EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0334

2009/334/CE: Decizia Comisiei din 20 aprilie 2009 de instituire a grupului de experți privind sistemele GNSS europene (Text cu relevanță pentru SEE )

JO L 101, 21.4.2009, p. 22–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/334/oj

21.4.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 101/22


DECIZIA COMISIEI

din 20 aprilie 2009

de instituire a grupului de experți privind sistemele GNSS europene

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2009/334/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 683/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 iulie 2008 privind punerea în aplicare în continuare a programelor europene de radionavigație prin satelit (EGNOS și Galileo) (1) a modificat în mod fundamental sistemul de guvernanță și de finanțare a acestor două programe.

(2)

Articolul 13 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 683/2008 prevede că Comisia gestionează toate aspectele legate de securitatea sistemelor, luând în mod corespunzător în considerare necesitatea supravegherii și integrării, în ansamblul programelor, a exigențelor în materie de securitate. În conformitate cu același articol alineatul (2), Comisia decide măsurile de aplicare, stabilind cerințele tehnice principale pentru controlul accesului la tehnologiile care asigură securitatea sistemelor și pentru utilizarea acestor tehnologii. Alineatul (3) prevede, pe de altă parte, că Comisia veghează la adoptarea dispozițiilor necesare astfel încât să se respecte măsurile prevăzute la alineatul (2), precum și la îndeplinirea tuturor exigențelor suplimentare referitoare la securitatea sistemelor, luând în considerare pe deplin recomandările experților.

(3)

Pe de altă parte, articolul 23 din Regulamentul (CE) nr. 683/2008 abrogă, începând cu 25 iulie 2009, articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 876/2002 al Consiliului din 21 mai 2002 de creare a întreprinderii comune Galileo (2). În conformitate cu dispozițiile articolului 7, se instituie un consiliu pentru securitate pentru a trata chestiunile de securitate legate de sistemul Galileo.

(4)

Pentru a se achita de misiunea care i-a fost încredințată prin dispozițiile citate ale articolului 13 din Regulamentul (CE) nr. 683/2008 și pentru a îndeplini cu succes, începând cu 25 iulie 2009, sarcinile atribuite până la momentul respectiv consiliului pentru securitate instituit prin articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 876/2002, Comisia are nevoie de asistență din partea experților din statele membre.

(5)

De altfel, cu ocazia adoptării Regulamentului (CE) nr. 683/2008, Comisia a făcut o declarație în care a manifestat intenția de a crea un grup de experți compus din reprezentanți ai statelor membre în scopul punerii în aplicare a dispozițiilor articolului 13 alineatul (1) din regulament și al examinării chestiunilor privind securitatea sistemelor.

(6)

În această declarație se precizează că Comisia va veghea ca grupul de experți să fie compus din câte un reprezentant al fiecărui stat membru și dintr-un reprezentant al Comisiei, să fie prezidat de reprezentantul Comisiei, să își adopte regulamentul de procedură, care să prevadă, între altele, adoptarea avizelor prin consens și să conțină o prevedere care să permită experților să pună în discuție orice chestiune pertinentă legată de securitatea sistemelor.

(7)

De asemenea, în aceeași declarație, Comisia s-a angajat, în exercitarea competențelor sale, să ia în considerare pe deplin avizele acestui grup de experți și să îl consulte, în special înainte de a defini cerințele principale privind securitatea sistemelor, prevăzute la articolul 13 din Regulamentul (CE) nr. 683/2008.

(8)

Tot în aceeași declarație, Comisia a apreciat, pe de o parte, că reprezentanții Autorității europene de supraveghere GNSS, ai Agenției Spațiale Europene și ai Secretariatului General/Înaltului Reprezentant trebuie asociați, în calitate de observatori, la lucrările grupului de experți în conformitate cu condițiile stabilite în regulamentul de procedură al acestuia, iar, pe de altă parte, că acordurile încheiate de Comunitatea Europeană pot prevedea participarea reprezentanților unor țări terțe la lucrările grupului de experți, în conformitate cu condițiile stabilite în regulamentul de procedură al acestuia.

(9)

În consecință, este necesară instituirea unui grup de experți, denumit „Consiliul pentru securitatea sistemelor GNSS europene”, ale cărui creare, mandat, componență și mod de funcționare sunt conforme cu elementele incluse în declarația Comisiei și care respectă, totodată, normele orizontale prevăzute de cadrul de funcționare a grupurilor de experți la Comisie, care face obiectul Deciziei C(2005) 2817 a Comisiei.

(10)

Pe de altă parte, trebuie prevăzută posibilitatea participării unor țări terțe la lucrările grupului de experți în cauză. În particular, luând în considerare faptul că Norvegia și Elveția, membre ale Agenției Spațiale Europene, participă la programele GNSS europene și sunt strâns implicate în aspectele de securitate, trebuie să li se permită asocierea la activitățile grupului de experți pe o perioadă de trei ani care poate fi prelungită în cadrul unui acord care rămâne a fi încheiat între Comisie și fiecare dintre aceste două state terțe,

DECIDE:

Articolul 1

Consiliul pentru securitatea sistemelor GNSS europene

Se instituie grupul de experți privind securitatea sistemelor GNSS europene, denumit „Consiliul pentru securitatea sistemelor GNSS europene” (denumit în continuare „consiliul pentru securitate”).

Articolul 2

Mandat

Consiliul pentru securitate asistă Comisia la punerea în aplicare a dispozițiilor articolului 13 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 683/2008 și la examinarea chestiunilor legate de securitatea sistemelor GNSS europene. Este consultat în prealabil de către Comisie la definirea cerințelor principale legate de securitatea sistemelor, prevăzute la același articol alineatul (2), și sprijină permanent Comisia la aplicarea dispozițiilor articolului menționat alineatul (3).

Articolul 3

Procedura de consultare

Comisia consultă periodic consiliul pentru securitate. Comisia ține seama pe deplin de avizele acestuia.

Articolul 4

Componență

(1)   Consiliul pentru securitate este constituit din câte un reprezentant al fiecărui stat membru ales dintre experții recunoscuți în materie de securitate și siguranță și dintr-un reprezentant al Comisiei.

(2)   Reprezentanții Autorității europene de supraveghere GNSS, ai Agenției Spațiale Europene și ai Secretariatului General/Înaltului Reprezentant pot fi asociați în calitate de observatori la lucrările consiliului pentru securitate în conformitate cu condițiile definite în regulamentul de procedură al acestuia.

(3)   Acordurile încheiate de Comunitatea Europeană pot prevedea participarea reprezentanților unor țări terțe la lucrările consiliului pentru securitate, inclusiv ca membru cu drepturi depline al acestui consiliu.

(4)   Odată cu intrarea în vigoare a prezentei decizii, reprezentanții Norvegiei și Elveției pot fi asociați în mod temporar în calitate de observatori la lucrările consiliului pentru securitate, în conformitate cu condițiile definite de regulamentul de procedură al acestuia, cu condiția ca Norvegia și Elveția să-și fi confirmat intenția de a aplica pe teritoriul lor toate măsurile de securitate necesare pentru a se asigura un grad de protecție adecvat pentru infrastructurile, serviciile și tehnologiile programelor și sistemelor GNSS europene, în special în materie de controlul exporturilor. Durata acestei participări temporare trebuie să permită încheierea unui acord astfel cum se prevede la alineatul (3) și în niciun caz nu poate depăși trei ani.

(5)   Participarea unui stat terț la lucrările consiliului pentru securitate poate fi redusă sau suspendată dacă rezultă că acțiunile întreprinse de statul respectiv nu permit asigurarea gradului de protecție necesar în materie de securitate sau nu permit respectarea regulilor de securitate definite pentru programele GNSS europene.

(6)   Ocazional, președintele Consiliului pentru securitate poate invita alți experți să participe la lucrările consiliului pentru securitate în conformitate cu condițiile definite de regulamentul de procedură al acestuia. Elementele care justifică prezența acestor experți se comunică în prealabil de către președinte membrilor consiliului pentru securitate.

(7)   Reprezentanții desemnați de un stat sau de o organizație rămân în funcție până la înlocuirea lor sau până la finalul mandatului lor. Comisia poate refuza reprezentantul desemnat de un stat sau de o organizație, în cazul în care această desemnare nu pare să fie potrivită, în special în caz de conflict de interese. În această situație, Comisia informează rapid statul sau organizația în cauză, care desemnează un alt reprezentant.

Articolul 5

Funcționarea

(1)   Consiliul pentru securitate este prezidat de reprezentantul Comisiei.

(2)   În acord cu Comisia, se pot înființa subgrupuri care să examineze aspecte specifice, pe baza unui mandat stabilit de consiliul pentru securitate. De îndată ce mandatul lor este îndeplinit, aceste subgrupuri se dizolvă.

(3)   Consiliul pentru securitate și subgrupurile sale se reunesc în mod normal într-unul dintre sediile Comisiei și ale serviciilor sale, în conformitate cu procedurile și calendarul stabilite de aceasta. Locurile de desfășurare a reuniunilor sunt securizate corespunzător în funcție de natura lucrărilor. Secretariatul este asigurat de serviciile Comisiei. Alți funcționari interesați ai Comisiei pot să participe la aceste reuniuni.

(4)   Consiliul pentru securitate își stabilește regulamentul de procedură pe baza regulamentului de procedură tip adoptat de Comisie (3). Regulamentul de procedură precizează îndeosebi că consiliul pentru securitate adoptă avizul sau raportul prin consens în măsura posibilului și că fiecare membru al consiliului pentru securitate poate pune în discuție orice chestiune pertinentă legată de securitatea sistemelor GNSS europene.

(5)   Participanții la reuniunile consiliului pentru securitate și ale subgrupurilor sale au obligația de a se conforma strict cu regulile de siguranță și de securitate ale Comisiei, în special în ceea ce privește documentele clasificate.

Articolul 6

Cheltuielile ocazionate de reuniuni

(1)   Cheltuielile aferente deplasărilor și sejurului suportate de către membri, experți și observatori în cadrul activităților consiliului pentru securitate sunt rambursate de către Comisie în conformitate cu dispozițiile în vigoare ale acesteia. Sarcinile îndeplinite nu fac obiectul niciunei remunerații.

(2)   Cheltuielile aferente reuniunilor se rambursează în limitele creditelor alocate respectivului serviciu în conformitate cu procedura anuală de alocare a resurselor.

Articolul 7

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării de către Comisie. Aceasta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 20 aprilie 2009.

Pentru Comisie

Antonio TAJANI

Vicepreședinte


(1)  JO L 196, 24.7.2008, p. 1.

(2)  JO L 138, 28.5.2002, p. 1.

(3)  Anexa III la documentul SEC(2005) 1004 din 27.7.2005.


Top