Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1025

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1025 al Comisiei din 24 iunie 2016 de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului în ceea ce privește definiția categoriilor de echipamente „traule laterale” în anumite zone geografice

    C/2016/3856

    JO L 168, 25.6.2016, p. 7–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 04/08/2018; abrogare implicită prin 32018R0973

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/1025/oj

    25.6.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 168/7


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/1025 AL COMISIEI

    din 24 iunie 2016

    de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului în ceea ce privește definiția categoriilor de echipamente „traule laterale” în anumite zone geografice

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a unui plan pe termen lung pentru rezervele de cod și zonele piscicole care exploatează aceste rezerve și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 423/2004 (1), în special articolul 31,

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 prevede că limitele efortului de pescuit sunt alocate grupurilor de efort definite prin categoriile de echipamente și prin zonele geografice stabilite în anexa I la respectivul regulament.

    (2)

    Unul dintre principalele obiective ale politicii comune în domeniul pescuitului este acela de a elimina practica risipitoare a aruncării capturilor înapoi în mare. Obligația de debarcare va intra în vigoare treptat pentru anumite activități de pescuit de specii demersale, reglementate în prezent de regimul efortului de pescuit prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 1342/2008, începând din 2016 și până în 2019, cel târziu.

    (3)

    Având în vedere punerea în aplicare a obligației de debarcare, este nevoie de mai multă flexibilitate în actualul regim de gestionare a efortului de pescuit, pentru a le permite pescarilor să utilizeze echipamente de pescuit mai selective, cu ochiuri de plasă de dimensiuni mai mari. În acest context, a părut necesar să se verifice dacă structura actuală a categoriilor de efort rămâne eficientă din punctul de vedere al costurilor, prin prisma sarcinii de gestionare aferente necesităților de conservare.

    (4)

    În consecință, Comitetul științific, tehnic și economic pentru pescuit (CSTEP) a fost invitat să emită un aviz cu privire la posibilitatea de a fuziona categoriile actuale de echipamente „traule laterale” BT1 și BT2 utilizate pentru a defini grupurile de efort. CSTEP concluzionează (2) că există un risc de creștere a mortalității prin pescuit pentru cod în cazul în care categoriile de echipamente BT1 și BT2 sunt fuzionate. Acesta a concluzionat, de asemenea, că gruparea nou-creată prin fuzionare ar fi mai eterogenă din punctul de vedere al stocurilor biologice capturate decât în cazul grupurilor de echipamente separate BT1 și BT2. El a concluzionat că este puțin probabil ca eficiența din punctul de vedere al costurilor să sporească, întrucât ar trebui adoptate măsuri suplimentare pentru a compensa o eventuală creștere a mortalității prin pescuit pentru cod. Totuși, CSTEP a concluzionat, de asemenea, că o astfel de fuziune ar permite pescarilor să pescuiască în mod mai selectiv. O fuziune între categoriile de echipamente ar putea reduce capturile nedorite de cambulă și alte specii de pești plați.

    (5)

    CSTEP raportează, de asemenea, că, în mod cumulativ, echipamentele BT1 și BT2 sunt responsabile de numai 5 % din totalul capturilor de cod din Marea Nordului și că eventualul impact al unei astfel de fuziuni asupra mortalității codului va fi limitat.

    (6)

    Recenta fuziune dintre categoriile de echipamente TR „traule de fund” și „plase-pungă” prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2324 al Comisiei (3) a avut consecințe negative pentru acele state membre care transferau periodic grupuri de efort de pescuit din categoriile BT în categoria TR2. Fuziunea grupurilor BT va remedia aceste efecte negative.

    (7)

    Fuziunea va reduce în mod semnificativ costurile de gestionare, prin reducerea costurilor administrative pentru autoritățile naționale și pentru pescari. Acest lucru se datorează îndeosebi faptului că mulți pescari utilizează mai multe echipamente și, prin urmare, aparțin mai multor grupuri de efort de pescuit, ceea ce duce la o necesitate de calcule complexe la alocarea efortului de pescuit către acestea.

    (8)

    Potrivit avizului ICES (4), starea de conservare a stocului de cod din Marea Nordului în subzona ICES IV, diviziunea ICES VIId și partea vestică a diviziunii ICES IIIa (Skagerrak) s-a îmbunătățit în mod semnificativ.

    (9)

    Prin urmare, nu este adecvat să se mențină categoriile separate de echipamente BT1 și BT2 în următoarele zone: Skagerrak, partea din zona ICES IIIa neinclusă în Skagerrak și Kattegat, zona ICES IV și apele Uniunii din zona ICES IIa și zona ICES VIId. Având în vedere starea proastă a stocurilor de cod din Kattegat, zona ICES VIIa, zona ICES VIa și apele Uniunii din zona ICES Vb, fuzionarea categoriilor de echipamente nu ar trebui să se aplice în zonele respective.

    (10)

    Comisia va monitoriza îndeaproape efectul fuzionării categoriilor de echipamente BT1 și BT2 asupra mortalității prin pescuit a codului. Dacă este adecvat, ea va adapta în mod corespunzător structura categoriilor de echipamente în cazul în care mortalitatea codului crește din cauza aruncării capturilor înapoi în mare.

    (11)

    Pentru ca statele membre și Comisia să poată monitoriza evoluția situației fără costuri administrative suplimentare, este oportun ca actualul sistem de raportare să nu fie modificat.

    (12)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 ar trebui modificat.

    (13)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comisiei pentru pescuit și acvacultură,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    În anexa I la Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 se adaugă următorul punct:

    „4.

    Prin derogare de la punctul 1, pentru gestionarea efortului de pescuit în zona menționată la punctul 2 litera (b), categoriile de echipamente BT1 și BT2 se consideră ca fiind o singură categorie de echipamente cu dimensiunea ochiurilor de plasă egală cu sau mai mare de 80 mm. Statele membre continuă să raporteze separat utilizarea efortului pentru categoriile de echipamente BT1 și BT2, în conformitate cu articolele 33 și 34 din Regulamentul (CE) nr. 1224/2009.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 24 iunie 2016.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 348, 24.12.2008, p. 20.

    (2)  Merging of the BT1 and BT2 gear categories in the North Sea (STECF-16-02) [Fuzionarea categoriilor de echipamente BT1 și BT2 în Marea Nordului (CSTEP-16-02)].

    (3)  JO L 328, 12.12.2015, p. 101.

    (4)  ICES Advice on fishing opportunities, catch, and effort – Greater North Sea and Celtic Seas Ecoregions: 6.3.4 Cod (Gadus morhua) in Subarea IV and Divisions VIId and IIIa West (North Sea, Eastern English Channel, Skagerrak), 30.06.2015. [Avizul ICES privind posibilitățile, capturile și efortul de pescuit în ecoregiunile Marea Nordului în sens larg și Mările Celtice: 6.3.4 Cod (Gadus morhua) în subzona IV și diviziunile VIId și IIIa Vest (Marea Nordului, estul Canalului Mânecii, Skagerrak), 30.6.2015.]


    Top