Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42021Y1214(01)

    Resolutie van de Raad en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de resultaten van de 8e cyclus van de EU-jongerendialoog 2021/C 504/01

    ST/14426/2021/INIT

    PB C 504 van 14.12.2021, p. 1–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    14.12.2021   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    C 504/1


    Resolutie van de Raad en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de resultaten van de 8e cyclus van de EU-jongerendialoog

    (2021/C 504/01)

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE EN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DE REGERINGEN VAN DE LIDSTATEN, IN HET KADER VAN DE RAAD BIJEEN,

    HERINNEREND AAN HET VOLGENDE:

    1.

    Deze resolutie bouwt voort op de resolutie over de EU-strategie voor jongeren 2019-2027 (1), de resolutie tot vaststelling van richtsnoeren over de governance van de EU-jongerendialoog (2), de conclusies van de Raad over de bevordering van het democratische bewustzijn en de democratische betrokkenheid van jongeren in Europa (3), de conclusies over het versterken van meerlagig bestuur bij het bevorderen van de participatie van jongeren aan besluitvormingsprocessen (4), en de resultaten van de vorige cycli van de EU-jongerendialoog.

    2.

    De resolutie over de EU-strategie voor jongeren 2019-2027 stelt algemene doelstellingen, leidende beginselen en een basis voor verdere samenwerking op het gebied van jeugdzaken op EU-niveau vast. In de resolutie wordt opgeroepen tot een grotere betrokkenheid van jongeren bij de dialoog met beleidsmakers, en tot overleg met jongeren van verschillende achtergronden en bevolkingsgroepen.

    3.

    De EU-jongerendialoog (EUJD) is een instrument voor jongerenparticipatie in de EU. Het biedt een forum voor permanente gezamenlijke reflectie en voor overleg over de prioriteiten, de uitvoering en de opvolging van samenwerking op EU-niveau op het gebied van jongeren (5) tussen beleidsmakers, jongeren en hun vertegenwoordigende organisaties, en het maakt een permanent partnerschap mogelijk voor de governance van het proces op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau.

    4.

    De lidstaten worden aangemoedigd jongerenparticipatie in alle uitvoeringsfasen van de EU-jongerendialoog mogelijk te maken door de jeugdsector te betrekken en, in voorkomend geval, hun respectieve nationale jeugdraad (6) een leidende rol te geven in de nationale werkgroep en de Europese stuurgroep.

    5.

    De resultaten van de 8e EUJD-cyclus zijn gebaseerd op de drie EU-jongerenconferenties die tijdens de cyclus hebben plaatsgevonden, op feedback van nationale en Europese kwalitatieve raadplegingen en evenementen tijdens de dialoogfase, op de kwantitatieve resultaten van de centrale EUJD-enquête, en op de resultaten van de impactfase op nationaal en Europees niveau. Deze resultaten helpen de sectoroverschrijdende verwezenlijking op verschillende niveaus van jongerendoelstelling nr. 9 “Ruimte en participatie voor iedereen” te mainstreamen. De cyclus werd op Europees niveau gecoördineerd door de Europese stuurgroep.

    6.

    Dit document moet ervoor zorgen dat de betrokken belanghebbenden op het gebied van nationaal en Europees jeugdbeleid de resultaten van de 8e EUJD-cyclus erkennen en volgen, en het moet de kwaliteit en continuïteit van de uitvoering van de EU-jongerendialoog en de resultaten ervan waarborgen.

    ZICH BEWUST VAN HET VOLGENDE:

    7.

    De 8e EUJD-cyclus tijdens opeenvolgend het Duitse, het Portugese en het Sloveense voorzitterschap van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2021, met als gemeenschappelijke titel “Europa voor jongeren – jongeren voor Europa, ruimte voor democratie en participatie”, bouwt voort op de Europese jongerendoelstellingen, meer bepaald jongerendoelstelling nr. 9 “Ruimte en participatie voor iedereen” van de EU-strategie voor jongeren 2019-2027.

    8.

    In de resolutie over de EU-strategie voor jongeren 2019-2027 wordt weliswaar opgeroepen tot grotere betrokkenheid van jongeren bij de EU-jongerendialoog, maar om alle jongeren op lokaal, regionaal, nationaal en Europees niveau te bereiken en met hen te kunnen praten, is voldoende capaciteit nodig, en dan vooral financiële en personele middelen.

    9.

    De nationale werkgroepen spelen een belangrijke rol bij het richting geven aan de EU-jongerendialoog op nationaal, regionaal en lokaal niveau, en met name bij het bereiken van diverse groepen jongeren en het betrekken van verschillende nationale, regionale en lokale belanghebbenden bij het proces.

    10.

    De internationale niet-gouvernementele jongerenorganisaties (INGJO’s) spelen dan weer een belangrijke rol bij het verrijken van de beleidsdialoog met een waaier aan invalshoeken uit heel Europa en met een hoogwaardige inbreng over de grensoverschrijdende aard van de EU-jongerendialoog.

    11.

    Kenmerkend voor de 8e cyclus was de nadruk op de kwaliteit van de participatie en het overheersende gebruik van digitale instrumenten in de context van de gezondheidscrisis. De 8e cyclus van de EU-jongerendialoog vond plaats tijdens de COVID-19-pandemie, toen er in de meeste EU-landen maatregelen voor social distancing golden. Daardoor waren de mogelijkheden om fysieke bijeenkomsten te organiseren beperkt. Vanwege de pandemie werden alle drie de EU-jongerenconferenties virtueel georganiseerd in nauwe samenwerking met de respectieve nationale jeugdraden.

    12.

    Het Duitse voorzitterschap concentreerde zich op het democratische bewustzijn en de democratische betrokkenheid van jongeren in Europa, onder de slagzin “Jongeren en democratie”. Als basis voor de raadplegingen en evenementen op nationaal en Europees niveau werd een reeks kwalitatieve vragen voorgesteld aan de nationale werkgroepen van de lidstaten en aan de INGJO’s, met bijzondere aandacht voor de zeven streefdoelen van jongerendoelstelling nr. 9 “Ruimte en participatie voor iedereen”.

    13.

    Het Portugese voorzitterschap hield zich voornamelijk bezig met het versterken van bestuur op verschillende niveaus door de participatie van jongeren in besluitvormingsprocessen te bevorderen, en legde daarbij de nadruk op hun participatie door middel van digitale innovatie. Er ging ook aandacht uit naar op jongerenrechten gebaseerde benaderingen van het jeugdbeleid, en dit was het onderwerp van het oriënterend debat tijdens de zitting van de Raad van ministers van Jeugdzaken op 17 mei 2021. Aangezien de overgang van de dialoogfase naar de uitvoeringsfase tijdens het Portugese voorzitterschap plaatsvond, werd een reeks concrete acties ontwikkeld om jongerendoelstelling nr. 9 uit te voeren op basis van de verslagen over de kwalitatieve raadplegingen en evenementen, en de besprekingen van de Portugese delegatie tijdens de EU-jongerenconferentie. Daarnaast werd de 48 uur durende “Solve The Gap Hackathon” georganiseerd, met als resultaat een online instrument om de betrokkenheid van jongeren bij democratische processen te bevorderen. Dit instrument zal beschikbaar worden gemaakt op de Europese Jongerensite.

    14.

    Het Sloveense voorzitterschap onderzocht het belang van maatschappelijke ruimten voor jongerenparticipatie, samen met manieren om deze te beschermen. Het bekeek ook de kwantitatieve resultaten van de centrale EUJD-enquête, evenals de resultaten van de oriënterende vragen van het Portugese voorzitterschap, om op basis daarvan goede praktijken in kaart te brengen voor de verwezenlijking van jongerendoelstelling nr. 9 en de streefdoelen daarvan, en deze praktijken om te zetten in jongerenacties. De belemmeringen voor de uitvoering ervan zijn bekend en de te volgen weg is uitgestippeld.

    ZIJN DE VOLGENDE MENING TOEGEDAAN:

    15.

    Elke EUJD-cyclus bouwt voort op de vorige cycli, op de EU-jongerenconferenties en op het werk van de voorzitterschappen van de Raad van de EU op het gebied van jongeren. Hieruit blijkt duidelijk hoe belangrijk het is dat het voorzitterschapstrio als één blok optreedt om de doelstellingen van elke EUJD-cyclus te realiseren en de streefdoelen van de jongerendoelstellingen te helpen verwezenlijken, door de opeenvolgende cycli aan elkaar te koppelen.

    16.

    De nationale werkgroepen hebben tal van verschillende methoden gehanteerd, zoals participatief actieonderzoek en participatieve visuele methoden, rondetafelgesprekken en online evenementen in het kader van de jongerendialogen. INGJO’s hebben voor rondetafelgesprekken met beleidsmakers en jongeren op Europees niveau gezorgd.

    17.

    De Europese stuurgroep heeft de centrale EUJD-enquête voorgesteld om zicht te krijgen op andere segmenten van jongerenparticipatie, met als doel zo veel mogelijk verschillende stemmen te horen en de nationale werkgroepen en INGJO’s aan te moedigen om zich meer te concentreren op hoogwaardige en meer zinvolle vormen van participatie in de dialoog en zo de raadplegingen op EU-niveau een meerwaarde te bieden.

    18.

    Zinvolle samenwerking en co-creatie tussen de drie betrokken EU-voorzitterschappen en hun nationale jeugdraden, het Europees Jeugdforum en de Europese Commissie waren enkele van de belangrijkste beginselen voor de uitvoering van de 8e EUJD-cyclus.

    19.

    Een belangrijke reden voor het succes van de 8e EUJD-cyclus was dat jongeren en jongerenorganisaties een centrale rol kregen toebedeeld bij het ontwerp, de planning, de uitvoering, de monitoring, de evaluatie en de follow-up van de cyclus en de bijbehorende activiteiten, bijvoorbeeld door de nationale jeugdraden van de voorzitterschappen het recht te geven de Europese stuurgroep gezamenlijk voor te zitten.

    20.

    Het is belangrijk dat de betrokkenheid bij en bijdrage aan de EUJD van INGJO’s verder wordt erkend, zodat de dialoog een duidelijke Europese dimensie heeft. Er moet duurzame, structurele en voldoende financiering en politieke steun komen op Europees en nationaal niveau zodat de nationale werkgroepen en INGJO’s hun werkzaamheden in het kader van de officiële EUJD kunnen uitvoeren.

    21.

    EU-jongerenconferenties zijn een belangrijk onderdeel van de jongerendialoog omdat ze een veilige ruimte creëren, waar deelnemers over de nodige kennis en mogelijkheden beschikken om een bijdrage te leveren. De conferenties moeten beleidsmakers samenbrengen zodat ze een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de dialoog, op voet van gelijkheid van gedachten kunnen wisselen met jongeren, samen met hen de resultaten van de conferenties kunnen bepalen, en, waar mogelijk, rekening kunnen houden met deze resultaten bij de politieke besluitvorming, zodat er sprake is van een zinvol participatieproces van jongeren.

    22.

    Het proces kan meer betekenis krijgen voor jongeren en beleidsmakers indien alle evenementen in het kader van de EUJD zo duurzaam mogelijk worden georganiseerd en er rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische dimensie van duurzaamheid.

    23.

    De focus op de verwezenlijking van jongerendoelstelling nr. 9 teneinde de streefdoelen ervan te vertalen naar jongerenacties, heeft een belangrijke nieuwe dimensie toegevoegd aan de EUJD omdat hierdoor de nodige veranderingen in gang zijn gezet om de levens van jongeren in Europa te verbeteren. In toekomstige EUJD-cycli zou dit kunnen worden overgenomen als een goede en inspirerende praktijk.

    ERKENNEN HET VOLGENDE:

    24.

    Jongeren spelen nu en in de toekomst een belangrijke rol bij het verwezenlijken van een duurzaam, sociaal, klimaatneutraal, welvarend, democratisch Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk. Het is essentieel dat jongeren betrokken worden bij het vormgeven van het Europa van vandaag en morgen, en dat ervoor wordt gezorgd dat al haar burgers een gevoel van persoonlijke voldoening en welzijn hebben en actieve en verantwoordelijke burgers kunnen zijn.

    25.

    De COVID-19-pandemie en de uitzonderlijke maatregelen die zijn genomen om de pandemie in te dammen, hebben zeer ingrijpende gevolgen gehad voor de participatie van jongeren en de maatschappelijke ruimten voor jongeren, waarvan er steeds minder zijn en die proactief beschermd moeten worden. De COVID-19-pandemie heeft ook aangetoond hoe belangrijk het is dat nieuwe vormen van burgerparticipatie worden verkend en ontwikkeld, met name wat betreft de digitale participatie van jongeren. Tegelijkertijd moeten de bestaande digitale kloof en de grenzen van digitale participatie worden erkend en aangepakt (7).

    ZIJN INGENOMEN MET:

    26.

    De actieve deelname van jongeren aan de nationale en Europese kwalitatieve raadplegingen die worden georganiseerd door de nationale werkgroepen en INGJO’s en aan de centrale EUJD-enquête van de Europese stuurgroep, en hun actieve betrokkenheid bij de uitvoeringsfase. Bij de raadplegingen en uitvoeringsfase werd er op allerlei innovatieve wijzen gebruik gemaakt van kleinschaligere enquêtes, focusgroepen, grote en digitale evenementen in het kader van de jongerendialoog, workshops, participatief actieonderzoek, participatieve visuele methoden en rondetafelgesprekken.

    27.

    De activiteiten en maatregelen die de nationale werkgroepen en INGJO’s, vanwege de pandemie onder lastige omstandigheden, hebben voorgesteld en uitgevoerd om jongerendoelstelling nr. 9 te vertalen naar jongerenacties.

    28.

    De succesvolle samenwerking en het partnerschap op gelijke voet binnen de Europese stuurgroep tijdens de gehele cyclus, waarbij voor de sectoroverschrijdende uitvoering op verschillende niveaus ervan werd voortgebouwd op de aanbevelingen van de voorgaande EUJD-cycli.

    VERZOEKEN DE LIDSTATEN EN DE COMMISSIE, IN LIJN MET HET SUBSIDIARITEITSBEGINSEL EN BINNEN HUN RESPECTIEVE BEVOEGDHEDEN:

    29.

    Bij het vormgeven en implementeren van toekomstig jeugdbeleid, in synergie met alle beleidsmaatregelen die gevolgen hebben voor jongeren, rekening te houden met de resultaten van de 8e EUJD-cyclus, met inbegrip van de aanbevelingen van jongeren (bijlage I), en verder te onderzoeken hoe de Europese jongerendoelstellingen en de bijbehorende streefdoelen kunnen worden verwezenlijkt.

    30.

    De EUJD te versterken en te verbeteren door rekening te houden met de beste praktijken van de 8e EUJD-cyclus en de beginselen die als leidraad dienden voor de succesvolle uitvoering ervan, en deze waar mogelijk toe te passen, met name door jongeren en jongerenorganisaties centraal te stellen in het proces en ervoor te zorgen dat de EUJD een door jongeren geleid proces is waarbij jongeren en beleidsmakers een constructieve, oplossingsgerichte dialoog voeren die daadwerkelijk impact heeft. De nationale jeugdraden moeten derhalve, indien van toepassing, de belangrijkste belanghebbenden blijven in de nationale werkgroepen en de nodige politieke en financiële ondersteuning ontvangen om deze functie uit te oefenen.

    31.

    De rol van de nationale werkgroepen, hun onmisbare inzet voor het proces en hun belang wat betreft outreach en diverse perspectieven, te erkennen en hieraan prioriteit te geven.

    32.

    De EUJD-dialoog te prioriteren en er zichtbaarheid aan te geven bij evenementen op nationaal en EU-niveau, de participatie van jongeren in besluitvormingsprocessen op alle niveaus te bevorderen, en de samenwerking tussen de verschillende belanghebbenden te ondersteunen en te versterken, met name tussen de Europese stuurgroepen, de nationale werkgroepen, het Europees Jeugdforum, de nationale jeugdraden, INGJO’s, en andere betrokkenen.

    33.

    De nodige steun, waaronder voldoende financiële middelen, en voor jongeren geschikte instrumenten voor participatie te leveren om, op alle niveaus, meer jongeren met diverse achtergronden en uit diverse sociale groepen te bereiken en met hen te communiceren, teneinde de in de EU-strategie voor jongeren 2019-2027 opgenomen ambitieuze doelstellingen voor de EUJD te verwezenlijken.

    34.

    Te zorgen voor een duurzamere en meer strategische aanpak voor de communicatie en outreach in het kader van de EUJD, waarbij op Europees niveau een overkoepelende interne en externe communicatiestrategie wordt gevolgd, en de nationale werkgroepen, waar nodig, extra steun te bieden om hun eigen communicatie over de EUJD te verbeteren, in samenwerking met jongerenorganisatie en in lijn met de Europese communicatiestrategie die onder het gezamenlijk leiderschap van de jongerenorganisaties wordt uitgestippeld, met een gezamenlijk EUJD-logo dat bij alle EUJD-activiteiten op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau wordt weergegeven.

    35.

    Te zorgen voor een beter institutioneel geheugen voor de lange termijn en meer continuïteit tussen de werkzaamheden voor de verschillende EUJD-cycli. Er moet worden gezorgd voor regelmatige, door jongeren geleide en voldoende ondersteunde uitwisselingen en coördinatie tussen het voorzitterschapstrio, het laatste voorzitterschap van het vorige trio, het eerste voorzitterschap van het volgende trio, de Commissie en het Europees Jeugdforum. De documentatie van de Europese stuurgroep moet openbaar worden gemaakt op de Europese Jongerensite.

    36.

    Jongeren en jongerenorganisaties die betrokken zijn bij alle fasen van de EUJD voortdurend feedback te geven, zodat er sprake is van een zinvolle dialoog en jongerenparticipatie op alle niveaus.

    EN NEMEN VOORTS NOTA VAN HET VOLGENDE:

    Algemeen is het thema “Samen voor een duurzaam en inclusief Europa” een prioriteit voor het volgende voorzitterschapstrio (Frankrijk, Tsjechië, Zweden).


    (1)  Resolutie van de Raad van de Europese Unie en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen over een kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken: De EU-strategie voor jongeren 2019-2027 (PB C 456 van 18.12.2018, blz. 1).

    (2)  Resolutie van de Raad en van de vertegenwoordigers van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, tot vaststelling van richtsnoeren over de governance van de EU-jongerendialoog – EU-strategie voor jongeren 2019-2027 (PB C 189 van 5.6.2019, blz. 1).

    (3)  Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de bevordering van het democratische bewustzijn en de democratische betrokkenheid van jongeren in Europa (PB C 415 van 1.12.2020, blz. 16).

    (4)  Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over het versterken van meerlagig bestuur bij het bevorderen van de participatie van jongeren aan besluitvormingsprocessen (PB C 241 van 21.6.2021, blz. 3).

    (5)  Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van “Erasmus”: het programma van de Unie voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport, en tot intrekking van Verordening (EU) nr. 1288/2013 (COM(2018) 367 final – 2018/0191 (COD)).

    (6)  Resolutie van de Raad van de Europese Unie en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen over een kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken: De EU-strategie voor jongeren 2019-2027 (PB C 456 van 18.12.2018, blz. 1).

    (7)  Over jeugdpartnerschap: Tomaž Deželan en Laden Yurttagüler (2021), Pool of European Youth Researchers, “Shrinking democratic space for youth” (Krimpende democratische ruimte voor jongeren).


    BIJLAGE I

    GEZAMENLIJKE AANBEVELINGEN VAN DE 8E CYCLUS VAN DE EU-JONGERENDIALOOG

    “Europa voor jongeren – jongeren voor Europa”

    Tijdens de EU-jongerenconferentie in september 2021 deelden jongeren hun ideeën en mening over jongerendoelstelling nr. 9 “Ruimte en participatie voor iedereen”, en de vraag hoe deze doelstelling kan worden verwezenlijkt. Ze hebben aanbevelingen gedaan over alle zeven streefdoelen van jongerendoelstelling nr. 9. Deze aanbevelingen zijn het resultaat van het proces dat is begonnen onder het Duitse voorzitterschap, werd voortgezet onder het Portugese voorzitterschap en is afgerond onder het Sloveense voorzitterschap.

    De aanbevelingen leggen geen formele vereisten op voor het nationale jeugdbeleid. Ze kunnen echter wel een bron van inspiratie vormen voor de lidstaten.

    Streefdoel 1: “Ervoor zorgen dat jongeren invloed hebben op de besluitvorming”

    a)

    We vragen zowel de lidstaten als de Europese Commissie om altijd concrete feedback te geven aan jongeren wanneer ze hen betrekken bij het besluitvormingsproces en een evaluatie in te bouwen met jongeren zodat er sprake is van daadwerkelijke participatie.

    b)

    We raden de lidstaten aan nieuwe wetgeving over duurzame systemen voor co-management met jongeren bij besluit- en beleidsvormingsprocessen op nationaal en lokaal niveau aan te nemen en bestaande wetgeving ter zake verder te ontwikkelen, om onder meer de maatschappelijke ruimten voor jongeren te beschermen en uit te breiden.

    Streefdoel 2: “Zorgen voor gelijke toegang tot participatie”

    a)

    We raden de lidstaten en de Europese Commissie aan te zorgen voor meer diversiteit in participatiestructuren en het gebrek aan inclusie aan te pakken door minderheden gemakkelijk toegankelijke informatie te verschaffen.

    b)

    We sporen alle lidstaten aan lokale organisaties te ondersteunen bij het aanbieden van buitenschoolse activiteiten voor kansarme jongeren.

    Streefdoel 3: “Participatie in verkiezingen en vertegenwoordiging in gekozen organen”

    a)

    We moedigen de lidstaten aan om bij de Europese parlementsverkiezingen voor alle leeftijdsgroepen die nog niet mogen stemmen een EU-brede symbolische stemprocedure te organiseren, in samenwerking met lokale jeugdcentra en de nationale jeugdraden, om jongeren onder de huidige kiesgerechtigde leeftijd aan te sporen actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen en zo ervoor te zorgen dat er in de politiek meer belang wordt gehecht aan de mening van jongeren.

    b)

    We raden de Europese Commissie en de lidstaten aan strategieën te ontwikkelen ter ondersteuning van jongeren die zich op lokaal, nationaal of Europees niveau kandidaat willen stellen, door op Europees niveau een gemeenschappelijk voor jongeren geschikt platform te ontwikkelen voor jongeren die zich verkiesbaar willen stellen, en door hulpmiddelen aan te reiken om soortgelijke platforms voor nationale verkiezingen verder te ontwikkelen.

    c)

    We raden alle lidstaten aan om alle jongeren hoogwaardige burgerschapsvorming aan te bieden op school, en een gemeenschappelijk EU-kader vast te stellen om jongeren vertrouwen te geven in hun vermogen tot zinvolle, representatieve politieke participatie.

    d)

    We raden de Europese Commissie en de lidstaten aan om de geloofwaardigheid van politieke instellingen te vergroten en sporen hen aan om hun maatregelen te baseren op wetenschappelijke feiten, en wel zo dat de gehele samenleving er baat bij heeft en jongeren niet gedesillusioneerd raken over de besluitvorming en politiek.

    Streefdoel 4: “Zorgen voor fysieke ruimten voor jongeren”

    a)

    We raden de Europese Commissie en de lidstaten aan bewustzijn te creëren over en financieringsmogelijkheden te stimuleren voor het inrichten en in stand houden van fysieke ruimten voor jongeren.

    b)

    We verzoeken de lidstaten hun nationale onderwijsbeleid aan te passen en EU-brede monitoringssystemen in te voeren om voor jongeren geschikte, veilige ruimten en initiatieven te bevorderen.

    c)

    We raden de Europese Commissie en de lidstaten aan te zorgen voor toezicht op de bescherming van fysieke maatschappelijke ruimten voor jongeren, ter waarborging van hun recht op fysieke ruimten die niet onderhevig zijn aan bedreigingen zoals vercommercialisering en stijgende huurprijzen.

    d)

    We raden de Europese Commissie en de lidstaten aan om fysieke ruimten voor jongeren een brede bestemming te geven en toegankelijk te maken door meer op jongeren afgestemde toegankelijke informatie over deze ruimten te verstrekken.

    Streefdoel 5: “Zorgen voor digitale ruimten voor jongeren”

    a)

    We sporen de lidstaten aan om ervoor te zorgen dat er in heel Europa wordt voldaan aan de minimumnorm voor digitale infrastructuur, met inbegrip van gratis wifi/internet en digitale basisinstrumenten voor jongeren.

    b)

    We sporen de Europese Commissie aan om specifieke middelen toe te wijzen aan de jeugdsector zodat jongeren hun digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen en leren hoe ze dit kunnen doen, met speciale aandacht voor kansarme jongeren.

    c)

    We raden de Europese Commissie aan om op Europees niveau een kader te ontwikkelen waarmee kan worden beoordeeld of virtuele ruimten geschikt zijn voor jongeren, en aan de hand waarvan duidelijke en actuele richtsnoeren kunnen worden opgesteld voor bestaande ruimten en instrumenten over toegankelijk taalgebruik en het centraal verzamelen van informatie, teneinde belemmeringen voor de actieve deelname van jongeren aan sociale en politieke processen weg te nemen.

    d)

    We raden de lidstaten aan leerkrachten in formele en niet-formele sectoren ervoor te laten zorgen dat jongeren beschikken over de nodige vaardigheden en instrumenten om zichzelf te beschermen tegen misinformatie en haattaal in virtuele ruimten door hen te stimuleren op basis van objectieve feiten hun eigen mening te vormen.

    Streefdoel 6: “Zorgen voor duurzame financiering voor jongerenparticipatie”

    a)

    We raden de lidstaten aan jeugdwerk meer in de kijker te zetten door het toegankelijker te maken (met name aan de hand van stimulansen voor mobiel jeugdwerk in landelijke en afgelegen gebieden waar jongeren moeilijker te bereiken zijn), en door het te erkennen (door formele erkenning van het beroep, en actieve partnerschappen met actoren van het formele onderwijs en lokale actoren).

    b)

    We raden de lidstaten aan de plaats en de rol van jeugdwerk in maatschappelijke aangelegenheden (partnerschappen in lokale initiatieven, evenementen, wedstrijden en projecten) te consolideren, en ervoor te zorgen dat het maatschappelijke erkenning krijgt (waardering van jeugdwerk).

    c)

    We raden de lidstaten en de Europese Commissie aan zich te verbinden tot en hun steun te verlenen aan het opstellen van een algemeen EU-herstelplan voor jongeren, met daarin specifieke maatregelen voor jeugdwerk en jongerenparticipatie die op Europees, nationaal en lokaal niveau moeten worden genomen om de problemen te verhelpen die de pandemie nog heeft verergerd.

    Streefdoel 7: “Relevante, jongerengerichte informatie verstrekken”

    a)

    We raden de lidstaten aan in het basisonderwijs en het secundaire onderwijs lessen media- en informatievaardigheid standaard op te nemen in de nationale leerplannen. Deze leerplannen moeten worden samengesteld en nauwgezet worden gemonitord in samenwerking met bevoegde jongerenorganisaties op nationaal, regionaal en lokaal niveau, en mediaprofessionals. Ook moet worden gezorgd voor regelmatige lerarenopleidingen op nationaal niveau, medegefinancierd uit de EU-begroting.

    b)

    We verzoeken de lidstaten en de Europese Commissie overeenkomstig het Europees handvest voor voorlichting aan jongeren de verstrekking van goede voorlichting en adviesverlening aan jongeren op te nemen in hun jeugdstrategieën en een nationale coördinerende instantie voor voorlichting aan jongeren van middelen te voorzien zodat jongeren toegang hebben tot relevante informatie op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau.

    c)

    We raden de Europese Commissie aan een EU-strategie voor communicatie met jongeren op te stellen met richtsnoeren voor de lidstaten om samen met jongeren mededelingen op te stellen over beleid en publicaties die van belang zijn voor jongeren, en die mededelingen bekend te laten maken op de Europese Jongerensite, waar ruimte is voor discussie en dialoog met jongeren.


    GE II

    Referenties:

    Resolutie van de Raad van de Europese Unie en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen over een kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken: De EU-strategie voor jongeren 2019-2027 (PB C 456 van 18.12.2018, blz. 1)

    Resolutie van de Raad en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de resultaten van de 7e cyclus van de EU-jongerendialoog – EU-strategie voor jongeren 2019-2027 (PB C 212 I van 26.6.2020, blz. 1)

    Resolutie van de Raad en van de vertegenwoordigers van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, tot vaststelling van richtsnoeren over de governance van de EU-jongerendialoog – EU-strategie voor jongeren 2019-2027 (PB C 189 van 5.6.2019, blz. 1)

    Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over het versterken van meerlagig bestuur bij het bevorderen van de participatie van jongeren aan besluitvormingsprocessen (PB C 241 van 21.6.2021, blz. 3)

    Conclusies van de Raad, Jongeren in het externe optreden, secretariaat-generaal van de Raad (doc. 8629/20 van 5 juni 2020)

    Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de bevordering van het democratische bewustzijn en de democratische betrokkenheid van jongeren in Europa (PB C 415 van 1.12.2020, blz. 16)

    Resolutie van de Raad over de gestructureerde dialoog en de toekomstige ontwikkeling van de dialoog met jongeren in het kader van beleid voor Europese samenwerking in jeugdzaken na 2018 (PB C 189 van 15.6.2017, blz. 1)

    CIVICUS, Rapport van 2016 over de situatie van het maatschappelijk middenveld, Johannesburg, SOCS2016 (civicus.org)


    Top