Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R1003

    Regulamentul (CE) nr. 1003/2005 al Comisiei din 30 iunie 2005 de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2160/2003 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la stabilirea unui obiectiv comunitar de reducere a prevalenței anumitor serotipuri de salmonela în efectivele de reproducere din specia Gallus gallus și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2160/2003Text cu relevanță pentru SEE.

    JO L 170, 1.7.2005, p. 12–17 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    JO L 287M, 18.10.2006, p. 6–11 (MT)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2009; abrogat prin 32010R0200

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/1003/oj

    03/Volumul 64

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    107


    32005R1003


    L 170/12

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    REGULAMENTUL (CE) NR. 1003/2005 AL COMISIEI

    din 30 iunie 2005

    de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2160/2003 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la stabilirea unui obiectiv comunitar de reducere a prevalenței anumitor serotipuri de salmonela în efectivele de reproducere din specia Gallus gallus și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2160/2003

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2160/2003 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind controlul salmonellei și al altor agenți zoonotici specifici prezenți în rețeaua alimentară (1), în special articolul 4 alineatul (1) și articolul 13,

    întrucât:

    (1)

    Obiectivul Regulamentului (CE) nr. 2160/2003 vizează adoptarea de măsuri adaptate și eficiente pentru depistarea și controlului salmonellei și altor agenți zoonotici în toate stadiile pertinente ale producției, prelucrării și distribuției, în special la nivelul producției primare, astfel încât să se reducă prevalența acestora și riscul pe care-l reprezintă pentru sănătatea publică.

    (2)

    Regulamentul menționat stipulează necesitatea stabilirii unui obiectiv comunitar în scopul reducerii prevalenței tuturor serotipurilor de salmonela, relevante din punctul de vedere al sănătății publice, în efectivele de reproducere din specia Gallus gallus la nivelul producției primare.

    (3)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2160/2003, acest obiectiv comunitar trebuie să conțină expresia numerică a procentului maxim de unități epidemiologice care rămân pozitive și/sau a procentului minim de reducere a numărului de unități epidemiologice care rămân pozitive, termenul maxim de atingere a obiectivului și definiția programelor de teste necesare pentru verificarea realizării obiectivului. De asemenea, obiectivul trebuie să includă, după caz, definiția serotipurilor care sunt relevante din punctul de vedere al sănătății publice.

    (4)

    Regulamentul menționat stipulează, de asemenea, că pe durata unei perioade tranzitorii de trei ani, obiectivul comunitar stabilit pentru efectivele de reproducere din specia Gallus gallus trebuie să acopere cele cinci serotipuri de salmonela cele mai frecvente în salmoneloza umană, care trebuie identificate pe baza datelor culese prin intermediul sistemelor comunitare de supraveghere.

    (5)

    Datele provenite de la sistemele comunitare de supraveghere arată că cele cinci serotipuri de salmonela cele mai frecvente în salmoneloza umană sunt Salmonella enteritidis, Salmonella hadar, Salmonella infantis, Salmonella typhimurium și Salmonella virchow. În consecință, obiectivul comunitar stabilit de prezentul regulament trebuie să acopere aceste serotipuri.

    (6)

    În scopul stabilirii obiectivului comunitar, ar trebui să se dispună de date comparabile referitoare la prevalența serotipurilor de salmonela menționate în efectivele de reproducere din specia Gallus gallus din statele membre. Cerințele minime aplicabile controlului salmonellei în conformitate cu Directiva 92/117/CEE a Consiliului (2) constituie temeiul culegerii de date relevante privind prevalența în statele membre. Astfel de date au fost culese în cursul unei perioade corespunzătoare, în toate statele membre, în 2004.

    (7)

    În scopul verificării atingerii obiectivului și ținând seama de prevalența relativ redusă a serotipurilor de salmonela menționate în efectivele de reproducere din specia Gallus gallus din Comunitate, este necesar să se efectueze prelevări repetate de eșantioane dintr-un număr reprezentativ de efective de o mărime suficientă, adică de cel puțin 250 de capete, în conformitate cu Directiva 92/117/CEE.

    (8)

    Programul de teste necesar pentru verificarea atingerii obiectivului comunitar diferă mult de cel utilizat pentru culegerea de date comparabile din statele membre în conformitate cu Directiva 92/117/CEE și va fi probabil mai sensibil. Prin urmare, este necesar să se prevadă o revizuire a obiectivului comunitar, cel târziu la un an de la începerea punerii în aplicare a programelor naționale de control corespunzătoare.

    (9)

    Din cauza perioadei necesare culegerii informațiilor, nu au fost disponibile în timp util date comparabile pentru stabilirea obiectivului comunitar în termenele prevăzute în anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2160/2003 cu privire la efectivele de reproducere din specia Gallus gallus. Prin urmare, termenul prevăzut pentru stabilirea acestui obiectiv ar trebui prelungit cu șase luni, iar Regulamentul (CE) nr. 2160/2003 ar trebui modificat în consecință.

    (10)

    Măsurile prevăzute la articolul 4 alineatul (5) din Regulamentul (CE) nr. 2160/2003 cu privire la stabilirea obiectivului comunitar pentru efectivele de reproducere din specia Gallus gallus în cursul perioadei tranzitorii se bazează pe metoda deja stabilită pentru controlul salmonellei în conformitate cu Directiva 92/117/CEE, precum și pe gestionarea riscurilor. Măsurile prevăzute în prezentul regulament au fost elaborate în cadrul unui grup de lucru, cu participarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (AESA). Fără a aduce atingere obligației prevăzute la articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 2160/2003, de consultare a AESA cu privire la orice problemă care ar putea avea un efect semnificativ asupra sănătății publice, o consultare formală a AESA nu este necesară în acest stadiu.

    (11)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Obiectivul comunitar

    (1)   Obiectivul comunitar de reducere a Salmonella enteritidis, Salmonella hadar, Salmonella infantis, Salmonella typhimurium și Salmonella virchow în efectivele de reproducere din specia Gallus gallus este următorul: procentul maxim de efective de animale de reproducere adulte, de cel puțin 250 de capete, care rămân pozitive, trebuie redus la o valoare mai mică sau egală cu 1 % până la 31 decembrie 2009.

    Cu toate acestea, în statele membre care au mai puțin de 100 de efective de reproducere, cel mult un singur efectiv de animale de reproducere adulte poate rămâne pozitiv.

    (2)   Programul de teste pentru verificarea atingerii obiectivului comunitar este prezentat în anexă.

    Articolul 2

    Revizuirea

    Comisia revizuiește obiectivul comunitar stabilit la articolul 1, ținând seama de rezultatele din primul an de punere în aplicare a programelor de control naționale aprobate în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 2160/2003.

    Articolul 3

    Modificarea Regulamentului (CE) nr. 2160/2003

    În anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2160/2003, mențiunea de la primul rând coloana a patra se înlocuiește cu următorul text:

    „optsprezece luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament”.

    Articolul 4

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 1 iulie 2005.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 30 iunie 2005.

    Pentru Comisie

    Markos KYPRIANOU

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 325, 12.12.2003, p. 1.

    (2)  JO L 62, 15.3.1993, p. 38. Directivă abrogată prin Directiva 2003/99/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 325, 12.12.2003, p. 31).


    ANEXĂ

    Programul de teste necesar pentru verificarea realizării obiectivului comunitar de reducere a Salmonella enteritidis, Salmonella hadar, Salmonella infantis, Salmonella typhimurium și Salmonella virchow în efectivele de animale de reproducere adulte din specia Gallus gallus

    1.   Baza de eșantionare

    Baza de eșantionare cuprinde toate efectivele de animale de reproducere adulte din specia Gallus gallus, de cel puțin 250 de capete (denumite în continuare „efective de reproducere”).

    2.   Supravegherea efectivelor de reproducere

    2.1.   Locul, frecvența și statutul eșantionării

    În sensul prezentului regulament, se prelevează eșantioane de la efectivele de reproducere la inițiativa exploatanților și în cadrul controalelor oficiale.

    2.1.1.   Prelevarea de eșantioane la inițiativa exploatantului

    Se prelevează eșantioane o dată la două săptămâni, în locul ales de autoritatea competentă, utilizându-se una dintre următoarele două posibilități:

    (a)

    în eclozionator sau

    (b)

    în fermă.

    Autoritatea competentă aplică una dintre cele două posibilități menționate anterior întregului program de teste și stabilește o procedură care să garanteze că depistarea serotipurilor de salmonela menționate la articolul 1 alineatul (1) (denumite în continuare „salmonela relevante”), în cadrul prelevării de eșantioane realizate la inițiativa exploatantului, este notificată de îndată autorității competente de către exploatant, de specialistul în eșantionare sau de laboratorul care efectuează analizele.

    2.1.2.   Prelevarea de eșantioane în cadrul controalelor oficiale

    Fără a aduce atingere anexei II partea C punctul 2 la Regulamentul (CE) nr. 2160/2003, eșantionarea oficială se efectuează după cum urmează:

    2.1.2.1.   în cazul în care eșantioanele prelevate la inițiativa exploatantului provin din eclozionator:

    (a)

    se efectuează o eșantionare de rutină în eclozionator o dată la șaisprezece săptămâni și, cu această ocazie, se înlocuiește eșantionarea corespunzătoare efectuată la inițiativa exploatantului;

    (b)

    se efectuează o eșantionare de rutină în fermă, de două ori pe durata ciclului de producție, și anume prima dată în termen de patru săptămâni de la începutul perioadei de depunere a ouălor sau de la trecerea în unitatea de depunere a ouălor și a doua oară spre sfârșitul perioadei de depunere a ouălor, cel mai devreme cu opt săptămâni înainte de terminarea ciclului de producție;

    (c)

    se efectuează o eșantionare de confirmare în fermă, în cazul depistării salmonellei relevante în eșantioanele prelevate din eclozionator;

    2.1.2.2.   în cazul în care prelevarea eșantioanelor are loc în fermă la inițiativa exploatantului, se efectuează o eșantionare de rutină de trei ori în cursul ciclului de producție:

    (a)

    în termen de patru săptămâni de la începutul perioadei de depunere a ouălor sau de la trecerea în unitatea de depunere a ouălor;

    (b)

    spre sfârșitul perioadei de depunere a ouălor, cel mai devreme cu opt săptămâni înainte de terminarea ciclului de producție;

    (c)

    în cursul producției, într-un moment suficient de îndepărtat de prelevările menționate la literele (a) și (b).

    2.2.   Protocolul de eșantionare

    2.2.1.   Prelevarea de eșantioane din eclozionator

    Pentru fiecare efectiv de reproducere, eșantionul constă cel puțin dintr-un eșantion compozit de garnituri de coșuri pentru ecloziune murdărite în mod vizibil, prelevate aleatoriu din cinci coșuri pentru ecloziune distincte sau din cinci locuri diferite ale eclozionatorului, pentru atingerea unei suprafețe totale de cel puțin 1 m2. În cazul în care ouăle destinate incubației dintr-un efectiv de reproducere ocupă mai mult de un incubator, se prelevează un astfel de eșantion compozit din fiecare incubator.

    În cazul în care exploatantul nu utilizează garnituri de coșuri pentru ecloziune, este necesar să se preleveze, zdrobească și amestece 10 g de coji de ouă sparte din 25 de coșuri pentru ecloziune diferite și să se preleveze un subeșantion de 25 g din acest amestec.

    Această procedură se aplică eșantionării realizate la inițiativa exploatantului, cât și eșantionării oficiale.

    2.2.2.   Prelevarea de eșantioane din fermă

    2.2.2.1.   Eșantionarea de rutină la inițiativa exploatantului

    Prelevarea constă în principal din eșantioane de materii fecale. Scopul acesteia este depistarea unei prevalențe de 1 % în cadrul efectivului, cu o limită de încredere de 95 %. În acest scop, eșantioanele au una dintre următoarele forme:

    (a)

    eșantioane compozite de materii fecale, fiecare constând din eșantioane distincte de materii fecale proaspete, cântărind fiecare cel puțin 1 g, prelevate aleatoriu din mai multe puncte ale clădirii în care sunt ținute păsările sau, în cazul în care acestea au acces liber la mai multe clădiri dintr-o anumită fermă, din fiecare grup de clădiri ale fermei în care sunt ținute păsările. Materiile fecale trebuie regrupate în minimum două eșantioane compozite, în scopul efectuării analizei.

    Tabelul de mai jos indică numărul de puncte în care urmează să se efectueze prelevări distincte de materii fecale, în scopul constituirii unui eșantion compozit.

    Numărul de păsări din clădire

    Numărul de eșantioane de materii fecale care trebuie prelevate din clădirea sau grupul de clădiri ale fermei

    250-349

    200

    350-449

    220

    450-799

    250

    800-999

    260

    1 000 sau peste

    300

    (b)

    cinci perechi de încălțăminte de protecție de unică folosință.

    Perechile de încălțăminte de unică folosință utilizate trebuie să fie suficient de absorbante pentru a absorbi umiditatea. De asemenea, se pot utiliza „șosete” confecționate de tipul „tubegauze”.

    Suprafața încălțămintei de protecție de unică folosință este umezită cu ajutorul unui diluant corespunzător (apă sterilă sau 0,8 % clorură de sodiu și 0,1 % peptonă în apă deionizată sterilă, de exemplu).

    Deplasarea în interiorul clădirii trebuie să acopere în mod reprezentativ toate părțile sectorului, inclusiv zonele acoperite cu litieră și zonele cu grilaj de șipci, în cazul în care nu este periculos să se meargă pe șipci. Eșantionarea acoperă toate planșetele din fiecare coteț. După terminarea eșantionării în sectorul ales, perechile de încălțăminte de protecție de unică folosință se scot cu grijă, astfel încât materiile aderente să nu se desprindă.

    În scopul analizei, perechile de încălțăminte de protecție de unică folosință trebuie grupate în minimum două eșantioane compozite;

    (c)

    în cazul în care efectivele de reproducere sunt ținute în cuști, se pot preleva eșantioane de materii fecale amestecate, în mod natural, de pe benzile cu dejecții, de pe raclete sau din fose, în funcție de tipul cotețului. Se colectează eșantioane de cel puțin 150 g, în vederea supunerii unor teste separate:

    (i)

    benzile cu dejecții situate sub fiecare nivel al cuștilor, care sunt puse în funcțiune în mod periodic și se descarcă într-un transportor elicoidal sau într-un conveier;

    (ii)

    sistem de fosă pentru dejecții în care deflectoarele situate sub cuști sunt răzuite într-o fosă situată sub coteț;

    (iii)

    sistem de fosă pentru dejecții dintr-un coteț în care cuștile sunt dispuse în trepte și unde materiile fecale cad direct în fosă.

    De obicei, într-un coteț există mai multe rânduri de cuști. Eșantionul compozit global conține materii fecale amestecate provenite din fiecare rând. Din fiecare efectiv se prelevează două eșantioane compozite, în conformitate cu prezentarea făcută anterior.

    Sistemele care conțin benzi sau raclete trebuie puse în funcțiune în ziua eșantionării, înainte de efectuarea acesteia.

    În cazul sistemelor prevăzute cu deflectoare sub cuști și cu raclete, trebuie să se colecteze materiile fecale amestecate depuse pe racletă, după punerea în funcțiune a acestora.

    În cazul sistemelor dispuse în trepte, care nu sunt prevăzute nici cu benzi, nici raclete, este necesară colectarea materiilor fecale amestecate din fosă.

    În cazul sistemelor prevăzute cu benzi pentru dejecții, este necesară colectarea materiilor fecale amestecate de la extremitățile de descărcare ale conveierelor.

    2.2.2.2.   Eșantionarea oficială

    (a)

    Eșantionarea de rutină se efectuează în conformitate cu descrierea de la punctul 2.2.2.1.

    (b)

    Eșantionarea de confirmare care urmează după depistarea salmonellei relevante în eșantioanele prelevate din eclozionator se realizează după cum urmează:

    În afară de eșantioanele descrise la punctul 2.2.2.1, se poate preleva un eșantion de păsări alese aleatoriu din fiecare coteț al fermei. De obicei, această operațiune se limitează la un număr de cel mult cinci păsări din fiecare coteț, cu excepția cazului în care autoritatea consideră necesară prelevarea unui număr mai mare. Testele efectuate urmăresc depistarea prezenței de agenți antimicrobieni sau a unui efect de inhibare a proliferării bacteriene în eșantioane. Rezultatele testului sunt considerate nesatisfăcătoare, în cazul în care se descoperă că una dintre păsări este pozitivă.

    În cazul în care nu se depistează prezența salmonellei relevante, ci prezența unor agenți antimicrobieni sau a unui efect de inhibare a proliferării bacteriene, eșantionarea efectivului în scopul depistării salmonellei relevante sau a unui efect de inhibare a proliferării bacteriene se repetă până când nu se mai depistează nici un efect de acest tip sau până la distrugerea efectivului de reproducere. În acest ultim caz, efectivul de reproducere este considerat infectat în sensul obiectivului comunitar.

    (c)

    Cazuri suspecte

    În cazuri excepționale, atunci când autoritatea competentă are motive de a suspecta rezultate negative false în cazul primei eșantionări efectuate în fermă, se poate efectua o a doua eșantionare oficială de confirmare privind materiile fecale sau păsările (pentru depistarea prezenței salmonellei în organe).

    În cazuri excepționale, atunci când autoritatea competentă are motive de a suspecta rezultate pozitive false în cazul eșantionării efectuate în fermă la inițiativa exploatantului, se poate efectua o eșantionare oficială de urmărire.

    3.   Examinarea eșantioanelor

    3.1.   Pregătirea eșantioanelor

    3.1.1.   Garniturile coșurilor pentru ecloziune

    (a)

    se pun într-un litru de apă peptonată, tamponată, preîncălzită la temperatura camerei și se amestecă ușor;

    (b)

    se continuă cultura eșantionului prin utilizarea metodei de depistare menționate la punctul 3.2.

    3.1.2.   Încăltăminte de protecție de unică folosință

    (a)

    se despachetează cu grijă perechea de încălțăminte (sau „șosete”), astfel încât să nu se desprindă materiile fecale aderente și se pune în 225 ml de apă peptonată tamponată, preîncălzită la temperatura camerei;

    (b)

    în cazul în care două eșantioane compozite sunt constituite din cinci perechi de încălțăminte de protecție de unică folosință, se introduc cinci eșantioane individuale în cel puțin 225 ml de apă peptonată tamponată și se asigură că acestea sunt complet scufundate în apă;

    (c)

    se învârtesc pentru saturarea completă a eșantionului și se continuă cultura prin utilizarea metodei de depistare menționate la punctul 3.2.

    3.1.3.   Alte eșantioane de materii fecale

    (a)

    în laborator, se introduce fiecare eșantion (sau eșantion compozit, după caz) într-o cantitate egală de apă peptonată tamponată și se amestecă ușor;

    (b)

    se lasă eșantionul să se înmoaie timp de zece până la cincisprezece minute, apoi se amestecă ușor;

    (c)

    imediat după amestecare, se scot 50 g din amestec și se adaugă la 200 ml de apă peptonată tamponată, preîncălzită la temperatura camerei;

    (d)

    se continuă cultura eșantionului prin utilizarea metodei de depistare menționate la punctul 3.2.

    3.2.   Metoda de detectare

    Trebuie să se utilizeze metoda recomandată de laboratorul comunitar de referință pentru salmonela situat la Bilthoven, în Țările de Jos. Această metodă este o modificare a normei ISO 6579 (2002). Se utilizează un mediu semisolid (MSRV) ca mediu de îmbogățire selectiv unic. Acest mediu semisolid trebuie să fie incubat la o temperatură de 41,5 +/- 1 °C timp de 2 x (24 +/- 3) ore.

    În ceea ce privește eșantioanele de încălțăminte de protecție de unică folosință și celelalte eșantioane de materii fecale menționate la punctul 3.1, este posibilă gruparea bulioanelor îmbogățite în apă peptonată tamponată incubate pentru continuarea culturii. În acest scop, se incubează cele două eșantioane în apă peptonată tamponată în conformitate cu procedura obișnuită. Se prelevează 1 ml de bulion incubat din fiecare eșantion și se agită bine. Apoi se prelevează 0,1 ml din amestec și se inoculează cutiile de agar MSRV după metoda obișnuită.

    3.3.   Serotiparea

    Cel puțin un izolat din fiecare eșantion pozitiv trebuie tipizat, în conformitate cu clasificarea Kaufmann-White.

    4.   Rezultatele și transmiterea informațiilor

    Un efectiv de reproducere este considerat pozitiv în sensul verificării realizării obiectivului comunitar în cazul în care se depistează prezența salmonellei relevante (cu excepția sușelor vaccinale) într-unul sau mai multe eșantioane de materii fecale prelevate din fermă (sau, în cazul unei a doua eșantionări oficiale de confirmare în statul membru, în eșantioanele de materii fecale sau de organe de păsări respective). Acest lucru nu se aplică în cazurile excepționale de efective suspecte în care depistarea de salmonela, cu ocazia prelevării de eșantioane efectuate în fermă la inițiativa exploatantului, nu este confirmată de eșantionarea oficială.

    Trebuie să se țină seama de rezultatele cumulative ale eșantionărilor și ale testelor realizate în efectivele de reproducere la nivelul fermelor: fiecare efectiv de reproducere este luat în considerare o singură dată, indiferent de numărul eșantionărilor și al testelor. Efectivele de reproducere pozitive nu sunt luate în considerare decât o dată, indiferent de numărul eșantionărilor și al testelor.

    Informațiile care se transmit sunt următoarele:

    (a)

    o descriere detaliată a posibilităților alese pentru programul de eșantionare și a tipului de eșantioane prelevate, după caz;

    (b)

    numărul de efective de reproducere existente și numărul efectivelor testate;

    (c)

    rezultatele testelor;

    (d)

    explicații privind rezultatele, în special cazurile excepționale.


    Top