Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Extrastat: statistieken van de handel met niet-EU-landen

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Europese bedrijfsstatistieken' for an updated information about the subject.

Extrastat: statistieken van de handel met niet-EU-landen

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 471/2009 — Statistieken van de buitenlandse handel met landen buiten de Europese Unie

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

De verordening voorziet in geharmoniseerde voorschriften voor de productie van statistieken van het goederenverkeer tussen de EU en niet-EU-landen.

Verordening (EG) nr. 1172/95 wordt hierdoor ingetrokken.

KERNPUNTEN

Werkingssfeer

In de handelsstatistiek worden de invoer en de uitvoer van goederen* geregistreerd. In deze verordening wordt in overeenstemming met het EU-douanewetboek vastgesteld dat:

  • goederen die het statistische registratiegebied van de EU* verlaten, als uitvoer worden beschouwd;
  • goederen die het statistische registratiegebied van de EU binnenkomen, als invoer worden beschouwd.

Bepaalde typen goederen of goederenbewegingen (zoals bepaalde industriële uitrusting, luchtvaartuigen, militaire goederen, afvalproducten of elektriciteit en gas) zijn onderworpen aan specifieke regels.

Gegevensbron

De douaneaangifte* voor in- en uitgevoerde goederen wordt als voornaamste bron voor de registratie van statistische gegevens beschouwd.

Maar de EU-landen mogen ook andere gegevensbronnen gebruiken om hun nationale statistieken te produceren.

Statistische gegevens

De EU-landen produceren voor elke maandelijkse referentieperiode statistieken van het buitenlandse goederenverkeer. Deze statistieken worden uitgedrukt in waarde en hoeveelheid, met name met betrekking tot:

De EU-landen stellen in overeenstemming met Verordening (EG) nr. 177/2008 jaarstatistieken van de buitenlandse handel in goederen en bedrijfskenmerken op met betrekking tot:

  • de economische activiteit van de onderneming volgens de sectie van de gemeenschappelijke Statistische nomenclatuur van de economische activiteiten in de EU (NACE*);
  • het aantal werknemers.

Statistieken worden opgesteld aan de hand van gegevens over bedrijfskenmerken en invoer- en uitvoergegevens.

Om de twee jaar stellen de EU-landen statistieken over de handel in in- en uitgevoerde goederen naar factuurvaluta op. Bij de opstelling van de statistieken wordt gebruikgemaakt van een representatieve steekproef van gegevens over de invoer en de uitvoer die zijn ontleend aan douaneaangiften. Indien in het geval van uitvoer de douaneaangifte de factuurvaluta niet vermeldt, wordt een enquête uitgevoerd om de vereiste gegevens te verzamelen.

De EU-landen mogen aanvullende statistieken voor nationale doeleinden opstellen wanneer de gegevens in de douaneaangifte beschikbaar zijn.

Uitwisseling van gegevens

Gegevens over de invoer en de uitvoer op basis van de aangiften die bij de douaneautoriteiten zijn gedaan, worden binnen een maand aan de nationale statistische diensten doorgezonden. Deze gegevens omvatten een minimale hoeveelheid statistische gegevens.

Indiening van statistieken van de buitenlandse handel bij de Europese Commissie (Eurostat)

Maandstatistieken van de buitenlandse handel worden uiterlijk 40 dagen na het eind van elke referentiemaand naar Eurostat gestuurd. Bijgewerkte statistieken worden naar Eurostat gestuurd wanneer al ingediende statistieken worden herzien.

Kwaliteitscontrole

De statistieken die naar Eurostat worden gestuurd, zijn nauwkeurig, actueel, relevant, duidelijk en toegankelijk voor gebruikers.

De EU-landen dienen elk jaar bij Eurostat een verslag over de kwaliteit van de verstrekte statistieken in voor beoordeling van de kwaliteit van de ingediende statistieken door Eurostat.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 1 januari 2010 van toepassing.

ACHTERGROND

Deze verordening is onderdeel van een initiatief om het statistisch systeem van de EU transparanter te maken.

Voor meer informatie, zie:

KERNBEGRIPPEN

Goederen: alle roerende goederen, met inbegrip van elektriciteit.
Statistisch registratiegebied van de EU: het douanegebied van de EU zoals gedefinieerd in het douanewetboek, plus Helgoland, dat deel uitmaakt van het grondgebied van de Bondsrepubliek Duitsland.
Douaneaangifte: de douaneaangifte zoals gedefinieerd in het EU-douanewetboek.
NACE: het acroniem komt van het Franse Nomenclature statistique des activités économiques dans la Communauté européenne. Sinds 1970 zijn er verschillende versies ontwikkeld.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 471/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 betreffende communautaire statistieken van de buitenlandse handel met derde landen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad (PB L 152 van 16.6.2009, blz. 23-29)

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EG) nr. 471/2009 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 9 oktober 2013 tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (herschikking) (PB L 269 van 10.10.2013, blz. 1-101)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 16.07.2018

Top