fiecare sistem de informații al UE și componentă de interoperabilitate. Acești indicatori sunt următorii: caracter complet, acuratețe, coerență, actualitate, unicitate.

    Tabelul 1

    Lista indicatorilor minimi de calitate a datelor

    Indicator

    Descriere

    Domeniul principal de aplicare

    Unitate de măsură

    Caracter complet

    Înseamnă măsura în care datele de intrare au valori pentru toate atributele preconizate și cerințele aferente într-un anumit context de utilizare. Măsoară dacă sunt furnizate toate datele obligatorii și dacă listele din baza de date (sau sectoriale) îndeplinesc cerințele stabilite.

    Câmpuri de date obligatorii (alfanumerice și biometrice)

    Rata privind caracterul complet al datelor: raportul dintre numărul de celule de date furnizate și numărul de celule de date necesare

    Acuratețe

    Înseamnă măsura în care datele de intrare reprezintă apropierea estimărilor față de valorile reale necunoscute. Poate fi vorba de acuratețea datelor referitoare la o singură entitate și/sau a datelor similare pentru entități comparabile.

    Date alfanumerice și biometrice

    Ratele de eroare legate de eșantionare, rata de non-răspuns pe unitate, rata de non-răspuns pe variabilă, ratele de eroare privind captarea datelor etc.

    Coerență

    Înseamnă măsura în care datele de intrare au atribute care nu prezintă contradicții și sunt coerente cu alte date într-un anumit context de utilizare. Măsoară gradul în care un set de date respectă normele operaționale definite care se aplică datelor respective în toate cazurile, ceea ce înseamnă absența unui conflict de conținut al datelor. Poate fi vorba de coerența datelor referitoare la o singură entitate și/sau a datelor similare pentru entități comparabile.

    Date alfanumerice

    Procent

    Actualitate

    Înseamnă măsura în care datele de intrare sunt furnizate până la o dată predefinită sau într-un interval de timp predefinit care condiționează validitatea datelor sau contextul de utilizare a acestora. Măsoară gradul de actualizare a datelor și dacă datele solicitate pot fi furnizate în termenul prevăzut.

    Date alfanumerice și biometrice

    Decalajul de timp față de final: numărul de zile dintre ultima zi a perioadei de referință și ziua în care sunt furnizate datele de intrare

    Unicitate

    Înseamnă măsura în care datele de intrare nu sunt duplicate în același sistem de informații al UE sau în aceeași componentă de interoperabilitate.

    Câmpuri de date obligatorii (alfanumerice și biometrice)

    Procentul unităților de date care nu sunt duplicate

    Indicatorul de acuratețe pentru datele biometrice include, de asemenea, rezoluția. Rezoluția măsoară gradul în care datele de intrare conțin cantitatea necesară de puncte sau de pixeli pe unitate de lungime. Unitatea pentru vizualizarea pixelilor pe ecran: unitate pi pentru imprimare; dot pi pentru sistemele de ieșire. Numărul de biți utilizați per pixel (interval de culori exemplu: 16 culori: 4 biți, 256: 8 biți, 65 de mii: 16 biți, 16,5 milioane: 24 de biți).

    SECȚIUNEA 3

    Clasificarea calității datelor

    După elaborarea profilului datelor de intrare, menționat în secțiunea 2, datele de intrare primesc o clasificare a calității datelor. Se aplică următoarele clasificări referitoare la calitatea datelor:

    (a)

    „calitate bună” înseamnă că profilul datelor de intrare prezintă conformitatea necesară cu indicatorul de calitate a datelor aplicabil;

    (b)

    „calitate scăzută” înseamnă că profilul datelor de intrare nu prezintă conformitatea necesară cu indicatorii de calitate a datelor aplicabili, în cazul unei norme fără caracter obligatoriu;

    (c)

    „respins” înseamnă că profilul datelor de intrare nu prezintă conformitatea necesară cu indicatorii de calitate a datelor aplicabili, în cazul unei norme de blocare.

    Dacă datelor de intrare li se atribuie clasificarea „calitate bună”, datele sunt stocate în sistem sau în componentă fără nicio semnalare privind calitatea datelor.

    Dacă datelor de intrare li se atribuie clasificarea „calitate scăzută”, datele sunt stocate în sistem sau în componentă însoțite de o semnalare privind calitatea datelor. O semnalare indică faptul că datele de intrare trebuie rectificate și motivul pentru care datele de intrare nu prezintă conformitatea necesară cu indicatorii de calitate a datelor aplicabili. Atunci când este posibil, semnalarea identifică câmpul (câmpurile) de date și/sau conținutul (conținuturile) datelor afectate de probleme de calitate și sugerează modificările necesare pentru ca datele de intrare să corespundă clasificării „calitate bună”.

    SECȚIUNEA 4

    Monitorizarea calității datelor

    În sensul articolului 3 alineatul (8), se utilizează două tipuri de mecanisme:

    (a)

    Mecanisme de curățare a datelor. Aceste mecanisme efectuează verificări pentru a identifica datele pentru care perioada de păstrare rămasă este mai mică decât timpul definit în legislația care reglementează sistemul de informații al UE relevant sau componenta de interoperabilitate relevantă. Mecanismele de curățare a datelor informează statul membru cu privire la ștergerea programată a datelor și îi permit să adopte, dacă este necesar, măsurile corespunzătoare.

    (b)

    Mecanisme de detectare a problemelor. Aceste mecanisme efectuează verificări pentru a identifica datele care nu mai respectă una (unul) sau mai multe norme sau standarde de calitate a datelor referitoare la indicatorii de calitate a datelor. Astfel de verificări pot trimite autorității responsabile a statului membru o semnalare sau o notificare, indicând motivul pentru care datele nu mai respectă una (unul) sau mai multe norme sau standarde de calitate a datelor. Dacă este posibil, semnalarea sugerează modificările necesare pentru ca datele de intrare să respecte noile norme sau standarde. Aplicarea unor astfel de verificări nu conduce în niciun caz la ștergerea automată a datelor stocate în sistemele de informații ale UE sau în componentele de interoperabilitate. Dacă se introduc noi date într-un sistem de informații al UE sau într-o componentă de interoperabilitate în timpul funcționării mecanismelor de detectare a problemelor, mecanismele de detectare a problemelor nu se aplică datelor respective.

    În urma revizuirii normelor sau standardelor de calitate a datelor, eu-LISA poate decide ca mecanisme ad-hoc de detectare a problemelor să fie aplicate în sistemul de informații al UE și în componentele de interoperabilitate.

    eu-LISA poate consulta grupul consultativ pentru unul dintre sistemele de informații ale UE sau pentru una dintre componentele de interoperabilitate cu privire la oportunitatea de a institui mecanisme ad-hoc de detectare a problemelor în sistemul de informații al UE corespunzător sau în componenta de interoperabilitate corespunzătoare, în măsura în care acest lucru este necesar pentru scopurile sistemului de informații al UE respectiv sau ale componentei de interoperabilitate respective.


    Top