Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europees maritiem éénloketsysteem

Europees maritiem éénloketsysteem

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) 2019/1239 tot instelling van een Europees maritiem éénloketsysteem

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • De verordening introduceert een interoperabel Europees maritiem éénloketsysteem (EMSWe) met geharmoniseerde interfaces*, om de meldingsverplichtingen* te vereenvoudigen voor schepen die aankomen in, verblijven in en vertrekken uit havens van de Europese Unie (EU).
  • De verordening heeft tot doel het concurrentievermogen en de efficiëntie van de Europese maritieme vervoerssector te verbeteren door de administratieve lasten te verminderen, via het invoeren van digitale componenten en diensten om de bestaande nationale systemen te harmoniseren en de behoefte aan papierwerk te verminderen.

KERNPUNTEN

Het EMSWe is het wettelijke en technische kader voor de elektronische overdracht van informatie over meldingsverplichtingen voor schepen die EU-havens aandoen. Het is een netwerk van nationale maritieme éénloketsystemen* met geharmoniseerde meldingsinterfacemodules en omvat de uitwisseling van gegevens met behulp van SafeSeaNet en andere systemen, alsmede diensten voor de:

  • gebruikersregistratie- en het toegangsbeheer,
  • gemeenschappelijke digitale poort,
  • scheepsdatabank van het EMSWe,
  • gemeenschappelijke locatiedatabank,
  • gemeenschappelijke databank voor gevaarlijke materialen,
  • de databank scheepshygiëne.

Vaststelling van de gemeenschappelijke EMSWe-dataset

De verordening handhaaft het bestaande nationale maritieme éénloketsysteem in elke EU-lidstaat als basis voor een technologisch neutrale en interoperabele EMSWe.

De Europese Commissie is bevoegd om gedelegeerde handelingen vast te stellen om een nieuwe gemeenschappelijke EMSWe-dataset op te stellen, waarin de meest relevante vereisten in de bestaande nationale of EU-wetgeving worden opgenomen en gewijzigd. De lidstaten moeten de Commissie in kennis stellen van alle meldingsverplichtingen en voorschriften die voortvloeien uit de nationale wetgeving en van alle gegevenselementen die zij in de EMSWe-dataset willen invoeren.

Gedelegeerde verordening (EU) 2023/205 vult Verordening (EU) 2019/1239 aan door middel van een nieuwe Bijlage I, waarin alle informatie die een schip moet overdragen aan een haven is verzameld. Hiermee worden een efficiëntere gegevensuitwisseling en hergebruik mogelijk, de administratieve lasten voor melders verminderd en de uitwisseling van gegevens tussen nationale autoriteiten verbeterd. De gedelegeerde verordening bevat tevens een nieuwe Bijlage II waarin de EMSWe-dataset zoals bedoeld in artikel 3 van Verordening (EU) 2019/1239 wordt uiteengezet. Hierbij wordt rekening gehouden met bestaande verplichte meldingen zoals uiteengezet in EU-, internationale en nationale wetgeving.

Geharmoniseerde meldingsinterfaces

De Commissie stelt uitvoeringshandelingen vast teneinde de functionele en technische specificaties voor de geharmoniseerde interfacemodule voor meldingen van het nationaal maritiem éénloketsysteem vast te stellen, met als doel de interoperabiliteit met verschillende technologieën en meldingssystemen van de gebruikers te bevorderen.

Uitvoeringsverordening (EU) 2023/204 bevat technische specificaties, normen en procedures voor het EMSWe.

Once-only-principe

In het Verdrag inzake het vergemakkelijken van het internationale verkeer ter zee is bepaald dat overheidsinstanties in elk geval alleen de essentiële meldingsgegevens mogen eisen en het aantal elementen tot een minimum moeten beperken. Uit hoofde van de verordening moeten de lidstaten ervoor zorgen dat scheepsexploitanten slechts eenmaal per havenaanloop worden verzocht de gegevens overeenkomstig deze verordening te verstrekken en dat de desbetreffende gegevens worden hergebruikt.

Gemeenschappelijke diensten

Als onderdelen van het EMSWe stelt de Commissie:

  • een gemeenschappelijk gebruikersregister en toegangsbeheersysteem voor melders en aanbieders van gegevensdiensten in gevallen waarin authenticatie is vereist;
  • een aanvullende vrijwillige gemeenschappelijke digitale poort op, onder voorwaarde dat de geharmoniseerde interfacemodule voor meldingen volledig is geïmplementeerd;
  • een scheepsdatabank op met een lijst van informatie en gegevens over de scheepsidentificatie, alsmede van gegevens over meldingsvrijstellingen voor schepen;
  • een gemeenschappelijke locatiedatabank op met een referentielijst van locatiecodes en havenfaciliteitscodes zoals opgenomen in het Global Integrated Shipping Information System van de Internationale Maritieme Organisatie;
  • een gemeenschappelijke databank van gevaarlijke materialen op met een lijst van gevaarlijke en verontreinigende stoffen die moeten worden aangemeld;
  • een gemeenschappelijke databank scheepshygiëne beschikbaar die gegevens kan ontvangen en opslaan met betrekking tot de maritieme gezondheidsverklaringen;
  • een meerjarig uitvoeringsplan, dat jaarlijks wordt herzien.

Op basis van passend overleg met deskundigen uit de lidstaten keurt de Commissie jaarlijks een meerjarig uitvoeringsplan goed en herziet de Commissie dit.

Elke lidstaat wijst een bevoegde nationale instantie met een duidelijk wettelijk mandaat aan die optreedt als nationale coördinator voor het EMSWe.

Deze verordening vormt geen beletsel voor het uitwisselen van gegevens tussen de douaneautoriteiten of tussen douaneautoriteiten en marktdeelnemers die gebruikmaken van de bedoelde elektronische gegevensverwerkingstechnieken in Verordening (EU) nr. 952/2013 betreffende het douanewetboek van de Unie (Zie de samenvatting).

Intrekking

Bij Verordening (EU) 2019/1239 wordt Richtlijn 2010/65/EU (Zie de samenvatting) ingetrokken met ingang van 15 augustus 2025.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds15 augustus 2025 van toepassing.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Geharmoniseerde meldingsinterfacemodule. Een middleware component van het nationaal maritiem éénloketsysteem waarmee informatie kan worden uitgewisseld tussen de informatiesystemen van de melder en het betrokken nationaal maritiem éénloketsysteem.
Meldingsverplichting. De informatie die is vereist volgens de in de bijlage vermelde rechtshandelingen van de EU, internationale rechtshandelingen en nationale wetgeving en voorschriften, en die moeten worden verstrekt met betrekking tot een havenaanloop.
Nationaal maritiem éénloketsysteem. Een op nationaal niveau ingesteld en aangestuurd technisch platform voor het elektronisch ontvangen, uitwisselen en doorsturen van informatie teneinde aan de meldingsverplichtingen te voldoen, dat een gemeenschappelijke definitie van beheer van toegangsrechten, een geharmoniseerde interfacemodule voor melding en een grafische gebruikersinterface voor communicatie met melders omvat, en gekoppeld is aan de systemen en databanken van de bevoegde instanties op nationaal en EU-niveau.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) 2019/1239 van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 tot instelling van een Europees maritiem éénloketsysteem en tot intrekking van Richtlijn 2010/65/EU (PB L 198 van 25.7.2019, blz. 64-87)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/205 van de Commissie van 7 november 2022 tot aanvulling van Verordening (EU) 2019/1239 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft de vaststelling van de dataset van het Europees maritiem éénloketsysteem en tot wijziging van de bijlage daarbij (PB L 33 van 3.2.2023, blz. 24-230)

Uitvoeringsverordening (EU) 2023/204 van de Commissie van 28 oktober 2022 tot vaststelling van technische specificaties, normen en procedures voor het Europees maritiem éénloketsysteem overeenkomstig Verordening (EU) 2019/1239 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 33 van 3.2.2023, blz. 1-23)

Verordening (EU) nr. 910/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 23 juli 2014 betreffende elektronische identificatie en vertrouwensdiensten voor elektronische transacties in de interne markt en tot intrekking van Richtlijn 1999/93/EG (PB L 257 van 28.8.2014, blz. 73-114)

Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 9 oktober 2013 tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie (herschikking) (PB L 269 van 10.10.2013, blz. 1-101)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 952/2013 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Richtlijn 2010/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 oktober 2010 betreffende meldingsformaliteiten voor schepen die aankomen in en/of vertrekken uit havens van de lidstaten en tot intrekking van Richtlijn 2002/6/EG (PB L 283 van 29.10.2010, blz. 1-10)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 21.04.2023

Top