EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006R1921

Verordening (EG) nr. 1921/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 1382/91 van de Raad (Voor de EER relevante tekst)

PB L 403 van 30.12.2006, p. 1–8 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (BG, RO, HR)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 10/01/2014

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2006/1921/oj

30.12.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 403/1


VERORDENING (EG) Nr. 1921/2006 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 18 december 2006

betreffende de indiening van statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 1382/91 van de Raad

(Voor de EER relevante tekst)

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 285, lid 1,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (1),

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Ingevolge Verordening (EEG) nr. 1382/91 van de Raad van 21 mei 1991 inzake de indiening van gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten (2) moeten de lidstaten gegevens verstrekken over de hoeveelheid en de gemiddelde prijs van de op hun grondgebied aangevoerde visserijproducten.

(2)

De ervaring heeft aangetoond dat geen afbreuk wordt gedaan aan de analyses van de markt voor visserijproducten en andere economische analyses wanneer op grond van de communautaire wetgeving geen maandgegevens maar jaargegevens moeten worden ingediend.

(3)

Een uitsplitsing van de gegevens naar de vlagstaat van de aanvoerende vissersvaartuigen biedt betere analysemogelijkheden.

(4)

In Verordening (EEG) nr. 1382/91 is een maximum voor het gebruik van steekproeftechnieken opgenomen, indien sommige nationale instanties bij de verzameling en opstellen van gegevens te zwaar worden belast. Om het systeem voor het indienen van gegevens te verbeteren en te vereenvoudigen past het deze verordening te vervangen door een nieuw instrument. Verordening (EEG) nr. 1382/91 dient bijgevolg te worden ingetrokken.

(5)

Aangezien de doelstelling van deze verordening, namelijk het scheppen van een communautair rechtskader voor de systematische productie van communautaire statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten in de lidstaten, niet voldoende door de lidstaten kan worden verwezenlijkt, en derhalve beter op het niveau van de Gemeenschap kan worden verwezenlijkt, kan de Gemeenschap, overeenkomstig het in artikel 5 van het Verdrag neergelegde subsidiariteitsbeginsel, maatregelen nemen. Overeenkomstig het in hetzelfde artikel neergelegde evenredigheidsbeginsel gaat deze verordening niet verder dan wat nodig is om deze doelstelling te verwezenlijken.

(6)

Verordening (EG) nr. 322/97 van de Raad van 17 februari 1997 betreffende de communautaire statistiek (3) stelt een referentiekader voor de visserijstatistiek vast. Zij verlangt met name dat de statistieken worden opgesteld op basis van de beginselen van onpartijdigheid, betrouwbaarheid, relevantie, kosteneffectiviteit, statistische geheimhouding en doorzichtigheid.

(7)

Het is van belang de eenvormige toepassing van deze verordening te waarborgen en derhalve te voorzien in een communautaire procedure om de uitvoeringsbepalingen voor deze verordening binnen redelijke termijnen vast te stellen en de nodige technische aanpassingen aan te brengen.

(8)

De voor de uitvoering van deze verordening vereiste maatregelen worden vastgesteld overeenkomstig Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden (4).

(9)

Aangezien de statistische gegevens over de aanvoer van visserijproducten een essentieel instrument zijn voor het beheer van het gemeenschappelijk visserijbeleid, dient de beheersprocedure van Besluit 1999/468/EG mogelijk te worden gemaakt, teneinde lidstaten overgangsperiodes toe te staan voor de uitvoering van deze verordening en uitzonderingen waardoor zij statistische gegevens met betrekking tot een bijzondere sector van de visserij-industrie kunnen uitsluiten van de ingediende nationale statistische gegevens.

(10)

Anderzijds dient de Commissie de bevoegdheid te worden verleend om de voorwaarden vast te stellen waaronder de bijlagen technisch te dienen worden aangepast. Aangezien deze maatregelen een algemene strekking hebben en bedoeld zijn om niet-essentiële onderdelen van deze verordening te wijzigen, dienen zij te worden vastgesteld overeenkomstig de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 5 bis van Besluit 1999/468/EG,

HEBBEN DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

Artikel 1

Definities

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

1.

„communautaire vissersvaartuigen”: vissersvaartuigen die onder de vlag van een lidstaat varen en in de Gemeenschap zijn geregistreerd;

2.

„EVA-vissersvaartuigen”: vissersvaartuigen die onder de vlag van een EVA-land varen of in een EVA-land zijn geregistreerd;

3.

„waarde per eenheid”:

a)

de waarde van de aangevoerde visserijproducten bij de eerste verkoop (in nationale valuta) gedeeld door de aangevoerde hoeveelheid (in ton), of

b)

voor visserijproducten die niet onmiddellijk worden verkocht, de volgens een passende methode geschatte gemiddelde prijs per ton in nationale valuta.

Artikel 2

Verplichtingen van de lidstaten

1.   Elke lidstaat dient elk jaar bij de Commissie statistische gegevens in over de aanvoer van visserijproducten op zijn grondgebied door communautaire en EVA-vissersvaartuigen (hierna „de statistische gegevens” te noemen).

2.   Voor de toepassing van deze verordening worden als op het grondgebied van de meldende lidstaat aangevoerde visserijproducten beschouwd:

a)

producten die door vissersvaartuigen of andere onderdelen van de vissersvloot in nationale havens in de Gemeenschap zijn aangevoerd;

b)

producten die door vissersvaartuigen van de meldende lidstaat in andere dan communautaire havens worden aangevoerd en waarop het formulier T2M vervat in bijlage 43 van Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek (5) van toepassing is.

Artikel 3

Opstelling van statistische gegevens

1.   De statistische gegevens betreffen de totale aanvoer op het nationale grondgebied binnen de Gemeenschap.

2.   Wanneer de verzameling van volledige gegevens wegens de structurele kenmerken van een specifieke visserijtak in een lidstaat voor de nationale instanties problemen oplevert die onevenredig zijn aan het belang van die tak, mogen steekproeftechnieken worden gebruikt.

Artikel 4

Statistische gegevens

De statistische gegevens hebben betrekking op de totale hoeveelheid en de waarde per eenheid van de in het referentiekalenderjaar aangevoerde visserijproducten.

De variabelen waarvoor statistische gegevens moeten worden ingediend, hun definities en de desbetreffende classificaties zijn opgenomen in de bijlagen II, III en IV.

Artikel 5

Indiening van de statistische gegevens

De lidstaten dienen de statistische gegevens elk jaar bij de Commissie in volgens het formaat in bijlage I en aan de hand van de codes in de bijlagen II, III en IV.

De statistische gegevens worden binnen zes maanden na afloop van het referentiekalenderjaar ingediend.

Artikel 6

Methoden

1.   Elke lidstaat dient uiterlijk op 19 januari 2008 bij de Commissie een gedetailleerd methodologisch verslag in waarin wordt beschreven hoe de gegevens zijn verzameld en de statistieken zijn opgesteld. Dat verslag bevat ook bijzonderheden over de gebruikte steekproeftechnieken en een evaluatie van de kwaliteit van de daarmee verkregen schattingen.

2.   De Commissie onderzoekt de verslagen en legt haar conclusies voor aan de desbetreffende werkgroep van het Permanent Comité voor de landbouwstatistiek (hierna: „het comité” genoemd) ingesteld bij artikel 1 van Besluit 72/279/EEG van de Raad (6).

3.   De lidstaten delen eventuele wijzigingen van de ingevolge lid 1 ingediende gegevens binnen drie maanden na de invoering van dergelijke wijziging aan de Commissie mee. Zij verstrekken de Commissie ook bijzonderheden over belangrijke wijzigingen in de methoden die zij voor de verzameling van de gegevens gebruiken.

Artikel 7

Overgangsperiodes

Voor de uitvoering van deze verordening kan aan lidstaten overeenkomstig de procedure van artikel 11, lid 2, een overgangsperiode van ten hoogste drie jaar, gerekend vanaf de datum van inwerkingtreding van deze verordening, worden toegestaan.

Artikel 8

Afwijkingen

1.   Wanneer de opneming in de statistiek van een lidstaat van een specifieke visserijtak in de statistiek voor de nationale instanties problemen oplevert die onevenredig zijn aan het belang van die tak in de desbetreffende lidstaat, kan overeenkomstig de procedure van artikel 11, lid 2, aan die lidstaat een afwijking worden toegestaan waarbij deze voor die visserijtak statistische gegevens over die sector mag uitsluiten van de ingediende nationale statistieken.

2.   Wanneer een lidstaat om een afwijking uit hoofde van lid 1 verzoekt, dient deze lidstaat bij de Commissie ter staving van zijn verzoek een verslag in over de redenen waarom toepassing van deze verordening op de totale aanvoer op haar grondgebied problemen oplevert.

Artikel 9

Bijwerking van de bijlagen

De maatregelen betreffende de technische aanpassing van de bijlagen worden vastgesteld overeenkomstig de regelgevingsprocedure met toetsing als bedoeld in artikel 11, lid 3.

Artikel 10

Evaluatie

De Commissie legt uiterlijk op 19 januari 2010, en vervolgens om de drie jaar, aan het Europees Parlement en aan de Raad een evaluatieverslag voor over de statistische gegevens die overeenkomstig onderhavige verordening zijn opgesteld, en met name over hun relevantie en hun kwaliteit. In dit verslag wordt ook een kosten-batenanalyse gemaakt van het systeem voor de inzameling en verwerking van de statistische gegevens, alsmede een inventarisatie van de beste praktijken zodat de werkdruk voor de lidstaten kan worden verlicht en de bruikbaarheid en de kwaliteit van de statistische gegevens kan worden vergroot.

Artikel 11

Comitéprocedure

1.   De Commissie wordt bijgestaan door het comité.

2.   Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn de artikelen 4 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit.

De in artikel 4, lid 3, van Besluit 1999/468/EG bedoelde termijn wordt vastgesteld op drie maanden.

3.   Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn artikel 5 bis, leden 1 tot en met 4, en artikel 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit.

Artikel 12

Intrekking

Verordening (EEG) nr. 1382/91 wordt ingetrokken.

Artikel 13

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

Gedaan te Brussel, 18 december 2006.

Voor het Europees Parlement

De voorzitter

J. BORRELL FONTELLES

Voor de Raad

De voorzitter

J.-E. ENESTAM


(1)  Advies van het Europees Parlement van 15 juni 2006 (nog niet in het Publicatieblad bekendgemaakt), gemeenschappelijk standpunt van de Raad van 14 november 2006 (nog niet in het Publicatieblad bekendgemaakt) en standpunt van het Europees Parlement van 12 december 2006 (nog niet in het Publicatieblad bekendgemaakt).

(2)  PB L 133 van 28.5.1991, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 284 van 31.10.2003, blz. 1).

(3)  PB L 52 van 22.2.1997, blz. 1. Verordening gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003.

(4)  PB L 184 van 17.7.1999, blz. 23. Besluit gewijzigd bij Besluit 2006/512/EG (PB L 200 van 22.7.2006, blz. 11).

(5)  PB L 253 van 11.10.1993, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 402/2006 (PB L 70 van 9.3.2006, blz. 35).

(6)  PB L 179 van 7.8.1972, blz. 1.


BIJLAGE I

FORMAAT WAARIN DE STATISTISCHE GEGEVENS MOETEN WORDEN INGEDIEND

Formaat van het bestand met statistische gegevens

De statistische gegevens moeten worden ingediend in een bestand waarvan elke registratie onderstaande velden omvat. De velden worden gescheiden door een komma („,”).

Veld

Opmerking

Bijlage

Referentiejaar

4 cijfers (bv. 2003)

 

Meldend land

Drielettercode

Bijlage II

Soort of soortengroep

Internationale drielettercode (1)

-

Vlagstaat

Drielettercode

Bijlage II

Aanbiedingsvorm

 

Bijlage III

Bestemming

 

Bijlage IV

Hoeveelheid

Aanvoer in aantal tonnen (afgerond tot op één cijfer achter de komma)

 

Waarde per eenheid

Nationale valuta per ton

 

Hoeveelheden van minder dan 50 kg aangevoerd gewicht worden als „0,0” geregistreerd.


(1)  De volledige lijst van internationale drielettercodes is opgenomen in het ASFIS-bestand van de FAO (http://www.fao.org/fi/statist/fisoft/asfis/asfis.asp).


BIJLAGE II

LANDENCODES

Land

Code

België

BEL

Tsjechië

CZE

Denemarken

DNK

Duitsland

DEU

Estland

EST

Griekenland

GRC

Spanje

ESP

Frankrijk

FRA

Ierland

IRL

Italië

ITA

Cyprus

CYP

Letland

LVA

Litouwen

LTU

Luxemburg

LUX

Hongarije

HUN

Malta

MLT

Nederland

NLD

Oostenrijk

AUT

Polen

POL

Portugal

PRT

Slovenië

SVN

Slowakije

SVK

Finland

FIN

Zweden

SWE

Verenigd Koninkrijk

GBR

IJsland

ISL

Noorwegen

NOR

Overige

OTH


BIJLAGE III

CODES VAN AANBIEDINGSVORMEN

Deel A

Lijst

Aanbiedingsvorm

Code

Vers, niet nader gespecificeerd

10

Vers, in gehele staat

11

Vers, ontdaan van ingewanden

12

Vers, staarten

13

Vers, filets

14

Vers, ontdaan van kop en ingewanden

16

Vers, levend

18

Vers, andere

19

Bevroren, niet nader gespecificeerd

20

Bevroren, in gehele staat

21

Bevroren, ontdaan van ingewanden

22

Bevroren, staarten

23

Bevroren, filets

24

Bevroren, niet gefileerd

25

Bevroren, ontdaan van kop en ingewanden

26

Bevroren, schoongemaakt

27

Bevroren, niet schoongemaakt

28

Bevroren, andere

29

Gezouten, niet nader gespecificeerd

30

Gezouten, in gehele staat

31

Gezouten, ontdaan van ingewanden

32

Gezouten, filets

34

Gezouten, ontdaan van kop en ingewanden

36

Gezouten, andere

39

Gerookt

40

Gegaard

50

Gegaard, bevroren en verpakt

60

Gedroogd, niet nader gespecificeerd

70

Gedroogd, in gehele staat

71

Gedroogd, ontdaan van ingewanden

72

Gedroogd, filets

74

Gedroogd, ontdaan van kop en ingewanden

76

Gedroogd, onthuid

77

Gedroogd, andere

79

In gehele staat, niet nader gespecificeerd

91

Scharen

80

Eieren

85

Aanbiedingsvorm niet bekend

99

Deel B

Aantekeningen

1.

Filets: repen visvlees die, evenwijdig aan de ruggengraat zijn losgemaakt en de rechterhelft of de linkerhelft van de vis vormen, voorzover de kop, de ingewanden, de vinnen (rugvinnen, aarsvinnen, staartvinnen, buikvinnen, borstvinnen) en de graten (ruggengraat of wervelkolom, zijgraten of ribben, kieuwboog of kieuwstraal, enz.) zijn verwijderd en beide helften niet met elkaar, bijvoorbeeld aan de rug of aan de buik, zijn verbonden.

2.

Vis in gehele staat: vis die niet van de ingewanden is ontdaan.

3.

Schoongemaakt: betreft pijlinktvissen waarvan de armen, de kop en de ingewanden verwijderd zijn.

4.

Bevroren vis: vis die door bevriezing zodanig is behandeld dat de eigenschappen van de vis bewaard blijven; hiertoe wordt de vis tot een gemiddelde temperatuur van -18 oC of lager afgekoeld en vervolgens bij -18 oC of lager bewaard.

5.

Verse vis: vis die niet verduurzaamd, gezouten, bevroren of op andere wijze behandeld is, maar uitsluitend gekoeld. In de regel wordt deze vis in gehele staat of ontdaan van ingewanden aangeboden.

6.

Gezouten vis: vis die, veelal ontdaan van kop en ingewanden, is verduurzaamd in zout of in pekel.


BIJLAGE IV

CODES VOOR DE BESTEMMING VAN DE VISSERIJPRODUCTEN

Deel A

Lijst

Bestemming

Code

Categorie

Menselijk verbruik

1

Verplicht

Industrieel gebruik

2

Verplicht

Uit de markt genomen

3

Facultatief

Aas

4

Facultatief

Diervoeder

5

Facultatief

Afval

6

Facultatief

Bestemming onbekend

9

Facultatief

Deel B

Aantekeningen

1.

Menselijk verbruik: alle visserijproducten die bij de eerste verkoop voor menselijk verbruik worden verkocht of die op grond van een contract of een andere overeenkomst voor menselijk verbruik zijn aangevoerd. Niet inbegrepen zijn partijen die oorspronkelijk voor menselijk verbruik bestemd waren, maar die, op het moment van de eerste verkoop, in verband met de marktomstandigheden, volksgezondheidsvoorschriften of om soortgelijke redenen voor menselijk verbruik uit de markt zijn genomen.

2.

Industrieel gebruik: alle visserijproducten die speciaal zijn aangevoerd voor de verwerking tot meel en olie voor verbruik door dieren, alsmede partijen die oorspronkelijk weliswaar voor menselijk verbruik bestemd waren, maar die bij de eerste verkoop niet hiervoor werden verkocht.

3.

Uit de markt genomen: de partijen die oorspronkelijk voor menselijk verbruik bestemd waren, maar die, op het moment van de eerste verkoop, in verband met de marktomstandigheden, volksgezondheidsvoorschriften of om soortgelijke redenen uit de markt zijn genomen.

4.

Aas: de partijen verse vis die bestemd zijn om te worden gebruikt als aas voor andere visserijactiviteiten. Een voorbeeld is het aas dat gebruikt wordt voor de tonijnvisserij met de hengel.

5.

Diervoeder: de partijen verse vis die bestemd zijn om rechtstreeks aan dieren te worden gevoederd. Uitgesloten zijn partijen die bestemd zijn om te worden verwerkt tot vismeel en -olie.

6.

Afval: vissen of delen ervan die door de staat waarin zij verkeren bestemd zijn om te worden vernietigd alvorens zij worden aangevoerd.

7.

Bestemming onbekend: partijen vis die niet kunnen worden ondergebracht in een van de bovengenoemde categorieën.


Top