EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0145

2006/145/EG: Besluit van de Raad van 20 februari 2006 betreffende de principes, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in het toetredingspartnerschap met Kroatië en houdende intrekking van Besluit 2004/648/EG

PB L 55 van 25.2.2006, p. 30–43 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
PB L 270M van 29.9.2006, p. 268–281 (MT)

Dit document is verschenen in een speciale editie. (BG, RO)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 18/02/2008; opgeheven door 32008D0119

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/145(1)/oj

25.2.2006   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 55/30


BESLUIT VAN DE RAAD

van 20 februari 2006

betreffende de principes, prioriteiten en voorwaarden die worden opgenomen in het toetredingspartnerschap met Kroatië en houdende intrekking van Besluit 2004/648/EG

(2006/145/EG)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap,

Gelet op Verordening (EG) nr. 533/2004 van de Raad van 22 maart 2004 inzake het opzetten van partnerschappen in het kader van het stabilisatie- en associatieproces (1), en met name artikel 1 bis en artikel 2,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

De Europese Raad van 19 en 20 juni 2003 te Thessaloniki heeft zijn goedkeuring gehecht aan het opzetten van de partnerschappen als middel om concreet vorm te geven aan het Europees perspectief van de landen van de westelijke Balkan in het kader van het stabilisatie- en associatieproces.

(2)

Verordening (EG) nr. 533/2004 bepaalt dat de Raad een besluit neemt over de in de partnerschappen op te nemen principes, prioriteiten en voorwaarden en eventuele latere aanpassingen.

(3)

De Raad heeft op 13 september 2004 een Europees partnerschap met Kroatië goedgekeurd (2).

(4)

Op 3 oktober 2005 hebben de lidstaten onderhandelingen met Kroatië over de toetreding tot de Europese Unie aangeknoopt. De voortgang van de onderhandelingen zal afhangen van de vorderingen van Kroatië bij zijn voorbereiding op de toetreding, die onder meer zullen worden gemeten aan de hand van de vorderingen die zullen worden geboekt met de implementatie van het regelmatig aan te passen partnerschap.

(5)

Het is daarom passend een toetredingspartnerschap goed te keuren waarin het huidige partnerschap wordt bijgewerkt om de prioriteiten voor de verdere werkzaamheden te herzien op basis van de vaststellingen van het voortgangsrapport 2005 over de voorbereiding van Kroatië op verdere integratie in de Europese Unie.

(6)

Verordening (EG) nr. 533/2004 bepaalt dat de follow-up van de toetredingspartnerschappen plaatsvindt in het kader van de mechanismen van het stabilisatie- en associatieproces.

(7)

Teneinde zich op verdere integratie in de Europese Unie voor te bereiden, dient Kroatië een plan met een tijdschema en specifieke maatregelen op te stellen om de prioriteiten van dit toetredingspartnerschap aan te pakken.

(8)

Besluit 2004/648/EG moet derhalve worden ingetrokken,

BESLUIT:

Artikel 1

De principes, prioriteiten en voorwaarden in het kader van het toetredingspartnerschap met Kroatië, overeenkomstig artikel 1 bis van Verordening (EG) nr. 533/2004 van de Raad, zijn vervat in de bijlage bij dit besluit, die daarvan een integrerend onderdeel vormt.

Artikel 2

De uitvoering van het toetredingspartnerschap wordt geëvalueerd door middel van de mechanismen die zijn vastgesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, met name de door de Commissie voorgelegde jaarlijkse voortgangsverslagen.

Artikel 3

Besluit 2004/648/EG wordt ingetrokken.

Artikel 4

Dit besluit wordt van kracht op de derde dag volgende op die van zijn bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Gedaan te Brussel, 20 februari 2006.

Voor de Raad

De voorzitter

J. PRÖLL


(1)  PB L 86 van 24.3.2004, blz. 1. Verordening gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 269/2006 (PB L 47 van 17.2.2006, blz. 7).

(2)  Besluit 2004/648/EG van de Raad van 13 september 2004 inzake de principes, prioriteiten en voorwaarden die zijn opgenomen in het Europees partnerschap met Kroatië (PB L 297 van 22.9.2004, blz. 19).


BIJLAGE

KROATIË: TOETREDINGSPARTNERSCHAP 2005

1.   INLEIDING

De Europese Raad van Thessaloniki heeft zijn goedkeuring gehecht aan het opzetten van partnerschappen als middel om concreet vorm te geven aan het Europees perspectief van de westelijke Balkan in het kader van het stabilisatie- en associatieproces.

De Raad heeft op 13 september 2004 een Europees partnerschap met Kroatië goedgekeurd. Op 3 oktober 2005 hebben de lidstaten onderhandelingen met Kroatië over de toetreding tot de Europese Unie aangeknoopt. Het is wenselijk een toetredingspartnerschap goed te keuren waarin het vroegere Europese partnerschap op basis van de vaststellingen in het voortgangsrapport 2005 van de Commissie over Kroatië wordt geactualiseerd. In dit nieuwe toetredingspartnerschap worden nieuwe prioriteiten vastgesteld, die zijn aangepast aan de specifieke behoeften van het land en zijn vorderingen, en waar nodig zullen worden bijgewerkt. Het toetredingspartnerschap omvat ook richtsnoeren voor financiële bijstand aan het land.

Kroatië moet een plan met een tijdschema en specifieke maatregelen uitwerken om de prioriteiten van het toetredingspartnerschap ten uitvoer te leggen.

2.   PRINCIPES

Het stabilisatie- en associatieproces blijft het kader voor de Europese integratie van de landen van de westelijke Balkan, tot hun uiteindelijke toetreding.

De belangrijkste prioriteiten voor Kroatië houden verband met het vermogen van het land om vorderingen te maken bij de voorbereiding op de toetreding en met name om te voldoen aan de criteria die de Europese Raad van Kopenhagen van 1993 heeft vastgesteld en aan de voorwaarden voor het stabilisatie- en associatieproces. Dit betreft met name de voorwaarden die de Raad heeft vastgesteld in zijn conclusies van 29 april 1997 en 21 en 22 juni 1999, de slotverklaring van de Top van Zagreb van 24 november 2000, de Agenda van Thessaloniki en de voorwaarden voor het onderhandelingskader die de Raad op 3 oktober 2005 heeft goedgekeurd.

3.   PRIORITEITEN

Bij de keuze van de prioriteiten in dit toetredingspartnerschap is ervan uitgegaan dat het realistisch is te verwachten dat Kroatië de doelstellingen in de komende jaren volledig of toch voor een groot deel kan bereiken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen kortetermijnprioriteiten, die binnen een à twee jaar bereikt moeten zijn en middellangetermijnprioriteiten, die binnen drie à vier jaar gehaald moeten worden. De prioriteiten hebben betrekking op wetgeving en tenuitvoerlegging. Gelet op de hoge kosten van implementatie en handhaving van het acquis en op de complexiteit van de EU-voorschriften op bepaalde terreinen omvat het partnerschap in deze fase nog niet alle belangrijke taken. De toekomstige partnerschappen zullen verdere prioriteiten omvatten afhankelijk van de vorderingen van het land.

Binnen de kortetermijnprioriteiten zijn nog kernprioriteiten aangemerkt, die aan het begin van punt 3.1 worden beschreven. De volgorde van deze kernprioriteiten impliceert geen rangorde van belangrijkheid.

3.1.   KORTETERMIJNPRIORITEITEN

Kernprioriteiten

Tenuitvoerlegging van de strategie en het actieplan voor de hervorming van justitie in overleg met de betrokken instanties, met inbegrip van de goedkeuring van de nodige nieuwe wetgeving.

Vaststelling en eerste fase van tenuitvoerlegging van een nationale strategie voor de preventie en bestrijding van corruptie en coördinatie tussen de overheidsdiensten en -instanties die bij de tenuitvoerlegging betrokken zijn, met inbegrip van de nodige maatregelen om het bureau voor de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad volledig operationeel te maken.

Versnelde tenuitvoerlegging van de constitutionele wet inzake nationale minderheden. Meer in het bijzonder uitvoering van dringende maatregelen voor een evenredige vertegenwoordiging van de minderheden in het plaatselijk en regionaal bestuur, de instellingen van de nationale overheid en justitie, en de overheidsdiensten.

Voltooiing van het proces van de terugkeer van vluchtelingen, met inbegrip van alle gevallen van teruggave van eigendom, wederopbouw en huisvestingszorg voor de houders van vroegere bewonings- en huurrechten en verdere versterking van de regionale samenwerking om het proces van de terugkeer van vluchtelingen en plaatselijke integratie te versnellen, met name door bij te dragen tot de uitvoering van de verklaring van Sarajevo.

Voortzetting van de inspanningen met het oog op verzoening tussen de burgers in de regio.

Voortzetting van de volledige samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal.

Streven naar definitieve oplossingen voor hangende bilaterale vraagstukken, in het bijzonder betreffende de grens met Slovenië, Servië en Montenegro en Bosnië en Herzegovina.

Correcte tenuitvoerlegging van alle verbintenissen in de stabilisatie- en associatieovereenkomst op terreinen zoals mededingingsbeleid, in het bijzonder de noodzaak om een herstructureringsplan voor de ijzer- en staalsector goed te keuren en uit te voeren, en de aankoop van vastgoed. Afronding van lopende en toekomstige onderhandelingen over handelsaangelegenheden in verband met de stabilisatie- en associatieovereenkomst (onder meer betreffende een protocol houdende opneming van een tariefcontingent voor suiker, het uitbreidingsprotocol en verdere handelsconcessies voor landbouw- en visserijproducten) en zorgen voor correcte uitvoering van de resultaten daarvan.

Politieke criteria

Democratie en rechtsstaat

Maatregelen om een consistente en blijvende kieswetgeving aan te nemen, waarin aangelegenheden zoals kieslijsten, stemmen in het buitenland en de financiering van campagnes op transparante wijze zijn geregeld.

Openbaar bestuur

Volledige tenuitvoerlegging van de maatregelen voor aanstelling, promotie en opleiding in overheidsinstellingen en verbetering van het beheer van de menselijke hulpbronnen in alle overheidsinstellingen, met het oog op de totstandbrenging van verantwoordingsplicht, efficiency, openheid, transparantie, depolitisering en een hoog niveau van professionalisme in de openbare diensten.

Daadwerkelijke follow-up van aangetoonde tekortkomingen bij de civiele controle van alle veiligheidsdiensten.

Justitie

Wegwerken van de achterstand bij de behandeling van rechtszaken.

Vorderingen bij de rationalisatie van de werking van rechtbanken, met inbegrip van moderne informatietechnologie.

Vaststelling van een open, rechtvaardig en transparant systeem voor aanstelling, evaluatie en bevordering, en verbetering van het professionalisme in de sector justitie door adequate overheidsfinanciering voor de opleiding op hoog niveau van rechters, officieren van justitie en administratief personeel.

Maatregelen voor een correcte en volledige tenuitvoerlegging van vonnissen.

Toegang verzekeren tot justitie en juridische bijstand alsmede beschikbaarstelling van de nodige begrotingsmiddelen; verbetering van de opleiding in EU-wetgeving.

Corruptiebestrijding

Verdere ontwikkeling van gedrags- en deontologische codes voor ambtenaren en verkozenen alsmede actieplannen voor de preventie van corruptie in handhavingsinstanties (grenspolitie, algemene politie, douane, justitie).

Maatregelen voor de aanpassing en de uniforme toepassing en handhaving van het wettelijk kader voor corruptiebestrijding en opvoering van de inspanningen om corruptie, met name op hoog niveau, actief te voorkomen, op te sporen en daadwerkelijk te vervolgen.

Concrete maatregelen om het publiek ervan bewust te maken dat corruptie een ernstig misdrijf is.

Mensenrechten en bescherming van minderheden

Bevordering van het respect voor en de bescherming van minderheden overeenkomstig het Europees Verdrag voor de rechten van de mens en de beginselen van het Kaderverdrag van de Raad van Europa inzake de bescherming van nationale minderheden en conform de beste praktijken in de lidstaten van de Europese Unie.

Maatregelen om ervoor te zorgen dat alle misdrijven op etnische gronden naar behoren worden onderzocht en vervolgd.

Verdere tenuitvoerlegging van de strategie en het actieplan voor de bescherming en integratie van de Roma en beschikbaarstelling van de nodige middelen.

Uitstippeling en eerste fase van de tenuitvoerlegging van een alomvattende strategie voor discriminatiebestrijding.

Herziening van de wetgeving betreffende audiovisuele media overeenkomstig de aanbevelingen die in februari 2004 zijn uitgebracht door de gezamenlijke deskundigenmissie van de Raad van Europa, de Commissie en de OVSE. Meer in het bijzonder, herziening van de wet elektronische media teneinde een transparante, voorspelbare en doeltreffende regelgeving vast te stellen en te zorgen voor de politieke onafhankelijkheid van de raad voor elektronische media. Maatregelen voor het onafhankelijk functioneren en de stabiliteit van de Kroatische radio en televisie en zijn programmaraad tijdens de herziening van de wet betreffende de Kroatische radio en televisie. Verdere stappen om laster daadwerkelijk uit het strafrecht te halen.

Regionale vraagstukken en internationale verplichtingen

Aanzienlijke verbetering van de vervolging van oorlogsmisdaden, in het bijzonder door een eind te maken aan de etnische vooroordelen tegen Serviërs en de toepassing van een uniforme norm inzake strafrechtelijke aansprakelijkheid ongeacht de nationale afkomst.

Op het gebied van de terugkeer van vluchtelingen, onverwijlde voltooiing van de verwerking van eerder ingediende verzoeken voor de wederopbouw van huizen; wederopbouw van alle huizen waarvoor tegen eind 2005 een positief besluit is genomen en wederopbouw tegen eind 2006 van alle andere huizen waarvoor binnenkort een positief besluit zal worden genomen. Onverwijlde voltooiing van de teruggave van huizen.

Dringende tenuitvoerlegging en voltooiing van het programma huisvestingszorg voor vluchtelingen die hun huurders-/bewonersrechten buiten de gebieden van bijzonder staatsbelang hebben verloren en versnelde uitvoering van het programma huisvestingszorg voor vluchtelingen die naar de gebieden van bijzonder staatsbelang terugkeren. Opzetten van een adequate publiciteits-/voorlichtingscampagne.

Coördinatie en samenwerking tussen alle betrokken instanties op centraal en plaatselijk niveau inzake de terugkeer van vluchtelingen.

Creëren van sociaaleconomische voorwaarden voor de verbetering van het klimaat voor de reïntegratie van terugkeerders en de acceptatie van terugkeerders door de betrokken gemeenschappen, onder meer door regionale ontwikkelingsprogramma’s in de getroffen gebieden. Heropening van de mogelijkheid tot het indienen van aanvragen voor de erkenning van de rechten van terugkeerders en herziening van alle aanvragen die sinds het verstrijken van de eerdere termijn zijn ingediend.

Volledige tenuitvoerlegging van de overeenkomsten met de buurlanden, met name inzake handel, bestrijding van de georganiseerde misdaad, grensbeheer en terugkeer, grensoverschrijdende samenwerking en samenwerking bij justitie en politie, ook op het gebied van oorlogsmisdaden; sluiten van de resterende overeenkomsten.

Economische criteria

Tenuitvoerlegging van een behoedzaam en op stabiliteit gericht macro-economisch beleid, met inbegrip van de ontwikkeling van marktgerichte monetaire instrumenten om de doeltreffendheid van het monetair beleid te versterken.

Versterking van de begrotingsconsolidatie aan de hand van permanente structurele maatregelen, in het bijzonder op het gebied van subsidies en sociale uitgaven, en regeling van de terugbetaling van zogenoemde „oude pensioenschulden” zonder dat de begrotingsconsolidatie hierdoor in het gedrang komt. Verdere stappen voor een alomvattende hervorming van de gezondheidssector teneinde de financiële situatie te verbeteren.

Voortzetting van de structurele hervormingen van de overheidsfinanciën, met name op het gebied van uitgavenbeheer. Oprichting van een transparante en efficiënte dienst voor schuldenbeheer.

Versnelde privatisering van de bedrijven die deel uitmaken van het privatiseringsfonds. Versnelde herstructurering en privatisering of liquidatie van grote staatsbedrijven, in het bijzonder in de sectoren landbouw, ijzer en staal en scheepsbouw. Verdere stappen voor de herstructurering en/of privatisering van nutsbedrijven (telecommunicatie, energie, olie enz.). Verbetering van de transparantie van het privatiseringsproces.

Verdere verbetering van het bedrijfsklimaat door de regels voor het betreden en verlaten van de markt te vereenvoudigen. Met name snellere registratieprocedures en verbetering van de toepassing van faillissementsvoorschriften en van de voorwaarden voor het ontwikkelen van het bedrijfsleven en directe buitenlandse investeringen, onder meer door middel van verbetering van de administratieve efficiency.

Versnelling van de landhervorming, met name van de registratie en privatisering van landbouwgrond, door de oprichting van een modern en efficiënt kadaster en grondregisters teneinde de huidige hinderpalen voor de ontwikkeling van de grond- en huizenmarkt weg te nemen.

Ontwikkeling van macro-economische statistieken.

Vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap na te komen

Vrij verkeer van goederen

Voltooiing van de herstructurering van het huidige wetgevende en institutionele kader teneinde te komen tot een scheiding tussen de taken inzake regelgeving, accreditering, standaardisering en productcertificering, en markttoezichtstructuren op te zetten die in overeenstemming met het acquis zijn. Versnelde toepassing van Europese normen. Voortzetting van de werkzaamheden betreffende de omzetting van de richtlijnen oude en nieuwe aanpak.

Aanvang van de doorlichting van de nationale wetgeving om onverenigbaarheden met de artikelen 28, 29 en 30 van het EG-Verdrag aan het licht te brengen, planning van de opheffing daarvan en voorkoming van de invoering van nieuwe belemmeringen.

Recht van vestiging en vrije dienstverrichting

Aanvang maken met de aanpassing aan het acquis inzake de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties, met inbegrip van het creëren van de noodzakelijke administratieve capaciteit.

Aanvang van de doorlichting van de nationale wetgeving naar beperkingen op het vestigingsrecht en de vrijheid van dienstverrichting, planning van de opheffing daarvan en voorkoming van de invoering van nieuwe belemmeringen.

Versterking van de capaciteit van de nationale regelgevende instantie voor postdiensten en garanderen van haar onafhankelijkheid.

Vrij verkeer van kapitaal

Verbetering van de wetgeving inzake het witwassen van geld en aanzet tot een doeltreffende uitvoering. Versterking van de bestuurlijke capaciteit van de fiscale recherche en verbetering van de samenwerking met andere instellingen voor de bestrijding van witwaspraktijken.

Vereenvoudiging van de procedures voor de aankoop van vastgoed door EU-onderdanen op basis van non-discriminatie en terugschroeven van de aanzienlijke achterstand bij de verwerking van de aanvragen.

Aanbestedingen

Voltooiing van de aanpassing van de Kroatische wetgeving en uitvoeringsvoorschriften op het gebied van aanbestedingen, met inbegrip van overheidsopdrachten, concessies en beroepsprocedures.

Versterking van de bestuurlijke capaciteit van het aanbestedingsbureau voor de uitvoering van de taken waarmee het in de aanbestedingswet wordt belast.

Wetgeving inzake intellectuele-eigendomsrechten

Verbeterde handhaving van de intellectuele-, industriële- en commerciële-eigendomsrechten, met name door versterking van de bestuurlijke capaciteit, onder meer van handhavingsinstanties en justitie.

Mededinging

Verdere aanpassing van de primaire en afgeleide wetgeving teneinde een doeltreffende controle van kartelvorming en staatssteun mogelijk te maken, met bindende besluiten die gelden voor alle economische sectoren en, voorzover het staatssteun betreft, voor algemene steunregelingen en individuele steunmaatregelen.

Versterking van de bestuurlijke capaciteit en de onafhankelijkheid van het mededingingsbureau op het gebied van staatssteun en kartelwetgeving. Opbouw en opleiding van het justitieel apparaat inzake mededinging.

Versterking van de handhaving op het gebied van de kartelwetgeving, in het bijzonder door een sterkere nadruk op de preventie van ernstige concurrentievervalsing en invoering van afschrikkende geldboetes. Versterking van de handhaving op het gebied van staatssteun, in het bijzonder door te zorgen voor de naleving van de aanmeldingsplicht en een proactieve beoordeling van alle steunmaatregelen.

Aanpassing van bestaande steunregelingen en de fiscale wetgeving aan het acquis inzake staatssteun.

Vaststelling en eerste fase van de uitvoering van haalbare herstructureringsprogramma’s in de sectoren ijzer en staal en scheepsbouw, in overeenstemming met de EU-voorschriften, om er, onder meer, voor te zorgen dat alle steun in overeenstemming is met het acquis.

Totstandbrenging van transparantie bij de staatssteun door middel van een alomvattende inventarisatie en rapportering van alle bestaande steunmaatregelen op alle bestuursniveaus, en voorlichting over de beginselen van de mededinging.

Financiële diensten

Versterking van het regelgevend en bestuurlijk kader voor toezicht op de financiële diensten en in het bijzonder voorbereiding van de overschakeling op de geplande geïntegreerde toezichtinstantie voor niet-bancaire financiële diensten.

Voorbereiding van de invoering van de nieuwe kapitaalvoorschriften voor kredietinstellingen en investeringsbedrijven.

Informatiemaatschappij en media

Verdere versterking van de capaciteit van de nationale regelgevende autoriteit op het gebied van telecommunicatie en waarborgen van haar onafhankelijkheid.

Landbouw en plattelandsontwikkeling

Volledig operationeel maken van het Sapard/Ipard-bureau.

Versneld opzetten van een adequaat kadaster en grondregister en een identificatie- en registratiesysteem voor de veehouderij.

Verbetering van de wijze van verzameling en verwerking van landbouwstatistieken volgens EU-normen en -methodes.

Ontwikkeling van een strategie voor plattelandsontwikkeling en beleidsinstrumenten voor het ontwerp, de tenuitvoerlegging, het beheer, het toezicht, de controle en de evaluatie van programma’s voor plattelandsontwikkeling.

Voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid

Verdere aanpassingen in de veterinaire en fytosanitaire sector, verbetering van de inspectieregeling, modernisering van de voedingsmiddelenindustrie om deze in overeenstemming te brengen met de hygiënische vereisten van de Europese Unie.

Ontwikkeling van een alomvattende beleidsstrategie voor de voedselveiligheid en veterinaire en fytosanitaire aangelegenheden. Versterking van de benodigde administratieve structuren en verbetering van hun onderlinge coördinatie om te komen tot een alomvattende aanpak van de verbetering van de voedselveiligheid in de hele voedselketen.

Visserij

Versterking van de administratieve en, met name, de inspectiestructuren voor het visserijbeleid.

Een aanvang maken met een geautomatiseerd register van visserijschepen.

Met betrekking tot de beschermde ecologische en visserijzone, door Kroatië eenzijdig aangewezen: voortzetting van de tenuitvoerlegging van de in juni 2004 gesloten trilaterale overeenkomst.

Vervoer

Voortzetting van de tenuitvoerlegging van de EU-normen op het gebied van sociale en technische wetgeving met betrekking tot het wegvervoer en van veiligheidsnormen met betrekking tot het maritiem vervoer.

Versterking van de administratieve samenwerking in de spoorwegsector.

Oprichting van een onafhankelijk orgaan voor het onderzoeken van ongevallen en versterking van de nationale regelgevende autoriteiten in de luchtvaartsector.

Sluiting van een overeenkomst betreffende een Europese gemeenschappelijke luchtvaartruimte (ECAA) met een protocol voor overgangsmaatregelen om de EU-wetgeving op het gebied van de luchtvaart ten uitvoer te leggen.

Energie

Verdere tenuitvoerlegging van het acquis van de Europese Unie op het gebied van aardgas en elektriciteit.

Verzekeren van de operationele capaciteit en de onafhankelijke werking van de nationale regelgevende autoriteit.

Starten van de tenuitvoerlegging van de verbintenissen die werden aangegaan in het kader van het Verdrag tot oprichting van de energiegemeenschap.

Versterking van de administratieve capaciteit en verbetering van de aanpassing aan het acquis betreffende energie-efficiëntie, hernieuwbare energiebronnen en op nucleair gebied, en zorgen voor een hoog niveau van nucleaire veiligheid en stralingsbescherming.

Belastingen

Versnelde aanpassing van de belastingwetgeving aan het acquis en verzekeren van de handhaving ervan, in het bijzonder met betrekking tot de opneming van vrije zones in de territoriale toepassing van het btw-stelsel en de afschaffing van de bestaande btw-nultarieven.

Beginnen met de aanpassing aan het acquis op het gebied van directe belastingen, met inbegrip van bepalingen inzake de uitwisseling van informatie met lidstaten om de handhaving van maatregelen ter bestrijding van belastingontduiking en -ontwijking te vergemakkelijken.

Naleving van de Gedragscode inzake de belastingregeling voor ondernemingen en verzekeren dat nieuwe belastingmaatregelen in overeenstemming zijn met deze beginselen.

Aanzienlijke versterking van de capaciteit van de belasting- en douanediensten, met name inzake inning en controle. Verdere inrichting van een goed functionerende en adequaat bemande dienst voor de heffing van accijnzen. Vereenvoudiging van de procedures voor het effectief vervolgen van belastingfraude.

Verdere ontwikkeling van de IT-systemen die nodig zijn voor het uitwisselen van elektronische gegevens met de Europese Unie en haar lidstaten.

Statistiek

Versterking van de administratieve capaciteit van het Kroatische bureau voor de statistiek, hervorming van de regionale kantoren en verbetering van de coördinatie met andere leveranciers van officiële statistieken.

Ontwikkeling van bedrijfs- en sociale statistieken.

Sociaal beleid en werkgelegenheid

Verdere aanpassing aan het acquis op het gebied van het arbeidsrecht, volksgezondheid en veiligheid, gelijke kansen en bestrijding van discriminatie.

Versterking van de betreffende administratieve diensten en diensten belast met het toezicht op de naleving en interministeriële coördinatie.

Industrieel en ondernemingsbeleid

Verdere vereenvoudiging en versnelling van procedures voor het registreren van ondernemingen. Invoering van onlinetoegang tot bepaalde overheidsvoorzieningen voor het MKB. Verdere ontwikkeling van de effectbeoordeling van de regelgeving.

Verdere tenuitvoerlegging van het Europees Handvest voor kleine ondernemingen.

Regionaal beleid en coördinatie van structurele instrumenten

Ontwikkeling van een alomvattende en samenhangende strategie op het gebied van regionale ontwikkeling.

Selectie en opbouw van de capaciteit van beheersdiensten en -organen die een sleutelrol spelen bij de tenuitvoerlegging van structurele instrumenten.

Recht, vrijheid en veiligheid

Versterking van het beheer van de grenzen, in het bijzonder door versterking van het toezicht op de zeegrenzen. Tenuitvoerlegging van de geïntegreerde strategie voor het beheer van de grenzen (onder meer op het gebied van overname); vergroting van de investeringen in technische apparatuur en infrastructuur; aanwerving van extra personeel en voorzien in een adequate opleidinginfrastructuur.

Verbetering van de apparatuur om nagemaakte en vervalste documenten op te sporen en opleiding van de medewerkers van diplomatieke missies en consulaire vestigingen.

Verdere aanpassing van de asielwetgeving aan het acquis. Opzetten van een permanent nationaal opvangcentrum voor asielzoekers.

Verbetering van de coördinatie tussen wetshandhavingsinstanties en justitie, in het bijzonder in verband met economische delicten, georganiseerde misdaad, fraude, witwassen van geld en corruptie; intensivering van de strijd tegen drugssmokkel en van de drugspreventie en terugdringing van de vraag naar drugs; zorgen voor doeltreffende maatregelen ter bestrijding van mensenhandel en transnationale mensensmokkel, in het bijzonder met de nodige aandacht voor preventie, bescherming en sociale reïntegratie van slachtoffers. Voorzien in de benodigde gespecialiseerde opleiding voor wetshandhavingsinstanties.

Uitbreiding van de internationale samenwerking op het gebied van terrorisme en volledige tenuitvoerlegging van de betreffende internationale verdragen; verbetering van de samenwerking en de uitwisseling van informatie tussen de politie en de inlichtingendiensten binnen de staat en met andere staten; intensivering van de preventie van de financiering en voorbereiding van terroristische daden.

Milieu

Verdere ontwikkeling van horizontale wetgeving, met inbegrip van regels inzake milieu-effectbeoordelingen en inspraak.

Duidelijke afbakening van verantwoordelijkheden en versterking van de administratieve en operationele capaciteit op nationaal en regionaal niveau om een goede planning te verzekeren, met inbegrip van de voorbereiding van financiële strategieën.

Verdere versterking van de capaciteit van nationale en regionale inspectiediensten en deze diensten in staat stellen de milieuwetgeving daadwerkelijk te handhaven.

Onverwijlde goedkeuring en aanzet tot tenuitvoerlegging van een nationaal afvalbeheersplan.

Douane-unie

Verdere versterking van de administratieve en operationele capaciteit van douanediensten, met name voor de controle van de preferentiële oorsprongsregels, en versnelde aanpassing aan het acquis van de Europese Unie. Het opleidingscentrum voor douane moet volledig operationeel worden gemaakt.

Verdere ontwikkeling van de IT-systemen die nodig zijn voor de uitwisseling van elektronische gegevens met de Europese Unie en haar lidstaten.

Goedkeuring en tenuitvoerlegging van een gedragscode voor douanediensten.

Buitenlandse betrekkingen

Voortzetting van het beleid van handelsliberalisering door tenuitvoerlegging van de stabilisatie- en associatieovereenkomst, WTO-afspraken en bilaterale vrijhandelsakkoorden. Streven naar een toekomstige regionale vrijhandelsovereenkomst in Zuidoost-Europa.

Verzekeren dat handelsbeschermende maatregelen in overeenstemming zijn met de verplichtingen in het kader van de stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Afronding van de onderhandelingen en volledige uitvoering van het protocol waarbij een tariefcontingent voor suiker wordt opgenomen in de stabilisatie- en associatieovereenkomst (SAO), teneinde de Kroatische suikersector voor te bereiden op de aanpassingen die nodig zijn om in een realistische en economisch duurzame omgeving te functioneren. De resultaten van de onderhandelingen inzake het protocol laten het resultaat van de toetredingsonderhandelingen onverlet.

Financiële controle

Goedkeuring van een samenhangend regelgevingskader voor de interne financiële controle bij overheidsdiensten op basis van het strategiedocument.

Verdere invoering en versterking van de interne financiële controlefuncties bij overheidsdiensten door te zorgen voor bekwame medewerkers, opleiding en uitrusting.

Invoering van doelmatige procedures voor het opsporen, behandelen, opvolgen en melden bij de Commissie van onregelmatigheden en gevallen van vermoede fraude waarbij de financiële belangen van de Gemeenschappen in het geding zijn; de administratieve structuren in het leven roepen die noodzakelijk zijn voor de doelmatige en gelijkwaardige bescherming van deze belangen en voor de samenwerking met het Europees Bureau voor fraudebestrijding.

3.2.   MIDDELLANGETERMIJNPRIORITEITEN

Politieke criteria

Democratie en rechtssstaat

Openbaar bestuur

Voortzetting van het proces van institutionele opbouw in rechtstreekse samenhang met het acquis en doorvoering van hervormingen om de doelmatigheid van het openbaar bestuur in het algemeen te verbeteren.

Justitie

Verdere tenuitvoerlegging van de hervorming van de gerechtelijke diensten, met inbegrip van opleiding, en maatregelen om de achterstand in lopende zaken bij alle rechtbanken verder te verminderen.

Verdere rationalisering van de organisatie van de rechtbanken met inbegrip van de ontwikkeling van moderne IT-systemen.

Verzekering van een regelmatige en daadwerkelijke handhaving van rechterlijke uitspraken.

Corruptiebestrijding

Bevordering van verdere vooruitgang bij de bestrijding van corruptie en tenuitvoerlegging van de daarmee samenhangende wetgeving. Met name moeten binnen de betreffende diensten gespecialiseerde eenheden voor corruptiebestrijding worden opgezet en moet worden voorzien in voldoende opleiding en hulpmiddelen.

Voldoen aan de normen die genoemd worden in de internationale instrumenten door middel van adequate wetgevende en administratieve maatregelen.

Mensenrechten en de bescherming van minderheden

Volledige tenuitvoerlegging van de constitutionele wet inzake de rechten van nationale minderheden, met name wat de proportionele vertegenwoordiging van minderheden betreft.

Verdere tenuitvoerlegging van een alomvattende antidiscriminatiestrategie.

Verdere verbetering van de situatie van de Roma door de uitvoering van de daartoe geformuleerde strategie te versterken; dit omvat mede het verstrekken van de benodigde financiële ondersteuning op nationaal en lokaal niveau, antidiscriminatiemaatregelen gericht op het bevorderen van werkgelegenheidskansen, verbetering van de toegang tot onderwijs en van de huisvesting.

Verdere ontwikkeling van de sociale en economische omstandigheden ter verbetering van het klimaat voor de reïntegratie van terugkeerders en voor hun aanvaarding door de bevolking.

Regionale aspecten en internationale verplichtingen

Zorgen voor een soepele tenuitvoerlegging van de definitieve overeenkomsten betreffende lopende bilaterale aangelegenheden, in het bijzonder met betrekking tot de grenzen.

Voortzetting van de tenuitvoerlegging van bestaande bilaterale overeenkomsten.

Economische criteria

Tenuitvoerlegging van een duurzaam begrotingskader voor de middellange termijn door een voortdurende vermindering van de totale overheidsuitgaven, de begrotingstekorten van de totale overheid en de overheidsschuld als aandeel van het BBP. Vaststelling van prioriteiten om middelen vrij te maken voor uitgaven in verband met het acquis. Doorvoering van een alomvattende hervorming van de gezondheidszorg- en pensioenstelsels. Verdere vermindering van subsidies aan grote verliesgevende ondernemingen.

Voltooiing van de verkoop van minderheids- en meerderheidsbelangen van de staat in ondernemingen in het kader van het privatiseringsfonds.

Verdere verbetering van het klimaat voor de oprichting en ontwikkeling van particuliere ondernemingen en rechtstreekse buitenlandse investeringen.

Aanzienlijke vooruitgang bij de aanscherping van de financiële discipline bij grote ondernemingen, met name in de sectoren ijzer en staal, scheepsbouw en spoorwegen.

Voltooiing van de landhervorming met bijzondere aandacht voor de registratie en privatisering van landbouwgrond.

Voortgaan met de hervorming van de arbeidsmarkt en het onderwijs met het oog op het vergroten van de arbeidsdeelname en de werkgelegenheidsgraad.

Vermogen om de verplichtingen van het lidmaatschap na te komen

Vrij verkeer van goederen

Aanzienlijke vooruitgang bij de omzetting van oudeaanpakrichtlijnen (zoals op het gebied van farmaceutische producten en chemische stoffen) en nieuweaanpakrichtlijnen, en met het vervullen van de verplichtingen voor lidmaatschap van de Europese normalisatie-instanties CEN, Cenelec en ETSI.

Vrij verkeer van werknemers

Afschaffing van alle discriminerende maatregelen jegens migrerende werknemers uit de Europese Unie en EU-onderdanen.

Versterking van de administratieve structuren voor de coördinatie van het socialezekerheidsstelsel.

Recht van vestiging en vrij verrichten van diensten

Afschaffing van de resterende belemmeringen voor de vestiging en verstrekking van grensoverschrijdende diensten voor natuurlijke of rechtspersonen uit de Europese Unie.

Aanzienlijke vooruitgang met de aanpassing aan het acquis van de Europese Unie inzake de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties, met inbegrip van bepalingen inzake opleiding, alsmede verdere ontwikkeling van de vereiste administratieve structuren.

Vrij verkeer van kapitaal

Aanzienlijke vooruitgang bij het opheffen van de resterende beperkingen op het kapitaalverkeer, met name wat betreft de aankoop van vastgoed, overeenkomstig de verplichtingen in het kader van de SAO.

Voltooiing van de invoering van een effectieve regeling tegen het witwassen van geld, met name door de bureaus volledig operationeel te maken en te voorzien van adequate middelen en een goede coördinatie met de binnenlandse en internationale tegenhangers te verzekeren.

Openbare aanbestedingen

Tenuitvoerlegging van een aanbestedingsregeling waarbij alle bevoegde administratieve structuren en operationele instrumenten betrokken zijn, alsmede aanzienlijke vooruitgang met het bewerkstelligen van volledige aanpassing aan het acquis van de Europese Unie; dit betekent dat ervoor moet worden gezorgd dat de regels inzake openbare aanbestedingen daadwerkelijk worden uitgevoerd door alle aanbestedende diensten en entiteiten op alle niveaus. Bevordering van het gebruik van elektronische hulpmiddelen bij aanbestedingsprocedures.

Intellectuele-eigendomsrechten

Voltooiing van de aanpassing op het gebied van intellectuele en industriële eigendomsrechten en intensivering van de strijd tegen piraterij en namaak.

Verdere versterking van de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten en terugdringen van de omvang van piraterij en namaak.

Mededinging

Verdere versterking van het anti-kartel- en staatssteunbureau en geloofwaardige rechtshandhaving. Aanzienlijke vorderingen bij het vergroten van de transparantie op het gebied van staatssteun.

Ontwikkeling van opleiding op het gebied van mededingingsrecht en -beleid op alle niveaus binnen de gerechtelijke en overheidsdiensten.

Financiële diensten

Voltooiing van de aanpassing aan de prudentiële vereisten van de Europese Unie en verdere aanscherping van het toezicht.

Voltooiing van de tenuitvoerlegging van het nieuwe kader voor kapitaalvereisten voor kredietinstellingen en beleggingsfirma’s.

Informatiemaatschappij en media

Goedkeuring van de benodigde primaire en afgeleide wetgeving ter voltooiing van het regelgevingskader en invoering van mededinging op alle terreinen.

Landbouw en plattelandsontwikkeling

Versterking van de administratieve structuren en capaciteit benodigd voor de tenuitvoerlegging van het beleid inzake marktwerking en plattelandsontwikkeling.

Opstelling van een wijnbouwkadaster overeenkomstig EU-normen.

Voortzetting van de voorbereidingen voor het opzetten van effectieve en financieel gezonde betalingsinstanties voor het beheer van en het toezicht op landbouwfondsen, in overeenstemming met EU-vereisten en internationale boekhoudkundige normen.

Voedselveiligheid, veterinair en fytosanitair beleid

Aanzienlijke vooruitgang bij de aanpassing van de wetgeving inzake voedingsmiddelen en de versterking van de benodigde uitvoerende instanties.

Aanzienlijke vooruitgang bij de aanpassingen in de veterinaire en fytosanitaire sectoren, waaronder een systeem voor de identificatie van dieren, de behandeling van dierlijk afval, de modernisering van de voedingsmiddelenindustrie, programma’s voor de bestrijding van dierziekten, bescherming van gewassen en de kwaliteit van zaden en plantenvermeerderingsmateriaal en aanzienlijke verbetering van de inspectiestructuren.

Visserij

Aanzienlijke verbetering van de administratieve structuren en apparatuur om een effectieve uitvoering van het visserijbeleid mogelijk te maken, waaronder het beheer van de visbestanden, de inspectie en de controle van visserijactiviteiten, marktbeleid, structurele programma’s en een beheersprogramma voor de vlootcapaciteit in overeenstemming met de visstand.

Voltooiing van de invoering van een geautomatiseerd register van visserijschepen en een satellietvolgsysteem voor visserijschepen.

Vervoerbeleid

Voortzetting van de werkzaamheden om tot volledige aanpassing aan het acquis van de Europese Unie te komen in de sector wegvervoer.

Goedkeuring van uitvoeringsbepalingen voor het spoorwegvervoer, met name inzake interoperabiliteit en onafhankelijke capaciteitstoewijzing.

Aanpassing aan het acquis van de Europese Unie op het gebied van de binnenvaart, met name inzake veilige navigatie en riviereninformatiediensten.

Verdere aanpassing op het gebied van het maritiem vervoer en waarborgen van adequate vlaggenstaatcontrole.

Volledige aanpassing aan het acquis van de Europese Unie op het gebied van het luchtvervoer.

Verdere tenuitvoerlegging van de intentieverklaring inzake de ontwikkeling van het kernnetwerk voor regionaal vervoer in Zuidoost-Europa.

Energie

Verdere versterking van de administratieve capaciteit en aanpassing aan het acquis van de Europese Unie op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen, de interne energiemarkt (elektriciteit en aardgas) en kernenergie.

Opbouwen van olievoorraden om de energievoorziening veilig te stellen.

Naar behoren aanpakken van het vraagstuk inzake het beheer van radioactief afval.

Belastingen

Aanzienlijke vorderingen met de aanpassingen aan het acquis op het gebied van belastingen wat betreft btw, accijns en directe belastingen, evenals de Gedragscode inzake de belastingregeling voor ondernemingen.

Verdere versterking van de belastingdienst — met inbegrip van de IT-sector — en zorgen voor de goede werking daarvan om te voldoen aan EU-normen en interconnectiviteit van IT-systemen. Ontwikkeling en tenuitvoerlegging van een gedragscode.

Economisch en monetair beleid

Verbetering van het monetair beleid om het nut en de doeltreffendheid van marktgerichte monetaire instrumenten te vergroten.

Statistiek

Verdere ontwikkeling van de macro-economische statistieken, de statistieken met betrekking tot het bedrijfsleven en die met betrekking tot maatschappelijke ontwikkelingen.

Sociaal beleid en werkgelegenheid

Verdere aanpassing aan het acquis en versterking van de ermee samenhangende administratieve en handhavingsstructuren, waaronder de arbeidsinspectie.

Ondersteuning van de inspanningen van de sociale partners voor capaciteitsopbouw, met name door middel van een autonome bipartiete sociale dialoog.

Ontwikkeling en tenuitvoerlegging van een alomvattende werkgelegenheidsstrategie waarbij alle belanghebbenden betrokken worden, met als doel deelname aan de Europese werkgelegenheidsstrategie. Zorgen voor voldoende capaciteit voor analyse, tenuitvoerlegging en evaluatie.

Ontwikkeling en tenuitvoerlegging van een nationale strategie voor sociale integratie, met inbegrip van de verzameling van gegevens zoals gebruikelijk in de Europese Unie, met het oog op toekomstige deelname aan de Europese strategie inzake sociale integratie.

Inventarisatie van de behoeften op het gebied van de ontwikkeling van personele hulpbronnen ter voorbereiding op het Europees Sociaal Fonds.

Industrieel en ondernemingsbeleid

Bijwerken en beter omschrijven van de beleidsaanpak van financiële instrumenten voor het MKB om de regering in staat te stellen van rechtstreekse kredietverstrekking over te stappen op programma’s met zachte leningen.

Regionaal beleid en coördinatie van structurele instrumenten

Zorgen voor een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden en versterking van de coördinatie, zowel op interministerieel niveau als tussen nationale en regionale autoriteiten.

Verdere opbouw van de capaciteit bij de diensten, ook de lokale diensten, die belast zijn met het beheer en de uitkering van middelen.

Verbetering van het ontwerp en de tenuitvoerlegging van regionale ontwikkelingsplannen.

Opzetten van adequate systemen voor toezicht en evaluatie en verbetering van de procedures voor financieel beheer en financiële controle.

Invoering van adequate regionale statistieken.

Justitie, vrijheid en veiligheid

De nationale wetgeving in overeenstemming brengen met EU-voorschriften en beste praktijken en verdere versterking van grenscontroles; ontwikkeling van nationale databanken en registers en verzekeren van de coördinatie tussen de relevante diensten.

Ontwikkeling van een nationale databank voor de controle van persoonsgegevens van asielzoekers, met inbegrip van vingerafdrukken, met het oog op de voorbereiding van de deelname aan Eurodac.

Intensivering van de inspanningen om vluchtelingen te laten integreren.

Verdere verbetering van de apparatuur en de infrastructuur van de politie, inclusief de instelling van een geautomatiseerd opsporingssysteem; versterking van de samenwerking tussen de politie en andere wetshandhavingsinstanties; versterking van de strijd tegen drugssmokkel, georganiseerde misdaad, economische misdaad (waaronder witwassen van geld en valsemunterij), fraude en corruptie; verbetering van de aanpassing van de betreffende nationale wetgeving aan het acquis in deze sectoren.

Voorbereiding op de toepassing van verschillende wettelijke instrumenten op het gebied van gerechtelijke samenwerking in civiele en strafzaken door te zorgen voor adequate opleiding over de samenwerking tussen rechtbanken en andere relevante aangelegenheden.

Wetenschap en onderzoek

Een begin maken met het ontwerpen en toepassen van een geïntegreerd onderzoeksbeleid.

Onderwijs en cultuur

Intensivering van de inspanningen om te komen tot een modern systeem van onderwijs en beroepsopleiding en toepassing van de criteria van Bologna in het hoger onderwijs.

Milieu

Opneming van milieubeschermingsvereisten in de omschrijving en tenuitvoerlegging van beleid in andere sectoren. Ontwikkeling van een milieu-investeringsstrategie op basis van ramingen van de kosten van de aanpassing. Verdere uitvoering van horizontale wetgeving.

Verdere omzetting van het acquis van de Europese Unie, met bijzondere nadruk op afvalbeheer, waterkwaliteit, luchtkwaliteit, natuurbescherming en geïntegreerde vervuilingspreventie en -controle. Verhoging van de investeringen in milieu-infrastructuur, met bijzondere nadruk op afvalwaterverzameling en -behandeling, drinkwatervoorziening en afvalbeheer.

Ratificatie van het Protocol van Kyoto bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering.

Bescherming van de consument en de volksgezondheid

Voltooiing van de aanpassingen aan het acquis van de Europese Unie op het gebied van aan veiligheid gerelateerde maatregelen en versterking van de administratieve capaciteit benodigd voor doelmatig markttoezicht.

Verdere aanpassing aan het acquis van de Europese Unie op het gebied van niet met veiligheid samenhangende maatregelen.

Douane-unie

Versterking en consolidatie van de administratieve en operationele capaciteit van de douanediensten. Uitbreiding van de opleiding van alle medewerkers en van het gebruik van EU-compatibele informatietechnologieën alsmede verdere voorbereidingen om de interconnectiviteit met EU-systemen te verzekeren. Versterking van audits en van het gebruik van risicobeoordeling en selectiviteit.

Aanzienlijke vorderingen bij de aanpassingen aan het acquis, in het bijzonder op het gebied van vrije zones, doorvoer, vergoedingen, tariefcontingenten en het toezicht op de import en export van goederen.

Financiële controle

Ontwikkeling van de capaciteit en aanpassing van het intern controlesysteem voor openbare financiën, waaronder gedecentraliseerde verantwoordingsplicht voor beheersfuncties en functioneel onafhankelijke interne audits, evenals centrale coördinatie en harmonisatie.

Hervorming en versterking van de externe auditfunctie in overeenstemming met de beste praktijken in internationaal en EU-verband.

4.   PLANNING

De bijstand van de Gemeenschap in het kader van het stabilisatie- en associatieproces aan de landen van de westelijke Balkan zal worden verstrekt uit hoofde van de bestaande financiële instrumenten, in het bijzonder Verordening (EG) nr. 2666/2000 van de Raad van 5 december 2000 betreffende de steun aan Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, de Federale Republiek Joegoslavië en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (1) (de CARDS-Verordening) en de pretoetredingsinstrumenten Phare (2), Sapard (3) en Ispa (4). Derhalve heeft dit besluit geen financiële implicaties. Kroatië komt in aanmerking voor financiering uit meerlandenprogramma’s en horizontale programma’s.

5.   CONDITIONALITEIT

De communautaire bijstand in het kader van het stabilisatie- en associatieproces voor de landen van de westelijke Balkan wordt verleend op voorwaarde dat verdere vooruitgang wordt geboekt bij het voldoen aan de criteria van Kopenhagen en de specifieke prioriteiten van dit toetredingspartnerschap. Bij niet-naleving van deze algemene voorwaarden kan de Raad op grond van artikel 5 van Verordening (EG) nr. 2666/2000 passende maatregelen nemen. Voor de communautaire bijstand gelden tevens de voorwaarden die door de Raad zijn vastgesteld in zijn conclusies van 29 april 1997 en 21 en 22 juni 1999, met name de verbintenis van het begunstigde land om democratische, economische en institutionele hervormingen door te voeren.

De bijstand van de Gemeenschap voor de financiering van projecten via de drie pretoetredingsinstrumenten Phare, Ispa en Sapard wordt verstrekt op voorwaarde dat Kroatië zijn verplichtingen krachtens de stabilisatie- en associatieovereenkomst nakomt en verdere stappen zet om te voldoen aan de criteria van Kopenhagen, en vooral dat het vorderingen maakt bij het verwezenlijken van de specifieke prioriteiten van dit toetredingspartnerschap.

Bij niet-naleving van deze algemene voorwaarden kan de Raad op grond van artikel 4 van Verordening (EG) nr. 622/98 van de Raad van 16 maart 1998 betreffende de hulp aan de kandidaat-lidstaten in het kader van de pretoetredingsstrategie, en inzonderheid de invoering van partnerschappen voor de toetreding (5) besluiten de financiële bijstand te schorsen.

6.   TOEZICHT

Op de tenuitvoerlegging van het toetredingspartnerschap wordt toezicht gehouden via de mechanismen die zijn ingesteld in het kader van het stabilisatie- en associatieproces, in het bijzonder de jaarlijkse verslagen van de Commissie.


(1)  PB L 306 van 7.12.2000, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2112/2005 (PB L 344 van 27.12.2005, blz. 23).

(2)  Verordening (EEG) nr. 3906/89 van de Raad (PB L 375 van 23.12.1989, blz. 11). Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2257/2004 (PB L 389, 30.12.2004, blz. 1).

(3)  Verordening (EG) nr. 1268/1999 van de Raad (PB L 161 van 26.6.1999, blz. 87). Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2112/2005.

(4)  Verordening (EG) nr. 1267/1999 (PB L 161 van 26.6.1999, blz. 73). Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2112/2005.

(5)  PB L 85 van 20.3.1998, blz. 1.


Top