Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0577

    Regulamentul delegat (UE) 2017/577 al Comisiei din 13 iunie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la mecanismul de plafonare a volumului și la furnizarea de informații în scopul transparenței și al altor calcule (Text cu relevanță pentru SEE. )

    C/2016/2711

    JO L 87, 31.3.2017, p. 174–182 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 31/03/2017

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2017/577/oj

    31.3.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 87/174


    REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2017/577 AL COMISIEI

    din 13 iunie 2016

    de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la mecanismul de plafonare a volumului și la furnizarea de informații în scopul transparenței și al altor calcule

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (1), în special articolul 5 alineatul (9) și articolul 22 alineatul (4),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) nr. 600/2014 impune autorităților competente și Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) obligația de a efectua un număr semnificativ de calcule pentru a calibra aplicabilitatea regimului de transparență pretranzacționare și posttranzacționare și a obligației de tranzacționare pentru instrumentele financiare derivate, precum și pentru a stabili dacă o firmă de investiții este un operator independent.

    (2)

    Pentru a efectua calculele necesare, atât autoritățile competente, cât și ESMA trebuie să fie în măsură să obțină date fiabile și de înaltă calitate pentru fiecare clasă de active care intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 600/2014. Prin urmare, este necesar să se îmbunătățească atât accesibilitatea, cât și calitatea datelor de care dispun autoritățile competente și ESMA în conformitate cu Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (2) și cu Regulamentul (UE) nr. 600/2014, astfel încât să se poată efectua calculele pentru clasificarea instrumentelor financiare, inclusiv pentru pragurile stabilite în scopul asigurării transparenței pretranzacționare și posttranzacționare și, atunci când este necesar, pentru recalibrările acestor praguri pe baza unor informații mai complete, după ce regimul a fost aplicat pentru o anumită perioadă de timp.

    (3)

    Ar trebuie să se stabilească dispoziții care să specifice, în termeni generali, elementele comune legate de conținutul și formatul datelor care urmează să fie transmise de locurile de tranzacționare, de mecanismele de publicare aprobate (APA) și de furnizorii de sisteme centralizate de raportare (CTP) în scopul asigurării transparenței și al efectuării altor calcule. Aceste dispoziții ar trebui citite în coroborare cu Regulamentele delegate (UE) 2017/587 (3), (UE) 2017/583 (4), (UE) 2017/567 (5), (UE) 2017/565 (6) și (UE) 2016/2020 (7) ale Comisiei, care descriu metodologia și datele necesare pentru efectuarea calculelor relevante și precizează conținutul și sfera de acoperire a datelor necesare pentru efectuarea calculelor în scopul asigurării transparenței. Prin urmare, la efectuarea acestor calcule, conținutul, formatul și calitatea datelor transmise cu privire la locurile de tranzacționare, APA-uri și CTP-uri ar trebui să fie consecvente cu metodologia aplicabilă prevăzută în actele relevante de punere în aplicare a Directivei 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 600/2014.

    (4)

    Cu excepția eventualelor solicitări ad-hoc de date și a calculelor care trebuie efectuate pentru mecanismul de plafonare a volumului, locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile ar trebui să prezinte rapoarte zilnic. Având în vedere sfera largă de acoperire a instrumentelor financiare vizate și volumul mare de date care trebuie prelucrate, aceste rapoarte zilnice permit autorităților competente să prelucreze cu mai multă precizie fișiere de dimensiuni rezonabile și garantează faptul că gestionarea datelor transmise, verificarea calității datelor și prelucrarea datelor sunt realizate în mod eficient și în timp util. Colectarea zilnică a datelor simplifică, de asemenea, obligația privind raportarea datelor a locurilor de tranzacționare, a APA-urilor și a CTP-urilor, scutindu-le de sarcina de a calcula numărul de zile de tranzacționare în cazurile în care se aplică criteriul cantitativ al lichidității și de a agrega datele pentru tranșe de scadență diferite corespunzătoare aceluiași instrument financiar în cazurile în care trebuie să se ia în considerare perioada până la scadență. Centralizarea acestui calcul asigură, de asemenea, o utilizare consecventă a criteriilor pentru toate instrumentele financiare și toate locurile de tranzacționare.

    (5)

    Locurile de tranzacționare ar trebui să stocheze date care să fie complete și care să le permită autorităților competente și ESMA să efectueze calcule exacte. Deși informațiile solicitate sunt trimise de obicei în rapoartele posttranzacționare, în unele cazuri, informațiile necesare pentru efectuarea calculelor nu se limitează la informațiile disponibile în rapoartele respective. Printre acestea se numără, de exemplu, informațiile privind tranzacțiile executate pe baza unor ordine care au beneficiat de derogarea aplicabilă ordinelor de dimensiuni mari. Aceste informații nu ar trebui incluse în rapoartele de tranzacționare întrucât ar putea expune astfel de tranzacții unui risc de impact negativ pe piață. Cu toate acestea, dat fiind că informațiile respective ar putea fi necesare pentru a permite autorităților competente să efectueze calcule precise, acestea ar trebui stocate în mod corespunzător de locurile de tranzacționare, APA-uri și CTP-uri și ar trebui comunicate autorităților competente și ESMA atunci când este necesar. Locurile de tranzacționare ar trebui să se asigure că diseminează în mod corespunzător informațiile care trebuie furnizate autorităților competente și ESMA. Tranzacțiile efectuate pe baza ordinelor de dimensiuni mari ar trebui să fie identificate în mod clar în raportul lor către CTP-uri.

    (6)

    Datele ar trebui colectate din surse variate întrucât o singură sursă s-ar putea să nu conțină întotdeauna un set complet de date pentru o clasă de active sau chiar pentru un anumit instrument financiar. Prin urmare, pentru a permite autorităților competente și ESMA să obțină și să consolideze date de înaltă calitate din surse variate, locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile ar trebui să utilizeze, atunci când sunt disponibile, specificații prestabilite în ceea ce privește conținutul și formatul datelor, astfel încât acestea să poată fi colectate mai ușor și într-un mod mai eficient din punctul de vedere al costurilor.

    (7)

    Având în vedere caracterul sensibil al calculelor necesare și potențialele consecințe comerciale asupra locurilor de tranzacționare, a emitenților și a altor participanți pe piață pe care le-ar putea avea publicarea de informații incorecte, care ar putea conduce, în cazul mecanismului de plafonare a volumului, la suspendarea utilizării derogărilor pentru un anumit loc de tranzacționare sau în întreaga Uniune pentru un anumit instrument financiar, este esențial să se clarifice formatul datelor care trebuie transmise autorităților competente și ESMA pentru a stabili canale de comunicare eficiente cu locurile de tranzacționare și cu CTP-urile și pentru a asigura publicarea corectă și în timp util a datelor solicitate.

    (8)

    Regulamentul (UE) nr. 600/2014 impune ESMA obligația de a publica, pentru instrumentele financiare în cazul cărora se aplică mecanismul de plafonare a volumului, măsurări ale volumului total al tranzacțiilor din ultimele 12 luni și ale procentajelor tranzacțiilor efectuate atât în temeiul derogării de la tranzacția negociată, cât și al derogării de la prețul de referință pentru întreaga Uniune și pentru fiecare loc de tranzacționare în ultimele 12 luni. În cazul instrumentelor financiare tranzacționate în mai multe monede, este necesar să se convertească volumele executate în monede diferite într-o singură monedă comună, astfel încât să se permită agregarea volumelor respective și efectuarea calculele necesare. Prin urmare, ar trebui prevăzute metodologia și cursurile de schimb valutar care trebuie utilizate pentru a converti, dacă este necesar, volumele tranzacțiilor.

    (9)

    În scopul mecanismului de plafonare a volumului, locurile de tranzacționare ar trebui să aibă obligația de a raporta volumele tranzacțiilor executate în temeiul derogării de la prețul de referință și, pentru instrumentele lichide, în temeiul derogării de la tranzacția negociată. Având în vedere că derogările se aplică ordinelor, și nu tranzacțiilor, este important să se clarifice faptul că volumele care trebuie raportate ar trebui să includă toate tranzacțiile cu marcajul „RFPT” (tranzacție la prețul de referință) sau „NLIQ” (tranzacție negociată cu instrumente financiare lichide) în vederea publicării posttranzacționare a tranzacțiilor și astfel cum se prevede în Regulamentul delegat (UE) 2017/587. În cazul în care o tranzacție a fost executată pe baza a două ordine care beneficiază de derogarea pentru ordine de dimensiuni mari, tranzacția respectivă nu ar trebui să fie luată în considerare pentru volumele calculate în temeiul derogării de la prețul de referință și al derogării de la tranzacția negociată.

    (10)

    În scopul mecanismului de plafonare a volumului, locurile de tranzacționare și CTPurile ar trebui să se asigure că locul de tranzacționare în care a fost executată tranzacția este identificat într-un mod suficient de detaliat pentru a permite ESMA să efectueze toate calculele menționate în Regulamentul (UE) nr. 600/2014. În special, identificatorul locului de tranzacționare utilizat ar trebui să fie unic pentru locul de tranzacționare respectiv și nu ar trebui să fie utilizat pentru niciun alt loc de tranzacționare exploatat de același operator de piață. Identificatorii locurilor de tranzacționare ar trebui să permită ESMA să diferențieze în mod neechivoc toate locurile de tranzacționare pentru care operatorul de piață a primit o autorizație specifică în temeiul Directivei 2014/65/UE.

    (11)

    În scopul mecanismului de plafonare a volumului, este necesar să se solicite locurilor de tranzacționare să prezinte un prim raport la data intrării în vigoare a Directivei 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 600/2014, care să conțină volumele tranzacțiilor efectuate în anul calendaristic precedent în temeiul derogării de la prețul de referință, și, pentru instrumentele financiare lichide, în temeiul derogării de la tranzacția negociată. Pentru a se asigura aplicarea proporționată a acestei cerințe, locurile de tranzacționare ar trebui, în acest sens, să își întemeieze raportul pe volumele ajustate ale tranzacțiilor executate în temeiul derogărilor echivalente existente, prevăzute în Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului (8) și în Regulamentul (CE) nr. 1287/2006 al Comisiei (9).

    (12)

    Pentru a oferi autorităților competente și ESMA date exacte, locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile ar trebui să se asigure că rapoartele lor includ numai tranzacțiile luate în calcul o singură dată.

    (13)

    Dispozițiile din prezentul regulament sunt strâns corelate între ele, întrucât se referă la specificarea conținutului, a frecvenței, a formatului solicitărilor de date și a metodei care trebuie utilizată pentru prelucrarea acestor date, precum și la alte specificații referitoare la publicarea de informații în scopul transparenței, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 600/2014. Pentru a se asigura coerența între aceste dispoziții, care vor intra în vigoare în același timp, și pentru a ajuta părțile interesate, în special pe cele supuse obligațiilor prevăzute, să aibă o imagine de ansamblu, este de dorit ca aceste dispoziții să fie incluse într-un singur regulament.

    (14)

    Din motive de coerență și pentru a asigura buna funcționare a piețelor financiare, este necesar ca dispozițiile prevăzute în prezentul regulament și dispozițiile prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 600/2014 să se aplice de la aceeași dată.

    (15)

    Prezentul regulament are la bază proiectele de standarde tehnice de reglementare transmise Comisiei de către ESMA.

    (16)

    ESMA a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectele de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile potențiale aferente și a solicitat avizul Grupului părților interesate din domeniul valorilor mobiliare și piețelor, instituit în temeiul articolului 37 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (10),

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiect și domeniu de aplicare

    (1)   Prezentul regulament stabilește în detaliu elementele care trebuie incluse în solicitările de date care trebuie transmise de către autoritățile competente și elementele care trebuie incluse în răspunsul la aceste solicitări care trebuie trimis de către locurile de tranzacționare, mecanismele de publicare aprobate (APA) și furnizorii de sisteme centralizate de raportare (CTP) în scopul calculării și ajustării regimurilor de transparență pretranzacționare și posttranzacționare și ale obligației de tranzacționare și, în special, în scopul determinării următorilor factori:

    (a)

    dacă instrumentele de capitaluri proprii, instrumentele asimilabile instrumentelor de capitaluri proprii și instrumentele financiare, altele decât cele de capitaluri proprii au o piață lichidă;

    (b)

    pragurile pentru derogările de la cerința de transparență pretranzacționare pentru instrumentele de capitaluri proprii, instrumentele asimilabile instrumentelor de capitaluri proprii și instrumentele financiare, altele decât cele de capitaluri proprii;

    (c)

    pragurile pentru amânările privind obligația de aplicare a regimului de transparență posttranzacționare pentru instrumentele de capitaluri proprii, instrumentele asimilabile instrumentelor de capitaluri proprii și instrumentele financiare, altele decât cele de capitaluri proprii;

    (d)

    momentul în care lichiditatea unei clase de instrumente financiare scade sub un anumit prag;

    (e)

    dacă o firmă de investiții este operator independent;

    (f)

    mărimea standard de piață aplicabilă operatorilor independenți care tranzacționează instrumente de capitaluri proprii și instrumente asimilabile instrumentelor de capitaluri proprii și mărimea specifică instrumentului aplicabilă operatorilor independenți care tranzacționează alte instrumente decât instrumentele de capital;

    (g)

    pentru instrumentele de capitaluri proprii și instrumentele asimilabile instrumentelor de capitaluri proprii, volumul total al tranzacțiilor din ultimele 12 luni și al procentajelor tranzacțiilor efectuate atât în temeiul derogării de la tranzacționarea negociată, cât și al derogării de la prețul de referință pentru întreaga Uniune și pentru fiecare loc de tranzacționare în ultimele 12 luni;

    (h)

    dacă instrumentele financiare derivate sunt suficient de lichide în scopul punerii în aplicare a obligației de tranzacționare pentru instrumentele financiare derivate.

    Articolul 2

    Conținutul solicitărilor de date și informațiile care trebuie raportate

    (1)   În scopul efectuării calculelor care au loc la date prestabilite sau cu frecvențe predefinite, locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile transmit autorităților lor competente toate datele necesare pentru efectuarea calculelor prevăzute în următoarele regulamente:

    (a)

    Regulamentul delegat (UE) 2017/587;

    (b)

    Regulamentul delegat (UE) 2017/583;

    (c)

    Regulamentul delegat (UE) 2017/567;

    (d)

    Regulamentul delegat (UE) 2017/565.

    (2)   Autoritățile competente pot solicita, atunci când este necesar, locurilor de tranzacționare, APA-urilor și CTP-urilor să furnizeze informații suplimentare în scopul monitorizării și ajustării pragurilor și parametrilor menționați la articolul 1 literele (a)-(f) și (h).

    (3)   Autoritățile competente pot solicita toate datele pe care ESMA trebuie să le ia în considerare în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2016/2020 pentru instrumentele financiare, altele decât cele de capitaluri proprii, inclusiv date privind următoarele aspecte:

    (a)

    frecvența medie a tranzacțiilor;

    (b)

    mărimea medie și distribuția tranzacțiilor;

    (c)

    numărul și tipul participanților la piață;

    (d)

    mărimea medie a spreadurilor.

    Articolul 3

    Frecvența solicitărilor de date și timpii de răspuns pentru locurile de tranzacționare, APA-uri și CTP-uri

    (1)   Locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile furnizează datele menționate la articolul 2 alineatul (1) în fiecare zi.

    (2)   Locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile furnizează datele în urma unei solicitări ad-hoc, astfel cum este menționată la articolul 2 alineatul (2), în termen de patru săptămâni de la primirea solicitării respective, cu excepția cazului în care circumstanțe excepționale impun un răspuns într-o perioadă de timp mai scurtă, specificată în cadrul solicitării.

    (3)   Prin derogare de la alineatele (1) și (2), locurile de tranzacționare și CTP-urile furnizează datele care urmează să fie utilizate în scopul mecanismului de plafonare a volumului în conformitate cu dispozițiile prevăzute la articolul 6 alineatele (6)-(9).

    Articolul 4

    Formatul solicitărilor de date

    Locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile furnizează datele menționate la articolul 2 într-un format XML obișnuit și, atunci când sunt disponibile, în conformitate cu orice alte specificații privind conținutul și formatul care sunt definite pentru a facilita un proces eficient și automatizat de transmitere a datelor, precum și consolidarea acestora cu date similare provenite din alte surse.

    Articolul 5

    Tipul de date care trebuie stocate și intervalul minim de timp pentru care locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile stochează datele

    (1)   Locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile stochează toate datele necesare pentru calcularea, monitorizarea și ajustarea pragurilor și parametrilor prevăzuți la articolul 2, indiferent dacă aceste informații au fost făcute publice sau nu.

    (2)   Locurile de tranzacționare, APA-urile și CTP-urile stochează datele menționate la alineatul (1) timp de cel puțin trei ani.

    Articolul 6

    Cerințe de raportare pentru locurile de tranzacționare și CTP-uri în scopul mecanismului de plafonare a volumului

    (1)   Pentru fiecare instrument financiar care face obiectul cerințelor de transparență prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, locurile de tranzacționare furnizează autorității competente următoarele date:

    (a)

    volumul total al tranzacțiilor cu instrumentul financiar în cauză executate în locul de tranzacționare respectiv;

    (b)

    volumele totale ale tranzacțiilor cu instrumentul financiar în cauză executate în locul de tranzacționare respectiv care intră sub incidența derogărilor prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (a) sau, respectiv, la articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (i) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, raportând separat volumele totale pentru fiecare derogare.

    (2)   Pentru fiecare instrument financiar care face obiectul cerințelor de transparență prevăzute la articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 600/2014 și la cererea autorității competente, CTP-urile furnizează autorității competente următoarele date:

    (a)

    volumele totale ale tranzacțiilor cu instrumentul financiar în cauză, executate în toate locurile de tranzacționare din Uniune, raportând separat volumele totale pentru fiecare loc de tranzacționare;

    (b)

    volumele totale ale tranzacțiilor executate în toate locurile de tranzacționare din Uniune care intră sub incidența derogărilor prevăzute la articolul 4 alineatul (1) litera (a) sau, respectiv, la articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (i) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, raportând separat volumele totale pentru fiecare derogare și pentru fiecare loc de tranzacționare.

    (3)   Locurile de tranzacționare și CTP-urile raportează datele prevăzute la alineatele (1) și (2) către autoritatea competentă utilizând formatele stabilite în anexă. Acestea se asigură, în mod special, că identificatorii locurilor de tranzacționare pe care îi furnizează sunt suficient de detaliați pentru a permite autorității competente și ESMA să identifice volumele tranzacțiilor executate în temeiul derogării de la prețul de referință și, în cazul instrumentelor financiare lichide, în temeiul derogării de la tranzacția negociată în fiecare loc de tranzacționare, precum și calcularea procentajului prevăzut la articolul 5 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014.

    (4)   În scopul calculării volumelor menționate la alineatele (1) și (2):

    (a)

    volumul unei tranzacții individuale se determină prin înmulțirea prețului instrumentului financiar cu numărul de unități tranzacționate;

    (b)

    volumul total al tranzacțiilor cu fiecare instrument financiar prevăzut la alineatul (1) litera (a) și la alineatul (2) litera (a) se stabilește prin agregarea volumului tuturor tranzacțiilor individuale și luate în calcul o singură dată pentru instrumentul financiar respectiv;

    (c)

    volumele tranzacțiilor prevăzute la alineatul (1) litera (b) și la alineatul (2) litera (b) se determină prin agregarea volumelor tranzacțiilor individuale și luate în calcul o singură dată pentru instrumentul financiar respectiv care sunt raportate cu marcajul „prețul de referință” și „tranzacții negociate cu instrumente financiare lichide” în conformitate cu tabelul 4 din anexa I la Regulamentul delegat (UE) 2017/587.

    (5)   Locurile de tranzacționare și CTP-urile agregă numai tranzacțiile executate în aceeași monedă și raportează separat fiecare volum agregat în moneda utilizată pentru tranzacții.

    (6)   Locurile de tranzacționare prezintă autorității competente datele menționate la alineatele (1)-(5) în prima și în a șaisprezecea zi a fiecărei luni calendaristice înainte de ora 13.00 CET. În cazul în care prima sau a șaisprezecea zi din luna calendaristică nu este o zi lucrătoare pentru locul de tranzacționare, locul de tranzacționare raportează datele respective autorității competente până la ora 13.00 CET din ziua lucrătoare următoare.

    (7)   Locurile de tranzacționare transmit autorității competente volumele totale ale tranzacțiilor determinate în conformitate cu alineatele (1)-(5) pentru următoarele intervale de timp:

    (a)

    pentru rapoartele care trebuie transmise în a șaisprezecea zi a fiecărei luni calendaristice, perioada de executare este cuprinsă între prima zi și a cincisprezecea zi din aceeași lună calendaristică;

    (b)

    pentru rapoartele care trebuie transmise în prima zi a fiecărei luni calendaristice, perioada de executare este cuprinsă între a șaisprezecea zi și ultima zi din luna calendaristică precedentă.

    (8)   Prin derogare de la alineatele (6) și (7), locurile de tranzacționare prezintă primul raport pentru fiecare instrument financiar la data intrării în vigoare a Directivei 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 600/2014, până la ora 13.00 CET, și includ în acest raport volumele tranzacțiilor menționate la alineatul (1) pentru anul calendaristic precedent. În acest scop, locurile de tranzacționare raportează separat, pentru fiecare lună calendaristică, următoarele:

    (a)

    volumele tranzacțiilor în perioada cuprinsă între prima zi și a cincisprezecea zi a fiecărei luni calendaristice;

    (b)

    volumele tranzacțiilor în perioada cuprinsă între a șaisprezecea zi și ultima zi a fiecărei luni calendaristice.

    (9)   Locurile de tranzacționare și CTP-urile răspund oricărei solicitări ad-hoc din partea autorităților competente cu privire la volumul tranzacțiilor legată de calculele care trebuie efectuate pentru monitorizarea utilizării derogărilor de la prețul de referință sau de la tranzacția negociată până la încheierea programului de lucru în următoarea zi lucrătoare de după primirea solicitării.

    Articolul 7

    Obligațiile de raportare către ESMA ale autorităților competente în scopul mecanismului de plafonare a volumului și al obligației de tranzacționare pentru instrumentele financiare derivate

    (1)   Autoritățile competente pun la dispoziția ESMA informațiile primite de la un loc de tranzacționare sau de la un CTP în conformitate cu articolul 6 până la ora 13.00 CET din următoarea zi lucrătoare de după primirea acestora.

    (2)   Autoritățile competente pun la dispoziția ESMA informațiile primite de la un loc de tranzacționare, de la un APA sau de la un CTP în scopul de a determina dacă instrumentele financiare derivate sunt suficient de lichide, astfel cum se menționează la articolul 1 litera (h), fără întârzieri nejustificate și cel târziu în termen de trei zile lucrătoare de la data primirii datelor relevante.

    Articolul 8

    Obligațiile de raportare ale ESMA în scopul mecanismului de plafonare a volumului

    (1)   ESMA publică măsurările volumului total al tranzacțiilor cu fiecare instrument financiar din ultimele 12 luni și ale procentajelor tranzacțiilor efectuate atât în temeiul derogării de la tranzacția negociată, cât și al derogării de la prețul de referință pentru întreaga Uniune și pentru fiecare loc de tranzacționare în ultimele 12 luni, în conformitate cu articolul 5 alineatele (4), (5) și (6) din Regulamentul (UE) nr. 600/2014, cel târziu la ora 22.00 CET în a cincea zi lucrătoare după sfârșitul perioadelor de raportare stabilite la articolul 6 alineatul (6) din prezentul regulament.

    (2)   Datele menționate la alineatul (1) sunt publicate gratuit și într-un format care poate fi citit de om și prin mijloace automate, astfel cum este definit la articolul 14 din Regulamentul delegat (UE) 2017/571 al Comisiei (11) și la articolul 13 alineatele (4) și (5) din Regulamentul delegat (UE) 2017/567.

    (3)   Atunci când un instrument financiar este tranzacționat în mai multe monede în întreaga Uniune, ESMA convertește toate volumele în euro folosind cursurile de schimb medii calculate pe baza ratelor de schimb de referință zilnice pentru moneda euro publicate de Banca Centrală Europeană pe site-ul său internet în ultimele 12 luni. Aceste volume convertite în euro sunt utilizate pentru calcularea și publicarea volumelor totale ale tranzacțiilor și a procentajelor tranzacțiilor efectuate atât în temeiul derogării de la tranzacția negociată, cât și al derogării de la prețul de referință în întreaga Uniune și în fiecare loc de tranzacționare, astfel cum se menționează la alineatul (1).

    Articolul 9

    Intrare în vigoare și aplicare

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 3 ianuarie 2018.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 13 iunie 2016.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 173, 12.6.2014, p. 84.

    (2)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

    (3)  Regulamentul delegat (UE) 2017/587 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la cerințele în materie de transparență pentru locurile de tranzacționare și firmele de investiții în legătură cu acțiunile, certificatele de depozit, fondurile tranzacționate la bursă, certificatele și alte instrumente financiare similare și la obligația de tranzacționare a anumitor acțiuni într-un loc de tranzacționare sau printr-un operator independent (a se vedea pagina 387 din prezentul Jurnal Oficial).

    (4)  Regulamentul delegat (UE) 2017/583 al Comisiei din 14 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare cu privire la standarde tehnice de reglementare privind cerințele în materie de transparență pentru locurile de tranzacționare și firmele de investiții, în ceea ce privește obligațiunile, produsele financiare structurate, certificatele de emisii și instrumentele financiare derivate (a se vedea pagina 229 din prezentul Jurnal Oficial).

    (5)  Regulamentul delegat (UE) 2017/567 al Comisiei din 18 mai 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește definițiile, transparența, comprimarea portofoliilor și măsurile de supraveghere privind intervenția asupra produselor și pozițiile (a se vedea pagina 90 din prezentul Jurnal Oficial).

    (6)  Regulamentul delegat (UE) 2017/565 al Comisiei din 25 aprilie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele organizatorice și condițiile de funcționare aplicabile firmelor de investiții și termenii definiți în sensul directivei menționate (a se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial).

    (7)  Regulamentul delegat (UE) 2016/2020 al Comisiei din 26 mai 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele instrumentelor financiare în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la criteriile prin care să se stabilească dacă instrumentele financiare derivate care fac obiectul obligației de compensare ar trebui să facă obiectul obligației de tranzacționare (JO L 313, 19.11.2016, p. 2).

    (8)  Directiva 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind piețele instrumentelor financiare, de modificare a Directivelor 85/611/CEE și 93/6/CEE ale Consiliului și a Directivei 2000/12/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 93/22/CEE a Consiliului (JO L 145, 30.4.2004, p. 1).

    (9)  Regulamentul (CE) nr. 1287/2006 al Comisiei din 10 august 2006 de punere în aplicare a Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind obligațiile întreprinderilor de investiții de păstrare a evidenței și înregistrărilor, raportarea tranzacțiilor, transparența pieței, admiterea de instrumente financiare în tranzacții și definiția termenilor în sensul directivei în cauză (JO L 241, 2.9.2006, p. 1).

    (10)  Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).

    (11)  Regulamentul delegat (UE) 2017/571 al Comisiei din 2 iunie 2016 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare referitoare la autorizarea, cerințele organizatorice și publicarea tranzacțiilor pentru furnizorii de servicii de raportare a datelor (a se vedea pagina 126 din prezentul Jurnal Oficial).


    ANEXĂ

    Tabelul 1

    Tabel al simbolurilor utilizate pentru tabelul 2

    SIMBOL

    TIP DE DATE

    DEFINIȚIE

    {ALPHANUM-n}

    Până la n caractere alfanumerice

    Câmp ce permite introducerea unui text liber.

    {DECIMAL-n/m}

    Număr zecimal de până la n cifre în total, din care până la m cifre pot fi cifre fracționare

    Câmp numeric atât pentru valori pozitive, cât și pentru valori negative.

    separatorul zecimal este „.” (punct);

    numărul poate fi precedat de semnul „–” (minus) pentru a indica un număr negativ.

    Dacă este cazul, valorile sunt rotunjite și nu sunt trunchiate.

    {CURRENCYCODE_3}

    3 caractere alfanumerice

    Codul de 3 litere al țării, astfel cum este definit în codurile de țară ISO 4217

    {DATEFORMAT}

    Data în format ISO 8601

    Datele ar trebui prezentate în următorul format:

    AAAA-LL-ZZ.

    {ISIN}

    12 caractere alfanumerice

    Codul ISIN, astfel cum este definit în ISO 6166

    {MIC}

    4 caractere alfanumerice

    Identificatorul pieței, astfel cum este definit în ISO 10383


    Tabelul 2

    Formatele raportului în scopul mecanismului de plafonare a volumului

    Denumirea câmpului de date

    Format

    Perioada de raportare

    {DATEFORMAT}/{DATEFORMAT}

    unde prima dată marchează începutul perioadei de raportare, iar a doua dată sfârșitul perioadei de raportare.

    Identificarea entității raportoare

    Atunci când entitatea raportoare este un loc de tranzacționare: {MIC}

    (MIC aferent segmentului sau, după caz, MIC operațional)

    sau

    {ALPHANUM-50}

    dacă entitatea raportoare este un CTP.

    Identificatorul locului de tranzacționare

    {MIC}

    (MIC aferent segmentului, dacă este disponibil; în caz contrar, MIC operațional).

    Identificatorul instrumentului

    {ISIN}

    Moneda tranzacțiilor

    {CURRENCYCODE_3}

    Volumul total al tranzacțiilor (pentru fiecare monedă)

    {DECIMAL-18/5}

    Volumul total al tranzacțiilor în temeiul derogării de la prețul de referință, astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) litera (a) din MiFIR (pentru fiecare monedă)

    {DECIMAL-18/5}

    Volumul total al tranzacțiilor în temeiul derogării de la tranzacția negociată, astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) litera (b) punctul (i) din MiFIR (pentru fiecare monedă)

    {DECIMAL-18/5}


    Top