Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0174

    Decizia Consiliului din 6 martie 2003 de instituire a unui Summit social tripartit pentru dezvoltare și ocuparea forței de muncă

    JO L 70, 14.3.2003, p. 31–33 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/10/2016; abrogat prin 32016D1859

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/174(1)/oj

    01/Volumul 04

    RO

    Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

    115


    32003D0174


    L 070/31

    JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


    DECIZIA CONSILIULUI

    din 6 martie 2003

    de instituire a unui Summit social tripartit pentru dezvoltare și ocuparea forței de muncă

    (2003/174/CE)

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene și, în special, articolul 202 al acestuia,

    având în vedere propunerea Comisiei,

    întrucât:

    (1)

    Partenerii sociali sunt asociați la punerea în aplicare a strategiei coordonate privind ocuparea forței de muncă, stabilită la Consiliul European de la Luxemburg din 20 și 21 noiembrie 1997, în cadrul Comitetului permanent pentru ocuparea forței de muncă instituit prin Decizia nr. 70/532/CEE a Consiliului din 14 decembrie 1970 de instituire a Comitetului permanent al Comunităților Europene pentru ocuparea forței de muncă (1).

    (2)

    Consiliul European de la Köln din 3 și 4 iunie 1999 a inițiat un dialog macroeconomic cu participarea reprezentanților Consiliului, Comisiei, Băncii Centrale Europene și ai partenerilor sociali.

    (3)

    Consiliul European de la Lisabona din 23 și 24 martie 2000 a stabilit un nou obiectiv strategic pentru următorul deceniu și a convenit că îndeplinirea acestui obiectiv necesită o strategie generală concepută să integreze reforme structurale, o strategie europeană coordonată privind ocuparea forței de muncă, protecția socială și politicile macroeconomice în contextul coordonării politicii economice generale a statelor membre. În comunicarea intitulată „Dialogul social european, o forță pentru inovare și schimbare”, Comisia a accentuat faptul că Summit-ul social tripartit poate contribui la dezbaterea acestor subiecte.

    (4)

    În cadrul contribuției lor comune de la Consiliul European de la Laeken din 14 și 15 decembrie 2001, partenerii sociali au arătat că activitatea Comitetului permanent pentru ocuparea forței de muncă nu a determinat o integrare a eforturilor și nu a satisfăcut necesitatea de coerență și sinergie între diferitele procese în care era angrenat. De aceea, au propus să fie desființat și să se instituie o nouă formă de consultare tripartită.

    (5)

    În aceeași contribuție comună, partenerii sociali au propus formalizarea întâlnirilor lor cu Troica la nivel de șefi de stat sau de guvern și cu Comisia care, începând cu 1997, au avut loc în contextul procesului Luxemburg, în perioada imediat premergătoare reuniunilor Consiliului European. Începând cu decembrie 2000, aceste întâlniri sunt cunoscute ca Summiturile sociale și beneficiază de participarea președintelui Comisiei și a Troicii șefilor de stat sau de guvern împreună cu miniștrii muncii și afacerilor sociale și cu partenerii sociali reprezentați de Uniunea Confederațiilor Industriale și Patronale din Europa (UNICE), de Centrul european al întreprinderilor publice și al întreprinderilor de interes economic general (CEIP), Asociația europeană a întreprinderilor meșteșugărești, mici și mijlocii (UEAPME), Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), Eurocadres și Confederația Europeană a Cadrelor (CEC).

    (6)

    Consiliul European de la Laeken a luat notă de disponibilitatea partenerilor sociali de a dezvolta și îmbunătăți coordonarea concertării privind diversele aspecte ale strategiei de la Lisabona. Consiliul European a convenit asupra organizării unui astfel de summit social înaintea fiecărui Consiliu European de primăvară. Hotărârea a fost confirmată la Consiliul European de la Barcelona din 15 și 16 martie 2002.

    (7)

    Prezenta decizie nu aduce atingere organizării și funcționării dialogului social în diferite state membre.

    (8)

    În contextul extinderii și al dezvoltării unui dialog social autonom, reprezentativitatea cea mai largă posibilă precum și legitimitatea și eficiența consultării partenerilor sociali sunt de maximă importanță. În acest scop, este necesar să se ia în considerație studiul Comisiei privind reprezentativitatea partenerilor sociali și lista revizuită a organizațiilor implicate în toate dimensiunile dialogului social la nivel european, care însă trebuie actualizată,

    DECIDE:

    Articolul 1

    Instituirea

    Se instituie Summitul social tripartit pentru dezvoltare și ocuparea forței de muncă (denumit în continuare „Summit”).

    Articolul 2

    Responsabilitatea

    În conformitate cu tratatul și având în vedere competențele instituțiilor și ale organelor Comunității, responsabilitatea Summitului este de a asigura concertarea continuă între Consiliu, Comisie și partenerii sociali. Acesta va da posibilitatea partenerilor sociali la nivel european să contribuie, în contextul dialogului social, la diversele componente ale strategiei integrate economice și sociale, inclusiv în ceea ce privește dimensiunea referitoare la dezvoltarea durabilă așa cum a fost lansată la Consiliul European de la Lisabona în martie 2000 și completată de Consiliul European de la Göteborg din iunie 2001. În acest scop, se sprijină pe activitatea și discuțiile anterioare dintre Consiliu, Comisie și partenerii sociali în diferite forumuri de concertare pe probleme economice, sociale și de ocupare a forței de muncă.

    Articolul 3

    Membrii

    (1)   În componența Summitului intră reprezentanți la cel mai înalt nivel ai președinției în exercițiu a Consiliului precum și ai următoarelor două președinții, ai Comisiei și ai partenerilor sociali.

    Participă de asemenea miniștrii muncii și afacerilor sociale care fac parte din cele trei președinții, precum și comisarul responsabil cu ocuparea forței de muncă și afacerile sociale.

    În funcție de agenda întâlnirii, pot fi invitați să participe și alți miniștri aparținând celor trei președinții sau alți comisari.

    (2)   Reprezentanții partenerilor sociali se împart în două delegații egale ca număr, alcătuite din 10 reprezentanți ai lucrătorilor și 10 reprezentanți ai angajatorilor, luându-se în considerație necesitatea de a asigura o participare echilibrată a bărbaților și femeilor.

    Fiecare delegație este alcătuită din reprezentanți ai organizațiilor de tip confederativ interprofesionale europene cu interese generale sau interese pe categorii și ale întreprinderilor mici și mijlocii la nivel european.

    Coordonarea tehnică a delegațiilor lucrătorilor se realizează de către Confederația Europeană a Sindicatelor (CES), iar cea a delegațiilor patronatului de către Uniunea Confederațiilor Industriale și Patronale din Europa (UNICE). CES și UNICE se asigură că opiniile exprimate de organizațiile specializate și sectoriale sunt pe deplin reflectate în contribuțiile lor și, dacă este cazul, includ în delegații reprezentanți ai unora dintre aceste organizații.

    Articolul 4

    Pregătirea

    (1)   Agenda Summitului se stabilește în comun, în timpul întâlnirilor pregătitoare, de către președinția Consiliului, Comisie și reprezentanții organizațiilor interprofesionale ale lucrătorilor și patronatelor care participă la lucrările Summitului.

    (2)   Subiectele de pe agendă se discută la întrunirea Consiliului în configurația privitoare la ocuparea forței de muncă, politica socială, sănătatea și protecția consumatorului.

    (3)   Comisia asigură secretariatul Summitului. Aceasta asigură în special distribuirea promptă a documentelor. În scopul pregătirii și organizării întrunirilor, secretariatul Summitului stabilește contacte corespunzătoare cu CES și UNICE, care răspund de coordonarea propriilor delegații.

    Articolul 5

    Funcționarea

    (1)   Summitul se întrunește cel puțin o dată pe an. Una dintre întruniri are loc înaintea Consiliului European de primăvară.

    (2)   Summitul este prezidat în comun de către președintele Consiliului și cel al Comisiei.

    (3)   Întrunirile Summitului sunt convocate, din proprie inițiativă, de către cei doi copreședinți, cu consultarea partenerilor sociali.

    Articolul 6

    Informarea

    Copreședinții realizează un rezumat al discuțiilor din cadrul Summitului pentru a informa configurațiile relevante ale Consiliului, precum și publicul general.

    Articolul 7

    Abrogare

    Decizia 1999/207/CE se abrogă începând cu data primei întruniri.

    Articolul 8

    Intrarea în vigoare

    Prezenta decizie intră în vigoare la 6 martie 2003.

    Adoptată la Bruxelles, 6 martie 2003.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    D. REPPAS


    (1)  JO L 273, 17.12.1970, p. 25. Decizie astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 1999/207/CE (JO L 72, 18.3.1999, p. 33).


    Top