Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0740

Regulamentul (UE) 2020/740 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 2020 privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri, de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1369 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1222/2009 (Text cu cu relevanță pentru SEE)

PE/3/2020/INIT

JO L 177, 5.6.2020, p. 1–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 05/06/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/740/oj

5.6.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 177/1


REGULAMENTUL (UE) 2020/740 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 25 mai 2020

privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri, de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1369 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1222/2009

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114 și articolul 194 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Uniunea se angajează să construiască o uniune energetică cu o politică prospectivă privind schimbările climatice. În cadrul politicilor privind clima și energia pentru 2030 al Uniunii, eficiența consumului de combustibil constituie un element fundamental și este esențială pentru moderarea cererii de energie.

(2)

Comisia a evaluat Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (3) și a determinat că, pentru a îmbunătăți eficacitatea acestuia, este necesară actualizarea dispozițiilor sale.

(3)

Este oportun să se înlocuiască Regulamentul (CE) nr. 1222/2009, pentru a clarifica și a actualiza unele dispoziții ale acestuia, ținând seama de progresele tehnologice cu privire la pneuri.

(4)

Sectorul transporturilor reprezintă o treime din consumul de energie al Uniunii. Transportul rutier a cauzat aproximativ 22 % din emisiile totale de gaze cu efect de seră din Uniune în 2015. În principal din cauza rezistenței lor la rulare, pneurile generează între 20 % și 30 % din consumul de combustibil al vehiculelor. Prin urmare, o reducere a rezistenței la rulare a pneurilor ar contribui în mod semnificativ la eficiența consumului de combustibil al transportului rutier și, astfel, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la decarbonizarea sectorului transporturilor.

(5)

Pentru a atinge obiectivul de reducere a emisiilor de CO2 ale transportului rutier, este oportun ca statele membre, în cooperare cu Comisia, să prevadă stimulente pentru inovațiile cu privire la pneurile C1, pneurile C2 și pneurile C3 sigure și eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil.

(6)

Pneurile sunt caracterizate de o serie de parametri interdependenți. Îmbunătățirea unui parametru, cum ar fi rezistența la rulare, poate avea un impact negativ asupra altor parametri, cum ar fi aderența pe teren umed, în timp ce optimizarea performanței în materie de aderență pe teren umed poate avea un impact negativ asupra zgomotului exterior de rulare. Producătorii de pneuri ar trebui încurajați să optimizeze toți parametrii, la niveluri superioare celor prevăzute de standardele actuale.

(7)

Pneurile eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil pot fi rentabile, deoarece economiile de combustibil pe care acestea le generează mai mult decât compensează prețul ridicat de cumpărare rezultat din costurile mai mari de producție ale acestor pneuri.

(8)

Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (4) stabilește cerințe minime pentru rezistența la rulare a pneurilor. Evoluțiile tehnologice fac posibilă reducerea pierderilor de energie care sunt cauzate de rezistența la rulare a pneurilor în mod semnificativ dincolo de aceste cerințe minime. Prin urmare, pentru a reduce impactul transportului rutier asupra mediului, este oportun să se actualizeze dispozițiile privind etichetarea pneurilor cu scopul de a încuraja utilizatorii finali să achiziționeze pneuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, furnizându-le informații armonizate cu privire la parametrul privind rezistența la rulare.

(9)

Îmbunătățirea etichetării pneurilor va permite consumatorilor să obțină informații mai relevante și mai ușor comparabile privind eficiența consumului de combustibil, siguranța și zgomotul și să ia decizii rentabile și ecologice atunci când achiziționează pneuri.

(10)

Zgomotul provocat de traficul rutier reprezintă un inconvenient semnificativ și are un efect nociv asupra sănătății. Regulamentul (CE) nr. 661/2009 stabilește cerințe minime referitoare la zgomotul exterior de rulare al pneurilor. Evoluțiile tehnologice fac posibilă reducerea zgomotului exterior de rulare, în mod semnificativ dincolo de aceste cerințe minime. Prin urmare, pentru a reduce zgomotul provocat de traficul rutier, este oportun să se actualizeze dispozițiile privind etichetarea pneurilor cu scopul de a încuraja utilizatorii finali să achiziționeze pneuri cu zgomot exterior de rulare redus, furnizându-le informații armonizate cu privire la parametrul privind zgomotul exterior de rulare.

(11)

Furnizarea de informații armonizate cu privire la zgomotul exterior de rulare facilitează, de asemenea, punerea în aplicare a unor măsuri de limitare a zgomotului provocat de traficul rutier și contribuie la o mai bună conștientizare a efectului pneurilor asupra zgomotului provocat de traficul rutier în cadrul Directivei 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului (5).

(12)

Regulamentul (CE) nr. 661/2009 stabilește totodată cerințe minime referitoare la aderența pe teren umed a pneurilor. Evoluțiile tehnologice fac posibilă îmbunătățirea semnificativă a aderenței pe teren umed, în mod semnificativ dincolo de aceste cerințe minime, și, astfel, reducerea distanțelor de frânare pe teren umed. Prin urmare, pentru a îmbunătăți siguranța rutieră, este oportun să se actualizeze dispozițiile privind etichetarea pneurilor cu scopul de a încuraja utilizatorii finali să achiziționeze pneuri cu performanță sporită privind aderența pe teren umed, furnizându-le informații armonizate cu privire la parametrul privind aderența pe teren umed.

(13)

În vederea asigurării alinierii la cadrul internațional, Regulamentul (CE) nr. 661/2009 face trimitere la Regulamentul nr. 117 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE‐ONU) (6), care stabilește metodele relevante de măsurare a performanței pneurilor privind rezistența la rulare, zgomotul exterior de rulare și performanța privind aderența pe teren umed și pe zăpadă.

(14)

Pe eticheta pneurilor ar trebui incluse informații privind performanța pneurilor care sunt proiectate în mod special pentru utilizare în condiții severe de zăpadă și gheață. Informațiile privind performanța privind aderența pe zăpadă ar trebui să se bazeze pe Regulamentul nr. 117 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU), în versiunea sa cea mai actualizată aplicabilă Uniunii (Regulamentul CEE‐ONU nr. 117), iar pictograma „simbol alpin” pe care acesta o conține ar trebui să fie inclusă pe eticheta pneurilor pentru un pneu care îndeplinește valorile minime ale indicelui de aderență pe zăpadă prevăzute în regulamentul respectiv. După adoptarea formală a standardului, informațiile privind performanța privind aderența pe gheață ar trebui să se bazeze pe standardul ISO 19447, iar pictograma pentru aderența pe gheață ar trebui să fie inclusă pe eticheta pneurilor pentru un pneu care îndeplinește valorile minime ale indicelui de aderență pe gheață prevăzute în standardul ISO respectiv. Până la adoptarea standardului ISO 19447, performanța privind aderența pe gheață ar trebui evaluată prin metode fiabile, exacte și reproductibile, care să ia în considerare aspecte de ultimă generație, recunoscute pe scară largă. Eticheta pneurilor pentru un pneu care îndeplinește standardele minime de performanță privind aderența pe gheață ar trebui să afișeze pictograma pentru aderență pe gheață prevăzută în anexa I.

(15)

Abraziunea pneurilor în cursul utilizării este o sursă semnificativă de microplastice, care sunt dăunătoare mediului și sănătății umane. Din acest motiv, Comunicarea Comisiei intitulată „O strategie europeană pentru materialele plastice într-o economie circulară” menționează necesitatea de a aborda eliberarea neintenționată de microplastice din pneuri, printre altele prin măsuri de informare, cum ar fi etichetarea, și prin cerințe minime pentru pneuri. De abraziunea pneurilor se leagă și conceptul de kilometraj, și anume numărul de kilometri pe care îi va putea parcurge un pneu înainte de a trebui să fie înlocuit din cauza uzurii benzii de rulare. În plus față de abraziunea pneului și uzura benzii de rulare, durata de viață a unui pneu depinde de o serie de factori, cum ar fi rezistența la uzură a pneului, inclusiv compusul, profilul benzii de rulare și structura, condițiile rutiere, întreținerea, presiunea pneurilor și stilul de condus.

(16)

Cu toate acestea, în prezent nu este disponibilă nicio metodă de testare adecvată pentru măsurarea abraziunii pneurilor și a kilometrajului. Prin urmare, Comisia ar trebui să mandateze elaborarea unei astfel de metode de testare, luând pe deplin în considerare aspectele de ultimă generație și standardele și reglementările elaborate sau propuse la nivel internațional, precum și lucrările desfășurate de industria de resort.

(17)

Pneurile reșapate constituie o parte importantă a pieței pneurilor pentru vehicule grele. Reșaparea pneurilor le extinde durata de viață și contribuie la atingerea obiectivelor economiei circulare, precum reducerea deșeurilor. Aplicarea cerințelor de etichetare acestor pneuri ar duce la economii de energie substanțiale. Prezentul regulament ar trebui să prevadă includerea, în viitor, a unei metode adecvate de testare care să măsoare performanța pneurilor reșapate, deoarece în prezent o astfel de metodă nu este disponibilă.

(18)

Eticheta energetică prevăzută în Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului (7), care clasifică consumul de energie al produselor pe o scară de la „A” la „G”, este recunoscută de peste 85 % dintre consumatorii din Uniune drept un instrument de informare clar și transparent și s-a dovedit a fi eficace în promovarea unor produse mai eficiente. Eticheta pneurilor ar trebui să utilizeze același model în măsura posibilului, recunoscând în același timp particularitățile parametrilor pneurilor.

(19)

Este probabil ca furnizarea de informații comparabile cu privire la parametrii pneurilor sub forma unei etichete standard a pneurilor să influențeze deciziile de cumpărare ale utilizatorilor finali în favoarea unor pneuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, mai durabile, mai sigure și mai silențioase. Este probabil ca acest lucru să încurajeze, la rândul său, producătorii de pneuri să optimizeze parametrii pneurilor, ceea ce ar deschide calea către un consum și o producție mai durabile de pneuri.

(20)

Necesitatea unei mai bune informări cu privire la eficiența consumului de combustibil și cu privire la alți parametri este relevantă pentru toți consumatorii finali, inclusiv pentru cumpărătorii de pneuri de rezervă, pentru cumpărătorii de pneuri montate pe vehicule noi, precum și pentru gestionarii de parcuri auto și întreprinderile de transport, care nu pot compara cu ușurință parametrii diferitelor mărci de pneuri în absența unui sistem de etichetare și testare armonizat. Din acest motiv, este oportună impunerea cerinței ca o etichetă a pneurilor să fie furnizată pentru toate pneurile oferite împreună cu vehiculele sau montate pe acestea.

(21)

În prezent, etichetele pneurilor sunt obligatorii pentru pneurile autoturismelor (pneuri C1) și ale camionetelor (pneuri C2), dar nu și pentru pneurile vehiculelor grele (pneuri C3). Pneurile C3 consumă mai mult combustibil și parcurg mai mulți kilometri pe an decât pneurile C1 sau pneurile C2 și, drept urmare, potențialul de reducere a consumului de combustibil și a emisiilor de gaze cu efect de seră în cazul vehiculelor grele este semnificativ. Prin urmare, pneurile C3 ar trebui incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament. Includerea deplină a pneurilor C3 în domeniul de aplicare al prezentului regulament este conformă, de asemenea, cu Regulamentul (UE) 2018/956 al Parlamentului European și al Consiliului (8), care prevede monitorizarea și raportarea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil ale vehiculelor grele noi, precum și cu Regulamentul (UE) 2019/1242 al Parlamentului European și al Consiliului (9), care stabilește standarde de performanță privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi.

(22)

Mulți utilizatori finali iau decizii de cumpărare a pneurilor fără a vedea efectiv pneurile și, prin urmare, nu văd eticheta pneurilor aplicată pe acestea. În astfel de situații, utilizatorilor finali ar trebui să le fie prezentată eticheta pneurilor înainte de luarea deciziilor lor de cumpărare. Afișarea unei etichete a pneurilor pe pneuri la punctul de vânzare, precum și în materialele tehnice promoționale, ar trebui să asigure primirea de către distribuitori, precum și de către posibilii utilizatori finali, a unor informații armonizate privind parametrii relevanți ai pneurilor, la momentul și în locul în care a fost luată decizia de cumpărare.

(23)

Unii utilizatori finali iau decizii de cumpărare a pneurilor înainte de a sosi la punctul de vânzare sau achiziționează pneuri prin comandă poștală sau pe internet. Pentru a garanta că și acești utilizatori finali pot face o alegere în cunoștință de cauză pe baza unor informații armonizate referitoare, printre altele, la eficiența din punctul de vedere al consumului de combustibil, la aderența pe teren umed și la zgomotul exterior de rulare, etichetele pneurilor ar trebui să fie afișate în toate materialele tehnice promoționale și în toate materialele publicitare vizuale pentru anumite tipuri de pneuri, inclusiv în cazul în care aceste materiale sunt puse la dispoziție pe internet. Atunci când materialele publicitare vizuale se referă la o familie de pneuri, și nu doar la un anumit tip de pneu, nu este necesar să fie afișată eticheta referitoare la pneul respectiv.

(24)

Utilizatorilor finali potențiali ar trebui să li se furnizeze informații care să explice fiecare element de pe eticheta pneurilor, precum și relevanța acestuia. Informațiile respective ar trebui prezentate în toate materialele tehnice promoționale, de exemplu pe site-urile de internet ale furnizorilor, dar nu ar trebui să fie obligatorii în materialele publicitare vizuale. Prin materiale tehnice promoționale nu ar trebui să se înțeleagă reclamele pe panouri publicitare, în ziare, reviste, în transmisii radio sau de televiziune.

(25)

Fără a aduce atingere obligațiilor statelor membre privind supravegherea pieței și nici obligațiilor furnizorilor de a verifica conformitatea produsului, furnizorii ar trebui să pună la dispoziție în baza de date cu produse, în format electronic, informațiile solicitate privind conformitatea produsului. Informațiile care sunt relevante pentru consumatori și distribuitori ar trebui puse la dispoziția publicului în secțiunea publică a bazei de date cu produse. Respectivele informații ar trebui să fie puse la dispoziție ca date deschise, pentru a le oferi dezvoltatorilor de aplicații mobile și instrumentelor de comparare posibilitatea de a le utiliza. Accesul ușor și direct la secțiunea publică a bazei de date cu produse ar trebui asigurat prin instrumente axate pe utilizator care sunt incluse pe eticheta pneurilor imprimată, cum ar fi un cod dinamic de răspuns rapid (cod QR).

(26)

Secțiunea privind conformitatea din baza de date cu produse ar trebui să facă obiectul unor norme stricte de protecție a datelor. Părțile specifice solicitate ale documentației tehnice din secțiunea privind conformitatea din baza de date cu produse ar trebui să fie puse la dispoziția atât a autorităților de supraveghere a pieței, cât și a Comisiei. În cazul în care informațiile tehnice sunt prea sensibile pentru a le include în categoria documentației tehnice, autoritățile de supraveghere a pieței ar trebui să aibă acces la respectivele informații atunci când este necesar, în conformitate cu obligația de cooperare privind furnizorii sau prin intermediul părților suplimentare ale documentației tehnice încărcate voluntar în baza de date cu produse de către furnizori.

(27)

Vânzarea pneurilor prin intermediul platformelor de vânzare online, mai degrabă decât direct de la furnizor, este în creștere. Prin urmare, furnizorii de servicii de stocare ar trebui să faciliteze afișarea, în vecinătatea indicației privind prețul, a etichetei pneurilor și a fișei cu informații referitoare la produs puse la dispoziție de către furnizor. Ei ar trebui să informeze distribuitorul cu privire la obligația de a afișa eticheta pneurilor și fișa cu informații referitoare la produs, dar nu ar trebui să fie responsabili pentru exactitatea sau conținutul respectivei etichete a pneurilor sau al fișei cu informații referitoare la produs. Obligațiile impuse furnizorilor de servicii de stocare în temeiul prezentului regulament ar trebui să rămână limitate la ceea ce este rezonabil și nu ar trebui să constituie o obligație generală de a monitoriza informațiile pe care le stochează sau de a căuta în mod activ fapte sau circumstanțe care să indice activități care nu respectă cerințele prezentului regulament. Cu toate acestea, articolul 14 alineatul (1) din Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului (10) prevede ca furnizorii de servicii de stocare care doresc să beneficieze de exonerarea de răspundere prevăzută la dispoziția respectivă să acționeze prompt pentru a elimina sau pentru a bloca accesul la informațiile pe care le stochează la cererea destinatarilor serviciilor lor în cazul în care aceste informații nu respectă cerințele prezentului regulament, cum ar fi cele referitoare la cazurile în care etichetele pneurilor sau fișele cu informații referitoare la produs lipsesc, sunt incomplete sau incorecte. Aceștia ar trebui să acționeze astfel de îndată ce iau efectiv cunoștință de astfel de informații sau, în ceea ce privește cererile de despăgubiri, de îndată ce conștientizează existența unor astfel de informații, de exemplu prin intermediul unor informații specifice furnizate de o autoritate de supraveghere a pieței. Furnizorilor care vând direct utilizatorilor finali prin intermediul propriului lor site de internet li se aplică aceleași obligații de vânzare la distanță ca și distribuitorilor.

(28)

Rezistența la rulare, aderența pe teren umed, zgomotul exterior de rulare și alți parametri ar trebui să fie evaluați în conformitate cu metode fiabile, precise și reproductibile, care iau în considerare metodele de măsurare și de calcul de ultimă generație, recunoscute pe scară largă. În măsura posibilului, astfel de metode ar trebui să reflecte comportamentul consumatorului mediu și să fie robuste pentru a preveni atât eludarea intenționată, cât și cea neintenționată. Etichetele pneurilor ar trebui să reflecte rezultatele comparative ale performanțelor pneurilor în utilizare efectivă, în limitele constrângerilor care decurg din necesitatea unor încercări de laborator fiabile, precise și reproductibile, pentru a le permite utilizatorilor finali să compare diferite tipuri de pneuri și pentru a limita costurile de testare pentru producători.

(29)

Atunci când au motive suficiente să creadă că un furnizor nu a asigurat exactitatea informațiilor de pe eticheta pneurilor și pentru a oferi un plus de încredere consumatorilor, autoritățile naționale, în sensul definiției de la articolul 3 punctul 37 din Regulamentul (UE) 2018/858 al Parlamentului European și al Consiliului (11), ar trebui să verifice dacă clasele pentru rezistența la rulare, aderența pe teren umed și zgomotul exterior de rulare afișate pe eticheta pneurilor, precum și pictogramele pentru alți parametri corespund cu documentația oferită de furnizor pe baza rezultatelor testelor și a calculelor. Aceste verificări pot avea loc în timpul procesului de omologare de tip și nu necesită neapărat testarea fizică a pneului.

(30)

Respectarea de către furnizori, distribuitorii angro, comercianți și alți distribuitori a dispozițiilor privind etichetarea pneurilor este esențială pentru garantarea unor condiții de concurență echitabile în cadrul Uniunii. Prin urmare, statele membre ar trebui să monitorizeze această conformitate prin efectuarea cu regularitate a unor controale ex post și prin supravegherea pieței, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului (12).

(31)

Pentru a facilita monitorizarea conformității, pentru a le oferi utilizatorilor finali un instrument util și pentru a oferi distribuitorilor modalități alternative de a obține fișe cu informații referitoare la produs, pneurile ar trebui incluse în baza de date cu produse creată în temeiul Regulamentului (UE) 2017/1369. Prin urmare, regulamentul respectiv ar trebui modificat în consecință.

(32)

Pentru ca utilizatorii finali să aibă încredere în eticheta pneurilor, nu ar trebui să fie permise alte etichete care imită eticheta pneurilor. Din același motiv, alte etichete, mărci, simboluri sau inscripționări care probabil ar induce în eroare sau ar deruta utilizatorii finali cu privire la parametrii incluși în eticheta pneurilor nu ar trebui să fie permise.

(33)

Sancțiunile aplicabile pentru încălcarea prezentului regulament și a actelor delegate adoptate în temeiul său ar trebui să fie efective, proporționale și cu efect de descurajare.

(34)

Pentru a promova eficiența energetică, atenuarea schimbărilor climatice, siguranța rutieră și protecția mediului, statele membre ar trebui să poată elabora măsuri de stimulare a folosirii pneurilor sigure și eficiente din punct de vedere energetic. Statele membre sunt libere să hotărască natura unor astfel de măsuri de stimulare. Acestea ar trebui să respecte normele Uniunii privind ajutoarele de stat și nu ar trebui să constituie bariere nejustificate în cadrul pieței. Prezentul regulament nu aduce atingere rezultatelor niciunei proceduri în materie de ajutoare de stat care ar putea fi întreprinsă în conformitate cu articolele 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) în legătură cu asemenea măsuri de stimulare.

(35)

Pentru a modifica conținutul și formatul etichetei pneurilor, pentru a introduce cerințe cu privire la pneurile reșapate, la abraziunea pneurilor și la kilometraj și pentru a adapta anexele la progresele tehnologice, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE ar trebui delegată Comisiei. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare (13). În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

(36)

Odată ce vor fi disponibile metode fiabile, precise și reproductibile de testare și măsurare a abraziunii pneurilor și a kilometrajului, Comisia ar trebui să evalueze fezabilitatea adăugării pe eticheta pneurilor a unor informații referitoare la abraziunea pneurilor și la kilometraj. Atunci când propune un act delegat pentru a se adăuga abraziunea pneurilor și kilometrajul pe eticheta pneurilor, Comisia ar trebui să ia în considerare respectiva evaluare și ar trebui să colaboreze îndeaproape cu industria, cu organizațiile de standardizare relevante, cum ar fi Comitetul European de Standardizare (CEN), Comisia Economică pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) sau Organizația Internațională de Standardizare (ISO), și cu reprezentanții altor părți interesate implicate în elaborarea unor metode de testare adecvate. Informațiile referitoare la abraziunea pneurilor și la kilometraj ar trebui să fie lipsite de ambiguitate și să nu aibă niciun efect negativ asupra inteligibilității și a eficacității etichetei pneurilor în ansamblu pentru utilizatorii finali. De asemenea, aceste informații ar permite utilizatorilor finali să facă alegeri în cunoștință de cauză în ceea ce privește pneurile, durata de viață a acestora și eliberarea neintenționată de microplastice. Acest lucru ar contribui la protecția mediului și ar permite totodată utilizatorilor finali să estimeze costurile de utilizare a pneurilor pe o perioadă mai îndelungată.

(37)

Nu ar trebui să fie necesar ca pneurile care au fost deja introduse pe piață înainte de data aplicării prezentului regulament să fie prevăzute cu o nouă etichetă a pneurilor.

(38)

Dimensiunea etichetei pneurilor ar trebui să rămână identică cu cea prevăzută în Regulamentul (CE) nr. 1222/2009. Informațiile referitoare la aderența pe zăpadă și la aderența pe gheață, precum și codul QR ar trebui să fie incluse pe eticheta pneurilor.

(39)

Comisia ar trebui să efectueze o evaluare a prezentului regulament. În conformitate cu punctul 22 din Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare, evaluarea respectivă ar trebui se bazeze pe eficiență, eficacitate, relevanță, coerență și valoare adăugată și ar trebui să stea la baza evaluărilor impactului pentru opțiunile privind viitoare măsuri.

(40)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume acela de a spori siguranța, protecția sănătății și eficiența economică și ecologică a transportului rutier prin furnizarea de informații utilizatorilor finali pentru a le permite să aleagă pneuri mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, mai durabile, mai sigure și mai silențioase, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre, deoarece acest lucru necesită informații armonizate pentru utilizatorii finali, dar, având în vedere necesitatea unui cadru de reglementare armonizat și a unor condiții de concurență echitabile pentru producători, obiectivul poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Un regulament rămâne instrumentul juridic adecvat, întrucât impune norme clare și detaliate care împiedică transpunerea divergentă de către statele membre și asigură astfel un grad înalt de armonizare în întreaga Uniune. Un cadru de reglementare armonizat la nivelul Uniunii, mai degrabă decât unul la nivelul statelor membre, reduce costurile pentru furnizori și asigură condiții de concurență echitabile și libera circulație a mărfurilor în interiorul pieței interne. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din TUE, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului respectiv.

(41)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 ar trebui să fie abrogat cu efect de la data aplicării prezentului regulament,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiectul

Prezentul regulament stabilește un cadru pentru furnizarea de informații armonizate referitoare la parametrii pneurilor prin intermediul etichetării, pentru a permite utilizatorilor finali să facă o alegere în cunoștință de cauză la achiziționarea de pneuri în scopul de a îmbunătăți siguranța, protecția sănătății și eficiența economică și ecologică a sectorului transportului rutier, prin promovarea pneurilor eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil, durabile, sigure și cu niveluri scăzute de zgomot.

Articolul 2

Domeniul de aplicare

(1)   Prezentul regulament se aplică pneurilor C1, pneurilor C2 și pneurilor C3 care sunt introduse pe piață.

Cerințele pentru pneurile reșapate se vor aplica odată ce va fi disponibilă o metodă de testare adecvată pentru măsurarea performanței acestor pneuri în conformitate cu articolul 13.

(2)   Prezentul regulament nu se aplică:

(a)

pneurilor profesionale de teren;

(b)

pneurilor proiectate să fie montate numai pe vehicule înmatriculate pentru prima dată înainte de 1 octombrie 1990;

(c)

pneurilor de rezervă de uz temporar de tip T;

(d)

pneurilor a căror categorie de viteză este mai mică de 80 km/h;

(e)

pneurilor al căror diametru nominal al jantei nu depășește 254 mm sau este de cel puțin 635 mm;

(f)

pneurilor echipate cu dispozitive suplimentare pentru îmbunătățirea proprietăților de tracțiune, precum pneurile cu nituri;

(g)

pneurilor proiectate să fie montate numai pe vehicule destinate exclusiv curselor;

(h)

pneurilor de ocazie, cu excepția celor importate dintr-o țară terță.

Articolul 3

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„pneuri C1”, „pneuri C2” și „pneuri C3” înseamnă pneuri aparținând respectivelor clase stabilite la articolul 8 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 661/2009;

2.

„pneuri reșapate” înseamnă pneuri uzate care sunt recondiționate prin înlocuirea benzii de rulare uzate cu un material nou;

3.

„pneu de rezervă de tip T pentru utilizare temporară” înseamnă un tip de pneuri de rezervă pentru utilizare temporară, proiectate pentru a fi folosite la presiuni de umflare superioare celor stabilite pentru pneurile standard și ranforsate;

4.

„pneu profesional de teren” înseamnă un pneu cu destinație specială, utilizat mai ales în condiții severe de drum neamenajat;

5.

„etichetă a pneurilor” înseamnă o diagramă grafică, în format imprimat sau electronic, inclusiv sub forma unui autocolant, care include simboluri pentru a-i informa pe utilizatorii finali cu privire la performanța unui pneu sau lot de pneuri în raport cu parametrii prevăzuți în anexa I;

6.

„punct de vânzare” înseamnă un loc în care pneurile sunt prezentate sau stocate și sunt oferite spre vânzare, inclusiv saloane auto în care sunt oferite spre vânzare utilizatorilor finali pneuri ce nu sunt montate pe vehicule;

7.

„material tehnic promoțional” înseamnă documentație în format imprimat sau electronic, care este produsă de un furnizor pentru a completa materialul publicitar cu informațiile prevăzute în anexa IV;

8.

„fișă cu informații referitoare la produs” înseamnă un document standard care conține informațiile prevăzute în anexa III, în format imprimat sau electronic;

9.

„documentație tehnică” înseamnă documentație suficientă pentru a permite autorităților de supraveghere a pieței să evalueze exactitatea etichetei pneurilor și a fișei cu informații referitoare la produs, inclusiv informațiile prevăzute la punctul 2 din anexa VII;

10.

„baza de date cu produse” înseamnă baza de date constituită în temeiul articolului 12 din Regulamentul (UE) 2017/1369;

11.

„vânzare la distanță” înseamnă oferirea spre vânzare, închiriere sau vânzare în rate prin corespondență, pe baza unui catalog de vânzări, prin internet, prin telemarketing sau prin orice altă metodă prin care se presupune că utilizatorul final potențial nu poate să vadă pneul expus;

12.

„producător” înseamnă un producător în sensul definiției de la articolul 3 punctul 8 din Regulamentul (UE) 2019/1020;

13.

„importator” înseamnă un importator în sensul definiției de la articolul 3 punctul 9 din Regulamentul (UE) 2019/1020;

14.

„reprezentant autorizat” înseamnă orice persoană fizică sau juridică stabilită în interiorul Uniunii, care a primit un mandat scris din partea unui producător pentru a acționa în numele acestuia pentru sarcini specifice în ceea ce privește obligațiile acestuia din urmă în temeiul prezentului regulament;

15.

„furnizor” înseamnă un producător stabilit în Uniune, reprezentantul autorizat al unui producător cu sediul în afara Uniunii sau un importator care introduce un produs pe piața Uniunii;

16.

„distribuitor” înseamnă o persoană fizică sau juridică din lanțul de aprovizionare, cu excepția furnizorului, care pune la dispoziție un produs pe piață;

17.

„punere la dispoziție pe piață” înseamnă punere la dispoziție pe piață în sensul definiției de la articolul 3 punctul 1 din Regulamentul (UE) 2019/1020;

18.

„introducere pe piață” înseamnă introducere pe piață în sensul definiției de la articolul 3 punctul 2 din Regulamentul (UE) 2019/1020;

19.

„utilizator final” înseamnă un consumator, un gestionar de parc auto sau o întreprindere de transport rutier care cumpără sau despre care se preconizează că va cumpăra un pneu;

20.

„parametru” înseamnă o caracteristică a pneului care are un impact semnificativ asupra mediului, siguranței rutiere sau sănătății în timpul utilizării pneului, precum abraziunea pneului, kilometrajul, rezistența la rulare, aderența pe teren umed, zgomotul exterior de rulare, aderența pe zăpadă sau aderența pe gheață;

21.

„tip de pneu” înseamnă o versiune a unui pneu pentru care caracteristicile tehnice de pe eticheta pneului, fișa cu informații referitoare la produs și identificatorul tipului de pneu sunt aceleași pentru toate unitățile respectivei versiuni;

22.

„toleranța verificării” înseamnă deviația maximă admisibilă a măsurătorii și a rezultatelor calculului pentru testele de verificare executate de autoritățile de supraveghere a pieței sau în numele acestora, în comparație cu valorile parametrilor declarați sau publicați, reflectând deviațiile datorate variației între laboratoare;

23.

„identificator al tipului de pneu” înseamnă un cod, de obicei alfanumeric, care diferențiază un anumit tip de pneu de alte tipuri de pneuri care poartă aceeași denumire comercială sau aceeași marcă comercială a furnizorului;

24.

„tip de pneu echivalent” înseamnă un tip de pneu care este introdus pe piață de același furnizor drept un alt tip de pneu cu un identificator al tipului de pneu diferit și care are aceleași caracteristici tehnice relevante pentru eticheta pneurilor și aceeași fișă cu informații referitoare la produs.

Articolul 4

Obligațiile furnizorilor de pneuri

(1)   Furnizorii se asigură că pneurile C1, pneurile C2 și pneurile C3 care sunt introduse pe piață sunt însoțite, gratuit:

(a)

pentru fiecare pneu individual, de o etichetă a pneurilor, sub formă de autocolant, care respectă cerințele prevăzute în anexa II, indicând informațiile și clasa pentru fiecare dintre parametrii prevăzuți în anexa I, și de o fișă cu informații referitoare la produs; sau

(b)

pentru fiecare lot format din unul sau mai multe pneuri identice, de o etichetă a pneurilor imprimată care respectă cerințele prevăzute în anexa II, indicând informațiile și clasa pentru fiecare dintre parametrii prevăzuți în anexa I, și de o fișă cu informații referitoare la produs.

(2)   În ceea ce privește pneurile vândute sau oferite spre vânzare prin vânzare la distanță, furnizorii se asigură că eticheta pneurilor este afișată în vecinătatea indicației privind prețul și că fișa cu informații referitoare la produs poate fi accesată, inclusiv, la cererea utilizatorului final, în format imprimat. Dimensiunile etichetei pneurilor asigură faptul că aceasta este vizibilă în mod clar și lizibilă și respectă proporțiile specificate la punctul 2.1 din anexa II.

În ceea ce privește pneurile vândute sau oferite spre vânzare pe internet, furnizorii pot pune la dispoziție eticheta pneurilor pentru un anumit tip de pneu într-un afișaj imbricat.

(3)   Furnizorii se asigură că orice material publicitar vizual pentru un anumit tip de pneu afișează eticheta pneurilor. Dacă materialul publicitar vizual indică prețul respectivului tip de pneu, eticheta pneurilor este afișată în vecinătatea indicației privind prețul.

În cazul materialelor publicitare vizuale pe internet, furnizorii pot pune la dispoziție eticheta pneurilor într-un afișaj imbricat.

(4)   Furnizorii se asigură că orice material tehnic promoțional privind un anumit tip de pneu afișează eticheta pneurilor pentru tipul respectiv de pneu și include informațiile prevăzute în anexa IV.

(5)   Furnizorii comunică unei autorități naționale competente, în sensul definiției de la articolul 3 punctul 37 din Regulamentul (UE) 2018/858, valorile utilizate pentru a determina clasele aferente și orice informații suplimentare privind performanța pe care furnizorul le declară pe eticheta pneurilor pentru tipurile de pneuri, în conformitate cu anexa I la prezentul regulament, precum și eticheta pneurilor care respectă cerințele prevăzute în anexa II la prezentul regulament. Respectivele informații se transmit autorității naționale competente în temeiul articolului 5 alineatele (1) și (2) din prezentul regulament înainte de introducerea pe piață a tipurilor de pneuri în cauză, astfel încât autoritatea să poată verifica exactitatea etichetei pneurilor.

(6)   Furnizorii garantează exactitatea etichetelor pneurilor și a fișelor cu informații referitoare la produs pe care le pun la dispoziție.

(7)   Furnizorii pot să pună documentația tehnică la dispoziția altor autorități din statele membre decât cele menționate la alineatul (5) sau la dispoziția organismelor acreditate naționale competente, la cerere.

(8)   Furnizorii cooperează cu autoritățile de supraveghere a pieței și iau măsuri prompte pentru a remedia orice situație de neconformitate cu prezentul regulament, pentru care sunt responsabili, din proprie inițiativă sau atunci când li se solicită acest lucru de către autoritățile de supraveghere a pieței.

(9)   Furnizorii nu oferă și nu afișează etichete, mărci, simboluri sau inscripții care nu respectă prezentul regulament și care probabil ar induce în eroare sau ar deruta utilizatorii finali cu privire la parametrii prevăzuți în anexa I.

(10)   Furnizorii nu oferă și nu afișează etichete care imită eticheta pneurilor prevăzută în prezentul regulament.

Articolul 5

Obligațiile furnizorilor de pneuri în raport cu baza de date cu produse

(1)   De la 1 mai 2021, înainte de a introduce pe piață un pneu produs după data respectivă, furnizorii introduc în baza de date cu produse informațiile prevăzute în anexa VII.

(2)   Pentru pneurile care sunt produse între 25 iunie 2020 și 30 aprilie 2021, furnizorul introduce în baza de date cu produse informațiile prevăzute în anexa VII până la 30 noiembrie 2021.

(3)   În cazul pneurilor care sunt introduse pe piață înainte de 25 iunie 2020, furnizorul poate să introducă în baza de date cu produse informațiile prevăzute în anexa VII.

(4)   Până când informațiile menționate la alineatele (1) și (2) sunt introduse în baza de date cu produse, furnizorul pune la dispoziție pentru inspecție o versiune electronică a documentației tehnice în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea unei cereri din partea unei autorități de supraveghere a pieței.

(5)   Atunci când autoritățile de omologare de tip sau autoritățile de supraveghere a pieței au nevoie de alte informații decât cele prevăzute în anexa VII pentru a-și îndeplini sarcinile în temeiul prezentului regulament, furnizorul le pune la dispoziție informațiile respective, la cerere.

(6)   Un pneu căruia i se aduc modificări care sunt relevante pentru eticheta pneurilor sau pentru fișa cu informații referitoare la produs este considerat a fi un nou tip de pneu. Furnizorul indică în baza de date cu produse dacă nu mai introduce pe piață unități dintr‐un anumit tip de pneu.

(7)   După ce unitatea finală a unui tip de pneu a fost introdusă pe piață, furnizorul păstrează informațiile referitoare la tipul de pneu respectiv în secțiunea privind conformitatea din baza de date cu produse pentru o perioadă de cinci ani.

Articolul 6

Obligațiile distribuitorilor de pneuri

(1)   Distribuitorii se asigură că:

(a)

la punctul de vânzare, pneurile poartă o etichetă a pneurilor, sub formă de autocolant, care respectă cerințele prevăzute în anexa II, pusă la dispoziție de furnizor în conformitate cu articolul 4 alineatul (1) litera (a), într-o poziție clar vizibilă și lizibilă în întregime, precum și că fișa cu informații referitoare la produs este disponibilă, inclusiv, la cerere, în format imprimat; sau

(b)

înainte de vânzarea unui pneu care face parte dintr-un lot format din unul sau mai multe pneuri identice, o etichetă a pneurilor imprimată, care respectă cerințele prevăzute în anexa II, este prezentată utilizatorului final și este afișată vizibil în vecinătatea pneului la punctul de vânzare, precum și că fișa cu informații referitoare la produs este disponibilă.

(2)   Distribuitorii se asigură că orice material publicitar vizual pentru un anumit tip de pneu afișează eticheta pneurilor. Dacă materialul publicitar vizual indică prețul respectivului tip de pneu, eticheta pneurilor este afișată în vecinătatea indicației privind prețul.

În cazul materialelor publicitare vizuale pe internet pentru un anumit tip de pneu, distribuitorii pot pune la dispoziție eticheta pneurilor într‐un afișaj imbricat.

(3)   Distribuitorii se asigură că orice material tehnic promoțional privind un anumit tip de pneu afișează eticheta pneurilor și include informațiile prevăzute în anexa IV.

(4)   Distribuitorii se asigură că, în cazul în care pneurile oferite spre vânzare nu pot fi vizualizate de către utilizatorul final la momentul vânzării, îi oferă acestuia, înainte de vânzare, o copie a etichetei pneurilor.

(5)   Distribuitorii se asigură că orice vânzare la distanță pe suport de hârtie prezintă eticheta pneurilor și că utilizatorii finali pot avea acces la fișa cu informații referitoare la produs prin intermediul unui site de internet cu acces liber și că pot solicita o copie imprimată a fișei cu informații referitoare la produs.

(6)   Distribuitorii care utilizează vânzarea la distanță pe bază de telemarketing îi informează pe utilizatorii finali cu privire la clasele fiecărui parametru de pe eticheta pneurilor și îi informează pe utilizatorii finali că pot accesa eticheta pneurilor și fișa cu informații referitoare la produs prin intermediul unui site de internet cu acces liber și că pot solicita copii imprimate ale acestora.

(7)   În ceea ce privește pneurile vândute sau oferite spre vânzare pe internet, distribuitorii se asigură că eticheta pneurilor este afișată în vecinătatea indicației privind prețul și că fișa cu informații referitoare la produs poate fi accesată. Dimensiunile etichetei pneurilor asigură faptul că aceasta este vizibilă în mod clar și lizibilă și respectă proporțiile specificate la punctul 2.1 din anexa II.

Distribuitorii pot pune la dispoziție eticheta pneurilor pentru un anumit tip de pneu într-un afișaj imbricat.

Articolul 7

Obligațiile furnizorilor de vehicule și ale distribuitorilor de vehicule

În cazul în care utilizatorii finali intenționează să achiziționeze un vehicul nou, furnizorii de vehicule și distribuitorii de vehicule le furnizează respectivilor utilizatori finali, înainte de vânzare, eticheta pneurilor pentru pneurile oferite împreună cu vehiculul sau montate pe acesta și eventualele materiale tehnice promoționale relevante și se asigură că fișa cu informații referitoare la produs este disponibilă.

Articolul 8

Obligațiile furnizorilor de servicii de stocare

Atunci când un furnizor de servicii, astfel cum este menționat la articolul 14 din Directiva 2000/31/CE, permite vânzarea de pneuri prin intermediul site-ului său de internet, respectivul furnizor de servicii permite afișarea etichetei pneurilor și a fișei cu informații referitoare la produs puse la dispoziție de către furnizor în vecinătatea indicației privind prețul și informează distribuitorul cu privire la obligația de a afișa eticheta pneurilor și fișa cu informații referitoare la produs.

Articolul 9

Metode de testare și măsurare

Informațiile care trebuie furnizate în temeiul articolelor 4, 6 și 7 cu privire la parametrii indicați pe eticheta pneurilor se obțin în conformitate cu metodele de testare menționate în anexa I și cu procedura de aliniere a laboratoarelor menționată în anexa V.

Articolul 10

Procedura de verificare

Pentru fiecare dintre parametrii prevăzuți în anexa I, statele membre aplică procedura de verificare prevăzută în anexa VI atunci când evaluează conformitatea claselor declarate cu prezentul regulament.

Articolul 11

Obligațiile statelor membre

(1)   Statele membre nu împiedică introducerea pe piață sau punerea în serviciu a pneurilor pe teritoriile lor, atunci când pneurile respective sunt conforme cu prezentul regulament.

(2)   Atunci când statele membre oferă stimulente pentru pneuri, aceste stimulente vizează doar pneurile din clasa A sau B în ceea ce privește rezistența la rulare sau aderența pe teren umed în sensul anexei I partea A și, respectiv, partea B. Taxele și măsurile fiscale nu constituie stimulente în sensul prezentului regulament.

(3)   Fără a aduce atingere Regulamentului (UE) 2019/1020, atunci când autoritatea națională competentă, în sensul definiției de la articolul 3 punctul 37 din Regulamentul (UE) 2018/858, are motive suficiente să creadă că un furnizor nu a asigurat exactitatea informațiilor de pe eticheta pneurilor în conformitate cu articolul 4 alineatul (6) din prezentul regulament, aceasta verifică dacă clasele și toate eventualele informații suplimentare referitoare la performanță declarate pe eticheta pneurilor corespund valorilor și documentației transmise de furnizor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (5) din prezentul regulament.

(4)   În conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/1020, statele membre se asigură că autoritățile naționale de supraveghere a pieței instituie un sistem de inspecții de rutină și ad-hoc ale punctelor de vânzare pentru a asigura conformitatea cu prezentul regulament.

(5)   Statele membre adoptă regimul sancțiunilor și al mecanismelor de asigurare a respectării legii în cazul nerespectării prezentului regulament și a actelor delegate adoptate în temeiul acestuia și iau toate măsurile necesare pentru a asigura punerea în aplicare a acestora. Sancțiunile trebuie să fie efective, proporționale și cu efect de descurajare. Până la 1 mai 2021, statele membre notifică Comisiei normele respective care nu au fost notificate în prealabil Comisiei și îi comunică acesteia, fără întârziere, orice modificare ulterioară privind aceste norme.

Articolul 12

Supravegherea pieței Uniunii și controlul produselor care intră pe piața Uniunii

(1)   Regulamentul (UE) 2019/1020 se aplică pneurilor vizate de prezentul regulament și de actele delegate relevante adoptate în temeiul acestuia.

(2)   Comisia încurajează și sprijină cooperarea și schimbul de informații privind supravegherea pieței referitoare la etichetarea pneurilor între autoritățile statelor membre responsabile cu supravegherea pieței sau care se ocupă de controlul pneurilor care intră pe piața Uniunii și între aceste autorități și Comisie, în special prin implicarea mai strânsă a Grupului de cooperare administrativă privind etichetarea pneurilor.

(3)   Strategiile naționale de supraveghere a pieței ale statelor membre instituite în temeiul articolului 13 din Regulamentul (UE) 2019/1020 includ acțiuni pentru a asigura aplicarea efectivă a prezentului regulament.

(4)   Autoritățile de supraveghere a pieței pot recupera costurile aferente controlului documentelor și testării fizice a produsului de la furnizor în caz de nerespectare de către furnizor a prezentului regulament sau a actelor delegate relevante adoptate în temeiul acestuia.

Articolul 13

Acte delegate

(1)   Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 14 pentru a modifica:

(a)

anexa II în ceea ce privește conținutul și formatul etichetei pneurilor;

(b)

anexa I părțile D și E și anexele II, III, IV, V, VI și VII prin adaptarea valorilor, a metodelor de calcul și a cerințelor stabilite în anexele respective la progresul tehnic.

(2)   Până la 26 iunie 2022, Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 14 pentru a completa prezentul regulament prin introducerea în anexe a unor noi cerințe privind informațiile furnizate pentru pneurile reșapate, în condițiile în care este disponibilă o metodă de testare adecvată.

(3)   Comisia este împuternicită, de asemenea, să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 14 pentru a include parametri sau cerințe privind informațiile furnizate pentru abraziunea pneurilor și kilometraj, de îndată ce vor fi disponibile metode fiabile, precise și reproductibile de testare și măsurare a abraziunii pneurilor și a kilometrajului pentru a fi utilizate de către organizațiile de standardizare europene sau internaționale și dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

(a)

Comisia a realizat o evaluare aprofundată a impactului; și

(b)

Comisia a efectuat o consultare adecvată a părților interesate relevante.

(4)   După caz, la pregătirea actelor delegate, Comisia testează conținutul și formatul etichetelor pneurilor împreună cu grupuri reprezentative de clienți din Uniune, pentru a se asigura că etichetele pneurilor sunt ușor de înțeles, și publică rezultatele.

Articolul 14

Exercitarea delegării

(1)   Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 13 se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la 25 iunie 2020. Comisia elaborează un raport privind delegarea de competențe cu cel puțin nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cu cel puțin trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 13 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

(5)   De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

(6)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 13 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 15

Evaluare și raportare

Până la 1 iunie 2025, Comisia efectuează o evaluare a prezentului regulament și transmite un raport Parlamentului European, Consiliului și Comitetului Economic și Social European.

Raportul respectiv evaluează eficacitatea cu care prezentul regulament și actele delegate adoptate în temeiul acestuia i-au determinat pe utilizatorii finali să aleagă pneuri mai performante, ținând seama de efectele prezentului regulament și ale actelor delegate adoptate în temeiul acestuia asupra întreprinderilor, consumului de combustibil, siguranței, emisiilor de gaze cu efect de seră, conștientizării în rândul consumatorilor și activităților de supraveghere a pieței. Raportul evaluează, de asemenea, costurile și beneficiile verificării independente obligatorii de către o parte terță a informațiilor furnizate pe eticheta pneurilor, luând în considerare experiența dobândită cu privire la cadrul mai larg prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 661/2009.

Articolul 16

Modificarea Regulamentului (UE) 2017/1369

La articolul 12 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2017/1369, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

să sprijine autoritățile de supraveghere a pieței în îndeplinirea atribuțiilor care le revin în temeiul prezentului regulament și al actelor delegate relevante, inclusiv asigurarea respectării acestora, și în temeiul Regulamentului (UE) 2020/740 al Parlamentului European și al Consiliului (*1).

Articolul 17

Abrogarea Regulamentului (CE) nr. 1222/2009

Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 se abrogă de la 1 mai 2021.

Trimiterile la regulamentul abrogat se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa VIII la prezentul regulament.

Articolul 18

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 mai 2021.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 25 mai 2020.

Pentru Parlamentul European

Președintele

D. M. SASSOLI

Pentru Consiliu

Președintele

A. METELKO-ZGOMBIĆ


(1)   JO C 62, 15.2.2019, p. 280.

(2)  Poziția Parlamentului European din 26 martie 2019 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și poziția în primă lectură a Consiliului din 25 februarie 2020 (JO C 105, 31.3.2020, p. 1). Poziția Parlamentului European din 13 mai 2020 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

(3)  Regulamentul (CE) nr. 1222/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri esențiali (JO L 342, 22.12.2009, p. 46).

(4)  Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind cerințele de omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate care le sunt destinate (JO L 200, 31.7.2009, p. 1).

(5)  Directiva 2002/49/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 iunie 2002 privind evaluarea și gestiunea zgomotului ambiental (JO L 189, 18.7.2002, p. 12).

(6)  Regulamentul nr. 117 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme privind omologarea pneurilor în ceea ce privește emisiile sonore de rulare și/sau aderența pe suprafețele umede și/sau rezistența la rulare [2016/1350] (JO L 218, 12.8.2016, p. 1).

(7)  Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2017 de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30/UE (JO L 198, 28.7.2017, p. 1).

(8)  Regulamentul (UE) 2018/956 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 iunie 2018 privind monitorizarea și raportarea emisiilor de CO2 și a consumului de combustibil al vehiculelor grele noi (JO L 173, 9.7.2018, p. 1).

(9)  Regulamentul (UE) 2019/1242 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 de stabilire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru vehiculele grele noi și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 595/2009 și (UE) 2018/956 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Directivei 96/53/CE a Consiliului (JO L 198, 25.7.2019, p. 202).

(10)  Directiva 2000/31/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2000 privind anumite aspecte juridice ale serviciilor societății informaționale, în special ale comerțului electronic, pe piața internă (directiva privind comerțul electronic) (JO L 178, 17.7.2000, p. 1).

(11)  Regulamentul (UE) 2018/858 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind omologarea și supravegherea pieței autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și ale sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 715/2007 și (CE) nr. 595/2009 și de abrogare a Directivei 2007/46/CE (JO L 151, 14.6.2018, p. 1).

(12)  Regulamentul (UE) 2019/1020 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind supravegherea pieței și conformitatea produselor și de modificare a Directivei 2004/42/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 765/2008 și (UE) nr. 305/2011 (JO L 169, 25.6.2019, p. 1).

(13)   JO L 123, 12.5.2016, p. 1.


ANEXA I

TESTAREA, CLASIFICAREA ȘI MĂSURAREA PARAMETRILOR PNEURILOR

Partea A: Clasele de eficiență a consumului de combustibil și coeficientul de rezistență la rulare

Clasa de eficiență a consumului de combustibil se determină și se indică pe eticheta pneurilor pe baza coeficientului de rezistență la rulare (CRR în N/kN) în conformitate cu scara de la „A” la „E” prezentată în tabelul de mai jos și măsurată în conformitate cu anexa 6 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117 și aliniată în conformitate cu procedura de aliniere a laboratoarelor prevăzută în anexa V.

Dacă un anumit tip de pneu este încadrat la mai multe clase de pneuri (de exemplu, C1 și C2), scara de clasificare utilizată pentru a determina clasa de eficiență a consumului de combustibil specifică tipului respectiv de pneu este cea aplicabilă celei mai înalte clase de pneuri (de exemplu, C2, nu C1).

 

Pneurile C1

Pneurile C2

Pneurile C3

Clasa de eficiență a consumului de combustibil

CRR în N/kN

CRR în N/kN

CRR în N/kN

A

CRR ≤ 6,5

CRR ≤ 5,5

CRR ≤ 4,0

B

6,6 ≤ CRR ≤ 7,7

5,6 ≤ CRR ≤ 6,7

4,1 ≤ CRR ≤ 5,0

C

7,8 ≤ CRR ≤ 9,0

6,8 ≤ CRR ≤ 8,0

5,1 ≤ CRR ≤ 6,0

D

9,1 ≤ CRR ≤ 10,5

8,1 ≤ CRR ≤ 9,0

6,1 ≤ CRR ≤ 7,0

E

CRR ≥ 10,6

CRR ≥ 9,1

CRR ≥ 7,1

Partea B: Clasele de aderență pe teren umed

1.

Clasa de aderență pe teren umed se determină și se indică pe eticheta pneurilor pe baza indicelui de aderență pe teren umed (G) în conformitate cu scara de la „A” la „E” prezentată în tabelul de mai jos, calculat în conformitate cu punctul 2 și măsurat în conformitate cu anexa 5 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117.

2.

Calculul indicelui de aderență pe teren umed (G)

G = G(T) –0,03

unde:

G(T) = indicele de aderență pe teren umed al pneului candidat, astfel cum a fost măsurat într-un ciclu de testare

 

Pneurile C1

Pneurile C2

Pneurile C3

Clasa de aderență pe teren umed

G

G

G

A

1,55 ≤ G

1,40 ≤ G

1,25 ≤ G

B

1,40 ≤ G ≤ 1,54

1,25 ≤ G ≤ 1,39

1,10 ≤ G ≤ 1,24

C

1,25 ≤ G ≤ 1,39

1,10 ≤ G ≤ 1,24

0,95 ≤ G ≤ 1,09

D

1,10 ≤ G ≤ 1,24

0,95 ≤ G ≤ 1,09

0,80 ≤ G ≤ 0,94

E

G ≤ 1,09

G ≤ 0,94

G ≤ 0,79

Partea C: Clasele de zgomot exterior de rulare și valoarea măsurată a acestuia

Valoarea măsurată a zgomotului exterior de rulare [N, în dB(A)] se declară în decibeli și se calculează în conformitate cu anexa 3 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117.

Clasa de zgomot exterior de rulare se determină și se indică pe eticheta pneurilor pe baza valorilor limită (LV) prevăzute în partea C a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 661/2009, după cum urmează:

N ≤ LV – 3

LV – 3 < N ≤ LV

N > LV

Image 1

Image 2

Image 3

Partea D: Aderența pe zăpadă

Performanța privind aderența pe zăpadă se testează în conformitate cu anexa 7 la Regulamentul CEE-ONU nr. 117.

Un pneu care îndeplinește valorile minime ale indicelui de aderență pe zăpadă prevăzute în Regulamentul CEE-ONU nr. 117 este clasificat ca pneu pentru utilizare în condiții severe de zăpadă, iar eticheta sa include următoarea pictogramă.

Image 4

Partea E: Aderența pe gheață

Performanța privind aderența pe gheață se testează în conformitate cu metode fiabile, precise și reproductibile, inclusiv, după caz, cu standarde internaționale, care să ia în considerare aspecte de ultimă generație, recunoscute pe scară largă.

Eticheta unui pneu care îndeplinește valorile minime relevante ale indicelui de aderență pe gheață include următoarea pictogramă.

Image 5


ANEXA II

CONȚINUTUL ȘI FORMATUL ETICHETEI PNEURILOR

1.   

Conținutul etichetei pneurilor

1.1.   

Informații care trebuie incluse pe partea superioară a etichetei pneurilor:

Image 6

1.2.   

Informații care trebuie incluse pe partea inferioară a etichetei pneurilor pentru toate pneurile, cu excepția celor care îndeplinesc valorile minime ale indicelui de aderență pe zăpadă prevăzute în Regulamentul CEE‐ONU nr. 117 sau valorile minime relevante ale indicelui de aderență pe gheață sau ambele:

Image 7

1.3.   

Informații care trebuie incluse pe partea inferioară a etichetei pneurilor pentru pneurile care îndeplinesc valorile minime ale indicelui de aderență pe zăpadă prevăzute în Regulamentul CEE‐ONU nr. 117:

Image 8

1.4.   

Informații care trebuie incluse pe partea inferioară a etichetei pneurilor pentru pneurile care îndeplinesc valorile minime relevante ale indicelui de aderență pe gheață:

Image 9

1.5.   

Informații care trebuie incluse pe partea inferioară a etichetei pneurilor pentru pneurile care îndeplinesc valorile minime relevante ale indicelui de aderență pe zăpadă prevăzute în Regulamentul CEE‐ONU nr. 117 și valorile minime ale indicelui de aderență pe gheață:

Image 10

2.   

Formatul etichetei pneurilor

2.1.   

Formatul părții superioare a etichetei pneurilor:

Image 11

2.1.1.   

Formatul părții inferioare a etichetei pneurilor pentru toate pneurile, cu excepția celor care îndeplinesc valorile minime ale indicelui de aderență pe zăpadă prevăzute în Regulamentul CEE‐ONU nr. 117 sau valorile minime relevante ale indicelui de aderență pe gheață sau ambele:

Image 12

2.1.2.   

Formatul părții inferioare a etichetei pneurilor pentru pneurile care îndeplinesc valorile minime ale indicelui de aderență pe zăpadă prevăzute în Regulamentul CEE‐ONU nr. 117:

Image 13

2.1.3.   

Formatul părții inferioare a etichetei pneurilor pentru pneurile care îndeplinesc valorile minime relevante ale indicelui de aderență pe gheață:

Image 14

2.1.4.   

Formatul părții inferioare a etichetei pneurilor pentru pneurile care îndeplinesc valorile minime relevante ale indicelui de aderență pe zăpadă prevăzute în RegulamentulCEE‐ONU nr. 117 și valorile minime ale indicelui de aderență pe gheață:

Image 15

2.2.   

În sensul punctului 2.1:

(a)

dimensiunea minimă a etichetei pneurilor: lățime de 75 mm și înălțime de 110 mm. În cazul în care eticheta pneurilor este imprimată într-un format mai mare, conținutul acesteia trebuie să rămână totuși proporțional cu specificațiile anterioare;

(b)

fondul etichetei pneurilor: 100 % alb;

(c)

caractere tipografice: Verdana și Calibri;

(d)

dimensiunile și specificațiile elementelor care formează eticheta pneurilor: astfel cum se prevede mai sus;

(e)

codurile culorilor, folosind CMYK – cyan, magenta, galben și negru –, trebuie să îndeplinească toate cerințele următoare:

culorile logoului UE după cum urmează:

fundal: 100,80,0,0;

stele: 0,0,100,0;

culoarea logoului energetic: 100,80,0,0;

codul QR: 100 % negru;

denumirea comercială sau marca comercială a furnizorului: 100 % negru și caractere Verdana aldine 7 pt;

identificatorul tipului de pneu: 100 % negru și cu caractere Verdana normale 7 pt;

specificația dimensiunii pneului, indicele capacității de încărcare și simbolul categoriei de viteză: 100 % negru și cu caractere Verdana normale 10 pt;

clasa pneului: 100 % negru și cu caractere Verdana normale 7 pt, aliniate la dreapta;

literele scării de eficiență a consumului de combustibil și ale scării de aderență pe teren umed: 100 % alb și cu caractere Calibri aldine 19 pt; literele trebuie să fie centrate pe o axă la 4,5 mm de partea stângă a săgeților;

codurile culorilor CMYK ale săgeților pentru scara de eficiență a consumului de combustibil, pe scara de la „A” la „E”, după cum urmează:

Clasa A: 100,0,100,0;

Clasa B: 45,0,100,0;

Clasa C: 0,0,100,0;

Clasa D: 0,30,100,0;

Clasa E: 0,100,100,0;

codurile culorilor CMYK ale săgeților pentru scara de aderență pe teren umed, pe scara de la „A” la „E”, după cum urmează:

A: 100,60,0,0;

B: 90,40,0,0;

C: 65,20,0,0;

D: 50,10,0,0;

E: 30,0,0,0;

liniile de separare interne: grosime de 0,5 pt; culoarea trebuie să fie 100 % negru;

litera clasei de eficiență a consumului de combustibil: 100 % alb și cu caractere Calibri aldine 33 pt. Săgețile care indică eficiența consumului de combustibil și clasa de aderență pe teren umed, precum și săgețile corespunzătoare din scara de la „A” la „E” trebuie poziționate astfel încât vârfurile lor să fie aliniate. Litera clasei de eficiență a consumului de combustibil și săgeata clasei de aderență pe teren umed trebuie poziționate în centrul părții rectangulare a săgeții, care trebuie să fie de culoare 100 % negru;

pictograma pentru eficiența consumului de combustibil: lățime – 16 mm, înălțime – 14 mm, grosime – 1 pt, culoare: 100 % negru;

pictograma pentru aderența pe teren umed: lățime – 20 mm, înălțime – 14 mm, grosime – 1 pt, culoare: 100 % negru;

pictograma pentru zgomotul exterior de rulare: lățime – 24 mm, înălțime – 18 mm, grosime – 1 pt, culoare: 100 % negru. Numărul de decibeli din difuzor: cu caractere Verdana aldine 12 pt, unitatea „dB” cu caractere normale 9 pt; gama claselor de zgomot exterior de rulare (de la A la C) centrate sub pictogramă, cu litera clasei de zgomot exterior de rulare aplicabile cu caractere Verdana aldine 16 pt, iar celelalte litere ale claselor de zgomot exterior de rulare cu caractere Verdana normale 10 pt;

pictograma pentru aderență pe zăpadă: lățime – 15 mm, înălțime – 13 mm, grosime – 1 pt, culoare: 100 % negru;

pictograma pentru aderență pe gheață: lățime – 15 mm, înălțime – 13 mm, grosime – 1 pt, grosimea barelor oblice –0,5 pt, culoare: 100 % negru;

numărul regulamentului trebuie să fie de culoare 100 % negru și cu caractere Verdana normale 6 pt.


(1)  Regulamentul nr. 30 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispoziții uniforme privind omologarea anvelopelor pentru autovehicule și remorci (JO L 201, 30.7.2008, p. 70).

(2)  Regulamentul nr. 54 al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) – Dispozițiile uniforme privind omologarea anvelopelor pneumatice pentru vehiculele comerciale și remorcile acestora (JO L 183, 11.7.2008, p. 41).


ANEXA III

FIȘA CU INFORMAȚII REFERITOARE LA PRODUS

Informațiile din fișa cu informații referitoare la produs a pneurilor figurează în broșura produsului sau în alte documente furnizate împreună cu pneul și includ următoarele elemente:

(a)

denumirea comercială sau marca comercială a furnizorului ori a producătorului, dacă aceasta este diferită de cea a furnizorului;

(b)

identificatorul tipului de pneu;

(c)

specificația dimensiunii pneului, indicele capacității de încărcare și simbolul categoriei de viteză, astfel cum se indică în Regulamentul CEE‐ONU nr. 30 sau în Regulamentul CEE‐ONU nr. 54 pentru pneurile C1, pneurile C2 și pneurile C3, după caz;

(d)

clasa pneului în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil, în conformitate cu anexa I;

(e)

clasa pneului în ceea ce privește aderența pe teren umed, în conformitate cu anexa I;

(f)

clasa zgomotului exterior de rulare și valoarea în decibeli, în conformitate cu anexa I;

(g)

o precizare a faptului dacă pneul este un pneu pentru utilizare în condiții severe de zăpadă;

(h)

o precizare a faptului dacă pneul este un pneu cu aderență pe gheață;

(i)

data de începere a fabricației tipului de pneu (două cifre pentru săptămână și două cifre pentru an);

(j)

data de încheiere a fabricației tipului de pneu, odată ce aceasta este cunoscută (două cifre pentru săptămână și două cifre pentru an).


ANEXA IV

INFORMAȚII FURNIZATE ÎN MATERIALELE TEHNICE PROMOȚIONALE

1.   

Informațiile referitoare la pneuri incluse în materialele tehnice promoționale se furnizează în următoarea ordine:

(a)

clasa de eficiență a consumului de combustibil (litere de la „A” la „E”);

(b)

clasa de aderență pe teren umed (litere de la „A” la „E”);

(c)

clasa și valoarea măsurată a zgomotului exterior de rulare în dB;

(d)

o precizare a faptului dacă pneul este un pneu pentru utilizare în condiții severe de zăpadă;

(e)

o precizare a faptului dacă pneul este un pneu cu aderență pe gheață.

2.   

Informațiile menționate la punctul 1 îndeplinesc următoarele cerințe:

(a)

sunt lizibile;

(b)

sunt ușor de înțeles;

(c)

dacă în cadrul unei familii de pneuri tipurile de pneuri sunt clasificate în mod diferit în funcție de dimensiune sau de alte particularități, se menționează gama de pneuri, de la cele mai puțin performante până la cele mai performante.

3.   

De asemenea, furnizorii pun la dispoziție pe site-urile lor de internet următoarele:

(a)

un link la site-ul de internet al Comisiei relevant dedicat prezentului regulament;

(b)

o explicație a pictogramelor imprimate pe eticheta pneurilor;

(c)

o declarație subliniind faptul că economiile efective de combustibil și siguranța rutieră depind în mare măsură de comportamentul șoferilor, în special de următoarele aspecte:

condusul ecologic poate reduce în mod semnificativ consumul de combustibil;

presiunea pneurilor trebuie verificată cu regularitate pentru a optimiza eficiența consumului de combustibil și aderența pe teren umed;

distanțele de frânare trebuie întotdeauna respectate.

4.   

De asemenea, furnizorii și distribuitorii pun la dispoziție pe site-urile lor de internet, dacă este cazul, o declarație care să sublinieze faptul că pneurile cu aderență pe gheață sunt concepute special pentru suprafețele rutiere acoperite cu gheață și cu zăpadă compactă și că ar trebui să fie utilizate numai în condiții climatice foarte severe (de exemplu, temperaturi scăzute) și că utilizarea pneurilor cu aderență pe gheață în condiții climatice mai puțin severe (de exemplu, condiții de umezeală sau temperaturi mai ridicate) ar putea duce la o performanță sub nivelul optim, în special în ceea ce privește aderența pe teren umed, manipularea și uzura.


ANEXA V

PROCEDURA DE ALINIERE A LABORATOARELOR ÎN CEEA CE PRIVEȘTE MĂSURAREA REZISTENȚEI LA RULARE

1.   Definiții

În scopul procedurii de aliniere a laboratoarelor în ceea ce privește măsurarea rezistenței la rulare, se aplică următoarele definiții:

1.

„laborator de referință” înseamnă un laborator care face parte din rețeaua de laboratoare ale căror nume au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în scopul procedurii de aliniere a laboratoarelor și care este în măsură să realizeze teste cu nivelul de precizie determinat în secțiunea 3 cu mașina sa de referință;

2.

„laborator candidat” înseamnă un laborator care participă la procedura de aliniere a laboratoarelor, dar nu este un laborator de referință;

3.

„pneu de aliniere” înseamnă un pneu care este testat în scopul realizării procedurii de aliniere a laboratoarelor;

4.

„set de pneuri de aliniere” înseamnă un set de cinci sau mai multe pneuri de aliniere pentru alinierea unei singure mașini;

5.

„valoare atribuită” înseamnă o valoare teoretică a coeficientului de rezistență la rulare (CRR) a unui pneu de aliniere măsurată de un laborator teoretic care este reprezentativ în cadrul rețelei de laboratoare de referință utilizate pentru procedura de aliniere a laboratoarelor;

6.

„mașină” înseamnă orice ax de încercare a pneurilor în cadrul unei anumite metode de măsurare; de exemplu, două axe care acționează pe același tambur nu sunt considerate o singură mașină.

2.   Dispoziții generale

2.1.   Principiu

Coeficientul rezistenței la rulare măsurat (m) obținut într-un laborator de referință (l), (CRRm,l ), se aliniază la valorile atribuite ale rețelei laboratoarelor de referință.

Coeficientul rezistenței la rulare măsurat (m) obținut cu o mașină într-un laborator candidat (c), (CRRm,c ), se aliniază prin intermediul unui laborator de referință ales din rețea.

2.2.   Cerințe privind alegerea pneurilor

Seturile de pneuri de aliniere se aleg pentru procedura de aliniere a laboratoarelor în conformitate cu următoarele criterii. Se alege un set de pneuri de aliniere pentru pneurile C1 și pneurile C2 împreună și un alt set pentru pneurile C3:

(a)

setul de pneuri de aliniere se alege astfel încât să acopere gama diferiților CRR pentru pneurile C1 și pneurile C2 împreună sau pentru pneurile C3; în orice caz, diferența dintre cel mai mare CRRm al setului de pneuri de aliniere și cel mai mic CRRm al setului de pneuri de aliniere, înainte și după aliniere, trebuie să fie cel puțin egală cu:

(i)

3 N/kN pentru pneurile C1 și pneurile C2; și

(ii)

2 N/kN pentru pneurile C3;

(b)

CRRm din laboratoarele candidate sau de referință (CRRm,c sau CRRm,l ), pe baza valorilor declarate ale CRR ale fiecărui pneu de aliniere din setul de pneuri de aliniere, se distribuie uniform;

(c)

valorile indicelui de încărcare cuprind în mod adecvat gama de pneuri care urmează a fi testate, garantându-se că valorile rezistenței la rulare acoperă și gama de pneuri care urmează a fi testate.

Fiecare pneu de aliniere se verifică anterior utilizării și se înlocuiește atunci când:

(a)

pneul de aliniere prezintă o stare care îl face neutilizabil pentru alte încercări; sau

(b)

există deviații ale CRRm,c sau CRRm,l mai mari de 1,5 % în raport cu măsurătorile anterioare după corecția tuturor deviațiilor mașinii.

2.3.   Metodă de măsurare

Laboratorul de referință măsoară fiecare pneu de aliniere de patru ori și reține ultimele trei rezultate pentru analize ulterioare, în conformitate cu punctul 4 din anexa 6 la Regulamentul CEE‐ONU nr. 117 și în temeiul condițiilor prevăzute la punctul 3 din anexa 6 la Regulamentul CEE‐ONU nr. 117.

Laboratorul candidat măsoară fiecare pneu de aliniere de (n + 1) ori, unde n este specificat în secțiunea 5 din prezenta anexă, și reține ultimele n rezultate pentru analize ulterioare, în conformitate cu punctul 4 din anexa 6 la Regulamentul CEE‐ONU nr. 117, aplicând condițiile prevăzute la punctul 3 din anexa 6 la Regulamentul CEE‐ONU nr. 117.

La fiecare măsurare a unui pneu de aliniere, ansamblul pneu/anvelopă se înlătură de pe mașină și se parcurge din nou, de la început, întreaga procedură de testare menționată la punctul 4 din anexa 6 la Regulamentul CEE‐ONU nr. 117.

Laboratorul candidat sau cel de referință calculează:

(a)

valoarea măsurată a fiecărui pneu de aliniere pentru fiecare măsurare, după cum se prevede la punctele 6.2 și 6.3 din anexa 6 la Regulamentul CEE‐ONU nr. 117 (și anume corectată pentru o temperatură de 25 °C și pentru un diametru al tamburului de 2 m);

(b)

valoarea medie a ultimelor trei valori măsurate pentru fiecare pneu de aliniere (în cazul laboratoarelor de referință) sau valoarea medie a ultimelor n valori măsurate pentru fiecare pneu de aliniere (în cazul laboratoarelor candidate); și

(c)

deviația standard (σm ), după cum urmează:

Image 16

Image 17

unde:

i

este indicele de la 1 la p pentru numărul de pneuri de aliniere;

j

este indicele de la 2 la n + 1 pentru ultimele n repetiții ale fiecărei măsurători pentru un anumit pneu de aliniere;

n + 1

este numărul de repetiții ale măsurătorilor pneurilor (n + 1 = 4 pentru laboratoare de referință și n + 1 ≥ 4 pentru laboratoare candidate);

p

este numărul de pneuri de aliniere (p ≥ 5).

2.4.   Formatul datelor care se folosesc pentru calcule și rezultate

Valorile măsurate ale CRR care includ corecția temperaturii și cea a diametrului tamburului se rotunjesc la două zecimale.

Apoi calculele se fac ținând seama de toate zecimalele: nu trebuie să existe alte rotunjiri, cu excepția ecuațiilor de aliniere finale.

Toate valorile deviațiilor standard se exprimă cu trei zecimale.

Toate valorile CRR se vor exprima cu două zecimale.

Toți coeficienții de aliniere (A1 l , B1 l , A2 c și B2 c ) se rotunjesc și se exprimă cu patru zecimale exacte.

3.   Cerințele privind laboratoarele de referință și determinarea valorilor atribuite

Valorile atribuite pentru fiecare pneu de aliniere se determină de o rețea de laboratoare de referință. La fiecare doi ani, rețeaua evaluează stabilitatea și valabilitatea valorilor atribuite.

Fiecare laborator de referință care participă la rețea trebuie să respecte specificațiile din anexa 6 la Regulamentul CEE‐ONU nr. 117 și să aibă o deviație standard (σm ), după cum urmează:

(a)

cel mult 0,05 N/kN pentru pneurile C1 și pneurile C2; și

(b)

cel mult 0,05 N/kN pentru pneurile C3.

Seturile de pneuri de aliniere care au fost alese în conformitate cu secțiunea 2.2 se măsoară în conformitate cu secțiunea 2.3 de către fiecare laborator de referință din rețea.

Valoarea atribuită a fiecărui pneu de aliniere este media valorilor măsurate obținute de laboratoarele de referință ale rețelei pentru respectivul pneu de aliniere.

4.   Procedura privind alinierea unui laborator de referință la valorile atribuite

Fiecare laborator de referință (l) se aliniază la fiecare nou set de valori atribuite și după orice modificare semnificativă a mașinii sau după orice deviație a datelor de monitorizare a pneurilor de control ale mașinii.

Alinierea utilizează o tehnică de regresie liniară a tuturor datelor individuale. Coeficienții de regresie, A1 l și B1 l , se calculează după cum urmează:

CRR = A1 l × CRRm,l + B1 l

unde:

CRR

l

este valoarea atribuită a coeficientului de rezistență la rulare;

CRRm,

l

este valoarea individuală a coeficientului de rezistență la rulare măsurată de laboratorul de referință „l” (care include corecția temperaturii și pe cea a diametrului tamburului).

5.   Cerințe aplicabile laboratoarelor candidate

Laboratoarele candidate repetă procedura de aliniere cel puțin o dată la doi ani pentru fiecare mașină și după orice modificare semnificativă a mașinii sau după orice deviație a datelor de monitorizare a pneurilor de control ale mașinii.

Un set comun compus din cinci pneuri diferite care au fost alese în conformitate cu secțiunea 2.2 se măsoară, în conformitate cu secțiunea 2.3, mai întâi de laboratorul candidat și apoi de un laborator de referință. La cererea laboratorului candidat, pot fi testate mai mult de cinci pneuri de aliniere.

Laboratorul candidat furnizează setul de pneuri de aliniere laboratorului de referință ales.

Laboratorul candidat (c) trebuie să respecte specificațiile din anexa 6 la Regulamentul CEE‐ONU nr. 117 și să aibă, de preferință, deviații standard (σm ), după cum urmează:

(a)

cel mult 0,075 N/kN pentru pneurile C1 și pneurile C2; și

(b)

cel mult 0,06 N/kN pentru pneurile C3.

Dacă deviația standard (σm ) a laboratorului candidat este mai ridicată decât respectivele valori după patru măsurători, ultimele trei fiind utilizate pentru calcule, atunci numărul n + 1 al repetițiilor măsurătorilor va fi majorat pentru întregul lot, după cum urmează:

 

n + 1 = 1 + (σm)2 , rotunjit la cea mai apropiată valoare întreagă mai mare

unde:

 

γ = 0,043 N/kN pentru pneurile C1 și pneurile C2;

 

γ = 0,035 N/kN pentru pneurile C3.

6.   Procedura de aliniere a unui laborator candidat

Unul dintre laboratoarele de referință (l) din rețea calculează funcția de regresie liniară a tuturor datelor individuale ale laboratorului candidat (c). Coeficienții de regresie, A2 c și B2 c , se calculează după cum urmează:

CRRm,l = A2 c × CRRm,c + B2 c

unde:

CRRm,l

este valoarea individuală a coeficientului de rezistență la rulare măsurată de laboratorul de referință (l) (care include corecția temperaturii și pe cea a diametrului tamburului);

CRRm,c

este valoarea individuală a coeficientului de rezistență la rulare măsurată de laboratorul candidat (c) (care include corecția temperaturii și pe cea a diametrului tamburului)

Dacă coeficientul de determinare R2 este mai mic de 0,97, laboratorul candidat nu este aliniat.

CRR aliniat al pneurilor testate de laboratorul candidat se calculează după cum urmează:

CRR = (A1 l × A2 c ) × CRRm,c + (A1 l × B2 c + B1 l )


ANEXA VI

PROCEDURA DE VERIFICARE

Conformitatea cu prezentul regulament a claselor declarate de eficiență a consumului de combustibil, de aderență pe teren umed și de zgomot exterior de rulare, precum și valorile declarate și orice informații suplimentare privind performanțele prezentate pe eticheta pneurilor se evaluează pentru fiecare tip de pneu sau pentru fiecare grupă de pneuri, în funcție de ceea ce stabilește furnizorul, în conformitate cu una dintre procedurile următoare:

1.

Inițial se testează un singur pneu sau set de pneuri. Dacă valorile măsurate corespund claselor declarate sau valorii declarate a zgomotului exterior de rulare, în limitele toleranțelor de verificare menționate în tabelul următor, se consideră că eticheta pneurilor respectă prezentul regulament.

Dacă valorile măsurate nu sunt conforme cu clasele declarate sau cu valoarea declarată a zgomotului exterior de rulare, în limitele toleranțelor de verificare menționate în tabelul următor, sunt testate trei pneuri sau trei seturi de pneuri suplimentare; valoarea medie de măsurare rezultată în urma testării celor trei pneuri sau a celor trei seturi de pneuri suplimentare se utilizează pentru a verifica informațiile declarate, luând în considerare toleranțele de verificare menționate în tabelul următor.

2.

Dacă clasele sau valorile de pe eticheta pneurilor derivă din rezultatele testelor de omologare de tip obținute în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 661/2009 sau cu Regulamentul CEE‐ONU nr. 117, statele membre pot utiliza datele măsurătorilor obținute în urma testelor de conformitate a producției efectuate asupra pneurilor care au fost întreprinse în temeiul procedurii de omologare de tip stabilite prin Regulamentul (UE) 2018/858.

Evaluarea datelor măsurătorilor obținute în urma testelor de conformitate a producției trebuie să țină seama de toleranțele de verificare menționate în tabelul următor:

Parametru măsurat

Toleranțe de verificare

CRR (eficiența combustibilului)

Valoarea măsurată aliniată nu poate să depășească limita superioară (CRR cel mai ridicat) a clasei declarate cu mai mult de 0,3 N/kN.

Zgomot exterior de rulare

Valoarea măsurată nu poate să depășească valoarea declarată a N cu mai mult de 1 dB(A).

Aderența pe teren umed

Valoarea măsurată G(T) nu poate să fie mai mică decât limita inferioară (cea mai mică valoare G) a clasei declarate.

Aderența pe zăpadă

Valoarea măsurată nu poate să fie mai mică decât indicele minim de aderență pe zăpadă.

Aderența pe gheață

Valoarea măsurată nu poate să fie mai mică decât indicele minim de aderență pe gheață.


ANEXA VII

INFORMAȚII CARE TREBUIE INTRODUSE DE CĂTRE FURNIZOR ÎN BAZA DE DATE CU PRODUSE

1.   

Informații care trebuie introduse în secțiunea publică a bazei de date cu produse:

(a)

denumirea comercială sau marca, adresa, datele de contact și alte date legale de identificare ale furnizorului;

(b)

identificatorul tipului de pneu;

(c)

eticheta pneurilor în format electronic;

(d)

clasa (clasele) energetică (energetice) și alți parametri care apar pe eticheta pneurilor; și

(e)

parametrii fișei cu informații referitoare la produs în format electronic.

2.   

Informații care trebuie introduse în secțiunea privind conformitatea a bazei de date cu produse:

(a)

identificatorul tipului de pneu pentru toate tipurile de pneuri echivalente care au fost introduse deja pe piață;

(b)

o descriere generală a tipului de pneu, inclusiv dimensiunile acestuia, indicele de încărcare și categoria de viteză, suficient astfel încât tipul de pneu să fie identificat cu ușurință și fără echivoc;

(c)

protocoalele testării, clasificării și măsurării parametrilor pneurilor prevăzute în anexa I;

(d)

precauții speciale, dacă există, care trebuie luate în momentul asamblării, instalării, întreținerii sau testării tipului de pneu;

(e)

parametrii tehnici măsurați ai tipului de pneu, în cazul în care sunt relevanți; și

(f)

calculele efectuate pe baza parametrilor tehnici măsurați.


ANEXA VIII

TABEL DE CORESPONDENȚĂ

Regulamentul (CE) nr. 1222/2009

Prezentul regulament

Articolul 1 alineatul (1)

Articolul 1 alineatul (2)

Articolul 1

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (1)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 2 alineatul (2)

Articolul 3 punctul 1

Articolul 3 punctul 1

Articolul 3 punctul 2

Articolul 3 punctul 2

Articolul 3 punctul 3

Articolul 3 punctul 4

Articolul 3 punctul 5

Articolul 3 punctul 3

Articolul 3 punctul 6

Articolul 3 punctul 4

Articolul 3 punctul 7

Articolul 3 punctul 8

Articolul 3 punctul 5

Articolul 3 punctul 9

Articolul 3 punctul 10

Articolul 3 punctul 11

Articolul 3 punctul 6

Articolul 3 punctul 12

Articolul 3 punctul 7

Articolul 3 punctul 13

Articolul 3 punctul 8

Articolul 3 punctul 14

Articolul 3 punctul 9

Articolul 3 punctul 15

Articolul 3 punctul 10

Articolul 3 punctul 16

Articolul 3 punctul 11

Articolul 3 punctul 17

Articolul 3 punctul 18

Articolul 3 punctul 12

Articolul 3 punctul 19

Articolul 3 punctul 13

Articolul 3 punctul 20

Articolul 3 punctul 21

Articolul 3 punctul 22

Articolul 3 punctul 23

Articolul 3 punctul 24

Articolul 4

Articolul 4

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (1)

Articolul 4 alineatul (1) litera (a)

Articolul 4 alineatul (1) litera (a)

Articolul 4 alineatul (1) litera (b)

Articolul 4 alineatul (1) litera (b)

Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 4 alineatul (2)

Articolul 4 alineatul (3)

Articolul 4 alineatul (3)

Articolul 4 alineatul (4)

Articolul 4 alineatul (4)

Articolul 4 alineatul (5)

Articolul 4 alineatul (6)

Articolul 4 alineatul (7)

Articolul 4 alineatul (8)

Articolul 4 alineatul (9)

Articolul 4 alineatul (10)

Articolul 5

Articolul 5 alineatul (1)

Articolul 6 alineatul (1)

Articolul 5 alineatul (1) litera (a)

Articolul 6 alineatul (1) litera (a)

Articolul 5 alineatul (1) litera (b)

Articolul 6 alineatul (1) litera (b)

Articolul 6 alineatul (2)

Articolul 6 alineatul (3)

Articolul 5 alineatul (2)

Articolul 6 alineatul (4)

Articolul 5 alineatul (3)

Articolul 6 alineatul (5)

Articolul 6 alineatul (6)

Articolul 6 alineatul (7)

Articolul 6

Articolul 7

Articolul 8

Articolul 7

Articolul 9

Articolul 8

Articolul 10

Articolul 9 alineatul (1)

Articolul 11 alineatul (1)

Articolul 9 alineatul (2)

Articolul 11 alineatul (1)

Articolul 9 alineatul (2) a doua teză

Articolul 4 alineatul (5)

Articolul 10

Articolul 11 alineatul (2)

Articolul 11 alineatul (3)

Articolul 11 litera (a)

Articolul 11 litera (b)

Articolul 11 litera (c)

Articolul 13 alineatul (1) litera (b)

Articolul 12

Articolul 11 alineatul (4)

Articolul 11 alineatul (5)

Articolul 12

Articolul 13

Articolul 13 alineatul (1)

Articolul 13 alineatul (2)

Articolul 13 alineatul (3)

Articolul 13 alineatul (4)

Articolul 14

Articolul 13

Articolul 14

Articolul 15

Articolul 15

Articolul 16

Articolul 17

Articolul 16

Articolul 18

Anexa I

Anexa I

Anexa II

Anexa II

Anexa III

Anexa III

Anexa IV

Anexa IV

Anexa VI

Anexa IVa

Anexa V

Anexa V

Anexa VII

Anexa VIII


Top