EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R0862

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/862 al Comisiei din 31 mai 2016 de refuzare a autorizării unei mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și la sănătatea copiilor (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2016/3152

JO L 144, 1.6.2016, p. 24–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2016/862/oj

1.6.2016   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 144/24


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2016/862 AL COMISIEI

din 31 mai 2016

de refuzare a autorizării unei mențiuni de sănătate înscrise pe produsele alimentare, alta decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și la sănătatea copiilor

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare (1), în special articolul 18 alineatul (4),

întrucât:

(1)

În temeiul Regulamentului (CE) nr. 1924/2006, mențiunile de sănătate înscrise pe produsele alimentare sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate de Comisie în conformitate cu regulamentul respectiv și incluse într-o listă a mențiunilor permise.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede, de asemenea, că cererile de autorizare a mențiunilor de sănătate pot fi trimise de către operatorii din sectorul alimentar autorității naționale competente a unui stat membru. Autoritatea națională competentă transmite cererile valabile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), denumită în continuare „autoritatea”, în vederea efectuării unei evaluări științifice, precum și Comisiei și statelor membre, în scop de informare.

(3)

Comisia trebuie să decidă cu privire la autorizarea mențiunilor de sănătate, ținând seama de avizul emis de autoritate. În anumite cazuri, o evaluare științifică a riscurilor nu poate furniza toate informațiile pe care ar trebui să se bazeze o decizie privind gestionarea riscurilor; prin urmare, ar trebui să fie luați în considerare și alți factori legitimi și pertinenți pentru chestiunea în cauză.

(4)

Ca urmare a unei cereri din partea Oy Karl Fazer AB, transmisă în temeiul articolului 13 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, autorității i s-a solicitat să emită un aviz cu privire la o mențiune de sănătate referitoare pâinea de secară cu maia bogată în fibre și o reducere a răspunsurilor glicemice postprandiale [întrebarea nr. EFSA-Q-2014-00012 (2)]. Mențiunea propusă de solicitant a fost formulată astfel: „Consumul de pâine de secară cu maia bogată în fibre contribuie la reducerea răspunsului glicemic însoțită de un răspuns al insulinei scăzut după mase”. La cererea autorității, solicitantul precizează că, în ceea ce privește efectul pretins, pâinea de secară cu maia bogată în fibre ar trebui să fie comparată cu glucoza.

(5)

La data de 8 octombrie 2014, Comisia și statele membre au primit avizul științific din partea autorității, care, pe baza datelor prezentate, a concluzionat că a fost stabilită o relație cauză-efect între consumul aproape al tuturor produselor alimentare și o reducere a răspunsurilor glicemice postprandiale în comparație cu glucoza.

(6)

În temeiul articolului 6 alineatul (1) și al articolului 13 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, mențiunile de sănătate trebuie să se bazeze pe dovezi științifice general acceptate. Autorizarea poate să nu fie acordată, în mod justificat, în cazul în care mențiunile de sănătate nu respectă alte cerințe generale și specifice din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006, chiar și în condițiile unui aviz științific favorabil emis de către autoritate. Autoritatea a menționat în avizul său științific că, atunci când sunt testate cantități comparabile de carbohidrați disponibili din diferite produse alimentare care conțin carbohidrați, aproape orice produs alimentar care conține carbohidrați ar determina o reducere a răspunsurilor glicemice postprandiale în comparație cu răspunsurile glicemice provocate de consumul de glucoză. În plus, aceasta a menționat că produsele alimentare care conțin cantități mici de carbohidrați sau cele fără carbohidrați ar determina, de asemenea, scăderea răspunsurilor glicemice postprandiale în comparație cu glucoza.

(7)

Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 definește „mențiunea” ca însemnând „orice mesaj sau reprezentare care afirmă, sugerează sau implică faptul că un produs alimentar are caracteristici deosebite. O mențiune privind pâinea de secară cu maia bogată în fibre și răspunsurile glicemiei postprandiale ar sugera că pâinea de secară cu maia bogată în fibre are caracteristici deosebite în ceea ce privește reducerea răspunsurilor glicemice postprandiale în comparație cu glucoza, în timp ce, în realitate aproape toate produsele alimentare au acest efect. Articolul 3 al doilea paragraf litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 prevede că utilizarea mențiunilor de sănătate nu trebuie să fie înșelătoare. O mențiune care sugerează că un anumit produs alimentar are anumite proprietăți benefice, atunci când, în realitate, aproape toate produsele alimentare posedă astfel de proprietăți, ar fi înșelătoare.

(8)

Având în vedere cele de mai sus, mențiunea privind consumul de pâine de secară cu maia bogată în fibre și reducerea răspunsurilor glicemice postprandiale nu îndeplinește cerințele din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006 și, prin urmare, nu ar trebui să fie inclusă în lista mențiunilor de sănătate autorizate.

(9)

La stabilirea măsurilor prevăzute în prezentul regulament au fost luate în considerare observațiile solicitantului, primite de Comisie în temeiul articolului 16 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.

(10)

Statele membre au fost consultate,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Mențiunea de sănătate prezentată în anexa la prezentul regulament nu este inclusă în lista de mențiuni autorizate a Uniunii, prevăzută la articolul 13 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 31 mai 2016.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 404, 30.12.2006, p. 9.

(2)  EFSA Journal 2014;12(10):3837.


ANEXĂ

Mențiune de sănătate respinsă

Cerere – dispoziții relevante din Regulamentul (CE) nr. 1924/2006

Nutrient, substanță, produs alimentar sau categorie de produse alimentare

Mențiune

Trimitere la avizul EFSA

Mențiune de sănătate în temeiul articolului 13 alineatul (5) bazată pe dovezi științifice nou-apărute și/sau incluzând o cerere de protecție a datelor care fac obiectul unui drept de proprietate

Pâine de secară cu maia bogată în fibre

Reducerea răspunsurilor glicemice postprandiale în comparație cu glucoza

Q-2014-00012


Top