This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32023R0915
Maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen
Hierin worden de maximumgehalten voor bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen vastgelegd om de gezondheid van burgers van de Europese Unie (EU) te beschermen, waaronder de meest kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals kinderen en zwangere vrouwen.
Toepassingsgebied
De verordening heeft betrekking op:
Maximumgehalten
Levensmiddelen met verontreinigingsgehalten hoger dan aangegeven in bijlage I bij de verordening mogen niet worden verkocht. Deze maximumgehalten hebben betrekking op het eetbare deel van levensmiddelen en zijn ook van toepassing op samengestelde, verwerkte, gedroogde of verdunde levensmiddelen, rekening houdend met de juiste verwerkingsfactoren.
In de verordening staan ook de laagste maximumgehalten voor verontreinigingen die redelijkerwijs mogelijk zijn bij goede productie- of landbouwpraktijken (d.w.z. “zo laag als redelijkerwijs mogelijk”).
Verbod op mengen
Levensmiddelen die aan de maximumgehalten voldoen, mogen niet worden gemend met andere levensmiddelen die deze gehalten overschrijden.
Levensmiddelen die moeten worden gesorteerd of een andere fysische behandeling moeten ondergaan om het niveau van verontreiniging te verlagen mogen niet worden gemengd met levensmiddelen die bestemd zijn voor rechtstreekse menselijke consumptie of gebruik als ingrediënt in levensmiddelen.
Etikettering
Uit de etikettering op elke afzonderlijke verpakking en in het oorspronkelijke begeleidende document van aardnoten, andere oliehoudende zaden en afgeleide producten daarvan en granen moet duidelijk het beoogde gebruik blijken. De identificatiecode van de zending/partij moet onuitwisbaar op elke afzonderlijke verpakking van de zending en in het oorspronkelijke begeleidende document worden vermeld. De in het begeleidende document vermelde bedrijfsactiviteit van de geadresseerde van de zending moet verenigbaar zijn met het beoogde gebruik.
Als er geen duidelijke informatie is dat het bedoelde gebruik ervan niet is om als levensmiddel in de handel te worden gebracht, zijn de in bijlage I vastgestelde maximumgehalten van toepassing op alle aardnoten (pinda’s), andere oliehoudende zaden en daarvan afgeleide producten en granen die in de handel worden gebracht.
De uitzondering voor aardnoten (pinda’s) en andere oliehoudende zaden voor het breken van de toepassing van de in bijlage I vastgestelde maximumgehalten is alleen van toepassing op zendingen die:
Uitzonderingen
Onder bepaalde omstandigheden mogen bepaalde EU-lidstaten het in bijlage I vastgestelde gehalte aan dioxinen en/of dl-pcb’s (dioxineachtige pcb’s) en/of ndl-pcb’s (niet-dioxineachtige pcb’s) overschrijden voor bepaalde vis en visproducten uit het Oostzeegebied die bestemd zijn voor consumptie op hun grondgebied. Consumenten moeten worden geïnformeerd over de mogelijke risico’s voor de gezondheid van de consument.
Aan bepaalde lidstaten werden andere uitzonderingen toegestaan met betrekking tot het maximumgehalte aan PAK’s in traditioneel gerookt vlees en gerookte vleesproducten en traditioneel gerookte vis en gerookte visserijproducten.
Monitoring en verslaggeving
Lidstaten en belanghebbende partijen moeten:
De lidstaten moeten de Commissie desgevraagd in kennis stellen van de naar aanleiding van de aanbevelingen van de Commissie inzake de monitoring van de aanwezigheid van verontreinigingen in levensmiddelen uitgevoerde onderzoeken en de relevante vastgestelde bronnen, en van de voortgang bij de toepassing van preventiemaatregelen ter voorkoming van verontreiniging.
De lidstaten stellen de EFSA in kennis van de gegevens over het vóórkomen die zij over alle andere verontreinigingen dan moederkorensclerotiën en moederkorenalkaloïden (zie hierboven) hebben verzameld Exploitanten van levensmiddelenbedrijven en andere belanghebbenden kunnen dergelijke gegevens over het vóórkomen indienen bij de EFSA. Alle gegevens over het vóórkomen moeten worden verstrekt overeenkomstig de rapportagevereisten van de EFSA
Intrekking
De verordening strekt tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1881/2006 met ingang van 24 mei 2023.
De verordening is sinds 25 mei 2023 van toepassing.
Zie voor meer informatie:
Verordening (EU) 2023/915 van de Commissie van 25 april 2023 betreffende maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1881/2006 (PB L 119 van 5.5.2023, blz. 103-157).
Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) 2023/915 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.
Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1-24).
Zie de geconsolideerde versie.
Laatste bijwerking 01.12.2023