EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0381

Een “van boer tot bord”-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem

Een “van boer tot bord”-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem

 

SAMENVATTING VAN:

Mededeling: Een “van boer tot bord”-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem

WAT IS HET DOEL VAN DE MEDEDELING?

In de mededeling wordt de “van boer tot bord”-strategie uiteengezet die gericht is op het versnellen van de transitie van de Europese Unie (EU) naar een duurzaam voedselsysteem dat:

  • een neutrale of positieve impact heeft op het milieu;
  • bijdraagt tot het beperken van en de aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering;
  • het verlies aan biodiversiteit omkeert;
  • de voedselzekerheid, de voedingswaarde en de volksgezondheid waarborgt en ervoor zorgt dat iedereen toegang heeft tot voldoende, veilig, voedzaam en duurzaam voedsel;
  • voedsel betaalbaar houdt en tegelijkertijd de economische opbrengsten rechtvaardiger maakt, het concurrentievermogen van de voedselvoorzieningssector van de EU ondersteunt en eerlijke handel bevordert.

KERNPUNTEN

De Europese Green Deal

De “van boer tot bord”-strategie is een essentieel element van de Europese Green Deal (zie samenvatting) en werkt samen met de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 (zie samenvatting).

Duurzaam voedselsysteem

De strategie is gericht op de totstandbrenging van een duurzaam voedselsysteem door een aantal kwesties aan te pakken:

  • zorgen voor duurzame voedselproductie;
  • zorgen voor duurzame voedselzekerheid;
  • duurzame praktijken in de levensmiddelenverwerking, groothandel, detailhandel, horeca en cateringdiensten stimuleren;
  • de consumptie van duurzaam voedsel bevorderen en de overschakeling op gezonde en duurzame voedingspatronen makkelijker maken;
  • voedselverlies en -verspilling verminderen;
  • voedselfraude in de voedselvoorzieningsketen bestrijden.

Actieplan

Aan de mededeling is een ontwerp-actieplan gehecht. Dit bevat een lijst van voorstellen voor nieuwe wetgeving en een lijst van huidige wetgeving die moet worden herzien, evenals een aantal andere herzieningen en initiatieven. Het gaat onder andere om:

  • een voorstel voor een herziening van Richtlijn 2009/128/EG inzake een duurzaam gebruik van pesticiden (zie samenvatting) om het gebruik, de risico’s en de afhankelijkheid van chemische bestrijdingsmiddelen aanzienlijk te verminderen en geïntegreerde gewasbescherming te verbeteren;
  • een voorstel voor een geharmoniseerde verplichte voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking van levensmiddelen om consumenten in staat te stellen gezonde en duurzame voedingskeuzes te maken, volgens het verslag van de Europese Commissie over het gebruik van voedingswaarde-etikettering op de voorzijde van de verpakking van levensmiddelen uit hoofde van Verordening (EU) nr. 1169/2011 (zie samenvatting);
  • het vaststellen van voedingsprofielen om het aanprijzen van levensmiddelen met een hoog gehalte aan zout, suikers en/of vet aan banden te leggen, volgens het werkdocument van de diensten van de Commissie met een evaluatie van Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims (zie samenvatting);
  • de evaluatie en herziening van de bestaande wetgeving inzake dierenwelzijn, met inbegrip van de wetgeving inzake dierenvervoer en het slachten van dieren, hetgeen verband houdt met het draaiboek van de Commissie voor de geschiktheidscontrole van de EU-wetgeving inzake dierenwelzijn.

Doelstellingen voor 2030

De strategie bevat een aantal concrete doelstellingen die tegen 2030 moeten worden verwezenlijkt:

  • Pesticiden. Het gebruik en de risico’s van chemische pesticiden en het gebruik van gevaarlijkere pesticiden met 50 % verminderen.
  • Nutriënten. Nutriëntenverliezen met ten minste 50 % terugdringen en er tegelijkertijd voor zorgen dat de bodemvruchtbaarheid niet verslechtert en het gebruik van meststoffen met ten minste 20 % wordt verminderd.
  • Antimicrobiële resistentie. Het gebruik van antimicrobiële stoffen, zoals antibiotica voor landbouwhuisdieren en in de aquacultuur, met 50 % verminderen.
  • Biologische landbouw. Zorgen dat ten minste 25 % van de landbouwgrond voor biologische landbouw wordt gebruikt.

Met de strategie wordt ook beoogd tegen 2025 in alle plattelandsgebieden toegang tot snel breedbandinternet te realiseren.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Europees Comité van de Regio’s — Een “van boer tot bord”-strategie voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem (COM(2020) 381 final van 20 mei 2020)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verslag van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad inzake de ervaring die de lidstaten hebben opgedaan met de tenuitvoerlegging van de nationale streefcijfers die in hun nationale actieplannen zijn vastgesteld en de vooruitgang op het gebied van de uitvoering van Richtlijn 2009/128/EG betreffende een duurzaam gebruik van pesticiden (COM(2020) 204 final van 20 mei 2020)

Werkdocument van de diensten van de Commissie: Evaluatie van Verordening (EG) nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen met betrekking tot voedingsprofielen en gezondheidsclaims voor planten en plantenbereidingen, en van het algemene regelgevingskader voor het gebruik ervan in levensmiddelen (SWD(2020) 95 final van 20 mei 2020)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 — De natuur terug in ons leven brengen (COM(2020) 380 final van 20 mei 2020)

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s — De Europese Green Deal (COM(2019) 640 final van 11 december 2019)

Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 25 oktober 2011 betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan consumenten, tot wijziging van Verordeningen (EG) nr. 1924/2006 en (EG) nr. 1925/2006 van het Europees Parlement en de Raad en tot intrekking van Richtlijn 87/250/EEG van de Commissie, Richtlijn 90/496/EEG van de Raad, Richtlijn 1999/10/EG van de Commissie, Richtlijn 2000/13/EG van het Europees Parlement en de Raad, Richtlijnen 2002/67/EG en 2008/5/EG van de Commissie, en Verordening (EG) nr. 608/2004 van de Commissie (PB L 304 van 22.11.2011, blz. 18-63)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) nr. 1169/2011 zijn opgenomen in de oorspronkelijke tekst. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

Richtlijn 2009/128/EG van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 tot vaststelling van een kader voor communautaire actie ter verwezenlijking van een duurzaam gebruik van pesticiden (PB L 309 van 24.11.2009, blz. 71-86)

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 05.02.2021

Naar boven