Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

DCI - Financieringsinstrument van de EU voor ontwikkelingssamenwerking (2014-2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

DCI - Financieringsinstrument van de EU voor ontwikkelingssamenwerking (2014-2020)

Via haar instrument voor ontwikkelingssamenwerking streeft de Europese Unie (EU) naar vermindering van armoede in ontwikkelingslanden, maar ook naar de bevordering van duurzame economische, sociale en ecologische ontwikkeling, democratie, de rechtsstaat, mensenrechten en goed bestuur.

BESLUIT

Verordening (EU) nr. 233/2014 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2014 tot vaststelling van een financieringsinstrument voor ontwikkelingssamenwerking voor de periode 2014-2020.

SAMENVATTING

In overeenstemming met haar beleid beschreven in de paper „Een Agenda voor Verandering”, wil de EU zich richten op de financiering van haar ontwikkelingssamenwerking, waar die de meeste impact zal hebben. De prioriteit gaat uit naar landen in de grootste nood: de minst ontwikkelde landen in termen van hun lage bruto nationaal inkomen en zwakke menselijke activa, landen in crisis- of postcrisissituaties en landen die fragiel of kwetsbaar zijn. De EU heeft een gedifferentieerde aanpak afgestemd op de behoeften, capaciteiten en prestaties van de partnerlanden.

Het instrument van de EU voor ontwikkelingssamenwerking (DCI) omvat:

  • 1

    Geografische programma's: deze ondersteunen bilaterale en regionale samenwerkingsprogramma's onder andere inzake essentiële behoeften (gezondheid en onderwijs), werkgelegenheid, infrastructuur, mensenrechten, democratie, goed bestuur en duurzame ontwikkeling. Deze dekken ontwikkelingslanden in Azië, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, en ook Zuid-Afrika.

  • 2
    Thematische programma's: deze zijn onderverdeeld in twee groepen:
    • Mondiale collectieve goederen en uitdagingen: dit omvat aspecten zoals klimaatverandering, milieu, energie, menselijke ontwikkeling, voedselveiligheid, en migratie en verzekert tegelijkertijd de samenhang met de doelstelling van armoedebestrijding. 27 % van dit programma zal worden besteed aan doelstellingen rond klimaatverandering en milieu en minstens 25 % van het programma zal sociale insluiting en menselijke ontwikkeling ondersteunen.
    • Maatschappelijke organisaties en plaatselijke overheden: dit programma moedigt de burgermaatschappij (d.w.z. niet-overheidsactoren, niet-gouvernementele organisaties (ngo's) en burgerorganisaties) en plaatselijke overheden aan om een grotere rol te spelen in ontwikkelingsstrategieën.
  • 3

    Pan-Afrikaans programma: in aanvulling op de bovenstaande programma's zal het DCI via een nieuw pan-Afrikaans programma het strategische partnerschap van de EU met Afrika ondersteunen. Dit programma dient tot aanvulling op andere financieringsinstrumenten die in Afrika worden gebruikt, zoals het Europees Ontwikkelingsfonds en het Europese nabuurschapsinstrument. Activiteiten in het kader van dit programma zijn van transregionale, continentale of mondiale aard.

Begroting

Met een budget van meer dan 19,6 miljard EUR (huidige prijzen) voor de periode 2014-2020 beslaat het DCI alle ontwikkelingslanden.

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Verordening (EU) nr. 233/2014

1.1.2014

-

PB L 77 van 15.3.2014

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: Het effect van het EU-ontwikkelingsbeleid vergroten: een agenda voor verandering (COM(2011) 637 definitief van 13.10.2011).

Laatste bijwerking 18.06.2014

Top