Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011AE0538

    Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2000/75/EG wat vaccinatie tegen bluetongue betreft (COM(2010) 666 definitief — 2010/0326 (COD))

    PB C 132 van 3.5.2011, p. 92–93 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    3.5.2011   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 132/92


    Advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité over het voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2000/75/EG wat vaccinatie tegen bluetongue betreft

    (COM(2010) 666 definitief — 2010/0326 (COD))

    2011/C 132/18

    Rapporteur: de heer JÍROVEC

    De Raad heeft op 26 januari 2011 besloten het Europees Economisch en Sociaal Comité overeenkomstig artikel 43, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) te raadplegen over het

    Voorstel voor een richtlijn van de Raad tot wijziging van Richtlijn 2000/75/EG wat vaccinatie tegen bluetongue betreft

    COM(2010) 666 definitief — 2010/0326 (COD).

    De afdeling Landbouw, plattelandsontwikkeling, milieu, die met de voorbereiding van de werkzaamheden was belast, heeft haar advies op 28 februari 2011 goedgekeurd.

    Het Comité heeft tijdens zijn op 15 en 16 maart 2011 gehouden 470e zitting (vergadering van 15 maart) het volgende advies uitgebracht, dat met 185 stemmen vóór en 2 stemmen tegen, bij 12 onthoudingen, is goedgekeurd.

    1.   Conclusies en aanbevelingen

    1.1   Het EESC beveelt aan om Verordening (EG) nr. 1266/2007 van de Commissie van 26 oktober 2007 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Richtlijn 2000/75/EG van de Raad wat betreft bestrijding, monitoring, surveillance en beperkingen op de verplaatsingen van bepaalde dieren van vatbare soorten in verband met bluetongue, in dezelfde zin te wijzigen.

    1.2   Het EESC herinnert aan de situatie ten tijde van de stopzetting van de vaccinaties tegen mond- en klauwzeer en de varkenspest. Een van de belangrijkste argumenten was toen dat de kosten voor het uitroeien van eventuele ziektehaarden lager waren dan de kosten van vaccinatie.

    1.3   Het EESC acht het nuttig te benadrukken dat de keuze aan de lidstaten wordt overgelaten, omdat de ziektesituatie in landen met een gematigd klimaat anders is dan in de zuidelijke landen, en er ook andere vormen van bluetongue heersen. Landen die besluiten om niet te vaccineren zijn beter in staat de ziekte op te sporen. Het risico blijft bestaan dat nieuwe exotische stammen uit Azië opduiken, die moeilijker opspoorbaar zijn.

    1.4   Het EESC is van mening dat de wijziging van de richtlijn goed rekening houdt met de recente technologische ontwikkelingen bij de vaccinproductie, zodat deze nu ook kunnen worden gebruikt buiten gebieden waarvoor beperkingen op de verplaatsing van dieren gelden. Het voorstel voor een wijziging van de richtlijn garandeert expliciet dat de administratieve kosten van de lidstaten niet zullen stijgen, met uitzondering van de informatie die de lidstaten moeten verstrekken over het opzetten van een vaccinatieprogramma. Ook wordt niet verwacht dat het voorstel enig significant sociaal effect zal hebben. Het EESC staat volledig achter deze doelstelling, en op basis van deze garantie stemt het in met het voorstel.

    2.   Inleiding en essentiële inhoud van de mededeling

    2.1   Het onderhavige voorstel wijzigt de in Richtlijn 2000/75/EG vastgestelde voorschriften inzake vaccinatie om deze flexibeler te maken, rekening houdend met het feit dat er momenteel geïnactiveerde vaccins beschikbaar zijn die ook met succes kunnen worden gebruikt buiten gebieden waarvoor beperkingen op de verplaatsing van dieren gelden.

    2.2   De Commissie is van mening dat de wijziging van de wetgeving nodig is om de technologische vooruitgang op het gebied van de ontwikkeling van vaccins te weerspiegelen. De voorgestelde wijziging zal de besluitvorming over de strategieën ter bestrijding van bluetongue op basis van de specifieke situatie in de lidstaten zonder onnodig optreden van de Unie vergemakkelijken.

    2.3   Het wordt nu algemeen aanvaard dat vaccinatie met geïnactiveerde vaccins het instrument bij uitstek is voor de bestrijding van bluetongue en de preventie van de klinische ziekte in de Unie. De huidige obstakels voor een preventieve vaccinatie buiten de gebieden waar beperkingen op de verplaatsing van dieren gelden, zijn niet nodig wanneer deze vaccins worden gebruikt.

    3.   Opmerkingen

    3.1   Sinds drie jaar zijn moderne geïnactiveerde vaccins tegen bluetongue beschikbaar, die veilig buiten beperkingsgebieden gebruikt kunnen worden. Dit stelt de lidstaten in staat hun nationale strategieën ter preventie en bestrijding van de ziekte te ontwikkelen, zonder dat de Unie moet optreden.

    3.2   Het voorstel zal naar verwachting de nadelige economische en sociale effecten verminderen door het aantal opties voor de bestrijding van de ziekte te vergroten. Het is echter moeilijk om deze voordelen precies te kwantificeren, aangezien zij zullen afhangen van de in hoge mate onvoorspelbare aard van de ontwikkeling van deze ziekte in Europa, waar de ziekte niet langer als exotisch wordt beschouwd.

    3.3   Het voorstel heeft geen gevolgen voor de bestaande bestrijdingsmaatregelen. Daarom zal het geen direct effect hebben op de jaarlijkse en meerjarige programma's van de EU voor de uitroeiing, bestrijding en monitoring van bepaalde dierziekten.

    3.4   Door een ruim gebruik van vaccinatie in de Unie toe te staan, kan dit voorstel bijdragen tot de vermindering van het negatieve economische effect van bluetongue als gevolg van de directe en indirecte verliezen die door die ziekte worden veroorzaakt.

    3.5   Het voorstel zal een ruimer gebruik van vaccinatie mogelijk maken en een potentieel grotere markt creëren voor de farmaceutische bedrijven die de geïnactiveerde vaccins tegen bluetongue produceren.

    Brussel, 15 maart 2011

    De voorzitter van het Europees Economisch en Sociaal Comité

    Staffan NILSSON


    Top