EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2018/060/14

Cerere de propuneri – Institutul Băncii Europene de Investiții propune o nouă sponsorizare EIBURS în cadrul Programului pentru cunoaștere al acestuia

OJ C 60, 16.2.2018, p. 13–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.2.2018   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 60/13


Cerere de propuneri

Institutul Băncii Europene de Investiții propune o nouă sponsorizare EIBURS în cadrul Programului pentru cunoaștere al acestuia

(2018/C 60/14)

Programul pentru cunoaștere al Institutului Băncii Europene de Investiții își direcționează subvențiile pentru cercetare prin două scheme de finanțare diferite, una dintre acestea fiind:

EIBURS, programul BEI de sponsorizare a cercetării universitare (the EIB University Research Sponsorship Programme)

EIBURS acordă subvenții facultăților sau centrelor de cercetare asociate universităților din UE, din țările candidate sau din țările potențial candidate, care efectuează cercetări în domenii de interes major pentru bancă. Sponsorizările EIBURS, de până la 100 000 EUR pe an pe o perioadă de trei ani, sunt acordate, printr-o procedură de selecție, facultăților sau centrelor de cercetare interesate care au o competență recunoscută în domeniul selectat. Propunerile câștigătoare vor atrage după sine desfășurarea unor activități variate care vor face obiectul unui acord contractual cu Banca Europeană de Investiții.

Pentru anul universitar 2018-2019, în cadrul programului EIBURS sunt așteptate propuneri pe o temă nouă de cercetare:

„Efectele economice ale unei politici europene de securitate și apărare comune”

Factorii decizionali europeni se străduiesc să elaboreze o politică externă și de securitate comună la nivel european, făcând legătura între securitatea internă și relațiile cu regiunile învecinate în cadrul acțiunilor externe ale UE și urmărind să crească eficiența politicii de securitate și apărare comune (PSAC). Atingerea unui consens asupra noilor domenii comune de politică în acest sector a devenit o problemă și mai stringentă în contextul ieșirii Marii Britanii din UE. Abordarea acestui nou domeniu de politică ar putea avea pentru statele membre implicații semnificative de natură bugetară și financiară, incluzând obiectivul creșterii eficienței prin punerea în comun a resurselor. Un exemplu ar putea fi organizarea achizițiilor publice la nivelul Uniunii Europene, în locul celor predominant naționale. Obiectivul acestei cercetări este de a se evalua efectele economice ale coordonării cheltuielilor comune la nivel european pentru securitate și apărare, precum și impactul asupra creșterii economice și asupra capacității de inovare. Beneficiile la nivelul economiei și al eficienței operaționale par a fi principala motivație pentru o astfel de evoluție spre integrare. Totuși, este nevoie să se știe mai multe despre dimensiunea reală a efectelor economice ale unor astfel de măsuri.

Programul de cercetare propus va evidenția mai bine dimensiunea resurselor economice (cheltuieli, personal etc.) pe care statele membre ale Uniunii Europene trebuie să le aloce pentru apărare și securitate și va încerca să identifice domeniile cu cel mai mare potențial de eficientizare, îndeosebi prin evitarea duplicării inutile a cheltuielilor. Prin urmare, acesta va viza și subsectoarele de activități economice și regiunile care sunt cele mai afectate de cheltuielile militare. Rolul și volumul bugetului pentru apărare în cadrul bugetului general pentru cheltuieli publice trebuie examinate în detaliu, împreună cu sursele actuale de finanțare. Un aspect important este, de asemenea, contribuția cheltuielilor pentru apărare la intensificarea activității științifice și de inovare. Cercetarea va trebui să poată evalua implicațiile unei creșteri preconizate a bugetelor de apărare, îndeosebi până la obiectivul NATO de alocare a 2 % din PIB.

BEI invită propunerile de cercetare să acopere următoarele aspecte:

deși temele definite mai sus presupun abordarea UE ca un întreg, cercetarea trebuie, de asemenea, să includă studii aprofundate pentru cinci țări reprezentative;

detalierea unor opțiuni strategice pentru integrare și implicațiile economice ale acestora;

investigarea instrumentelor financiare adecvate, inclusiv a celor cu potențial de multiplicare a fondurilor publice (atât fonduri UE, cât și fonduri naționale).

Proiectul poate cuprinde orice activitate suplimentară de cercetare pe care centrul universitar dorește să o întreprindă în baza finanțării acordate, precum (i) organizarea de seminarii și conferințe, (ii) realizarea de baze de date și (iii) studii de caz aprofundate.

Propunerile se depun în limba engleză până la data de 15 aprilie 2018, ora 24:00 (CET). Propunerile depuse după această dată nu vor fi luate în considerare. Propunerile se vor trimite prin e-mail la:

Events.EIBInstitute@eib.org

Pentru informații mai detaliate privind procesul de selecție al EIBURS și Institutul BEI, vizitați: http://institute.eib.org/


Top