Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011R1337

Regulamentul (UE) nr. 1337/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 decembrie 2011 referitor la statisticile europene privind culturile permanente și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 357/79 al Consiliului și a Directivei 2001/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului Text cu relevanță pentru SEE

JO L 347, 30.12.2011, p. 7–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2021; abrogat prin 32018R1091

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2011/1337/oj

30.12.2011   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 347/7


REGULAMENTUL (UE) NR. 1337/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 13 decembrie 2011

referitor la statisticile europene privind culturile permanente și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 357/79 al Consiliului și a Directivei 2001/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 338 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (1),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CEE) nr. 357/79 al Consiliului din 5 februarie 1979 privind anchetele statistice pentru suprafețele viticole (2) și Directiva 2001/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 decembrie 2001 privind anchetele statistice care trebuie efectuate de statele membre pentru a determina potențialul de producție al plantațiilor anumitor specii de pomi fructiferi (3) au fost modificate de mai multe ori. Deoarece în prezent sunt necesare noi modificări și simplificări, aceste acte ar trebui înlocuite cu un act unic, din motive de claritate și în conformitate cu noua abordare privind simplificarea legislației Uniunii și o mai bună legiferare.

(2)

Pentru a îndeplini sarcina care îi revine în temeiul Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și al legislației Uniunii privind organizarea comună a piețelor agricole, Comisia trebuie să fie informată în mod regulat cu privire la potențialul productiv al plantațiilor anumitor specii de culturi permanente din Uniune. Pentru a asigura buna gestionare a politicii agricole comune, Comisia solicită ca datele privind culturile permanente să fie furnizate cu regularitate, o dată la cinci ani.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2009 privind statisticile europene (4) prevede un cadru de referință pentru statisticile europene privind culturile permanente. În special, regulamentul respectiv impune respectarea principiilor de independență profesională, imparțialitate, obiectivitate, fiabilitate, confidențialitate statistică și raport cost-eficacitate.

(4)

Este necesară consolidarea cooperării dintre autoritățile care participă la elaborarea și publicarea statisticilor europene.

(5)

La pregătirea și elaborarea statisticilor europene ar trebui luate în considerare recomandările și cele mai bune practici de la nivel internațional.

(6)

Ar trebui să se dispună de statistici structurale privind culturile permanente pentru a garanta posibilitatea de a monitoriza potențialul de producție și situația pieței. În plus față de informațiile furnizate în contextul organizării comune unice a piețelor, este esențial să se dispună de informații privind defalcarea regională a statisticilor. Prin urmare, trebuie prevăzut ca statele membre să culeagă aceste informații și să le comunice Comisiei la anumite date fixe.

(7)

Statisticile structurale privind culturile permanente sunt esențiale pentru gestionarea piețelor la nivelul Uniunii. De asemenea, este esențial să se prevadă statistici structurale privind culturile permanente, în plus față de statisticile anuale privind zonele și producția reglementate de alte dispoziții legislative ale Uniunii privind statisticile.

(8)

Pentru a evita impunerea unor sarcini inutile asupra fermelor și a administrațiilor, ar trebui stabilite praguri care exclud entitățile nerelevante din cadrul entităților de bază cu privire la care se colectează date statistice privind culturile permanente.

(9)

Pentru a garanta armonizarea datelor, este necesar să fie indicate în mod clar cele mai importante definiții, perioadele de referință și cerințele de precizie care trebuie să fie aplicate în producerea statisticilor privind culturile permanente.

(10)

Pentru a garanta accesul utilizatorilor la aceste statistici la timp, este necesar să se stabilească un program de transmitere a datelor către Comisie.

(11)

În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1059/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 mai 2003 privind instituirea unui nomenclator comun al unităților teritoriale de statistică (NUTS) (5), toate statisticile statelor membre transmise Comisiei, care sunt defalcate pe unități teritoriale, trebuie să utilizeze nomenclatorul NUTS. Prin urmare, în vederea stabilirii unor statistici regionale comparabile privind culturile permanente, unitățile teritoriale ar trebui definite în conformitate cu nomenclatorul NUTS. Cu toate acestea, ținând cont de faptul că, pentru buna gestionare a sectorului vinului și al viței-de-vie, sunt necesare alte defalcări teritoriale, se pot specifica, pentru acest sector, alte unități teritoriale.

(12)

Rapoartele metodologice și de calitate sunt esențiale pentru a evalua calitatea datelor și pentru a analiza rezultatele, de aceea fiind necesară furnizarea acestor rapoarte în mod regulat.

(13)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume crearea unui cadru comun pentru producerea sistematică de statistici europene privind culturile permanente, nu poate fi realizat în mod suficient de statele membre și, prin urmare, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității enunțat la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat în respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

(14)

Pentru a facilita tranziția de la regimul aplicabil în virtutea Directivei 2001/109/CE, prezentul regulament ar trebui să permită să se acorde statelor membre o derogare în cazul în care aplicarea prezentului regulament la sistemele statistice naționale impune adaptări majore și este susceptibilă să genereze dificultăți practice importante.

(15)

Pentru a ține seama de progresul economic și tehnic, Comisiei ar trebui să i se confere competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 TFUE în ceea ce privește modificarea defalcării soiurilor în funcție de grupe, clase de densitate și clase de vârstă conform anexei I și în funcție de variabile/caracteristici, clase de mărime, grad de specializare și soiuri de viță-de-vie conform anexei II, cu excepția caracterului opțional al informațiilor cerute. Este deosebit de importantă realizarea de către Comisie a unor consultări adecvate în etapa pregătitoare, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia ar trebui să asigure transmiterea simultană, la timp și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și către Consiliu.

(16)

În vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a prezentului regulament, ar trebui conferite competențe de executare Comisiei. Aceste competențe ar trebui să fie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (6).

(17)

Regulamentul (CEE) nr. 357/79 și Directiva 2001/109/CE ar trebui să fie abrogate.

(18)

Pentru a asigura continuitatea activităților prevăzute în cadrul statisticilor europene privind culturile permanente, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare ziua următoare datei publicării și să se aplice de la 1 ianuarie 2012.

(19)

Comitetul permanent pentru statistică agricolă a fost consultat,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

(1)   Prezentul regulament stabilește un cadru comun pentru producerea sistematică de statistici europene privind următoarele culturi permanente:

(a)

meri pentru mere de masă;

(b)

meri pentru prelucrare industrială;

(c)

peri pentru pere de masă;

(d)

peri pentru prelucrare industrială;

(e)

caiși;

(f)

piersici pentru piersici de masă;

(g)

piersici pentru prelucrare industrială;

(h)

portocali;

(i)

plante citrice cu fructe mici;

(j)

lămâi;

(k)

măslini;

(l)

viță-de-vie destinată producției de struguri de masă;

(m)

viță-de-vie pentru alte scopuri.

(2)   Producerea de statistici europene pentru culturile permanente prevăzute la alineatul (1) literele (b), (d), (g) și (l) este facultativă pentru statele membre.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„cultură permanentă” înseamnă o cultură care nu este cultivată în rotație, altele decât pășunile permanente, care ocupă terenurile o perioadă lungă de timp și dau recolte timp de mai mulți ani;

2.

„parcelă plantată” înseamnă o parcelă agricolă conform definiției de la articolul 2 paragraful al doilea punctul 1 din Regulamentul (CE) nr. 1122/2009 al Comisiei din 30 noiembrie 2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului în ceea ce privește ecocondiționalitatea, modularea și sistemul integrat de administrare și control în cadrul schemelor de ajutor direct pentru agricultori prevăzute de regulamentul respectiv, precum și de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului în ceea ce privește ecocondiționalitatea în cadrul schemei de ajutoare prevăzute pentru sectorul vitivinicol (7), pe care sunt plantate culturile permanente menționate la articolul 1 alineatul (1) din prezentul regulament;

3.

„zonă plantată” înseamnă zona parcelelor pe care există o plantație omogenă a culturii permanente relevante, rotunjită la cel mai apropiat 0,1 hectar (ha);

4.

„anul recoltei” înseamnă anul calendaristic în care începe recoltarea;

5.

„densitate” înseamnă numărul de plante pe hectar;

6.

„perioada obișnuită de plantare” înseamnă perioada anului în care culturile permanente sunt plantate în mod obișnuit, de la mijlocul toamnei până la mijlocul primăverii anului următor;

7.

„anul de plantare” înseamnă primul an în care planta se dezvoltă vegetativ după ziua în care este sădită pe locul său de producție definitiv;

8.

„vârstă” înseamnă numărul de ani de la anul de plantare, care se consideră anul 1;

9.

„măr pentru mere de masă, păr pentru pere de masă și piersic pentru piersici de masă” se referă la plantații de meri, la plantații de peri și la plantații de piersici, cu excepția celor destinate în mod specific prelucrării industriale. În cazul în care nu este posibilă identificarea plantațiilor destinate prelucrării industriale, suprafețele corespunzătoare sunt incluse în această categorie;

10.

„viță-de-vie cu alte utilizări” înseamnă orice suprafață viticolă care trebuie inclusă în Registrul viticol conform articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 436/2009 al Comisiei din 26 mai 2009 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce privește registrul viticol, declarațiile obligatorii și colectarea de informații pentru monitorizarea pieței, documentele de însoțire a transporturilor de produse și registrele care trebuie păstrate în sectorul vitivinicol (8);

11.

„struguri cu dublă utilizare” înseamnă strugurii din soiuri de viță-de-vie incluse în clasificarea soiurilor de viță-de-vie stabilită de statele membre în conformitate cu articolul 120a alineatele (2)-(6) din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (9) care sunt produși, pentru aceeași unitate administrativă, atât ca soiuri de struguri de vinificație cât și, după caz, ca soiuri de struguri de masă, soiuri de struguri de stafide sau soiuri de struguri destinate producției de rachiu de vin;

12.

„culturi combinate” înseamnă o combinație de culturi care ocupă o parcelă de teren în același timp.

Articolul 3

Acoperire

(1)   Statisticile care trebuie furnizate cu privire la culturile permanente menționate la literele (a)-(l) de la articolul 1 alineatul (1) sunt reprezentative pentru cel puțin 95 % din totalul zonei plantate unde se produce numai sau în principal pentru piața fiecărei culturi permanente menționate în fiecare stat membru.

(2)   Fără a aduce atingere alineatului (1), statele membre pot exclude exploatațiile a căror suprafață nu depășește limita de 0,2 ha pentru fiecare cultură permanentă și care produc numai sau în principal pentru piața din fiecare stat membru. În cazul în care suprafața ocupată de astfel de exploatații reprezintă mai puțin de 5 % din totalul suprafeței plantate a culturii individuale, statele membre pot majora limita respectivă cu condiția ca acest lucru să nu conducă la excluderea a mai mult de încă 5 % din totalul suprafeței plantate a culturii individuale.

(3)   Suprafața culturilor combinate este distribuită între diferitele culturi în proporție cu suprafața de teren pe care o ocupă.

(4)   Statisticile privind cultura permanentă menționată la articolul 1 alineatul (1) litera (m) din prezentul regulament se furnizează utilizând datele disponibile în registrul viticol realizat în conformitate cu articolul 185a din Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 pentru toate exploatațiile incluse în registrul respectiv conform articolului 3 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 436/2009.

Articolul 4

Producerea de date

(1)   Cu excepția situației în care opțiunea de la articolul 1 alineatul (2) a fost utilizată, statele membre cu o suprafață minimă plantată de 1 000 ha pentru fiecare cultură individuală menționată la articolul 1 alineatul (1) literele (a)-(l) produc în anul 2012 și, ulterior, o dată la cinci ani, datele menționate în anexa I.

(2)   Statele membre cu o suprafață minimă plantată de 500 ha pentru cultura menționată la articolul 1 alineatul (1) litera (m) produc în anul 2015 și, ulterior, o dată la cinci ani, datele menționate în anexa II.

(3)   În vederea luării în considerare a evoluțiilor economice și tehnice, Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 11 în ceea ce privește modificarea:

defalcării soiurilor în funcție de grupe, clase de densitate și clase de vârstă conform anexei I; și

variabilelor/caracteristicilor, claselor de mărime, gradului de specializare și soiurilor de viță-de-vie conform anexei II,

cu excepția caracterului opțional al informațiilor cerute.

În exercitarea acestor competențe, Comisia se asigură că actele delegate nu creează o povară administrativă suplimentară considerabilă pentru statele membre și pentru respondenți.

Articolul 5

Anul de referință

(1)   Primul an de referință pentru datele menționate în anexa I în privința statisticilor privind culturile permanente menționate la articolul 1 alineatul (1) literele (a)-(l) este 2012.

(2)   Primul an de referință pentru datele menționate în anexa II în privința statisticilor privind cultura permanentă menționată la articolul 1 alineatul (1) litera (m) este 2015.

(3)   Statisticile privind culturile permanente furnizate se referă la suprafața plantată după perioada de plantare obișnuită.

Articolul 6

Cerințe de precizie

(1)   Statele membre care efectuează anchete prin sondaj pentru a obține statisticile privind culturile permanente iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că coeficientul variației datelor nu depășește, la nivel național, 3 % din zona plantată pentru fiecare dintre culturile menționate la articolul 1 alineatul (1).

(2)   Statele membre care decid să utilizeze alte surse de informații statistice decât anchetele se asigură că informațiile obținute din respectivele surse sunt de o calitate cel puțin egală cu cea a informațiilor obținute prin intermediul anchetelor statistice.

(3)   Statele membre care decid să utilizeze o sursă administrativă pentru furnizarea statisticilor privind culturile permanente menționate la articolul 1 alineatul (1) literele (a)-(l) informează Comisia în prealabil și furnizează detalii cu privire la metoda folosită și la calitatea datelor provenite din respectiva sursă administrativă.

Articolul 7

Statistici regionale

(1)   Datele referitoare la statisticile privind culturile permanente menționate la articolul 1 alineatul (1) literele (a)-(l) din prezentul regulament și specificate mai detaliat în anexa I la prezentul regulament sunt defalcate pe unități teritoriale NUTS 1 astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003, cu excepția cazului în care în anexa I la prezentul regulament se specifică o defalcare mai puțin detaliată.

(2)   Datele referitoare la statisticile privind cultura permanentă menționată la articolul 1 alineatul (1) litera (m) din prezentul regulament și specificată mai detaliat în anexa II la prezentul regulament sunt defalcate pe unități teritoriale NUTS 2 astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1059/2003, cu excepția cazului în care în anexa II la prezentul regulament se specifică o defalcare mai puțin detaliată.

Articolul 8

Transmiterea către Comisie

(1)   Statele membre transmit Comisiei (Eurostat) datele prevăzute în anexele I și II până la data de 30 septembrie a anului următor perioadei de referință.

(2)   Comisia adoptă acte de punere în aplicare privind formatul tehnic corespunzător pentru transmiterea datelor prevăzute în anexele I și II. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 12 alineatul (2).

Articolul 9

Raport metodologic și de calitate

(1)   În sensul prezentului regulament, datelor care trebuie transmise li se aplică criteriile de calitate menționate la articolul 12 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 223/2009.

(2)   Până la 30 septembrie 2013 și, ulterior, o dată la cinci ani, statele membre transmit Comisiei (Eurostat) rapoarte privind calitatea datelor transmise și a metodelor utilizate pentru realizarea statisticilor referitoare la culturile permanente menționate la articolul 1 alineatul (1) literele (a)-(l) din prezentul regulament.

(3)   Până la 30 septembrie 2016 și, ulterior, o dată la cinci ani, statele membre transmit Comisiei (Eurostat) rapoarte privind calitatea datelor transmise și a metodelor utilizate pentru realizarea statisticilor referitoare la cultura permanentă menționată la articolul 1 alineatul (1) litera (m) din prezentul regulament.

(4)   Rapoartele descriu:

(a)

organizarea anchetelor care fac obiectul prezentului regulament și metodologia aplicată;

(b)

nivelul de precizie și acoperirea atinse pentru anchetele prin sondaj menționate în prezentul regulament; și

(c)

calitatea surselor folosite, altele decât anchetele,

utilizând criteriile de calitate menționate la alineatul (1).

(5)   Statele membre informează Comisia cu privire la orice modificare metodologică sau cu privire la oricare altă modificare ce ar influența în mod considerabil statisticile privind culturile permanente, cel târziu după trei luni de la intrarea în vigoare a modificării în cauză.

(6)   Se ține seama de principiul conform căruia costurile și sarcinile suplimentare trebuie să se încadreze în limite rezonabile.

Articolul 10

Derogare

(1)   În cazul în care aplicarea prezentului regulament la sistemul statistic național al unui stat membru necesită adaptări majore și este susceptibilă să cauzeze probleme practice semnificative în ceea ce privește culturile permanente menționate la articolul 1 alineatul (1) literele (a)-(l), Comisia poate adopta acte de punere în aplicare prin care să acorde statului membru o derogare de la aplicarea regulamentului până la 31 decembrie 2012. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 12 alineatul (2).

(2)   În sensul alineatului (1), un stat membru prezintă Comisiei o cerere motivată corespunzător până la 1 februarie 2012.

(3)   Statele membre care beneficiază de o derogare aplică în continuare Directiva 2001/109/CE.

Articolul 11

Exercitarea delegării de competențe

(1)   Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.

(2)   Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 4 alineatul (3) și la articolul 13 se conferă Comisiei pe o perioadă de cinci ani de la 31 decembrie 2011. Comisia prezintă un raport privind delegarea de competențe cel târziu cu nouă luni înainte de încheierea perioadei de cinci ani. Delegarea de competențe se prelungește tacit cu perioade de timp identice, cu excepția cazului în care Parlamentul European sau Consiliul se opune prelungirii respective cel târziu cu trei luni înainte de încheierea fiecărei perioade.

(3)   Delegarea de competențe menționată la articolul 4 alineatul (3) și la articolul 13 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

(4)   Imediat ce adoptă un act delegat, Comisia notifică simultan Parlamentului European și Consiliului acest lucru.

(5)   Un act delegat adoptat în temeiul articolului 4 alineatul (3) și al articolului 13 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecțiuni în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu, sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecțiuni. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

Articolul 12

Procedura comitetului

(1)   Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru statistică agricolă înființat prin articolul 1 din Decizia 72/279/CEE a Consiliului din 31 iulie 1972 de înființare a unui Comitet permanent pentru statistică agricolă (10). Comitetul respectiv este un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

(2)   Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

Articolul 13

Revizuire

Până la 31 decembrie 2018 și ulterior la fiecare cinci ani, Comisia revizuiește funcționarea prezentului regulament. În contextul acestei revizuiri, Comisia evaluează necesitatea furnizării tuturor datelor menționate la articolul 4. În cazul în care Comisia consideră că unele dintre datele respective nu mai sunt necesare, aceasta este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 11, prin care să elimine anumite date din anexele I și II.

Articolul 14

Abrogare

Regulamentul (CEE) nr. 357/79 și Directiva 2001/109/CE se abrogă cu efect de la 1 ianuarie 2012.

Trimiterile la regulamentul și la directiva abrogate se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament.

Articolul 15

Norme tranzitorii

Prin derogare de la articolul 14 din prezentul regulament, Directiva 2001/109/CE se aplică în continuare în condițiile prevăzute la articolul 10 din prezentul regulament.

Articolul 16

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2012.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 13 decembrie 2011.

Pentru Parlamentul European

Președintele

J. BUZEK

Pentru Consiliu

Președintele

M. SZPUNAR


(1)  Poziția Parlamentului European din 15 noiembrie 2011 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 1 decembrie 2011.

(2)  JO L 54, 5.3.1979, p. 124.

(3)  JO L 13, 16.1.2002, p. 21.

(4)  JO L 87, 31.3.2009, p. 164.

(5)  JO L 154, 21.6.2003, p. 1.

(6)  JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

(7)  JO L 316, 2.12.2009, p. 65.

(8)  JO L 128, 27.5.2009, p. 15.

(9)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

(10)  JO L 179, 7.8.1972, p. 1.


ANEXA I

Date statistice privind plantațiile de pomi fructiferi și de măslini

1.   Defalcare a soiurilor pe „grupe”

Soi

Defalcare

Meri pentru mere de masă

Grupa Boskoop rouge

Grupa Braeburn

Grupa Cox Orange

Grupa Cripps Pink

Grupa Elstar

Grupa Fuji

Grupa Gala

Grupa Golden Delicious

Grupa Granny Smith

Grupa Idared

Grupa Jonagold/Jonagored

Grupa Morgenduft

Grupa Red Delicious

Grupa Reinette blanche du Canada

Grupa Shampion

Grupa Lobo

Grupa Pinova

Altele

Meri pentru prelucrare industrială (facultativ)

Peri pentru pere de masă

Grupa Conference

Grupa William

Grupa Abate

Grupa Rocha

Grupa Coscia-Ercolini

Grupa Guyot

Grupa Blanquilla

Grupa Decana

Grupa Kaiser

Altele

Peri pentru prelucrare industrială (facultativ)

Piersici pentru piersici de masă

Piersici, altele decât nectarinele și piersicile destinate prelucrării

Pulpă galbenă

Foarte timpurii: recoltă până pe 15 iunie

Timpurii: recoltă între 16 iunie și 15 iulie

Medii: recoltă între 16 iulie și 15 august

Târzii: recoltate după 15 august

Pulpă albă

Foarte timpurii: recoltă până pe 15 iunie

Timpurii: recoltă între 16 iunie și 15 iulie

Medii: recoltă între 16 iulie și 15 august

Târzii: recoltate după 15 august

Piersici plate „doughnut”

Nectarine

Pulpă galbenă

Foarte timpurii: recoltă până pe 15 iunie

Timpurii: recoltă între 16 iunie și 15 iulie

Medii: recoltă între 16 iulie și 15 august

Târzii: recoltate după 15 august

Pulpă albă

Foarte timpurii: recoltă până pe 15 iunie

Timpurii: recoltă între 16 iunie și 15 iulie

Medii: recoltă între 16 iulie și 15 august

Târzii: recoltate după 15 august

Piersici pentru prelucrare industrială (inclusiv grupa Pavie) (facultativ)

Caiși

Foarte timpurii: recoltă până pe 31 mai

Timpurii: recoltă între 1 și 30 iunie

Medii: recoltă între 1 și 31 iulie

Târzii: recoltă după 1 august

Portocali

Navel

Timpurii: recoltă între octombrie și ianuarie

Medii: recoltă între decembrie și martie

Târzii: recoltă între ianuarie și mai

Blancas

Timpurii: recoltă între decembrie și martie

Târzii: recoltă între martie și mai

Sanguine

Altele

Plante citrice cu fructe mici

Satsuma

Satsuma extrem de timpurii: recoltă între septembrie și noiembrie

Alte satsuma: recoltă între octombrie și decembrie

Clementine

Clementine timpurii: recoltă între septembrie și decembrie

Clementine medii: recoltă între noiembrie și ianuarie

Clementine târzii: recoltă între ianuarie și martie

Alte citrice mici, inclusiv hibridele

Lămâi

Soiuri de iarnă: recoltă între octombrie și aprilie

Soiuri de vară: recoltă între februarie și septembrie

Măslini

Pentru măsline de masă, măsline pentru ulei sau măsline cu dublă utilizare

Viță-de-vie pentru struguri de masă (facultativ)

 

Albi

Fără sâmburi

Normali

Roșu

Fără sâmburi

Normali

2.   Clase de densitate

 

Clase de densitate

Meri și peri

Piersici, nectarini și caiși

Portocali, plante citrice cu fructe mici și lămâi

Măslini

Viță-de-vie pentru struguri de masă

Densitate (în număr de pomi/hectar)

1

< 400

< 600

< 250

< 140

< 1 000

2

400-1 599

600-1 199

250-499

140-399

1 000-1 499

3

1 600-3 199

≥ 1 200

500-749

≥ 400

≥ 1 500

4

≥ 3 200

 

≥ 750

 

 

3.   Clase de vârstă

 

Clase de vârstă

Meri și peri

Piersici, nectarini și caiși

Portocali, plante citrice cu fructe mici și lămâi

Măslini

Viță-de-vie pentru struguri de masă

Vârstă (ani de la anul de plantare)

1

0-4

0-4

0-4

0-4

0-3

2

5-14

5-14

5-14

5-11

3-9

3

15-24

15 și peste

15-24

12-49

9-19

4

25 și peste

 

25 și peste

50 și peste

20 și peste

4.   Sinteză

4.1.   Suprafața pe clase de vârstă și de densitate pentru fiecare soi, la nivel național

Stat membru:

Soi:

 

Total

Clasa de vârstă 1

Clasa de vârstă 2

Clasa de vârstă 3

Clasa de vârstă 4

Total

 

 

 

 

 

Clasa de densitate 1

 

 

 

 

 

Clasa de densitate 2

 

 

 

 

 

Clasa de densitate 3

 

 

 

 

 

Clasa de densitate 4

 

 

 

 

 


4.2.   Suprafața pe clase de vârstă și regiuni pentru fiecare soi și grupă (fără defalcare pe clase de densitate)

Stat membru:

Soi:

Grupă:

 

Total

Clasa de vârstă 1

Clasa de vârstă 2

Clasa de vârstă 3

Clasa de vârstă 4

Total

 

 

 

 

 

Regiune (NUTS 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


4.3.   Suprafața pe clase de densitate și regiuni pentru fiecare soi și grupă (fără defalcare pe clase de vârstă)

Stat membru:

Soi:

Grupă:

 

Total

Clasa de densitate 1

Clasa de densitate 2

Clasa de densitate 3

Clasa de densitate 4

Total

 

 

 

 

 

Regiune (NUTS 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA II

Date statistice privind podgoriile

Semnificația abrevierilor:

—   Nr.— număr

—   Expl. sau expl.— exploatație

—   Ha sau ha— hectar

—   Roșu— roșu/rozé

—   Alb sau alb— alb

—   necl.— neclasificat altundeva

—   DOP— denumire de origine protejată

—   IGP— indicație geografică protejată

Tabelul 1:   Exploatații vinicole pe tip de producție  (1)

Variabile/caracteristici

Nr. expl.

Suprafața

(ha)

Suprafața viticolă, total (în/nu încă în producție)

Total

 

 

Suprafața viticolă în producție plantată cu:

soiuri de struguri de vinificație

 

 

adecvați pentru producția de vinuri cu DOP

 

 

adecvați pentru producția de vinuri cu IGP

 

 

adecvați pentru producția de vinuri fără DOP sau IGP

 

 

„struguri cu dublă utilizare”

 

 

struguri uscați

 

 

Total

 

 

Suprafața viticolă nu încă în producție, plantată cu:

struguri de vinificație (inclusiv „struguri cu dublă utilizare”)

 

 

adecvați pentru producția de vinuri cu DOP

 

 

adecvați pentru producția de vinuri cu IGP

 

 

adecvați pentru producția de vinuri fără DOP sau IGP

 

 

„struguri cu dublă utilizare”

 

 

struguri uscați

 

 

Total

 

 

Viță-de-vie (în/nu încă în producție) destinată producției de:

material pentru înmulțirea vegetativă a viței-de-vie

 

 

altă viță-de-vie neclasificată altundeva (necl.)

 

 

Tabelul 2:   Exploatații vinicole pe clasă de mărime, la nivel național

Tabelul 2.1:   Exploatații vinicole pe clase de mărime din suprafața viticolă totală, suprafața totală de vie

Clase de mărime

(ha)

Nr. expl.

Suprafața

(ha)

< 0,10 (2)

 

 

0,10 – < 0,50

 

 

0,50 – < 1

 

 

1 – < 3

 

 

3 – < 5

 

 

5 – < 10

 

 

≥ 10

 

 

Tabelul 2.2:   Exploatații vinicole pe clase de mărime din suprafața viticolă totală, viță-de-vie pentru struguri de vinificație – Total

Date cu aceeași defalcare ca în tabelul 2.1.

Tabelul 2.2.1:   Exploatații vinicole pe clase de mărime din suprafața viticolă totală, viță-de-vie pentru struguri de vinificație adecvați producției de vinuri cu DOP

Date cu aceeași defalcare ca în tabelul 2.1.

Tabelul 2.2.2:   Exploatații vinicole pe clase de mărime din suprafața viticolă totală, viță-de-vie pentru struguri de vinificație adecvați producției de vinuri cu IGP

Date cu aceeași defalcare ca în tabelul 2.1.

Tabelul 2.2.3:   Exploatații vinicole pe clase de mărime din suprafața viticolă totală, viță-de-vie pentru struguri de vinificație cu dublă utilizare

Date cu aceeași defalcare ca în tabelul 2.1.

Tabelul 2.2.4:   Exploatații vinicole pe clase de mărime din suprafața viticolă totală, viță-de-vie pentru struguri de vinificație adecvați producției de vinuri fără DOP și/sau IGP

Date cu aceeași defalcare ca în tabelul 2.1.

Tabelul 2.3:   Exploatații vinicole pe clase de mărime din suprafața viticolă totală, viță-de-vie pentru struguri destinați uscării

Date cu aceeași defalcare ca în tabelul 2.1.

Tabelul 2.4:   Exploatații vinicole pe clase de mărime din suprafața viticolă totală, viță-de-vie neclasificată altundeva (necl.)

Date cu aceeași defalcare ca în tabelul 2.1.

Tabelul 3:   Exploatații vinicole pe grad de specializare și clase de mărime la nivel național

Clase de mărime (în coloană): a se vedea liniile tabelului 2 (< 0,1 ha/0,10 – < 0,50 ha/etc.).

Gradul de specializare

< 0,10 ha4

Nr. exploatații

Suprafața

(ha)

Nr. exploatații

Suprafața

(ha)

Exploatații cu viță-de-vie

 

 

 

 

Exploatații cu suprafețe viticole destinate exclusiv producției de vin

 

 

 

 

din care exploatații cu suprafețe viticole destinate exclusiv producției de vin cu DOP și/sau IGP

 

 

 

 

din care numai DOP

 

 

 

 

din care numai IGP

 

 

 

 

din care DOP și IGP

 

 

 

 

din care exploatații cu suprafețe viticole destinate exclusiv producției de vin fără DOP și/sau IGP

 

 

 

 

din care exploatații cu suprafețe viticole destinate producției mai multor tipuri de vin

 

 

 

 

Exploatații cu suprafețe viticole destinate exclusiv producției de struguri uscați

 

 

 

 

Exploatații cu alte suprafețe viticole

 

 

 

 

Exploatații cu suprafețe viticole destinate mai multor tipuri de producție

 

 

 

 

Tabelul 4:   Principalele soiuri de viță-de-vie  (3)

Defalcarea datelor ar trebui furnizată numai dacă suprafața totală aferentă soiului este de cel puțin 500 ha.

Soiurile care trebuie identificate în tabel sunt cele incluse în lista principalelor soiuri și a suprafețelor corespunzătoare, comunicate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei din 27 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului privind organizarea comună a pieței vitivinicole în ceea ce privește programele de sprijin, comerțul cu țările terțe, potențialul de producție și privind controalele în sectorul vitivinicol (4) (anexa XIII, tabelul 16).

Clase de vârstă care se vor utiliza:

 

< 3 ani

 

3-9 ani

 

10-29 ani

 

≥ 30 ani

Principale soiuri de struguri pe clasă de vârstă

Soi de viță-de-vie

< 3 ani

Nr. exploatații

Suprafața

(ha)

Nr. exploatații

Suprafața

(ha)

Exploatații cu viță-de-vie

 

 

 

 

1.

din care soiuri roșii, total

 

 

 

 

1.1.

din care soiul 1

 

 

 

 

1.2.

din care soiul 2

 

 

 

 

1.3.

din care soiul…

 

 

 

 

 

 

 

 

1.N. din care alte soiuri roșii mixte

 

 

 

 

2.

din care soiuri albe, total

 

 

 

 

2.1.

din care soiul 1

 

 

 

 

2.2.

din care soiul 2

 

 

 

 

2.3.

din care soiul…

 

 

 

 

 

 

 

 

2.N. din care alte soiuri albe mixte

 

 

 

 

3.

din care soiuri de culori diferite, total

 

 

 

 

3.1.

din care soiul 1

 

 

 

 

3.2.

din care soiul 2

 

 

 

 

3.3.

din care soiul…

 

 

 

 

 

 

 

 

3.N. din care alte soiuri mixte de alte culori mixte

 

 

 

 

4.

din care soiuri fără o culoare specificată

 

 

 

 


(1)  Statele membre în cauză, cu defalcare pe regiuni: BG, CZ, DE, IT, EL, ES, FR, HU, AT, PT, RO, SI și SK.

(2)  Numai pentru statele membre vizate.

(3)  Statele membre în cauză, cu defalcare pe regiuni: BG, CZ, DE, IT, EL, ES, FR, HU, AT, PT, RO, SI și SK.

(4)  JO L 170, 30.6.2008, p. 1.


Top