Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2018/060/14

Oproep tot het indienen van voorstellen — Het Europese Investeringsbank-Instituut stelt een nieuw EIBURS-sponsorschap voor in het kader van zijn kennisprogramma

PB C 60 van 16.2.2018, p. 13–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.2.2018   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 60/13


Oproep tot het indienen van voorstellen

Het Europese Investeringsbank-Instituut stelt een nieuw EIBURS-sponsorschap voor in het kader van zijn kennisprogramma

(2018/C 60/14)

Het kennisprogramma van het Europese Investeringsbank-Instituut verstrekt zijn onderzoeksbeurzen via verschillende programma’s en een daarvan is:

EIBURS, het programma EIB University Research Sponsorship.

EIBURS verstrekt beurzen aan universitaire faculteiten of onderzoekscentra die gelieerd zijn aan universiteiten in de EU of in (potentiële) kandidaat-lidstaten, en zich bezighouden met onderzoek op gebieden die voor de EIB van grote betekenis zijn. In het kader van EIBURS verstrekt de EIB driejarige beurzen van maximaal EUR 100 000 per jaar. Deze beurzen worden via een competitief proces toegekend aan belangstellende universitaire faculteiten of onderzoekscentra die beschikken over erkende expertise op het geselecteerde gebied. Winnende voorstellen moeten diverse resultaten opleveren en deze worden vooraf vastgelegd in contractuele afspraken met de Europese Investeringsbank.

Voor het academisch jaar 2018/2019 is het EIBURS-programma op zoek naar voorstellen over een nieuw onderzoeksthema:

„De economische gevolgen van een gezamenlijk Europees veiligheids- en defensiebeleid”

Europese beleidsmakers werken intensief aan het opstellen van een gemeenschappelijk Europees buitenlands en veiligheidsbeleid, dat binnenlandse veiligheid koppelt aan relaties met omliggende regio’s op grond van het Extern Optreden van de EU en is bedoeld om het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB) effectiever te maken. Het bereiken van consensus over nieuw gemeenschappelijk beleid op dit gebied is nog relevanter geworden nu het VK de EU gaat verlaten. Het invoeren van dit nieuwe beleidsterrein kan aanmerkelijke budgettaire en financiële gevolgen voor de lidstaten hebben, zoals het realiseren van efficiëntievoordelen door bundeling van middelen. Hierbij kan worden gedacht aan Europa-brede openbare aanbestedingen in plaats van overwegend nationale aanbestedingen. Het doel van dit onderzoek is het beoordelen van de economische gevolgen van gezamenlijke Europese uitgaven aan veiligheid en defensie en de impact op economische groei en innovatievermogen. Economische en operationele efficiëntievoordelen lijken het belangrijkste motief voor een dergelijke ontwikkeling richting integratie. Maar dan nog bestaat de behoefte om meer te weten over de werkelijke omvang van de economische gevolgen van dergelijke maatregelen.

Het voorgestelde onderzoeksprogramma zal meer duidelijkheid verschaffen over de omvang van de economische middelen (uitgaven, personeel enz.) die de lidstaten van de Europese Unie uitgeven aan defensie en veiligheid, en zal proberen te bepalen op welke gebieden de grootste efficiëntievoordelen zijn te behalen, met name door inefficiënte dubbele uitgaven te vermijden. Het onderzoeksprogramma zal daarbij ook kijken naar economische deelsectoren en regio’s waar militaire uitgaven het meest voelbaar zijn. De rol en omvang van de defensiebegroting in de totale openbare begroting moet tot in detail worden onderzocht, evenals de huidige financieringsbronnen. Een belangrijk aspect is ook de bijdrage van defensie-uitgaven aan het stimuleren van zowel wetenschappelijke als innovatieve activiteiten. Het onderzoek moet de implicaties kunnen beoordelen van een voorziene toename van defensiebegrotingen, in het bijzonder de NAVO-doelstelling van 2 % van het bbp.

De EIB vraagt onderzoeksvoorstellen waarin de volgende punten zijn opgenomen:

hoewel voor bovengenoemde thema’s moet worden gekeken naar de EU als geheel, moet het onderzoek ook diepgaande studies bevatten voor ongeveer vijf representatieve landen;

uitvoerige behandeling van beleidsopties voor integratie en de economische implicaties ervan;

onderzoek naar geschikte financiële instrumenten, inclusief de instrumenten die openbare middelen zouden kunnen aantrekken (zowel EU- als nationale fondsen).

Het project mag ook aanvullende onderzoeksactiviteiten omvatten die het universitaire centrum met de beurs wenst uit te voeren, zoals (i) het organiseren van seminars of conferenties; (ii) het opzetten van databases, en (iii) diepgaande casestudies.

De voorstellen moeten worden ingediend in het Engels, uiterlijk op 15 april 2018 (24.00 uur MET). Voorstellen die na deze datum worden ingediend, zullen niet in behandeling worden genomen. De voorstellen dienen per e-mail te worden gezonden aan:

Events.EIBInstitute@eib.org

Voor uitgebreide informatie over de EIBURS-selectieprocedure en over het EIB-Instituut verwijzen wij u naar: http://institute.eib.org/


Top