Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0427

    2013/427/UE: Decizia de punere în aplicare a Comisiei din 2 august 2013 privind o contribuție financiară din partea Uniunii pentru planul de vaccinare de urgență împotriva pestei porcine clasice în Letonia și Belarus și pentru punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere în Letonia, Lituania și Belarus în contextul măsurilor de urgență adoptate pentru combaterea acestei boli [notificată cu numărul C(2013) 4980]

    JO L 213, 8.8.2013, p. 22–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2013/427/oj

    8.8.2013   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 213/22


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE A COMISIEI

    din 2 august 2013

    privind o contribuție financiară din partea Uniunii pentru planul de vaccinare de urgență împotriva pestei porcine clasice în Letonia și Belarus și pentru punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere în Letonia, Lituania și Belarus în contextul măsurilor de urgență adoptate pentru combaterea acestei boli

    [notificată cu numărul C(2013) 4980]

    (Doar textele în limbile letonă și lituaniană sunt autentice)

    (2013/427/UE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Decizia 2009/470/CE a Consiliului din 25 mai 2009 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar (1), în special articolul 3 alineatele (3) și (6) și articolul 8,

    având în vedere Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii și de abrogare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului (2), în special articolul 84,

    întrucât:

    (1)

    Planul aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei 2013/90/UE (3) fiind un cadru suficient de detaliat în sensul articolului 94 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii (4), prezenta decizie constituie o decizie de finanțare a cheltuielilor prevăzute în programul de lucru pentru granturi.

    (2)

    Pesta porcină clasică este o boală infecțioasă virală a porcilor domestici și a porcilor sălbatici care perturbă comerțul intracomunitar și exportul către țări terțe.

    (3)

    În cazul unui focar de pestă porcină clasică, există riscul ca agentul patogen să se răspândească la alte ferme de porcine din statul membru respectiv, din alte state membre și din țări terțe prin intermediul comerțului cu porci vii sau cu produse derivate din aceștia, cu material seminal, ovule și embrioni și, de asemenea, cu porci sălbatici.

    (4)

    Directiva 2001/89/CE a Consiliului din 23 octombrie 2001 privind măsurile comunitare pentru controlul pestei porcine clasice (5) stabilește măsurile care trebuie aplicate în cazul apariției unui focar epidemic pentru a preveni răspândirea ulterioară a virusului.

    (5)

    În cazul confirmării prezenței virusului pestei porcine clasice la porci sălbatici și în cazul în care datele epidemiologice disponibile sugerează posibilitatea ca acesta să se răspândească, măsura veterinară cea mai eficientă și mai eficace pentru limitarea răspândirii virusului este vaccinarea orală a porcilor sălbatici din zona de risc.

    (6)

    La 20 noiembrie 2012, Letonia a notificat două cazuri primare de pestă porcină clasică la porci sălbatici în municipalitățile Dagda și Zilupe, în apropierea graniței cu Belarus și Rusia.

    (7)

    În urma apariției acestor focare, Letonia a pus în aplicare măsuri de supraveghere a pestei porcine clasice la porcii sălbatici și, ulterior, și la porcii domestici din exploatațiile necomerciale din zonele din jurul cazurilor primare, pentru a defini zona infectată.

    (8)

    Decizia de punere în aplicare 2013/90/UE a aprobat planul prezentat de Letonia pentru eradicarea pestei porcine clasice și vaccinarea de urgență a porcilor sălbatici de îndată ce condițiile de mediu vor permite acest lucru în zonele desemnate în conformitate cu articolul 16 alineatul (1) și cu articolul 20 alineatul (2) al patrulea paragraf din Directiva 2001/89/CE.

    (9)

    Conform legislației letone, apariția focarelor de pestă porcină clasică este considerată un caz de urgență și, cu acordul cabinetului de miniștri, s-a permis aplicarea procedurii de urgență pentru achiziționarea vaccinului, fără o procedură deschisă, pentru a asigura disponibilitatea vaccinului pentru campania de primăvară din 2013.

    (10)

    Dată fiind apropierea zonei infectate de Belarus, nu poate fi exclusă posibilitatea ca porci sălbatici infectați să fi trecut frontiera din Letonia în Belarus. Echipa de urgențe veterinare a Comunității, după o vizită la fața locului în februarie 2013, a recomandat extinderea zonei de vaccinare la o zonă-tampon de 50 km în interiorul teritoriului belarus, de-a lungul frontierei cu Letonia.

    (11)

    Pentru evaluarea evoluției epidemiologice a bolii la porcii sălbatici și la porcii domestici din exploatațiile necomerciale din zona de risc, este necesară stabilirea de urgență a unor activități de supraveghere armonizate și a unor anchete epidemiologice bazate pe teste serologice și virologice de laborator pentru identificarea virusului pestei porcine clasice la porcii domestici și la porcii sălbatici din anumite zone de risc înalt din apropierea zonei infectate din Letonia, din Belarus, precum și din Lituania.

    (12)

    Letonia a prezentat o estimare a costurilor planului de vaccinare de urgență împotriva pestei porcine clasice a porcilor sălbatici, indicând numărul aproximativ de doze de vaccin necesare pentru teritoriul Letoniei și pentru vaccinările din zona-tampon din Belarus, precum și costurile estimate pentru administrarea vaccinurilor respective. Costul estimat al vaccinării de urgență se ridică la 221 800 EUR.

    (13)

    În prima săptămână a lunii aprilie 2013, Letonia și Lituania au prezentat o estimare inițială a costurilor implicate de efectuarea anchetei epidemiologice și de aplicarea măsurilor de supraveghere a pestei porcine clasice în contextul celorlalte măsuri de urgență adoptate pentru combaterea bolii pe teritoriile Letoniei, Lituaniei și Belarusului. Costul estimat al măsurilor de supraveghere se ridică la 227 000 EUR în Letonia și Belarus și, respectiv, la 17 000 EUR în Lituania.

    (14)

    Eligibilitatea retroactivă a costurilor suportate de Letonia de la data notificării apariției focarului și respectiv de Lituania și Belarus de la data începerii activităților de supraveghere se justifică prin aceea că acțiunile menționate sunt esențiale pentru definirea zonei de vaccinare și, prin urmare, pentru eradicarea cu succes a bolii.

    (15)

    Articolul 3 alineatul (6) din Decizia 2009/470/CE prevede că contribuția financiară a Uniunii trebuie să fie de 100 % din costul vaccinului furnizat și de 50 % din costurile suportate cu efectuarea vaccinării. Cu toate acestea, având în vederea necesitatea evitării unor cheltuieli excesive din bugetul Uniunii, este necesară stabilirea unor plafoane, care să reprezinte plăți rezonabile pentru acoperirea costurilor vaccinurilor furnizate și a costurilor suportate cu efectuarea vaccinării. O plată rezonabilă este plata pentru un produs sau un serviciu la un preț proporțional cu prețul pieței. Până la efectuarea de către Comisie a controalelor la fața locului, este necesară aprobarea contribuției financiare specifice a Uniunii pentru Letonia și stabilirea sumei care urmează să fie plătită ca prima tranșă din contribuția financiară a Uniunii.

    (16)

    În temeiul Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 al Consiliului din 21 iunie 2005 privind finanțarea politicii agricole comune (6), măsurile veterinare trebuie finanțate din Fondul european de garantare agricolă. Pentru controalele financiare se aplică articolele 9, 36 și 37 din regulamentul respectiv.

    (17)

    Plata contribuției financiare se face sub rezerva ca acțiunile planificate să fi fost efectiv realizate și ca autoritățile să furnizeze Comisiei toate informațiile necesare.

    (18)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    (1)   În contextul măsurilor de urgență adoptate în 2013 pentru combaterea pestei porcine clasice, Letonia are dreptul la o contribuție specifică din partea Uniunii pentru punerea în aplicare a planului de vaccinare de urgență a porcilor sălbatici împotriva pestei porcine clasice în Letonia și Belarus, contribuție care acoperă:

    (a)

    100 % din costul aprovizionării cu doze de vaccin (fără TVA);

    (b)

    50 % din costurile cu salariile și onorariile personalului care efectuează vaccinările în Letonia și 50 % din costurile (fără TVA) asociate direct cu efectuarea vaccinărilor în Letonia.

    (2)   Valoarea maximă a sumelor de rambursat Letoniei pentru costurile menționate la alineatul (1) nu depășește:

    (a)

    0,91 EUR pentru o doză, în medie, pentru achiziționarea vaccinurilor;

    (b)

    0,18 EUR în medie pentru o doză de vaccin distribuită în Letonia, pentru vaccinare;

    (c)

    130 800 EUR pentru costurile efectuării vaccinării în Letonia;

    (d)

    91 000 EUR pentru costurile efectuării vaccinării în Belarus.

    Articolul 2

    (1)   În contextul măsurilor de urgență adoptate pentru combaterea pestei porcine clasice, Letonia și Lituania au dreptul la o contribuție financiară din partea Uniunii pentru acoperirea costurilor suportate cu testele serologice și virologice de laborator din cadrul măsurilor de supraveghere a porcilor domestici și a porcilor sălbatici realizate în Lituania și Belarus începând din 1 aprilie 2013 și în Letonia începând din 20 noiembrie 2012.

    (2)   Contribuția financiară a Uniunii este de 50 % din costurile suportate de Letonia și de Lituania pentru activitățile menționate la alineatul (1) și nu depășește:

    (i)

    227 000 EUR pentru Letonia;

    (ii)

    17 000 EUR pentru Lituania.

    (3)   Cuantumul maxim al costurilor de rambursat Letoniei și Lituaniei pentru activitățile menționate la alineatul (1) nu depășește în medie:

    (i)

    0,5 EUR pentru fiecare porc domestic testat;

    (ii)

    5 EUR pentru fiecare porc sălbatic testat;

    (iii)

    2 EUR pentru fiecare test ELISA;

    (iv)

    10 EUR pentru fiecare test PCR;

    (v)

    10 EUR pentru fiecare test virologic.

    Articolul 3

    Sub rezerva rezultatelor oricăruia dintre controalele la fața locului desfășurate conform articolului 11 alineatul (1) din Decizia 2009/470/CE, prima tranșă a plății se plătește Letoniei după cum urmează:

    (a)

    până la 224 300 EUR;

    (b)

    ca parte a contribuției financiare din partea Uniunii prevăzute la articolele 1 și 2.

    Această plată se efectuează pe baza unei cereri oficiale de rambursare depuse de Letonia.

    Articolul 4

    Cheltuielile eligibile pentru o contribuție financiară din partea Uniunii pentru măsurile menționate la articolele 1 și 2 se limitează la costurile suportate de către statele membre pentru măsurile precizate la punctele 1-4.

    1.

    Prelevarea de eșantioane:

    (a)

    pentru personal, indiferent de statutul său, dedicat în întregime sau parțial prelevării de eșantioane; costurile sunt limitate la salariile efective, la care se adaugă contribuțiile la sistemul de securitate socială și alte costuri prevăzute de lege incluse în remunerație; și

    (b)

    cheltuieli de regie egale cu 7 % din cuantumul costului menționat la litera (a).

    2.

    Teste de laborator:

    (a)

    achiziționarea seturilor de testare, a reactivilor și a tuturor consumabilelor identificabile utilizate în mod special pentru efectuarea testelor de laborator;

    (b)

    pentru personal, indiferent de statutul său, alocat în întregime sau parțial efectuării testelor la sediile laboratoarelor; costurile sunt limitate la salariile efective, la care se adaugă contribuțiile la sistemul de securitate socială și alte costuri prevăzute de lege incluse în remunerație; și

    (c)

    cheltuielile de regie reprezentând 7 % din cuantumul costurilor menționate la literele (a) și (b).

    3.

    Cumpărarea și depozitarea dozelor de vaccin și/sau a vaccinurilor și a momelilor destinate animalelor sălbatice.

    4.

    Distribuirea vaccinurilor și a momelilor pentru animalele sălbatice:

    (a)

    pentru personal, indiferent de statutul său, dedicat în întregime sau parțial distribuirii momelilor vaccinale; costurile sunt limitate la salariile efective, la care se adaugă contribuțiile la sistemul de securitate socială și alte costuri prevăzute de lege incluse în remunerare;

    (b)

    cheltuieli de regie egale cu 7 % din cuantumul costurilor menționate la litera (a).

    Articolul 5

    (1)   Contribuția financiară din partea Uniunii menționată la articolele 1 și 2 se plătește pe baza:

    (a)

    unui raport tehnic final în conformitate cu anexa I privind executarea tehnică a vaccinării de urgență, care să cuprindă și rezultatele obținute în perioada 1 aprilie 2013-31 decembrie 2013;

    (b)

    unui raport tehnic final în conformitate cu anexa II privind executarea tehnică a măsurilor de supraveghere, care să cuprindă și rezultatele obținute în perioada 20 noiembrie 2012-31 decembrie 2013 în Letonia și 1 aprilie 2013-31 decembrie 2013 în Lituania;

    (c)

    unui raport financiar final, în formă electronică, în conformitate cu anexa III, privind costurile suportate de Letonia în perioada 20 noiembrie 2012-31 decembrie 2013 și respectiv de Lituania în perioada 1 aprilie 2013-31 decembrie 2013;

    (d)

    rezultatelor oricăruia dintre controalele la fața locului desfășurate conform articolului 11 alineatul (1) din Decizia 2009/470/CE.

    Documentele justificative pentru rapoartele menționate la literele de la (a) la (c) se pun la dispoziție pentru controalele la fața locului menționate la punctul (d), efectuate de Comisie.

    (2)   Raportul tehnic final și raportul financiar final menționate la alineatul (1) literele (a)-(c) se prezintă cel târziu până la 1 aprilie 2014. În cazul în care acest termen nu este respectat, cu excepția întârzierilor justificate corespunzător, contribuția financiară specifică din partea Uniunii se reduce cu 25 % pentru fiecare lună calendaristică de întârziere.

    Articolul 6

    Prezenta decizie se adresează Republicii Letonia și Republicii Lituania.

    Adoptată la Bruxelles, 2 august 2013.

    Pentru Comisie

    Tonio BORG

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 155, 18.6.2009, p. 30.

    (2)  JO L 298, 26.10.2012, p. 1.

    (3)  JO L 47, 20.2.2013, p. 70.

    (4)  JO L 362, 31.12.2012, p. 1.

    (5)  JO L 316, 1.12.2001, p. 5.

    (6)  JO L 209, 11.8.2005, p. 1.


    ANEXA I

    Raport tehnic final privind vaccinarea de urgență a porcilor sălbatici împotriva pestei porcine clasice

    Statul membru: …

    Data: …

    1.

    Evaluarea din punct de vedere tehnic a situației:

    1.1.

    Hărți epidemiologice:

    2.

    Informații privind vaccinarea:

    2.1.

    Descrierea vaccinului utilizat:

    2.2.

    Numărul de doze de vaccin distribuite:

    Regiunea/zona din statul membru sau din țara terță

    Numărul de doze de vaccin Primăvara 2013

    Numărul de doze de vaccin Vara 2013

    Numărul de doze de vaccin Toamna 2013

    Numărul total de doze de vaccin 2013

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total

     

     

     

     

    3.

    Îndeplinirea obiectivelor și dificultățile tehnice:


    ANEXA II

    Raport tehnic final privind măsurile de supraveghere a pestei porcine clasice la porci sălbatici și la porci domestici

    Statul membru: …

    Data: …

    1.

    Evaluarea din punct de vedere tehnic a situației:

    1.1.

    Hărți epidemiologice:

    1.2.

    Informații privind supravegherea:

    Regiunea/zona din statul membru sau din țara terță

    Numărul de porci domestici testați

    Numărul de porci sălbatici testați

    Tipul de test (1)

    Numărul de teste

    Numărul de porci domestici pozitivi

    Numărul de porci sălbatici pozitivi

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total 2013

     

     

     

     

     

     

    2.

    Îndeplinirea obiectivelor și dificultățile tehnice:

    3.

    Informații epidemiologice suplimentare: anchete epidemiologice, animale moarte găsite, distribuția pe vârste a reacțiilor imune pozitive, leziunile găsite etc.:


    (1)  A se indica: ELISA, PCR, Ag-ELISA, izolare, altele (a se specifica).


    ANEXA III

    Raportul financiar anual

    Statul membru: …

    Data: …

    1.

    Vaccinarea de urgență a porcilor sălbatici împotriva pestei porcine clasice:

     

    Numărul de doze de vaccin distribuite

    (1)

    Costul achiziționării dozelor de vaccin distribuite (1)

    (2)

    Costurile cu salariile și onorariile (personalului recrutat în mod specific) pentru distribuirea vaccinurilor (1)

    (3)

    Cheltuieli de regie (7 %) (1)

    Formula

    Costuri totale (1)

    Formula

    Primăvară (nr. dublu: 2 × campanie de distribuție)

     

     

     

     

     

    Vară (nr. dublu: 2 × campanie de distribuție)

     

     

     

     

     

    Toamnă (nr. dublu: 2 × campanie de distribuție)

     

     

     

     

     

    Total 2013

     

     

     

     

     

    2.

    Măsurile de supraveghere a pestei porcine clasice la porci sălbatici și la porci domestici:

    Teste de laborator

     

    Numărul de teste efectuate

    Costul testelor (2)

    Test de laborator

    (1)

    Personal

    (2)

    Cheltuieli de regie

    Formula

    Total Costuri

    Formula

    Teste serologice

    (ELISA)

     

     

     

     

     

    Teste PCR

     

     

     

     

     

    Teste virologice

     

     

     

     

     

    Prelevarea de eșantioane

     

     

    Costurile eșantionării (2)

    Personal

    (1)

    Cheltuieli de regie

    Formula

    Costuri totale

    Formula

    Numărul de porci domestici testați

     

     

     

     

    Numărul de porci sălbatici testați

     

     

     

     

    Subsemnatul certific următoarele:

    cheltuielile menționate reprezintă plăți efective, contabilizate cu exactitate și eligibile în conformitate cu dispozițiile prezentei decizii;

    toate documentele justificative referitoare la cheltuieli sunt disponibile pentru verificare;

    nu s-a solicitat nicio altă contribuție din partea Uniunii pentru aceste măsuri și toate veniturile provenite din operațiunile din cadrul măsurilor sunt declarate Comisiei;

    programul a fost executat în conformitate cu legislația corespunzătoare a Uniunii;

    se aplică proceduri de control, în special pentru a verifica exactitatea sumelor declarate, în scopul de a preveni, detecta și corecta neregulile.

    Data:

    Numele și semnătura directorului operativ:


    (1)  Toate prețurile indicate sunt fără TVA.

    (2)  Toate prețurile indicate sunt fără TVA.


    Top