EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0532

Regulamentul delegat (UE) nr. 532/2014 al Comisiei din 13 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane

JO L 148, 20.5.2014, p. 54–69 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 20/04/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2014/532/oj

20.5.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 148/54


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) NR. 532/2014 AL COMISIEI

din 13 martie 2014

de completare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (1), în special articolul 32 alineatele (8) și (9), articolul 34 alineatele (7) și (8) și articolul 55 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 îi permite Comisiei să adopte actele delegate care completează elementele neesențiale din acesta cu privire la Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

(2)

Regulamentul (UE) nr. 223/2014 prevede ca autoritatea de management să înființeze un sistem de înregistrare și stocare în formă electronică a datelor privind fiecare operațiune necesară pentru monitorizare, evaluare, gestiune financiară, verificări și audituri, inclusiv, în privința programelor operaționale pentru incluziunea socială a celor mai defavorizate persoane (PO II), a datelor privind participanții. Prin urmare, este necesar să se stabilească lista datelor care trebuie înregistrate și stocate în respectivul sistem.

(3)

Anumite date sunt relevante pentru anumite tipuri de operațiuni sau doar pentru unele dintre tipurile de program operațional; prin urmare, ar trebui specificată aplicabilitatea cerințelor privind datele. Regulamentul (UE) nr. 223/2014 stabilește cerințe specifice pentru înregistrarea și stocarea datelor privind participanții la operațiunile sprijinite de PO II, care trebuie avute în vedere.

(4)

Lista datelor ar trebui să țină seama de cerințele de raportare stabilite în Regulamentul (UE) nr. 223/2014 pentru a garanta faptul că datele necesare pentru gestiunea financiară și monitorizare, inclusiv cele necesare pentru pregătirea cererilor de plată, a conturilor și a rapoartelor de implementare există pentru fiecare operațiune într-o formă în care pot fi ușor agregate și reconciliate. Această listă ar trebui să țină seama de faptul că sunt necesare anumite date de bază privind operațiunile în format electronic pentru a garanta eficiența gestiunii financiare a operațiunilor și pentru a îndeplini cerința privind publicarea informațiilor de bază privind operațiunile. Sunt necesare și alte date pentru a planifica și a efectua în mod eficient verificările și activitatea de audit.

(5)

Lista datelor care trebuie înregistrate și stocate nu ar trebui să aducă atingere caracteristicilor tehnice sau structurii sistemelor informatice instituite de autoritățile de management sau să predetermine formatul datelor înregistrate și stocate, decât dacă acest lucru este prevăzut în mod expres în prezentul regulament. De asemenea, aceasta nu ar trebui să aducă atingere mijloacelor prin care datele sunt introduse sau generate în cadrul sistemului; în unele cazuri, datele incluse în listă pot necesita introducerea unor valori multiple. Cu toate acestea, este necesar să se stabilească anumite norme privind natura acestor date pentru a se asigura faptul că autoritatea de management își poate îndeplini obligațiile în ceea ce privește monitorizarea, evaluarea, gestiunea financiară, verificarea și auditul, inclusiv în cazul în care acestea necesită prelucrarea datelor privind participanții.

(6)

Pentru a se asigura posibilitatea de a controla și a audita cheltuielile din cadrul programelor operaționale, este necesar să se stabilească criteriile pe care ar trebui să le respecte o pistă de audit pentru a fi considerată adecvată.

(7)

Este necesar să se prevadă, în legătură cu activitatea de audit desfășurată în temeiul Regulamentului (UE) nr. 223/2014, faptul că statele membre și Comisia ar trebui să prevină orice dezvăluire neautorizată a datelor cu caracter personal sau acces neautorizat la acestea și să specifice scopul în care Comisia și statele membre pot prelucra astfel de date.

(8)

Autoritatea de audit este responsabilă pentru auditul operațiunilor. Pentru ca aceste audituri să aibă o sferă de aplicare și o eficiență adecvată și să fie realizate cu respectarea acelorași standarde în toate statele membre, este necesar să se stabilească condițiile pe care ar trebui să le respecte.

(9)

Este necesar să se stabilească în detaliu baza de eșantionare pentru operațiunile care urmează să fie auditate, pe care autoritatea de audit ar trebui să o respecte atunci când stabilește sau aprobă metoda de eșantionare, inclusiv determinarea unității de eșantionare, anumite criterii tehnice care trebuie folosite pentru eșantion și, după caz, factorii care trebuie luați în considerare pentru eventualele eșantioane suplimentare.

(10)

Autoritatea de audit ar trebui să elaboreze o opinie de audit privind conturile menționate în Regulamentul (UE) nr. 223/2014. Pentru ca aceste audituri ale conturilor să aibă o sferă de aplicare și un conținut adecvat și să fie realizate cu respectarea acelorași standarde în toate statele membre, este necesar să se stabilească condițiile pe care trebuie să le respecte.

(11)

Pentru a garanta certitudinea juridică și tratamentul egal al tuturor statelor membre atunci când se fac corecții financiare, în conformitate cu principiul proporționalității, este necesar să se stabilească criteriile pentru determinarea deficiențelor semnificative în funcționarea eficace a sistemelor de gestiune și control, principalele tipuri ale acestor deficiențe și criteriile pentru stabilirea nivelului corecției financiare care trebuie aplicat, precum și criteriile de aplicare a corecțiilor financiare extrapolate sau forfetare.

(12)

Pentru a asigura aplicarea cu promptitudine a măsurilor prevăzute în prezentul regulament, acesta ar trebui să intre în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament prevede următoarele dispoziții de completare a Regulamentului (UE) nr. 223/2014:

(a)

normele care precizează informațiile privind datele care trebuie înregistrate și stocate sub formă electronică în sistemul de monitorizare instituit de autoritatea de management;

(b)

cerințele minime detaliate pentru pista de audit cu privire la evidențele contabile care trebuie menținute și documentele justificative care trebuie păstrate la nivelul autorității de certificare, al autorității de management, al organismelor intermediare și al beneficiarilor;

(c)

sfera de aplicare și conținutul auditurilor operațiunilor și al auditurilor conturilor și metoda de selecție a eșantionului de operațiuni;

(d)

normele detaliate privind utilizarea datelor colectate cu ocazia auditurilor efectuate de funcționarii Comisiei sau de reprezentanții autorizați ai Comisiei;

(e)

normele detaliate privind criteriile pentru determinarea deficiențelor semnificative în funcționarea eficace a sistemelor de gestiune și control, inclusiv principalele tipuri de astfel de deficiențe, criteriile pentru stabilirea nivelului corecției financiare care trebuie aplicat și criteriile pentru aplicarea corecțiilor financiare forfetare sau extrapolate.

CAPITOLUL II

DISPOZIȚII SPECIFICE PRIVIND SISTEMELE DE GESTIUNE ȘI CONTROL

Articolul 2

Datele care trebuie înregistrate și stocate sub formă electronică

[articolul 32 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014]

(1)   Informațiile privind datele care trebuie înregistrate și stocate sub formă electronică pentru fiecare operațiune în cadrul sistemului de monitorizare creat în temeiul articolului 32 alineatul (2) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 sunt prevăzute în anexa I la prezentul regulament.

(2)   Se înregistrează și se stochează datele pentru fiecare operațiune, inclusiv, în cazul operațiunilor sprijinite prin PO II, datele privind participanții, defalcate pe sex când acesta se cunoaște, pentru a permite agregarea acestor date în cazul în care este necesară în scopuri de monitorizare, evaluare, gestiune financiară, verificare și audit. Acest lucru permite, de asemenea, agregarea datelor în mod cumulativ pentru întreaga perioadă de programare.

Articolul 3

Cerințe minime detaliate pentru pista de audit

[articolul 32 alineatul (9) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014]

(1)   Cerințele minime detaliate pentru pista de audit cu privire la evidențele contabile care trebuie ținute și documentele justificative care trebuie păstrate sunt următoarele:

(a)

pista de audit permite verificarea aplicării criteriilor de selecție stabilite în programul operațional menit să furnizeze ajutor în distribuția hranei și asistență materială de bază (PO I) sau de comitetul de monitorizare pentru programul operațional PO II;

(b)

în ceea ce privește granturile prevăzute la articolul 25 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, pista de audit permite reconcilierea sumelor agregate certificate Comisiei cu evidențele contabile detaliate și cu documentele justificative deținute de către autoritatea de certificare, autoritatea de management, organismele intermediare și beneficiari cu privire la operațiunile cofinanțate în cadrul programului operațional;

(c)

în ceea ce privește granturile prevăzute la articolul 25 alineatul (1) literele (b) și (c), pista de audit permite reconcilierea sumelor agregate certificate Comisiei cu datele detaliate legate de realizări sau rezultate și cu documentele justificative deținute de autoritatea de certificare, autoritatea de management, organismele intermediare și beneficiari, inclusiv, după caz, documentele privind metoda de stabilire a baremelor standard pentru costurile unitare și sumele forfetare în legătură cu operațiunile cofinanțate în cadrul programului operațional;

(d)

în ceea ce privește costurile determinate în conformitate cu articolul 25 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, pista de audit demonstrează și justifică metoda de calcul, după caz, și baza pe care au fost decise sumele forfetare, precum și costurile eligibile directe sau costurile declarate în cadrul altor categorii alese cărora și se aplică rata forfetară;

(e)

în ceea ce privește costurile determinate în conformitate cu articolul 26 alineatul (2) literele (b), (c) și (e) și cu articolul 26 alineatul (3) partea a doua din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, pista de audit permite justificarea costurilor directe eligibile sau a costurilor declarate în cadrul altor categorii cărora li se aplică rata forfetară;

(f)

pista de audit permite verificarea plăților către beneficiar din contribuția publică;

(g)

pista de audit conține, pentru fiecare operațiune, după caz, specificații tehnice și planul de finanțare, documente privind aprobarea grantului, documente referitoare la procedurile de achiziții publice, rapoarte întocmite de beneficiar și rapoarte privind verificările și auditurile efectuate;

(h)

pista de audit include informații privind controlul gestionării și auditurile efectuate cu privire la operațiune;

(i)

pista de audit permite reconcilierea datelor în ceea ce privește indicatorii de realizare pentru operațiune cu datele raportate și cu rezultatele și, dacă e cazul, obiectivele programului.

Pentru costurile menționate la literele (c) și (d), pista de audit permite verificarea conformității metodei de calcul utilizată de autoritatea de management cu articolul 25 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014.

(2)   Autoritatea de management se asigură că există o evidență a identității și localizării organismelor care păstrează toate documentele justificative necesare pentru a asigura conformitatea unei piste de audit adecvate cu toate cerințele minime prevăzute la alineatul (1).

Articolul 4

Utilizarea datelor colectate cu ocazia auditurilor efectuate de funcționarii Comisiei sau de reprezentanții autorizați ai acesteia

[articolul 34 alineatul (8) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014]

(1)   Comisia ia toate măsurile necesare pentru a preveni divulgarea neautorizată a datelor colectate de Comisie în cursul auditurilor sale sau accesul neautorizat la acestea.

(2)   Comisia utilizează datele colectate în cursul auditurilor sale exclusiv în scopul de a-și exercita responsabilitățile care îi revin în temeiul articolului 36 din Regulamentul (UE) nr. 223/2014. Curtea de Conturi Europeană și Oficiul European de Luptă Antifraudă au acces la datele colectate.

(3)   Datele colectate sunt transmise doar persoanelor din statele membre sau din cadrul instituțiilor Uniunii ale căror îndatoriri presupun accesul lor la informațiile respective în conformitate cu normele aplicabile fără acordul expres al statului membru care furnizează datele.

Articolul 5

Auditurile operațiunilor

[articolul 34 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014]

(1)   Auditurile operațiunilor sunt efectuate pentru fiecare exercițiu contabil pe un eșantion de operațiuni selectate după o metodă stabilită sau aprobată de autoritatea de audit în conformitate cu articolul 6 din prezentul regulament.

(2)   Auditurile operațiunilor sunt efectuate pe baza documentelor justificative care constituie pista de audit și verifică legalitatea și regularitatea cheltuielilor declarate Comisiei, inclusiv în ceea ce privește următoarele aspecte:

(a)

dacă operațiunea a fost selectată în conformitate cu criteriile de selecție pentru programul operațional, nu a fost finalizată fizic sau complet implementată înainte ca beneficiarul să depună cererea de finanțare prin programul operațional, este implementată în conformitate cu decizia de aprobare și îndeplinește, la momentul efectuării auditului, toate condițiile aplicabile privind funcționarea și utilizarea acesteia și obiectivele de atins;

(b)

dacă cheltuielile declarate Comisiei corespund evidențelor contabile, iar documentele justificative solicitate demonstrează o pistă de audit adecvată în conformitate cu articolul 3 din prezentul regulament;

(c)

dacă pentru cheltuielile declarate Comisiei, determinate în conformitate cu articolul 25 alineatul (1) literele (b) și (c), au fost îndeplinite realizările și rezultatele plăților efectuate către beneficiar, datele privind participanții sau alte evidențe legate de realizări și rezultate sunt conforme cu informațiile prezentate Comisiei, iar documentele justificative solicitate demonstrează o pistă de audit adecvată în conformitate cu articolul 3 din prezentul regulament.

Auditurile verifică, de asemenea, dacă a fost plătită beneficiarului contribuția publică în conformitate cu articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014.

(3)   Auditurile operațiunilor includ, acolo unde este cazul, verificări la fața locului privind implementarea concretă a operațiunii.

(4)   Auditurile operațiunilor verifică exactitatea și integralitatea cheltuielilor corespunzătoare înregistrate de autoritatea de certificare în sistemul său contabil și reconcilierea pistei de audit la toate nivelurile.

(5)   Atunci când problemele constatate par să fie de natură sistemică și, în consecință, determină riscuri pentru alte operațiuni în cadrul programului operațional, autoritatea de audit asigură efectuarea unei examinări suplimentare, inclusiv, după caz, a unor audituri suplimentare și recomandă măsurile corective necesare.

(6)   Numai cheltuielile care fac obiectul unui audit efectuat în temeiul alineatului (1) sunt luate în considerare pentru suma cheltuielilor auditate, în scopul raportării către Comisie cu privire la acoperirea anuală. În acest scop, se utilizează modelul de raport de control stabilit în conformitate cu articolul 34 alineatul (6) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014.

Articolul 6

Metoda de selecție a eșantionului de operațiuni

[articolul 34 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014]

(1)   Autoritatea de audit stabilește metoda de selecție a eșantionului (denumită în continuare „metoda de eșantionare”) în conformitate cu cerințele stabilite la prezentul articol ținând seama de standardele de audit acceptate la nivel internațional, precum cele ale INTOSAI, IFAC sau IIA.

(2)   Pe lângă explicațiile furnizate în strategia de audit, autoritatea de audit ține o evidență a documentelor și a raționamentului profesional utilizat pentru stabilirea metodelor de eșantionare, acoperind etapele de planificare, selectare, testare și evaluare pentru a demonstra că metoda stabilită este adecvată.

(3)   Un eșantion este reprezentativ pentru populația din care este selectat, permițând astfel autorității de audit să elaboreze o opinie de audit valabilă, în conformitate cu articolul 34 alineatul (5) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014. Populația respectivă cuprinde cheltuielile aferente unui program operațional care sunt incluse în cererile de plată transmise Comisiei în conformitate cu articolul 41 din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 pentru un anumit exercițiu contabil. Eșantionul poate fi selectat pe parcursul sau după încheierea exercițiului contabil.

(4)   În scopul aplicării articolului 34 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, o metodă de selecție este statistică atunci când asigură:

(i)

o selecție aleatorie a elementelor eșantionului;

(ii)

utilizarea teoriei probabilității pentru a evalua rezultatele eșantionului, inclusiv pentru a măsura și a controla riscurile eșantionării și a preciziei prevăzute și atinse.

(5)   Metoda de eșantionare asigură o selecție aleatorie a fiecărei unități de eșantionare din populație prin intermediul unor numere aleatorii generate pentru fiecare unitate de populație pentru a selecta unitățile care formează eșantionul sau printr-o selectare sistematică folosind un punct de plecare aleatoriu și aplicând o regulă sistematică pentru a selecta elemente suplimentare.

(6)   Unitatea de eșantionare este determinată de autoritatea de audit, pe baza raționamentului profesional. Unitatea de eșantionare poate fi o operațiune, un proiect din cadrul unei operațiuni sau o cerere de plată din partea unui beneficiar. Informațiile privind tipul unității de eșantionare determinate și raționamentul profesional folosit în acest scop sunt incluse în raportul de control.

(7)   În cazul în care cheltuielile totale aferente unei unități de eșantionare pentru exercițiul contabil constituie o sumă negativă, acestea sunt excluse din populația menționată la alineatul (3) de mai sus și sunt auditate separat. Autoritatea de audit poate extrage, de asemenea, un eșantion din această populație distinctă.

(8)   Atunci când se aplică condițiile pentru controlul proporțional prevăzute la articolul 58 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, autoritatea de audit poate exclude din populația care urmează a fi inclusă în eșantion elementele menționate la articolul respectiv. Dacă operațiunea vizată a fost deja inclusă în eșantion, autoritatea de audit o înlocuiește folosind o metodă adecvată de selecție aleatorie.

(9)   Toate cheltuielile declarate Comisiei aferente eșantionului fac obiectul auditării.

Atunci când unitățile de eșantionare selectate includ un număr mare de cereri de plată sau facturi subiacente, autoritatea de audit le poate audita prin subeșantionare, selectând cererile de plată sau facturile subiacente folosind aceeași parametri de eșantionare, precum în cazul selectării unităților de eșantionare ale eșantionului principal.

În acest caz, dimensiunile adecvate ale eșantioanelor se calculează în cadrul fiecărei unități de eșantionare care urmează să fie auditate și, în orice caz, nu sunt formate dintr-un număr mai mic de 30 de cereri de plată sau facturi subiacente pentru fiecare unitate de eșantionare.

(10)   Autoritatea de audit poate să stratifice o populație, împărțind-o în subpopulații, fiecare dintre acestea fiind un grup de unități de eșantionare cu caracteristici similare, în special în termeni de risc sau de indice de eroare așteptat sau atunci când populația include operațiuni constituite din contribuții financiare dintr-un program operațional către elemente cu valoare ridicată.

(11)   Autoritatea de audit evaluează fiabilitatea sistemului ca fiind ridicată, medie sau scăzută ținând cont de rezultatele auditurilor sistemului pentru a determina parametrii tehnici ai eșantionării astfel încât nivelul de asigurare combinat obținut din auditurile sistemelor și auditurile operațiunilor să fie ridicat. Pentru un sistem evaluat ca având un grad de fiabilitate ridicat, nivelul de încredere folosit pentru operațiunile de eșantionare nu este mai mic de 60 %. Pentru un sistem evaluat ca având un grad de fiabilitate scăzut, nivelul de încredere folosit pentru operațiunile de eșantionare nu este mai mic de 90 %. Pragul maxim de semnificație este de 2 % din cheltuielile menționate la alineatul (3).

(12)   În cazul constatării unor nereguli sau a unui risc de nereguli, autoritatea de audit decide, pe baza unui raționament profesional, dacă este necesară auditarea unui eșantion suplimentar de operațiuni sau părți ale operațiunilor care nu au fost auditate în eșantionul aleatoriu, pentru a lua în considerare factorii de risc specifici identificați.

(13)   Autoritatea de audit analizează separat rezultatele auditurilor eșantionului suplimentar, stabilește concluziile pe baza acestor rezultate și le comunică Comisiei în cadrul raportului anual de control. Neregulile detectate în eșantionul suplimentar nu sunt incluse în calculul erorii aleatorii prevăzute a eșantionului aleatoriu.

(14)   Pe baza rezultatelor auditurilor operațiunilor în scopul elaborării opiniei de audit și a raportului de control menționat la articolul 34 alineatul (5) literele (a) și (b) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, autoritatea de audit calculează un indice de eroare total care corespunde sumei erorilor aleatorii prevăzute și, dacă este cazul, a erorilor sistemice și a erorilor conjuncturale necorectate, împărțită la populație.

Articolul 7

Auditurile conturilor

[articolul 34 alineatul (7) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014]

(1)   Auditurile conturilor menționate la articolul 49 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 sunt efectuate de autoritatea de audit pentru fiecare exercițiu contabil.

(2)   Auditul conturilor furnizează o asigurare rezonabilă cu privire la integralitatea, exactitatea și veridicitatea sumelor declarate în conturi.

(3)   În sensul alineatelor (1) și (2), autoritatea de audit ia în considerare, în special, rezultatele auditurilor sistemelor privind autoritatea de certificare și ale auditurilor operațiunilor.

(4)   Auditul sistemului include verificarea fiabilității sistemului contabil al autorității de certificare și, prin eșantionare, a exactității cheltuielilor, a sumelor retrase și a celor recuperate înregistrate în sistemul contabil al autorității de certificare.

(5)   În scopul opiniei de audit, pentru a ajunge la concluzia potrivit căreia conturile oferă o imagine reală și echitabilă, autoritatea de audit verifică dacă toate elementele prevăzute la articolul 49 din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 sunt incluse în mod corect în conturi și corespund documentelor contabile justificative ținute de toate autoritățile sau organismele competente și de beneficiari în cursul activității de audit efectuate de autoritatea de audit. Autoritatea de audit verifică în special, pe baza conturilor care urmează să îi fie furnizate de către autoritatea de certificare, că:

(a)

suma totală a cheltuielilor eligibile declarată în conformitate cu articolul 49 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 este comparabilă cu cheltuielile și cu contribuția publică corespunzătoare inclusă în cererile de plată transmise Comisiei pentru exercițiul contabil relevant și, în cazul unor diferențe, că au fost oferite explicații adecvate în conturi pentru sumele reconciliate;

(b)

sumele retrase și recuperate pe parcursul exercițiului contabil, sumele care urmează a fi recuperate la sfârșitul exercițiului contabil și sumele nerecuperabile prezentate în conturi corespund sumelor introduse în sistemele contabile ale autorității de certificare și se bazează pe decizii luate de autoritatea de management sau de autoritatea de certificare responsabilă;

(c)

cheltuielile au fost excluse, după caz, din conturi, în conformitate cu articolul 49 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, și că toate corecțiile necesare se reflectă în conturile aferente exercițiului contabil în cauză.

Verificările menționate la literele (b) și (c) pot fi efectuate prin eșantionare.

CAPITOLUL III

DISPOZIȚII SPECIFICE GESTIUNII FINANCIARE ȘI CORECȚIILOR FINANCIARE

Articolul 8

Criterii pentru stabilirea deficiențelor semnificative în funcționarea eficace a sistemelor de gestiune și control

[articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014]

(1)   La evaluarea funcționării eficace a sistemelor de gestiune și control, Comisia se bazează pe rezultatele tuturor auditurilor disponibile ale sistemelor, inclusiv testele controalelor, și ale auditurilor operațiunilor.

Evaluarea vizează mediul de control intern al programului, activitățile de gestiune și control ale autorităților de management și de certificare, monitorizarea de către autoritatea de management și de certificare și activitățile de control ale autorității de audit și se bazează pe verificarea conformității cu cerințele cheie stabilite în tabelul 1 din anexa II.

Evaluarea respectării acestor cerințe cheie se bazează pe categoriile stabilite în tabelul 2 din anexa II.

(2)   Principalele tipuri de deficiențe semnificative în funcționarea eficace a sistemului de gestiune și control sunt cazurile în care una dintre cerințele cheie menționate la punctele 2, 4, 5, 13, 15, 16 și 18 ale tabelului 1 din anexa II sau două sau mai multe dintre celelalte cerințe cheie din tabelul 1 din anexa II sunt considerate ca fiind încadrate la categoriile 3 sau 4 menționate în tabelul 2 din anexa II.

Articolul 9

Criterii pentru aplicarea corecțiilor financiare forfetare sau extrapolate și criteriile pentru stabilirea nivelului corecției financiare

[articolul 55 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014]

(1)   Se aplică corecții financiare întregului program operațional sau unei părți a acestuia atunci când Comisia identifică una sau mai multe deficiențe semnificative în funcționarea sistemului de gestiune și control.

Fără a se aduce atingere primului paragraf, se aplică corecții financiare extrapolate întregului program operațional sau unei părți a acestuia atunci când Comisia identifică nereguli de natură sistemică într-un eșantion reprezentativ de operațiuni, ceea ce permite o cuantificare mai precisă a riscurilor pentru bugetul Uniunii. În acest caz, rezultatele examinării eșantionului reprezentativ sunt extrapolate asupra restului populației din care s-a extras eșantionul în scopul stabilirii corecției financiare.

(2)   Nivelul corecției forfetare se stabilește ținând seama de următoarele elemente:

(a)

importanța relativă a deficienței semnificative sau a deficiențelor semnificative în contextul sistemului de gestiune și control în ansamblul lui;

(b)

frecvența și amploarea deficienței semnificative sau a deficiențelor semnificative;

(c)

gradul de risc de pierderi pentru bugetul Uniunii.

(3)   Ținând seama de aceste elemente, nivelul corecției financiare se stabilește după cum urmează:

(a)

dacă deficiența semnificativă sau deficiențele semnificative în funcționarea sistemului de gestiune și control sunt atât de importante, frecvente sau răspândite încât reprezintă un eșec total al sistemului, care pune în pericol legalitatea și regularitatea tuturor cheltuielilor în cauză, se aplică o rată forfetară de 100 %;

(b)

dacă deficiența semnificativă sau deficiențele semnificative în funcționarea sistemului de gestiune și control sunt atât de frecvente sau răspândite încât reprezintă un eșec extrem de grav al sistemului, care pune în pericol legalitatea și regularitatea unei proporții foarte mari a cheltuielilor în cauză, se aplică o rată forfetară de 25 %;

(c)

dacă deficiența semnificativă sau deficiențele semnificative în funcționarea sistemului de gestiune și control sunt determinate de faptul că sistemul nu este total operațional sau funcționează atât de nesatisfăcător încât pune în pericol legalitatea și regularitatea unei proporții mari a cheltuielilor în cauză, se aplică o rată forfetară de 10 %;

(d)

dacă deficiența semnificativă sau deficiențele semnificative în funcționarea sistemului de gestiune și control sunt determinate de faptul că sistemul nu funcționează în mod coerent, punând în pericol legalitatea și regularitatea unei proporții semnificative a cheltuielilor în cauză, se aplică o rată forfetară de 5 %.

(4)   În cazul în care aplicarea unei rate forfetare stabilite în conformitate cu alineatul (3) ar fi disproporționată, nivelul corecției este redus.

(5)   În cazul în care, ca urmare a faptului că autoritățile responsabile nu au adoptat măsurile corective adecvate în urma aplicării unei corecții financiare în cursul unui exercițiu contabil, aceeași deficiență semnificativă sau aceleași deficiențe semnificative sunt identificate în următorul exercițiu contabil, rata de corecție poate fi majorată la un nivel care nu depășește rata aferentă categoriei superioare, din cauza persistenței deficienței semnificative sau a deficiențelor semnificative.

Articolul 10

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 3 se aplică de la 1 decembrie 2014 în ceea ce privește informațiile referitoare la datele înregistrate și stocate menționate în anexa I.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 13 martie 2014.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 72, 12.3.2014, p. 1.


ANEXA I

Lista datelor care trebuie înregistrate și stocate sub formă electronică în sistemul de monitorizare (menționat la articolul 2)

Datele sunt necesare pentru operațiunile sprijinite de PO I și PO II (1), cu excepția cazului în care se specifică altfel în a doua coloană.

Câmpurile de date

Mențiuni privind tipul de PO pentru care nu sunt necesare date

Date privind beneficiarul (2)

1.

Numele sau identificatorul unic al fiecărui beneficiar

 

2.

Informații dacă beneficiarul este un organism de drept public sau de drept privat

 

3.

Informații dacă TVA-ul aferent cheltuielilor suportate de beneficiar nu se poate recupera în temeiul legislației naționale privind TVA-ul

 

4.

Datele de contact ale beneficiarului

 

Date privind operațiunea

5.

Numele sau identificatorul unic al operațiunii

 

6.

Scurtă descriere a operațiunii

 

7.

Data depunerii cererii pentru operațiune

 

8.

Data începerii operațiunii indicată în documentul care stabilește condițiile acordării sprijinului

 

9.

Data finalizării operațiunii indicată în documentul care stabilește condițiile acordării sprijinului

 

10.

Data efectivă la care operațiunea este încheiată din punct de vedere fizic sau implementată integral

 

11.

Organismul care emite documentul care stabilește condițiile acordării sprijinului

 

12.

Data documentului care stabilește condițiile acordării sprijinului

 

13.

Moneda operațiunii

 

14.

Nr. CCI al programului (programelor) prin care este sprijinită operațiunea

 

15.

Tipul (tipurile) de asistență materială abordată

Nu se aplică la PO II

16.

Tipul (tipurile) de acțiuni sprijinite

Nu se aplică la PO I

17.

Cod (coduri) pentru forma de finanțare

 

18.

Cod (coduri) pentru localizare

 

19.

Cantitatea de hrană achiziționată de un organism public sau o organizație parteneră, dacă este cazul

Nu se aplică la PO II

20.

Cantitatea de hrană obținută de un organism public, acolo unde este cazul, în conformitate cu articolul 23 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, dacă este cazul

Nu se aplică la PO II

21.

Cantitatea de hrană livrată organizațiilor partenere, acolo unde este cazul

Nu se aplică la PO II

22.

Cantitatea de hrană livrată beneficiarilor finali, acolo unde este cazul

Nu se aplică la PO II

23.

Cantitatea de asistență materială de bază achiziționată de un organism public sau o organizație parteneră, dacă este cazul

Nu se aplică la PO II

24.

Cantitatea de asistență materială de bază acordată organizațiilor partenere, acolo unde este cazul

Nu se aplică la PO II

25.

Cantitatea de asistență materială de bază acordată beneficiarilor finali, acolo unde este cazul

Nu se aplică la PO II

Date privind indicatorii

26.

Denumirea fiecărui indicator comun relevant pentru operațiune

 

27.

Identificatorul pentru fiecare dintre indicatorii comuni relevanți pentru operațiune

 

28.

Nivelul de realizare al fiecăruia dintre indicatorii comuni pentru fiecare an calendaristic al implementării sau la finalul operațiunii

 

29.

Denumirea programului pentru fiecare dintre indicatorii specifici relevanți pentru operațiune

Nu se aplică la PO I

30.

Identificatorul fiecărui dintre indicator specific relevant pentru operațiune

Nu se aplică la PO I

31.

Valoarea țintă pentru indicatorul de realizare specific programului

Nu se aplică la PO I

32.

Nivelul de realizare al fiecăruia dintre indicatorii de realizare specifici programului pentru fiecare an calendaristic de implementare sau la finalul operațiunii

Nu se aplică la PO I

33.

Unitatea de măsură pentru fiecare indicator de realizare

Nu se aplică la PO I

34.

Valoarea de referință pentru fiecare indicator de rezultat

Nu se aplică la PO I

35.

Valoarea țintă pentru fiecare indicator de rezultat

Nu se aplică la PO I

36.

Unitatea de măsură pentru fiecare valoare țintă pentru rezultate și pentru fiecare valoare de referință

Nu se aplică la PO I

37.

Unitatea de măsură pentru fiecare indicator

 

Date financiare privind fiecare operațiune (în moneda aplicabilă operațiunii)

38.

Suma costului total eligibil al operațiunii aprobat în documentul care stabilește condițiile acordării sprijinului

 

39.

Suma costurilor totale eligibile care constituie cheltuieli publice în conformitate cu definiția de la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014

 

40.

Suma sprijinului public prevăzut în documentul care stabilește condițiile acordării sprijinului

 

Date privind cererile de plată introduse de beneficiar (în moneda aplicabilă operațiunii)

41.

Data primirii fiecărei cereri de plată din partea beneficiarului

 

42.

Data fiecărei plăți către beneficiar pe baza cererii de plată

 

43.

Suma cheltuielilor eligibile din cererea de plată, care constituie baza pentru fiecare plată către beneficiar

 

44.

Suma cheltuielilor publice în conformitate cu definiția de la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 care corespunde cheltuielilor eligibile folosite ca bază pentru fiecare plată

 

45.

Suma fiecărei plăți către beneficiar pe baza cererii de plată

 

46.

Data începerii verificărilor la fața locului cu privire la operațiune, efectuate în conformitate cu articolul 32 alineatul (5) litera (b) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014

 

47.

Data auditurilor la fața locului cu privire la operațiune efectuate în conformitate cu articolul 34 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 și cu articolul 6 din prezentul regulament

 

48.

Organismul care efectuează auditul sau verificarea

 

Date privind cheltuielile din cererea de plată introdusă de beneficiar pe baza costurilor reale (în moneda aplicabilă operațiunii)

49.

Cheltuielile eligibile declarate Comisiei, stabilite pe baza costurilor suportate și plătite efectiv

 

50.

Cheltuielile publice definite la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 care corespund cheltuielilor publice eligibile declarate Comisiei, stabilite pe baza costurilor rambursate și plătite efectiv

 

51.

Tipul de contract, dacă atribuirea contractului face obiectul dispozițiilor Directivei 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului (3) (prestare de servicii/furnizare de bunuri) sau ale Directivei 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului (4)

 

52.

Valoarea contractului, dacă atribuirea contractului face obiectul dispozițiilor Directivei 2004/18/CE sau ale Directivei 2014/23/UE

 

53.

Cheltuielile eligibile suportate și plătite pe baza contractului, dacă contractul face obiectul dispozițiilor Directivei 2004/18/CE sau ale Directivei 2014/23/UE

 

54.

Procedura de ofertare la care se recurge, dacă atribuirea contractului face obiectul dispozițiilor Directivei 2004/18/CE sau ale Directivei 2014/23/UE

 

55.

Numele sau identificatorul unic al contractantului, dacă atribuirea contractului face obiectul dispozițiilor Directivei 2014/23/UE

 

Date privind cheltuielile din cererea de plată introdusă de beneficiar pe baza baremelor standard pentru costurile unitare (sume exprimate în moneda aplicabilă operațiunii)

56.

Suma cheltuielilor publice eligibile declarate Comisiei stabilite pe baza unor bareme standard pentru costurile unitare

 

57.

Cheltuielile publice definite la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 care corespund cheltuielilor publice eligibile declarate Comisiei, stabilite pe baza unor bareme standard pentru costuri unitare

 

58.

Definiția unei unități care trebuie folosită în scopul baremului standard pentru costuri unitare

 

59.

Numărul de unități furnizate conform cererii de plată pentru fiecare element unitar

 

60.

Costul unitar pentru o singură unitate pentru fiecare element unitar

 

Date privind cheltuielile din cererea de plată introdusă de beneficiar pe baza plăților forfetare (sume exprimate în moneda aplicabilă operațiunii)

61.

Suma cheltuielilor publice eligibile declarate Comisiei, stabilite pe baza unor sume forfetare

 

62.

Cheltuielile publice definite la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 care corespund cheltuielilor publice eligibile declarate Comisiei, stabilite pe baza unor sume forfetare

 

63.

Pentru fiecare sumă forfetară, elementele care trebuie furnizate (realizări sau rezultate) convenite în documentul care stabilește condițiile acordării sprijinului drept bază pentru plata sumelor forfetare

 

64.

Pentru fiecare sumă forfetară, suma convenită în documentul care stabilește condițiile acordării sprijinului

 

Date privind cheltuielile din cererea de plată introdusă de beneficiar pe baza ratelor forfetare (în moneda aplicabilă operațiunii)

65.

Suma cheltuielilor publice eligibile declarate Comisiei, stabilite pe baza unei rate forfetare

 

66.

Cheltuielile publice definite la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 care corespund cheltuielilor publice eligibile declarate Comisiei, stabilite pe baza unei rate forfetare

 

Date privind sumele recuperate de la beneficiar

67.

Data fiecărei decizii de recuperare

 

68.

Valoarea sprijinului public vizat de fiecare decizie de recuperare

 

69.

Cheltuielile totale eligibile vizate de fiecare decizie de recuperare

 

70.

Data primirii fiecărei sume rambursate de beneficiar ca urmare a unei decizii de recuperare

 

71.

Valoarea sprijinului public rambursat de beneficiar ca urmare a unei decizii de recuperare (fără dobândă sau penalități)

 

72.

Cheltuielile eligibile totale care corespund sprijinului public rambursat de beneficiar

 

73.

Valoarea sprijinului public nerecuperabil ca urmare a unei decizii de recuperare

 

74.

Cheltuielile eligibile totale care corespund sprijinului public nerecuperabil

 

Date privind cererile de plată adresate Comisiei (în EUR)

75.

Data depunerii fiecărei cereri de plată care include cheltuieli eligibile legate de operațiune

 

76.

Suma totală a cheltuielilor eligibile suportate de beneficiar și plătite în cadrul execuției operațiunii, inclusă în fiecare cerere de plată

 

77.

Suma totală a cheltuielilor publice definite la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 legate de operațiune, inclusă în fiecare cere de plată

 

Date privind conturile prezentate Comisiei în conformitate cu articolul 48 din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 (în EUR)

78.

Data depunerii fiecărui set de conturi care include cheltuieli aferente operațiunii

 

79.

Data prezentării conturilor în care au fost incluse cheltuielile finale ale operațiunii, ca urmare a încheierii operațiunii [în care suma totală a cheltuielilor eligibile este de 1 000 000 EUR sau mai mult (articolul 51 din Regulamentul (UE) nr. 223/2014)]

 

80.

Suma totală a cheltuielilor eligibile publice ale operațiunii introdusă în sistemele contabile ale autorității de certificare și inclusă în conturi

 

81.

Suma totală a cheltuielilor publice, astfel cum au fost definite la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, suportate la implementarea operațiunii, care corespunde sumei totale a cheltuielilor publice eligibile înregistrate în sistemele contabile ale autorității de certificare, inclusă în conturi

 

82.

Suma totală a plăților către beneficiar în conformitate cu articolul 42 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, care corespunde sumei totale a cheltuielilor eligibile înregistrate în sistemele contabile ale autorității de certificare, inclusă în conturi

 

83.

Totalul cheltuielilor eligibile ale operațiunii legate de retragerea din operațiune în cursul exercițiului contabil, inclus în conturi

 

84.

Totalul cheltuielilor publice, astfel cum sunt definite la articolul 2 alineatul (12) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014, care corespund cheltuielilor eligibile totale retrase în cursul exercițiului contabil, inclus în conturi

 

85.

Totalul cheltuielilor eligibile publice ale operațiunii recuperate în cursul exercițiului contabil, inclus în conturi

 

86.

Totalul cheltuielilor publice care corespund cheltuielilor eligibile totale ale operațiunii, recuperate în cursul exercițiului contabil, inclus în conturi

 

87.

Totalul cheltuielilor eligibile ale operațiunii care trebuie recuperate la încheierea exercițiului contabil, inclus în conturi

 

88.

Totalul cheltuielilor publice ale operațiunii care corespund cheltuielilor eligibile totale care trebuie recuperate la încheierea exercițiului contabil, inclus în conturi

 

89.

Suma totală a cheltuielilor eligibile ale operațiunii nerecuperabile la încheierea exercițiului contabil, inclusă în conturi

 

90.

Totalul cheltuielilor publice ale operațiunii care corespund sumei totale a cheltuielilor eligibile nerecuperabile la încheierea exercițiului contabil, inclus în conturi

 


(1)  PO I se referă la programe operaționale menite sa furnizeze ajutor în distribuția hranei și/sau asistență materială de bază și PO II se referă la programele operaționale de incluziune socială a celor mai defavorizate persoane

(2)  Beneficiarul include, dacă este cazul, alte organisme care suportă cheltuielile operațiunii, tratate drept cheltuieli suportate de beneficiar.

(3)  Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii (JO L 134, 30.4.2004, p. 114).

(4)  Directiva 2014/23/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind atribuirea contractelor de concesiune (JO L 94, 28.3.2014, p. 1).


ANEXA II

Cerințele esențiale ale sistemelor de gestiune și control și clasificarea acestor sisteme în ceea ce privește funcționarea lor eficace menționată la articolul 9

Tabelul 1

Cerințe esențiale

Cerințele esențiale ale sistemelor de gestiune și control

Organismele/autoritățile în cauză

Domeniul de aplicare

1

Separarea adecvată a funcțiilor și sisteme adecvate pentru raportare și monitorizare atunci când autoritatea responsabilă încredințează executarea sarcinilor unui alt organism

Autoritatea de management

Mediul de control intern

2

Selecția adecvată a operațiunilor

Autoritatea de management

Activități de gestiune și control

3

Informații adecvate oferite beneficiarilor cu privire la condițiile aplicabile pentru operațiunile selectate

Autoritatea de management

4

Verificări adecvate ale gestiunii

Autoritatea de management

5

Sistem eficient creat pentru a garanta că sunt păstrate toate documentele privind cheltuielile și auditurile pentru a se asigura o pistă de audit adecvată

Autoritatea de management

Activități de gestiune și control/Monitorizare

6

Un sistem fiabil de colectare, înregistrare și stocare a datelor în vederea monitorizării, a evaluării, a gestiunii financiare, a verificării și a auditului

Autoritatea de management

7

Implementarea concretă a unor măsuri antifraudă proporționale

Autoritatea de management

Activități de gestiune și control

8

Proceduri adecvate pentru întocmirea declarației de asigurare de gestiune și a rezumatului anual al rapoartelor finale de audit și al controalelor efectuate

Autoritatea de management

9

Separarea adecvată a funcțiilor și sisteme adecvate pentru raportare și monitorizare atunci când autoritatea responsabilă încredințează executarea sarcinilor unui alt organism

Autoritatea de certificare

Mediul de control intern

10

Proceduri adecvate pentru elaborarea și depunerea cererilor de plată

Autoritatea de certificare

Activități de gestiune și control/Monitorizare

11

Menținerea adecvată a unor evidențe electronice a cheltuielilor declarate și a contribuției publice corespunzătoare

Autoritatea de certificare

Activități de gestiune și control

12

Evidența adecvată și completă a sumelor recuperabile, recuperate și retrase

Autoritatea de certificare

13

Proceduri adecvate pentru elaborarea și certificarea integralității, a exactității și a veridicității conturilor anuale

Autoritatea de certificare

14

Separarea adecvată a funcțiilor și sisteme adecvate care permit garantarea faptului că orice alt organism care efectuează audituri în conformitate cu strategia de audit a programului dispune de independența funcțională necesară și ține cont de standardele de audit acceptate la nivel internațional

Autoritatea de audit

Mediul de control intern

15

Audituri adecvate ale sistemelor

Autoritatea de audit

Activități de control

16

Audituri adecvate ale operațiunilor

Autoritatea de audit

17

Audituri adecvate ale conturilor

Autoritatea de audit

18

Proceduri adecvate pentru furnizarea unei opinii de audit fiabile și pentru pregătirea raportului anual de control

Autoritatea de audit


Tabelul 2

Clasificarea cerințelor esențiale pentru sistemele de gestiune și control în ceea ce privește funcționarea acestora

Categoria 1

Funcționează corespunzător. Nu sunt necesare îmbunătățiri sau sunt necesare doar îmbunătățiri minore.

Categoria 2

Funcționează. Sunt necesare unele îmbunătățiri.

Categoria 3

Funcționează parțial. Sunt necesare îmbunătățiri substanțiale.

Categoria 4

În esență, nu funcționează.


Top