Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019R0897

    Regulamentul delegat (UE) 2019/897 al Comisiei din 12 martie 2019 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 748/2012 în ceea ce privește includerea în anexa I a abordării bazate pe riscuri a verificării conformității și punerea în aplicare a cerințelor pentru protecția mediului (Text cu relevanță pentru SEE.)

    C/2019/1845

    JO L 144, 3.6.2019, p. 1–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 03/06/2019

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2019/897/oj

    3.6.2019   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 144/1


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/897 AL COMISIEI

    din 12 martie 2019

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 748/2012 în ceea ce privește includerea în anexa I a abordării bazate pe riscuri a verificării conformității și punerea în aplicare a cerințelor pentru protecția mediului

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (1), în special articolul 19 alineatul (1),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 77 din Regulamentul (UE) 2018/1139, Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „Agenția”) trebuie să îndeplinească, în numele statelor membre, funcțiile și sarcinile statului de proiectare, de fabricație sau de înmatriculare în ceea ce privește certificarea proiectării. În conformitate cu articolul 77 alineatul (1) litera (a) coroborat cu articolul 62 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2018/1139, Agenția trebuie să primească și să evalueze cererile care îi sunt adresate și să emită certificatele corespunzătoare. În acest scop, Agenția stabilește și notifică solicitantului baza certificării, cerințele de protecție a mediului aplicabile și baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională.

    (2)

    În temeiul Regulamentului (UE) nr. 748/2012 al Comisiei (2), un solicitant trebuie să primească un certificat emis de Agenție după ce se demonstrează că produsul care urmează să fie certificat răspunde cerințelor bazei de certificare aplicabile, inclusiv specificațiilor de certificare a navigabilității și cerințelor de protecție a mediului. Persoanele care solicită certificatele respective trebuie să demonstreze conformitatea deplină cu toate aspectele legate de baza de certificare stabilită. În conformitate cu articolul 83 din Regulamentul (UE) 2018/1139, Agenția, ea însăși sau prin intermediul autorităților aeronautice naționale sau al entităților calificate, trebuie să efectueze investigațiile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale de certificare. Agenția evaluează cererile, dar nu este obligată să efectueze investigații exhaustive în toate cazurile în conformitate cu articolul 83 din Regulamentul (UE) 2018/1139. Prin urmare, pentru o mai bună atenuare a eventualelor riscuri de siguranță cauzate de investigațiile selective și pentru a îmbunătăți eficacitatea, transparența și previzibilitatea procesului de certificare, ar trebui să se prevadă anumite criterii de selecție, pentru a permite să se determine care dintre demonstrațiile de conformitate ar trebui să fie verificate de Agenție și cât de exhaustiv. Aceste criterii de selecție ar trebui să se bazeze pe principiile de supraveghere și management al siguranței prevăzute în anexa 19 la Convenția privind aviația civilă internațională („Convenția de la Chicago”).

    (3)

    Mai mult, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 748/2012, titularii aprobărilor de organizații de proiectare trebuie să ia anumite decizii de certificare în locul Agenției, în conformitate cu condițiile lor de aprobare și cu procedurile relevante ale sistemului de asigurare a calității proiectului. Pe baza experienței acumulate în legătură cu respectivele privilegii existente și pentru a reduce sarcina administrativă, luând în același timp în considerare riscurile pentru siguranța aviației și cerințele de protecție a mediului, titularii autorizațiilor de organizație de proiectare ar trebui, de asemenea, să aibă dreptul de a certifica anumite modificări majore ale certificatelor de tip și de a elibera anumite certificate de tip suplimentare. Pentru a limita riscurile la adresa siguranței aviației și având în vedere cerințele de protecție a mediului, aceste noi privilegii ar trebui să se refere numai la certificarea modificărilor majore cu un grad limitat de noutate și ar trebui acordate numai deținătorilor care pot exercita în mod corect aceste noi privilegii. Acest din urmă fapt trebuie demonstrat prin dovedirea unei performanțe satisfăcătoare cu ocazia unor modificări majore similare anterioare, cu implicarea Agenției.

    (4)

    Din motive de claritate, anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012 ar trebui modificată astfel încât secțiunea A să stabilească cerințele aplicabile doar solicitanților și titularilor oricăror certificate care au fost sau urmează a fi eliberate în conformitate cu anexa respectivă, iar secțiunea B din anexa menționată să stabilească cerințele aplicabile doar autorităților competente, inclusiv Agenției.

    (5)

    Operatorii aerieni trebuie să efectueze zboruri de verificare după o operațiune de întreținere pentru a asigura funcționarea corectă a anumitor sisteme ale aeronavelor care nu pot fi verificate la sol. Accidentele sau incidentele grave întâlnite în trecut pe parcursul acestor zboruri arată că anumite zboruri de verificare a întreținerii nu ar trebui să fie efectuate în temeiul unui certificat de navigabilitate (sau unui certificat de navigabilitate restrictiv), ci ar trebui să fie necesar un permis de zbor. Prin urmare, pilotarea unei aeronave în scop de diagnosticare sau pentru verificarea funcționării unuia sau mai multor sisteme, piese sau echipamente după efectuarea întreținerii ar trebui să fie adăugată pe lista zborurilor pentru care este necesar un permis de zbor.

    (6)

    Ar trebui corectate anumite neconcordanțe între Regulamentul (UE) nr. 748/2012 și Regulamentul (UE) 2018/1139 în ceea ce privește conținutul bazei de certificare de tip și procesul de notificare.

    (7)

    Articolul 9 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1139 prevede că, în ceea ce privește zgomotul și emisiile, aeronavele și motoarele, elicele, piesele și echipamentele neinstalate ale acestora trebuie să respecte cerințele de protecție a mediului prevăzute în amendamentul 12 la volumul I, în amendamentul 9 la volumul II și în volumul III inițial al anexei 16 la Convenția de la Chicago, în forma aplicabilă la 1 ianuarie 2018.

    (8)

    Prin urmare, anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012 ar trebui adaptată pentru a reflecta cerințele de protecție a mediului prevăzute în anexa 16 la Convenția de la Chicago. În plus, deoarece anexa 16 la Convenția de la Chicago prevede derogări de la cerințele de protecție a mediului pentru anumite motoare sau aeronave, Regulamentul (UE) nr. 748/2012 ar trebui să prevadă posibilitatea ca organizațiile de producție să solicite autorității lor competente derogări de la cerințele de protecție a mediului.

    (9)

    În plus, pentru a elimina problemele tehnice care decurg din aplicarea standardelor și practicilor recomandate și din aplicarea orientărilor aferente pentru certificarea aeronavelor și a motoarelor, anumite dispoziții ale Regulamentului (UE) nr. 748/2012 ar trebui modificate pentru a le îmbunătăți claritatea.

    (10)

    Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 748/2012 ar trebui modificat în consecință.

    (11)

    Este necesar să se acorde timp suficient tuturor părților implicate pentru a se adapta la cadrul de reglementare modificat, instituit ca urmare a măsurilor prevăzute în prezentul regulament.

    (12)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament au la bază avizele 07/2016 (3), 01/2017 (4) și 09/2017 (5) emise de Agenție în conformitate cu articolul 76 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1139,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    (1)

    La articolul 1 alineatul (2), se adaugă următoarea literă (k):

    „(k)

    «date privind conformitatea operațională (DAO)» înseamnă date care fac parte din certificatul de tip, certificatul de tip restrictiv sau certificatul de tip suplimentar al unei aeronave și care constau în toate elementele următoare:

    (i)

    programa minimă de pregătire pentru calificarea de tip a piloților, inclusiv determinarea calificării de tip;

    (ii)

    definirea sferei de cuprindere a datelor sursă de validare ale aeronavelor pentru a susține calificarea obiectivă a simulatoarelor sau a datelor provizorii pentru a susține calificarea intermediară a acestora;

    (iii)

    programa minimă de pregătire pentru calificarea de tip a personalului de certificare a întreținerii, inclusiv determinarea calificării de tip;

    (iv)

    determinarea tipului sau a variantei pentru echipajul de cabină și a datelor specifice tipului pentru echipajul de cabină;

    (v)

    lista master a echipamentului minim.”

    (2)

    La articolul 9 se adaugă următorul alineat (4):

    „(4)   Prin derogare de la alineatul (1), organizația de producție poate solicita autorității competente derogări de la cerințele de mediu menționate la articolul 9 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) 2018/1139 (*1).

    (*1)  Regulamentul (UE) 2018/1139 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2018 privind normele comune în domeniul aviației civile și de înființare a Agenției Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 2111/2005, (CE) nr. 1008/2008, (UE) nr. 996/2010, (UE) nr. 376/2014 și a Directivelor 2014/30/UE și 2014/53/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 552/2004 și (CE) nr. 216/2008 ale Parlamentului European și ale Consiliului și a Regulamentului (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (JO L 212, 22.8.2018, p. 1).”"

    (3)

    Anexa I la Regulamentul (UE) nr. 748/2012 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la [OP este rugat să introducă data: 9 luni de la data intrării în vigoare], cu excepția articolului 1 alineatul (2) și a punctului 11, a punctelor 13-14, a punctelor 23-26, a punctului 28, a punctului 30, a subpunctului 21.B.85 de la punctul 40 și a punctului 43 din anexă, care se aplică de la [OP este rugat să introducă data intrării în vigoare].

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 12 martie 2019.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 212, 22.8.2018, p. 1.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 748/2012 al Comisiei din 3 august 2012 de stabilire a normelor de punere în aplicare privind certificarea pentru navigabilitate și mediu a aeronavelor și a produselor, pieselor și echipamentelor aferente, precum și certificarea organizațiilor de proiectare și producție (JO L 224, 21.8.2012, p. 1).

    (3)  Avizul nr. 07/2016: „Embodiment of level of involvement requirements into Part-21” (Încorporarea cerințelor privind nivelul de implicare în partea-21).

    (4)  Avizul nr. 01/2017: „Maintenance check flights” (Zboruri de verificare a întreținerii).

    (5)  Avizul nr. 09/2017: „Implementation of the CAEP/10 amendments on climate change, emissions and noise” (Implementarea amendamentelor CAEP/10 privind schimbările climatice, emisiile și zgomotul).


    ANEXĂ

    Anexa I (partea 21) la Regulamentul (UE) nr. 748/2012 se modifică după cum urmează:

    1.

    Cuprinsul se înlocuiește cu următorul text:

    Cuprins

    21.1.   Informații generale

    SECȚIUNEA A –   CERINȚE TEHNICE

    CAPITOLUL A –   DISPOZIȚII GENERALE

    21.A.1

    Domeniul de aplicare

    21.A.2

    Angajament din partea unei alte persoane decât solicitantul sau titularul unui certificat

    21.A.3A

    Avarii, funcționare necorespunzătoare și defecțiuni

    21.A.3B

    Directivele de navigabilitate

    21.A.4

    Coordonare între proiectare și producție

    CAPITOLUL B –   CERTIFICATE DE TIP ȘI CERTIFICATE DE TIP RESTRICTIVE

    21.A.11

    Domeniul de aplicare

    21.A.13

    Eligibilitate

    21.A.14

    Demonstrarea capacității

    21.A.15

    Solicitarea unui certificat

    21.A.19

    Modificări care necesită un nou certificat de tip

    21.A.20

    Demonstrarea conformității cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cu cerințele de protecție a mediului

    21.A.21

    Cerințe pentru eliberarea unui certificat de tip sau a unui certificat de tip restrictiv

    21.A.31

    Proiectul de tip

    21.A.33

    Inspecții și încercări

    21.A.35

    Încercări în zbor

    21.A.41

    Certificat de tip

    21.A.44

    Obligațiile titularului

    21.A.47

    Transferabilitate

    21.A.51

    Durata și menținerea valabilității

    21.A.55

    Păstrarea evidențelor

    21.A.57

    Manuale

    21.A.61

    Instrucțiuni pentru continuitatea navigabilității

    21.A.62

    Disponibilitatea datelor privind adecvarea operațională

    (CAPITOLUL C –   NU SE APLICĂ)

    CAPITOLUL D –   MODIFICĂRI ALE CERTIFICATELOR DE TIP ȘI ALE CERTIFICATELOR DE TIP RESTRICTIVE

    21.A.90A

    Domeniul de aplicare

    21A.90B

    Modificări standard

    21.A.91

    Clasificarea modificărilor certificatului de tip

    21.A.92

    Eligibilitate

    21.A.93

    Solicitarea unui certificat

    21.A.95

    Cerințe pentru aprobarea unei modificări minore

    21.A.97

    Cerințe pentru aprobarea unei modificări majore

    21.A.101

    Baza certificării de tip, baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințele de protecție a mediului pentru o modificare majoră a unui certificat de tip

    21.A.105

    Păstrarea evidențelor

    21.A.107

    Instrucțiuni pentru continuitatea navigabilității

    21.A.108

    Disponibilitatea datelor privind adecvarea operațională

    21.A.109

    Obligații și marcaj EPA

    CAPITOLUL E –   CERTIFICATE DE TIP SUPLIMENTARE

    21.A.111

    Domeniul de aplicare

    21.A.112A

    Eligibilitate

    21.A.112B

    Demonstrarea capacității

    21.A.113

    Solicitarea unui certificat de tip suplimentar

    21.A.115

    Cerințe pentru aprobarea unor modificări majore în ceea ce privește forma unui certificat de tip suplimentar

    21.A.116

    Transferabilitate

    21.A.117

    Modificarea părții din produs care face obiectul certificatului de tip suplimentar

    21.A.118A

    Obligații și marcaj EPA

    21.A.118B

    Durata și menținerea valabilității

    21.A.119

    Manuale

    21.A.120A

    Instrucțiuni pentru continuitatea navigabilității

    21.A.120B

    Disponibilitatea datelor privind conformitatea operațională

    CAPITOLUL F –   PRODUCȚIE FĂRĂ APROBAREA DE ORGANIZAȚIE DE PRODUCȚIE

    21.A.121

    Domeniul de aplicare

    21.A.122

    Eligibilitate

    21.A.124

    Solicitarea unui certificat

    21.A.125A

    Eliberarea unei scrisori de aprobare

    21.A.125B

    Constatări

    21.A.125C

    Durata și menținerea valabilității

    21.A.126

    Sistemul de control al producției

    21.A.127

    Încercări: aeronave

    21.A.128

    Încercări: motoare și elice

    21.A.129

    Obligațiile producătorului

    21.A.130

    Declarația de conformitate

    CAPITOLUL G –   APROBAREA DE ORGANIZAȚIE DE PRODUCȚIE

    21.A.131

    Domeniul de aplicare

    21.A.133

    Eligibilitate

    21.A.134

    Solicitarea unui certificat

    21.A.135

    Emiterea aprobării de organizație de producție

    21.A.139

    Sistemul de calitate

    21.A.143

    Prezentare

    21.A.145

    Cerințe privind aprobarea

    21.A.147

    Modificări ale organizației de producție aprobate

    21.A.148

    Schimbarea sediului

    21.A.149

    Transferabilitate

    21.A.151

    Condiții de aprobare

    21.A.153

    Modificarea condițiilor de aprobare

    21.A.157

    Investigații

    21.A.158

    Constatări

    21.A.159

    Durata și menținerea valabilității

    21.A.163

    Prerogative

    21.A.165

    Obligațiile titularului

    CAPITOLUL H –   CERTIFICATE DE NAVIGABILITATE ȘI CERTIFICATE DE NAVIGABILITATE RESTRICTIVE

    21.A.171

    Domeniul de aplicare

    21.A.172

    Eligibilitate

    21.A.173

    Clasificare

    21.A.174

    Solicitarea unui certificat

    21.A.175

    Limba

    21.A.177

    Revizuire sau modificare

    21.A.179

    Transferabilitate și reemitere în statele membre

    21.A.180

    Inspecții

    21.A.181

    Durata și menținerea valabilității

    21.A.182

    Identificarea aeronavei

    CAPITOLUL I –   CERTIFICATE DE ZGOMOT

    21.A.201

    Domeniul de aplicare

    21.A.203

    Eligibilitate

    21.A.204

    Solicitarea unui certificat

    21.A.207

    Revizuire sau modificare

    21.A.209

    Transferabilitate și reemitere în statele membre

    21.A.210

    Inspecții

    21.A.211

    Durata și menținerea valabilității

    CAPITOLUL J –   APROBAREA DE ORGANIZAȚIE DE PROIECTARE

    21.A.231

    Domeniul de aplicare

    21.A.233

    Eligibilitate

    21.A.234

    Solicitarea unui certificat

    21.A.235

    Emiterea aprobării de organizație de proiectare

    21.A.239

    Sistemul de asigurare a calității proiectării

    21.A.243

    Date

    21.A.245

    Cerințe privind aprobarea

    21.A.247

    Modificări ale sistemului de asigurare a calității proiectării

    21.A.249

    Transferabilitate

    21.A.251

    Condiții de aprobare

    21.A.253

    Modificarea condițiilor de aprobare

    21.A.257

    Investigații

    21.A.258

    Constatări

    21.A.259

    Durata și menținerea valabilității

    21.A.263

    Prerogative

    21.A.265

    Obligațiile titularului

    CAPITOLUL K –   PIESE ȘI ECHIPAMENTE

    21.A.301

    Domeniul de aplicare

    21.A.303

    Conformitatea cu cerințele aplicabile

    21.A.305

    Aprobarea pieselor și echipamentelor

    21.A.307

    Aprobarea pieselor și echipamentelor în vederea instalării

    (CAPITOLUL L –   NU SE APLICĂ)

    CAPITOLUL M –   REPARAȚII

    21.A.431A

    Domeniul de aplicare

    21A.431B

    Reparații standard

    21.A.432A

    Eligibilitate

    21.A.432B

    Demonstrarea capacității

    21.A.432C

    Cererea de aprobare a unui proiect de reparații

    21.A.433

    Cerințe pentru aprobarea unui proiect de reparații

    21.A.435

    Clasificarea și aprobarea proiectelor de reparații

    21.A.439

    Producția de piese de schimb

    21.A.441

    Executarea reparației

    21.A.443

    Limitări

    21.A.445

    Defecțiuni nereparate

    21.A.447

    Păstrarea evidențelor

    21.A.449

    Instrucțiuni pentru continuitatea navigabilității

    21.A.451

    Obligații și marcaj EPA

    (CAPITOLUL N –   NU SE APLICĂ)

    CAPITOLUL O –   AUTORIZAȚII ETSO

    21.A.601

    Domeniul de aplicare

    21.A.602A

    Eligibilitate

    21.A.602B

    Demonstrarea capacității

    21.A.603

    Solicitarea unui certificat

    21.A.604

    Autorizația ETSO pentru o unitate de alimentare auxiliară (APU)

    21.A.605

    Cerințe în materie de date

    21.A.606

    Cerințe pentru eliberarea unei autorizații ETSO

    21.A.607

    Prerogativele autorizației ETSO

    21.A.608

    Declarația referitoare la proiect și performanțe (DDP)

    21.A.609

    Obligațiile titularilor de autorizații ETSO

    21.A.610

    Aprobarea abaterilor

    21.A.611

    Modificări ale proiectului

    21.A.613

    Păstrarea evidențelor

    21.A.615

    Inspecția din partea Agenției

    21.A.619

    Durata și menținerea valabilității

    21.A.621

    Transferabilitate

    CAPITOLUL P –   PERMISUL DE ZBOR

    21.A.701

    Domeniul de aplicare

    21.A.703

    Eligibilitate

    21.A.705

    Autoritatea competentă

    21.A.707

    Cererea de permis de zbor

    21.A.708

    Condițiile de zbor

    21.A.709

    Cererea de aprobare a condițiilor de zbor

    21.A.710

    Aprobarea condițiilor de zbor

    21.A.711

    Eliberarea unui permis de zbor

    21.A.713

    Modificări

    21.A.715

    Limba

    21.A.719

    Transferabilitate

    21.A.721

    Inspecții

    21.A.723

    Durata și menținerea valabilității

    21.A.725

    Reînnoirea unui permis de zbor

    21.A.727

    Obligațiile titularului unui permis de zbor

    21.A.729

    Păstrarea evidențelor

    CAPITOLUL Q –   IDENTIFICAREA PRODUSELOR, PIESELOR ȘI ECHIPAMENTELOR

    21.A.801

    Identificarea produselor

    21.A.803

    Tratarea datelor de identificare

    21.A.804

    Identificarea pieselor și echipamentelor

    21.A.805

    Identificarea pieselor esențiale

    21.A.807

    Identificarea articolelor ETSO

    SECȚIUNEA B –   PROCEDURI PENTRU AUTORITĂȚILE COMPETENTE

    SUBPARTEA A –   DISPOZIȚII GENERALE

    21.B.5

    Domeniul de aplicare

    21.B.20

    Obligațiile autorității competente

    21.B.25

    Cerințe privind organizarea autorității competente

    21.B.30

    Proceduri documentate

    21.B.35

    Modificări ale organizării și procedurilor

    21.B.40

    Soluționarea litigiilor

    21.B.45

    Raportare/coordonare

    21.B.55

    Păstrarea evidențelor

    21.B.60

    Directivele de navigabilitate

    CAPITOLUL B –   CERTIFICATE DE TIP ȘI CERTIFICATE DE TIP RESTRICTIVE

    21.B.70

    Specificații de certificare

    21.B.75

    Condiții speciale

    21.B.80

    Baza certificării de tip pentru un certificat de tip sau un certificat de tip restrictiv

    21.B.82

    Baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională pentru un certificat de tip sau un certificat de tip restrictiv al unei aeronave

    21.B.85

    Stabilirea cerințelor aplicabile privind protecția mediului și a specificațiilor de certificare aplicabile unui certificat de tip sau unui certificat de tip restrictiv

    21.B.100

    Nivelul de implicare

    21.B.103

    Eliberarea unui certificat de tip sau a unui certificat de tip restrictiv

    (CAPITOLUL C –   NU SE APLICĂ)

    CAPITOLUL D –   MODIFICĂRI ALE CERTIFICATELOR DE TIP ȘI ALE CERTIFICATELOR DE TIP RESTRICTIVE

    21.B.105

    Baza certificării de tip, cerințele de protecție a mediului și baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională pentru o modificare majoră a unui certificat de tip

    21.B.107

    Eliberarea unei aprobări pentru o modificare a unui certificat de tip

    CAPITOLUL E –   CERTIFICATE DE TIP SUPLIMENTARE

    21.B.109

    Baza certificării de tip, cerințele de protecție a mediului și baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională pentru un certificat de tip suplimentar

    21.B.111

    Eliberarea unui certificat de tip suplimentar

    CAPITOLUL F –   PRODUCȚIE FĂRĂ APROBAREA ÎNTREPRINDERII DE PRODUCȚIE

    21.B.120

    Investigație

    21.B.125

    Constatări

    21.B.130

    Eliberarea scrisorii de aprobare

    21.B.135

    Menținerea scrisorii de aprobare

    21.B.140

    Revizuirea scrisorii de aprobare

    21.B.145

    Limitarea, suspendarea și revocarea scrisorii de aprobare

    21.B.150

    Păstrarea evidențelor

    CAPITOLUL G –   APROBAREA DE ORGANIZAȚIE DE PRODUCȚIE

    21.B.220

    Investigație

    21.B.225

    Constatări

    21.B.230

    Eliberarea certificatului

    21.B.235

    Supraveghere continuă

    21.B.240

    Revizuirea unei aprobări de organizație de producție

    21.B.245

    Suspendarea și revocarea unei aprobări de organizație de producție

    21.B.260

    Păstrarea evidențelor

    CAPITOLUL H –   CERTIFICATE DE NAVIGABILITATE ȘI CERTIFICATE DE NAVIGABILITATE RESTRICTIVE

    21.B.320

    Investigație

    21.B.325

    Eliberarea certificatelor de navigabilitate

    21.B.326

    Certificate de navigabilitate

    21.B.327

    Certificate de navigabilitate restrictive

    21.B.330

    Suspendarea și revocarea certificatelor de navigabilitate și a certificatelor de navigabilitate restrictive

    21.B.345

    Păstrarea evidențelor

    CAPITOLUL I –   CERTIFICATE DE ZGOMOT

    21.B.420

    Investigație

    21.B.425

    Eliberarea certificatelor de zgomot

    21.B.430

    Suspendarea și revocarea certificatelor de zgomot

    21.B.445

    Păstrarea evidențelor

    CAPITOLUL J –   APROBAREA DE ORGANIZAȚIE DE PROIECTARE

    CAPITOLUL K –   PIESE ȘI ECHIPAMENTE

    (CAPITOLUL L –   NU SE APLICĂ)

    CAPITOLUL M –   REPARAȚII

    21.B.450

    Baza certificării de tip și cerințele de protecție a mediului pentru aprobarea unui proiect de reparații majore

    21.B.453

    Eliberarea aprobării unui proiect de reparații

    (CAPITOLUL N –   NU SE APLICĂ)

    CAPITOLUL O –   AUTORIZAȚII ETSO

    21.B.480

    Eliberarea unei autorizații ETSO

    CAPITOLUL P –   PERMISUL DE ZBOR

    21.B.520

    Investigație

    21.B.525

    Eliberarea permiselor de zbor

    21.B.530

    Revocarea permiselor de zbor

    21.B.545

    Păstrarea evidențelor

    CAPITOLUL Q –   IDENTIFICAREA PRODUSELOR, PIESELOR ȘI ECHIPAMENTELOR

    Apendice

    Apendicele I –

    Formularul EASA 1 – Certificat de autorizare a dării în exploatare;

    Apendicele II –

    Formular 15a al EASA – Certificat de revizuire a navigabilității;

    Apendicele III –

    Formularul EASA 20a – Permis de zbor;

    Apendicele IV –

    Formularul EASA 20b – Permis de zbor (eliberat de organizații autorizate);

    Apendicele V –

    Formularul EASA 24 – Certificat de navigabilitate restrictiv;

    Apendicele VI –

    Formularul EASA 25 – Certificat de navigabilitate;

    Apendicele VII –

    Formularul EASA 45 – Certificat de zgomot;

    Apendicele VIII –

    Formularul EASA 52 – Declarație de conformitate a aeronavei;

    Apendicele IX –

    Formularul EASA 53 – Certificat de repunere în exploatare;

    Apendicele X –

    Formularul EASA 55 – Certificat de aprobare a întreprinderii de producție;

    Apendicele XI –

    Formularul EASA 65 – Scrisoare de aprobare pentru producția fără aprobarea întreprinderii de producție;

    Apendicele XII –

    Categorii de probe în zbor și calificările corespunzătoare ale echipajelor de probe în zbor 85.”

    2.

    Punctul 21.A.14 se modifică după cum urmează:

    (a)

    litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    Un solicitant al unui certificat de tip sau al unui certificat de tip restrictiv trebuie să-și demonstreze capacitatea prin deținerea unei aprobări de organizație de proiectare, eliberată de Agenție în conformitate cu capitolul J.”;

    (b)

    litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

    „(c)

    Prin derogare de la litera (a), un solicitant își poate demonstra capacitatea obținând acceptarea de către Agenție a programului de certificare al solicitantului, stabilit în conformitate cu punctul 21.A.15 litera (b), atunci când produsul care urmează să fie certificat este:

    1.

    o aeronavă ELA1; sau

    2.

    un motor sau o elice instalată pe o aeronavă ELA1.”

    3.

    Punctul 21.A.15 se modifică după cum urmează:

    (a)

    literele (b), (c) și (d) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(b)

    O cerere de certificat de tip sau de certificat de tip restrictiv include, ca cerință minimă, date descriptive preliminare privind produsul, utilizarea prevăzută a produsului și tipul de operațiuni pentru care se solicită certificarea. Pe lângă acestea, ea include sau este suplimentată ulterior depunerii cererii inițiale cu un program de certificare pentru demonstrarea conformității, conform punctului 21.A.20, compus din:

    1.

    o descriere detaliată a proiectului de tip, care să conțină toate configurațiile ce urmează să fie certificate;

    2.

    caracteristicile și limitările de operare propuse;

    3.

    utilizarea prevăzută a produsului și tipul de operațiuni pentru care se solicită certificarea;

    4.

    o propunere privind baza certificării de tip, baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințele de protecție a mediului inițiale, pregătită în conformitate cu cerințele și opțiunile specificate la punctele 21.B.80, 21.B.82 și 21.B.85;

    5.

    o propunere privind o defalcare a programului de certificare pe grupe semnificative de activități și date de demonstrare a conformității, inclusiv o propunere privind mijloacele de demonstrare a conformității și documentele de conformitate aferente;

    6.

    o propunere de evaluare a grupelor semnificative de activități și date de demonstrare a conformității care abordează probabilitatea existenței unei neconformități neidentificate cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cu cerințele de protecție a mediului și impactul potențial al respectivei neconformități asupra siguranței produsului sau asupra protecției mediului. Evaluarea propusă ia în seamă cel puțin elementele prevăzute la punctul 21.B.100 litera (a) subpunctele 1-4. Pe baza acestei evaluări, cererea include o propunere privind implicarea Agenției în verificarea activităților și datelor de demonstrare a conformității; precum și

    7.

    un calendar al proiectului, inclusiv obiectivele de etapă majore.

    (c)

    După depunerea sa inițială la Agenție, programul de certificare este actualizat de către solicitant atunci când există modificări ale proiectului de certificare care afectează oricare dintre punctele 1-7 de la litera (b).

    (d)

    O cerere de certificat de tip sau de certificat de tip restrictiv pentru o aeronavă include sau este suplimentată ulterior depunerii cererii inițiale cu un supliment de cerere pentru aprobarea datelor privind conformitatea operațională.”;

    (b)

    se adaugă următoarele litere (e) și (f):

    „(e)

    O cerere de certificat de tip sau de certificat de tip restrictiv pentru un avion de mare capacitate sau pentru un giravion de mare capacitate este valabilă timp de cinci ani, iar o cerere de orice alt certificat de tip sau certificat de tip restrictiv este valabilă timp de trei ani, cu excepția cazului în care solicitantul demonstrează, la data cererii, că produsul său necesită o perioadă de timp prelungită pentru demonstrarea și declararea conformității, iar Agenția aprobă respectiva perioadă de timp prelungită.

    (f)

    În cazul în care un certificat de tip sau un certificat de tip restrictiv nu a fost eliberat sau este evident că nu va fi eliberat în termenul stabilit la litera (e), solicitantul:

    1.

    poate depune o nouă cerere și se poate conforma bazei certificării de tip, bazei de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințelor de protecție a mediului, conform celor stabilite și notificate de Agenție în conformitate cu punctele 21.B.80, 21.B.82 și 21.B.85 pentru data noii cereri; sau

    2.

    poate cere o prelungire a termenului prevăzut la litera (e) și poate propune o nouă dată pentru eliberarea certificatului de tip sau a certificatului de tip restrictiv. În acest caz, solicitantul trebuie să se conformeze bazei certificării de tip, bazei de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințelor de protecție a mediului, conform celor stabilite și notificate de Agenție în conformitate cu punctele 21.B.80, 21.B.82 și 21.B.85 pentru o dată care urmează să fie aleasă de solicitant. Cu toate acestea, data respectivă nu precede noua dată propusă de solicitant pentru eliberarea certificatului de tip sau a certificatului de tip restrictiv cu mai mult de cinci ani în cazul unei cereri de certificat de tip sau de certificat de tip restrictiv pentru un avion de mare capacitate sau pentru un giravion de mare capacitate și cu mai mult de trei ani în cazul unei cereri de orice alt certificat de tip sau certificat de tip restrictiv.”

    4.

    Punctul 21.A.16A se elimină.

    5.

    Punctul 21.A.16B se elimină.

    6.

    Punctul 21.A.17A se elimină.

    7.

    Punctul 21.A.17B se elimină.

    8.

    Punctul 21.A.18 se elimină.

    9.

    Punctele 21.A.20 și 21.A.21 se înlocuiesc cu următorul text:

    „21.A.20   Demonstrarea conformității cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cu cerințele de protecție a mediului

    (a)

    Ca urmare a acceptării de către Agenție a programului de certificare, solicitantul demonstrează conformitatea cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cu cerințele de protecție a mediului, conform celor stabilite și notificate de Agenție solicitantului în conformitate cu punctele 21.B.80, 21.B.82 și 21.B.85, și prezintă Agenției mijloacele prin care a fost demonstrată această conformitate.

    (b)

    Solicitantul raportează Agenției orice dificultate sau eveniment care au fost întâlnite pe parcursul procesului de demonstrare a conformității și care ar putea avea un efect semnificativ asupra evaluării riscurilor în conformitate cu punctul 21.A.15 litera (b) subpunctul 6 sau asupra programului de certificare sau care ar putea necesita orice fel de modificare a gradului de implicare a Agenției notificat în prealabil solicitantului în conformitate cu punctul 21.B.100 litera (c).

    (c)

    Solicitantul înscrie justificările conformității în documentele de conformitate, conform celor menționate în programul de certificare.

    (d)

    După finalizarea tuturor demonstrațiilor de conformitate conform programului de certificare, inclusiv a oricăror inspecții și încercări în conformitate cu punctul 21.A.33, și după finalizarea tuturor încercărilor în zbor în conformitate cu punctul 21.A.35, solicitantul declară că:

    1.

    a demonstrat conformitatea cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cu cerințele de protecție a mediului, conform celor stabilite și notificate de Agenție, respectând programul de certificare acceptat de Agenție, precum și

    2.

    nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța produsului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea.

    (e)

    Solicitantul depune la Agenție declarația de conformitate prevăzută la litera (d). În cazul în care solicitantul deține o aprobare corespunzătoare de organizație de proiectare, declarația de conformitate se efectuează în conformitate cu capitolul J și se depune la Agenție.

    21.A.21   Cerințe pentru eliberarea unui certificat de tip sau a unui certificat de tip restrictiv

    (a)

    Pentru a i se elibera un certificat de tip al produsului sau, în cazul în care aeronava nu îndeplinește cerințele esențiale din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/1139, un certificat de tip restrictiv al aeronavei, solicitantul:

    1.

    își demonstrează capacitatea în conformitate cu punctul 21.A.14;

    2.

    se conformează cu punctul 21.A.20;

    3.

    demonstrează că în ceea ce privește motorul și elicea, dacă sunt instalate pe aeronavă:

    (A)

    există un certificat de tip eliberat sau stabilit în conformitate cu prezentul regulament; sau

    (B)

    s-a demonstrat că acestea sunt conforme cu baza stabilită a certificării de tip a aeronavei și cu cerințele de protecție a mediului indicate și notificate de Agenție ca fiind necesare pentru a garanta siguranța în zbor a aeronavei.

    (b)

    Prin derogare de la litera (a) subpunctul 2, la cererea solicitantului inclusă în declarația menționată la punctul 21.A.20 litera (d), solicitantul are dreptul de a i se elibera certificatul de tip sau certificatul de tip restrictiv al aeronavei înainte de a fi demonstrat conformitatea cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională, sub rezerva demonstrării de către solicitant a acestei conformități înaintea datei la care datele respective urmează să fie efectiv utilizate.”

    10.

    Punctul 21.A.23 se elimină.

    11.

    La punctul 21.A.31 litera (a), punctul 4 se înlocuiește cu următorul text:

    „4.

    orice alte date care permit, prin comparație, determinarea navigabilității și, dacă este relevant, a caracteristicilor de mediu ale unor produse ulterioare de același tip.”

    12.

    Punctul 21.A.33 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.33   Inspecții și încercări

    (a)

    (Rezervat)

    (b)

    Înainte de efectuarea fiecărei încercări în cadrul demonstrării conformității impuse la punctul 21.A.20, solicitantul trebuie să fi verificat:

    1.

    pentru specimenul de încercare, că:

    (i)

    materialele și procesele respectă în mod adecvat specificațiile pentru proiectul de tip propus;

    (ii)

    piesele produselor respectă în mod adecvat desenele din proiectul de tip propus; și

    (iii)

    procesele de fabricație, construcție și montaj le respectă în mod adecvat pe cele specificate în proiectul de tip propus, precum și

    2.

    pentru echipamentele de încercare și de măsurare care urmează a fi utilizate pentru încercare, că respectivele echipamente sunt adecvate pentru încercare și calibrate în mod corespunzător.

    (c)

    Pe baza verificărilor efectuate în conformitate cu litera (b), solicitantul emite o declarație de conformitate enumerând orice eventuală neconformitate, împreună cu o justificare a faptului că aceasta nu va afecta rezultatele încercărilor, și permite Agenției să efectueze o inspecție pe care aceasta o consideră necesară pentru a verifica valabilitatea declarației respective.

    (d)

    Solicitantul îi permite Agenției:

    1.

    să examineze orice fel de date și informații referitoare la demonstrarea conformității, precum și

    2.

    să efectueze sau să asiste la orice încercare sau inspecție desfășurată în scopul demonstrării conformității.

    (e)

    Pentru toate încercările sau inspecțiile la care Agenția a asistat sau pe care Agenția le-a efectuat în conformitate cu litera (d) subpunctul 2:

    1.

    solicitantul depune la Agenție declarația de conformitate prevăzută la litera (c); precum și

    2.

    în ceea ce privește specimenul de încercare sau echipamentele de încercare și de măsurare, între momentul în care a fost emisă declarația de conformitate prevăzută la litera (c) și momentul în care specimenul de încercare este prezentat Agenției pentru încercare nu se efectuează nicio modificare care să afecteze valabilitatea declarației de conformitate.”

    13.

    Punctul 21.A.41 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.41   Certificat de tip

    Se consideră că atât certificatul de tip, cât și certificatul de tip restrictiv includ proiectul de tip, limitele de operare, fișa de date a certificatului de tip pentru navigabilitate și emisii, baza aplicabilă pentru certificarea de tip și cerințele de protecție a mediului, pe baza cărora agenția înregistrează conformitatea, precum și celelalte condiții sau restricții prevăzute pentru produs în specificațiile de certificare și în cerințele aplicabile privind protecția mediului. Atât certificatul de tip, cât și certificatul de tip restrictiv al unei aeronave includ în plus baza aplicabilă de certificare a datelor privind conformitatea operațională, datele privind adecvarea operațională și fișa de date a certificatului de tip pentru zgomot. Fișa de date a certificatului de tip al aeronavei și a certificatului de tip restrictiv al aeronavei include înregistrarea conformității emisiilor de CO2, iar fișa de date a certificatului de tip al motorului include înregistrarea conformității emisiilor de evacuare.”

    14.

    Punctul 21.A.91 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.91   Clasificarea modificărilor certificatului de tip

    Modificările certificatului de tip sunt clasificate ca minore și majore. O «modificare minoră» nu are un efect apreciabil asupra masei, centrajului, rezistenței structurale, fiabilității, caracteristicilor operaționale, datelor privind conformitatea operațională sau altor parametri care afectează navigabilitatea produsului sau caracteristicile sale de mediu. Fără a aduce atingere punctului 21.A.19, toate celelalte modificări sunt «modificări majore», în temeiul prezentului capitol. Modificările majore și modificările minore se aprobă în conformitate cu punctul 21.A.95 sau 21.A.97, după caz, și se identifică în mod corespunzător.”

    15.

    Punctul 21.A.93 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.93   Solicitarea unui certificat

    (a)

    O cerere de aprobare a unei modificări a unui certificat de tip se întocmește în forma și modul stabilite de Agenție.

    (b)

    O cerere include sau este suplimentată ulterior depunerii cererii inițiale cu un program de certificare pentru demonstrarea conformității, conform punctului 21.A.20, compus din:

    1.

    o descriere a modificării, în care se identifică:

    (i)

    configurația sau configurațiile produsului în certificatul de tip care urmează să facă obiectul modificării;

    (ii)

    toate aspectele produsului, inclusiv manualele aprobate, care se regăsesc în certificatul de tip și care sunt modificate sau vizate de modificare; precum și

    (iii)

    atunci când modificarea vizează datele privind conformitatea operațională, orice modificări necesare ale datelor privind conformitatea operațională;

    2.

    o identificare a oricăror noi investigații necesare pentru a demonstra conformitatea modificării și a aspectelor vizate de modificare cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cu cerințele de protecție a mediului; precum și

    3.

    pentru o modificare majoră a unui certificat de tip:

    (i)

    o propunere privind baza certificării de tip, baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințele de protecție a mediului inițiale, pregătită în conformitate cu cerințele și opțiunile specificate la punctul 21.A.101;

    (ii)

    o propunere privind o defalcare a programului de certificare pe grupuri semnificative de activități și date de demonstrare a conformității, inclusiv o propunere privind mijloacele de demonstrare a conformității și documentele de conformitate aferente;

    (iii)

    o propunere de evaluare a grupelor semnificative de activități și date de demonstrare a conformității care abordează probabilitatea existenței unei neconformități neidentificate cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cu cerințele de protecție a mediului și impactul potențial al respectivei neconformități asupra siguranței produsului sau asupra protecției mediului. Evaluarea propusă ia în seamă cel puțin elementele prevăzute la punctul 21.B.100 litera (a) subpunctele 1-4. Pe baza acestei evaluări, cererea include o propunere privind implicarea Agenției în verificarea activităților și datelor de demonstrare a conformității; precum și

    (iv)

    un calendar al proiectului, inclusiv obiectivele de etapă majore.

    (c)

    O cerere de modificare a unui certificat de tip sau a unui certificat de tip restrictiv pentru un avion de mare capacitate sau pentru un giravion de mare capacitate este valabilă timp de cinci ani, iar o cerere de modificare a oricărui alt certificat de tip este valabilă timp de trei ani. În cazul în care modificarea nu a fost aprobată, sau este evident că nu va fi aprobată, în termenul stabilit la prezentul punct, solicitantul:

    1.

    poate depune o nouă cerere de modificare a certificatului de tip și se poate conforma bazei certificării de tip, bazei de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințelor de protecție a mediului, conform celor stabilite de Agenție în conformitate cu punctul 21.A.101 și notificate în conformitate cu punctul 21.B.105 pentru data noii cereri; sau

    2.

    poate cere o prelungire a termenului prevăzut la litera (c) prima teză pentru cererea inițială și poate propune o nouă dată pentru eliberarea aprobării. În acest caz, solicitantul trebuie să se conformeze bazei certificării de tip, bazei de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințelor de protecție a mediului, conform celor stabilite de Agenție în conformitate cu punctul 21.A.101 și notificate în conformitate cu punctul 21.B.105 pentru o dată care urmează să fie aleasă de solicitant. Cu toate acestea, data respectivă nu precede noua dată propusă de solicitant pentru eliberarea aprobării cu mai mult de cinci ani în cazul unei cereri de certificat de tip sau de certificat de tip restrictiv pentru un avion de mare capacitate sau pentru un giravion de mare capacitate și cu mai mult de trei ani în cazul unei cereri de orice alt certificat de tip sau certificat de tip restrictiv.”

    16.

    Punctele 21.A.95, 21.A.97 și 21.A.101 se înlocuiesc cu următorul text:

    „21.A.95   Cerințe pentru aprobarea unei modificări minore

    (a)

    Modificările minore ale unui certificat de tip sunt clasificate și aprobate de:

    1.

    Agenție; sau

    2.

    o organizație de proiectare aprobată, în limita prerogativelor sale prevăzute la 21.A.263 litera (c) subpunctele 1 și 2, astfel cum sunt consemnate în condițiile de aprobare.

    (b)

    O modificare minoră a unui certificat de tip este aprobată numai:

    1.

    atunci când s-a demonstrat că modificarea și aspectele vizate de modificare sunt conforme cu baza certificării de tip și cu cerințele de protecție a mediului incluse ca referință în certificatul de tip;

    2.

    în cazul unei modificări care vizează datele privind conformitatea operațională, atunci când s-a demonstrat că modificările necesare ale datelor privind conformitatea operațională sunt conforme cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională inclusă ca referință în certificatul de tip;

    3.

    atunci când conformitatea cu baza certificării de tip care se aplică în conformitate cu subpunctul 1 a fost declarată, iar justificările conformității au fost înregistrate în documentele de conformitate; precum și

    4.

    atunci când nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța produsului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea.

    (c)

    Prin derogare de la litera (b) subpunctul 1, specificațiile de certificare care au devenit aplicabile ulterior celor incluse ca referință în certificatul de tip pot fi utilizate pentru aprobarea unei modificări minore, cu condiția ca ele să nu afecteze demonstrarea conformității.

    (d)

    Prin derogare de la litera (a), la cererea solicitantului inclusă în declarația menționată la punctul 21.A.20 litera (d), o modificare minoră a certificatului de tip al unei aeronave poate fi aprobată înainte de demonstrarea conformității cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională, cu condiția ca solicitantul să demonstreze această conformitate înaintea datei la care datele respective sunt efectiv utilizate.

    (e)

    Solicitantul depune la Agenție datele justificative pentru modificare și o declarație din care să rezulte că conformitatea a fost demonstrată în conformitate cu litera (b).

    (f)

    O aprobare a unei modificări minore a unui certificat de tip se limitează la configurația sau configurațiile specifice din certificatul de tip care fac obiectul modificării.

    21.A.97   Cerințe pentru aprobarea unei modificări majore

    (a)

    Modificările majore ale unui certificat de tip sunt clasificate și aprobate de:

    1.

    Agenție; sau

    2.

    o organizație de proiectare aprobată, în limita prerogativelor sale prevăzute la 21.A.263 litera (c) subpunctele 1 și 8, astfel cum sunt consemnate în condițiile de aprobare.

    (b)

    O modificare majoră a unui certificat de tip este aprobată numai:

    1.

    atunci când s-a demonstrat că modificarea și aspectele vizate de modificare sunt conforme cu baza certificării de tip și cu cerințele de protecție a mediului stabilite de Agenție în conformitate cu punctul 21.A.101;

    2.

    în cazul unei modificări care vizează datele privind conformitatea operațională, atunci când s-a demonstrat că modificările necesare ale datelor privind conformitatea operațională sunt conforme cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională stabilită de Agenție în conformitate cu punctul 21.A.101; precum și

    3.

    atunci când conformitatea cu punctele 1 și 2 a fost demonstrată în conformitate cu punctul 21.A.20, astfel cum se aplică modificării.

    (c)

    Prin derogare de la litera (b) subpunctele 2 și 3, la cererea solicitantului inclusă în declarația menționată la punctul 21.A.20 litera (d), o modificare majoră a certificatului de tip al unei aeronave poate fi aprobată înainte de demonstrarea conformității cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională, cu condiția ca solicitantul să demonstreze această conformitate înaintea datei la care datele respective sunt efectiv utilizate.

    (d)

    O aprobare a unei modificări majore a unui certificat de tip se limitează la configurația sau configurațiile specifice din certificatul de tip care fac obiectul modificării.

    21.A.101   Baza certificării de tip, baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințele de protecție a mediului pentru o modificare majoră a unui certificat de tip

    (a)

    O modificare majoră a unui certificat de tip și aspectele vizate de modificare trebuie să fie conforme ori cu specificațiile de certificare aplicabile produsului modificat la data cererii de modificare, ori cu specificațiile de certificare care devin aplicabile după acea dată în conformitate cu litera (f) de mai jos. Valabilitatea aplicării se stabilește în conformitate cu punctul 21.A.93 litera (c). În plus, produsul modificat trebuie să fie conform cu cerințele de protecție a mediului indicate de Agenție în conformitate cu punctul 21.B.85.

    (b)

    Prin derogare de la litera (a), o revizuire anterioară a unei specificații de certificare menționată la litera (a) și a oricărei alte specificații de certificare direct legate de aceasta poate fi utilizată în oricare dintre situațiile următoare, cu excepția cazului în care revizuirea anterioară a devenit aplicabilă înaintea datei la care au devenit aplicabile specificațiile de certificare corespunzătoare incluse ca referință în certificatul de tip:

    1.

    o modificare pe care Agenția o consideră nesemnificativă. Pentru a stabili dacă o anumită modificare este semnificativă, Agenția analizează modificarea în contextul tuturor modificărilor anterioare relevante ale proiectului și al tuturor revizuirilor aferente ale specificațiilor de certificare aplicabile incluse ca referință în certificatul de tip al produsului. Sunt considerate în mod automat semnificative modificările care îndeplinesc unul dintre următoarele criterii:

    (i)

    nu se păstrează configurația generală sau principiile de construcție;

    (ii)

    nu mai sunt valabile ipotezele utilizate pentru certificarea produsului ce urmează a fi modificat;

    2.

    fiecare aspect, sistem, piesă sau echipament pe care Agenția nu îl consideră vizat de modificare;

    3.

    fiecare aspect, sistem, piesă sau echipament vizat de modificare, pentru care Agenția consideră că conformitatea cu specificațiile de certificare menționate la litera (a) nu contribuie în mod semnificativ la nivelul de siguranță al produsului modificat sau este nerealizabilă.

    (c)

    Prin derogare de la litera (a), în cazul modificării unei aeronave, alta decât un giravion cu o masă maximă de 2 722 kg (6 000 lb), sau a unui giravion fără turbină cu o masă maximă de 1 361 kg (3 000 lb), modificarea și aspectele vizate de modificare trebuie să fie conforme cu baza certificării de tip inclusă ca referință în certificatul de tip. Cu toate acestea, dacă consideră că modificarea este semnificativă în privința unui aspect, Agenția poate solicita ca modificarea și aspectele vizate de modificare să fie conforme cu o revizuire a unei specificații de certificare a bazei certificării de tip incluse ca referință în certificatul de tip și cu orice altă specificație de certificare direct legată de aceasta, cu excepția cazului în care Agenția constată, de asemenea, că conformitatea cu revizuirea respectivă nu contribuie în mod semnificativ la nivelul de siguranță al produsului modificat sau este nerealizabilă.

    (d)

    Dacă Agenția constată că specificațiile de certificare aplicabile la data cererii de modificare nu prevăd standarde corespunzătoare cu privire la modificarea propusă, modificarea și aspectele vizate de modificare trebuie să fie de asemenea conforme cu orice condiții speciale, precum și cu revizuirile acelor condiții speciale, prevăzute de Agenție în conformitate cu punctul 21.B.75, pentru a oferi un nivel de siguranță echivalent cu cel stabilit de specificațiile de certificare aplicabile la data cererii de modificare.

    (e)

    Prin derogare de la literele (a), (b) și (c), modificarea și aspectele vizate de modificare pot fi conforme cu o alternativă la o specificație de certificare indicată de Agenție, dacă solicitantul propune acest lucru, cu condiția ca Agenția să constate că alternativa prevede un nivel de siguranță care este:

    1.

    în cazul unui certificat de tip:

    (i)

    echivalent cu cel al specificațiilor de certificare indicate de Agenție în temeiul literelor (a), (b) sau (c) de mai sus; sau

    (ii)

    conform cu cerințele esențiale din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/1139;

    2.

    în cazul unui certificat de tip restrictiv, adecvat din punctul de vedere al utilizării prevăzute.

    (f)

    Dacă un solicitant decide să se conformeze unei specificații de certificare prevăzute într-o revizuire care devine aplicabilă după depunerea cererii de modificare a unui certificat de tip, modificarea și aspectele vizate de modificare trebuie să se conformeze de asemenea oricărei alte specificații de certificare direct legate de aceasta.

    (g)

    Atunci când cererea de modificare a certificatului de tip al unei aeronave include sau este suplimentată după cererea inițială pentru a include modificări ale datelor privind conformitatea operațională, baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională se stabilește în conformitate cu literele (a)-(f).”

    17.

    Punctul 21.A.103 se elimină.

    18.

    Punctele 21.A.111 și 21.A.112A se înlocuiesc cu următorul text:

    „21.A.111   Domeniul de aplicare

    Prezentul capitol stabilește atât procedura de aprobare a modificărilor majore ale certificatelor de tip în conformitate cu procedurile privind certificatele de tip suplimentare, cât și drepturile și obligațiile solicitanților și ale titularilor respectivelor certificate. În prezentul capitol, trimiterile la certificatele de tip includ certificatele de tip și certificatele de tip restrictive.

    21.A.112A   Eligibilitate

    Orice persoană fizică sau juridică care și-a demonstrat sau este în curs de a-și demonstra capacitatea în conformitate cu punctul 21.A.112B poate prezenta o cerere de certificat de tip suplimentar, în conformitate cu condițiile stabilite în prezentul capitol.”

    19.

    Punctul 21.A.112B se modifică după cum urmează:

    (a)

    litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    Un solicitant al unui certificat de tip suplimentar își demonstrează capacitatea prin deținerea unei aprobări de organizație de proiectare, eliberată de Agenție în conformitate cu capitolul J.”;

    (b)

    litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

    „(c)

    Prin derogare de la litera (a), în cazul produselor menționate la punctul 21.A.14 litera (c), un solicitant își poate demonstra capacitatea obținând acceptarea de către Agenție a programului de certificare al solicitantului, stabilit în conformitate cu punctul 21.A.93 litera (b).”

    20.

    Punctul 21.A.113 se modifică după cum urmează:

    (a)

    litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    Atunci când depune o cerere de certificat de tip suplimentar, solicitantul:

    (i)

    include în cerere informațiile solicitate la punctul 21.A.93 litera (b);

    (ii)

    specifică dacă datele de certificare au fost sau vor fi pregătite în întregime de către solicitant sau pe baza unei înțelegeri cu proprietarul datelor de certificare de tip.”;

    (b)

    se introduce următoarea literă (c):

    „(c)

    Punctul 21.A.93 litera (c) se aplică cerințelor referitoare la termenele de aplicabilitate efectivă, precum și cerințelor legate de necesitatea de a actualiza baza certificării de tip, baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională și cerințele de protecție a mediului, atunci când modificarea nu a fost aprobată sau este evident că nu va fi aprobată în termenul stabilit.”

    21.

    Punctul 21.A.114 se elimină.

    22.

    Punctul 21.A.115 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.115   Cerințe pentru aprobarea unor modificări majore în ceea ce privește forma unui certificat de tip suplimentar

    (a)

    Certificatele de tip suplimentare sunt eliberate de:

    1.

    Agenție; sau

    2.

    o organizație de proiectare aprobată, în limita prerogativelor sale prevăzute la 21.A.263 litera (c) subpunctele 1 și 9, astfel cum sunt consemnate în condițiile de aprobare.

    (b)

    Un certificat de tip suplimentar se eliberează numai atunci când:

    1.

    solicitantul și-a demonstrat capacitatea în conformitate cu punctul 21.A.112B;

    2.

    s-a demonstrat că modificarea unui certificat de tip și aspectele vizate de modificare sunt conforme cu baza certificării de tip și cu cerințele de protecție a mediului stabilite de Agenție în conformitate cu punctul 21.A.101;

    3.

    în cazul unui certificat de tip suplimentar care vizează datele privind conformitatea operațională, s-a demonstrat că modificările necesare ale datelor privind conformitatea operațională sunt conforme cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională stabilită de Agenție în conformitate cu punctul 21.A.101;

    4.

    conformitatea cu punctele 2 și 3 a fost demonstrată în conformitate cu punctul 21.A.20, astfel cum se aplică modificării; precum și

    5.

    în cazul în care solicitantul a specificat că a furnizat date de certificare pe baza unei înțelegeri cu proprietarul datelor de certificare de tip în conformitate cu punctul 21.A.113 litera (b):

    (i)

    titularul certificatului de tip a indicat că nu are nicio obiecție tehnică referitoare la informațiile prezentate în temeiul punctului 21.A.93, precum și

    (ii)

    titularul certificatului de tip a convenit să colaboreze cu titularul certificatului de tip suplimentar, pentru a asigura îndeplinirea tuturor obligațiilor privind continuitatea navigabilității produsului modificat, prin conformitatea cu dispozițiile de la punctele 21.A.44 și 21.A.118A.

    (c)

    Prin derogare de la litera (b) subpunctele 3 și 4, la cererea solicitantului inclusă în declarația menționată la punctul 21.A.20 litera (d), solicitantul are dreptul de a i se elibera certificatul de tip suplimentar al unei aeronave înainte de a fi demonstrat conformitatea cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională, sub rezerva demonstrării de către solicitant a acestei conformități înaintea datei la care datele respective urmează să fie efectiv utilizate.

    (d)

    Un certificat de tip suplimentar se limitează la configurația sau configurațiile specifice din certificatul de tip care fac obiectul modificării majore aferente.”

    23.

    La punctul 21.A.130, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    O declarație de conformitate include toate elementele de mai jos:

    1.

    pentru fiecare produs, piesă sau echipament, o declarație prin care se atestă faptul că produsul, piesa sau echipamentul este conform cu datele de proiectare aprobate și poate fi exploatat în siguranță;

    2.

    pentru fiecare aeronavă, o declarație prin care se garantează faptul că respectiva aeronavă a fost verificată la sol și în zbor, conform dispozițiilor de la punctul 21.A.127 litera (a);

    3.

    pentru fiecare motor sau elice cu pas variabil, o declarație care să ateste că producătorul a supus motorul sau elicea cu pas variabil unui test de funcționare final în conformitate cu punctul 21.A.128;

    4.

    în plus, în cazul cerințelor de protecție a mediului:

    (i)

    o declarație conform căreia motorul finalizat se află în conformitate cu cerințele aplicabile privind emisiile de evacuare ale motorului la data de fabricație a motorului; și

    (ii)

    o declarație din care să reiasă că avionul finalizat se află în conformitate cu cerințele aplicabile privind emisiile de CO2 la data eliberării primului certificat de navigabilitate.”

    24.

    La punctul 21.A.145, literele (b) și (c) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(b)

    în ceea ce privește toate datele necesare referitoare la navigabilitate și mediu:

    1.

    organizației de producție i s-au transmis aceste date de către Agenție și de către titularul sau solicitantul certificatului de tip, certificatului de tip restrictiv sau aprobării de proiect, inclusiv orice derogare acordată de la cerințele de reducere a generării de CO2, pentru a determina conformitatea cu datele de proiectare aplicabile;

    2.

    organizația de producție a stabilit o procedură prin care se asigură încorporarea corectă în datele sale de producție a datelor referitoare la navigabilitate și la mediu; și

    3.

    aceste date sunt actualizate și puse la dispoziția întregului personal care trebuie să aibă acces la astfel de date pentru a-și îndeplini obligațiile profesionale;

    (c)

    în ceea ce privește managementul și personalul:

    1.

    organizația de producție a numit un director care răspunde în fața autorității competente. Responsabilitățile directorului în cadrul organizației constau în a asigura că întreaga producție este realizată la standardele impuse și că organizația de producție se află permanent în conformitate cu datele și procedurile identificate în prezentarea menționată la punctul 21.A.143;

    2.

    organizația de producție a desemnat o persoană sau un grup de persoane, identificate împreună cu nivelul lor de autoritate, pentru a asigura menținerea organizației în conformitate cu cerințele prezentei anexe (partea 21). Persoana (persoanele) acționează sub directa autoritate a directorului responsabil menționat la subpunctul 1. Persoana sau persoanele desemnate trebuie să aibă capacitatea de a demonstra că dețin pregătirea, cunoștințele și experiența necesare executării responsabilităților asumate;

    3.

    membrilor personalului de la toate nivelurile le-a fost conferită autoritatea care să le permită să-și execute responsabilitățile alocate și că există o coordonare deplină și eficace în cadrul organizației de producție cu privire la aspectele legate de datele referitoare la navigabilitate și la mediu.”

    25.

    La punctul 21.A.147, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    După eliberarea unei aprobări de organizație de producție, orice modificare a aprobării de organizație de producție, semnificativă pentru demonstrarea conformității sau în ceea ce privește navigabilitatea și caracteristicile referitoare la mediu ale produsului, piesei sau echipamentului, în special modificările aduse sistemului de calitate, se aprobă de către autoritatea competentă. Cererea de aprobare se prezintă în scris autorității competente, iar organizația demonstrează autorității competente, înainte de a da curs modificării, faptul că se conformează dispozițiilor din prezentul capitol.”

    26.

    La punctul 21.A.174, litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

    „(b)

    Fiecare cerere pentru un certificat de navigabilitate sau certificat de navigabilitate restrictiv include:

    1.

    clasa certificatului de navigabilitate pentru care se face cererea;

    2.

    în ceea ce privește o aeronavă nouă, următoarele:

    (i)

    o declarație de conformitate:

    eliberată în temeiul punctului 21.A.163 litera (b); sau

    eliberată în temeiul punctului 21.A.130 și validată de autoritatea competentă; sau

    pentru o aeronavă importată, o declarație, semnată de autoritatea exportatoare, care certifică faptul că aeronava este conformă cu un proiect aprobat de Agenție;

    (ii)

    o fișă de masă și centraj, însoțită de instrucțiunile de încărcare; și

    (iii)

    manualul de zbor, atunci când existența sa este impusă de specificațiile de certificare aplicabile aeronavei respective;

    3.

    în ceea ce privește o aeronavă folosită:

    (i)

    care provine dintr-un stat membru, un certificat de navigabilitate eliberat în conformitate cu partea M;

    (ii)

    care provine dintr-un stat nemembru:

    o declarație din partea autorității competente a statului în care este sau a fost înmatriculată aeronava, care să reflecte starea de navigabilitate a aeronavei în registrul său, în momentul transferului;

    o fișă de masă și centraj, însoțită de instrucțiunile de încărcare;

    manualul de zbor, atunci când existența sa este impusă de codul de navigabilitate aplicabil aeronavei respective;

    înregistrări istorice, pentru a stabili standardul de producție, modificare și întreținere a aeronavei, inclusiv toate limitele asociate unui certificat de navigabilitate restrictiv, conform punctului 21.B.327;

    o recomandare pentru eliberarea unui certificat de navigabilitate sau a unui certificat de navigabilitate restrictiv și a unui certificat de revizuire a navigabilității, în urma unei revizuiri a navigabilității în conformitate cu partea M; precum și

    data la care a fost eliberat primul certificat de navigabilitate și, dacă se aplică standardele din anexa 16 volumul III, datele privind valorile metrice ale CO2.”

    27.

    Punctul 21.A.231 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.231   Domeniul de aplicare

    Prezentul capitol stabilește procedura pentru aprobarea organizațiilor de proiectare, precum și normele care reglementează drepturile și obligațiile solicitanților și titularilor unor astfel de aprobări. În prezentul capitol, trimiterile la certificatele de tip includ certificatele de tip și certificatele de tip restrictive.”

    28.

    Punctul 21.A.251 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.251   Condiții de aprobare

    Termenii autorizării trebuie să identifice tipurile de lucrări de proiectare, categoriile de produse, piese și echipamente pentru care organizația de proiectare deține o autorizare de organizație de proiectare, precum și funcțiile și sarcinile pe care organizația este autorizată să le îndeplinească în ceea ce privește navigabilitatea, adecvarea operațională și caracteristicile de mediu ale produselor. În ceea ce privește aprobările de organizație de proiectare care acoperă certificarea de tip sau autorizația ETSO pentru unitățile auxiliare de alimentare (APU), condițiile de aprobare trebuie să conțină, în plus, lista produselor sau a unităților auxiliare de alimentare. Aceste condiții fac parte integrantă din aprobarea de organizație de proiectare.”

    29.

    Punctul 21.A.258 se modifică după cum urmează:

    (a)

    litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    Atunci când, pe parcursul investigațiilor menționate la punctele 21.A.257 și 21.B.100, se constată existența unor dovezi obiective care demonstrează neconformitatea titularului unei aprobări de organizație de proiectare cu cerințele aplicabile din prezenta anexă, constatarea se clasifică după cum urmează:

    1.

    o constatare de «nivelul 1» reprezintă orice neconformitate cu cerințele din prezenta anexă care poate conduce la neconformități necontrolate cu cerințele aplicabile și poate afecta siguranța aeronavei;

    2.

    o constatare de «nivelul 2» reprezintă orice neconformitate cu cerințele din prezenta anexă care nu este clasificată drept constatare de «nivelul 1».”;

    (b)

    literele (c) și (d) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(c)

    După primirea unei notificări de constatări în cadrul procedurilor administrative aplicabile stabilite de Agenție:

    1.

    în cazul unei constatări de «nivelul 1», titularul unei aprobări de organizație de proiectare trebuie să demonstreze, într-un mod considerat satisfăcător de către Agenție, că a întreprins acțiuni corective într-un termen de cel mult 21 de zile lucrătoare de la confirmarea scrisă a constatării;

    2.

    în cazul unei constatări de «nivelul 2», titularul unei aprobări de organizație de proiectare trebuie să demonstreze, într-un mod considerat satisfăcător de către Agenție, că a întreprins acțiuni corective într-un termen stabilit de Agenție, care este adecvat ținând cont de natura constatării și care nu depășește inițial trei luni. Agenția poate prelungi respectivul termen inițial dacă consideră că natura constatării permite o astfel de prelungire și dacă solicitantul a depus un plan de acțiuni corective pe care Agenția îl consideră satisfăcător; precum și

    3.

    o constatare de «nivelul 3» nu necesită o acțiune imediată din partea titularului aprobării de organizație de proiectare.

    (d)

    În cazul constatărilor de «nivelul 1» sau de «nivelul 2», aprobarea de organizație de proiectare poate face obiectul unei suspendări sau al unei retrageri parțiale sau totale în cadrul procedurilor administrative aplicabile stabilite de Agenție. În acest caz, titularul unei aprobări de organizație de proiectare trebuie să furnizeze în timp util confirmarea de primire a notificării referitoare la suspendarea sau retragerea aprobării de organizație de proiectare.”

    30.

    Punctul 21.A.263 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.263   Prerogative

    (a)

    (Rezervat)

    (b)

    (Rezervat)

    (c)

    Un titular al unei aprobări de organizație de proiectare are dreptul, în limita condițiilor sale de aprobare stabilite de Agenție, și în cadrul procedurilor relevante ale sistemului de asigurare a calității proiectului:

    1.

    să clasifice modificările unui certificat de tip sau ale unui certificat de tip suplimentar, precum și proiectele de reparații ca «majore» sau «minore»;

    2.

    să aprobe modificările minore ale unui certificat de tip sau ale unui certificat de tip suplimentar, precum și proiectele de reparații minore;

    3.

    (Rezervat);

    4.

    (Rezervat);

    5.

    să aprobe anumite proiecte de reparații majore în temeiul capitolului M, care vizează produse sau unități de alimentare auxiliare (APU);

    6.

    să aprobe, pentru anumite aeronave, condițiile de zbor în care permisele de zbor pot fi eliberate în conformitate cu punctul 21.A.710 litera (a) subpunctul 2, cu excepția permiselor de zbor eliberate în scopul prevăzut la punctul 21.A.701 litera (a) subpunctul 15;

    7.

    să elibereze un permis de zbor în conformitate cu punctul 21.A.711 litera (b) pentru o aeronavă pe care a proiectat-o sau a modificat-o sau pentru care a aprobat, în conformitate cu punctul 21.A.263 litera (c) subpunctul 6, condițiile de zbor în care poate fi eliberat permisul de zbor și atunci când însuși titularul unei aprobări de organizație de proiectare:

    (i)

    controlează configurația aeronavei; și

    (ii)

    atestă conformitatea cu condițiile de proiectare aprobate pentru zborul respectiv;

    8.

    să aprobe anumite modificări majore ale unui certificat de tip în temeiul capitolului D; precum și

    9.

    să elibereze anumite certificate de tip suplimentare în temeiul capitolului E și să aprobe anumite modificări majore ale respectivelor certificate.”

    31.

    Punctul 21.A.265 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.A.265   Obligațiile titularului

    În limita condițiilor sale de aprobare stabilite de Agenție, titularul unei aprobări de organizație de proiectare trebuie:

    (a)

    să păstreze manualul prevăzut la punctul 21.A.243 în conformitate cu sistemul de asigurare a calității proiectului;

    (b)

    să se asigure că prezentul manual sau procedurile relevante incluse prin referințe încrucișate sunt utilizate ca document de lucru de bază în cadrul organizației;

    (c)

    să se asigure că proiectarea produselor sau modificările sau reparațiile acestora sunt conforme cu specificațiile și cerințele aplicabile și nu prezintă caracteristici care afectează siguranța;

    (d)

    să furnizeze Agenției declarații și documentația aferentă care să confirme conformitatea cu litera (c), cu excepția proceselor de aprobare desfășurate în conformitate cu punctul 21.A.263 litera (c);

    (e)

    să furnizeze Agenției date și informații referitoare la acțiunile necesare în temeiul punctului 21.A.3B;

    (f)

    să determine, în conformitate cu punctul 21.A.263 litera (c) subpunctul 6, condițiile de zbor în care poate fi eliberat un permis de zbor;

    (g)

    să stabilească, în conformitate cu punctul 21.A.263 litera (c) subpunctul 7, conformitatea cu punctul 21.A.711 literele (b) și (e) înainte de a elibera un permis de zbor pentru o aeronavă;

    (h)

    să indice – pentru datele și informațiile emise sub autoritatea organizației de proiectare aprobate, în limita condițiilor sale de aprobare stabilite de Agenție – următoarea mențiune: «Conținutul tehnic al prezentului document este aprobat sub autoritatea DOA ref. AESA. 21J. [XXXX]».”

    32.

    Punctul 21.A.431A se modifică după cum urmează:

    (a)

    litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    Prezentul capitol stabilește procedura pentru aprobarea unui proiect de reparații al unui produs, al unei piese sau al unui echipament și stabilește drepturile și obligațiile solicitanților și ale titularilor respectivelor aprobări.”;

    (b)

    literele (c) și (d) se înlocuiesc cu următorul text:

    „(c)

    O «reparație» înseamnă eliminarea defecțiunilor și/sau revenirea la o stare de navigabilitate corespunzătoare după punerea inițială în serviciu de către producător a oricărui produs, piesă sau echipament.

    (d)

    Eliminarea defecțiunilor prin înlocuirea pieselor sau a echipamentelor, fără necesitatea unei activități de proiectare, este considerată sarcină de întreținere și, prin urmare, nu necesită o aprobare în temeiul prezentei anexe.”;

    (c)

    se adaugă următoarea literă (f):

    „(f)

    În prezentul capitol, trimiterile la certificatele de tip includ certificatele de tip și certificatele de tip restrictive.”

    33.

    Punctul 21.A.432B se modifică după cum urmează:

    (a)

    litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    Un solicitant de aprobare a unui proiect de reparații majore își demonstrează capacitatea prin deținerea unei aprobări de organizație de proiectare, eliberată de Agenție în conformitate cu capitolul J.”;

    (b)

    litera (c) se înlocuiește cu următorul text:

    „(c)

    Prin derogare de la litera (a), în cazul produselor menționate la punctul 21.A.14 litera (c), un solicitant își poate demonstra capacitatea obținând acceptarea de către Agenție a programului de certificare al solicitantului, stabilit în conformitate cu punctul 21.A.432C litera (b).”

    34.

    Se introduce punctul 21.A.432C, cu următorul text:

    „21.A.432C   Cererea de aprobare a unui proiect de reparații

    (a)

    O cerere de aprobare a unui proiect de reparații se efectuează în forma și modul stabilite de Agenție.

    (b)

    O cerere de aprobare a unui proiect de reparații majore include sau este suplimentată ulterior depunerii cererii inițiale cu un program de certificare compus din:

    1.

    o descriere a defecțiunilor și a proiectului de reparații, cu identificarea configurației proiectului de tip conform căruia se efectuează reparația;

    2.

    o identificare a tuturor aspectelor proiectului de tip și ale manualelor aprobate, care sunt modificate sau vizate de proiectul de reparații;

    3.

    o identificare a oricăror noi investigații necesare pentru a demonstra conformitatea proiectul de reparații și a aspectelor vizate de proiectul de reparații cu baza certificării de tip inclusă ca referință fie în certificatul de tip, fie în certificatul de tip suplimentar, fie în autorizația ETSO pentru APU, după caz;

    4.

    orice revizuiri propuse ale bazei certificării de tip inclusă ca referință fie în certificatul de tip, fie în certificatul de tip suplimentar, fie în autorizația ETSO pentru APU, după caz;

    5.

    o propunere privind o defalcare a programului de certificare pe grupe semnificative de activități și date de demonstrare a conformității, inclusiv mijloacele și procesul propuse a fi urmate pentru a demonstra conformitatea cu punctul 21.A.433 litera (a) subpunctul 1, precum și trimiteri la documentele de conformitate aferente;

    6.

    o propunere de evaluare a grupelor semnificative de activități și date de demonstrare a conformității care abordează probabilitatea existenței unei neconformități neidentificate cu baza certificării de tip și impactul potențial al respectivei neconformități asupra siguranței produsului. Evaluarea propusă ia în seamă cel puțin elementele prevăzute la punctul 21.B.100 litera (a) subpunctele 1-4. Pe baza acestei evaluări, cererea include o propunere privind implicarea Agenției în verificarea activităților și datelor de demonstrare a conformității; precum și

    7.

    o specificație din care să rezulte dacă datele de certificare au fost sau vor fi pregătite în întregime de către solicitant sau pe baza unei înțelegeri cu proprietarul datelor de certificare de tip.”

    35.

    Punctele 21.A.433 și 21.A.435 se înlocuiesc cu următorul text:

    „21.A.433   Cerințe pentru aprobarea unui proiect de reparații

    (a)

    Un proiect de reparații se aprobă numai:

    1.

    atunci când s-a dovedit, respectând programul de certificare menționat la punctul 21.A.432C litera (b), că proiectul de reparații respectă baza certificării de tip inclusă ca referință fie în certificatul de tip, fie în certificatul de tip suplimentar, fie în autorizația ETSO pentru APU, după caz, precum și orice modificări stabilite și notificate de către Agenție în conformitate cu punctul 21.B.450;

    2.

    atunci când a fost declarată conformitatea cu baza certificării de tip care se aplică în conformitate cu litera (a) subpunctul 1, iar justificările conformității au fost înregistrate în documentele de conformitate;

    3.

    atunci când nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța produsului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea; precum și

    4.

    atunci când solicitantul a specificat că a furnizat date de certificare pe baza unei înțelegeri cu proprietarul datelor de certificare de tip în conformitate cu punctul 21.A.432C litera (b) subpunctul 7:

    (i)

    atunci când titularul a indicat că nu are nicio obiecție tehnică referitoare la informațiile prezentate în temeiul literei (a) subpunctul 2; precum și

    (ii)

    atunci când titularul a convenit să colaboreze cu titularul aprobării unui proiect de reparații, pentru a asigura îndeplinirea tuturor obligațiilor privind continuitatea navigabilității produsului modificat prin respectarea dispozițiilor de la punctul 21.A.451.

    (b)

    Solicitantul prezintă Agenției declarația menționată la litera (a) subpunctul 2 și, la cererea Agenției, toate datele doveditoare necesare.

    21.A.435   Clasificarea și aprobarea proiectelor de reparații

    (a)

    Un proiect de reparații este clasificat ca fiind «major» sau «minor» în conformitate cu criteriile prevăzute la punctul 21.A.91 pentru o modificare a certificatului de tip.

    (b)

    Un proiect de reparații se clasifică și se aprobă numai de către:

    1.

    Agenție; sau

    2.

    o organizație de proiectare aprobată, în limita prerogativelor sale prevăzute la 21.A.263 litera (c) subpunctele 1, 2 și 5, astfel cum sunt consemnate în condițiile de aprobare.”

    36.

    Punctul 21.A.437 se elimină.

    37.

    Punctele 21.A.604, 21.A.605 și 21.A.606 se înlocuiesc cu următorul text:

    „21.A.604   Autorizația ETSO pentru o unitate de alimentare auxiliară (APU)

    În ceea ce privește o autorizație ETSO pentru o APU:

    (a)

    prin derogare de la punctele 21.A.603, 21.A.610 și 21.A.615, se aplică următoarele puncte: punctele 21.A.15, 21.A.20, 21.A.21, 21.A.31, 21.A.33, 21.A.44, 21.B.75 și 21.B.80. Cu toate acestea, în conformitate cu punctul 21.A.606, în locul certificatului de tip se eliberează o autorizație ETSO;

    (b)

    prin derogare de la punctul 21.A.611, cerințele din capitolul D se aplică aprobării modificărilor proiectului de către titularul autorizației ETSO pentru APU și cerințele din capitolul E se aplică aprobării modificărilor proiectului de către alți solicitanți. În cazul în care se aplică cerințele din capitolul E, se eliberează o autorizație ETSO separată în locul unui certificat de tip suplimentar; precum și

    (c)

    cerințele din capitolul M se aplică aprobării proiectelor de reparații.

    21.A.605   Cerințe în materie de date

    (a)

    Solicitantul prezintă Agenției următoarele documente:

    1.

    un program de certificare pentru autorizația ETSO, care să indice mijloacele de demonstrare a conformării cu punctul 21.A.606 litera (b);

    2.

    o declarație de conformitate, care să ateste faptul că solicitantul a îndeplinit cerințele din prezentul capitol;

    3.

    o declarație referitoare la proiect și performanțe (DDP), care să indice că solicitantul a demonstrat că respectivul articol respectă ETSO aplicabile, în conformitate cu programul de certificare;

    4.

    o copie a datelor tehnice solicitate în ETSO aplicabile;

    5.

    prezentarea sau o trimitere la prezentarea menționată la punctul 21.A.143, în scopul obținerii unei aprobări de organizație de producție corespunzătoare, în condițiile prevăzute în capitolul G, sau manualul sau o trimitere la manual indicat la punctul 21.A.125A litera (b), în scopul fabricării în condițiile prevăzute în capitolul F, fără aprobare de organizație de producție;

    6.

    pentru un APU, manualul sau o referire la manualul menționat la punctul 21.A.243, în scopul obținerii unei aprobări de organizație de proiectare corespunzătoare în condițiile prevăzute în capitolul J;

    7.

    pentru toate celelalte articole, procedurile sau o trimitere la procedurile menționate la punctul 21.A.602B litera (b) subpunctul 2.

    (b)

    Solicitantul raportează Agenției orice dificultate sau eveniment întâlnit pe parcursul procesului de aprobare, care ar putea avea un impact semnificativ asupra autorizației ETSO.

    21.A.606   Cerințe pentru eliberarea unei autorizații ETSO

    Pentru a i se elibera o autorizație ETSO, solicitantul:

    (a)

    își demonstrează capacitatea în conformitate cu punctul 21.A.602B;

    (b)

    demonstrează că articolul este conform cu condițiile tehnice ale ETSO aplicabile sau cu abaterile de la acestea aprobate în conformitate cu punctul 21.A.610, dacă este cazul;

    (c)

    respectă cerințele din prezentul capitol; precum și

    (d)

    declară că nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța articolului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea.”

    38.

    La punctul 21.A.701 se adaugă punctul 16:

    „16.

    pilotarea unei aeronave în scop de diagnosticare sau pentru verificarea funcționării unuia sau mai multor sisteme, piese sau echipamente după întreținere.”

    39.

    La punctul 21.B.5, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

    „(a)

    Prezenta secțiune stabilește procedura pe care trebuie să o urmeze autoritatea competentă atunci când își exercită sarcinile și responsabilitățile legate de eliberarea, întreținerea, modificarea, suspendarea și retragerea certificatelor, aprobărilor și autorizațiilor menționate în prezenta anexă I.”

    40.

    În secțiunea B, capitolul B se înlocuiește cu următorul text:

    „CAPITOLUL B –   CERTIFICATE DE TIP ȘI CERTIFICATE DE TIP RESTRICTIVE

    21.B.70   Specificații de certificare

    În conformitate cu articolul 76 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2018/1139, Agenția emite specificații de certificare și alte specificații detaliate, inclusiv specificații de certificare pentru navigabilitate, pentru datele privind conformitatea operațională și pentru protecția mediului, pe care autoritățile, organizațiile și personalul competent le pot utiliza pentru a demonstra conformitatea produselor, pieselor și echipamentelor cu cerințele esențiale aplicabile stabilite în anexele II, IV și V la regulamentul respectiv, precum și cu cerințele de protecția mediului prevăzute la articolul 9 alineatul (2) din regulamentul respectiv și în anexa III la acesta. Specificațiile trebuie să fie suficient de detaliate și specifice pentru a indica solicitanților condițiile în care se eliberează, se modifică sau se suplimentează certificatele.

    21.B.75   Condiții speciale

    (a)

    Agenția prevede specificații tehnice speciale detaliate, denumite «condiții speciale», pentru un produs, în cazul în care specificațiile de certificare aferente nu cuprind standarde de siguranță adecvate sau corespunzătoare pentru produs, deoarece:

    1.

    produsul are caracteristici de proiectare noi sau inedite în raport cu practicile de proiectare pe care se bazează specificațiile de certificare aplicabile;

    2.

    utilizarea prevăzută a produsului este neconvențională; sau

    3.

    experiența acumulată în privința unor produse similare aflate în exploatare sau a unor produse care prezintă caracteristici similare de proiectare sau riscuri nou identificate a arătat că pot apărea situații de risc pentru siguranță.

    (b)

    Condițiile speciale cuprind standardele de siguranță pe care Agenția le consideră necesare pentru a stabili un nivel de siguranță echivalent cu cel stabilit prin specificațiile de certificare aplicabile.

    21.B.80   Baza certificării de tip pentru un certificat de tip sau un certificat de tip restrictiv

    Agenția stabilește și notifică solicitantului unui certificat de tip sau al unui certificat de tip restrictiv baza certificării de tip. Baza certificării de tip constă în:

    (a)

    specificațiile de certificare pentru navigabilitate indicate de Agenție din rândul celor aplicabile produsului la data depunerii cererii pentru respectivul certificat, cu excepția cazului în care:

    1.

    solicitantul alege să se conformeze sau are obligația să se conformeze, în temeiul punctului 21.A.15 litera (f), specificațiilor de certificare care au devenit aplicabile după data depunerii cererii. Dacă un solicitant decide să se conformeze unei anumite specificații de certificare care a devenit aplicabilă după data depunerii cererii, Agenția include în baza certificării de tip orice alte specificații de certificare direct legate de aceasta; sau

    2.

    Agenția acceptă orice alternativă la o specificație de certificare indicată care nu poate fi respectată, pentru care s-au găsit factori compensatori care oferă un nivel de siguranță echivalent; sau

    3.

    Agenția acceptă sau prevede alte mijloace care:

    (i)

    în cazul unui certificat de tip, demonstrează îndeplinirea cerințelor esențiale din anexa II la Regulamentul (UE) 2018/1139; sau

    (ii)

    în cazul unui certificat de tip restrictiv, oferă un nivel de siguranță adecvat din punctul de vedere al utilizării prevăzute; precum și

    (b)

    orice condiție specială prevăzută de Agenție în conformitate cu punctul 21.B.75 litera (a).

    21.B.82   Baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională pentru un certificat de tip sau un certificat de tip restrictiv al unei aeronave

    Agenția stabilește baza certificării pentru datele privind conformitatea operațională și o notifică solicitantului unui certificat de tip sau al unui certificat de tip restrictiv pentru o aeronavă. Baza certificării pentru datele privind conformitatea operațională constă în:

    (a)

    specificațiile de certificare pentru datele privind conformitatea operațională indicate de Agenție dintre cele aplicabile aeronavei la data depunerii cererii sau la data depunerii suplimentului de cerere pentru datele privind conformitatea operațională, în funcție de care este mai recentă, cu excepția cazului în care:

    1.

    solicitantul alege să se conformeze sau are obligația să se conformeze, în temeiul punctului 21.A.15 litera (f), specificațiilor de certificare care au devenit aplicabile după data depunerii cererii; Dacă un solicitant decide să se conformeze unei anumite specificații de certificare care a devenit aplicabilă după data depunerii cererii, Agenția include în baza certificării de tip orice alte specificații de certificare direct legate de aceasta; sau

    2.

    Agenția acceptă sau prevede mijloace alternative pentru a demonstra conformarea cu cerințele esențiale relevante din anexele II, III, IV și V la Regulamentul (UE) 2018/1139;

    (b)

    orice condiție specială prevăzută de Agenție în conformitate cu punctul 21.B.75 litera (a).

    21.B.85   Indicarea cerințelor de protecție a mediului și a specificațiilor de certificare aplicabile în cazul unui certificat tip sau al unui certificat de tip restrictiv

    (a)

    Agenția indică și notifică solicitantului unui certificat de tip sau unui certificat de tip restrictiv pentru o aeronavă, al unui certificat de tip suplimentar sau al unei modificări majore a unui certificat de tip sau a unui certificat de tip suplimentar, cerințele privind nivelul de zgomot aplicabile stabilite în capitolul 1 partea II volumul I al anexei 16 la Convenția de la Chicago și:

    1.

    pentru avioane cu reacție subsonice, din capitolele 2, 3, 4 și 14;

    2.

    pentru avioane cu elice, din capitolele 3, 4, 5, 6, 10, și 14;

    3.

    pentru elicoptere, din capitolele 8 și 11;

    4.

    pentru avioane supersonice, din capitolul 12; precum și

    5.

    pentru avioane cu rotor basculant, din capitolul 13.

    (b)

    Agenția indică și notifică solicitantului menționat la litera (a) cerințele aplicabile privind nivelul de emisii pentru prevenirea emisiilor intenționate de combustibil nears, stabilite în capitolele 1 și 2 partea II volumul II al anexei 16 la Convenția de la Chicago.

    (c)

    Agenția indică și notifică solicitantului menționat la litera (a) cerințele aplicabile privind nivelul de emisii de fum, gazoase și de particule ale motoarelor, stabilite în capitolul 1 partea III volumul II al anexei 16 la Convenția de la Chicago și

    1.

    pentru emisiile de fum și gazoase provenite de la motoarele turboreactoare și turboventilatoare destinate propulsiei numai la viteze subsonice, din capitolul 2;

    2.

    pentru emisiile de fum și gazoase provenite de la motoarele turboreactoare și turboventilatoare destinate propulsiei la viteze supersonice, din capitolul 3; și

    3.

    pentru emisiile de particule provenite de la motoarele turboreactoare și turboventilatoare destinate propulsiei numai la viteze subsonice, din capitolul 4.

    (d)

    Agenția indică și notifică solicitantului menționat la litera (a) cerințele aplicabile privind nivelul de emisii de CO2 ale avioanelor, stabilite în capitolul 1 partea II volumul III al anexei 16 la Convenția de la Chicago și

    1.

    pentru avioane cu reacție subsonice, din capitolul 2; precum și

    2.

    pentru avioane cu elice subsonice, din capitolul 2.

    21.B.100   Nivelul de implicare

    (a)

    Agenția stabilește implicarea sa în verificarea activităților și datelor de demonstrare a conformității în ceea ce privește cererea de certificat de tip, de certificat de tip restrictiv, de aprobare a unei modificări majore, de certificat de tip suplimentar, de aprobare a unui proiect de reparații majore sau de autorizație ETSO pentru APU. Agenția procedează în acest sens pe baza unei evaluări a grupelor semnificative de activități de demonstrare a conformității din cadrul programului de certificare. Evaluarea respectivă trebuie să abordeze:

    probabilitatea unei neconformități neidentificate cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională sau cu cerințele de protecție a mediului; precum și

    impactul potențial al respectivei neconformități asupra siguranței produsului sau asupra protecției mediului

    și examinează cel puțin următoarele elemente:

    1.

    caracteristicile noi sau inedite ale proiectului de certificare, inclusiv de aspectele legate de managementul operațional, organizațional și al cunoștințelor;

    2.

    complexitatea proiectului și/sau a demonstrării conformității;

    3.

    caracterul critic al proiectului sau al tehnologiei și riscurile în materie de siguranță și de mediu aferente, inclusiv cele identificate în proiecte similare; precum și

    4.

    performanța și experiența organizației de proiectare a solicitantului în domeniul în cauză.

    (b)

    Pentru aprobarea unui proiect de reparații minore, pentru o modificare minoră sau pentru autorizația ETSO alta decât pentru APU, Agenția stabilește implicarea sa la nivelul întregului proiect de certificare, ținând seama de orice caracteristici noi sau inedite, de complexitatea proiectului și/sau a demonstrării conformității, de caracterul critic al proiectului sau al tehnologiei, precum și de performanța și experiența organizației de proiectare a solicitantului.

    (c)

    Agenția notifică solicitantului care este gradul ei de implicare și își actualizează gradul de implicare atunci când acest lucru este justificat de informații care au un impact semnificativ asupra riscurilor evaluate anterior în conformitate cu litera (a) sau (b). Agenția notifică solicitantului modificarea gradului său de implicare.

    21.B.103   Eliberarea unui certificat de tip sau a unui certificat de tip restrictiv

    (a)

    Agenția eliberează un certificat de tip sau un certificat de tip restrictiv pentru o aeronavă, un motor sau o elice, dacă:

    1.

    solicitantul a respectat punctul 21.A.21;

    2.

    Agenția, prin verificările demonstrării conformității efectuate în conformitate cu implicarea sa stabilită în temeiul punctului 21.B.100, nu a constatat nicio neconformitate cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională atunci când este aplicabilă conform punctului 21.B.82 și cu cerințele de protecție a mediului; precum și

    3.

    nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța produsului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea.

    (b)

    Prin derogare de la litera (a), la cererea solicitantului inclusă în declarația menționată la punctul 21.A.20 litera (d), Agenția poate elibera un certificat de tip al unei aeronave înainte de demonstrarea conformității cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională, cu condiția ca solicitantul să demonstreze această conformitate înaintea datei la care datele respective vor fi efectiv utilizate.”

    41.

    În secțiunea B, capitolul D se înlocuiește cu următorul text:

    „21.B.105   Baza certificării de tip, cerințele de protecție a mediului și baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională pentru o modificare majoră a unui certificat de tip

    Agenția stabilește baza certificării de tip aplicabile, cerințele de protecție a mediului și, în cazul unei modificări care afectează datele privind conformitatea operațională, baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională stabilită în conformitate cu punctul 21.A.101 și le notifică solicitantului unei modificări majore a unui certificat de tip.

    21.B.107   Eliberarea unei aprobări pentru o modificare a unui certificat de tip

    (a)

    Agenția eliberează o aprobare a unei modificări a unui certificat de tip dacă:

    1.

    solicitantul unei aprobări a respectat:

    (i)

    punctul 21.A.95 pentru o modificare minoră; sau

    (ii)

    punctul 21.A.97 pentru o modificare majoră;

    2.

    Agenția, prin verificarea demonstrării conformității efectuate în conformitate cu nivelul său de implicarea stabilit în temeiul literelor (a) sau (b) de la punctul 21.B.100, nu a constatat nicio neconformitate cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională atunci când este aplicabilă conform punctului 21.B.82 și cu cerințele de protecție a mediului, precum și

    3.

    nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța produsului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea.

    (b)

    În cazul unei modificări care afectează datele privind conformitatea operațională, prin derogare de la litera (a) subpunctele 1 și 2, la cererea solicitantului inclusă în declarația menționată la punctul 21.A.20 litera (d), Agenția poate aproba o modificare a unui certificat de tip al unei aeronave înainte de demonstrarea conformității cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională, cu condiția ca solicitantul să demonstreze această conformitate înaintea datei la care datele respective vor fi efectiv utilizate.

    (c)

    Aprobarea modificărilor datelor privind conformitatea operațională este inclusă în aprobarea modificării certificatului de tip.

    (d)

    Aprobarea unei modificări a unui certificat de tip se limitează la configurația sau configurațiile specifice din certificatul de tip care fac obiectul modificării.”

    42.

    În secțiunea B, capitolul E se înlocuiește cu următorul text:

    „În prezentul capitol, trimiterile la certificatele de tip includ certificatele de tip și certificatele de tip restrictive.

    21.B.109   Baza certificării de tip, cerințele de protecție a mediului și baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională pentru un certificat de tip suplimentar

    Agenția stabilește baza certificării de tip aplicabile, cerințele de protecție a mediului și, în cazul unei modificări care afectează datele privind conformitatea operațională, baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională stabilită în conformitate cu punctul 21.A.101 și le notifică solicitantului unui certificat de tip suplimentar.

    21.B.111   Eliberarea unui certificat de tip suplimentar

    (a)

    Agenția eliberează un certificat de tip suplimentar dacă:

    1.

    solicitantul a respectat punctul 21.A.115 litera (b);

    2.

    Agenția, prin verificarea demonstrării conformității efectuate în conformitate cu nivelul de implicarea stabilit în temeiul literei (a) de la punctul 21.B.100, nu a constatat nicio neconformitate cu baza certificării de tip, cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională atunci când este aplicabilă conform punctului 21.B.82 și cu cerințele de protecție a mediului; precum și

    3.

    nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța produsului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea.

    (b)

    În cazul unui certificat de tip suplimentar care afectează datele privind conformitatea operațională, prin derogare de la litera (a) subpunctele 1 și 2, la cererea solicitantului inclusă în declarația menționată la punctul 21.A.20 litera (d), Agenția poate elibera un certificat de tip suplimentar înainte de demonstrarea conformității cu baza de certificare a datelor privind conformitatea operațională, cu condiția ca solicitantul să demonstreze această conformitate înaintea datei la care datele respective vor fi efectiv utilizate.

    (c)

    Aprobarea modificărilor datelor privind conformitatea operațională este inclusă în certificatul de tip suplimentar.

    (d)

    Certificatul de tip suplimentar se limitează la configurația sau configurațiile specifice din certificatul de tip care fac obiectul modificării majore aferente.”

    43.

    Punctul 21.B.326 se înlocuiește cu următorul text:

    „21.B.326   Certificate de navigabilitate

    Autoritatea competentă a statului membru în care s-a efectuat înmatricularea emite un certificat de navigabilitate pentru:

    (a)

    o aeronavă nouă:

    1.

    la prezentarea documentației prevăzute la punctul 21.A.174 litera (b) subpunctul 2;

    2.

    în cazul în care autoritatea competentă a statului membru în care s-a efectuat înmatricularea a stabilit că aeronava este conformă cu proiectul aprobat și poate fi exploatată în siguranță; acest lucru poate presupune inspecții efectuate de către autoritatea competentă a statului membru în care s-a efectuat înmatricularea; precum și

    3.

    în cazul în care autoritatea competentă a statului membru în care s-a efectuat înmatricularea s-a asigurat că aeronava este în conformitate cu cerințele aplicabile privind emisiile de CO2 la data la care a fost emis pentru prima dată certificatul de navigabilitate;

    (b)

    o aeronavă folosită:

    1.

    la prezentarea documentației prevăzute la punctul 21.A.174 litera (b) subpunctul 3, demonstrând următoarele:

    (i)

    aeronava este conformă cu un proiect de tip aprobat în baza unui certificat de tip și a oricărui certificat de tip suplimentar, a oricărei schimbări sau reparații aprobate conform prezentei anexe I (partea 21); și

    (ii)

    au fost respectate dispozițiile aplicabile privind navigabilitatea; și

    (iii)

    aeronava a fost inspectată conform dispozițiilor aplicabile din anexa I (partea M) la Regulamentul (CE) nr. 2042/2003; și

    (iv)

    aeronava se afla în conformitate cu cerințele aplicabile privind emisiile de CO2 la data la care a fost emis pentru prima dată certificatul de navigabilitate;

    2.

    în cazul în care autoritatea competentă a statului membru în care s-a efectuat înmatricularea a stabilit că aeronava este conformă cu proiectul aprobat și poate fi exploatată în siguranță; acest lucru poate presupune inspecții efectuate de către autoritatea competentă a statului membru în care s-a efectuat înmatricularea; și

    3.

    în cazul în care autoritatea competentă a statului membru în care s-a efectuat înmatricularea s-a asigurat că aeronava este în conformitate cu cerințele aplicabile privind emisiile de CO2 la data la care a fost emis pentru prima dată certificatul de navigabilitate.”

    44.

    În secțiunea B, capitolul M se înlocuiește cu următorul text:

    „21.B.450   Baza certificării de tip și cerințele de protecție a mediului pentru o aprobare a unui proiect de reparații

    Agenția indică orice modificări ale bazei certificării de tip incluse ca referință fie în certificatul de tip, fie în certificatul de tip suplimentar, fie în autorizația ETSO pentru APU, după caz, pe care Agenția le consideră necesare pentru a menține un nivel de siguranță egal cu cel stabilit anterior și le notifică solicitantului unui proiect de reparații.

    21.B.453   Eliberarea aprobării unui proiect de reparații

    (a)

    Agenția eliberează o aprobare a unui proiect de reparații majore dacă:

    1.

    solicitantul și-a demonstrat capacitatea în conformitate cu punctul 21.A.432B;

    2.

    solicitantul a respectat punctul 21.A.433;

    3.

    Agenția, prin verificarea demonstrării conformității efectuate în conformitate cu nivelul de implicarea stabilit în temeiul literei (a) de la punctul 21.B.100, nu a constatat nicio neconformitate cu baza certificării de tip și cu cerințele de protecție a mediului; precum și

    4.

    nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța produsului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea.

    (b)

    Agenția eliberează o aprobare a unui proiect de reparații minore, dacă solicitantul a respectat litera (a) subpunctele 2 și 4 și dacă Agenția, prin verificările sale în ceea ce privește demonstrarea conformității, efectuate în conformitate cu nivelul de implicare prevăzut la punctul 21.B.100 litera (b), nu a constatat nicio neconformitate cu baza certificării de tip și cu cerințele de protecție a mediului.”

    45.

    În secțiunea B, capitolul O se înlocuiește cu următorul text:

    „21.B.480   Eliberarea unei autorizații ETSO

    Agenția eliberează o autorizație ETSO dacă:

    (a)

    solicitantul a respectat punctul 21.A.606;

    (b)

    Agenția, prin verificările în ceea ce privește demonstrarea conformității, efectuate în conformitate cu nivelul de implicare prevăzut la punctul 21.B.100 litera (b), nu a constatat nicio neconformitate cu condițiile tehnice ale ETSO aplicabile sau cu abaterile de la acestea aprobate în conformitate cu punctul 21.A.610, dacă este cazul; precum și

    (c)

    nu a fost identificată nicio particularitate sau caracteristică care ar putea afecta siguranța articolului pentru utilizările pentru care se solicită certificarea.”


    Top