Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0287

    Decizia Comisiei din 14 aprilie 2003 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru servicii de cazare pentru turiști [notificată cu numărul C(2003) 235] (Text cu relevanță pentru SEE)

    JO L 102, 24.4.2003, p. 82–97 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 08/07/2009; abrogat prin 32009D0578

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/287/oj

    15/Volumul 09

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    254


    32003D0287


    L 102/82

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA COMISIEI

    din 14 aprilie 2003

    de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru servicii de cazare pentru turiști

    [notificată cu numărul C(2003) 235]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2003/287/CE)

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 iulie 2000 privind sistemul comunitar revizuit de acordare a etichetei ecologice (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf și punctul 2 al șaselea paragraf din anexa V la regulamentul în cauză,

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1980/2000, eticheta ecologică comunitară poate fi acordată unui produs ale cărui caracteristici îi permit să contribuie semnificativ la îmbunătățirea unor aspecte esențiale de mediu.

    (2)

    Regulamentul (CE) nr. 1980/2000 prevede stabilirea unor criterii specifice de acordare a etichetei ecologice pentru diversele grupuri de produse.

    (3)

    În cazul serviciilor de cazare pentru turiști, criteriile ecologice ar trebui să fie împărțite în criterii obligatorii, care trebuie îndeplinite în totalitate, și criterii opționale, dintre care trebuie îndeplinite doar o parte.

    (4)

    În ceea ce privește taxele aferente, ar trebui să se facă reduceri în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) 1980/2000 și cu articolul 5 din Decizia 2000/728/CE a Comisiei din 10 noiembrie 2000 de stabilire a taxelor pentru cererile de acordare a etichetei ecologice comunitare și a taxelor anuale (2).

    (5)

    În cazul microîntreprinderilor și al refugiilor montane, este adecvat să se prevadă reduceri suplimentare ale taxelor, pentru a se lua]n considerare resursele limitate ale acestora și importanța deosebită pe care o au în cadrul acestui grup de produse.

    (6)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie se bazează pe propunerile de criterii elaborate de Comitetul pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene, instituit în temeiul articolului 13 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000.

    (7)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt în conformitate cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1980/2000,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    În vederea acordării etichetei ecologice comunitare în temeiul Regulamentului 1980/2000, serviciul oferit trebuie să se încadreze în grupul de produse „servicii de cazare pentru turiști” în conformitate cu definiția din articolul 2 din prezenta decizie și trebuie să îndeplinească criteriile ecologice stabilite de anexa la prezenta decizie.

    Aceste criterii sunt împărțite în criterii obligatorii, care trebuie îndeplinite în totalitate, și criterii opționale, dintre care trebuie îndeplinite doar o parte, în conformitate cu prevederile din anexă.

    Articolul 2

    Grupul de produse „servicii de cazare pentru turiști” include prestarea, contra cost, a unor servicii de cazare peste noapte în camere echipate în mod corespunzător, care includ cel puțin un pat, oferite ca serviciu principal turiștilor, călătorilor și chiriașilor. Furnizarea de servicii de cazare peste noapte include furnizarea de servicii de servire a mesei, activități sportive și/sau zone verzi.

    Articolul 3

    (1)   Taxele pentru cererile de acordare a etichetei ecologice comunitare și taxele anuale se stabilesc în conformitate cu Decizia 2000/728/CE.

    (2)   Prin derogare de la alineatul (1), taxa pentru cererile de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru microîntreprinderi și refugii montane se reduce cu 75 %, fără a fi posibilă acordarea altor reduceri.

    Taxa anuală minimă este de 100 EUR, iar volumul anual al vânzărilor, pe baza căruia se calculează taxa anuală, se reduce cu 50 %.

    Volumul anual al vânzărilor se calculează prin înmulțirea prețului pentru serviciul prestat cu numărul șederilor peste noapte, la rezultatul astfel obținut aplicându-se o reducere de 50 %. Prețul pentru serviciul prestat este considerat a fi prețul mediu plătit de turist pentru o ședere de o noapte, inclusiv toate serviciile care nu presupun o taxă suplimentară. Se aplică reducerile pentru taxa anuală minimă stabilite la articolul 2 din Decizia 2000/728/CE.

    (3)   În sensul prezentei decizii, microîntreprinderile sunt considerate a fi cele definite de Recomandarea 96/280/CE a Comisiei din 3 aprilie 1996 privind definirea întreprinderilor mici și mijlocii (3), cu modificările ulterioare, iar refugiile montane reprezintă unități turistice care pot oferi alpiniștilor și excursioniștilor adăpost peste noapte în zone montane izolate.

    Articolul 4

    În scopuri administrative, numărul de cod atribuit grupului de produse „servicii de cazare pentru turiști” este „25”.

    Articolul 5

    Prezenta decizie se aplică de la 1 mai 2003 până la 30 aprilie 2007. În cazul în care până la 30 aprilie 2007 nu se adoptă criterii revizuite, prezenta decizie se aplică până la 30 aprilie 2008.

    Articolul 6

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 14 aprilie 2003.

    Pentru Comisie

    Margot WALLSTRÖM

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 237, 21.9.2000, p. 1.

    (2)  JO L 293, 22.11.2000, p. 18.

    (3)  JO L 107, 30.4.1996, p. 4.


    ANEXĂ

    CADRU

    Scopul criteriilor

    Criteriile sunt folosite pentru a limita impactul principal asupra mediului în cele trei etape ale ciclului de viață al serviciului (achiziționare, prestarea serviciului, deșeuri). Ele vizează în special:

    reducerea consumului de energie;

    reducerea consumului de apă;

    reducerea producției de deșeuri;

    favorizarea utilizării resurselor regenerabile și a substanțelor mai puțin dăunătoare mediului;

    promovarea comunicării și educației în domeniului protecției mediului.

    Cerințe de evaluare și verificare

    Cerințele specifice de evaluare și verificare sunt indicate pentru fiecare criteriu.

    După caz, se pot folosi alte metode de testare decât cele indicate pentru fiecare criteriu, în cazul în care organismul competent care evaluează cererea consideră că sunt echivalente.

    În cazul în care solicitantului i se cere să prezinte declarații, documentații, rapoarte privind testele sau alte dovezi care să ateste îndeplinirea criteriilor, se înțelege că acestea pot fi furnizate de solicitant și/sau furnizorul (furnizorii) acestuia și/sau furnizorul (furnizorii) acestora, după caz.

    După caz, organismele competente pot solicita documente justificative și pot efectua verificări independente.

    Se recomandă organismelor competente să ia în considerare punerea în aplicare a unor sisteme de gestionare a mediului recunoscute, precum EMAS sau ISO 14001 atunci când evaluează cereri și monitorizează îndeplinirea criteriilor. (

    Notă: aplicarea acestor sisteme de gestionare nu este obligatorie

    ).

    CRITERII OBLIGATORII

    Toate criteriile din această secțiune trebuie îndeplinite.

    ENERGIE

    1.   Electricitate din surse regenerabile

    Cel puțin 22 % din energia electrică provine din surse de energie regenerabile în conformitate cu definiția din Directiva 2001/77/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 septembrie 2001 privind promovarea electricității produse din surse de energie regenerabile pe piața internă a electricității (1).

    Acest criteriu se aplică numai în cazul unităților de cazare pentru turiști care au acces la o piață care oferă energie generată din surse regenerabile de energie.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație a furnizorului de electricitate (sau contractul încheiat cu acesta), care indică natura sursei (surselor) de energie regenerabilă, procentul din electricitatea furnizată care provine dintr-o sursă de energie regenerabilă și precizează procentul maxim care poate fi furnizat. În conformitate cu Directiva 2001/77/CE, sursele de energie regenerabile reprezintă sursele de energie regenerabile nonfosile (eoliană, solară, geotermală, a valurilor, maremotrice, hidroelectrică, biomasă, gaz de depozit, gaz al instalațiilor de epurare a apelor uzate și biogaz).

    2.   Cărbune și uleiuri grele

    Nu se folosesc ca sursă de energie uleiuri grele cu un conținut de sulf de peste 0,2 % și cărbuni.

    Acest criteriu se aplică numai unităților de cazare pentru turiști care au sistem de încălzire propriu.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, indicând natura surselor de energie folosite.

    3.   Electricitatea pentru încălzire

    Un procent de cel puțin 22 % din electricitatea folosită pentru încălzirea camerelor și a apei calde sanitare provine din surse de energie regenerabile, în conformitate cu definiția din Directiva 2001/77/CE.

    Acest criteriu se aplică numai unităților de cazare pentru turiști care au un sistem electric de încălzire propriu și au acces la o piață care oferă electricitate generată din surse de energie regenerabile.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, indicând natura și cantitatea surselor de energie folosite pentru încălzire, împreună cu documentația privind cazanele (generatoarele de căldură) utilizate, în cazul în care există.

    4.   Randamentul cazanelor

    Randamentul unui cazan (generator de căldură) nou, cumpărat în perioada pentru care se acordă eticheta ecologică, este de cel puțin 90 %, măsurat în conformitate cu Directiva 92/42/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind cerințele de randament pentru cazanele noi de apă caldă cu combustie lichidă sau gazoasă (2) sau în conformitate cu normele și regulamentele relevante pentru cazanele care nu sunt reglementate de directiva în cauză.

    Cazanele de apă caldă care sunt alimentate cu combustibil lichid sau gazos, în conformitate cu definiția din Directiva 92/42/CEE, respectă standardele de randament prevăzute de directiva în cauză.

    Randamentul cazanelor excluse din Directiva 92/42/CEE respectă instrucțiunile producătorului și legislația națională și locală privind randamentul.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport tehnic elaborat de persoana responsabilă de vânzarea și/sau întreținerea cazanului, în care se precizează randamentul. Directiva 92/42/CEE definește randamentul util (exprimat în %) ca fiind raportul dintre energia termică produsă transmisă apei din cazan și produsul dintre valoarea calorifică netă la o presiune constantă a combustibilului și consumul exprimat în cantitatea de combustibil pe unitate de timp.

    Articolul 3 din Directiva 92/42/CEE exclude următoarele cazane: cazanele de apă caldă care pot fi alimentate cu alte tipuri de combustibil, inclusiv combustibil solid; echipamente pentru prepararea instantanee a apei calde; cazane destinate să fie alimentate cu un combustibil ale cărui proprietăți diferă în mod apreciabil de proprietățile combustibililor lichizi și gazoși comercializați în mod curent (gaz rezultat din deșeurile industriale, biogaz etc.), mașini de gătit și aparate destinate în principal încălzirii spațiilor în care sunt instalate și, ca funcție subsidiară, furnizării apei calde pentru încălzirea centrală și a apei calde sanitare.

    5.   Aparatele de aer condiționat

    Orice sistem de aer condiționat cumpărat în perioada pentru care se acordă eticheta ecologică se clasifică cel puțin în clasa de eficiență energetică B, în conformitate cu Directiva 2002/31/CE a Comisiei din 22 martie 2002 de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului cu privire la etichetarea energetică a consumului de energie al aparatelor de climatizare de uz casnic (3) sau are o eficiență energetică similară.

    Notă: Acest criteriu nu se aplică aparatelor de aer condiționat care fie pot să folosească și alte surse de energie, fie sunt aparate aer-apă și apă-apă, fie unități cu un randament (putere de răcire) de peste 12 kW.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport elaborat de tehnicieni profesioniști responsabili de instalarea, vânzarea și/sau întreținerea sistemului de aer condiționat.

    6.   Izolarea ferestrelor

    Toate ferestrele camerelor au un grad ridicat de izolare termică, în conformitate cu climatul local și oferă un nivel corespunzător de izolare fonică.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație pe proprie răspundere, în cazul în care este suficientă, sau o declarație a unui tehnician profesionist care indică îndeplinirea acestui criteriu.

    7.   Oprirea căldurii sau a aerului condiționat

    În cazul în care aerul condiționat sau căldura nu se opresc automat în momentul deschiderii ferestrelor, există o notă informativă ușor accesibilă turiștilor care să le reamintească să închidă fereastra (ferestrele) atunci când funcționează sistemul de încălzire sau aerul condiționat.

    Acest criteriu se aplică numai unităților de cazare pentru turiști cu sistem de încălzire și/sau de aer condiționat.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu textul informativ (în cazul în care se aplică).

    8.   Stingerea luminii

    În cazul în care camera nu este dotată cu un sistem de stingere automată a luminii, trebuie să existe o notă informativă ușor accesibilă turiștilor care să le reamintească să stingă luminile în momentul în care părăsesc camera.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu procedurile de informare.

    9.   Becuri electrice cu consum redus de energie

    (a)

    la un an de la data depunerii cererii, cel puțin 60 % din becurile electrice din unitatea de cazare se includ în clasa de eficiență energetică A, astfel cum este definită de Directiva 98/11/CE a Comisiei din 27 ianuarie 1998 de aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului privind etichetarea energetică a lămpilor de uz casnic (4). Acest criteriu nu se aplică becurilor electrice ale căror caracteristici fizice nu permit înlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie;

    (b)

    la un an de la data depunerii cererii, cel puțin 80 % din becurile electrice care se află în locuri în care este foarte posibil să funcționeze peste cinci ore pe zi trebuie se includ în clasa de eficiență energetică A în conformitate cu definiția din Directiva 98/11/CE. Acest criteriu nu se aplică becurilor electrice ale căror caracteristici fizice nu permit înlocuirea cu becuri electrice cu un consum redus de energie.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a ambelor părți ale acestui criteriu, precizând clasa de eficiență energetică a diferitelor becuri electrice folosite.

    10.   Temporizator pentru saună

    Toate instalațiile pentru saună trebuie să fie dotate cu temporizatoare.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesioniști responsabili de instalarea și/sau întreținerea acestor sisteme.

    APA

    11.   Sursa de apă

    Unitatea de cazare declară autorității responsabile de furnizarea apei, dorința sa de a trece la alimentarea cu apă dintr-o altă sursă (de exemplu, apă din rețeaua publică, din pânza freatică), în cazul în care studiile privind planul local de protecție a apei arată că utilizarea sursei curente de apă are un impact puternic asupra mediului.

    Acest criteriu se aplică numai unităților de cazare pentru turiști care nu sunt alimentate cu apă de la conducta principală a rețelei publice.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație similară celei menționate anterior, împreună cu documentația necesară care cuprinde rezultatele studiilor privind planul local de protecție a apei (în cazul în care există), o precizare a acțiunilor care trebuie întreprinse și documentația relevantă pentru acțiunile întreprinse.

    12.   Debitul de apă la robinete și dușuri

    Debitul de apă la robinete și dușuri nu depășește 12 litri/minut.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu o explicație privind modul în care unitatea de cazare îndeplinește criteriul, precum și documentația corespunzătoare, după caz.

    13.   Economisirea apei la baie și la toaletă

    În baie și la toaletă trebuie să existe informații adecvate referitoare la modul în care turiștii pot ajuta unitatea de cazare să economisească apă.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu informațiile relevante pentru turiști.

    14.   Pubelele din toalete

    În fiecare toaletă trebuie să existe o pubelă, iar turiștii trebuie să fie invitați să folosească pubela în locul vasului de toaletă pentru deșeuri adecvate.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu informațiile relevante pentru turiști.

    15.   Debitul de apă pentru pisoare

    Pisoarele sunt prevăzute cu un sistem automat sau manual de spălare care să nu permită spălarea a mai mult de cinci pisoare concomitent.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația relevantă pentru pisoarele instalate.

    16.   Scurgeri

    Personalul trebuie să fie pregătit să verifice zilnic eventualele scurgeri vizibile și să acționeze în consecință. Turistul este invitat să informeze personalul cu privire la apariția unor scurgeri.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația relevantă privind aspectele tratate în programul de formare, precum și un exemplar al informațiilor prezentate turiștilor.

    17.   Schimbarea prosoapelor și a lenjeriei de pat

    Turistul este informat cu privire la politica de protecție a mediului aplicată de unitatea de cazare, în conformitate cu care lenjeria de pat și prosoapele sunt schimbate fie la cerere, fie o dată pe săptămână pentru unitățile de cazare de categorie inferioară și de două ori pe săptămână pentru unitățile de cazare de categorie superioară.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația care arată modul de informare a turiștilor.

    18.   Udarea plantelor și a grădinilor

    Florile și grădinile se udă, în mod normal, înainte de mijlocul zilei sau după apusul soarelui, în cazul în care regiunea sau condițiile climaterice impun acest lucru.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu.

    19.   Tratarea apelor reziduale

    Toată apa reziduală se tratează.

    În cazul în care nu există posibilitatea conectării la stația locală de tratare a apelor reziduale, unitatea de cazare dispune de o stație proprie de tratare a apelor reziduale care să îndeplinească cerințele legislației locale, naționale sau europene relevante.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația privind conectarea la stația locală de tratare a apelor reziduale sau propriul sistem de tratare a apelor reziduale, după caz.

    20.   Planul de gestionare a apelor reziduale

    Unitatea de cazare solicită autorităților locale planul de gestionare a apelor reziduale și, în cazul în care există un astfel de plan, trebuie să îl respecte.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă scrisoarea adresată serviciului local de gestionare a apelor reziduale prin care solicită planul local de gestionare a apelor reziduale, precum și răspunsul primit. În cazul în care există un astfel de plan, solicitantul furnizează documentația cu privire la măsurile luate pentru punerea lui în aplicare.

    DETERGENȚI ȘI DEZINFECTANȚI

    21.   Dezinfectanți

    Dezinfectanții se folosesc numai atunci când este necesar pentru a respecta cerințele legale de igienă.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu precizarea locului și a momentului folosirii dezinfectanților.

    22.   Instruirea personalului privind folosirea detergenților și a dezinfectanților

    Personalul este instruit să nu folosească o cantitate de detergent sau dezinfectant în exces față de cantitatea recomandată pe ambalaj.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu detalii privind instruirea personalului în acest sens.

    DEȘEURI

    23.   Separarea deșeurilor de către turiști

    Se furnizează recipiente adecvate pentru a permite turiștilor să separe deșeurile în conformitate cu sistemele locale sau naționale. În camere există informații clar prezentate care să invite turiștii să separe deșeurile.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu detalii privind recipientele furnizate și o copie a semnelor/informațiilor folosite.

    24.   Deșeurile periculoase

    Personalul separă deșeurile periculoase în conformitate cu Decizia 2000/532/CE a Comisiei din 3 mai 2000 de stabilire a unei liste de deșeuri în conformitate cu articolul 1 litera (a) din Directiva 75/442/CEE a Consiliului privind deșeurile și cu Directiva 94/904/CE a Consiliului de stabilire a unei liste de deșeuri periculoase în conformitate cu articolul 1 alineatul (4) din Directiva 91/689/CEE a Consiliului privind deșeurile periculoase (5) și cu modificările ulterioare ale acesteia, urmărindu-se eliminarea corespunzătoare a deșeurilor. Aici sunt incluse tonerele, cernelurile, echipamentele frigorifice, bateriile, produsele farmaceutice.

    În cazul în care autoritatea locală nu prevede eliminarea deșeurilor periculoase, solicitantul prezintă anual o declarație a autorităților locale privind faptul că nu există un sistem de evacuare a deșeurilor periculoase.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu o listă a deșeurilor periculoase produse în unitatea de cazare, indicând mijloacele cu ajutorul cărora sunt manipulate, separate, colectate și eliminate și prezentând copii ale contractelor relevante cu părți terțe. În cazul în care este necesar, solicitantul prezintă anual declarația corespunzătoare a autorității locale.

    25.   Separarea deșeurilor

    Personalul separă deșeurile pe categorii care pot fi manipulate separat de către unitățile locale sau naționale de gestionare a deșeurilor. În cazul în care administrația locală nu oferă posibilitatea colectării și/sau eliminării separate a deșeurilor, unitatea de cazare le adresează o scrisoare prin care își exprimă dorința de a separa deșeurile, precum și preocuparea privind lipsa posibilității de colectare și eliminare separată.

    Cererea cu privire la posibilitatea colectării și/sau eliminării separate a deșeurilor se adresează autorităților locale în fiecare an.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, indică diferitele categorii de deșeuri acceptate de către autoritățile locale și procedurile de colectare, separare, manipulare și eliminare a acestor categorii în cadrul unității de cazare și/sau contractele relevante cu companii private. După caz, solicitantul prezintă anual declarația corespunzătoare adresată autorității locale.

    26.   Transportul deșeurilor

    În cazul în care autoritățile locale de gestionare a deșeurilor nu colectează deșeurile la unitatea de cazare sau în apropierea acesteia, unitatea asigură transportul deșeurilor proprii la locul adecvat, reducând cât mai mult posibil distanța pe care sunt transportate deșeurile.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, precizând locurile adecvate, aranjamentele de transport și distanțele în cauză.

    27.   Produse de unică folosință

    Cu excepția cazului în care legislația impune acest lucru, în camere sau în restaurante nu se folosesc următoarele produse de unică folosință:

    produse de toaletă „porționate” sau „de unică folosință” (precum șampon, săpun, cască de baie etc.);

    pahare, farfurii sau tacâmuri.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, precizând articolele de toaletă de acest tip folosite și legislația care impune folosirea lor.

    ALTE SERVICII

    28.   Zona pentru nefumători în spațiile comune

    În spațiile comune trebuie să existe o zonă pentru nefumători.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu.

    29.   Transportul în comun

    Turiștii și personalul pot accesa ușor informațiile privind modul în care pot ajunge la unitatea de cazare și la alte puncte de destinație locale cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. În cazul în care nu există un sistem corespunzător de transport în comun, se oferă informații privind alte mijloace de transport preferabile din punctul de vedere al protecției mediului.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu copii ale materialului informativ disponibil.

    SISTEMUL GENERAL DE GESTIONARE

    Solicitanții care dispun de un sistem de gestionare a mediului înregistrat în conformitate cu Regulamentul EMAS sau certificat în conformitate cu ISO 14001 îndeplinesc în mod automat criteriile generale obligatorii de gestionare prezentate în continuare. În acest caz, verificarea respectării acestor criterii de gestionare obligatorii se face cu ajutorul înregistrării EMAS sau al certificării ISO 14001.

    30.   Întreținerea și reparațiile generale

    Toate echipamentele folosite pentru prestarea de servicii de cazare turiștilor sunt reparate și întreținute în conformitate cu legea și atunci când este necesar, iar lucrările se efectuează numai de personal calificat.

    Directorul unității de cazare are, cu privire la echipamentul vizat de aceste criterii, o declarație scrisă a tehnicianului privind frecvența verificărilor de întreținere impuse de lege.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu o listă a echipamentelor și a persoanelor/companiilor care se ocupă de întreținere.

    31.   Întreținerea și repararea cazanelor

    (a)

    Întreținerea și repararea cazanelor se efectuează cel puțin o dată pe an sau mai des, în cazul în care acest lucru este impus de lege sau este necesar, de către profesioniști calificați corespunzător, respectând standardele CEI și standardele naționale, în cazurile în care acestea se aplică, sau în conformitate cu instrucțiunile producătorului;

    (b)

    anual, se testează dacă sunt respectate nivelele de randament definite de Directiva 92/42/CEE sau legislația națională sau indicate de producător, precum și dacă emisiile sunt în limitele legale. În cazul în care testele de întreținere arată că nu sunt îndeplinite condițiile menționate anterior, se iau măsuri imediate de remediere a situației.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a ambelor părți ale acestui criteriu, împreună cu o descriere a cazanelor și a programului de întreținere a acestora, detalii privind persoanele/companiile care efectuează lucrările de întreținere, precum și ce anume se verifică pe parcursul întreținerii.

    32.   Stabilirea politicii și programul de acțiune

    Conducerea trebuie să aibă o politică privind protecția mediului și să elaboreze o declarație simplă privind politica de protecție a mediului și un program de acțiune clar care să asigure aplicarea politicii de protecție a mediului.

    Programul de acțiune identifică obiectivele de performanță în domeniul mediului referitoare la energie, apă, substanțe chimice și deșeuri, care se stabilesc o dată la doi ani, luând în considerare criteriile opționale. Programul identifică persoana care are calitatea de director privind protecția mediului în cadrul unității de cazare și care este responsabilă de întreprinderea acțiunilor necesare și de atingerea obiectivelor. Turiștii sunt invitați să își exprime comentariile și reclamațiile, care vor fi luate în considerare.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu un exemplar din politica privind protecția mediului, declarația privind această politică și programul de acțiune, precum și modul în care contribuțiile turiștilor sunt luate în considerare.

    33.   Formarea personalului

    Unitatea de cazare oferă personalului informații și cursuri de formare, inclusiv proceduri sau manuale scrise, pentru a asigura aplicarea măsurilor de protecție a mediului și pentru a sensibiliza personalul cu privire la comportamentele ce vizează protecția mediului. Personalul nou beneficiază de o formare corespunzătoare în primele patru săptămâni de la începerea activității la locul de muncă, iar personalul existent beneficiază de formare o dată pe an.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu detalii privind programul de formare și conținutul acestuia și indică personalul care a beneficiat de formare și momentul în care s-au desfășurat sesiunile de formare.

    34.   Informații pentru turiști

    Unitățile de cazare oferă turiștilor, inclusiv participanților la conferințe, informații privind politica lor de protecție a mediului, acțiunile întreprinse și eticheta ecologică comunitară. Informațiile se oferă turiștilor în mod activ la recepție, iar notele informative care invită turiștii să sprijine atingerea obiectivelor de mediu se afișează vizibil, în special în camerele lor.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu copii ale informațiilor și notelor informative oferite turiștilor.

    35.   Date privind consumul de energie și apă

    Unitățile de cazare dispun de proceduri de colectare și monitorizare a datelor privind consumul total de energie (kWh), consumul total de electricitate (kWh), energia totală folosită pentru încălzire (kWh) și consumul de apă (litri).

    Datele se colectează de pe fiecare factură primită sau cel puțin o dată la trei luni și se exprimă în consum pe ședere peste noapte și pe m2 de spațiu interior. Unitatea de cazare raportează anual rezultatele monitorizării organismului competent care a evaluat cererea.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu o descriere a procedurilor. La depunerea cererii, solicitantul prezintă datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel puțin pentru ultimele trei luni (în cazul în care datele sunt deja disponibile), iar apoi prezintă anual datele pentru anul precedent.

    36.   Colectarea altor date

    Unitățile de cazare dispun de proceduri de colectare și monitorizare a datelor privind consumul de substanțe chimice (grame de substanță uscată) și volumul de deșeuri produse (litri și/sau kg de deșeuri nesortate).

    Datele se colectează cel puțin o dată la șase luni și se exprimă, de asemenea, în consum sau producție pe ședere peste noapte și pe m2 de spațiu interior. Unitatea de cazare raportează anual rezultatele monitorizării organismului competent care a evaluat cererea.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu o descriere a procedurilor. La depunerea cererii, solicitantul prezintă datele referitoare la consumurile enumerate anterior cel puțin pentru ultimele șase luni (în cazul în care datele sunt deja disponibile), iar apoi prezintă anual aceste date pentru anul precedent. Solicitantul precizează serviciile pe care le oferă și dacă lenjeria este curățată în unitatea de cazare.

    37.   Informațiile care apar pe eticheta ecologică

    Rubrica 2 de pe eticheta ecologică conține următorul text:

    măsurile întreprinse pentru economisirea energiei și a apei;

    măsuri întreprinse pentru reducerea deșeurilor;

    măsuri generale de îmbunătățire a mediului.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un model al suporturilor pe care se aplică eticheta, împreună cu o declarație de îndeplinire a acestui criteriu.

    CRITERII OPȚIONALE

    Cerințe privind punctajul

    În conformitate cu indicațiile date în titlul fiecărui criteriu din prezenta secțiune, s-a stabilit un punctaj pentru toate criteriile opționale. Numărul criteriilor respectate corespunde unui punctaj total de 16,5 puncte.

    Punctajul total necesar se majorează cu câte un punct pentru fiecare dintre următoarele trei facilități suplimentare oferite, aflate în gestionarea sau proprietatea unității turistice de cazare: servicii de servire a mesei, activități sportive și zone verzi.

    Serviciile de restaurant includ micul dejun. Activitățile sportive includ sauna, piscine și alte astfel de facilități care se află pe terenul ocupat de unitatea de cazare. Zonele verzi includ parcuri și grădini deschise turiștilor.

    ENERGIE

    38.   Generare fotovoltaică și eoliană a electricității (2 puncte)

    Unitățile de cazare dețin un sistem fotovoltaic sau eolian de generare a electricității care furnizează sau urmează să furnizeze 20 % din consumul total anual de electricitate.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația privind sistemul fotovoltaic sau eolian generator de electricitate, precum și date privind randamentul potențial și actual al sistemului.

    39.   Energie pentru încălzire din surse de energie regenerabile (1,5 puncte)

    Cel puțin 50 % din cantitatea totală de energie folosită pentru încălzirea camerelor sau a apei calde sanitare provine din surse de energie regenerabile.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu date privind energia consumată pentru încălzirea camerelor și a apei calde, precum și documentația care arată că cel puțin 50 % din această energie provine din surse de energie regenerabile.

    40.   Eficiența energetică a cazanului (1 punct)

    Unitatea de cazare deține un cazan de patru stele, astfel cum este definit la articolul 6 din Directiva 92/42/CEE.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu un raport al tehnicienilor profesioniști responsabili de vânzarea și/sau întreținerea cazanului.

    41.   Emisiile de NOx ale cazanului (1,5 puncte)

    Cazanul se include în clasa 5 în conformitate cu standardul EN 297 prA3 care reglementează emisiile de NOx și emite mai puțin de 70 mg NOx/kWh.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu un raport al tehnicienilor profesioniști responsabili de vânzarea și/sau întreținerea cazanului.

    42.   Termoficare (1 punct)

    Încălzirea unității de cazare se asigură prin termoficare.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația care demonstrează conectarea la rețeaua de termoficare.

    43.   Producția combinată de energie termică și electrică (1,5 puncte)

    Întreaga cantitate de energie termică și electrică a unității de cazare este asigurată de o centrală de cogenerare de energie termică și electrică.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația privind centrala de cogenerare de energie termică și electrică.

    44.   Pompa de căldură (1,5 puncte)

    Unitatea de cazare are o pompă de căldură care furnizează energie termică și/sau aer condiționat.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația privind pompa de căldură.

    45.   Recuperarea căldurii (2 puncte)

    Unitatea de cazare dispune de un sistem de recuperare a căldurii pentru 1 (1 punct) sau 2 (2 puncte) dintre următoarele categorii: sisteme frigorifice, ventilatoare, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, piscine, apa sanitară reziduală.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația privind sistemele de recuperare a căldurii.

    46.   Termoreglarea (1,5 puncte)

    Temperatura din fiecare cameră este reglată individual.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația privind sistemele de termoreglare.

    47.   Izolarea clădirilor existente (2 puncte)

    Clădirea se izolează peste cerințele naționale minime, astfel încât să asigure o reducere semnificativă a consumului de energie.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu elaborată de tehnicianul specializat în domeniul energiei, împreună cu documentația privind izolarea și cerințele naționale minime.

    48.   Aerul condiționat (1,5 puncte)

    Sistemul de aer condiționat se include în clasa de eficiență energetică A în conformitate cu Directiva 2002/31/CE a Comisiei din 22 martie 2002 de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului cu privire la etichetarea energetică a consumului de energie al aparatelor de climatizare de uz casnic (6), sau are un consum de energie similar.

    Acest criteriu nu se aplică aparatelor care pot folosi și alte surse de energie, aparatelor aer-apă și apă-apă sau unităților cu un randament (putere de răcire) de 12 kW.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesioniști responsabili de instalarea, vânzarea și/sau întreținerea sistemului de aer condiționat.

    49.   Oprirea automată a aerului condiționat (1 punct)

    Există un sistem automat care oprește aerul condiționat atunci când sunt deschise ferestrele.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesioniști responsabili de instalarea, vânzarea și/sau întreținerea sistemului de aer condiționat.

    50.   Arhitectura bioclimatică (2 puncte)

    Unitățile de cazare se construiesc în conformitate cu principiile arhitecturale bioclimatice.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația corespunzătoare.

    51.   Frigidere (1 punct), mașini de spălat vase (1 punct), mașini de spălat rufe (1 punct) și echipamente pentru birou (1 punct) eficiente energetic

    (a)

    (1 punct): Toate frigiderele de uz casnic se includ în clasa de eficiență A în conformitate cu Directiva 94/2/CE a Comisiei din 21 ianuarie 1994 de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului în ceea ce privește indicarea prin etichetare a consumului de energie al frigiderelor, congelatoarelor și combinelor frigorifice de uz casnic (7), iar frigobarurile și minibarurile sunt cel puțin de clasă C.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă documentația care menționează clasa energetică pentru toate frigiderele și frigobarurile sau minibarurile, indicându-le pe cele care au eticheta ecologică;

    (b)

    (1 punct) toate mașinile de spălat vase de uz casnic se includ în clasa de eficiență energetică A, în conformitate cu Directiva 97/17/CE a Comisiei din 16 aprilie 1997 de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului cu privire la etichetarea energetică a mașinilor de spălat vase de uz casnic (8).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă documentația care menționează clasa energetică pentru toate mașinile de spălat vase, indicându-le pe cele care au eticheta ecologică.

    Notă: mașinile de spălat vase care nu sunt reglementate de Directiva 97/17/CE (de exemplu, mașini industriale de spălat vase) nu trebuie să îndeplinească acest criteriu;

    (c)

    (1 punct): toate mașinile de spălat rufe de uz casnic se includ în clasa de eficiență energetică A în conformitate cu Directiva 95/12/CE a Comisiei din 23 mai 1995 de punere în aplicare a Directivei 92/75/CEE a Consiliului cu privire la etichetarea energetică a mașinilor de spălat rufe de uz casnic (9).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o documentație care menționează clasa energetică pentru toate mașinile de spălat rufe, indicându-le pe cele care au eticheta ecologică.

    Notă: mașinile de spălat rufe care nu sunt reglementate de Directiva 95/12/CE (de exemplu, mașini industriale de spălat rufe) nu trebuie să îndeplinească acest criteriu;

    (d)

    (1 punct): cel puțin 80 % din echipamentele pentru birou (computere, faxuri, imprimante, scanere, fotocopiatoare) sunt eligibile pentru acordarea etichetei „energy star” în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2422/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 noiembrie 2001 privind programul comunitar de etichetare în materie de eficiență energetică a echipamentelor de birou (10).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă documentația care demonstrează că echipamentele de birou sunt eligibile pentru acordarea etichetei „energy star” și/sau menționează computerele de birou și portabile care au o etichetă ecologică.

    52.   Poziționarea frigiderelor (1 punct)

    Frigiderul (frigiderele) din bucătărie se poziționează și reglează în conformitate cu principiile de economisire a energiei.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu.

    53.   Stingerea automată a lămpilor în camerele pentru turiști (1 punct)

    80 % din camerele pentru turiști sunt dotate cu sisteme automate care sting lămpile în momentul în care turiștii părăsesc camerele.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesioniști responsabili de instalarea și/sau întreținerea acestor sisteme.

    54.   Stingerea automată a lămpilor de exterior (1 punct)

    Lămpile de exterior care nu sunt necesare se sting automat.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesioniști responsabili de instalarea și/sau întreținerea acestor sisteme.

    APA

    55.   Folosirea apei de ploaie (1,5 puncte) și a apei reciclate (1,5 puncte)

    (a)

    (1,5 puncte): Apa de ploaie se colectează, dar nu este folosită în scopuri menajere sau ca apă potabilă.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documente justificative corespunzătoare și cu asigurări adecvate privind separarea completă a apei menajere și potabile;

    (b)

    (1,5 puncte): apa reciclată se colectează, dar nu este folosită în scopuri menajere sau ca apă potabilă.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documente justificative corespunzătoare și cu asigurări adecvate privind separarea completă a apei menajere și potabile.

    56.   Debitul de apă la robinete și dușuri (1,5 puncte)

    Debitul mediu de apă al tuturor robinetelor și dușurilor, cu excepția robinetelor de la cada de baie, nu depășește 8,5 litri/minut.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    57.   Debitul de apă pentru WC (1,5 puncte)

    Cel puțin 80 % din vasele WC consumă cel mult 6 litri la o spălare.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    58.   Consumul de apă al mașinilor de spălat vase (1 punct)

    Consumul de apă al mașinilor de spălat vase (exprimat ca W(măsurată)) este mai mic sau egal cu valoarea limită calculată prin ecuația de mai jos, folosindu-se aceeași metodă de testare EN 50242 și ciclul de programe ales pentru Directiva 97/17/CE a Comisiei:

     

    W(măsurată) ≤ (0,625 × S) + 9,25

     

    unde:

    W(măsurată)

    =

    consumul de apă al mașinii de spălat vase, măsurat în litri pe ciclu, exprimat cu o zecimală.

    S

    =

    numărul aplicabil de tacâmuri standard indicat pentru mașina de spălat vase.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesioniști responsabili de producerea, vânzarea sau întreținerea mașinilor de spălat vase sau dovada că mașinile de spălat vase au primit eticheta ecologică comunitară.

    59.   Consumul de apă al mașinii de spălat rufe (1 punct)

    Mașinile de spălat rufe utilizate de unitatea de cazare sau de serviciul de spălătorie al acesteia folosesc o cantitate de cel mult 12 litri de apă pentru 1 kg de rufe, măsurată în conformitate cu EN 60456:1999, folosind același ciclu standard pentru bumbac la 60 °C ales pentru Directiva 95/12/CE.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un raport tehnic elaborat de tehnicienii profesioniști responsabili de producerea, vânzarea sau întreținerea mașinilor de spălat rufe sau dovada că mașinile de spălat rufe au primit eticheta ecologică comunitară. Unitatea de cazare prezintă documentația tehnică de la furnizorul său de servicii de spălătorie care demonstrează că mașinile lor de spălat rufe îndeplinesc acest criteriu.

    60.   Temperatura și debitul apei de la robinet (1 punct)

    Cel puțin 80 % din robinete permit o reglare precisă și promptă a temperaturii și debitului de apă.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    61.   Temporizatoare pentru duș (1 punct)

    Dușurile din bucătării sau din exterior se echipează cu un sistem care să permită oprirea automată a jetului de apă după un anumit timp sau în cazul în care nu sunt folosite.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    SUBSTANȚE CHIMICE PERICULOASE

    62.   Detergenți (până la 4 puncte)

    Cel puțin 80 %, ca greutate, din detergenții de spălat vase manual și/sau detergenții pentru mașini de spălat vase și/sau detergenții de rufe și/sau agenții universali de curățare folosiți de unitatea de cazare au primit eticheta ecologică comunitară sau alte etichete ecologice naționale sau regionale ISO de tip I(1 punct pentru fiecare dintre cele patru categorii de detergenți).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă datele și documentația (inclusiv facturile relevante) care precizează cantitățile de astfel de produse folosite și cantitățile care au eticheta ecologică.

    63.   Vopsele și lacuri pentru interior (1 punct)

    Cel puțin 50 % din lucrările de vopsitorie de interior se realizează în unitatea de cazare cu vopsele și lacuri de interior care au eticheta ecologică comunitară sau alte etichete ecologice naționale sau regionale ISO de tip I.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă datele și documentația (inclusiv facturile relevante) care precizează cantitățile de astfel de produse folosite și cantitățile care au eticheta ecologică.

    64.   Dozarea dezinfectantului pentru piscine (1 punct)

    Piscina este echipată cu un sistem de dozare automată care folosește cantitatea minimă de dezinfectant pentru obținerea rezultatului dorit din punct de vedere igienic.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă documentația tehnică privind sistemul de dozare automată.

    65.   Curățarea mecanică (1 punct)

    Unitatea de cazare aplică proceduri precise de realizare a curățării fără substanțe chimice, precum folosirea de produse din microfibre sau a altor materiale de curățare non-chimice sau activități de curățare cu efecte similare.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare, după caz.

    66.   Grădini ecologice (1 punct)

    Zonele verzi sunt gestionate fie fără a folosi deloc pesticide, fie în conformitate cu principiile agriculturii ecologice, în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2092/91 al Consiliului din 24 iunie 1991 privind metoda de producție agricolă ecologică și indicarea acesteia pe produsele agricole și alimentare (11) și cu modificările sale ulterioare sau în conformitate cu legislația internă sau sistemele ecologice naționale recunoscute.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare, după caz.

    DEȘEURI

    67.   Compostare (2 puncte)

    Unitatea de cazare separă deșeurile organice relevante (deșeuri de grădină 1 punct; deșeuri de bucătărie 1 punct) și se asigură că acestea sunt tratate în conformitate cu liniile directoare stabilite de autoritățile locale (de exemplu, de către administrația locală, de către unitatea de cazare sau de către o companie privată).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare, după caz.

    68.   Cutii de unică folosință pentru băuturi (2 puncte)

    Cu excepția cazurilor în care legea impune acest lucru, cutiile de unică folosință pentru băuturi nu se oferă în zonele aflate în proprietatea unității de cazare sau în administrarea acesteia.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație privind îndeplinirea acestui criteriu, indicând produsele de acest tip folosite, în cazul în care există, și legislația care impune acest lucru.

    69.   Ambalarea micului dejun (2 puncte)

    Cu excepția cazurilor în care legea impune acest lucru, nu se servesc la micul dejun porții ambalate individual.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    70.   Eliminarea grăsimii/uleiului (2 puncte)

    Unitatea de cazare dispune de separatoare de grăsimi, iar grăsimea/uleiurile de gătit și grăsimea/uleiurile de prăjit se colectează și se elimină în mod corespunzător.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    71.   Materialele textile și mobilierul uzate (2 puncte)

    Mobilierul, materialele textile și alte materiale uzate se vând sau se donează organizațiilor caritabile sau altor asociații care colectează și redistribuie astfel de bunuri.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare de la asociațiile în cauză.

    ALTE SERVICII

    72.   Comunicarea și educația în materie de protecție a mediului (1,5 puncte)

    Unitatea de cazare oferă turiștilor informații privind măsurile întreprinse pe plan local pentru conservarea biodiversității, a peisajelor și a naturii.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    73.   Camere pentru nefumători (1 punct)

    Fumatul este interzis în cel puțin 50 % din camere.

    Evaluare și verificare: Solicitantul indică numărul și tipul de camere și precizează care dintre acestea sunt pentru nefumători.

    74.   Biciclete (1 punct)

    Turiștilor li se pun la dispoziție biciclete.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație privind modul în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu.

    75.   Sticle returnabile (2 puncte)

    Unitatea de cazare oferă turiștilor cel puțin una dintre următoarele băuturi în sticle returnabile: băuturi răcoritoare, apă și bere.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare de la furnizorii sticlelor în cauză.

    76.   Produse din hârtie (până la 2 puncte)

    Cel puțin 50 % din hârtia/șervețelele igienice și/sau hârtia de birou folosită a primit eticheta ecologică comunitară sau alte etichete ecologice naționale sau regionale ISO de tip I (1 punct pentru fiecare dintre aceste două categorii de produse din hârtie).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă datele și documentația (inclusiv facturile relevante) care precizează cantitățile de astfel de produse folosite și cantitățile care au eticheta ecologică.

    77.   Bunuri de folosință îndelungată (până la 3 puncte)

    Cel puțin 10 % din orice categorie de bunuri de folosință îndelungată (precum lenjerie de pat, prosoape, fețe de masă, computere de birou și portabile, televizoare, saltele, mobilier, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, frigidere, aspiratoare, covoare, becuri electrice,…) utilizate în unitatea de cazare au primit eticheta ecologică comunitară sau alte etichete ecologice naționale sau regionale ISO de tip I (1 punct pentru fiecare din cel mult trei categorii de bunuri de folosință îndelungată).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă datele și documentația care precizează cantitățile de astfel de produse deținute și cantitățile care au eticheta ecologică.

    78.   Alimente ecologice (1 punct)

    Ingredientele principale a cel puțin două feluri de mâncare sunt produse prin metode agricole ecologice, în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2092/91.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    79.   Produse alimentare locale (1 punct)

    La fiecare masă, inclusiv la micul dejun, se servesc cel puțin două produse alimentare obținute din surse locale.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu documentația justificativă corespunzătoare.

    GESTIONARE GENERALĂ

    80.   Înregistrarea EMAS (3 puncte) sau certificarea ISO (1,5 puncte) a unității de cazare

    Unitatea de cazare este înregistrată în cadrul sistemului comunitar de gestionare și audit ecologic (EMAS) (3 puncte) sau certificată în conformitate cu ISO 14001 (1,5 puncte).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă dovezi corespunzătoare ale înregistrării EMAS sau ISO 14001.

    81.   Înregistrarea EMAS (1,5 puncte) sau certificarea ISO (1 punct) a furnizorilor

    Cel puțin unul dintre principalii furnizori sau prestatori de servicii ai unității de cazare este înregistrat EMAS (1,5 puncte) sau certificat în conformitate cu ISO 14001 (1 punct).

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă dovezi corespunzătoare ale înregistrării EMAS sau ale certificării ISO 14001 pentru cel puțin unul dintre furnizorii săi principali.

    82.   Chestionarul privind protecția mediului (1 punct)

    Unitatea de cazare pune la dispoziția turiștilor un chestionar prin intermediul căruia aceștia își exprimă opinia privind aspectele ecologice din unitatea de cazare.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă un exemplar al chestionarului și indică procedurile utilizate pentru distribuirea și colectarea acestuia, precum și modul în care ia în considerare răspunsurile primite.

    83.   Contoare de electricitate și apă (1 punct)

    Unitatea de cazare dispune de contoare suplimentare de electricitate și apă care îi permit colectarea de date privind consumul pentru diferite activități sau aparate.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o explicație detaliată a modului în care unitatea de cazare îndeplinește acest criteriu, împreună cu o analiză a datelor colectate (în cazul în care este deja disponibilă).

    84.   Acțiuni suplimentare de protecție a mediului (maxim 3 puncte)

    Fie:

    (a)

    acțiuni suplimentare de protecție a mediului (până la 1,5 puncte pentru fiecare acțiune, până la maxim 3 puncte): Conducerea unității de cazare ia măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea performanței ecologice a unității de cazare, care nu sunt incluse în nici unul dintre criteriile menționate anterior (obligatorii sau opționale). Organismul competent care evaluează cererea de acordare a etichetei ecologice acordă un punctaj maxim de 1,5 puncte pentru fiecare dintre aceste acțiuni.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă o declarație de îndeplinire a acestui criteriu, împreună cu descrierea completă a fiecărei acțiuni suplimentare care solicitantul dorește să fie luată în considerare,

    fie

    (b)

    acordarea etichetei ecologice (3 puncte): Unității de cazare i-a fost acordată una dintre etichetele ecologice naționale sau regionale ISO de tip I.

    Evaluare și verificare: Solicitantul prezintă dovezi corespunzătoare privind eticheta ecologică care i-a fost acordată.


    (1)  JO L 283, 27.10.2001, p. 33.

    (2)  JO L 167, 22.6.1992, p. 17.

    (3)  JO L 86, 3.4.2002, p. 26.

    (4)  JO L 71, 10.3.1998, p. 1.

    (5)  JO L 226, 6.9.2000, p. 3.

    (6)  JO L 86, 3.4.2002, p. 26.

    (7)  JO L 45, 17.2.1994, p. 1.

    (8)  JO L 118, 7.5.1997, p. 1.

    (9)  JO L 136, 21.6.1995, p. 1.

    (10)  JO L 332, 15.12.2001, p. 1.

    (11)  JO L 198, 22.7.1991, p. 1.


    Top