Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2008/245/05

    Oproep tot het indienen van blijken van belangstelling voor het lidmaatschap van de adviesstructuur van wetenschappelijke comités in verband met wetenschappelijke risicobeoordeling en voor opname in een databank van deskundigen

    PB C 245 van 26.9.2008, p. 23–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.9.2008   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 245/23


    Oproep tot het indienen van blijken van belangstelling voor het lidmaatschap van de adviesstructuur van wetenschappelijke comités in verband met wetenschappelijke risicobeoordeling en voor opname in een databank van deskundigen

    (2008/C 245/05)

    Deze oproep is gericht tot wetenschappers die in aanmerking wensen te komen voor lidmaatschap van de adviesstructuur van de Europese Commissie op het gebied van consumentenveiligheid, volksgezondheid en het milieu. De adviesstructuur van wetenschappelijke comités en deskundigen is ingesteld bij Besluit 2008/721/EG van de Commissie, dat kan worden geraadpleegd op:

    http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/call_expression_en.htm

    De adviesstructuur voor wetenschappelijke risicobeoordeling op het gebied van consumentenveiligheid, volksgezondheid en het milieu omvat:

    a)

    het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (hierna „WCCV” genoemd);

    b)

    het Wetenschappelijk Comité voor gezondheids- en milieurisico's (hierna „WCGM” genoemd);

    c)

    het Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico's (hierna „WCNG” genoemd);

    d)

    een pool van wetenschappelijke adviseurs op het gebied van risicobeoordeling (hierna „de pool” genoemd) ter ondersteuning van de werkzaamheden van de wetenschappelijke comités.

    De wetenschappelijke comités en de pool hebben tot taak de Commissie op verzoek onafhankelijk wetenschappelijk advies van goede kwaliteit te geven over non-foodvraagstukken in verband met consumentenveiligheid of risico's voor de volksgezondheid of het milieu. De comités attenderen de Commissie bovendien op specifieke of zich aandienende problemen die onder hun bevoegdheid vallen. Het werk van de adviesstructuur berust op de beginselen van deskundigheid, onafhankelijkheid en transparantie.

    Tegelijkertijd wil de Commissie een databank van deskundigen oprichten om gemakkelijker toegang te krijgen tot een zeer breed scala van deskundigheid ter ondersteuning van het werk van de adviesstructuur.

    Samenstelling en bevoegdheid van de adviesstructuur

    Het WCCV, het WCGM en het WCNG bestaan elk uit maximaal 17 leden en kunnen op eigen initiatief een beroep doen op ten hoogste 5 wetenschappelijke adviseurs uit de pool met het oog op een bijdrage aan de werkzaamheden van het comité in verband met specifieke kwesties. Deze geassocieerde leden nemen deel aan de werkzaamheden en de beraadslagingen betreffende het behandelde onderwerp en hebben dezelfde plichten, verantwoordelijkheden en rechten als de leden van het comité. Aan de leden van de pool kan ook door de Commissie worden verzocht permanent de plaats in te nemen van leden van de wetenschappelijke comités die aftreden of wier lidmaatschap wordt beëindigd. De leden van de pool kunnen betrokken worden bij de activiteiten van verschillende werkgroepen, bij het verstrekken van door de Commissie verlangd snel advies of bij thematische workshops of wetenschappelijke bijeenkomsten. De Commissie stelt het aantal wetenschappelijke adviseurs in de pool op grond van haar behoefte aan wetenschappelijk advies vast.

    De leden van de adviesstructuur worden door de Commissie benoemd op grond van hun deskundigheid op een of meer bevoegdheidsgebieden en bestrijken gezamenlijk een zo breed mogelijk spectrum aan vakgebieden. De bevoegdheidsgebieden zijn beschreven in bijlage I bij Besluit 2008/721/EG.

    De ambtstermijn van de leden van de wetenschappelijke comités is drie jaar. De leden mogen niet meer dan drie opeenvolgende ambtstermijnen vervullen. Na afloop van hun ambtstermijn blijven zij in functie, totdat in hun vervanging of in de verlenging van hun ambtstermijn is voorzien. Wetenschappelijke adviseurs worden voor een termijn van vijf jaar tot lid van de pool benoemd en deze termijn kan worden verlengd.

    Kandidaten die in aanmerking wensen te komen voor opname in de databank van externe deskundigen op het gebied van de beoordeling van gezondheids-, veiligheids- en milieurisico's, kunnen dit op het aanvraagformulier aangeven. Aanvragen die uitsluitend opname in de databank betreffen, zijn niet aan een termijn gebonden. Deze externe deskundigen kan worden verzocht aan het werk van de wetenschappelijke comités deel te nemen op ad-hocbasis, voor specifieke kwesties, als werkgroeplid of voor hoorzittingen of workshops. De eis van tien jaar ervaring, die hieronder voor leden van de wetenschappelijke comités en de pool wordt vermeld, is in dat geval niet van toepassing.

    In het algemeen kunnen geïnteresseerde wetenschappers zich aanmelden voor: i) lidmaatschap van de wetenschappelijke comités; en/of ii) lidmaatschap van de pool; en/of iii) opname in de databank van externe deskundigen.

    Toelatingseisen

    De aanvragers moeten:

    een academische graad op een relevant gebied van wetenschap hebben, bij voorkeur op postdoctoraal niveau;

    ten minste tien jaar beroepservaring hebben (m.u.v. aanvragers die uitsluitend in de databank opgenomen wensen te worden);

    een goede kennis van de Engelse taal hebben.

    Deze oproep tot het indienen van blijken van belangstelling staat open voor wetenschappers van binnen en buiten Europa.

    Selectiecriteria

    De voorkeur zal worden gegeven aan kandidaten met:

    relevante beroepservaring voor de in bijlage I bij Besluit 2008/721/EG beschreven bevoegdheidsgebieden van de comités;

    ervaring met de uitvoering van risicobeoordelingen en/of de verlening van wetenschappelijk advies, in het bijzonder op gebieden die verband houden met consumentenveiligheid, volksgezondheid en het milieu;

    analytische vaardigheden: analyse van complexe informatie en dossiers en collegiale toetsing van wetenschappelijke werkzaamheden en publicaties;

    bewezen wetenschappelijke deskundigheid op een, of bij voorkeur meer, gebieden die verband houden met het bevoegdheidsgebied van het wetenschappelijke comité of de wetenschappelijke comités waarvoor de aanvrager belangstelling heeft;

    beroepservaring in een multidisciplinaire en internationale omgeving;

    leidinggevende of organisatorische vaardigheden, in het bijzonder ten aanzien van het voorzitten en organiseren van werkgroepen.

    Selectieprocedure

    De selectieprocedure verloopt in drie fasen:

    i)

    controle of de aanvraag aan de toelatingseisen voldoet;

    ii)

    vergelijkende beoordeling en opstelling van een lijst van meest geschikte aanvragers; en

    iii)

    benoeming van personen op de lijst tot lid van de wetenschappelijke comités en de pool.

    De jury of jury's bestaan uit vertegenwoordigers van de diensten van de Commissie die verantwoordelijk zijn voor het beleid en de wetgeving op het gebied van consumenten- en productveiligheid, volksgezondheid, milieu en wetenschappelijk onderzoek. De jury of jury's worden voorgezeten door een onafhankelijke, extern benoemde senior wetenschapper. Elk blijk van belangstelling wordt afzonderlijk aan de selectiecriteria getoetst door ten minste twee juryleden. Bij haar selectie let de Commissie op de volgende elementen: ervaring en wetenschappelijke achtergrond; onafhankelijkheid (mogelijke belangenconflicten); vertegenwoordiging van verschillende geografische regio's en evenwichtige deelname van mannen en vrouwen.

    Benoeming van leden

    De Commissie benoemt de leden van de wetenschappelijke comités en de pool op basis van de door de jury's opgestelde lijst van kandidaten. Leden kunnen niet voor meer dan een comité worden benoemd. Als een ander comité dan dat waarvoor hij of zij zich heeft aangemeld de deskundigheid van een kandidaat nodig heeft en de kandidaat ermee instemt, kan de Commissie hem of haar voor dat andere comité benoemen. Wetenschappers die niet voor een van de wetenschappelijke comités of de pool van adviseurs worden benoemd, worden opgenomen in de databank van externe deskundigen.

    De namen van de benoemde leden van de adviesstructuur worden in het Publicatieblad van de Europese Unie en op de website van de Europese Commissie bekendgemaakt.

    Onafhankelijkheid

    De leden van de adviesstructuur worden op persoonlijke titel benoemd. De aanvragers moeten een verklaring afleggen waarin zij zich ertoe verbinden onafhankelijk van elke invloed van buitenaf te handelen en zij moeten opgave doen van al hun belangen die geacht zouden kunnen worden afbreuk te doen aan hun onafhankelijkheid. Zij moeten bevestigen dat zij, als zij worden benoemd, jaarlijks opgave zullen doen van hun belangen in de wetenschap dat deze openbaar gemaakt zullen worden.

    Werkbelasting en vergoedingen

    De aanvragers moeten bereid zijn regelmatig vergaderingen bij te wonen, actief aan de wetenschappelijke discussies bij te dragen, documenten te bestuderen en tijdens de vergaderingen van de comités en werkgroepen ervan commentaar te geven, op uitnodiging aan workshops en hoorzittingen deel te nemen en op ad-hocbasis als voorzitter en/of rapporteur van werkgroepen te fungeren. De meeste werkdocumenten zijn in het Engels gesteld en de vergaderingen worden eveneens in het Engels gehouden. De aanvragers moeten er rekening mee houden dat de vergaderingen gewoonlijk voorbereid moeten worden. Elk wetenschappelijk comité zal naar schatting vijf tot tien keer per jaar in plenaire vergadering bijeenkomen. De leden van werkgroepen zullen meer vergaderingen moeten bijwonen. De kandidaten moeten bereid zijn gebruik te maken van elektronische hulpmiddelen voor het beheer en de uitwisseling van documenten.

    De leden van de adviesstructuur en de externe deskundigen hebben recht op een vergoeding voor hun deelname aan de vergaderingen van de comités en voor het optreden als rapporteur voor specifieke kwesties. De vergoedingen zijn vermeld in bijlage III bij Besluit 2008/721/EG. De leden hebben ook recht op vergoeding van hun reis- en verblijfkosten volgens de door de Commissie vastgestelde regels.

    Aanvraagprocedure

    Belangstellende wetenschappers worden uitgenodigd om vanaf 20 september 2008, of kort daarna, het online aanvraagformulier in te vullen en op te sturen, inclusief de bijlagen met een curriculum vitae en een lijst van publicaties. Voor het aanvraagformulier is Adobe Acrobat Reader 9.0 vereist, dat kan worden gedownload op:

    http://www.adobe.com/products/acrobat/readstep2.html

    De aankondiging van de aanvraagprocedure en het aanvraagformulier zijn te vinden op onderstaande website:

    http://ec.europa.eu/health/ph_risk/committees/call_expression_en.htm

    Aanvragen voor het lidmaatschap van de adviesstructuur kunnen worden ingediend tot en met 31 oktober 2008. Alleen aanvragen die via internet zijn ingediend worden in aanmerking genomen.

    Opname in de databank van deskundigen blijft ook daarna mogelijk (hiervoor geldt geen uiterste termijn). Van aanvragers die in de databank worden opgenomen, wordt verwacht dat zij de gevraagde informatie om de twee jaar actualiseren.

    Aanvragen worden alleen in behandeling genomen als zij het volgende omvatten:

    het verplichte aanvraagformulier, naar behoren ingevuld;

    een curriculum vitae, bij voorkeur niet langer dan drie bladzijden (bijlage bij het aanvraagformulier);

    een lijst van wetenschappelijke publicaties van de aanvrager (bijlage bij het aanvraagformulier);

    een naar waarheid ingevulde verklaring omtrent belangen (opgenomen in het aanvraagformulier).

    In een later stadium kan om bewijsstukken worden gevraagd. Alle blijken van belangstelling zullen vertrouwelijk worden behandeld. De Commissie zal de kandidaten zo snel mogelijk in kennis stellen van de uitkomst van de selectieprocedures.


    Top