Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0198

Regulamentul (CE) nr. 198/2009 al Comisiei din 10 martie 2009 privind clasificarea anumitor mărfuri în Nomenclatura combinată

JO L 70, 14.3.2009, p. 6–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/198/oj

14.3.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 70/6


REGULAMENTUL (CE) NR. 198/2009 AL COMISIEI

din 10 martie 2009

privind clasificarea anumitor mărfuri în Nomenclatura combinată

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară și statistică și Tariful Vamal Comun (1), în special articolul 9 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Pentru a asigura aplicarea uniformă a Nomenclaturii combinate anexate la Regulamentul (CEE) nr. 2658/87, este necesar să se adopte măsuri privind clasificarea mărfurilor menționate în anexa la prezentul regulament.

(2)

Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 stabilește normele generale pentru interpretarea Nomenclaturii combinate. Aceste norme se aplică, de asemenea, oricăror alte nomenclaturi bazate integral sau parțial pe aceasta sau care îi adaugă subdiviziuni suplimentare și care sunt stabilite prin dispoziții comunitare specifice, în vederea aplicării de măsuri tarifare sau de altă natură privind comerțul cu mărfuri.

(3)

În temeiul acestor norme generale, mărfurile descrise în coloana 1 a tabelului din anexă trebuie clasificate la codul NC indicat în coloana 2, pe baza motivelor care figurează în coloana 3 a tabelului menționat anterior.

(4)

Este necesar să se prevadă posibilitatea invocării în continuare de către titular, în temeiul articolului 12 alineatul (6) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92 al Consiliului din 12 octombrie 1992 de instituire a Codului Vamal Comunitar (2), pentru o perioadă de trei luni, a informațiilor tarifare obligatorii care au fost furnizate de autoritățile vamale ale statelor membre în ceea ce privește clasificarea mărfurilor în Nomenclatura combinată, dar care nu sunt conforme cu dispozițiile prezentului regulament.

(5)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului Codului Vamal,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Mărfurile descrise în coloana 1 a tabelului din anexă se clasifică în Nomenclatura combinată la codul NC indicat în coloana 2 a tabelului menționat anterior.

Articolul 2

Informațiile tarifare obligatorii furnizate de autoritățile vamale ale statelor membre care nu sunt conforme cu dispozițiile prezentului regulament pot fi invocate în continuare pentru o perioadă de trei luni, în temeiul articolului 12 alineatul (6) din Regulamentul (CEE) nr. 2913/92.

Articolul 3

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 10 martie 2009.

Pentru Comisie

László KOVÁCS

Membru al Comisiei


(1)  JO L 256, 7.9.1987, p. 1.

(2)  JO L 302, 19.10.1992, p. 1.


ANEXĂ

Descrierea mărfurilor

Clasificare

(Cod NC)

Motive

(1)

(2)

(3)

Articol măsurând aproximativ 4 m × 30 m, compus din fire țesute din material vegetal (alge marine).

Bătătura este din două fire împletite răsucite din material vegetal (alge marine) de genul celor utilizate în principal pentru umplerea pernelor.

Urzeala este dintr-un fir simplu răsucit din fibre textile naturale nefilate din material vegetal (fibre de alge marine) (firul măsoară mai mult de 20 000 decitex).

Articolul se află pe un suport din cauciuc alveolar.

(acoperitoare de podea din alge marine)

(A se vedea pozele nr. 648A și 648B. Pozele reprezintă o imagine în secțiune a articolului.) (1)

4601 94 10

Clasificarea se stabilește în conformitate cu regulile generale 1, 3 litera (b) și 6 pentru interpretarea Nomenclaturii combinate, cu nota 1 la capitolul 46 și cu nota 1 la capitolul 57, cu nota 3 (A)(e) la secțiunea XI și cu textul codurilor NC 4601, 4601 94 și 4601 94 10.

Articolul se compune din trei materiale dierite:

1.

Cele două fire împletite răsucite din material vegetal (bătătură) sunt confecționate din materiale vegetale de la poziția 1404 de genul celor utilizate în principal pentru umplerea pernelor [a se vedea notele explicative ale Sistemului Armonizat, la poziția 1404 (D) primul și al treilea paragraf, (4) care se referă la „iarba-de-mare”, o specie de algă marină].

Materialele vegetale sunt prelucrate într-un fel de coardă din materiale vegetale nezdrobite împletite prin simplă răsucire, sunt produse similare împletiturilor de la poziția 4601 [a se vedea nota explicativă (A)(2)(b) la poziția 4601 a Sistemului Armonizat] și „într-o stare astfel încât să poată fi împletite”, ceea ce face din acestea „materiale de împletit” în sensul notei 1 la capitolul 46.

2.

Firul simplu răsucit din fibre textile naturale nefilate din material vegetal (urzeală) este confecționat din fibre obținute din materiale vegetale. Fibrele sunt menținute împreună prin răsucire (toarcere) [a se vedea notele explicative la secțiunea XI, Considerații generale, (I) (B) (1) (i) (a) ale Sistemului Armonizat]. „Firele țesute” trebuie tratate drept „sfori” de la poziția 5607 în sensul notei 3 (A)(e) la secțiunea XI, deoarece firul simplu răsucit măsoară mai mult de 20 000 de decitex [a se vedea, de asemenea, în tabelul I, distincția făcută între fire și sfori (tipul – din alte fibre vegetale) în notele explicative ale Sistemului Armonizat la secțiunea XI, considerații generale, (I) (B) (2) și în notele explicative ale Sistemului Armonizat la poziția 5308 (A) al doilea paragraf și în notele explicative ale Sistemului Armonizat la poziția 5607 (1) primul paragraf].

3.

Suportul din cauciuc alveolar de la capitolul 40 nu dă articolului caracterul său esențial în sensul regulii generale de interpretare 3 litera (b), deoarece este situat dedesubt și nu este vizibil când articolul stă pe sol. Acesta are rol de suport conferind articolului rigiditate și proprietăți antiderapante.

Articolul trebuie clasificat drept produs din material de țesut similar țesăturilor, deoarece firele împletite răsucite din material de țesut (bătătură) – care sunt materiale de țesut de la poziția 4601 – conferă articolului caracterul său esențial în sensul notei 3 litera (b) din regulile generale de interpretare. Firele împletite răsucite sunt mai numeroase cantitativ decât firele simple răsucite (urzeală) și conferă produsului aspectul său caracteristic.

Prin urmare, articolul nu poate fi clasificat la capitolul 57 drept acoperitor de podea, în sensul notei 1 de la capitolul 57, deoarece suprafața expusă a articolului nu este din material textil, ci în mare parte din produse similare împletiturilor de la poziția 4601.


Image

Image


(1)  Pozele au un caracter strict informativ.


Top