Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021R2082

    Uitvoeringsverordening (EU) 2021/2082 van de Commissie van 26 november 2021 tot vaststelling van de regelingen voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 376/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het gemeenschappelijke Europese risicoclassificatiesysteem (Voor de EER relevante tekst)

    C/2021/8476

    PB L 426 van 29.11.2021, p. 32–40 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 29/11/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2021/2082/oj

    29.11.2021   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 426/32


    UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2021/2082 VAN DE COMMISSIE

    van 26 november 2021

    tot vaststelling van de regelingen voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 376/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het gemeenschappelijke Europese risicoclassificatiesysteem

    (Voor de EER relevante tekst)

    DE EUROPESE COMMISSIE,

    Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

    Gezien Verordening (EU) nr. 376/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 3 april 2014 inzake het melden, onderzoeken en opvolgen van voorvallen in de burgerluchtvaart en tot wijziging van Verordening (EU) nr. 996/2010 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 2003/42/EG van het Europees Parlement en de Raad en de Verordeningen (EG) nr. 1321/2007 en (EG) nr. 1330/2007 van de Commissie (1), en met name artikel 7, lid 7,

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Op grond van Verordening (EU) nr. 376/2014 zijn zowel de lidstaten als het Agentschap van de Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart verplicht een mechanisme op te zetten voor de onafhankelijke verzameling, beoordeling, verwerking, analyse en opslag van de bijzonderheden van voorvallen inzake de luchtvaartveiligheid. De bevoegde autoriteiten van de lidstaten moeten voorvalmeldingen opstellen op basis van de gegevens over voorvallen en die meldingen opslaan in een nationale databank. Dezelfde verplichting om op basis van de gegevens over voorvallen voorvalmeldingen op te stellen en die op te slaan in een databank geldt ook voor het Agentschap.

    (2)

    Overeenkomstig artikel 9, lid 1, van Verordening (EU) nr. 376/2014 nemen de lidstaten en het Agentschap deel aan een uitwisseling van informatie door alle informatie gerelateerd aan veiligheid die in hun respectieve gegevensbanken is opgeslagen via het Europees centraal register (ECR) ter beschikking te stellen.

    (3)

    Overeenkomstig Verordening (EU) nr. 376/2014 moeten voorvalmeldingen een veiligheidsrisicoclassificatie bevatten, die door de bevoegde autoriteiten van de lidstaten of het Agentschap wordt herzien; die voorvalmeldingen worden vervolgens opgenomen in het Europees centraal register (ECR). Om ervoor te zorgen dat alle voorvalmeldingen in het ECR op geharmoniseerde wijze worden geclassificeerd, moeten de bevoegde autoriteiten van de lidstaten en het Agentschap ervoor zorgen dat de classificatie in die verslagen wordt vastgesteld overeenkomstig het gemeenschappelijk Europees risicoclassificatiesysteem (ERCS), zoals vastgesteld in Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034 van de Commissie (2).

    (4)

    Er moeten regelingen worden vastgesteld voor een geharmoniseerde en consistente toepassing van het ERCS door het Agentschap en de lidstaten.

    (5)

    Wanneer voorvalmeldingen een risico-classificatie bevatten die aan de hand van andere methoden dan het ERCS is vastgesteld, moeten de bevoegde autoriteiten van de lidstaten of het Agentschap het risico van het betrokken voorval classificeren overeenkomstig het ERCS zoals gedefinieerd in Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034.

    (6)

    Wanneer de bevoegde autoriteiten van de lidstaten of het Agentschap besluiten gebruik te maken van een omzettingsprocedure om de in overweging 5 bedoelde risicoclassificaties om te zetten in een ERCS-classificatie en ze daarvoor de methode ARMS-ERC 4x4 of RAT “ATM totaal” gebruiken, moeten ze daarbij de in deze verordening vastgestelde procedure voor directe omzetting toepassen.

    (7)

    Wanneer de in de bijlage beschreven directe omzettingsprocedure niet van toepassing is, moeten de bevoegde autoriteiten van de lidstaten en het Agentschap andere omzettingsprocedures kunnen gebruiken voor zover die tot een equivalente ERCS-classificatie leiden.

    (8)

    Het ERCS moet permanent worden gemonitord en verbeterd om de effectieve toepassing ervan te waarborgen. Er moeten gedetailleerde regels voor deze monitoring en verbetering worden vastgesteld; het Agentschap moet de Commissie bijstaan bij die evaluatie en monitoring. Daartoe moeten de lidstaten regelmatig en binnen de voorgeschreven termijnen aan het Agentschap en de Commissie verslag uitbrengen over het gebruik van het ERCS en de beoordeling daarvan.

    (9)

    De bevoegde autoriteiten van de lidstaten en het Agentschap moeten zich voorbereiden op de toepassing van het ERCS, met name door hun interne procedures aan te passen en eventueel in extra middelen te voorzien. In artikel 24, lid 3, van Verordening (EU) nr. 376/2014 is echter bepaald dat artikel 7, lid 2, van die verordening, waarin het gebruik van het ERCS door de lidstaten en het Agentschap wordt voorgeschreven, van toepassing is na de inwerkingtreding van de gedelegeerde handelingen en uitvoeringshandelingen tot nadere bepaling en tot ontwikkeling van het ERCS. Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034 tot vaststelling van het ERCS is reeds op 31 december 2020 in werking getreden. Daarom kan de toepasselijkheid van de verplichting om het ERCS te gebruiken niet worden uitgesteld tot na de datum van inwerkingtreding van deze verordening. Ten behoeve van de jaarlijkse veiligheidsevaluatie die het Agentschap overeenkomstig artikel 72, lid 7, van Verordening (EU) 2018/1139 van het Europees Parlement en de Raad (3) publiceert, is het bovendien cruciaal dat de toekenning van scores aan de in de loop van een jaar in het ECR opgeslagen voorvalmeldingen op uniforme wijze gebeurt. De verplichting om voorvallen overeenkomstig het ERCS te classificeren, moet van toepassing worden vanaf de datum van inwerkingtreding van deze verordening. Deze verordening moet derhalve in werking treden op 1 januari 2023.

    (10)

    De in deze verordening vervatte maatregelen zijn in overeenstemming met het advies van het bij artikel 127 van Verordening (EU) 2018/1139 opgerichte comité,

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    Artikel 1

    Onderwerp

    Bij deze verordening worden de regelingen vastgesteld voor de toepassing van het gemeenschappelijk Europees risicoclassificatiesysteem (ERCS) als voorzien in Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034.

    Artikel 2

    Definities

    Voor de toepassing van de onderhavige verordening gelden de definities van artikel 2 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034.

    Daarnaast gelden de volgende definities:

    1)

    “ARMS-ERC-methode”: de door de sectorale werkgroep “Airline Risk Management Solutions” (ARMS) ontwikkelde methode voor de beoordeling van operationele risico’s;

    2)

    “ATM”: luchtverkeersbeheer als gedefinieerd in artikel 2, lid 10, van Verordening (EG) nr. 549/2004 van het Europees Parlement en de Raad (4);

    3)

    “ATM-lucht-ernstscore”: het deel van de RAT-methode waarmee de vluchtuitvoeringsprestaties van het voorval worden beoordeeld;

    4)

    “ATM-grond-ernstscore”: het deel van de RAT-methode waarmee de systeemprestaties (procedures, uitrusting en mensen) van het ATM-systeem worden beoordeeld;

    5)

    “ATM-totaal-ernstscore”: één enkele score op basis van de ernstscores “ATM-grond” en “ATM-lucht”;

    6)

    “RAT-methode”: de door Eurocontrol ontwikkelde methode voor risicoanalysetools die wordt gebruikt voor de classificatie van veiligheidsgerelateerde voorvallen in het ATM-domein;

    7)

    “Eurocontrol”: de Europese organisatie voor de veiligheid van de luchtvaart, opgericht bij het Internationaal Verdrag tot samenwerking in het belang van de veiligheid van de luchtvaart (5) van 13 december 1960.

    Artikel 3

    Herziening, wijziging en bekrachtiging van de veiligheidsrisicoclassificatie

    1.   De veiligheidsrisicoclassificatie in de voorvalmelding wordt door de bevoegde autoriteit van de lidstaat of het Agentschap herzien, desgevallend gewijzigd en vervolgens bekrachtigd overeenkomstig het ERCS als omschreven in Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034.

    2.   Onverminderd lid 1 gebruikt de bevoegde autoriteit van de lidstaat of het Agentschap de in de bijlage beschreven procedure voor directe omzetting bij de omzetting van de veiligheidsrisicoclassificatie met de methodes ARMS/ERC 4x4 of RAT “ATM totaal”. Voor door middel van andere methoden verrichte veiligheidsrisicoclassificaties kan de bevoegde autoriteit van de lidstaat of het Agentschap gebruik maken van de in punt 2 van de bijlage beschreven manuele omzettingsprocedure of van andere passend geachte omzettingsprocedures, voor zover die tot een equivalente ERCS-classificatie leiden.

    Artikel 4

    Monitoring en verbetering van het ERCS

    1.   Op 31 maart 2026 en vervolgens om de vijf jaar dient elke lidstaat bij de Commissie en het Agentschap een verslag in over de toepassing van het ERCS.

    2.   Het Agentschap beoordeelt de door de lidstaten overeenkomstig lid 1 van dit artikel verstrekte informatie en de andere informatie die het met betrekking tot de toepassing van het ERCS ontvangt. Bij zijn beoordeling kan het Agentschap rekening houden met de deskundigheid van het in artikel 14, lid 2, van Verordening (EU) nr. 376/2014 bedoelde netwerk van luchtvaartveiligheidsanalisten (NoA) en van de relevante deskundigengroepen die het Agentschap zelf heeft opgericht.

    Artikel 5

    Monitoring van de verenigbaarheid met andere risicoclassificatiesystemen

    1.   De in de bijlage beschreven omzettingsprocedures worden regelmatig door het Agentschap geëvalueerd om te waarborgen dat ze relevant blijven. Bij die evaluatie kan rekening worden gehouden met de deskundigheid binnen het NoA en de relevante deskundigengroepen die het Agentschap zelf heeft opgericht.

    2.   Indien van toepassing, stellen de lidstaten de Commissie en het Agentschap in kennis van het gebruik van de in punt 2 van de bijlage beschreven omzettingsprocedure en van de andere manuele omzettingsprocedures als bedoeld in artikel 3, lid 2, van deze verordening.

    Artikel 6

    Inwerkingtreding

    Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2023.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Brussel, 26 november 2021.

    Voor de Commissie

    De voorzitter

    Ursula VON DER LEYEN


    (1)  PB L 122 van 24.4.2014, blz. 18.

    (2)  Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034 van de Commissie van 6 oktober 2020 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 376/2014 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft het gemeenschappelijk Europees risicoclassificatiesysteem (PB L 416 van 11.12.2020, blz. 1).

    (3)  Verordening (EU) 2018/1139 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2018 inzake gemeenschappelijke regels op het gebied van burgerluchtvaart en tot oprichting van een Agentschap van de Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart, en tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 2111/2005, (EG) nr. 1008/2008, (EU) nr. 996/2010, (EU) nr. 376/2014 en de Richtlijnen 2014/30/EU en 2014/53/EU van het Europees Parlement en de Raad, en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 552/2004 en (EG) nr. 216/2008 van het Europees Parlement en de Raad en Verordening (EEG) nr. 3922/91 van de Raad (PB L 212 van 22.8.2018, blz. 1).

    (4)  Verordening (EG) nr. 549/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 10 maart 2004 tot vaststelling van het kader voor de totstandbrenging van het gemeenschappelijke Europese luchtruim (de kaderverordening) (PB L 96 van 31.3.2004, blz. 1).

    (5)  Verdrag zoals gewijzigd bij het protocol van 12 februari 1981 en herzien bij het protocol van 27 juni 1997.


    BIJLAGE

    Procedures voor de omzetting van de scores van de Risk Analysis Tool (RAT) en Aviation Risk Management Solutions — Event Risk Classification (ARMS-ERC) naar scores van het Europese risicoclassificatiesysteem (ERCS)

    Deze bijlage bevat de procedures voor de omzetting van RAT- en ARMS-ERC-scores naar de ERCS-score (1) als gedefinieerd in stap 2 van de bijlage bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034.

    De volgende omzettingsprocedures voorzien overeenkomstig artikel 3 van deze verordening hetzij in een directe omzetting, hetzij in een manuele omzetting naar een ERCS-classificatie die gelijkwaardig is aan de RAT en/of ARMS-ERC-scores.

    1.   DIRECTE OMZETTING

    De verplichte omzettingsprocedure bestaat uit de volgende twee werkstromen:

    werkstroom 1: directe omzetting naar de ERCS-ernstscore;

    werkstroom 2: directe omzetting naar de ERCS-waarschijnlijkheidsscore.

    Figuur 1 geeft een overzicht van de procedures. Het beginpunt van het proces is het vak “Voorvalmelding ingediend”; het resultaat is het vak “equivalente ERCS-score”. De stippellijnen in figuur 1 geven aan dat voor elk procesresultaat slechts één bron vereist is.

    Image 1
    Figuur 1 Omzettingsprocedures

    1.1.    WERKSTROOM 1 — ERCS-ernstscore

    a.   Informatie over de “categorie van het voorval” en de “massagroep”

    Als de voorvalmelding informatie bevat over de “categorie van het voorval” en de “massagroep”, kunnen deze worden omgezet in de ERCS-score voor de “ernst van de potentiële gevolgen van een ongeval”. De volgende stap is stap b) van figuur 1.

    Indien de voorvalmelding geen informatie bevat over de “categorie van het voorval” en/of de “massagroep”, is directe omzetting niet mogelijk. Indien de in punt 2 van deze bijlage beschreven manuele omzetting wordt toegepast, volgt stap D) van de figuren 1 en 5.

    b.   Omzetting van de “Categorie van het voorval” en grootste ERCS-risicogebied (KRA)

    Indien de “categorie van het voorval” van de voorvalmelding rechtstreeks overeenkomt met die van de grootste ECRS-risicogebieden als gedefinieerd in punt 1.2 van de bijlage bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034, volgt stap c) van figuur 1.

    Voor voorvalmeldingen waarin de “voorvalcategorieën” verschillen van de grootste ERCS-risicogebieden, wordt geen directe omzetting toegepast. Indien de in punt 2 van deze bijlage beschreven manuele omzetting wordt toegepast, volgt stap D) van de figuren 1 en 5.

    c.   ERCS-score voor de “ernst van de potentiële gevolgen van een ongeval” — directe omzetting

    Als de voorvalmelding informatie bevat over “de categorie van het voorval” en de “massagroep”, wordt de ernstscore rechtstreeks omgezet in een passende ERCS-score voor de “ernst van de potentiële gevolgen van een ongeval”. Het resultaat is k), het eerste cijfer dat overeenkomt met de alfabetische waarde die wordt bepaald door de ernst van het voorval (ernstscores A tot en met X) te berekenen.

    1.2.    WERKSTROOM 2 — ERCS-waarschijnlijkheidsscore

    e.   Score die aan de voorvalmelding is toegekend aan de hand van RAT

    Als aan de voorvalmelding een score is toegekend aan de hand van de RAT-methode (2):

    Voorvalmeldingen met een RAT “ATM-totaal”-ernstscore kunnen direct worden ondergebracht in de ERCS-waarschijnlijkheidskolommen zoals toegelicht in stap h) van figuur 2.

    Voorvalmeldingen waarbij alleen een RAT “ATM-grond”-ernstscore (3) beschikbaar is, moeten manueel worden omgezet naar de ERCS-waarschijnlijkheidsscore. Als de in punt 2 van deze bijlage beschreven manuele omzetting wordt toegepast, volgt daarna stap L) van figuur 5.

    Als voorvalmeldingen als een “ATM-specifiek voorval” zijn ingevoerd, kunnen de RAT-scores niet naar een ERCS-scores worden omgezet.

    f.   RAT “ATM-totaal”-ernstscore

    Indien een voorvalmelding een “ATM-totaal”-ernstscore bevat, volgt stap g) van figuur 1.

    g.   ERCS-kolom “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval”, omgezet van een RAT “ATM-totaal”-waarde (alleen relevant voor de waarden A, B, C en E)

    Voor voorvalmeldingen met een “ATM-totaal”-ernstscore (A, B, C, E) verloopt de directe omzetting naar ERCS-waarschijnlijkheidscategorieën als volgt:

    Image 2
    Figuur 2 Omzetting RAT ATM-totaal-ernstscore naar de ERCS-waarschijnlijkheidsscore

    h.   Classificatie van voorvalmeldingen volgens de ARMS-ERC-methode

    Voor voorvalmeldingen waaraan volgens ARMS-ERC een score is toegekend, volgt stap i) van figuur 1.

    Voor voorvalmeldingen waaraan geen score is toegekend volgens de ARMS-ERC-methode, volgt stap M) van figuur 5.

    i.   Standaard 4x4 ARMS-ERC-matrix

    Als de voorvalmelding wordt beoordeeld aan de hand van de in figuur 3 afgebeelde 4x4 ARMS-ERC-matrix, volgt daarna stap j) van figuur 1.

    Image 3
    Figuur 3 Standaard 4x4 ARMS-ERC-matrix

    j.   ERCS-score voor de “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval” — directe omzetting

    Als de voorvalmelding een ARMS-score “Barrier Effectiveness” bevat, wordt de ERCS-score voor de “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval” bepaald op basis van een volgende directe omzetting in de ERCS-matrix.

    Image 4
    Figuur 4 Omzetting van de ARMS-ERC naar ERCS-waarschijnlijkheidscategorieën

    k.   Equivalente ERCS-score

    De resultaten voor de “ernst van de potentiële gevolgen van een ongeval” en de “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval” worden in de ERCS-matrix gecombineerd om een equivalente ERCS-score te genereren als bepaald in stap 2 van de bijlage bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034.

    2.   MANUELE OMZETTING

    De manuele omzetting bestaat uit de volgende twee werkstromen:

    werkstroom 1: manuele omzetting naar de ERCS-ernstscore;

    werkstroom 2: manuele omzetting naar de ERCS-waarschijnlijkheidsscore.

    Image 5
    Figuur 5 Manuele omzetting

    2.1.    WERKSTROOM 1

    D.   ERCS-score voor de “ernst van de potentiële gevolgen van een ongeval” — manuele omzetting

    Indien de voorvalmelding geen informatie bevat over de “categorie van het voorval” en/of de “massagroep”, dan wordt de in de bijlage bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034 gedefinieerde ERCS-methode toegepast om “de potentiële gevolgen van een ongeval” of het grootste risicogebied te bepalen. Het eindresultaat is k), dat het eerste cijfer geeft dat overeenkomt met de alfabetische waarde die wordt bepaald door de ernst van het voorval (ernstscores A tot en met X) te berekenen.

    2.2.    WERKSTROOM 2

    L.   ERCS-kolom “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval” — manuele procedure

    Voorvalmeldingen die geen “ATM-totaal”-ernstscore bevatten, worden niet direct omgezet naar de ERCS-score voor de “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval”.

    De “ATM-grond”-ernst kan een gedeeltelijke omzetting mogelijk maken door de beoordeling van de “ATM-grond”-barrière en het in punt 2.1.3 van de bijlage bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034 gedefinieerde proces voor de beoordeling van de ERCS-barrière in kaart te brengen.

    M.   ERCS-score voor de “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval” — manuele omzetting

    Als in de voorvalmeldingen aan het voorval geen score is toegekend aan de hand van de 4x4 ARMS-ERC-matrix, wordt de waarde van de ARMS-ERC-barrièrebeoordeling omgezet in de ERCS-barrièrebeoordeling als bepaald in punt 2.1.3 van de bijlage bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034 om de ERCS-score voor de “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval” te genereren.

    k.   Equivalente ERCS-score

    De resultaten voor de “ernst van de potentiële gevolgen van een ongeval” en de “waarschijnlijkheid van de potentiële gevolgen van een ongeval” worden in de ERCS-matrix gecombineerd om een equivalente ERCS-score te genereren als bepaald in stap 2 van de bijlage bij Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/2034.


    (1)  De ERCS-score is een 2-cijferige waarde: het eerste cijfer stemt overeen met de alfabetische waarde die wordt bepaald door de ernst van het voorval te berekenen (ernstscores A tot en met X); het tweede cijfer vertegenwoordigt de numerieke waarde die wordt verkregen door de overeenkomstige score van het voorval (waarschijnlijkheid) te berekenen.

    (2)  De RAT-methode behelst de classificatie van voorvallen in verband met luchtverkeersbeheer. De RAT-methode wordt niet gebruikt om scores toe te kennen aan ongevallen, aangezien alleen wordt gemeten hoe dicht het ATM-voorval een ongeval benaderde. De RAT-methode wordt onderverdeeld in verschillende hoofdelementen (“ATM-grond” en “ATM-lucht”), die elk een deel van de input voor de uiteindelijke “ATM-totaal”-ernstscore leveren. Om een “ATM-totaal”-ernstscore te verkrijgen, moeten zowel de “ATM-grond” als “ATM-lucht”-ernstscores beschikbaar zijn.

    (3)  De “ernst” in het kader van de RAT-methode geeft aan hoe ernstig het feitelijke voorval was ten opzichte van andere voorvallen. De RAT-methode bepaalt de “ernst” door middel van een beoordeling van de beveiligingen/barrières.


    Top