EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000D0666

Decizia Comisiei din 16 octombrie 2000 de stabilire a cerințelor de sănătate animală și de certificare sanitar-veterinară pentru importul de păsări, altele decât păsările de curte, și a condițiilor de carantină [notificată cu numărul C(2000) 3012]Text cu relevanță pentru SEE.

JO L 278, 31.10.2000, p. 26–34 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2007; abrogat prin 32007R0318

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2000/666/oj

03/Volumul 35

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

82


32000D0666


L 278/26

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 16 octombrie 2000

de stabilire a cerințelor de sănătate animală și de certificare sanitar-veterinară pentru importul de păsări, altele decât păsările de curte, și a condițiilor de carantină

[notificată cu numărul C(2000) 3012]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2000/666/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 92/65/CEE a Consiliului din 13 iulie 1992 definește cerințele de sănătate animală care reglementează schimburile și importurile în Comunitate de animale, material seminal, ovule și embrioni care nu se supun, în ceea ce privește cerințele de sănătate animală, reglementărilor comunitare specifice prevăzute în anexa A punctul I la Directiva 90/425/CEE (1), astfel cum a fost modificată ultima dată prin Decizia 95/176/CE a Comisiei (2), în special articolul 17 alineatul (2) litera (b), articolul 17 alineatul (3) și articolul 18 alineatul (1) prima și a patra liniuță,

întrucât:

(1)

Este necesar să se stabilească condițiile de sănătate animală și cerințele de certificare pentru importurile de păsări, altele decât păsările de curte, din anumite țări terțe.

(2)

După intrarea lor pe teritoriul Comunității, păsările, altele decât păsările de curte, trebuie puse în carantină în conformitate cu articolul 7 litera A punctul 1 litera (c) din Directiva 92/65/CEE în ferme sau unități de carantină din Comunitate înainte de introducerea lor pe piață. Trebuie stabilite condiții speciale privind aprobarea fermelor sau a centrelor de carantină.

(3)

Un rezultat pozitiv privind gripa aviară sau boala Newcastle sau confirmarea acestor boli la păsările aflate în carantină sau la puii santinelă nu se raportează drept focar în sensul Directivei 82/894/CEE a Consiliului privind notificarea maladiilor la animale în cadrul Comunității (3), dar, cu toate acestea, ar trebui să se raporteze Comisiei.

(4)

Țările candidate pentru exportul de păsări în Comunitate trebuie să fie membre ale Office International des Epizooties (OIE) și trebuie să respecte cerințele generale ale secțiunii privind etica veterinară și certificarea pentru comerțul internațional.

(5)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu procedura de notificare din Acordul privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare (SPS), stabilit în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

(6)

Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent veterinar,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

În sensul prezentei decizii, se aplică definițiile din Directiva 92/40/CEE a Consiliului (4), pentru gripa aviară, și cele din Directiva 92/66/CEE a Consiliului (5), pentru boala Newcastle.

În afară de acestea, se înțelege prin:

„fermă de carantină”: un spațiu separat de fermele de păsări de curte și de alte ferme de păsări printr-o distanță rezonabilă, ținându-se seama de epidemiologia bolii Newcastle și a gripei aviare în ceea ce privește răspândirea pe calea aerului și în care carantina păsărilor importate se desfășoară conform principiului „totul înăuntru, totul afară”;

„centru de carantină”: un spațiu compus dintr-un anumit număr de unități, care sunt separate operațional și fizic una de cealaltă și în care fiecare unitate conține numai păsări din același lot, cu aceeași stare de sănătate și constituind, prin urmare, o singură unitate epidemiologică; iar în fiecare dintre aceste unități carantina păsărilor importate se desfășoară conform principiului „totul înăuntru, totul afară”; și care sunt separate de fermele de păsări de curte sau de alte ferme de păsări printr-o distanță rezonabilă, ținându-se seama de epidemiologia bolii Newcastle și a gripei aviare în ceea ce privește răspândirea pe calea aerului;

„păsări”: animale din speciile aviare care nu sunt menționate la articolul 2 punctul 1 din Directiva 90/539/CEE a Consiliului (6), cu excepția păsărilor menționate la articolul 1 al treilea paragraf (privind păsările de companie care își însoțesc proprietarul) și la articolul 19 din Directiva 92/65/CEE (privind păsările pentru grădini zoologice, circuri, parcuri de distracții și laboratoare experimentale);

„pui santinelă”: păsări de curte folosite ca ajutor pentru diagnostic în timpul carantinei.

Prezenta decizie nu se aplică păsărilor luate direct din mediul sălbatic pentru programe de conservare aprobate de autoritatea competentă din statul membru de destinație.

Articolul 2

Statele membre autorizează importul de păsări din țările enumerate în anexa D la prezenta decizie numai în cazul în care:

1.

acestea provin din ferme înregistrate de autoritatea competentă din țara exportatoare;

2.

acestea sunt însoțite de un certificat de sănătate animală conform cu modelul din anexa A;

3.

acestea sunt transportate în cuști sau lăzi identificate în mod individual cu numărul de identificare care trebuie să corespundă numărului de identificare indicat pe certificatul de sănătate animală;

4.

importatorul poate dovedi la punctul de control la frontieră că o fermă sau centru de carantină autorizat va accepta păsările. Dovada scrisă, emisă de un funcționar oficial desemnat de autoritatea competentă, conține numele și adresa fermei autorizate.

Articolul 3

(1)   Păsările sunt transportate direct de la punctul de control la frontieră la o fermă sau centru de carantină autorizat, în cuști sau lăzi, fără a aduce atingere Directivei 91/628/CEE a Consiliului (7).

(2)   În urma inspecției păsărilor, lăzile sau cuștile sau vehiculul de transport trebuie sigilate de funcționarul oficial responsabil de punctul de control la frontieră, astfel încât să se evite orice posibilitate de înlocuire a conținutului în timpul transportului către ferma sau centrul de carantină.

(3)   Păsările trebuie ținute în carantină cel puțin 30 de zile într-o fermă sau centru de carantină autorizat.

(4)   Orice fermă sau centru de carantină pentru păsările importate trebuie aprobat de autoritatea competentă conform condițiilor stabilite la anexa B.

(5)   Cel puțin la începutul și la sfârșitul carantinei fiecărui lot, medicul veterinar oficial inspectează regimul de carantină, în special prin examinarea registrelor de mortalitate și controlul clinic al păsărilor din fiecare unitate a centrului de carantină sau a fermei de carantină. Medicul veterinar oficial sau medicul veterinar autorizat efectuează controale mai frecvente în cazul în care situația bolii o cere.

Articolul 4

(1)   După ce păsările au fost puse în carantină, se efectuează prelevarea de probe și examinarea păsărilor și/sau a puilor santinelă, astfel cum se stabilește la anexa C.

(2)   În cazul în care se folosesc pui santinelă, aceștia trebuie folosiți numai o dată, să fie nevaccinați, să fi fost găsiți seronegativi pentru boala Newcastle și gripa aviară cu cel puțin șapte zile și cel mult 14 zile înainte de începutul carantinei, să aibă vârsta de cel puțin trei săptămâni, să fie introduși în unitatea de carantină înainte de sosirea păsărilor, să fie identificați cu inele la picior sau printr-un alt mijloc de identificare permanent și introduși în unitatea de carantină cât mai aproape posibil de păsări, astfel încât să se asigure contactul dintre puii santinelă și dejecțiile păsărilor din carantină. Trebuie folosiți minimum patru pui santinelă în ferma de carantină sau în fiecare unitate a centrului de carantină.

(3)   În cazul în care, în timpul perioadei de carantină prevăzute la articolul 3, se suspectează că una sau mai multe păsări sunt infectate cu gripă aviară sau cu boala Newcastle, se prelevează probe de la păsările din ferma sau unitatea suspectă pentru examenul virusologic prevăzut la anexa C punctul 2 și se analizează în consecință.

(4)   În cazul în care, în timpul perioadei de carantină prevăzute la articolul 3, se constată că una sau mai multe păsări sau puii santinelă sunt infectați cu gripă aviară sau cu boala Newcastle, se aplică următoarele măsuri:

(a)

toate păsările din ferma sau unitatea de carantină infectată sunt ucise și distruse;

(b)

ferma sau unitatea de carantină infectată este curățată și dezinfectată;

(c)

în cazul centrelor de carantină, după cel puțin 21 de zile de la curățarea și dezinfectarea finale, se prelevează probe de la puii santinelă din celelalte unități de carantină pentru examenul serologic sau

(d)

în cazul centrelor de carantină în care nu se folosesc pui santinelă, între șapte și 15 zile după curățarea și dezinfectarea finale, trebuie prelevate probe pentru examenul virusologic de la păsările din celelalte unități de carantină;

(e)

nici o pasăre nu este scoasă din centrul de carantină până când nu se confirmă că rezultatele prelevării de probe descrise la punctele anterioare sunt negative;

(f)

nici o pasăre nu este introdusă în ferma sau unitatea de carantină infectată anterior timp de 21 de zile după curățarea și dezinfectarea finale.

(5)   Prin derogare de la alineatul (4), autoritatea competentă poate decide, după constatarea unui rezultat pozitiv cu privire la boala Newcastle la una sau mai multe păsări sau la puii santinelă, că nu este nevoie ca păsările să fie distruse în cazul în care, la cel puțin 30 de zile de la moartea sau recuperarea clinică a ultimului caz, prelevarea de probe în conformitate cu anexa C punctul 1 litera B (fără a se ține seama de trimiterea la termenul menționat) s-a efectuat cu rezultate negative. Păsările nu pot fi scoase din carantină înainte de trecerea a cel puțin 60 de zile de la dispariția semnelor clinice ale bolii Newcastle. Orice materie sau deșeu susceptibil de a fi contaminat, precum și deșeurile care s-au acumulat în cursul termenului de 60 de zile trebuie distruse, astfel încât să se garanteze distrugerea oricărui virus prezent al bolii Newcastle. Se informează Comisia cu privire la măsurile luate în fiecare caz.

Articolul 5

În cazul în care, în timpul perioadei de carantină prevăzute la articolul 3, se suspectează sau se confirmă că păsările psitaciforme sunt infectate cu Chlamydia psittaci, toate păsările din lot sunt tratate printr-o metodă aprobată de autoritatea competentă, iar perioada de carantină se prelungește cu cel puțin două luni de la ultimul caz înregistrat.

Articolul 6

Păsările psitaciforme sunt identificate în mod individual la sosirea în carantină în conformitate cu capitolul 2, punctul B din anexa B. Aceste numere de identificare sunt consemnate în registrele ținute în conformitate cu articolul 7.

Articolul 7

Procedurile de gestiune ale centrului sau fermei de carantină, inclusiv evacuarea deșeurilor și ținerea registrelor, sunt conforme cu cerințele de la capitolul 2 punctul A din anexa B.

Articolul 8

Toate costurile de carantină ocazionate de punerea în aplicare a prezentei decizii sunt suportate de importator.

Articolul 9

Păsările pot fi scoase din carantină numai cu autorizația scrisă a unui medic veterinar oficial.

Articolul 10

Prezenta decizie se aplică de la 1 mai 2001.

Articolul 11

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 16 octombrie 2000.

Pentru Comisie

David BYRNE

Membru al Comisiei


(1)  JO L 268, 14.9.1992, p. 54.

(2)  JO L 117, 24.5.1995, p. 23.

(3)  JO L 378, 31.12.1982, p. 58.

(4)  JO L 167, 22.6.1992, p. 2.

(5)  JO L 260, 5.9.1992, p. 2.

(6)  JO L 303, 31.10.1990, p. 6.

(7)  JO L 340, 11.12.1991, p. 17.


ANEXA A

Image

Image

Image


ANEXA B

CONDIȚII MINIME PENTRU AUTORIZAREA FERMELOR ȘI A CENTRELOR DE CARANTINĂ PENTRU PĂSĂRI

CAPITOLUL 1

Construcția și echipamentul fermei sau centrului de carantină

1.

Ferma sau centrul de carantină trebuie să fie o clădire distinctă, care este separată de fermele de păsări de curte și de alte ferme de păsări printr-o distanță rezonabilă în cazul în care se ține seama de epidemiologia bolii Newcastle și a gripei aviare în ceea ce privește răspândirea pe calea aerului. Ușile de intrare/ieșire trebuie să poată fi închise cu cheia și să fie prevăzute cu indicatoare cu mențiunea:„CARANTINĂ – Interzis accesul persoanelor neautorizate”.

2.

Fiecare unitate de carantină a centrului trebuie să ocupe un spațiu complet separat.

3.

Ferma sau centrul de carantină trebuie să fie inaccesibil păsărilor, muștelor și verminelor și să poată fi sigilat pentru a permite fumigația.

4.

Ferma sau fiecare unitate de carantină trebuie să fie echipate cu dispozitive de spălare a mâinilor.

5.

Ușile de intrare și ieșire ale fermei și ale fiecărei unități de carantină trebuie să fie sisteme de uși duble.

6.

Trebuie instalate bariere igienice la toate intrările/ieșirile fermei și ale diferitelor unități.

7.

Toate echipamentele trebuie construite astfel încât să permită curățarea și dezinfectarea.

8.

Depozitul de hrană trebuie să fie inaccesibil păsărilor și rozătoarelor și ar trebui protejat împotriva insectelor.

9.

Un container, inaccesibil păsărilor și rozătoarelor, trebuie să fie disponibil pentru depozitarea litierei.

10.

Trebuie să existe un frigider și/sau un congelator pentru păstrarea carcaselor.

CAPITOLUL 2

A.   Dispoziții privind gestiunea

1.

Fermele sau centrele de carantină trebuie:

să aibă un sistem de control eficient pentru a se asigura supravegherea corespunzătoare a animalelor;

să fie sub controlul și responsabilitatea medicului veterinar oficial;

să fie curățate și dezinfectate în conformitate cu un program aprobat de autoritatea competentă după care să nu fi reutilizate decât după un termen adecvat: substanțele dezinfectante folosite trebuie autorizate în acest scop de autoritatea competentă.

2.

Trebuie aplicat principiul „totul înăuntru, totul afară” în fiecare fermă sau unitate de carantină.

3.

Ar trebui luate măsuri de precauție pentru a preveni contaminarea încrucișată între loturile care intră și cele care ies.

4.

Nici o persoană neautorizată nu poate intra în ferma de carantină.

5.

Persoanele care intră în ferma de carantină trebuie să poarte haine de protecție, inclusiv încălțăminte.

6.

Se interzice orice contact între membrii personalului, care ar putea cauza contaminarea între unități.

7.

Un echipament corespunzător trebuie să fie disponibil pentru curățare și dezinfectare.

8.

Curățarea și dezinfectarea cuștilor sau a lăzilor folosite pentru transport trebuie să se efectueze la ferma sau centrul de carantină, cu excepția cazului în care acestea sunt distruse. În cazul în care sunt refolosite, acestea trebuie fabricate dintr-un material care să permită o curățare și o dezinfectare eficiente. Cuștile și lăzile trebuie distruse, astfel încât să se evite răspândirea agenților patogeni.

9.

Litierele și deșeurile trebuie colectate în mod regulat, depozitate în containerul pentru litieră și tratate ulterior, astfel încât să se evite răspândirea agenților patogeni.

10.

Carcasele păsărilor moarte se examinează într-un laborator oficial autorizat de autoritatea competentă.

11.

Analizele și tratamentele necesare se efectuează în consultare cu și sub controlul medicului veterinar oficial.

12.

Medicul veterinar oficial trebuie informat de bolile și de moartea păsărilor și/sau a puilor santinelă în timpul perioadei de carantină.

13.

Persoana responsabilă de fermă sau centru trebuie să țină un registru în care să figureze:

(a)

data, numărul și speciile de păsări introduse sau scoase în cazul fiecărui lot;

(b)

copiile certificatelor de sănătate și de trecere a frontierei care însoțesc păsările importate;

(c)

numerele individuale de identificare ale păsărilor psitaciforme;

(d)

orice observație semnificativă: cazuri de boală și numărul de decese zilnice;

(e)

datele și rezultatele testelor; tipul și data tratamentelor;

(f)

identitatea persoanelor care intră în centrul de carantină.

14.

Acest registru trebuie păstrat cel puțin un an.

B.   Identificarea păsărilor psitaciforme

Identificarea individuală a păsărilor psitaciforme se face la introducerea în carantină prin intermediul unui inel la picior sau microcip.

1.

Inelul este inviolabil, iar diametrul său este adaptat la specie.

2.

Inelul la picior sau microcipul conține cel puțin următoarele informații:

(a)

codul ISO al statului membru care face identificarea;

(b)

un număr de serie unic.

3.

Un cititor de microcipuri corespunzător trebuie să fie disponibil la ferma sau centrul de carantină, în cazul în care se folosește identificarea cu microcipuri.

4.

Datele privind tipul de microcip și cititorul folosit se înregistrează.


ANEXA C

PROCEDURILE DE EXAMINARE, PRELEVARE DE PROBE ȘI TESTARE PENTRU BOALA NEWCASTLE ȘI GRIPA AVIARĂ

1.

În timpul carantinei, puii santinelă sau, în cazul în care nu se folosesc pui santinelă, păsările importate trebuie supuse următoarelor proceduri:

A.

În cazul în care se folosesc pui santinelă:

(i)

se prelevează probe de sânge pentru examenul serologic de la toți puii santinelă la cel puțin 21 de zile de la intrarea în carantină a păsărilor importate și cu cel puțin trei zile înainte de sfârșitul perioadei de carantină;

(ii)

păsările importate trebuie supuse unui examen virusologic, în cazul în care puii santinelă prezintă rezultate serologice pozitive sau neconcludente. Se prelevează tampoane cloacale (sau probe de fecale) de la toate păsările, în cazul în care lotul este de mai puțin 60 de păsări sau de la 60 de păsări, în cazul loturilor mai mari.

B.

În cazul în care nu se folosesc pui santinelă:

 

Păsările importate sunt supuse unui examen virusologic (un examen serologic nu este adecvat). Se prelevează tampoane cloacale (sau probe de fecale) de la toate păsările vii, în cazul în care lotul este de mai puțin de 60 de păsări sau de la 60 de păsări, în cazul loturilor mai mari, în perioada cuprinsă între a șaptea si a cincisprezecea zi de carantină.

2.

În afară de testele menționate la punctele 1A sau 1B se prelevează următoarele probe în vederea examenului virusologic:

(i)

tampoane cloacale (sau proba de fecale) și tampoane traheale (dacă se poate) se recoltează de la păsări sau pui santinelă care prezintă simptome clinice;

(ii)

de conținut intestinal, creier, trahee, plămâni, ficat, rinichi și de alte organe vizibil afectate, imediat după moarte, de la:

puii santinelă morți și de la toate păsările moarte la sosire și de la cele care mor în timpul carantinei

sau

în cazul unei mortalități ridicate la păsările mici din loturi mari, de la cel puțin 10 % din păsările moarte.

3.

Toate testele virusologice și serologice la care sunt supuse probele prelevate în timpul perioadei de carantină trebuie efectuate în laboratoare oficiale autorizate de autoritatea competentă, cu ajutorul unor proceduri de diagnostic în conformitate cu anexa III la Directiva 92/66/CEE și anexa III la Directiva 92/40/CEE. În cazul examenului virusologic se pot grupa cel mult cinci probe de la păsări individuale. Materiile fecale se grupează separat de celelalte probe de organe și țesuturi.

4.

Izolate de virus se trimit laboratorului național de referință.


ANEXA D

LISTA ȚĂRILOR TERȚE CARE POT FOLOSI CERTIFICATUL DE SĂNĂTATE ANIMALĂ DIN ANEXA A

Țările enumerate ca membre ale Office International des Epizooties (OIE) în Buletinul OIE.


Top