EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0634

Voorstel voor een BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD over een Europees Jaar van de jeugd 2022

COM/2021/634 final

Brussel, 14.10.2021

COM(2021) 634 final

2021/0328(COD)

Voorstel voor een

BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over een Europees Jaar van de jeugd 2022

(Voor de EER relevante tekst)


TOELICHTING

1.ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel 

Op 15 september 2021 heeft voorzitter von der Leyen in haar toespraak over de Staat van de Unie aangekondigd dat de Europese Commissie zal voorstellen 2022 uit te roepen tot Europees Jaar van de jeugd, “een jaar dat in het teken staat van de jongeren, die zoveel hebben overgehad voor anderen”. Voorzitter von der Leyen benadrukte dat ze haar vertrouwen in de toekomst van Europa ontleent aan de inspiratie die jonge mensen in Europa ons bieden. Ze voegde daaraan toe dat “als wij willen dat jongeren zich in onze Unie herkennen, we hen dan ook de kans zullen moeten geven om zelf aan de toekomst van Europa mee te bouwen”. 

Om in ons collectieve Unieproject met succes een plaats te kunnen geven aan de activiteiten, dromen, verwachtingen en inzichten van de nieuwe generaties, moet het Europees Jaar van de jeugd resoluut inclusief zijn. In de woorden van voorzitter von der Leyen: “Europa heeft zijn jongeren stuk voor stuk nodig”.

De COVID-19-pandemie heeft een ongekende – en ongelijke – impact gehad op het onderwijs, de werkgelegenheid, de sociale inclusie en de geestelijke gezondheid van jongeren. De pandemie en de ermee samenhangende maatregelen hebben hun onderwijstraject en hun overgang naar de arbeidsmarkt onderbroken en vele jongeren hebben zich geïsoleerd, angstig en depressief gevoeld. Kinderen, adolescenten en jongvolwassenen hebben uitermate zwaar te lijden gehad onder verstoorde familie- en sociale banden en de economische crisis als gevolg van de lockdowns heeft vooral jonge Europeanen getroffen.  1

Tegelijkertijd hebben de jongeren blijk gegeven van intergenerationele solidariteit en ondersteuning, terwijl ze waardevolle “jeugdige momenten” in hun dagelijkse leven hebben opgeofferd. Toch hebben de jongeren – een van de meest gevarieerde groepen in onze Europese samenleving – ook grote veerkracht laten zien en ze zijn betrokken geweest bij de inspanningen de gevolgen van de pandemie te verzachten.

Daarom zal het Europees Jaar van de jeugd 2022 Europa’s jongeren verder stimuleren om een bijdrage te leveren aan en ideeën te formuleren over de ontwikkeling van de Unie en de samenleving als geheel. Het jaar biedt ook de gelegenheid om de jongeren voor te lichten over hun toekomstmogelijkheden. De algemene doelstelling van het Europees Jaar van de jeugd bestaat erin een impuls te geven aan de inspanningen van de Unie, de lidstaten en de regionale en lokale autoriteiten om de jongeren na de pandemie eer te bewijzen, te ondersteunen en met hen in dialoog te treden door:

1)te benadrukken hoe de groene en de digitale transitie een nieuw toekomstperspectief openen en kansen bieden om de negatieve gevolgen van de pandemie voor jongeren en de samenleving als geheel teniet te doen, inspiratie uit de activiteiten, standpunten en inzichten van jongeren te putten om het gemeenschappelijk project van de Europese Unie verder te versterken en te bezielen en naar jongeren te luisteren, waarbij rekening met hun punten van zorg wordt gehouden en ze steun krijgen om concrete en inclusieve mogelijkheden te ontwikkelen, waarbij optimaal van de instrumenten van de Unie wordt gebruikgemaakt,

2)alle jongeren – en vooral kansarme jongeren, jongeren uit achtergestelde milieus en tot kwetsbare groepen behorende jongeren – aan te moedigen actieve en geëngageerde burgers en aandrijvers van verandering te worden, geïnspireerd door een Europees gevoel van samenhorigheid. Hiertoe moeten extra inspanningen worden geleverd om de capaciteit ter bevordering van jongerenparticipatie en burgerparticipatie van jongeren en alle belanghebbenden die zich voor hun belangen inzetten, op te bouwen. Daarbij moet rekening worden gehouden met de bijdrage van jongeren uit diverse milieus tot belangrijke raadplegingsprocessen, zoals de Conferentie over de toekomst van Europa.

3)uit het overheidsbeleid op EU-, nationaal, regionaal en lokaal niveau voortvloeiende mogelijkheden voor jongeren te promoten om hun persoonlijke, sociale en professionele ontwikkeling in een groenere, digitalere en inclusievere Unie te ondersteunen.

In ruimere zin zal het Europees Jaar van de jeugd hand in hand gaan met de succesvolle uitvoering van NextGenerationEU, dat ervoor zorgt dat vaart achter de twee transities wordt gezet, de mogelijkheid biedt om collectief sterker uit de pandemie te komen en opnieuw perspectieven vol mogelijkheden voor jongeren opent – met onder meer hoogwaardige banen en onderwijs- en opleidingskansen voor het Europa van de toekomst – en de deelname van jongeren aan de samenleving ondersteunt. De Commissie wil de jongeren een grotere rol laten spelen bij de inspanningen om van het herstel een drijvende kracht te maken van toekomstgericht welzijn.

• Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Op basis van de resolutie van de Raad van 26 november 2018 vormt de EU-strategie voor jongeren het kader voor de EU-samenwerking op het gebied van jeugdzaken in 2019-2027 2 . De EU-samenwerking op het gebied van jeugdzaken moet de mogelijkheden van het jeugdbeleid maximaal benutten. In het kader van de samenwerking wordt de deelneming van jongeren aan het democratisch leven aangemoedigd overeenkomstig artikel 165, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de EU. Ook worden de sociale betrokkenheid en de burgerparticipatie bevorderd en er wordt naar gestreefd alle jongeren de nodige middelen te verschaffen om aan de samenleving deel te nemen.

De Europese jeugddoelstellingen 3 , die integraal deel uitmaken van de EU-strategie voor jongeren en die in het kader van de EU-jongerendialoog door jongeren voor jongeren zijn ontwikkeld, hebben betrekking op gebieden waar nog veranderingen nodig zijn om jongeren de kans te geven hun potentieel volledig te ontplooien.

Tegelijkertijd zal het Europees Jaar van de jeugd 2022 een unieke impuls aan de verwezenlijking van een Europese onderwijsruimte geven door uiterlijk 2025 een echte Europese leerruimte tot stand te brengen, waarin inclusieve en hoogwaardige onderwijs- en opleidingsmogelijkheden voor iedereen niet langer door grenzen worden belemmerd. Het Jaar zal bijdragen tot het Europees klimaatpact, het bijgewerkte actieplan voor digitaal onderwijs en het initiatief HealthyLifestyle4all. Het zal door het actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten worden ondersteund op het gebied van werkgelegenheid, vaardigheden en armoedebestrijding. Het Europees Jaar van de jeugd zal de inspanningen van de Unie ondersteunen om de werkgelegenheid van jongeren tijdens de herstelperiode na de pandemie te bevorderen via de versterkte jongerengarantie 4 , de heropstart van de Europese Alliantie voor leerlingplaatsen en het Europees leerlingennetwerk, de Europese kindergarantie, de uitvoering van de Europese vaardighedenagenda 5 , de aanbeveling van de Commissie over doeltreffende actieve steun voor werkgelegenheid na de COVID-19-crisis 6 (EASE) en de lancering van het nieuwe initiatief ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve). ALMA is een grensoverschrijdend programma ter bevordering van de mobiliteit van kansarme jongeren van 18 tot 30 jaar die geen werk hebben en geen onderwijs of opleiding volgen.

Hoewel ze tot de digitale generatie behoren, verdienen jongeren – en vooral minderjarigen – steun en empowerment voor een leven waarin het onderscheid tussen online en offline steeds vager wordt. Jongerenparticipatie, digitale vaardigheden, inclusie en de bevordering van het welzijn van kinderen zullen in 2022 centrale thema’s zijn in de geactualiseerde strategie voor een beter internet voor kinderen.

De EU-strategie voor de rechten van het kind en de Europese kindergarantie 7 vormen een nieuwe maatstaf voor de participatie van kinderen en tieners, aangezien ze samen met kinderen zijn ontwikkeld.

Veel van deze mogelijkheden worden ondersteund door aanzienlijke EU-investeringen, met name via Erasmus+, het Europees Solidariteitskorps, het Europees Sociaal Fonds Plus, Creatief Europa, Horizon Europa, het programma “Burgers, gelijkheid, rechten en waarden”, het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het programma Justitie, het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling. Via deze financieringsprogramma’s levert de EU een aanzienlijke bijdrage om jongeren in staat te stellen zich persoonlijk, sociaal en professioneel te ontplooien.  

De specifiek aan jongeren gewijde EU-programma’s komt een cruciale rol toe tijdens het Europees Jaar van de jeugd. In 2022 bestaat het programma Erasmus+ 35 jaar. Het Jaar vormt een uitstekende gelegenheid om de tien miljoen jongeren te vieren die sinds 1987 aan het programma hebben deelgenomen, en om alle dimensies – onderwijs, opleiding, jeugdzaken en sport – van de nieuwe generatie van het programma te promoten. Ook het Europees Solidariteitskorps is in 2022 vijf jaar oud. 9 mei is een symbolische datum om activiteiten of evenementen naar aanleiding van die verjaardag te organiseren.

De tijdens het Europees Jaar van de jeugd georganiseerde activiteiten moeten voor alle lidstaten relevant zijn. Daarom verzoekt de Commissie elke lidstaat om een nationale coördinator aan te stellen die de organisatie van het Europees Jaar van de jeugd in goede banen moet leiden. De Commissie zal bijeenkomsten van de nationale coördinatoren beleggen om de organisatie van het Europees Jaar van de jeugd te coördineren en informatie over de uitvoering ervan op nationaal en Unieniveau uit te wisselen.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

Het Europees Jaar van de jeugd 2022 wordt transversaal georganiseerd op basis van alle beleidsmaatregelen en programma’s van de EU die het leven van alle jongeren willen verbeteren en hen inspraak willen geven. Het Jaar moet voortbouwen op de Europese Green Deal – de EU-strategie voor duurzame groei – en andere bestaande initiatieven en beleidsmaatregelen, zoals het digitaal decennium, de Europese eengemaakte markt (die binnenkort haar 30-jarig bestaan viert), het nieuw Europees Bauhaus, de missies van Horizon Europa, de Conferentie over de toekomst van Europa, de Europese pijler van sociale rechten, de EU-strategie voor de rechten van het kind, de strategie voor de rechten van personen met een handicap, het strategisch EU-kader voor gelijkheid, integratie en participatie van de Roma, de strategie voor gelijkheid van lhbtiq’ers, het EU-actieplan tegen racisme, de EU-strategie ter bestrijding van antisemitisme en ter bevordering van het joodse leven, het actieplan voor integratie en inclusie 2021-2027, de strategie voor gendergelijkheid, het actieplan voor Europese democratie, het Europees plan voor kankerbestrijding en de langetermijnvisie voor de plattelandsgebieden in de EU. Het Europees Jaar van de jeugd heeft banden met tal van beleidsgebieden van de Unie die zich niet tot jongeren beperken (zoals onderwijs en opleiding, werkgelegenheid, sociale inclusie, cultuur en de media, sport, gezondheid, onderzoek en innovatie, milieu en klimaat, vervoer, non-discriminatie en antiracisme, cohesie- en stedelijk beleid, plattelandsontwikkeling en migratie), en met het nabuurschapsbeleid en de internationale partnerschappen van de Unie.

Het Europees Jaar van de jeugd zal worden uitgevoerd door van bestaande programma’s en uitvoeringsmechanismen van de EU gebruik te maken en de van NextGenerationEU uitgaande impulsen te benutten. Investeringen ten gunste van jongeren komen momenteel in aanmerking voor aanzienlijke EU-financiering in het kader van verschillende programma’s en instrumenten van de EU, met name Erasmus+, het Europees Solidariteitskorps, Erasmus voor jonge ondernemers, Creatief Europa, het Europees Sociaal Fonds Plus, het jongerenwerkgelegenheidsinitiatief, het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur, het programma “Burgers, gelijkheid, rechten en waarden”, Digitaal Europa en Horizon Europa. De externe dimensie van deze programma’s (en het delen van waardevolle ervaringen ermee) en specifieke externe instrumenten (bijvoorbeeld NDICI-Europa in de wereld) zullen integraal deel uitmaken van het engagement van de EU met onze internationale partners. Het komende jongerenactieplan zal een cruciaal aanknopingspunt vormen voor de externe dimensie van het Europees Jaar van de jeugd.

Het Europees Jaar van de jeugd 2022 zal worden afgestemd op de prioriteiten van de Commissie voor 2019-2024.

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

Overeenkomstig artikel 6, punt e), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) is de Unie op het gebied van jongeren bevoegd om het optreden van de lidstaten te ondersteunen, te coördineren of aan te vullen. Artikel 165, lid 2, VWEU bepaalt dat het optreden van de Unie erop gericht is “de ontwikkeling van uitwisselingsprogramma’s voor jongeren en jongerenwerkers te bevorderen, en de deelneming van jongeren aan het democratisch leven van Europa aan te moedigen”. Voorts bepaalt dit artikel dat het optreden van de Unie erop gericht is de mobiliteit van studenten aan te moedigen en de Europese dimensie van onderwijs en sport te ontwikkelen. Bovendien bepaalt artikel 166, lid 2, VWEU dat het optreden van de Unie erop gericht is “de toegang tot beroepsopleidingen te vergemakkelijken en de mobiliteit van opleiders en leerlingen, met name jongeren, te bevorderen” en “de uitwisseling te bevorderen van informatie en ervaring omtrent de gemeenschappelijke vraagstukken waarmee de opleidingsstelsels van de lidstaten worden geconfronteerd”.

De rechtsgrondslag van het voorstel is tweeledig:

1)artikel 165, lid 4, VWEU, waarin wordt bepaald dat – om bij te dragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van dat artikel – “het Europees Parlement en de Raad, volgens de gewone wetgevingsprocedure en na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's, stimuleringsmaatregelen aannemen, met uitsluiting van harmonisatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten”;

2)artikel 166, lid 4, VWEU , waarin wordt bepaald dat “het Europees Parlement en de Raad, volgens de gewone wetgevingsprocedure en na raadpleging van het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's, maatregelen aannemen die bijdragen tot de verwezenlijking van de doelstellingen van dit artikel, met uitsluiting van harmonisatie van de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen van de lidstaten, en de Raad, op voorstel van de Commissie, aanbevelingen aanneemt.”

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid) 

Dit voorstel is in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel van artikel 5, lid 3, van het Verdrag betreffende de Europese Unie (VEU). De doelstellingen van het voorstel kunnen niet in voldoende mate worden verwezenlijkt door het optreden van de lidstaten alleen. Het voorstel is er immers specifiek op gericht jongeren meer inspraak op Europees niveau te geven om het gemeenschappelijk Unieproject te verrijken, en een optreden op nationaal niveau alleen zou niet kunnen profiteren van de Europese dimensie van uitwisselingen van ervaringen en goede praktijken tussen de lidstaten. De Unie zal haar doelstellingen nastreven met passende middelen die evenredig zijn met de haar door de Verdragen verleende bevoegdheden. Daarnaast zal het optreden van de lidstaten baat hebben bij de kennis en de zichtbaarheid die binnen en buiten de EU worden gecreëerd.

Evenredigheid

Dit voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel van artikel 5, lid 4, VEU. De voorgestelde strategie is eenvoudig en berust op bestaande programma’s en op de heroriëntatie van communicatieactiviteiten op de thema’s van het Europees Jaar van de jeugd 2022. De instanties die het voorstel uitvoeren, worden in hun managementtaken niet onevenredig belast.

Het optreden van de Unie zal de inspanningen van de lidstaten ondersteunen en aanvullen. Ten eerste zullen de eigen instrumenten van de Unie dankzij het optreden doeltreffender functioneren. Ten tweede zal het optreden fungeren als katalysator door synergie en samenwerking tussen de lidstaten, organisaties, stichtingen en particuliere en overheidsbedrijven aan te moedigen.

Het optreden van de Unie gaat niet verder dan nodig is om de vastgestelde problemen te verhelpen.

Keuze van het instrument

Een besluit van het Europees Parlement en de Raad is het meest geschikte instrument om ervoor te zorgen dat de wetgevende autoriteit volledig wordt betrokken bij de uitroeping van 2022 tot Europees Jaar van de jeugd.

3.EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

N.v.t.

Raadpleging van belanghebbenden

N.v.t.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

N.v.t.

Effectbeoordeling

Er is geen effectbeoordeling nodig, omdat de doelstellingen van het voorgestelde initiatief onder de doelstellingen van bestaande programma’s van de Unie ressorteren. Het Europees Jaar van de jeugd 2022 kan binnen de bestaande begrotingsgrenzen worden uitgevoerd door gebruik te maken van programma’s die voorzien in de vaststelling van financieringsprioriteiten op jaarlijkse of meerjarige basis. Het voorgestelde initiatief zal geen andere significante sociale, economische of milieugevolgen hebben dan die van de bestaande instrumenten.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

N.v.t.

Grondrechten

N.v.t.

4.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De flexibiliteit om prioriteiten op jaarlijkse of meerjarige basis in het kader van de relevante programma’s (bijvoorbeeld Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps) vast te stellen, volstaat voor een voorlichtingscampagne op een schaal die vergelijkbaar is met die van voorgaande Europese Jaren. Er zal ten minste 8 miljoen EUR aan dergelijke coördinatieactiviteiten worden besteed. De meeste maatregelen zullen via programma’s en instrumenten van de Unie worden ondersteund en de maatregelen zullen rechtstreeks aan Europa’s jongeren ten goede komen.

5.OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De nationale coördinatoren moeten – in samenwerking met vertegenwoordigers van organisaties of instanties op het gebied van jeugdzaken en waar mogelijk met de jongeren zelf – jongeren actief betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van de activiteiten van het Europees Jaar van de jeugd 2022.

Volgens het voorstel is de Commissie verplicht om uiterlijk 31 december 2023 verslag uit te brengen over de uitvoering, de resultaten en de algemene beoordeling van de initiatieven in het kader van het Europees Jaar van de jeugd.

Na afloop van het Europees Jaar van de jeugd zal de Commissie in het kader van de uitvoering van de EU-strategie voor jongeren 2019-2027 ernaar streven de resultaten van het Jaar levend te houden, te promoten en verder te analyseren en uit te voeren via de verschillende EU-programma’s voor jongeren.

Toelichtende stukken (bij richtlijnen)

N.v.t.

Artikelsgewijze toelichting

2021/0328 (COD)

Voorstel voor een

BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

over een Europees Jaar van de jeugd 2022

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 165, lid 4, en artikel 166, lid 4,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Na toezending van het ontwerp van wetgevingshandeling aan de nationale parlementen,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité 8 ,

Gezien het advies van het Comité van de Regio’s 9 ,

Handelend volgens de gewone wetgevingsprocedure,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)Artikel 165, lid 2, VWEU bepaalt dat het optreden van de Unie er onder meer op gericht is “de deelneming van jongeren aan het democratisch leven van Europa aan te moedigen”.

(2)In het stappenplan van Bratislava van 16 september 2016 10 hebben de 27 staatshoofden en regeringsleiders zich ertoe verbonden “jongeren betere kansen te bieden”, met name via “EU-steun voor de lidstaten bij de bestrijding van de jongerenwerkloosheid en versterkte EU-programma’s voor jongeren”.

(3)In de Verklaring van Rome van 25 maart 2017 11 hebben de leiders van de 27 lidstaten en van de Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie zich ertoe verbonden te werken aan een Unie “waar jongeren het best mogelijke onderwijs en de best mogelijke opleiding genieten en op het hele continent kunnen studeren en een baan kunnen vinden”.

(4)De EU-strategie voor jongeren 2019-2027 erkent dat jongeren hun eigen leven moeten kunnen uittekenen, bijdragen tot positieve verandering in de maatschappij en de ambities van de EU verrijken, en dat het jeugdbeleid een ruimte kan helpen creëren waar jongeren kansen kunnen grijpen en zich met Europese waarden kunnen identificeren. Eerdere Europese Jaren, zoals het Europees Jaar van de spoorwegen 2021, het Europees Jaar van het cultureel erfgoed 2018 of het Europees Jaar van de burger 2013-2014, hebben waardevolle ervaringen opgeleverd, waarvan moet worden gebruikgemaakt bij toekomstige inspanningen om jongeren te betrekken bij het vormgeven van hun toekomst en de toekomst van Europa.

(5)NextGenerationEU zorgt ervoor dat vaart achter de twee transities wordt gezet, biedt de mogelijkheid om collectief sterker uit de pandemie te komen en opent opnieuw perspectieven vol mogelijkheden voor jongeren, onder meer om een hoogwaardige baan te vinden en zich aan sociale veranderingen aan te passen. De Unie wil jongeren ten volle bij de uitvoering van NextGenerationEU betrekken en zo hun rol bij de groene en de digitale transitie versterken.

(6)Op 15 september 2021 heeft voorzitter von der Leyen in haar toespraak over de Staat van de Unie 12 aangekondigd dat de Europese Commissie zal voorstellen 2022 uit te roepen tot Europees Jaar van de jeugd. Voorzitter von der Leyen benadrukte dat ze haar vertrouwen in de toekomst van Europa ontleent aan de inspiratie die jonge mensen in Europa ons bieden. Ze voegde daaraan toe dat “als wij willen dat jongeren zich in onze Unie herkennen, we hen dan ook de kans zullen moeten geven om zelf aan de toekomst van Europa mee te bouwen”. Europa heeft de visie, de betrokkenheid en de participatie van alle jongeren nodig om aan een betere toekomst te werken en Europa moet jongeren kansen voor de toekomst bieden, een groenere, digitalere en inclusievere toekomst. Daarom stelde de voorzitter “een jaar voor dat in het teken staat van de jongeren, die zoveel hebben overgehad voor anderen”.

(7)De actieve deelname van jongeren aan democratische processen is van cruciaal belang voor de toekomst van Europa en de Europese democratische samenlevingen. Overeenkomstig het actieplan voor Europese democratie 13 beoogt het Europees Jaar van de jeugd daarom een impuls aan de actieve betrokkenheid van jongeren bij het democratische leven in Europa te geven – onder meer door participatieactiviteiten voor jongeren van verschillende achtergronden in processen zoals de Conferentie over de toekomst van Europa te ondersteunen en maatschappelijke betrokkenheid en vrijwilligersinitiatieven te promoten – en zo de kennis van Europese gemeenschappelijke waarden en grondrechten en de Europese geschiedenis en cultuur aan te scherpen, jongeren en besluitvormers op lokaal, nationaal en Unieniveau samen te brengen en tot het Europese integratieproces bij te dragen.

(8)De essentiële rol van jongeren wordt ook erkend en moet worden ondersteund “to channel their infinite capacities for activism into the creation of a better world”. Het Europees Jaar van de jeugd vormt een concrete bijdrage aan de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling van de VN (“Agenda 2030”) 14 – waarin wordt benadrukt dat “children and young women and men are critical agents of change” – en moet een nieuwe impuls geven aan de uitvoering van die agenda, aan duurzame ontwikkeling en aan het vermogen van jongeren om de toekomst vorm te geven, niet alleen de toekomst van de Unie, maar ook van de partnerlanden van de EU en van onze hele planeet.

(9)Het Europees Jaar moet de deelname van jongeren aan het externe optreden van de EU op alle beleidsgebieden bevorderen, nieuwe mogelijkheden voor onderwijs, uitwisselingen, partnerschappen en dialoog tussen jongeren uit de EU en partnerlanden creëren en de betrokkenheid van jongeren bij strategische communicatie en publieksdiplomatie vergroten.

(10)De Europese jeugddoelstellingen, die integraal deel uitmaken van de EU-strategie voor jongeren en die in het kader van de EU-jongerendialoog door jongeren voor jongeren zijn ontwikkeld, getuigen van het enthousiasme van veel jonge Europeanen om de koers van de Europese Unie mee te helpen uitstippelen. 

(11)Het Europees Jaar van de jeugd moet een impuls geven aan de succesvolle uitvoering van het eerste beginsel van de Europese pijler van sociale rechten 15 , waarin wordt benadrukt dat “iedereen recht heeft op hoogwaardige en inclusieve voorzieningen voor onderwijs, opleiding en een leven lang leren”, en aan de Europese onderwijsruimte, die de persoonlijke, sociale en professionele ontplooiing van jongeren wil bevorderen door tegen 2025 een echte Europese leerruimte tot stand te brengen waarin grenzen geen obstakel vormen voor hoogwaardige en inclusieve voorzieningen voor onderwijs en opleiding voor iedereen.

(12)Het Europees Jaar van de jeugd moet de inspanningen van de Unie ondersteunen om de werkgelegenheid van jongeren tijdens het herstel na de pandemie een nieuwe impuls te geven, conform de resolutie van het Europees Parlement over de jongerengarantie ( 2020/2764(RSP) ) 16 , waarin wordt benadrukt dat de lockdownmaatregelen ertoe geleid hebben dat jongeren per direct moesten stoppen met formeel en informeel onderwijs, stages, praktijkplaatsen en leerlingplaatsen en met hun werk, met gevolgen voor hun inkomen, inkomenspotentieel, welzijn en gezondheid, met name hun geestelijke gezondheid.

(13)Het Europees Jaar van de jeugd moet een extra impuls geven aan het scheppen van hoogwaardige werkgelegenheid voor jongeren in het kader van het initiatief ter ondersteuning van de werkgelegenheid van jongeren, met inbegrip van de versterkte jongerengarantie 17 , en in het kader van het ALMA-initiatief (Aim, Learn, Master, Achieve), dat moet worden uitgevoerd in het kader van het Europees Sociaal Fonds+. ALMA moet een grensoverschrijdend mobiliteitsprogramma zijn voor kansarme jongeren die geen onderwijs of opleiding volgen en geen baan hebben, om in het buitenland – ondersteund door sociale diensten – beroepservaring op te doen, zodat deze jongeren – met inbegrip van jongeren uit perifere, minder ontwikkelde en plattelandsgebieden – onderwijs of een opleiding kunnen volgen of een hoogwaardige baan kunnen vinden.

(14)De resolutie van het Europees Parlement over de gevolgen van COVID-19 voor jongeren en sport (2020/2864 (RSP)) 18 wijst op de bijzonder acute gevolgen van de huidige pandemie voor jongeren die geen onderwijs of opleiding volgen en geen baan hebben (NEET’s) en benadrukt dat de problemen van jongeren uit kwetsbare groepen moeten worden aangepakt; merkt op dat de werkloosheid en armoede onder jongeren sinds het uitbreken van de pandemie gestaag zijn toegenomen en dringt er bij de Commissie en de lidstaten op aan alle nodige maatregelen te nemen om de rampzalige gevolgen voor de jeugdwerkgelegenheid te neutraliseren. De resolutie herinnert aan de rol van vrijwilligerswerk bij het ontwikkelen van levens- en arbeidsvaardigheden voor jongeren en is van oordeel dat het Europees Solidariteitskorps jonge Europeanen kan helpen om hun kansen te verruimen buiten hun plaatselijke realiteit.

(15)Het Europees Jaar van de jeugd moet ertoe bijdragen dat gevolg wordt gegeven aan de resolutie van de Raad van 1 december 2020 voor het instellen van een Europese jeugdwerkagenda 19 en aan de conclusies van de Raad van 22 mei 2019, 10 december 2019 en 7 december 2017 over respectievelijk jongeren en de toekomst van werk 20 , digitaal jeugdwerk 21 en slim jeugdwerk 22 .

(16)Om recht te doen aan het belang van de bestrijding van klimaat- en natuurcrises in overeenstemming met de toezeggingen van de Unie in het kader van de Overeenkomst van Parijs 23 en om de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties te verwezenlijken, moet het Europees Jaar van de jeugd bijdragen tot de integratie van klimaat- en natuurgerelateerde acties in het beleid, de faire en inclusieve uitvoering van de Europese Green Deal 24 , de missies van Horizon Europa en het pakket Fit for 55 25 , met name door jongeren aan te moedigen eigen initiatieven en creatieve ideeën te formuleren om de betrokken streefcijfers te halen.

(17)Het Europees Jaar van de jeugd moet een verdere impuls geven aan de resolutie van het Europees Parlement over doeltreffende maatregelen voor een “groen” Erasmus+, Creatief Europa en het Europees Solidariteitskorps (2019/2195 (INI)) 26 , die benadrukt dat het programma Erasmus+ door de ondersteuning van formele en niet-formele vormen van onderwijs en opleiding en van activiteiten voor jongeren, van cruciaal belang is voor de bewustmaking van de Europese burgers, met name jonge generaties, en hen ertoe aanzet een actief en geïnformeerd standpunt in te nemen over duurzaamheidskwesties en het daarmee verband houdende beleid, en geëngageerde en bewuste toekomstige burgers te worden; en in dit verband de belangrijke rol benadrukt die jongeren en maatschappelijke organisaties spelen bij de uitwisseling van beste praktijken en de uitvoering van projecten die het bewustzijn van jongere generaties over duurzaamheid vergroten.

(18)In haar toespraak over de Staat van de Unie heeft voorzitter von der Leyen benadrukt dat “Europa zijn jongeren stuk voor stuk nodig heeft”. Bij de verwezenlijking van zijn doelstellingen moet het Europees Jaar volledig inclusief zijn en de participatie van kansarme personen actief bevorderen.

(19)Het Europees Jaar van de jeugd is stevig verankerd in de door het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie (het “Handvest”) 27 erkende beginselen. Met name wordt bij de acties en de activiteiten van het Europees Jaar van de jeugd gestreefd naar de volledige eerbiediging van het recht op gelijkheid van vrouwen en mannen en het recht op non-discriminatie op grond van geslacht, ras of etnische afkomst, godsdienst of overtuiging, een handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid, en naar de bevordering van de toepassing van het Handvest. De EU-strategie voor de rechten van het kind 28 en de Europese kindergarantie 29 vormen een nieuwe maatstaf voor de vertegenwoordiging van kinderen en tieners en erkennen kinderen en jongeren als actieve burgers en aanjagers van verandering.

(20)Om ervoor te zorgen dat het Europees Jaar van de jeugd efficiënt en doeltreffend wordt uitgevoerd, moet zoveel mogelijk van reeds bestaande uitvoeringsmechanismen worden gebruikgemaakt. Om de meerwaarde van het Europees Jaar optimaal te benutten, moet naar synergie en complementariteit worden gestreefd, met name tussen de programma’s van het Europees Jaar en die van de Unie – onder meer de specifiek aan jongeren gewijde programma’s met een internationale dimensie en de programma’s zonder transnationaal of internationaal karakter, vooral die met betrekking tot onderwijs en opleiding, sport, cultuur en media, jeugd en solidariteit, vrijwilligerswerk, werkgelegenheid en sociale inclusie, onderzoek en innovatie, industrie en ondernemerschap, digitaal beleid, landbouw en plattelandsontwikkeling – met bijzondere aandacht voor jonge landbouwers–, milieu en klimaat, cohesiebeleid, migratie, migratie, veiligheid en internationale samenwerking en ontwikkeling – en met de activiteiten van de lidstaten.

(21)Door een kader te creëren waarin die doelstellingen tegelijkertijd op Unie-, nationaal, regionaal en lokaal niveau worden bevorderd, kan voor meer synergie worden gezorgd en kunnen de middelen beter worden benut. De Commissie moet in dat verband tijdig informatie verstrekken aan en nauw samenwerken met het Europees Parlement, de Raad, de lidstaten, het Comité van de Regio's, het Europees Economisch en Sociaal Comité en de instanties en verenigingen die op Unieniveau op het gebied van jeugdzaken actief zijn. De lidstaten worden ook aangemoedigd onderling samen te werken om ervoor te zorgen dat de voor het Europees Jaar van de jeugd ontwikkelde activiteiten een Europese dimensie hebben.

(22)Het Europees Jaar van de jeugd moet ook bijzondere aandacht schenken aan acties en activiteiten met een potentiële Europese meerwaarde. Het begrip Europese toegevoegde waarde moet ruim worden opgevat en op verschillende manieren worden aangetoond, bijvoorbeeld wanneer acties of activiteiten een transnationaal karakter hebben, met name met betrekking tot samenwerking met het oog op een duurzaam systemisch effect, of bijdragen tot de Europese identiteit van jongeren en hun kennis van en betrokkenheid bij Europese gemeenschappelijke waarden en grondrechten, en tot het vermogen om deel te nemen aan de representatieve en participatieve democratie van de Unie.

(23)Op het niveau van de Unie moet de noodzakelijke financiële toewijzing voor de uitvoering van dit besluit worden vastgesteld binnen de begroting van de bijdragende programma’s overeenkomstig het meerjarig financieel kader 2021-2027. Onverminderd de bevoegdheden van de begrotingsautoriteit moet worden gestreefd naar financiële middelen voor de uitvoering van dit besluit ten belope van ten minste 8 miljoen EUR. Als financiële middelen beschikbaar zijn, moet de medefinanciering van activiteiten ter ondersteuning van het Europees Jaar van de jeugd uit de begroting van de Unie stroken met de regels die van toepassing zijn op de betrokken programma’s, waaronder met name Erasmus+ en het Europees Solidariteitskorps en, in voorkomend geval, andere programma’s van de Unie.

(24)Aangezien de doelstellingen van dit besluit niet voldoende door de lidstaten kunnen worden verwezenlijkt maar wegens de omvang en de gevolgen van het voorgestelde optreden beter op het niveau van de Unie kunnen worden verwezenlijkt, kan de Unie, overeenkomstig het in artikel 5 VEU neergelegde subsidiariteitsbeginsel, maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat dit besluit niet verder dan nodig is om deze doelstellingen te verwezenlijken.

(25)Gezien de gevolgen van COVID-19 voor jongeren waardoor het dringend noodzakelijk is – conform de doelstelling van dit Jaar – na de pandemie jongeren eer te bewijzen, te ondersteunen en met hen in dialoog te treden, moet een uitzondering worden gemaakt op de periode van acht weken als bedoeld in artikel 4 van Protocol nr. 1 betreffende de rol van de nationale parlementen in de Europese Unie, gehecht aan het Verdrag betreffende de Europese Unie, aan het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en aan het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie.

(26)Met het oog op een snelle uitvoering van het Europees Jaar van de jeugd moet dit besluit met spoed in werking treden op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie,

HEBBEN HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1 
Onderwerp

Het jaar 2022 wordt uitgeroepen tot “Europees Jaar van de jeugd 2022” (hierna “het Europees Jaar” genoemd).

Artikel 2 
Doelstellingen

Overeenkomstig de doelstellingen van de EU-strategie voor jongeren 2019-2027 en de Europese jeugddoelstellingen bestaat de algemene doelstelling van het Europees Jaar erin een impuls te geven aan de inspanningen van de Unie, de lidstaten en de regionale en lokale autoriteiten om de jongeren na de pandemie eer te bewijzen, te ondersteunen en met hen in dialoog te treden. Het Europees Jaar beoogt vooral:

 

1.te benadrukken hoe de groene en de digitale transitie een nieuw toekomstperspectief openen en kansen bieden om de negatieve gevolgen van de pandemie voor jongeren en de samenleving als geheel teniet te doen, inspiratie uit de activiteiten, standpunten en inzichten van jongeren te putten om het gemeenschappelijk project van de Europese Unie verder te versterken en te bezielen en naar jongeren te luisteren, waarbij rekening met hun punten van zorg wordt gehouden en ze steun krijgen om concrete en inclusieve mogelijkheden te ontwikkelen, waarbij optimaal van de instrumenten van de Unie wordt gebruikgemaakt,

2.alle jongeren – en vooral kansarme jongeren, jongeren uit achtergestelde milieus, tot kwetsbare groepen behorende jongeren en jongeren uit perifere, minder ontwikkelde en plattelandsgebieden – aan te moedigen actieve en geëngageerde burgers en aandrijvers van verandering te worden, geïnspireerd door een Europees gevoel van samenhorigheid, met inbegrip van extra inspanningen om de capaciteit ter bevordering van jongerenparticipatie en burgerparticipatie van jongeren en alle belanghebbenden die zich voor hun belangen inzetten, op te bouwen en rekening houdend met de bijdrage van jongeren uit diverse milieus tot belangrijke raadplegingsprocessen, zoals de Conferentie over de toekomst van Europa,

3.uit het overheidsbeleid op EU-, nationaal, regionaal en lokaal niveau voortvloeiende mogelijkheden voor jongeren te promoten om hun persoonlijke, sociale en professionele ontwikkeling in een groene, digitale en inclusieve wereld te ondersteunen.

Artikel 3 
Soort maatregelen

4.De maatregelen die moeten worden genomen om de in artikel 2 beschreven doelstellingen te verwezenlijken, omvatten de volgende activiteiten met betrekking tot de doelstellingen van het Europees Jaar op Europees, nationaal, regionaal of lokaal niveau en – in voorkomend geval – in partnerlanden:

a)conferenties, evenementen en initiatieven ter bevordering van een inclusief en toegankelijk debat over de uitdagingen – waaronder de gevolgen van de COVID-19-pandemie – waarmee jongeren, met inbegrip van kansarme jongeren en tot kwetsbare groepen behorende jongeren, worden geconfronteerd, en over de maatregelen die belanghebbenden op verschillende niveaus kunnen nemen;

b)de bevordering van jongerenparticipatie en de verbetering van bestaande instrumenten, kanalen en programma’s die jongeren in staat stellen met beleidsmakers in contact te treden, door ervaringen en goede praktijken in kaart te brengen, te verzamelen en uit te wisselen;

c)het verzamelen van ideeën met behulp van participatieve methoden in een poging het Europees Jaar gezamenlijk gestalte te geven;

d)informatie-, educatieve en voorlichtingscampagnes om waarden als gelijkheid, solidariteit, vrijwilligerswerk, samenhorigheidsgevoel, veiligheid en het gevoel te worden gehoord en gerespecteerd uit te dragen en om jongeren te stimuleren actief bij te dragen tot de opbouw van een inclusievere, groenere en digitalere samenleving;

e)het creëren van een ruimte voor de uitwisseling van ideeën over de wijze waarop uitdagingen met behulp van de nodige ondernemersgeest in kansen kunnen worden omgezet;

f)het verrichten van studies en onderzoek naar de situatie van jongeren in de Unie – onder meer door Europese geharmoniseerde statistieken te produceren en samen met andere EU-statistieken te gebruiken – en het promoten en verspreiden van de resultaten op Europees, nationaal of regionaal niveau;

g)het promoten van programma’s, financieringsmogelijkheden, projecten, acties en netwerken die voor jongeren van belang zijn, onder meer via de sociale media en onlinegemeenschappen.

5.De Commissie kan andere tot de doelstellingen van het Europees Jaar bijdragende activiteiten vaststellen en toestaan dat naar het Europees Jaar wordt verwezen om die activiteiten te promoten, mits ze bijdragen tot de verwezenlijking van die doelstellingen. Ook de Europese instellingen en de lidstaten kunnen dergelijke andere activiteiten vaststellen en aan de Commissie voorstellen.

Artikel 4 
Coördinatie op nationaal niveau

Het is aan de lidstaten om de deelname aan het Europees Jaar op nationaal niveau te organiseren. De lidstaten stellen daartoe nationale coördinatoren aan. De nationale coördinatoren zorgen voor de coördinatie van relevante activiteiten op nationaal niveau. Ze zorgen ook voor de actieve betrokkenheid en inzet van jongeren en maatschappelijke organisaties voor jongeren bij de uitvoering van de activiteiten van het Jaar.

Artikel 5 
Coördinatie op het niveau van de Unie

6.De Commissie belegt bijeenkomsten van de nationale coördinatoren om de organisatie van het Europees Jaar te coördineren. Deze bijeenkomsten bieden ook de gelegenheid om informatie over de uitvoering van het Europees Jaar op nationaal en Unieniveau uit te wisselen. Vertegenwoordigers van het Europees Parlement kunnen als waarnemers aan deze bijeenkomsten deelnemen en er een bijdrage toe leveren.

7.Op het niveau van de Unie wordt het Europees Jaar transversaal gecoördineerd om synergie tot stand te brengen tussen de verschillende programma’s en initiatieven van de Unie die voor jongeren van belang zijn.

8.De Commissie belegt bijeenkomsten van belanghebbenden en vertegenwoordigers van organisaties of instanties die op het gebied van jeugdzaken actief zijn, om het Europees Jaar op het niveau van de Unie mee vorm te helpen geven en te helpen uitvoeren.

Artikel 6 
Samenwerking op internationaal niveau

Met het oog op het Europees Jaar werkt de Commissie – waar nodig – samen met internationale partners en bevoegde internationale organisaties, waarbij de zichtbaarheid van de deelname van de Unie wordt gewaarborgd. De Commissie werkt vooral samen met de Raad van Europa – onder meer in het kader van het partnerschap voor jongeren tussen de EU en de Raad van Europa – en met internationale jongerennetwerken en -organisaties.

Artikel 7 
Monitoring en evaluatie

De Commissie dient uiterlijk 31 december 2023 een verslag in bij het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s over de uitvoering, de resultaten en de algemene beoordeling van de in dit besluit vastgestelde initiatieven.

Artikel 8 
Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na die van de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel,

Voor het Europees Parlement    Voor de Raad

De voorzitter    De voorzitter

FINANCIEEL MEMORANDUM

Inhoudsopgave

1.KADER VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

1.1.Benaming van het voorstel/initiatief

1.2.Betrokken beleidsterrein(en)

1.3.Het voorstel/initiatief betreft:

1.4.Doelstelling(en)

1.4.1.Algemene doelstelling(en)

1.4.2.Specifieke doelstelling(en)

1.4.3.Verwachte resulta(a)t(en) en gevolg(en)

1.4.4.Prestatie-indicatoren

1.5.Motivering van het voorstel/initiatief

1.5.1.Behoefte(n) waarin op korte of lange termijn moet worden voorzien, met een gedetailleerd tijdschema voor de uitrol van het initiatief

1.5.2.Toegevoegde waarde van de deelname van de Unie (die kan het resultaat zijn van verschillende factoren, bijvoorbeeld coördinatiewinst, rechtszekerheid, grotere doeltreffendheid of complementariteit). Voor de toepassing van dit punt wordt onder "toegevoegde waarde van de deelname van de Unie" verstaan de waarde die een optreden van de Unie oplevert bovenop de waarde die door een optreden van alleen de lidstaat zou zijn gecreëerd.

1.5.3.Nuttige ervaring die bij soortgelijke activiteiten in het verleden is opgedaan

1.5.4.Verenigbaarheid met het meerjarige financiële kader en eventuele synergie met andere passende instrumenten

1.6.Duur en financiële gevolgen van het voorstel/initiatief

1.7.Geplande beheersvorm(en)

2.BEHEERSMAATREGELEN

2.1.Regels inzake het toezicht en de verslagen

2.2.Beheers- en controlesyste(e)m(en)

2.2.1.Rechtvaardiging van de voorgestelde beheersvorm(en), uitvoeringsmechanisme(n) voor financiering, betalingsvoorwaarden en controlestrategie

2.2.2.Raming en motivering van de kosteneffectiviteit van de controles (verhouding van de controlekosten tot de waarde van de desbetreffende financiële middelen) en evaluatie van het verwachte foutenrisico (bij betaling en bij afsluiting)

2.3.Maatregelen ter voorkoming van fraude en onregelmatigheden

3.GERAAMDE FINANCIËLE GEVOLGEN VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF

3.1.Rubriek(en) van het meerjarig financieel kader en betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven

3.2.Geraamde financiële gevolgen van het voorstel inzake kredieten

3.2.1.Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de beleidskredieten

3.2.2.Geraamde output, gefinancierd met operationele kredieten

3.2.3.Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de administratieve kredieten

3.2.4.Verenigbaarheid met het huidig meerjarig financieel kader

3.2.5.Bijdragen van derden

3.3.Geraamde gevolgen voor de ontvangsten

1. NODIG GEACHTE PERSONELE MIDDELEN EN KOSTEN DAARVAN

2. KOSTEN VAN ANDERE ADMINISTRATIEVE UITGAVEN

3. TOTALE ADMINISTRATIEVE KOSTEN

4. VOOR KOSTENRAMINGEN GEBRUIKTE BEREKENINGSMETHODEN

4.1.Personele middelen

4.2. Andere administratieve uitgaven

1. Kosten van nodig geachte personele middelen

2. Kosten van andere administratieve uitgaven

3. Totale administratieve kosten (alle MFK-rubrieken)

4. Voor kostenramingen gebruikte berekeningsmethoden

4.1. Personele middelen

4.2. Andere administratieve uitgaven

FINANCIEEL MEMORANDUM

1.KADER VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF 

1.1.Benaming van het voorstel/initiatief

Europees Jaar van de jeugd 2022

1.2.Betrokken beleidsterrein(en) 

Beleidsterrein: Onderwijs, opleiding, jeugd en sport

Onder rubriek 2: Cohesie, veerkracht en waarden

1.3.Het voorstel/initiatief betreft: 

X een nieuwe actie 

 een nieuwe actie na een proefproject/ voorbereidende actie 30  

 de verlenging van een bestaande actie 

 de samenvoeging of ombuiging van een of meer acties naar een andere/ een nieuwe actie 

1.4.Doelstelling(en)

1.4.1.Algemene doelstelling(en)

De doelstellingen van het Europees Jaar van de jeugd bestaan erin een impuls te geven aan de inspanningen van de Unie, de lidstaten en de regionale en lokale autoriteiten om de jongeren na de pandemie eer te bewijzen door inspiratie te putten uit hun ideeën, ambitie en standpunten. Het doel is vorm te geven aan de toekomstige ontwikkeling van de Unie en de samenleving in het algemeen. Het is een gelegenheid om jongeren meer bewust te maken van de Europese kansen die voor hen openliggen.  

1.4.2.Specifieke doelstelling(en)

 

- Benadrukken hoe de groene en de digitale transitie een nieuw toekomstperspectief openen en kansen bieden om de negatieve gevolgen van de pandemie voor jongeren en de samenleving als geheel teniet te doen, inspiratie putten uit de standpunten en inzichten van jongeren om het gemeenschappelijk project van de Europese Unie verder te versterken en te bezielen en naar jongeren te luisteren, waarbij rekening wordt gehouden met hun punten van zorg en de jongeren steun krijgen om concrete en inclusieve mogelijkheden te ontwikkelen en optimaal gebruik te maken van de instrumenten van de Unie,

- Alle jongeren – en vooral kansarme jongeren, jongeren die tot achtergestelde milieus of kwetsbare groepen behoren – aanmoedigen actieve en geëngageerde burgers en aandrijvers van verandering te worden, geïnspireerd door een Europees gevoel van samenhorigheid. Dit omvat extra inspanningen om de capaciteit ter bevordering van jongerenparticipatie en burgerparticipatie van jongeren en alle belanghebbenden die zich voor hun belangen inzetten, op te bouwen. Dit houdt in dat jongeren uit diverse milieus en kwetsbare groepen bijdragen tot belangrijke raadplegingsprocessen, zoals de Conferentie over de toekomst van Europa.

- Uit het overheidsbeleid op EU-, nationaal, regionaal en lokaal niveau voortvloeiende mogelijkheden voor jongeren promoten om hun persoonlijke, sociale en professionele ontwikkeling in een groene, digitale en inclusieve wereld te ondersteunen.

1.4.3.Verwachte resulta(a)t(en) en gevolg(en)

Vermeld de gevolgen die het voorstel/initiatief zou moeten hebben voor de begunstigden/doelgroepen.

Informatie- en voorlichtingscampagnes, evenementen en initiatieven op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau om belangrijke boodschappen over te brengen en informatie te verspreiden over voorbeelden van goede praktijken, waaronder de rol van de EU bij het bevorderen van gezamenlijke oplossingen. Dat zal leiden tot actieve participatie en leren op belangrijke beleidsterreinen zoals klimaatverandering, de Green Deal enz.

Bewustmaking van het belang en de sleutelrol van jongeren in de toekomst van de EU en bevordering van de instrumenten waarmee jongeren mee vorm kunnen geven aan een nieuwe visie op een samenleving die inclusiever, groener en digitaler is op nationaal en Europees niveau.

Jongeren zullen kennis, vaardigheden en competenties, waarden en attitudes verwerven die zij nodig hebben om vooruitgang te boeken in hun persoonlijke en loopbaanontwikkeling; ze zullen meer vertrouwd raken met het politieke landschap op Europees, nationaal en regionaal niveau.

1.4.4.Prestatie-indicatoren

Vermeld de indicatoren voor de monitoring van de voortgang en de beoordeling van de resultaten.

Aantal resultaten vast te leggen in het kader van de voorlichtingscampagne.

1.5.Motivering van het voorstel/initiatief 

1.5.1.Behoefte(n) waarin op korte of lange termijn moet worden voorzien, met een gedetailleerd tijdschema voor de uitrol van het initiatief

Op korte termijn: grotere bewustmaking van het belang en de rol van jongeren bij de vormgeving van de toekomst van Europa en de beschikbare instrumenten om jongeren te helpen invloed uit te oefenen op de samenleving.

Op lange termijn: jongeren na de pandemie motiveren en hen nieuwe mogelijkheden en vaardigheden bieden om hun persoonlijke en professionele ontwikkeling voor een wereld in verandering te ondersteunen.

1.5.2.Toegevoegde waarde van de deelname van de Unie (die kan het resultaat zijn van verschillende factoren, bijvoorbeeld coördinatiewinst, rechtszekerheid, grotere doeltreffendheid of complementariteit). Voor de toepassing van dit punt wordt onder "toegevoegde waarde van de deelname van de Unie" verstaan de waarde die een optreden van de Unie oplevert bovenop de waarde die door een optreden van alleen de lidstaat zou zijn gecreëerd.

Jongeren bewuster maken van hun mogelijkheden om actieve en geëngageerde burgers te worden op Europees, nationaal en lokaal niveau, en aandrijvers van verandering, geïnspireerd door een Europees gevoel van samenhorigheid.

De Uniedimensie van maatregelen om het professionele en persoonlijke herstel van jongeren na de pandemie te versnellen, overeenkomstig de doelstellingen van NextGenerationEU, de politieke beleidslijnen voor de huidige Europese Commissie (2019-2024) en andere beleidsmaatregelen en programma’s van de EU die erop gericht zijn het leven van jongeren te verbeteren.

1.5.3.Nuttige ervaring die bij soortgelijke activiteiten in het verleden is opgedaan

De Europese Jaren die de voorbije tien jaar zijn georganiseerd, hebben hun waarde bewezen als doeltreffende bewustmakingsinstrumenten die zowel op het grote publiek als op de multipliers effect hebben gehad en hebben synergieën tot stand gebracht tussen de verschillende interventiegebieden op het niveau van de Unie en de lidstaten.

1.5.4.Verenigbaarheid met het meerjarige financiële kader en eventuele synergie met andere passende instrumenten

Het Europees jaar van de jeugd (2022) zal sectoroverschrijdend zijn en voortbouwen op alle beleidsmaatregelen en programma’s van de EU die erop gericht zijn het leven van jongeren te verbeteren en hen mondiger te maken. Het moet voortbouwen op bestaande initiatieven en beleidsmaatregelen zoals de Europese Green Deal, het digitaal decennium, het Nieuw Europees Bauhaus, de Conferentie over de toekomst van Europa, de Europese pijler van sociale rechten, de kindergarantie, de EU-strategie voor de rechten van het kind, het actieplan voor integratie en inclusie 2021-2027, het Actieplan voor Europese democratie en het plattelandspact en -actieplan.  

Het Europees Jaar van de jeugd houdt verband met vele beleidsterreinen van de Unie die verder gaan dan het jeugdbeleid zelf, zoals onderwijs en opleiding, werkgelegenheid, sociale inclusie, cultuur en media, sport, gezondheid, onderzoek en innovatie, milieu en klimaat, cohesiebeleid, plattelandsontwikkeling, migratie en de banden van de Unie met haar buurlanden. Het zal de Europese, sectoroverschrijdende dimensie van jongeren beklemtonen, als de generatie die het continent vooruithelpt op een inclusieve, duurzame en digitalere manier. 

1.6.Duur en financiële gevolgen van het voorstel/initiatief

X beperkte geldigheidsduur

X    geldig vanaf de vaststelling van het besluit tot en met 31/12/2023

X    financiële gevolgen vanaf 2021 tot en met 2024 voor vastleggingskredieten en vanaf 2022 tot en met 2026 voor betalingskredieten.

 onbeperkte duur

Uitvoering met een opstartperiode vanaf JJJJ tot en met JJJJ,

gevolgd door een volledige uitvoering.

1.7.Geplande beheersvorm(en) 31   

X Direct beheer door de Commissie

x door haar diensten, waaronder het personeel in de delegaties van de Unie;

x    door de uitvoerende agentschappen

 Gedeeld beheer met de lidstaten

 Indirect beheer door begrotingsuitvoeringstaken te delegeren aan:

derde landen of de door hen aangewezen organen;

internationale organisaties en hun agentschappen (geef aan welke);

de EIB en het Europees Investeringsfonds;

de in de artikelen 70 en 71 van het Financieel Reglement bedoelde organen;

publiekrechtelijke organen;

privaatrechtelijke organen met een openbare dienstverleningstaak, voor zover zij voldoende financiële garanties bieden;

privaatrechtelijke organen van een lidstaat waaraan de uitvoering van een publiek-privaat partnerschap is toevertrouwd en die voldoende financiële garanties bieden;

personen aan wie de uitvoering van specifieke maatregelen op het gebied van het GBVB in het kader van titel V van het VEU is toevertrouwd en die worden genoemd in de betrokken basishandeling.

Verstrek, indien meer dan een beheersvorm is aangekruist, extra informatie onder “Opmerkingen”.

Opmerkingen

[…]

[…]

2.BEHEERSMAATREGELEN 

2.1.Regels inzake het toezicht en de verslagen 

Vermeld frequentie en voorwaarden.

Werkprogramma van het Europees Jaar

Oprichting van een stuurgroep

2.2.Beheers- en controlesyste(e)m(en) 

2.2.1.Rechtvaardiging van de voorgestelde beheersvorm(en), uitvoeringsmechanisme(n) voor financiering, betalingsvoorwaarden en controlestrategie

Direct beheer is, overeenkomstig artikel 62, lid 1, punt a), van het Financieel Reglement, het geschiktst omdat de acties zullen worden uitgevoerd door de Europese Commissie, met name DG EAC, dat de coördinatie met de lidstaten en de verschillende belanghebbenden verzorgt.

2.2.2.Raming en motivering van de kosteneffectiviteit van de controles (verhouding van de controlekosten tot de waarde van de desbetreffende financiële middelen) en evaluatie van het verwachte foutenrisico (bij betaling en bij afsluiting) 

De controles maken deel uit van het internecontrolesysteem van DG EAC. De nieuwe activiteiten zullen geen significante extra kosten voor de controle op het niveau van het DG met zich meebrengen.

2.3.Maatregelen ter voorkoming van fraude en onregelmatigheden 

Vermeld de bestaande en geplande preventie- en beschermingsmaatregelen, bv. in het kader van de fraudebestrijdingsstrategie.

De Commissie ziet erop toe dat de financiële belangen van de Unie tijdens de uitvoering van de bij dit besluit gefinancierde activiteiten worden beschermd door de toepassing van preventieve maatregelen tegen fraude, corruptie en andere onwettige activiteiten, door effectieve controles en door de terugvordering van ten onrechte uitbetaalde bedragen, en, als onregelmatigheden zijn vastgesteld, door doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties. De Commissie is gemachtigd overeenkomstig Verordening (Euratom, EG) nr. 2185/96 van de Raad van 11 november 1996 betreffende de controles en verificaties ter plaatse die door de Commissie worden uitgevoerd ter bescherming van de financiële belangen van de Europese Gemeenschappen tegen fraudes en andere onregelmatigheden, controles en onderzoeken ter plaatse uit te voeren uit hoofde van dit besluit. Indien nodig voert het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) een onderzoek uit krachtens Verordening (EG) nr. 1073/1999 van het Europees Parlement en de Raad van 25 mei 1999 betreffende onderzoeken door het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF).

3.GERAAMDE FINANCIËLE GEVOLGEN VAN HET VOORSTEL/INITIATIEF 

3.1.Rubriek(en) van het meerjarig financieel kader en betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven 

·Bestaande begrotingsonderdelen

In volgorde van de rubrieken van het meerjarig financieel kader en de begrotingsonderdelen.

Rubriek van het meerjarige financiële kader

Begrotingsonderdeel

Soort
uitgave

Bijdrage

Nummer  

GK./NGK. 32

van EVA-landen 33

van kandidaat-lidstaten 34

van derde landen

in de zin van artikel 21, lid 2, punt b), van het Financieel Reglement

GK./NGK.

JA/NEEN

JA/NEEN

JA/NEEN

JA/NEEN

2.b

07 01 02 01 - Ondersteunende uitgaven voor Erasmus

GK.

JA

JA

JA

NEE

2.b

07 01 03 01 - Uitgaven ter ondersteuning van het Europees Solidariteitskorps

GK.

JA

JA

JA

NEE

2.b

07 03 01 02 — Bevordering van de leermobiliteit van particulieren, en van samenwerking, inclusie, excellentie, creativiteit en innovatie op het niveau van organisaties en beleid op het gebied van onderwijs en opleiding — Direct beheer

GK.

JA

JA

JA

NEE

2.b

07 03 02 — Bevordering van de mobiliteit voor niet-formeel leren en de actieve participatie van jongeren, en van samenwerking, inclusie, creativiteit en innovatie op het niveau van organisaties en beleid op jeugdgebied

GK.

JA

JA

JA

NEE

2.b

07 04 01 — Europees Solidariteitskorps

GK.

JA

JA

JA

NEE

3.2.Geraamde financiële gevolgen van het voorstel inzake kredieten 

De hieronder vermelde programma’s en begrotingsonderdelen zijn indicatief. Gepaste financiering zal worden vastgelegd binnen de budgetten van bijdragende programma’s, overeenkomstig de toepasselijke financiële regels.

3.2.1.Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de beleidskredieten 

Voor het voorstel/initiatief zijn geen beleidskredieten nodig

x    Voor het voorstel/initiatief zijn beleidskredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

Rubriek van het meerjarig financieel 
kader

Nummer

Onder rubriek 2: Cohesie, veerkracht en waarden

DG EAC

2021

2022

2023

2024

2025 2026 2027

TOTAAL

• Beleidskredieten

Begrotingsonderdeel 07 03 01 02.

Vastleggingen

1a

3,500

3,500

Betalingen

2 a

1,437

0,515

0,987

0,310

0,251

3,500

Begrotingsonderdeel 07 03 02

Vastleggingen

1b

4,000

0,500

4,500

Betalingen

2b

2,724

1,403

0,346

0,027

4,500

Begrotingsonderdeel 07 04 01

Vastleggingen

1c

0,500

0,500

Betalingen

2c

0,275

0,130

0,054

0,041

0,500



TOTAAL beleidskredieten

Vastleggingen

1a+1b+1c

8,000

0,500

8,500

Betalingen

2a+2b

+2

4,436

2,048

1,387

0,378

0,251

8,500

·Uit het budget van specifieke programma's gefinancierde administratieve kredieten

Begrotingsonderdeel 07 01 02 01

Vastleggingen / betalingen

3

0,200

0,200

0,200

0,600

Begrotingsonderdeel 07 01 03 01

Vastleggingen / betalingen

3

0,050

0,050

0,050

0,150

TOTAAL kredieten 
voor DG EAC

Vastleggingen

=1a+1b+1c+3

8,250

0,750

0,250

9,250

Betalingen

=2a+2b

+2c+3

4,686

2,298

1,637

0,378

0,251

9,250

 



Rubriek van het meerjarig financieel 
kader

7

“Administratieve uitgaven”

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

Jaar 
2021

Jaar 
2022

Jaar 
2023

Jaar 
2024

Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

TOTAAL

DG EAC

• Personele middelen

0,948

1,358

0,240

2,546

•Andere administratieve uitgaven

0,012

0,012

TOTAAL DG EAC

Kredieten

0,948

1,370

0,240

2,558

TOTAAL kredieten 
voor RUBRIEK 7 
van het meerjarig financieel kader 

(Totaal vastleggingen = totaal betalingen)

0,948

1,370

0,240

2,558

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

2021 35

2022

2023

2024

Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

TOTAAL

TOTAAL kredieten
onder de RUBRIEKEN 1 tot 7 
van het meerjarig financieel kader 

Vastleggingen

0,948

9,620

0,990

0,250

11,808

Betalingen

0,948

6,056

2,538

1,637

0,378

0,251

11,808

3.2.2.Geraamde output, gefinancierd met operationele kredieten 

Vastleggingskredieten, in miljoenen euro's (tot op drie decimalen)

Vermeld doelstellingen en outputs

Jaar 
2021

Jaar 
2022

Jaar 
2023

Jaar 
2024

Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

TOTAAL

OUTPUTS

Soort 36

Gem. kosten

Aantal

Kosten

Aantal

Kosten

Aantal

Kosten

Aantal

Kosten

Aantal

Kosten

Aantal

Kosten

Aantal

Kosten

Totaal aantal

Totale kosten

SPECIFIEKE DOELSTELLING NR. 1 37

- Output

- Output

- Output

Subtotaal voor specifieke doelstelling nr. 1

SPECIFIEKE DOELSTELLING NR. 2…

- Output

Subtotaal voor specifieke doelstelling nr. 2

TOTAAL

3.2.3.Samenvatting van de geraamde gevolgen voor de administratieve kredieten 

voor het voorstel/initiatief zijn geen administratieve kredieten nodig

X Voor het voorstel/initiatief zijn administratieve kredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

Jaar 
2021 38

Jaar 
2022

Jaar 
2023

Jaar 
2024

Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

TOTAAL

RUBRIEK 7 
van het meerjarig financieel kader

Personele middelen

0,948

1,358

0,240

2,546

Andere administratieve uitgaven

0,012

0,012

Subtotaal RUBRIEK 7 
van het meerjarig financieel kader

0,948

1,370

0,240

2,558

Buiten RUBRIEK 7 39  
of the multiannual financial framework

Personele middelen

Andere administratieve 
uitgaven

0,250

0,250

0,250

0,750

Subtotaal
Buiten RUBRIEK 7 
van het meerjarig financieel kader

0,250

0,250

0,250

0,750

TOTAAL

0,948

1,620

0,490

0,250

3,308

De benodigde kredieten voor personele middelen en andere administratieve uitgaven zullen worden gefinancierd uit de kredieten van het DG die reeds voor het beheer van deze actie zijn toegewezen en/of binnen het DG zijn herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

3.2.3.1.Geraamde personeelsbehoeften

   Voor het voorstel/initiatief zijn geen personele middelen nodig.

X Voor het voorstel/initiatief zijn personele middelen nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

Raming in voltijdequivalenten

Jaar 
2021

Jaar 
2022

Jaar 2023

Jaar N+3

Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

•Posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten (ambtenaren en tijdelijke functionarissen)

20 01 02 01 (zetel en vertegenwoordigingen van de Commissie)

3

3

0,50

20 01 02 03 (delegaties)

01 01 01 01 (onderzoek door derden)

01 01 01 11 (eigen onderzoek)

Andere begrotingsonderdelen (te vermelden)

Extern personeel (in voltijdequivalenten - VTE) 40

20 02 01 (AC, END, INT van de “totale financiële middelen”)

6

11

2

20 02 03 (AC, AL, END, INT en JPD in de delegaties)

XX 01 xx yy zz   41

- zetel

- delegaties

01 01 01 02 (AC, END, INT – onderzoek door derden)

01 01 01 12 (AC, END, INT – eigen onderzoek)

Andere begrotingsonderdelen (te vermelden)

TOTAAL

9

14

2,50

XX is het beleidsterrein of de begrotingstitel.

Voor de benodigde personele middelen zal een beroep worden gedaan op het personeel van het DG dat reeds voor het beheer van deze actie is toegewezen en/of binnen het DG is herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

Beschrijving van de uit te voeren taken:

Ambtenaren en tijdelijk personeel

Met andere diensten het werkprogramma voor het Europees Jaar opstellen en coördineren; richtsnoeren voor overeenkomsten voor diensten en goederen opstellen en de selectieprocedure opvolgen; de interinstitutionele coördinatie garanderen; briefings en toespraken voor de commissaris en het DG voorbereiden; input voor persmateriaal leveren; meewerken aan de evaluatie achteraf.

Extern personeel

3.2.4.Verenigbaarheid met het huidig meerjarig financieel kader 

Het voorstel/initiatief:

X het voorstel is verenigbaar met het huidige meerjarige financiële kader.

   kan volledig worden gefinancierd door middel van herschikking binnen de relevante rubriek van het meerjarig financieel kader (MFK).

   hiervoor moet een beroep worden gedaan op de niet-toegewezen marge in de desbetreffende rubriek van het MFK en/of op de speciale instrumenten zoals gedefinieerd in de MFK-verordening.

   hiervoor is een herziening van het MFK nodig.

3.2.5.Bijdragen van derden 

Het voorstel/initiatief:

x    voorziet niet in medefinanciering door derden

   voorziet in medefinanciering door derden, zoals hieronder wordt geraamd:

Kredieten in miljoen EUR (tot op drie decimalen)

Jaar 
N 42

Jaar 
N+1

Jaar 
N+2

Jaar 
N+3

Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

Totaal

Medefinancieringsbron 

TOTAAL medegefinancierde kredieten

 

3.3.Geraamde gevolgen voor de ontvangsten 

X Het voorstel/initiatief heeft geen financiële gevolgen voor de ontvangsten.

   Het voorstel/initiatief heeft de hieronder beschreven financiële gevolgen:

   voor overige ontvangsten

Geef aan of de ontvangsten worden toegewezen aan de begrotingsonderdelen voor uitgaven    

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

Begrotingsonderdeel voor ontvangsten:

Voor het lopende begrotingsjaar beschikbare kredieten

Gevolgen van het voorstel/initiatief 43

Jaar 
N

Jaar 
N+1

Jaar 
N+2

Jaar 
N+3

Vul zoveel jaren in als nodig om de duur van de gevolgen weer te geven (zie punt 1.6)

Artikel ………….

Vermeld voor de toegewezen ontvangsten het (de) betrokken begrotingsonderde(e)l(en) voor uitgaven.

Andere opmerkingen (bv. over de methode/formule voor de berekening van de gevolgen voor de ontvangsten of andere informatie).

BIJLAGE 
bij het FINANCIEEL MEMORANDUM

Benaming van het voorstel/initiatief:

Europees Jaar van de jeugd 2022

1. NODIG GEACHTE PERSONELE MIDDELEN EN KOSTEN DAARVAN

2. KOSTEN VAN ANDERE ADMINISTRATIEVE UITGAVEN

3. TOTALE ADMINISTRATIEVE KOSTEN

4. VOOR KOSTENRAMINGEN GEBRUIKTE BEREKENINGSMETHODEN

4.1.Personele middelen

4.2. Andere administratieve uitgaven

Deze bijlage moet het financieel memorandum vergezellen wanneer met de dienstenoverkoepelende raadpleging wordt begonnen.

De gegevens in tabelvorm worden gebruikt als bron voor de in het financieel memorandum opgenomen tabellen. Zij zijn voor strikt intern gebruik binnen de Commissie.

1. Kosten van nodig geachte personele middelen

Voor het voorstel/initiatief zijn geen personele middelen nodig.

x    Voor het voorstel/initiatief zijn personele middelen nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

RUBRIEK 7

van het meerjarig financieel kader

2021

2022

2023

Jaar N+3

Jaar N+4

Jaar N+5

Jaar N+7

TOTAAL

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

Posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten (ambtenaren en tijdelijke functionarissen)

20 01 02 01 - Zetel en vertegenwoordigingen van de Commissie

AD

3

 0,456

3

 0,456

0,50

0,076 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6.5

0,988 

AST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 01 02 03 - EU-delegaties

AD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extern personeel 44

20 02 01 en 20 02 02 – Extern personeel – Zetel en vertegenwoordigingen van de Commissie

AC

3

0,246 

0,656 

2

 0,164

 

 

 

 

 

 

 

 

13 

1,066 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 3

0,246

 3

0,246

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 6

0,492 

20 02 03 – Extern personeel - EU-delegaties

AC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JPD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere HR-begrotingsonderdelen (te vermelden)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subtotaal HR– RUBRIEK 7

 

9

 0,948

14

1,358 

 2,50

 0,240

 

 

 

 

 

 

 

 

25,5 

2,546 

Voor de benodigde personele middelen zal een beroep worden gedaan op het personeel van het DG dat reeds voor het beheer van deze actie is toegewezen en/of binnen het DG is herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

   

Buiten RUBRIEK 7

van het meerjarig financieel kader

2021

2022

2023

Jaar N+3

Jaar N+4

Jaar N+5

Jaar N+7

TOTAAL

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

VTE

Kredieten

Posten opgenomen in de lijst van het aantal ambten (ambtenaren en tijdelijke functionarissen)

01 01 01 01 Onderzoek door derden 45

01 01 01 11 Eigen onderzoek

Andere (geef aan welke)

AD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Extern personeel 46

Extern personeel uit beleidskredieten (vroegere “BA” -onderdelen).

- zetel

AC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- EU-delegaties

AC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JPD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 01 01 02 Onderzoek door derden

01 01 01 12 Eigen onderzoek

Andere (geef aan welke) 47

AC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

END

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere HR-begrotingsonderdelen (te vermelden)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subtotaal HR– Buiten RUBRIEK 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal HR (alle rubrieken van het MFK)

Voor de benodigde personele middelen zal een beroep worden gedaan op het personeel van het DG dat reeds voor het beheer van deze actie is toegewezen en/of binnen het DG is herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

Voor de benodigde personele middelen zal gedeeltelijk een beroep worden gedaan op het personeel van het DG dat binnen het DG is herverdeeld voor aanvullende toewijzing van vier arbeidscontractanten, die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

2. Kosten van andere administratieve uitgaven

Voor het voorstel/initiatief zijn geen administratieve kredieten nodig

x    Voor het voorstel/initiatief zijn administratieve kredieten nodig, zoals hieronder nader wordt beschreven:

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

RUBRIEK 7

van het meerjarig financieel kader

2021

2022

2023

Jaar N+3

Jaar N+4

Jaar N+5

Jaar N+7

Totaal

Op de zetel of op het grondgebied van de EU:

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 06 01 – Dienstreizen en representatie

 

0,012

 

 

 

 

 

 0,012

20 02 06 02 – Conferenties en vergaderingen

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 06 03 Comités 48

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 06 04 – Studies en adviezen

 

 

 

 

 

 

 

 

20 04 – Uitgaven die verband houden met informatie- en communicatietechnologie 49  

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere niet HR-begrotingsonderdelen (te vermelden waar nodig)

 

 

 

 

 

 

 

 

EU-delegaties

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 07 01 – Dienstreizen, conferenties en representatie

 

 

 

 

 

 

 

 

20 02 07 02 – Bijscholing van personeel

 

 

 

 

 

 

 

 

20 03 05 — Infrastructuur en logistiek

 

 

 

 

 

 

 

 

Andere niet HR-begrotingsonderdelen (te vermelden waar nodig)

 

 

 

 

 

 

 

 

Subtotaal Andere– RUBRIEK 7

van het meerjarig financieel kader

 

 0,012

 

 

 

 

 

0,012

De benodigde administratieve kredieten zullen worden gefinancierd uit de kredieten die reeds voor het beheer van deze actie zijn toegewezen en/of zijn herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de bestaande budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

Buiten RUBRIEK 7 

van het meerjarig financieel kader

Jaar N 50

Jaar N+1

Jaar N+2

Jaar N+3

Jaar N+4

Jaar N+5

Jaar N+7

Totaal

Uitgaven voor technische en administratieve bijstand (exclusief extern personeel) uit beleidskredieten (vroegere “BA”-onderdelen):

 

 

 

 

 

 

 

 

- zetel

 

 

 

 

 

 

 

 

- EU-delegaties

 

 

 

 

 

 

 

 

Overige beheersuitgaven voor onderzoek

 

 

 

 

 

 

 

 

IT-uitgavenbeleid inzake operationele programma’s 51  

IT-bedrijfsuitgaven inzake operationele programma’s 52

Andere niet HR-begrotingsonderdelen (te vermelden waar nodig)

 

 

 

 

 

 

 

 

Subtotaal Andere– Buiten RUBRIEK 7

van het meerjarig financieel kader

 

 

 

 

 

 

 

 

Totale andere administratieve uitgaven (alle MFK-rubrieken)

3. Totale administratieve kosten (alle MFK-rubrieken)

miljoen EUR (tot op drie decimalen)

Samenvatting

Jaar 2021

Jaar 2022

Jaar 2023

Jaar N+3

Jaar N+4

Jaar N+5

Jaar N+7

Totaal

Rubriek 7 - Personele middelen

0,948

 1,358

0,240

 

 

 

 

2,546

Rubriek 7 — Andere administratieve uitgaven

 

0,012 

 

 

 

 

 

 0,012

Subtotaal rubriek 7

 

 

 

 

 

 

 

 

Buiten rubriek 7 - Personele middelen

 

 

 

 

 

 

 

 

Buiten rubriek 7 — Andere administratieve uitgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

Subtotaal andere rubrieken

 

 

 

 

 

 

 

 

TOTAAL

RUBRIEK 7 en buiten RUBRIEK 7

0,948

1,370

0,240

2,558

De benodigde administratieve kredieten zullen worden gefinancierd uit de kredieten die reeds voor het beheer van deze actie zijn toegewezen en/of zijn herverdeeld, eventueel aangevuld met middelen die in het kader van de jaarlijkse toewijzingsprocedure met inachtneming van de bestaande budgettaire beperkingen aan het beherende DG kunnen worden toegewezen.

4. Voor kostenramingen gebruikte berekeningsmethoden

4.1. Personele middelen

In dit deel wordt de berekeningsmethode toegelicht die is gebruikt om de benodigde personele middelen te ramen (veronderstelde werklast, bijzondere taken (Sysper 2-taakprofielen, personeelscategorieën en overeenkomstige gemiddelde kosten)

RUBRIEK 7 van het meerjarig financieel kader

NB: De gemiddelde kosten van elke personeelscategorie op het hoofdkantoor zijn te vinden op BudgWeb:

https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/pre/legalbasis/Pages/pre-040-020_preparation.aspx

Ambtenaren en tijdelijk personeel

3.00 VTE in 2021 voor de voorbereiding van het Jaar

3 VTE in 2022 voor de coördinatie van de activiteiten

0,5 VTE in 2023 voor de eindverslagen

Extern personeel

3 arbeidscontractanten en 3 interimarissen voor de voorbereiding van het Jaar in een periode van 3-4 maanden

 

8 arbeidscontractanten in 2022 en 3 interimarissen om alle activiteiten uit te voeren en links met DG’s en belanghebbenden te onderhouden

2 arbeidscontractanten in 2023 om te helpen bij de definitieve verslaglegging en conclusie van de activiteiten

Buiten RUBRIEK 7 van het meerjarig financieel kader

Alleen uit de begroting voor onderzoek gefinancierde posten 

Extern personeel

4.2. Andere administratieve uitgaven

Verstrek gegevens over de voor elk begrotingsonderdeel gebruikte berekeningsmethode

en meer in het bijzonder over de achterliggende aannamen (bv. aantal vergaderingen per jaar, gemiddelde kosten, enz.)

RUBRIEK 7 van het meerjarig financieel kader

Ongeveer tien dienstreizen in de lidstaten in 2022. 

Buiten RUBRIEK 7 van het meerjarig financieel kader

(1)    OESO, 2020. Youth and Covid-19. Response, Recovery and resilience. OESO, 2020. IAO, 2020. Covid and Youth. Impacts on Jobs, Education, Rights and mental Well-being. Eurostat, 2020. Being young in Europe today – health.
(2)    https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=OJ:C:2018:456:FULL
(3)    https://europa.eu/youth/strategy/european-youth-goals_nl
(4)     https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=22829&langId=nl
(5)    https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1223&langId=nl
(6)     https://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=23699&langId=en  
(7)    https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child/eu-strategy-rights-child-and-european-child-guarantee_en
(8)    PB C van , blz. .
(9)    PB C van , blz. .
(10)     Verklaring en stappenplan van Bratislava - Consilium (europa.eu)
(11)     De Verklaring van Rome (europa.eu)
(12)     soteu_2021_address_nl_1.pdf (europa.eu)  
(13)     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0790&from=EN
(14)     21252030 Agenda for Sustainable Development web.pdf (un.org)
(15)     pdf (europa.eu)
(16)     Aangenomen teksten - Versterking van de jongerengarantie - Donderdag 8 oktober 2020 (europa.eu)
(17)     pdf (europa.eu)  
(18)     Aangenomen teksten - De gevolgen van COVID-19 voor jongeren en sport - Woensdag 10 februari 2021 (europa.eu)
(19)     https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=uriserv:OJ.C_.2020.415.01.0001.01.ENG  
(20)     pdf (europa.eu)  
(21)     Conclusies van de Raad over slim jeugdwerk (europa.eu)  
(22)     Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over digitaal jeugdwerk 2019/C 414/02 - Bureau voor publicaties van de EU (europa.eu)  
(23)     Overeenkomst van Parijs Klimaatactie (europa.eu)  
(24)     Een Europese Green Deal | Europese Commissie (europa.eu)
(25)     Het EU-plan voor een groene transitie - Consilium (europa.eu)
(26)     Aangenomen teksten - Doeltreffende maatregelen voor een “groen” Erasmus+, Creatief Europa en het Europees Solidariteitskorps - Dinsdag 15 september 2020 (europa.eu)
(27)     text_nl.pdf (europa.eu)
(28)    COM(2021) 142 final.
(29)    Aanbeveling van de Raad van 14 juni 2021 (EU)2021/1004.
(30)    In de zin van artikel 58, lid 2, punt a) of b), van het Financieel Reglement.
(31)    Nadere gegevens over de beheersvormen en verwijzingen naar het Financieel Reglement zijn beschikbaar op BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(32)    GK = gesplitste kredieten/ NGK = niet-gesplitste kredieten.
(33)    EVA: Europese Vrijhandelsassociatie.
(34)    Kandidaat-lidstaten en, in voorkomend geval, potentiële kandidaten van de Westelijke Balkan.
(35)    Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen. Vervang “N” door het verwachte eerste jaar van uitvoering (bijvoorbeeld: 2021). Hetzelfde voor de volgende jaren.
(36)    Outputs zijn de te verstrekken producten en diensten (bv. aantal gefinancierde studentenuitwisselingen, aantal km aangelegde wegen enz.).
(37)    Zoals beschreven in punt 1.4.2. “Specifieke doelstelling(en)…”
(38)    Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen. Vervang “N” door het verwachte eerste jaar van uitvoering (bijvoorbeeld: 2021). Hetzelfde voor de volgende jaren.
(39)    Technische en/of administratieve bijstand en uitgaven ter ondersteuning van de uitvoering van programma’s en/of acties van de EU (vroegere “BA”-onderdelen), onderzoek door derden, eigen onderzoek.
(40)    AC= Agent Contractuel (arbeidscontractant); AL = Agent Local (plaatselijk functionaris); END = Expert National Détaché (gedetacheerd nationaal deskundige); INT = Intérimaire (uitzendkracht); JPD = Junior Professionals in Delegations (jonge deskundige in delegaties).
(41)    Subplafond voor extern personeel uit beleidskredieten (vroegere “BA”-onderdelen).
(42)    Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen. Vervang “N” door het verwachte eerste jaar van uitvoering (bijvoorbeeld: 2021). Hetzelfde voor de volgende jaren.
(43)    Voor traditionele eigen middelen (douanerechten en suikerheffingen) moeten nettobedragen worden vermeld, d.w.z. na aftrek van 20 % aan inningskosten.
(44)    AC= Agent Contractuel (arbeidscontractant); AL = Agent Local (plaatselijk functionaris); END = Expert National Détaché (gedetacheerd nationaal deskundige); INT= Intérimaire (uitzendkracht); JPD = Junior Professionals in Delegations (jonge deskundige in delegaties).
(45)    Betrokken begrotingsonderdeel kiezen, of een ander aanduiden, indien nodig; indien het om meer begrotingsonderdelen gaat, moet het personeel per betrokken begrotingsonderdeel worden uitgesplitst.
(46)    AC= Agent Contractuel (arbeidscontractant); AL = Agent Local (plaatselijk functionaris); END = Expert National Détaché (gedetacheerd nationaal deskundige); INT= Intérimaire (uitzendkracht); JPD = Junior Professionals in Delegations (jonge deskundige in delegaties).
(47)    Betrokken begrotingsonderdeel kiezen, of een ander aanduiden, indien nodig; indien het om meer begrotingsonderdelen gaat, moet het personeel per betrokken begrotingsonderdeel worden uitgesplitst.
(48)    Specificeer het soort comité en de groep waartoe het behoort.
(49)    Hiervoor is advies van DG DIGIT – IT Investments Team vereist (zie de Guidelines on Financing of IT, C(2020)6126 final van 10.9.2020, blz. 7)
(50)    Het jaar N is het jaar waarin met de uitvoering van het voorstel/initiatief wordt begonnen. Vervang “N” door het verwachte eerste jaar van uitvoering (bijvoorbeeld: 2021). Hetzelfde voor de volgende jaren.
(51)    Hiervoor is advies van DG DIGIT – IT Investments Team vereist (zie de Guidelines on Financing of IT, C(2020)6126 final van 10.9.2020, blz. 7)
(52)    Dit omvat lokale administratieve systemen en bijdragen aan de cofinanciering van IT-bedrijfssystemen (zie de Guidelines on Financing of IT, C(2020)6126 final van 10.9.2020)
Top