Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32005R0980

    Verordening (EG) nr. 980/2005 van de Raad van 27 juni 2005 houdende toepassing van een schema van algemene tariefpreferenties

    PB L 169 van 30.6.2005, p. 1–43 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
    PB L 239M van 10.9.2010, p. 256–298 (MT)

    Dit document is verschenen in een speciale editie. (BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/03/2008

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2005/980/oj

    30.6.2005   

    NL

    Publicatieblad van de Europese Unie

    L 169/1


    VERORDENING (EG) Nr. 980/2005 VAN DE RAAD

    van 27 juni 2005

    houdende toepassing van een schema van algemene tariefpreferenties

    DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

    Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, inzonderheid op artikel 133,

    Gezien het voorstel van de Commissie,

    Gezien het advies van het Europees Parlement (1),

    Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comité (2),

    Overwegende hetgeen volgt:

    (1)

    Sinds 1971 verleent de Gemeenschap in het kader van haar schema van algemene tariefpreferenties handelspreferenties aan ontwikkelingslanden.

    (2)

    De gemeenschappelijk handelspolitiek van de Gemeenschap moet stroken met de doelstellingen van het ontwikkelingsbeleid, met name uitroeiing van de armoede en bevordering van duurzame ontwikkeling en goed bestuur in de ontwikkelingslanden, en deze doelstellingen consolideren. Zij moet in overeenstemming zijn met de WTO-voorschriften en in het bijzonder de GATT-machtigingsclausule van 1979 (3).

    (3)

    In een mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement en het Europees Economisch en Sociaal Comité van 7 juli 2004„Ontwikkelingslanden, internationale handel en duurzame ontwikkeling: de rol van het schema van algemene preferenties (SAP) van de Gemeenschap voor de periode 2006/2015” zijn richtsnoeren voor de toepassing van het schema van algemene tariefpreferenties voor de periode 2006-2015 vastgesteld.

    (4)

    Dit is de eerste verordening ter uitvoering van deze richtsnoeren. Zij is van toepassing tot en met 31 december 2008.

    (5)

    Het schema van algemene tariefpreferenties (hierna „het schema” genoemd) dient een algemene regeling te omvatten, die wordt toegekend aan alle begunstigde landen en gebieden, en twee bijzondere regelingen waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende ontwikkelingsbehoeften van ontwikkelingslanden die zich in soortgelijke omstandigheden bevinden.

    (6)

    De algemene regeling dient te worden toegekend aan alle begunstigde landen, tenzij zij door de Wereldbank als hoge-inkomensland worden ingedeeld, en op voorwaarde dat hun uitvoer onvoldoende gediversifieerd is.

    (7)

    De bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur is gebaseerd op een alomvattend concept van duurzame ontwikkeling zoals erkend door internationale verdragen en instrumenten, waaronder de VN-verklaring inzake het recht op ontwikkeling (1986), de verklaring van Rio inzake milieu en ontwikkeling (1992), de ILO-verklaring inzake fundamentele beginselen en rechten op het werk (1998), de VN-millenniumverklaring (2000) en de verklaring van Johannesburg inzake duurzame ontwikkeling (2002). Ontwikkelingslanden die door een gebrek aan diversificatie en onvoldoende integratie in het internationale handelssysteem kwetsbaar zijn, maar met de ratificatie en de effectieve tenuitvoerlegging van de belangrijkste internationale verdragen inzake arbeids- en mensenrechten, bescherming van het milieu en goed bestuur toch een bijzondere last en verantwoordelijkheid op zich nemen, moeten daarom in aanmerking komen voor bijkomende tariefpreferenties. Deze preferenties strekken ertoe verdere economische groei te stimuleren en aldus positief in te spelen op de behoefte aan duurzame ontwikkeling. Deze regeling voorziet voor de begunstigde landen derhalve in een schorsing van de ad-valoremrechten en specifieke rechten (tenzij deze gecombineerd zijn met een ad-valoremrecht). De bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur dient uitzonderlijk van toepassing te zijn vóórdat de gehele verordening in werking treedt om in overeenstemming te zijn met de WTO-regel inzake bijzondere regelingen ter bestrijding van drugsproductie en -handel.

    (8)

    Ontwikkelingslanden die bij de inwerkingtreding van deze verordening reeds voldoen aan de criteria van de bijzondere regeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur, moeten zo snel mogelijk van deze regeling kunnen profiteren. Zij worden daarom voorlopig opgenomen op de lijst van begunstigde landen. De preferenties blijven voor hen gelden, indien de Commissie hun aanvraag uiterlijk op 15 december 2005 gunstig beoordeelt.

    (9)

    De Commissie dient toe te zien op de effectieve tenuitvoerlegging van de internationale verdragen overeenkomstig de desbetreffende mechanismen waarin deze voorzien, en het verband tussen bijkomende tariefpreferenties en de bevordering van duurzame ontwikkeling te evalueren.

    (10)

    De bijzondere regeling voor de minst ontwikkelde landen moet blijven voorzien in een rechtenvrije toegang voor producten uit de landen die door de Verenigde Naties als minst ontwikkeld land zijn erkend en ingedeeld. Voor landen die door de Verenigde Naties niet langer als minst ontwikkeld land zijn ingedeeld, moet een overgangsperiode worden ingesteld om eventuele negatieve gevolgen van het wegvallen van de tariefpreferenties uit hoofde van deze regeling te ondervangen.

    (11)

    De differentiatie van de preferenties naar gelang van de gevoeligheid van de producten, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen gevoelige en niet-gevoelige producten, dient te worden gehandhaafd om rekening te houden met de situatie van de bedrijfstakken in de Gemeenschap die dezelfde producten vervaardigen.

    (12)

    De schorsing van de douanerechten op niet-gevoelige producten dient te worden gehandhaafd, terwijl de rechten op gevoelige producten moeten worden verlaagd zodat er voldoende gebruik van wordt gemaakt, maar tegelijkertijd ook rekening wordt gehouden met de situatie van de overeenkomstige bedrijfstakken in de Gemeenschap.

    (13)

    Deze verlaging dient voor de handelaren voldoende aantrekkelijk te zijn om hen ertoe te bewegen gebruik te maken van de door het schema geboden mogelijkheden. Voor de ad-valorem rechten dient derhalve een vaste verlaging met 3,5 procentpunten van het recht voor meestbegunstigde landen te worden toegepast. Specifieke rechten dienen met 30 % te worden verlaagd. Wanneer een minimumrecht is vermeld, dient dit niet te worden toegepast.

    (14)

    De rechten dienen volledig te worden geschorst wanneer voor een afzonderlijke invoeraangifte de preferentiële behandeling in een ad-valorem recht van 1 % of minder of in een specifiek recht van 2 euro of minder resulteert, omdat het innen van die rechten meer zou kunnen kosten dan het oplevert.

    (15)

    Ter wille van de samenhang van de handelspolitiek van de Gemeenschap mag een begunstigd land niet gebruikmaken van zowel het schema van algemene tariefpreferenties van de Gemeenschap als een vrijhandelsovereenkomst, als deze overeenkomst ten minste voorziet in alle preferenties waarvoor dit land krachtens het huidige schema in aanmerking komt.

    (16)

    Graduatie dient te geschieden aan de hand van criteria die betrekking hebben op afdelingen van het gemeenschappelijk douanetarief. Een begunstigd land dient voor een afdeling te worden gegradueerd wanneer het voor die afdeling gedurende drie opeenvolgende jaren aan de graduatiecriteria voldoet; graduatie wordt aldus voorspelbaarder en billijker, doordat het effect van grote en uitzonderlijke schommelingen in de invoerstatistieken wordt opgevangen.

    (17)

    De oorsprongsregels voor de omschrijving van het begrip „producten van oorsprong” alsook de desbetreffende procedures en methoden van administratieve samenwerking, zoals vastgesteld in Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het communautair douanewetboek (4), zijn van toepassing op de tariefpreferenties waarin deze verordening voorziet, teneinde te garanderen dat de voordelen van dit schema uitsluitend ten goede komen van de beoogde begunstigden.

    (18)

    Ernstige en systematische schending van de beginselen die zijn neergelegd in de in bijlage III vermelde verdragen, dient te worden aangemerkt als een reden voor tijdelijke intrekking, teneinde de doelstellingen van die verdragen te bevorderen en te voorkomen dat een begunstigde door aanhoudende schending van die verdragen een oneerlijk voordeel behaalt.

    (19)

    Gelet op de politieke situatie in Myanmar dient de tijdelijke intrekking van alle tariefpreferenties ten aanzien van de invoer van producten van oorsprong uit Myanmar van kracht te blijven.

    (20)

    De voor de uitvoering van deze verordening vereiste maatregelen worden vastgesteld overeenkomstig Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden (5),

    HEEFT DE VOLGENDE VERORDENING VASTGESTELD:

    HOOFDSTUK I

    ALGEMENE BEPALINGEN

    Artikel 1

    1.   Het schema van algemene tariefpreferenties van de Gemeenschap (hierna „het schema” genoemd) is van toepassing met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze verordening tot en met 31 december 2008 overeenkomstig deze verordening.

    2.   Deze verordening voorziet in:

    a)

    een algemene regeling,

    b)

    een bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur,

    c)

    een bijzondere regeling voor de minst ontwikkelde landen.

    Artikel 2

    De begunstigde landen van de in artikel 1, lid 2, genoemde regelingen zijn in bijlage I vermeld.

    Artikel 3

    1.   Een begunstigd land wordt van het schema uitgesloten als het door de Wereldbank gedurende drie opeenvolgende jaren als hoge-inkomensland wordt ingedeeld en de waarde van de invoer in de vijf grootste afdelingen van zijn onder het SAP vallende invoer in de Gemeenschap minder dan 75 % van zijn totale onder het SAP vallende invoer in de Gemeenschap vertegenwoordigt.

    2.   Wanneer een begunstigd land een preferentiële handelsovereenkomst met de Gemeenschap heeft die ten minste alle preferenties omvat waarop dat land uit hoofde van dit schema een beroep kan doen, wordt het geschrapt van de lijst van begunstigde landen in bijlage I.

    3.   De Commissie stelt een begunstigd land dat van de lijst van begunstigde landen in bijlage I wordt geschrapt, daarvan in kennis.

    Artikel 4

    De producten die onder de in artikel 1, lid 2, onder a) en b), genoemde regelingen vallen, zijn in bijlage II vermeld.

    Artikel 5

    1.   De tariefpreferenties waarin deze verordening voorziet, zijn van toepassing op de invoer van producten die vallen onder de regelingen die gelden voor het begunstigde land waarvan zij de oorsprong hebben.

    2.   Voor de toepassing van de in artikel 1, lid 2, genoemde regelingen gelden de oorsprongsregels voor de omschrijving van het begrip „producten van oorsprong” alsook de desbetreffende procedures en methoden van administratieve samenwerking die zijn vastgelegd in Verordening (EEG) nr. 2454/93.

    3.   Regionale cumulatie in de zin van Verordening (EEG) nr. 2454/93 is eveneens van toepassing wanneer een product dat gebruikt wordt voor verdere bewerking in een land dat behoort tot een regionale groepering, van oorsprong is uit een ander land van die groepering dat niet in aanmerking komt voor de regelingen die op het eindproduct van toepassing zijn, op voorwaarde dat beide landen voor de regionale cumulatie ten gunste van deze groepering in aanmerking komen.

    Artikel 6

    Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

    a)

    „rechten van het gemeenschappelijk douanetarief”: de rechten die zijn vermeld in deel twee van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad van 23 juli 1987 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief (6), met uitzondering van de rechten die in het kader van tariefcontingenten zijn vastgesteld;

    b)

    „afdeling”: elk van de afdelingen van het gemeenschappelijk douanetarief zoals vastgesteld in Verordening (EEG) nr. 2658/87. Alleen voor de toepassing van deze verordening wordt afdeling XI beschouwd als twee afzonderlijke afdelingen: Afdeling XI(a) met daarin Gemeenschappelijk Douanetarief hoofdstukken 50 t/m 60 en Afdeling XI(b) met daarin Gemeenschappelijk douanetarief hoofdstukken 61 t/m 63.

    c)

    „comité”: het comité bedoeld in artikel 28.

    HOOFDSTUK II

    REGELINGEN EN TARIEFPREFERENTIES

    AFDELING 1

    Algemene regeling

    Artikel 7

    1.   De rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor de producten die in bijlage II als niet-gevoelig zijn aangemerkt, worden volledig geschorst, met uitzondering van agrarische elementen.

    2.   De ad-valoremrechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor de producten die in bijlage II als gevoelig zijn aangemerkt, worden met 3,5 procentpunten verlaagd. Voor producten van de afdelingen XI(a) en XI(b) bedraagt de verlaging 20 %.

    3.   Wanneer de preferentiële rechten die zijn berekend overeenkomstig artikel 7 van Verordening (EG) nr. 2501/2001 (7) op basis van de ad-valoremrechten van het gemeenschappelijk douanetarief zoals van toepassing op de dag vóór de inwerkingtreding van deze verordening, een tariefverlaging van meer dan 3,5 procentpunten opleveren voor de in lid 2 van dit artikel bedoelde producten, zijn deze preferentiële rechten van toepassing.

    4.   De specifieke rechten van het gemeenschappelijk douanetarief, andere dan minimum- of maximumrechten, voor de producten die in bijlage II als gevoelig zijn aangemerkt, worden met 30 % verlaagd.

    5.   Wanneer de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor de producten die in bijlage II als gevoelig zijn aangemerkt, zowel ad-valoremrechten als specifieke rechten omvatten, worden de specifieke rechten niet verlaagd.

    6.   Wanneer de overeenkomstig de leden 2 en 4 verlaagde rechten een maximumrecht vermelden, wordt dat maximumrecht niet verlaagd. Indien zulke rechten een minimumrecht vermelden, wordt dit minimumrecht niet toegepast.

    7.   De in de leden 1 tot en met 4 bedoelde tariefpreferenties zijn niet van toepassing op producten uit afdelingen ten aanzien waarvan deze tariefpreferenties voor het betrokken land van oorsprong werden ingetrokken overeenkomstig artikel 14 en artikel 21, lid 8, en kolom C van bijlage I.

    AFDELING 2

    Bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur

    Artikel 8

    1.   De ad-valoremrechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor alle in bijlage II vermelde producten die van oorsprong zijn uit een land dat is opgenomen in de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur, worden geschorst.

    2.   De specifieke rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor de in lid 1 bedoelde producten worden volledig geschorst, behalve voor producten waarvoor de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief ook ad-valoremrechten omvatten. Voor producten van GN-codes 1704 10 91 en 1704 10 99 wordt het specifieke recht beperkt tot 16 % van de douanewaarde.

    3.   De bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur geldt in het geval van de begunstigde landen van deze regeling niet voor de producten van de afdelingen waarvoor deze tariefpreferenties overeenkomstig kolom C van bijlage I zijn ingetrokken.

    Artikel 9

    1.   De bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur kan worden toegekend aan een land dat:

    a)

    de in deel A van bijlage III vermelde verdragen geratificeerd en effectief ten uitvoer heeft gelegd, en

    b)

    ten minste zeven van de in deel B van bijlage III vermelde verdragen geratificeerd en effectief ten uitvoer heeft gelegd, en

    c)

    toezegt de in deel B van bijlage III vermelde verdragen die het nog niet heeft geratificeerd en effectief ten uitvoer gelegd, uiterlijk op 31 december 2008 te ratificeren en effectief ten uitvoer te leggen, en

    d)

    zich ertoe verbindt de ratificatie van de verdragen en de desbetreffende uitvoeringswetten en -maatregelen niet ongedaan te maken, en toestaat dat regelmatig toezicht op en evaluatie van zijn staat van dienst terzake plaatsvindt overeenkomstig de uitvoeringsbepalingen van de verdragen die het geratificeerd heeft, en

    e)

    wordt beschouwd als een kwetsbaar land als bedoeld in lid 3.

    2.   In afwijking van lid 1, onder a) en c), kan, voor landen met bepaalde constitutionele problemen, de bijzondere stimuleringsregeling worden toegekend aan een land dat ten hoogste twee van de zestien in deel A van bijlage III vermelde verdragen niet heeft geratificeerd maar effectief ten uitvoer heeft gelegd, mits:

    a)

    door het betrokken land een formele toezegging is gedaan om de ontbrekende verdragen uiterlijk op 31 oktober 2005 te ondertekenen, te certificeren en ten uitvoer te leggen wanneer is vastgesteld dat er geen onverenigbaarheid is met zijn grondwet, en

    b)

    het betrokken land, ingeval van onverenigbaarheid met zijn grondwet, zich er formeel toe heeft verbonden ontbrekende verdragen uiterlijk op 31 december 2006 te ondertekenen en ten uitvoer te leggen.

    Vóór het einde van 2006 brengt de Commissie aan de Raad verslag uit over het naleven door het betrokken land van de bovengenoemde verplichtingen. Het toekennen van de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur aan dat land na 1 januari 2007 is afhankelijk van een besluit van de Raad. Waar passend en op basis van bovengenoemd verslag, stelt de Commissie de Raad een dergelijke verlenging voor.

    3.   Een kwetsbaar land is een land:

    a)

    dat niet gedurende drie opeenvolgende jaren door de Wereldbank als hoge-inkomensland is ingedeeld en waarvan de vijf grootste afdelingen van zijn onder het SAP vallende invoer in de Gemeenschap meer dan 75 % van de waarde van zijn totale onder het SAP vallende invoer vertegenwoordigen, of

    b)

    waarvan de onder het SAP vallende invoer in de Gemeenschap minder dan 1 % van de waarde van de totale onder het SAP vallende invoer in de Gemeenschap vertegenwoordigt.

    De gegevens die hiervoor worden gebruikt, zijn die welke beschikbaar zijn op 1 september 2004, uitgedrukt als een gemiddelde over drie opeenvolgende jaren.

    4.   De Commissie zal de stand van de ratificatie en de effectieve uitvoering van de in bijlage III vermelde verdragen blijven evalueren. Voordat de toepassing van deze verordening komt te vervallen en tijdig vóór de behandeling van de volgende verordening, dient de Commissie bij de Raad een verslag in over de stand van de ratificatie van die verdragen, waarin zij ook aanbevelingen van toezichthoudende instanties opneemt.

    Artikel 10

    1.   Onverminderd het bepaalde in lid 3 wordt de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur toegekend als aan de volgende voorwaarden is voldaan:

    a)

    uiterlijk op 31 oktober 2005 is een daartoe strekkend verzoek ingediend door een in bijlage I vermeld land of gebied, en

    b)

    uit de evaluatie van dit verzoek blijkt dat het verzoekende land aan de in artikel 9, leden 1, 2 en 3, vastgestelde criteria voldoet.

    2.   Het verzoekende land richt zijn verzoek schriftelijk tot de Commissie, verstrekt uitgebreide informatie over de ratificatie van de in bijlage III vermelde verdragen alsmede over de wetten en maatregelen die ertoe strekken de bepalingen van deze verdragen effectief ten uitvoer te leggen, en doet de toezegging dat het de toezicht- en evaluatiemechanismen waarin de desbetreffende verdragen en gerelateerde instrumenten voorzien, zal aanvaarden en onverkort respecteren.

    3.   Landen waarop de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur met ingang van de datum van inwerkingtreding van deze verordening voorlopig van toepassing is, dienen eveneens, uiterlijk op 31 oktober 2005, een verzoek in overeenkomstig de leden 1 en 2. De Commissie beoordeelt het verzoek overeenkomstig artikel 11.

    Artikel 11

    1.   Wanneer de Commissie een verzoek vergezeld van de in artikel 10 bedoelde informatie ontvangt, evalueert zij dit verzoek. Bij deze evaluatie wordt rekening gehouden met de bevindingen van de relevante internationale organisaties en instanties. Zij kan het verzoekende land alle vragen stellen die zij dienstig acht en kan de ontvangen informatie bij het verzoekende land of bij andere ter zake kundige bronnen verifiëren.

    2.   De Commissie beslist op basis van de in lid 1 bedoelde evaluatie en overeenkomstig de in artikel 28, lid 4, bedoelde procedure of zij een verzoekend land per 1 januari 2006 de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur toekent.

    3.   De Commissie stelt een verzoekend land in kennis van het overeenkomstig lid 2 genomen besluit. Wanneer de bijzondere stimuleringsregeling aan een bepaald land wordt toegekend, wordt dit land in kennis gesteld van de datum waarop het desbetreffende besluit in werking treedt. De Commissie maakt uiterlijk op 15 december 2005 in het Publicatieblad van de Europese Unie een lijst bekend van de landen die worden gesteund in het kader van de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur.

    4.   Wanneer aan een verzoekend land de bijzondere stimuleringsregeling niet wordt toegekend, motiveert de Commissie desgevraagd haar besluit.

    5.   De Commissie onderhoudt, in nauwe samenwerking met het comité, handelend overeenkomstig artikel 28, lid 4, alle betrekkingen met het verzoekende land naar aanleiding van het verzoek.

    AFDELING 3

    Bijzondere regeling voor de minst ontwikkelde landen

    Artikel 12

    1.   Onverminderd de leden 2, 3 en 4 worden de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor alle producten van de hoofdstukken 1 tot en met 97 van het geharmoniseerd systeem, met uitzondering van hoofdstuk 93, die van oorsprong zijn uit een land dat volgens het bepaalde in bijlage I voor de bijzondere regeling voor de minst ontwikkelde landen in aanmerking komt, volledig geschorst.

    2.   De rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor de producten van tariefpost 1006 worden op 1 september 2006 met 20 %, op 1 september 2007 met 50 % en op 1 september 2008 met 80 % verlaagd. Met ingang van 1 september 2009 worden deze rechten volledig geschorst.

    3.   De rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor de producten van GN-code 0803 00 19 worden met ingang van 1 januari 2002 jaarlijks met 20 % verlaagd. Met ingang van 1 januari 2006 worden deze rechten volledig geschorst.

    4.   De rechten van het gemeenschappelijk douanetarief voor de producten van tariefpost 1701 worden op 1 juli 2006 met 20 %, op 1 juli 2007 met 50 % en op 1 juli 2008 met 80 % verlaagd. Met ingang van 1 juli 2009 worden deze rechten volledig geschorst.

    5.   Tot het tijdstip waarop de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief overeenkomstig de leden 2 en 4 volledig worden geschorst, wordt voor de producten van tariefpost 1006 en van onderverdeling 1701 11 10, die van oorsprong zijn uit een land dat voor deze bijzondere regeling in aanmerking komt, voor elk verkoopseizoen een algemeen tariefcontingent met nulrecht geopend. De aanvangscontingenten voor het verkoopseizoen 2001/2002 bedragen 2 517 ton, uitgedrukt in gedopterijstequivalent, voor producten van tariefpost 1006, en 74 185 ton, uitgedrukt in wittesuikerequivalent, voor producten van onderverdeling 1701 11 10. Voor elk van de daarop volgende verkoopseizoenen worden de contingenten met 15 % verhoogd ten opzichte van de contingenten van het voorgaande verkoopseizoen.

    6.   De Commissie stelt volgens de in artikel 28, lid 4, bedoelde procedure nadere bepalingen vast voor de opening en het beheer van de in lid 5 genoemde contingenten. Bij de opening en het beheer van deze contingenten wordt de Commissie bijgestaan door de comités van beheer van de desbetreffende gemeenschappelijke marktordeningen.

    7.   Wanneer een land door de Verenigde Naties van de lijst van de minst ontwikkelde landen wordt verwijderd, wordt het van de lijst van begunstigde landen van deze regeling geschrapt. De Commissie besluit volgens de in artikel 20, lid 4, bedoelde procedure over de uitsluiting van een land en over de instelling van een overgangsperiode van ten minste drie jaar.

    Artikel 13

    Artikel 12, lid 4, en het bepaalde in artikel 12, lid 5, met betrekking tot producten van onderverdeling 1701 11 10 zijn niet van toepassing op producten van oorsprong uit landen die gebruik maken van de preferenties bedoeld in deze afdeling en die in het vrije verkeer zijn gebracht in de Franse overzeese departementen.

    AFDELING 4

    Gemeenschappelijke bepalingen

    Artikel 14

    1.   De in de artikelen 7 en 8 bedoelde tariefpreferenties worden ingetrokken ten aanzien van producten van een afdeling van oorsprong uit een begunstigd land, indien de gemiddelde waarde van de communautaire invoer uit dat land van producten van die afdeling die onder de regeling vallen waarvoor dat land in aanmerking komt, gedurende drie opeenvolgende jaren, gemeten aan de hand van de meest recente beschikbare gegevens op 1 september 2004, meer dan 15 % van de waarde van de communautaire invoer van dezelfde producten uit alle in bijlage I vermelde landen en gebieden bedraagt. Voor elk van de afdelingen XI(a) en XI(b) bedraagt de drempel 12,5 %.

    2.   De afdelingen die volgens lid 1 van het schema worden uitgesloten, worden in kolom C van bijlage I vermeld.

    3.   De uitsluiting van een afdeling geldt van 1 januari 2006 tot en met 31 december 2008.

    4.   De Commissie stelt een begunstigd land in kennis van de uitsluiting van een afdeling.

    5.   Lid 1 is niet van toepassing op enige afdeling van een begunstigd land die meer dan 50 % van de waarde van alle onder het SAP vallende invoer in de Gemeenschap van oorsprong uit dat land vertegenwoordigt.

    6.   Voor de toepassing van dit artikel worden de statistische gegevens van de COMEXT-statistieken gebruikt.

    Artikel 15

    1.   Wanneer voor een afzonderlijke invoeraangifte een ad-valoremrecht dat overeenkomstig het bepaalde onder deze titel wordt verlaagd, 1 % of minder bedraagt, wordt dit recht volledig geschorst.

    2.   Wanneer voor een afzonderlijke invoeraangifte een specifiek recht dat overeenkomstig het bepaalde onder deze titel wordt verlaagd, 2 euro of minder per afzonderlijk in euro’s luidend bedrag beloopt, wordt dit recht volledig geschorst.

    3.   Onverminderd de leden 1 en 2 wordt het overeenkomstig deze verordening berekende definitieve preferentiële recht naar beneden afgerond op de eerste decimaal.

    HOOFDSTUK III

    TIJDELIJKE INTREKKING EN VRIJWARINGSCLAUSULES

    AFDELING 1

    Tijdelijke intrekking

    Artikel 16

    1.   De preferentiële regelingen waarin deze verordening voorziet, kunnen tijdelijk worden ingetrokken ten aanzien van alle dan wel bepaalde producten van oorsprong uit een begunstigd land, om een van de volgende redenen:

    a)

    ernstige en systematische schending van de beginselen die zijn neergelegd in de in deel A van bijlage III vermelde verdragen, blijkend uit de conclusies van de betrokken toezichthoudende instanties;

    b)

    uitvoer van door gedetineerden vervaardigde goederen;

    c)

    ernstig tekortschietende douanecontroles op de uit- of doorvoer van verdovende middelen (illegale stoffen of precursoren) of niet-naleving van internationale overeenkomsten inzake het witwassen van geld;

    d)

    oneerlijke handelspraktijken met een ernstig en systematisch karakter die schade berokkenen aan het communautaire bedrijfsleven en waartegen het begunstigde land niet is opgetreden. Ten aanzien van oneerlijke handelspraktijken die verboden zijn door of waartegen maatregelen kunnen worden genomen krachtens de WTO-overeenkomsten, wordt dit artikel pas toegepast nadat de bevoegde WTO-instantie een vaststelling in die zin heeft uitgesproken;

    e)

    ernstige en systematische inbreuken op de doelstellingen van regionale visserijorganisaties of -akkoorden waarbij de Gemeenschap partij is, wat betreft de instandhouding en het beheer van visbestanden.

    2.   Onverminderd lid 1 kan de in afdeling 2 van hoofdstuk II genoemde bijzondere stimuleringsregeling tijdelijk worden ingetrokken ten aanzien van alle dan wel bepaalde producten van oorsprong uit een begunstigd land waarop deze regeling betrekking heeft, met name als de in bijlage III vermelde verdragen die zijn geratificeerd om aan de in artikel 9, leden 1 en 2, gestelde eisen te voldoen, niet langer in de nationale wetgeving zijn opgenomen of deze wetgeving niet effectief ten uitvoer wordt gelegd.

    3.   De preferentiële regelingen waarin deze verordening voorziet, worden niet ingetrokken overeenkomstig lid 1, onder d), ten aanzien van producten waarop krachtens Verordeningen (EG) nr. 384/96 (8) of (EG) nr. 2026/97 (9) antidumpingrechten of compenserende maatregelen van toepassing zijn, om de redenen die aan deze maatregelen ten grond liggen.

    Artikel 17

    1.   De preferentiële regelingen waarin deze verordening voorziet, kunnen tijdelijk worden ingetrokken ten aanzien van alle dan wel bepaalde producten van oorsprong uit een begunstigd land in geval van fraude, onregelmatigheden, systematisch verzuim van naleving of handhaving van de regels inzake de oorsprong van producten en de desbetreffende procedures, alsmede systematisch verzuim van verlening van de vereiste administratieve samenwerking voor de toepassing en het toezicht op de naleving van de in artikel 1, lid 2, genoemde regelingen.

    2.   Voor de in lid 1 bedoelde administratieve samenwerking is het onder meer noodzakelijk dat een begunstigd land:

    a)

    de Commissie de voor de toepassing van de oorsprongsregels en voor het toezicht op de naleving daarvan noodzakelijke informatie meedeelt en haar op de hoogte houdt van nieuwe ontwikkelingen;

    b)

    de Gemeenschap bijstand verleent door op verzoek van de douaneautoriteiten van de lidstaten controles achteraf van de oorsprong te verrichten en de resultaten daarvan tijdig mee te delen;

    c)

    de Gemeenschap bijstand verleent door de Commissie toe te staan in overleg en nauwe samenwerking met de bevoegde autoriteiten van de lidstaten in het betrokken land communautaire administratieve en investigatieve samenwerkingsmissies uit te voeren ter controle van de echtheid van de documenten of de juistheid van de gegevens op basis waarvan de in artikel 1, lid 2, genoemde regelingen worden toegekend;

    d)

    passend onderzoek verricht of doet verrichten ter opsporing en voorkoming van inbreuken op de oorsprongsregels;

    e)

    de oorsprongsregels in verband met de regionale cumulatie, in de zin van Verordening (EEG) nr. 2454/93, naleeft of doet naleven, indien het betrokken land daarvoor in aanmerking komt;

    f)

    de Gemeenschap bijstand verleent bij het onderzoek naar de gevolgde praktijken als wordt vermoed dat er is gefraudeerd met de oorsprongsregels. Een vermoeden van fraude is gerechtvaardigd indien de invoer van producten via de preferentiële regelingen die krachtens deze verordening zijn verleend de gebruikelijke uitvoerhoeveelheden van het begunstigde land ver overtreffen.

    3.   De Commissie kan de preferentiële regelingen waarin deze verordening voorziet, schorsen voor alle dan wel bepaalde producten van oorsprong uit een begunstigd land, wanneer zij van oordeel is dat er voldoende bewijs is dat tijdelijke intrekking om de in de leden 1 en 2 genoemde redenen gerechtvaardigd is, mits zij voordien:

    het comité hiervan in kennis heeft gesteld;

    de lidstaten heeft opgeroepen afdoende voorzorgsmaatregelen te treffen om de financiële belangen van de Gemeenschap te vrijwaren en/of ervoor te zorgen dat het begunstigde land zijn verplichtingen nakomt;

    in het Publicatieblad van de Europese Unie heeft aangekondigd dat er gegronde redenen zijn om te twijfelen aan de toepassing van de preferentiële regelingen en/of de nakoming door het begunstigde land van zijn verplichtingen, hetgeen afbreuk kan doen aan zijn rechten om gebruik te blijven maken van de bij deze verordening toegekende voordelen.

    De Commissie stelt het betrokken begunstigde land in kennis van elk overeenkomstig dit lid genomen besluit voordat dit van kracht wordt. De Commissie stelt ook het comité hiervan in kennis.

    4.   De lidstaten kunnen een overeenkomstig lid 3 genomen besluit binnen een maand naar de Raad doorverwijzen. De Raad kan binnen een maand met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een andersluidend besluit nemen.

    5.   De schorsingsperiode duurt niet langer dan 6 maanden. Na het verstrijken van deze periode besluit de Commissie de schorsing te beëindigen nadat zij het comité hiervan in kennis heeft gesteld, dan wel om de schorsing overeenkomstig de in lid 3 bedoelde procedure te verlengen.

    6.   De lidstaten delen de Commissie alle terzake dienende informatie mee die de schorsing van preferenties of de verlenging van de schorsing kan rechtvaardigen.

    Artikel 18

    1.   Wanneer de Commissie of een lidstaat informatie ontvangt die tijdelijke intrekking van een preferentiële regeling kan rechtvaardigen en de Commissie of een lidstaat van oordeel is dat er voldoende redenen zijn voor een onderzoek, stelt deze het comité daarvan in kennis en verzoekt deze het Comité om overleg, dat binnen een maand dient plaats te vinden.

    2.   Na dit overleg kan de Commissie binnen een maand overeenkomstig de in artikel 28, lid 5, bedoelde procedure besluiten een onderzoek te openen.

    Artikel 19

    1.   Wanneer de Commissie besluit een onderzoek te openen, kondigt zij dit aan in het Publicatieblad van de Europese Unie en stelt zij het betrokken begunstigde land daarvan in kennis. In de aankondiging wordt een beknopt overzicht gegeven van de ontvangen informatie en wordt meegedeeld dat alle relevante inlichtingen aan de Commissie moeten worden toegezonden. Er wordt ook een termijn vastgesteld van maximaal vier maanden, te rekenen vanaf de publicatie van de aankondiging, waarbinnen belanghebbenden hun standpunt schriftelijk kenbaar kunnen maken.

    2.   De Commissie geeft het begunstigde land alle gelegenheid om aan het onderzoek mede te werken.

    3.   De Commissie verzamelt alle informatie die zij noodzakelijk acht, daarbij inbegrepen de beschikbare evaluaties, opmerkingen, besluiten, aanbevelingen en conclusies van de betrokken toezichthoudende instanties van de VN, de ILO en andere bevoegde internationale organisaties. Deze dienen als uitgangspunt voor het onderzoek met het oog op de eventuele tijdelijke intrekking van de regelingen op grond van de in artikel 16, lid 1, onder a), genoemde reden. De Commissie kan de ontvangen informatie bij de betrokken economische subjecten en het betrokken begunstigde land verifiëren.

    4.   De Commissie kan worden bijgestaan door ambtenaren van de lidstaat op het grondgebied waarvan de verificatie plaatsvindt, indien deze lidstaat daarom verzoekt.

    5.   Wanneer de door de Commissie gevraagde informatie niet binnen de in de aankondiging van het onderzoek vermelde termijn wordt verstrekt, of het onderzoek ernstig wordt belemmerd, kunnen er bevindingen worden gedaan op basis van de beschikbare gegevens.

    6.   Het onderzoek dient binnen een jaar voltooid te zijn. De Commissie kan deze periode overeenkomstig de in artikel 28, lid 5, bedoelde procedure verlengen.

    Artikel 20

    1.   De Commissie legt haar bevindingen in een verslag aan het comité voor.

    2.   Wanneer de Commissie van oordeel is dat de bevindingen van het onderzoek geen tijdelijke intrekking rechtvaardigen, besluit zij overeenkomstig de in artikel 28, lid 5, bedoelde procedure dit onderzoek te beëindigen. In dat geval kondigt de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie de beëindiging van het onderzoek aan en maakt zij haar belangrijkste conclusies bekend.

    3.   Wanneer de Commissie van oordeel is dat de bevindingen van het onderzoek een tijdelijke intrekking rechtvaardigen om de in artikel 16, lid 1, onder a), genoemde reden, besluit zij overeenkomstig de in artikel 28, lid 5, bedoelde procedure om gedurende een periode van zes maanden toezicht te houden op de situatie in het betrokken begunstigde land en die situatie te evalueren. De Commissie stelt het betrokken begunstigde land van dat besluit in kennis en kondigt in het Publicatieblad van de Europese Unie aan dat zij voornemens is bij de Raad een voorstel tot tijdelijke intrekking in te dienen, tenzij het betrokken begunstigde land vóór het einde van die periode toezegt de nodige maatregelen te nemen om zich binnen een redelijke termijn aan de in deel A van bijlage III vermelde verdragen te conformeren.

    4.   Wanneer de Commissie tijdelijke intrekking noodzakelijk acht, legt zij een daartoe strekkend voorstel voor aan de Raad, die binnen een maand met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen een besluit neemt. In de in lid 3 bedoelde gevallen dient de Commissie haar voorstel in aan het einde van de in dat lid genoemde termijn.

    5.   Wanneer de Raad tot tijdelijke intrekking besluit, treedt dit besluit in werking zes maanden na de dag waarop het is aangenomen, tenzij vóór het einde van die periode wordt besloten dat de redenen die aan de intrekking ten grondslag liggen, niet langer geldig zijn.

    AFDELING 2

    Vrijwaringsclausule

    Artikel 21

    1.   Wanneer de invoer van een product van oorsprong uit een begunstigd land ernstige moeilijkheden veroorzaakt of dreigt te veroorzaken voor een communautaire producent van soortgelijke of rechtstreeks concurrerende producten, kunnen de normale rechten van het gemeenschappelijk douanetarief op dat product op verzoek van een lidstaat of op initiatief van de Commissie te allen tijde opnieuw worden ingesteld.

    2.   De Commissie neemt binnen een redelijke termijn een formeel besluit tot het openen van een onderzoek. Wanneer de Commissie besluit een onderzoek te openen, kondigt zij dit in het Publicatieblad van de Europese Unie aan. In de aankondiging wordt een beknopt overzicht gegeven van de ontvangen informatie en wordt meegedeeld dat alle relevante inlichtingen aan de diensten van de Commissie moeten worden toegezonden. Er wordt ook een termijn van maximaal vier maanden vastgesteld, te rekenen vanaf de publicatie van de aankondiging, waarbinnen belanghebbenden hun standpunt schriftelijk kenbaar kunnen maken.

    3.   De Commissie verzamelt alle informatie die zij noodzakelijk acht en kan deze bij het betrokken begunstigde land en eventuele andere bronnen verifiëren. Zij kan worden bijgestaan door ambtenaren van de lidstaat op het grondgebied waarvan de verificatie plaatsvindt, indien deze lidstaat daarom verzoekt.

    4.   Wanneer de Commissie onderzoekt of er ernstige moeilijkheden zijn, houdt zij, indien daaromtrent informatie beschikbaar is, onder meer rekening met de volgende factoren betreffende producenten in de Gemeenschap:

    marktaandeel,

    productie,

    voorraden,

    productiecapaciteit,

    faillissementen,

    rentabiliteit,

    benuttingsgraad,

    werkgelegenheid,

    invoer,

    prijzen.

    5.   Het onderzoek wordt binnen zes maanden afgerond, te rekenen vanaf de datum van de in lid 2 bedoelde aankondiging. De Commissie kan deze periode in geval van buitengewone omstandigheden en na raadpleging van het comité overeenkomstig de in artikel 28, lid 5, bedoelde procedure verlengen.

    6.   De Commissie neemt binnen een maand een besluit volgens de in artikel 28, lid 5, bedoelde procedure. Dat besluit treedt in werking binnen een maand nadat het is bekendgemaakt.

    7.   Wanneer geen onderzoek mogelijk is als gevolg van buitengewone omstandigheden die een onmiddellijk optreden vereisen, kan de Commissie, nadat zij het comité daarvan in kennis heeft gesteld, alle strikt noodzakelijke preventieve maatregelen nemen.

    8.   Wanneer de invoer van producten van afdeling XI(b) als bedoeld in artikel 14, lid 1, van oorsprong uit een begunstigd land:

    a)

    met ten minste 20 % toeneemt in een kwartaal vergeleken met hetzelfde kwartaal in het voorgaande jaar,

    of

    b)

    12,5 % overschrijdt van de waarde van de invoer in de Gemeenschap van dezelfde producten uit alle in bijlage I vermelde landen en gebieden gedurende een periode van 12 maanden,

    trekt de Commissie, op eigen initiatief of op verzoek van een lidstaat en na het comité te hebben ingelicht, de in de artikelen 7 en 8 bedoelde tariefpreferenties met betrekking tot producten uit afdeling XI(b) in. Deze bepaling is niet van toepassing op in artikel 12 bedoelde landen die voor een bijzondere regeling voor de minst ontwikkelde landen in aanmerking komen en op landen waarvan het aandeel in de communautaire invoer, als bedoeld in artikel 14, lid 1, 8 % niet overschrijdt. De Commissie stelt het begunstigde land in kennis van het intrekken van de tariefpreferenties. De intrekking van de tariefpreferenties wordt van kracht twee maanden na de bekendmaking van het daartoe strekkende besluit van de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie.

    Artikel 22

    Wanneer de invoer van producten die zijn vermeld in bijlage I van het EG-Verdrag de markten van de Gemeenschap, met name in een of meer van de ultraperifere gebieden, of de desbetreffende marktordeningen ernstig verstoort of dreigt te verstoren, kan de Commissie, op verzoek van een lidstaat of op eigen initiatief, nadat zij het comité van beheer van de desbetreffende gemeenschappelijke marktordening heeft geraadpleegd, de preferentiële regelingen ten aanzien van de betrokken producten schorsen.

    Artikel 23

    1.   De Commissie stelt het betrokken begunstigde land zo spoedig mogelijk in kennis van elk overeenkomstig de artikelen 21 of 22 genomen besluit voordat dit van kracht wordt. De Commissie stelt ook de Raad en de lidstaten van dit besluit in kennis.

    2.   De lidstaten kunnen een overeenkomstig de artikelen 21 of 22 genomen besluit binnen een maand naar de Raad doorverwijzen. De Raad kan binnen een maand met gekwalificeerde meerderheid van stemmen een andersluidend besluit nemen.

    AFDELING 3

    Toezichtmaatregelen in de landbouwsector

    Artikel 24

    Voor de in de hoofdstukken 1 tot en met 24 vermelde producten van oorsprong uit begunstigde landen kan een speciale toezichtsregeling gelden om verstoring van de communautaire markt te vermijden. De Commissie stelt op verzoek van een lidstaat of op eigen initiatief de lijst op van producten die onder toezicht worden geplaatst.

    Alle in artikel 21 genoemde termijnen van meer dan 2 maanden worden teruggebracht tot 2 maanden wanneer:

    het begunstigde land de regels inzake de oorsprong niet naleeft of verzuimt de in artikel 17 vereiste administratieve samenwerking te verlenen, of

    de invoer van in de hoofdstukken 1 tot en met 24 vermelde producten via de preferentiële regelingen die krachtens deze verordening zijn verleend de gebruikelijke uitvoerhoeveelheden van het begunstigde land ver overtreffen.

    AFDELING 4

    Gemeenschappelijke bepaling

    Artikel 25

    Geen van de bepalingen van dit hoofdstuk staat de toepassing in de weg van vrijwaringsclausules die zijn vastgesteld in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid krachtens artikel 37 van het Verdrag of in het kader van het gemeenschappelijk handelsbeleid krachtens artikel 133 van het Verdrag, of van enige andere vrijwaringsclausule die kan worden toegepast.

    HOOFDSTUK IV

    PROCEDUREVOORSCHRIFTEN

    Artikel 26

    De Commissie stelt volgens de procedure bedoeld in artikel 28, lid 5, wijzigingen van de bijlagen van deze verordening vast die noodzakelijk zijn:

    a)

    ingevolge wijzigingen van de gecombineerde nomenclatuur,

    b)

    ingevolge wijzigingen in de internationale status of indeling van landen of gebieden;

    c)

    ingevolge de toepassing van artikel 3, lid 2,

    d)

    doordat een land de in artikel 3, lid 1, vastgestelde drempel heeft bereikt,

    e)

    voor het opstellen van de definitieve lijst van begunstigde landen uiterlijk op 15 december 2005 overeenkomstig artikel 11.

    Artikel 27

    1.   Binnen zes weken na het verstrijken van elk kwartaal zenden de lidstaten het Bureau voor de statistiek van de Europese Gemeenschappen hun statistische gegevens toe betreffende producten die in dat kwartaal in het vrije verkeer zijn gebracht met toepassing van de tariefpreferenties waarin deze verordening voorziet. Deze gegevens, die gebaseerd zijn op de codes van de gecombineerde nomenclatuur en in voorkomend geval de Taric-codes, vermelden voor elk land van oorsprong de waarden, hoeveelheden en vereiste bijzondere maatstaven overeenkomstig de definities die zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad (10) en Verordening (EG) nr. 1917/2000 van de Commissie (11).

    2.   Overeenkomstig artikel 308 quinquies van Verordening (EEG) nr. 2454/93 verstrekken de lidstaten de Commissie op haar verzoek gegevens over de hoeveelheid goederen die de voorafgaande maanden met gebruikmaking van de tariefpreferenties waarin deze verordening voorziet, in het vrije verkeer is gebracht. Deze gegevens omvatten tevens de in lid 3 bedoelde producten.

    3.   De Commissie houdt, in nauwe samenwerking met de lidstaten, toezicht op de invoer van producten van GN-code 0803 00 19, van de tariefposten 0603, 1006, 1701, 1704 en 6403 en van de GN-codes 1604 14, 1604 19 31, 1604 19 39, 1604 20 70, 2002 90 en 2103 20 teneinde vast te stellen of aan de voorwaarden van de artikelen 21 en 22 is voldaan.

    Artikel 28

    1.   Bij de toepassing van deze verordening wordt de Commissie bijgestaan door het Comité algemene preferenties („het comité”).

    2.   Het comité kan elke kwestie in verband met de toepassing van deze verordening onderzoeken die door de Commissie of op verzoek van een lidstaat aan de orde wordt gesteld.

    3.   Het comité onderzoekt het effect van het schema aan de hand van een verslag van de Commissie over de periode vanaf 1 januari 2006. Dit verslag bestrijkt alle in artikel 1, lid 2, bedoelde preferentiële regelingen en wordt tijdig voorgelegd met het oog op de behandeling van de volgende verordening.

    4.   Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn de artikelen 5 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing.

    De in artikel 5, lid 6, van Besluit 1999/468/EG bedoelde termijn wordt vastgesteld op drie maanden.

    5.   Wanneer naar dit artikel wordt verwezen, zijn de artikelen 3 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing.

    6.   Het comité stelt zijn reglement van orde vast.

    HOOFDSTUK V

    OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

    Artikel 29

    Verordening (EG) nr. 552/97 (12) van de Raad, waarin naar de Verordeningen (EG) nr. 3281/94 (13) en (EG) nr. 1256/96 (14) van de Raad wordt verwezen, wordt geacht naar de overeenkomstige bepalingen van onderhavige verordening te verwijzen.

    De verordeningen (EG) nr. 1381/2002 (15) en (EG) nr. 1401/2002 (16) van de Commissie, waarin naar Verordening (EG) nr. 2501/2001 wordt verwezen, wordt geacht naar de overeenkomstige bepalingen van deze verordening te verwijzen.

    Artikel 30

    1.   De bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur van afdeling 2 van hoofdstuk II van deze verordening alsmede de in samenhang met die regeling toegepaste bepalingen treden in werking op 1 juli 2005. Bij die regeling worden, met ingang van de inwerkingtreding ervan de bijzondere regelingen van titel IV van Verordening (EG) nr. 2501/2001 en de in samenhang met die regelingen toegepaste bepalingen van Verordening (EG) nr. 2501/2001 ingetrokken. Bij de overige bepalingen van deze verordening, die op 1 januari 2006 in werking treden, worden met ingang van die datum de dan nog geldende bepaling van Verordening (EG) nr. 2501/2001 ingetrokken.

    2.   Deze verordening is van toepassing tot en met 31 december 2008. Deze datum is niet van toepassing op de bijzondere regeling voor de minst ontwikkelde landen noch op enige andere bepaling van deze verordening, indien die bepaling in samenhang met de genoemde regeling wordt toegepast.

    Deze verordening is verbindend in al haar onderdelen en is rechtstreeks toepasselijk in elke lidstaat.

    Gedaan te Luxemburg, 27 juni 2005.

    Voor de Raad

    De voorzitter

    L. LUX


    (1)  Advies van 9 maart 2005 (nog niet verschenen in het Publicatieblad).

    (2)  Advies van 9 februari 2005 (nog niet verschenen in het Publicatieblad).

    (3)  Differential and More Favourable Treatment, Reciprocity and Fuller Participation of Developing Countries, GATT-besluit van 28 november 1979 (L/4903).

    (4)  PB L 253 van 11.10.1993, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 837/2005 (PB L 139 van 2.6.2005, blz. 1).

    (5)  PB L 184 van 17.7.1999, blz. 23.

    (6)  PB L 256 van 7.9.1987, blz. 1. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 493/2005 (PB L 82 van 31.3.2005, blz. 1).

    (7)  Verordening (EG) nr. 2501/2001 van 10 december 2001 houdende toepassing van een schema van algemene tariefpreferenties voor de periode van 1 januari 2002 tot en met 31 december 2004 (PB L 346 van 31.12.2001, blz. 1). Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1828/2004 (PB L 321 van 22.10.2004, blz. 23).

    (8)  Verordening (EG) nr. 384/96 van de Raad van 22 december 1995 betreffende beschermende maatregelen tegen invoer met dumping uit landen die geen lid zijn van de Europese Gemeenschap (PB L 56 van 6.3.1996, blz. 1). Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 461/2004 (PB L 77 van 13.3.2004, blz. 12).

    (9)  Verordening (EG) nr. 2026/97 van de Raad van 6 oktober 1997 betreffende bescherming tegen invoer met subsidiëring uit landen die geen lid van de Europese Gemeenschap zijn (PB L 288 van 21.10.1997, blz. 1). Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 461/2004 (PB L 77 van 13.3.2004, blz. 12).

    (10)  Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad van 22 mei 1995 betreffende de statistieken van het goederenverkeer van de Gemeenschap en haar Lidstaten met derde landen (PB L 118 van 25.5.1995, blz. 10). Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 284 van 31.10.2003, blz. 1).

    (11)  Verordening (EG) nr. 1917/2000 van de Commissie van 7 september 2000 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad wat de statistiek van de buitenlandse handel betreft (PB L 229 van 9.9.2000, blz. 14. Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 179/2005 (PB L 30 van 3.2.2005, blz. 6).

    (12)  Verordening (EG) nr. 552/97 van de Raad van 24 maart 1997 houdende tijdelijke intrekking van de voordelen van het aan de Unie van Myanmar toegekende stelsel van algemene tariefpreferenties (PB L 85 van 27.3.1997, blz. 8).

    (13)  Verordening (EG) nr. 3281/94 van de Raad van 19 december 1994 betreffende een meerjarenschema van algemene tariefpreferenties voor bepaalde industrieproducten van oorsprong uit de ontwikkelingslanden (1995-1998) (PB L 348 van 31.12.1994, blz. 1). Verordening laatstelijk gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 2820/98 (PB L 357 van 30.12.1998, blz. 1).

    (14)  Verordening (EG) nr. 1256/96 van de Raad van 20 juni 1996 houdende toepassing, voor de periode van 1 juli 1996 tot en met 30 juni 1999, van een meerjarenschema van algemene tariefpreferenties voor bepaalde landbouwproducten van oorsprong uit de ontwikkelingslanden (PB L 160 van 29.6.1996, blz. 1). Verordening als gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 602/98 (PB L 80 van 18.3.1998, blz. 1).

    (15)  Verordening (EG) nr. 1381/2002 van de Commissie van 29 juli 2002 tot vaststelling van nadere bepalingen voor de opening en het beheer van de tariefcontingenten voor ruwe rietsuiker voor raffinage, van oorsprong uit de minst ontwikkelde landen, voor de verkoopseizoenen 2002/2003 tot 2005/2006 (PB L 200 van 30.7.2002, blz. 14).

    (16)  Verordening (EG) nr. 1401/2002 van de Commissie van 31 juli 2002 tot vaststelling van nadere bepalingen inzake de opening en de wijze van beheer van de tariefcontingenten voor rijst van oorsprong uit de minst ontwikkelde landen voor de verkoopseizoenen 2002/2003 tot en met 2008/2009 (PB L 203 van 1.8.2002, blz. 42).


    BIJLAGE I

    Landen (1) en gebieden waarop het schema van algemene tariefpreferenties van de Gemeenschap van toepassing is

    Kolom A

    :

    code volgens de nomenclatuur van landen en gebieden voor de statistiek van de buitenlandse handel van de Gemeenschap

    Kolom B

    :

    naam van het land

    Kolom C

    :

    afdelingen ten aanzien waarvan de tariefpreferenties voor het betrokken begunstigde land zijn ingetrokken (artikel 14)

    Kolom D

    :

    landen die onder de bijzondere regeling voor de minst ontwikkelde landen vallen (artikel 12)

    Kolom E

    :

    landen die onder de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur vallen (artikel 8)


    A

    B

    C

    D

    E

    AE

    Verenigde Arabische Emiraten

     

     

     

    AF

    Afghanistan

     

    X

     

    AG

    Antigua en Barbuda

     

     

     

    AI

    Anguilla

     

     

     

    AM

    Armenië

     

     

     

    AN

    Nederlandse Antillen

     

     

     

    AO

    Angola

     

    X

     

    AQ

    Antarctica

     

     

     

    AR

    Argentinië

     

     

     

    AS

    Amerikaans-Samoa

     

     

     

    AW

    Aruba

     

     

     

    AZ

    Azerbeidzjan

     

     

     

    BB

    Barbados

     

     

     

    BD

    Bangladesh

     

    X

     

    BF

    Burkina Faso

     

    X

     

    BH

    Bahrein

     

     

     

    BI

    Burundi

     

    X

     

    BJ

    Benin

     

    X

     

    BM

    Bermuda

     

     

     

    BN

    Brunei Darussalam

     

     

     

    BO

    Bolivia

     

     

    X

    BR

    Brazilië

    S-IV Producten van de voedselindustrie; dranken, alcoholhoudende vloeistoffen en azijn; tabak en tot verbruik bereide tabakssurrogaten

     

     

    S-IX Hout, houtskool en houtwaren; kurk en kurkwaren; vlechtwerk en mandenmakerswerk

    BS

    Bahama’s

     

     

     

    BT

    Bhutan

     

    X

     

    BV

    Bouveteiland

     

     

     

    BW

    Botswana

     

     

     

    BY

    Belarus

     

     

     

    BZ

    Belize

     

     

     

    CC

    Cocoseilanden (of Keelingeilanden)

     

     

     

    CD

    Democratische Republiek Congo

     

    X

     

    CF

    Centraal-Afrikaanse Republiek

     

    X

     

    CG

    Congo

     

     

     

    CI

    Ivoorkust

     

     

     

    CK

    Cookeilanden

     

     

     

    CL

    Chili

     

     

     

    CM

    Kameroen

     

     

     

    CN

    Volksrepubliek China

    S-VI Producten van de chemische en van de aanverwante industrieën

     

     

    S-VII Kunststof en werken daarvan; rubber en werken daarvan

    S-VIII Huiden, vellen, leder en pelterijen, lederwaren en bontwerk; zadel- en tuigmakerswerk; reisartikelen, handtassen en dergelijke bergingsmiddelen; werken van darmen

    S-IX Hout, houtskool en houtwaren; kurk en kurkwaren; vlechtwerk en mandenmakerswerk

    S-X Houtpulp en pulp van andere cellulosehoudende vezelstoffen; papier en karton voor het terugwinnen (resten en afval); papier en karton, alsmede artikelen daarvan

    S-XI(a) Textielstoffen; X-XI(b) textielwaren

    S-XII Schoeisel, hoofddeksels, paraplu’s, parasols, wandelstokken, zitstokken, zwepen, rijzwepen, alsmede delen daarvan; geprepareerde veren en artikelen van veren; kunstbloemen; werken van mensenhaar

    S-XIII Werken van steen, van gips, van cement, van asbest, van mica en van dergelijke stoffen; keramische producten; glas en glaswerk

    S-XIV Echte en gekweekte parels, edelstenen en halfedelstenen, edele metalen en metalen geplateerd met edele metalen, alsmede werken daarvan; fancybijouterieën; munten

    S-XV Onedele metalen en werken daarvan

    S-XVI Machines, toestellen en elektrotechnisch materieel, alsmede delen daarvan; toestellen voor het opnemen of het weergeven van geluid, voor het opnemen of het weergeven van beelden en geluid voor televisie, alsmede delen en toebehoren van deze toestellen

    S-XVII Vervoermaterieel

    S-XVIII Optische instrumenten, apparaten en toestellen; instrumenten, apparaten en toestellen, voor de fotografie en de cinematografie; meet-, verificatie-, controle- en precisie-instrumenten, -apparaten en -toestellen; medische en chirurgische instrumenten, apparaten en toestellen; uurwerken; muziekinstrumenten; delen en toebehoren van deze instrumenten, apparaten en toestellen

    S-XX Diverse goederen en producten

    CO

    Colombia

     

     

    X

    CR

    Costa Rica

     

     

    X

    CU

    Cuba

     

     

     

    CV

    Kaapverdië

     

    X

     

    CX

    Christmaseiland

     

     

     

    DJ

    Djibouti

     

    X

     

    DM

    Dominica

     

     

     

    DO

    Dominicaanse Republiek

     

     

     

    DZ

    Algerije

    S-V Minerale producten

     

     

    EC

    Ecuador

     

     

    X

    EG

    Egypte

     

     

     

    ER

    Eritrea

     

    X

     

    ET

    Ethiopië

     

    X

     

    FJ

    Fiji

     

     

     

    FK

    Falklandeilanden

     

     

     

    FM

    Federale Staten van Micronesia

     

     

     

    GA

    Gabon

     

     

     

    GD

    Grenada

     

     

     

    GE

    Georgië

     

     

    X

    GH

    Ghana

     

     

     

    GI

    Gibraltar

     

     

     

    GL

    Groenland

     

     

     

    GM

    Gambia

     

    X

     

    GN

    Guinee

     

    X

     

    GQ

    Equatoriaal-Guinea

     

    X

     

    GS

    Zuid-Georgië en Zuidelijke Sandwicheilanden

     

     

     

    GT

    Guatemala

     

     

    X

    GU

    Guam

     

     

     

    GW

    Guinee-Bissau

     

    X

     

    GY

    Guyana

     

     

     

    HM

    Heard- en McDonaldeilanden

     

     

     

    HN

    Honduras

     

     

    X

    HT

    Haïti

     

    X

     

    ID

    Indonesië

    S-III Vetten en oliën (dierlijke en plantaardige) en dissociatieproducten daarvan; bewerkt spijsvet; was van dierlijke of van plantaardige oorsprong

     

     

    S-IX Hout, houtskool en houtwaren; kurk en kurkwaren; vlechtwerk en mandenmakerswerk

    IN

    India

    S-XI(a) Textielstoffen

    S-XIV Echte en gekweekte parels, edelstenen en halfedelstenen, edele metalen en metalen geplateerd met edele metalen, alsmede werken daarvan; fancybijouterieën; munten

     

     

    IO

    Brits Territorium in de Indische Oceaan

     

     

     

    IQ

    Irak

     

     

     

    IR

    Islamitische Republiek Iran

     

     

     

    JM

    Jamaica

     

     

     

    JO

    Jordanië

     

     

     

    KE

    Kenia

     

     

     

    KG

    Kirgizië

     

     

     

    KH

    Cambodja

     

    X

     

    KI

    Kiribati

     

    X

     

    KM

    Comoren

     

    X

     

    KN

    Saint Kitts en Nevis

     

     

     

    KW

    Koeweit

     

     

     

    KY

    Caymaneilanden

     

     

     

    KZ

    Kazachstan

     

     

     

    LA

    Democratische Volksrepubliek Laos

     

    X

     

    LB

    Libanon

     

     

     

    LC

    Saint Lucia

     

     

     

    LK

    Sri Lanka

     

     

    X

    LR

    Liberia

     

    X

     

    LS

    Lesotho

     

    X

     

    LY

    Libisch-Arabische Jamahiriya

     

     

     

    MA

    Marokko

     

     

     

    MD

    Moldavië

     

     

     

    MG

    Madagaskar

     

    X

     

    MH

    Marshalleilanden

     

     

     

    ML

    Mali

     

    X

     

    MM

    Myanmar

     

    X

     

    MN

    Mongolië

     

     

    X

    MO

    Macau

     

     

     

    MP

    Noordelijke Marianen

     

     

     

    MR

    Mauretanië

     

    X

     

    MS

    Montserrat

     

     

     

    MU

    Mauritius

     

     

     

    MV

    Maldiven

     

    X

     

    MW

    Malawi

     

    X

     

    MX

    Mexico

     

     

     

    MY

    Maleisië

    S-III Vetten en oliën (dierlijke en plantaardige) en dissociatieproducten daarvan; bewerkt spijsvet; was van dierlijke of van plantaardige oorsprong

     

     

    MZ

    Mozambique

     

    X

     

    NA

    Namibië

     

     

     

    NC

    Nieuw Caledonië

     

     

     

    NE

    Niger

     

    X

     

    NF

    Norfolkeiland

     

     

     

    NG

    Nigeria

     

     

     

    NI

    Nicaragua

     

     

    X

    NP

    Nepal

     

    X

     

    NR

    Nauru

     

     

     

    NU

    Niue

     

     

     

    OM

    Oman

     

     

     

    PA

    Panama

     

     

    X

    PE

    Peru

     

     

    X

    PF

    Frans Polynesië

     

     

     

    PG

    Papoea-Nieuw-Guinea

     

     

     

    PH

    Filipijnen

     

     

     

    PK

    Pakistan

     

     

     

    PM

    Saint-Pierre en Miquelon

     

     

     

    PN

    Pitcairneilanden

     

     

     

    PW

    Palau

     

     

     

    PY

    Paraguay

     

     

     

    QA

    Qatar

     

     

     

    RU

    Russische Federatie

    S-VI Producten van de chemische en van de aanverwante industrieën

    S-X Houtpulp en pulp van andere cellulosehoudende vezelstoffen; papier en karton voor het terugwinnen (resten en afval); papier en karton, alsmede artikelen daarvan

    S-XV Onedele metalen en werken daarvan

     

     

    RW

    Rwanda

     

    X

     

    SA

    Saudi-Arabië

     

     

     

    SB

    Salomonseilanden

     

    X

     

    SC

    Seychellen

     

     

     

    SD

    Soedan

     

    X

     

    SH

    Sint-Helena

     

     

     

    SL

    Sierra Leone

     

    X

     

    SN

    Senegal

     

    X

     

    SO

    Somalië

     

    X

     

    SR

    Suriname

     

     

     

    ST

    São Tomé en Principe

     

    X

     

    SV

    El Salvador

     

     

    X

    SY

    Arabische Republiek Syrië

     

     

     

    SZ

    Swaziland

     

     

     

    TC

    Turks- en Caicoseilanden

     

     

     

    TD

    Tsjaad

     

    X

     

    TF

    Franse Gebieden in de zuidelijke Indische Oceaan

     

     

     

    TG

    Togo

     

    X

     

    TH

    Thailand

    S-XIV Echte en gekweekte parels, edelstenen en halfedelstenen, edele metalen en metalen geplateerd met edele metalen, alsmede werken daarvan; fancybijouterieën; munten

     

     

    S-XVII Vervoermaterieel

    TJ

    Tadzjikistan

     

     

     

    TK

    Tokelau

     

     

     

    TL

    Oost-Timor

     

    X

     

    TM

    Turkmenistan

     

     

     

    TN

    Tunesië

     

     

     

    TO

    Tonga

     

     

     

    TT

    Trinidad en Tobago

     

     

     

    TV

    Tuvalu

     

    X

     

    TZ

    Tanzania

     

    X

     

    UA

    Oekraïne

     

     

     

    UG

    Oeganda

     

    X

     

    UM

    Amerikaanse ondergeschikte afgelegen eilanden

     

     

     

    UY

    Uruguay

     

     

     

    UZ

    Oezbekistan

     

     

     

    VC

    Saint Vincent en de Grenadines

     

     

     

    VE

    Venezuela

     

     

    X

    VG

    Britse Maagdeneilanden

     

     

     

    VI

    Amerikaanse Maagdeneilanden

     

     

     

    VN

    Vietnam

     

     

     

    VU

    Vanuatu

     

    X

     

    WF

    Wallis en Futuna

     

     

     

    WS

    Samoa

     

    X

     

    YE

    Jemen

     

    X

     

    YT

    Mayotte

     

     

     

    ZA

    Zuid-Afrika

    S-XVII Vervoermaterieel

     

     

    ZM

    Zambia

     

    X

     

    ZW

    Zimbabwe

     

     

     


    (1)  Deze lijst kan ook landen omvatten die tijdelijk zijn uitgesloten uit het SAP van de Gemeenschap of niet hebben voldaan aan de eisen inzake administratieve samenwerking, wat een voorwaarde is voor de toekenning van tariefpreferenties aan goederen. De Commissie of de bevoegde autoriteiten van het betrokken land zullen een bijgewerkte lijst kunnen verschaffen.


    BIJLAGE II

    Lijst van producten vallende onder de in artikel 1, lid 2, onder a) en b), bedoelde regelingen

    Onverminderd de bepalingen voor de uitlegging van de gecombineerde nomenclatuur wordt de omschrijving van de goederen slechts geacht een indicatieve waarde te hebben, aangezien de GN-codes het preferentiestelsel bepalen. Daar waar de GN-code wordt voorafgegaan door de aanduiding „ex”, wordt het preferentiestelsel zowel door de strekking van de GN-code als door de bijbehorende omschrijving bepaald. De indeling van producten gemarkeerd met een asterisk is onderworpen aan de voorwaarden en bepalingen vastgesteld bij de op dit gebied geldende communautaire bepalingen.

    De kolom „Gevoelig/Niet-gevoelig” betreft producten die onder de algemene regeling (artikel 7) en de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur (artikel 8) vallen. Deze producten zijn opgenomen als hetzij NG (niet-gevoelig product in de zin van artikel 7, lid 1) hetzij G (gevoelig product in de zin van artikel 7, lid 2). Ter vereenvoudiging zijn de producten gegroepeerd. Deze groepen kunnen producten omvatten waarvoor een vrijstelling of schorsing van de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief geldt.

    GN-code

    Omschrijving

    Gevoelig/Niet-gevoelig

    0101 10 90

    Levende ezels en andere

    G

     

    Andere levende paarden dan fokdieren van zuiver ras:

     

    0101 90 19

    Andere dan slachtpaarden

    G

    0101 90 30

    Levende ezels

    G

    0101 90 90

    Levende muildieren en muilezels

    G

    0104 20 10

    Levende geiten, fokdieren van zuiver ras *

    G

    0106 19 10

    Levende tamme konijnen

    G

    0106 39 10

    Levende duiven

    G

    0205 00

    Vlees van paarden, van ezels, van muildieren of van muilezels, vers, gekoeld of bevroren

    G

    0206 80 91

    Eetbare slachtafvallen van paarden, van ezels, van muildieren of van muilezels, vers of gekoeld, andere dan bestemd voor de vervaardiging van farmaceutische producten

    G

    0206 90 91

    Eetbare slachtafvallen van paarden, van ezels, van muildieren of van muilezels, bevroren, andere dan bestemd voor de vervaardiging van farmaceutische producten

    G

     

    Levers, bevroren:

     

    0207 14 91

    Van hanen of van kippen

    G

    0207 27 91

    Van kalkoenen

    G

    0207 36 89

    Van eenden, van ganzen of van parelhoenders

    G

    0208

    Ander vlees en andere eetbare slachtafvallen, vers, gekoeld of bevroren: (1)

     

    0208 10

    Van konijnen of van hazen

    G

    0208 20 00

    Kikkerbilletjes

    NG

    0208 30 00

    Van primaten

    G

    0208 40 00

    Van walvissen, van dolfijnen of van bruinvissen (zoogdieren van de orde Cetacea); van lamantijnen of van doejongs (zoogdieren van de orde Sirenia)

    G

    0208 50

    Van reptielen (slangen en zeeschildpadden daaronder begrepen)

    G

    ex 0208 90

    Andere, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 0208 90 55

    G

     

    Vlees, ander dan van varkens en van runderen, inclusief meel en poeder van vlees of van slachtafvallen, geschikt voor menselijke consumptie:

     

    0210 99 10

    Van paarden, gezouten, gepekeld of gedroogd

    G

    0210 99 59

    Slachtafvallen van runderen, andere dan longhaasjes en omlopen

    G

    0210 99 60

    Slachtafvallen van schapen en van geiten

    G

    0210 99 80

    Slachtafvallen, andere dan levers van pluimvee

    G

    ex hoofdstuk 3 (2)

    VIS, SCHAALDIEREN, WEEKDIEREN EN ANDERE ONGEWERVELDE WATERDIEREN met uitzondering van producten van 0301 10 90

    G

    0301 10 90

    Siervis, zeevis

    NG

    0403 10 51

    Yoghurt, gearomatiseerd of met toegevoegde vruchten of cacao

    G

    0403 10 53

    G

    0403 10 59

    G

    0403 10 91

    G

    0403 10 93

    G

    0403 10 99

    G

    0403 90 71

    Karnemelk, gestremde melk en room, kefir en andere gegiste of aangezuurde melk en room, gearomatiseerd of met toegevoegde vruchten of cacao

    G

    0403 90 73

    G

    0403 90 79

    G

    0403 90 91

    G

    0403 90 93

    G

    0403 90 99

    G

    ex 0405 20

    Zuivelpasta’s, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 0405 20 90

    G

    0407 00 90

    Vogeleieren in de schaal, vers, verduurzaamd of gekookt, andere dan van pluimvee

    G

    0409 00 00

    Natuurhoning (1)

    G

    0410 00 00

    Eetbare producten van dierlijke oorsprong, elders genoemd noch elders onder begrepen

    G

    Hoofdstuk 5

    ANDERE PRODUCTEN VAN DIERLIJKE OORSPRONG, ELDERS GENOEMD NOCH ELDERS ONDER BEGREPEN

    G

    ex hoofdstuk 6

    LEVENDE PLANTEN EN PRODUCTEN VAN DE BLOEMENTEELT, met uitzondering van producten van 0604 91 40

    G

    0604 91 40

    Takken en twijgen van naaldbomen

    NG

    0701

    Aardappelen, vers of gekoeld

    G

    0703 10

    Uien en sjalotten, vers of gekoeld

    G

    0703 90 00

    Prei en andere eetbare looksoorten, vers of gekoeld

    G

    0704

    Rode kool, witte kool, bloemkool, spruitjes, koolrabi, boerenkool en dergelijke eetbare kool van het geslacht Brassica, vers of gekoeld

    G

    0705

    Sla (Lactuca sativa), andijvie, witloof en andere cichoreigroenten (Cichorium spp.), vers of gekoeld

    G

    0706

    Wortelen, rapen, kroten, schorseneren, knolselderij, radijs en dergelijke eetbare wortelen en knollen, vers of gekoeld

    G

    ex 0707 00 05

    Komkommers, vers of gekoeld, van 16 mei tot en met 31 oktober

    G

    0708

    Peulgroenten, ook indien gedopt, vers of gekoeld

    G

     

    Andere groenten, vers of gekoeld:

     

    ex 0709 10 00

    Artisjokken, van 1 juli tot en met 31 oktober

    G

    0709 20 00

    Asperges

    G

    0709 30 00

    Aubergines

    G

    0709 40 00

    Selderij, andere dan knolselderij

    G

    0709 51 00

    Paddestoelen

    G

    0709 59

    G

    0709 60 10

    Niet-scherpsmakende pepers

    G

    0709 60 99

    Vruchten van de geslachten Capsicum en Pimenta, andere dan niet-scherpsmakende pepers

    G

    0709 70 00

    Spinazie, Nieuw-Zeelandse spinazie en tuinmelde

    G

    0709 90 10

    Sla, andere dan Lactuca sativa en andere dan cichoreigroenten (Cichorium spp.)

    G

    0709 90 20

    Snijbiet en kardoen

    G

    0709 90 31

    Olijven, bestemd voor andere doeleinden dan het vervaardigen van olie *

    G

    0709 90 40

    Kappers

    G

    0709 90 50

    Venkel

    G

    0709 90 70

    Kleine pompoenen (zogenaamde courgettes)

    G

    0709 90 90

    Andere

    G

    ex 0710

    Groenten, ook indien gestoomd of in water gekookt, bevroren (3)

    G

    ex 0711

    Groenten, voorlopig verduurzaamd (bijvoorbeeld door middel van zwaveldioxide of in water waaraan, voor het voorlopig verduurzamen, zout, zwavel of andere stoffen zijn toegevoegd), doch als zodanig niet geschikt voor dadelijke consumptie, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 0711 20 90

    G

    ex 0712

    Gedroogde groenten, ook indien in stukken of in schijven gesneden, dan wel fijngemaakt of in poedervorm, doch niet op andere wijze bereid, met uitzondering van olijven en de producten bedoeld bij code 0712 90 19

    G

    0713

    Gedroogde zaden van peulgroenten, ook indien gepeld (bijvoorbeeld spliterwten):

    G

    0714 20 10

    Bataten (zoete aardappelen), vers, geheel, bestemd voor menselijke consumptie *

    NG

    0714 20 90

    Bataten (zoete aardappelen), andere dan vers, geheel, bestemd voor menselijke consumptie

    G

    0714 90 90

    Aardperen en dergelijke wortels en knollen met een hoog gehalte aan inuline; merg van de sagopalm

    NG

     

    Andere noten, vers of gedroogd, ook zonder dop of schaal, al dan niet gepeld:

     

    0802 11 90

    Amandelen in de dop, andere dan bitter

    G

    0802 12 90

    Amandelen zonder dop, andere dan bitter

    G

    0802 21 00

    0802 22 00

    Hazelnoten (Corylus spp.), in de dop of zonder dop

    G

    0802 31 00

    Walnoten (okkernoten) in de dop

    G

    0802 32 00

    Walnoten (okkernoten) zonder dop

    G

    0802 40 00

    Kastanjes (Castanea spp.)

    G

    0802 50 00

    Pimpernoten (pistaches)

    NG

    0802 90 50

    Pingels of pignolen

    NG

    0802 90 60

    Australische noten

    NG

    0802 90 85

    Andere

    NG

    0803 00 11

    „Plantains”, vers

    G

    0803 00 90

    Bananen, „plantains” daaronder begrepen, gedroogd

    G

    0804 10 00

    Dadels, vers of gedroogd

    G

    0804 20

    Vijgen, vers of gedroogd

    G

    0804 30 00

    Ananassen, vers of gedroogd

    G

    0804 40 00

    Advocaten (avocado’s), vers of gedroogd

    G

     

    Citrusvruchten, vers of gedroogd:

     

    ex 0805 20

    Mandarijnen (tangerines en satsuma’s daaronder begrepen); clementines, wilkings en dergelijke kruisingen van citrusvruchten: van 1 maart tot en met 31 oktober

    G

    0805 40 00

    Pompelmoezen en pomelo’s

    NG

    0805 50 90

    Lemmetjes (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia)

    G

    0805 90 00

    Andere

    G

    ex 0806 10 10

    Druiven voor tafelgebruik, van 1 januari tot en met 20 juli en van 21 november tot en met 31 december, andere dan van de soort Emperor (Vitis vinifera c.v.) van 1 tot en met 31 december

    G

    0806 10 90

    Andere druiven

    G

    ex 0806 20

    Rozijnen en krenten, met uitzondering van de sultana's bedoeld bij code 0806 20 30, andere dan in onmiddellijke verpakking met een nettocapaciteit van ten hoogste 2 kg

    G

    0807 11 00

    Watermeloenen, vers

    G

    0807 19 00

    Andere meloenen, vers

    G

    0808 10 10

    Verse persappelen, los verladen, van 16 september tot en met 15 december

    G

    0808 20 10

    Verse persperen, los verladen, van 1 augustus tot en met 31 december

    G

    ex 0808 20 50

    Andere peren, vers, van 1 mei tot en met 30 juni

    G

    0808 20 90

    Kweeperen, vers

    G

    ex 0809 10 00

    Verse abrikozen, van 1 januari tot en met 31 mei en van 1 augustus tot en met 31 december

    G

    0809 20 05

    Zure kersen (Prunus cerasus), vers

    G

    ex 0809 20 95

    Kersen, andere dan zure (Prunus cerasus), vers, van 1 januari tot en met 20 mei en van 11 augustus tot en met 31 december

    G

    ex 0809 30

    Perziken, nectarines daaronder begrepen, van 1 januari tot en met 10 juni en van 1 oktober tot en met 31 december

    G

    ex 0809 40 05

    Pruimen, van 1 januari tot en met 10 juni en van 1 oktober tot en met 31 december

    G

    0809 40 90

    Sleepruimen

    G

     

    Ander fruit, vers:

     

    ex 0810 10 00

    Aardbeien, van 1 januari tot en met 30 april en van 1 augustus tot en met 31 december

    G

    0810 20

    Frambozen, braambessen, moerbeien en loganbessen

    G

    0810 30

    Zwarte, witte of rode aalbessen en kruisbessen

    G

    0810 40 30

    Blauwe bosbessen (vruchten van de Vaccinium myrtillus)

    G

    0810 40 50

    Vruchten van de Vaccinium macrocarpon en van de Vaccinium corymbosum

    G

    0810 40 90

    Andere vruchten van het geslacht Vaccinium

    G

    0810 50 00

    Kiwi’s

    G

    0810 60 00

    Doerians

    G

    0810 90 95

    Andere

    G

    0811

    Vruchten, ook indien gestoomd of in water gekookt, bevroren, al dan niet met toegevoegde suiker of andere zoetstoffen (4):

    G

    ex 0812

    Vruchten, voorlopig verduurzaamd (bijvoorbeeld door middel van zwaveldioxide of in water waaraan, voor het voorlopig verduurzamen, zout, zwavel of andere stoffen zijn toegevoegd), doch als zodanig niet geschikt voor dadelijke consumptie, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 0812 90 30

    G

    0812 90 30

    Papaja’s

    NG

     

    Vruchten, andere dan bedoeld bij de posten 0801 tot en met 0806, gedroogd; mengsels van noten of gedroogde vruchten, bedoeld bij dit hoofdstuk:

     

    0813 10 00

    Abrikozen

    G

    0813 20 00

    Pruimen

    G

    0813 30 00

    Appelen

    G

    0813 40 10

    Perziken, nectarines daaronder begrepen

    G

    0813 40 30

    Gedroogde peren

    G

    0813 40 50

    Gedroogde papaja’s

    NG

    0813 40 95

    Andere, gedroogd

    NG

     

    Mengsels van gedroogde vruchten, andere dan bedoeld bij de posten 0801 tot en met 0806:

     

    0813 50 12

    Van papaja’s, tamarindevruchten, cashewappelen, litchis, nangka’s („jackfruit”), sapodilla’s, passievruchten, carambola’s en pitahaya’s

    G

    0813 50 15

    Andere

    G

    0813 50 19

    Met pruimen

    G

     

    Mengsels uitsluitend bestaande uit noten bedoeld bij de posten 0801 en 0802:

     

    0813 50 31

    Van tropische noten

    G

    0813 50 39

    Andere

    G

    0813 50 91

    Andere mengsels, geen pruimen of vijgen bevattend

    G

    0813 50 99

    Andere

    G

    0814 00 00

    Schillen van citrusvruchten en van meloenen (watermeloenen daaronder begrepen), vers, bevroren, gedroogd, dan wel in water waaraan, voor het voorlopig verduurzamen, zout, zwavel of andere stoffen zijn toegevoegd

    NG

    0901 12 00

    Koffie, ongebrand, waaruit cafeïne is verwijderd

    G

    0901 21 00

    Koffie, gebrand, waaruit geen cafeïne is verwijderd

    G

    0901 22 00

    Koffie, gebrand, waaruit cafeïne is verwijderd

    G

    0901 90 90

    Koffiesurrogaten die koffie bevatten

    G

    0902 10 00

    Groene (niet-gefermenteerde) thee in onmiddellijke verpakkingen met een inhoud van niet meer dan 3 kg

    NG

    0904 12 00

    Peper van het geslacht Piper, fijngemaakt of gemalen

    NG

    0904 20 10

    Niet-scherpsmakende pepers, gedroogd, niet fijngemaakt en niet gemalen

    G

    0904 20 90

    Fijngemaakt of gemalen

    NG

    0905 00 00

    Vanille

    G

    0907 00 00

    Kruidnagels, moernagels en kruidnagelstelen

    G

    0910 20 90

    Saffraan, fijngemaakt of gemalen

    NG

    0910 40

    Tijm, laurierbladeren

    G

    0910 91 90

    Mengsels van specerijen, fijngemaakt of gemalen

    G

    0910 99 99

    Andere specerijen, fijngemaakt of gemalen, andere dan mengsels

    G

    ex 1008 90 90

    Peruaanse spinazie (Quinoa)

    G

    1105

    Meel, gries, poeder, vlokken, korrels en pellets, van aardappelen

    G

     

    Meel, gries en poeder:

     

    1106 10 00

    Van gedroogde zaden van peulgroenten bedoeld bij post 0713

    G

    1106 30

    Van vruchten bedoeld bij hoofdstuk 8

    G

    1108 20 00

    Inuline

    G

    ex hoofdstuk 12

    OLIEHOUDENDE ZADEN EN VRUCHTEN; ALLERLEI ZADEN, ZAAIGOED EN VRUCHTEN; PLANTEN VOOR INDUSTRIEEL EN VOOR GENEESKUNDIG GEBRUIK; STRO EN VOEDER, met uitzondering van de producten bedoeld bij codes 1209 21 00, 1209 23 80, 1209 29 50, 1209 29 80, 1209 30 00, ex 1209 91, 1209 99 91, 1210, 1211, 1211 90 30, 1212 91 en 1212 99 20

    G

    1209

    Zaaigoed, sporen daaronder begrepen:

     

    1209 21 00

    Zaad van luzerne

    NG

    1209 23 80

    Zaad van ander zwenkgras

    NG

    1209 29 50

    Lupinezaad

    NG

    1209 29 80

    Andere

    NG

    1209 30 00

    Zaad van kruidachtige planten hoofdzakelijk gekweekt voor de bloemen

    NG

    ex 1209 91

    Groentezaad, ander dan de producten bedoeld bij code 1209913

    NG

    1209 99 91

    Zaad van planten hoofdzakelijk gekweekt voor de bloemen, ander dan dat bedoeld bij code 1209 30

    NG

    1210

    Hopbellen, vers of gedroogd, ook indien fijngemaakt, gemalen in pellets; lupuline 26 (1)

    G

    1211 90 30

    Tonkabonen, vers of gedroogd, ook indien gesneden, gebroken of in poedervorm

    NG

    Hoofdstuk 13

    GOMMEN, HARSEN EN ANDERE PLANTENSAPPEN EN PLANTENEXTRACTEN, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 1302 12 00

    G

    1302 12 00

    Plantensappen en plantenextracten van zoethout

    NG

    1501 00 90

    Vet van gevogelte, ander dan dat bedoeld bij post 0209 of 1503

    G

    1502 00 90

    Ander rund-, schapen- of geitenvet

    G

    1503 00 19

    Varkensstearine en oleostearine, andere dan bestemd voor industrieel gebruik

    G

    1503 00 90

    Andere

    G

    1504

    Vetten en oliën, van vis of van zeezoogdieren, alsmede fracties daarvan, ook indien geraffineerd, doch niet chemisch gewijzigd

    G

    1505 00 10

    Ruw wolvet

    G

    1507

    Sojaolie en fracties daarvan, ook indien geraffineerd, doch niet chemisch gewijzigd

    G

    1508

    Grondnotenolie en fracties daarvan, ook indien geraffineerd, doch niet chemisch gewijzigd

    G

    1511 10 90

    Ruwe olie, voor ander technisch of industrieel gebruik dan voor de vervaardiging van producten voor menselijke consumptie, andere

    G

    1511 90

    Andere

    G

    1512

    Zonnebloemzaad-, saffloer- en katoenzaadolie, alsmede fracties daarvan, ook indien geraffineerd, doch niet chemisch gewijzigd

    G

    1513

    Kokosolie (kopraolie), palmpitten- en babassunotenolie, alsmede fracties daarvan, ook indien geraffineerd, doch niet chemisch gewijzigd

    G

    1514

    Koolzaad-, raapzaad- en mosterdzaadolie, alsmede fracties daarvan, ook indien geraffineerd, doch niet chemisch gewijzigd

    G

    1515

    Andere plantaardige vetten en vette oliën (jojobaolie daaronder begrepen), alsmede fracties daarvan, ook indien geraffineerd, doch niet chemisch gewijzigd

    G

    ex 1516

    Dierlijke en plantaardige vetten en oliën, alsmede fracties daarvan, geheel of gedeeltelijk gehydrogeneerd, veresterd, opnieuw veresterd of geëlaïdiniseerd, ook indien geraffineerd, doch niet verder bereid, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 1516 20 10

    G

    1516 20 10

    Gehydrogeneerde ricinusolie, zogenaamde „opal-wax”

    NG

    1517

    Margarine; mengsels en bereidingen, voor menselijke consumptie, van dierlijke of plantaardige vetten of oliën of van fracties van verschillende vetten en oliën bedoeld bij dit hoofdstuk, andere dan de vetten en oliën of fracties daarvan, bedoeld bij post 1516

    G

    1518 00

    Standolie en andere dierlijke of plantaardige oliën, alsmede fracties daarvan, gekookt, geoxideerd, gedehydreerd, gezwaveld, geblazen of op andere wijze chemisch gewijzigd, andere dan die bedoeld bij post 1516; mengsels en bereidingen van dierlijke of plantaardige vetten of oliën of van fracties van verschillende vetten en oliën bedoeld bij dit hoofdstuk, niet geschikt voor menselijke consumptie, elders genoemd noch elders onder begrepen

    G

    1521 90 99

    Bijenwas en was van andere insecten, andere dan ruw

    G

    1522 00 10

    Dégras

    G

    1522 00 91

    Droesem of bezinksel van olie; soapstocks

    G

    1601 00 10

    Worst van alle soorten, van vlees, van slachtafvallen of van bloed; bereidingen van deze producten, voor menselijke consumptie: van lever

    G

     

    Andere bereidingen en conserven, van vlees, van slachtafvallen of van bloed:

     

    1602 20 11

    Van levers van ganzen of van eenden

    G

    1602 20 19

    G

     

    Van varkens:

     

    1602 41 90

    Hammen en delen daarvan, van andere dan van varkens (huisdieren)

    G

    1602 42 90

    Schouders en delen daarvan, van andere dan van varkens (huisdieren)

    G

    1602 49 90

    Andere, mengsels daaronder begrepen, van andere dan van varkens (huisdieren)

    G

    1602 50 31

    Van runderen (1)

    G

    1602 50 39

    G

    1602 50 80

    G

     

    Andere, bereidingen van bloed van dieren van alle soorten niet daaronder begrepen:

     

    1602 90 31

    Van wild of van konijn

    G

    1602 90 41

    Van rendieren

    G

    1602 90 69

    Andere

    G

    1602 90 72

    G

    1602 90 74

    G

    1602 90 76

    G

    1602 90 78

    G

    1602 90 98

    G

    1603 00 10

    Extracten en sappen van vlees, van vis, van schaaldieren, van weekdieren of van andere ongewervelde waterdieren, in verpakkingen met een netto-inhoud per onmiddellijke verpakking van niet meer dan 1 kg

    G

    1604

    Bereidingen en conserven van vis; kaviaar en kaviaarsurrogaten bereid uit kuit

    G

    1605

    Bereidingen en conserven van schaaldieren, van weekdieren of van andere ongewervelde waterdieren

    G

    1702 50 00

    Chemisch zuivere fructose

    G

    1702 90 10

    Chemisch zuivere maltose

    G

    1704 (5)

    Suikerwerk zonder cacao (witte chocolade daaronder begrepen)

    G

    Hoofdstuk 18

    CACAO EN BEREIDINGEN DAARVAN

    G

    ex hoofdstuk 19

    BEREIDINGEN VAN GRAAN, VAN MEEL, VAN ZETMEEL OF VAN MELK; GEBAK, met uitzondering van de producten bedoeld bij codes 1901 20 00 en 1901 90 91

    G

    1901 20 00

    Mengsels en deeg, voor de bereiding van bakkerswaren bedoeld bij post 1905

    NG

    1901 90 91

    Andere, bevattende geen van melk afkomstige vetstoffen, sacharose, isoglucose, glucose of zetmeel, of bevattende minder dan 1,5 gewichtspercent van melk afkomstige vetstoffen, minder dan 5 gewichtspercenten sacharose (het gehalte aan invertsuiker daaronder begrepen) of isoglucose, minder dan 5 gewichtspercenten glucose of zetmeel, met uitzondering van bereidingen in poeder voor menselijke consumptie van producten bedoeld bij de posten 0401 tot en met 0404

    NG

    Hoofdstuk 20

    BEREIDINGEN VAN GROENTEN, VAN VRUCHTEN EN VAN ANDERE PLANTENDELEN, met uitzondering van de producten bedoeld bij GN-codes 2002, ex 2008 40 en ex 2008 70

    G

    2002

    Tomaten, op andere wijze bereid of verduurzaamd dan in azijn of azijnzuur (1)

    G

    2005 80 00

    Suikermaïs (1)

     

    ex 2008 40

    Peren, bereid of verduurzaamd (1) (met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2008 40 11, 2008 40 21, 2008 40 29 en 2008 40 39) (waarvoor de voetnoot niet geldt)

    G

    ex 2008 70

    Perziken, bereid of verduurzaamd (1) (met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2008 70 11, 2008 70 31, 2008 70 39 en 2008 70 59) (waarvoor de voetnoot niet geldt)

    G

    2008 20 19

    Ananas met toegevoegde alcohol

    NG

    2008 20 39

    NG

    ex hoofdstuk 21

    DIVERSE PRODUCTEN VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2101 20, 2102 20 19, 2106 10, 2106 90 30, 2106 90 51, 2106 90 55 en 2106 90 59

    G

    2101 20

    Extracten, essences en concentraten van thee of van maté en preparaten op basis van deze producten of op basis van thee of van maté

    NG

    2102 20 19

    Andere inactieve gist

    NG

    ex hoofdstuk 22

    DRANKEN, ALCOHOLHOUDENDE VLOEISTOFFEN EN AZIJN, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2204 10 11 tot en met 2204 30 10, 2207 en 2208 40

    G

    2207

    Ethylalcohol, niet gedenatureerd, met een alcohol-volumegehalte van 80 % vol of meer; ethylalcohol en gedistilleerde dranken, gedenatureerd, ongeacht het gehalte (1)

    G

    2302 50 00

    Zemelen, slijpsel en andere resten van het zeven, van het malen of van andere bewerkingen van granen of van peulvruchten, ook indien in pellets

    G

    2307 00 19

    Andere wijnmoer

    G

     

    Plantaardige zelfstandigheden en plantaardig afval, plantaardige residuen en bijproducten, van de soort gebruikt voor het voederen van dieren, elders genoemd noch elders onder begrepen:

     

    2308 00 19

    Andere draf (droesem) van druiven

    G

    2308 00 90

    Andere

    NG

    2309 10 90

    Honden- en kattenvoer, opgemaakt voor de verkoop in het klein, andere dan dat bevattende glucose (druivensuiker), glucosestroop, maltodextrine of maltodextrinestroop, bedoeld bij de onderverdelingen 1702 30 51 tot en met 1702 30 99, 1702 40 90, 1702 90 50 en 2106 90 55, zetmeel of zuivelproducten

    G

     

    Andere bereidingen van de soort gebruikt voor het voederen van dieren:

     

    2309 90 10

    Visperswater en perswater van zeezoogdieren („solubles”)

    NG

    2309 90 91

    Bietenpulp waaraan melasse is toegevoegd

    G

    2309 90 95

    Andere

    G

    2309 90 99

    G

    Hoofdstuk 24

    TABAK EN TOT VERBRUIK BEREIDE TABAKSURROGATEN

    G

    2519 90 10

    Magnesiumoxide, ander dan gebrand natuurlijk magnesiumcarbonaat

    NG

    2522

    Ongebluste kalk, gebluste kalk en hydraulische kalk, andere dan calciumoxide en calciumhydroxide bedoeld bij post 2825

    NG

    2523

    Hydraulisch cement (cementklinker daaronder begrepen), ook indien gekleurd

    NG

    Hoofdstuk 27

    MINERALE BRANDSTOFFEN, AARDOLIE EN DISTILLATIEPRODUCTEN DAARVAN; BITUMINEUZE STOFFEN; MINERALE WAS

    NG

    2801

    Fluor, chloor, broom en jood (jodium)

    NG

    2802 00 00

    Gesublimeerde of geprecipiteerde zwavel; colloïdale zwavel

    NG

    ex 2804

    Waterstof, edelgassen en andere niet-metalen, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 2804 69 00

    NG

    2806

    Waterstofchloride (zoutzuur); chlorozwavelzuur

    NG

    2807

    Zwavelzuur; oleum (rokend zwavelzuur)

    NG

    2808 00 00

    Salpeterzuur; nitreerzuren

    NG

    2809

    Difosforpentaoxide (fosforzuuranhydride); fosforzuur; polyfosforzuren, al dan niet chemisch welbepaald

    NG

    2810 00 90

    Booroxiden; boorzuren, andere dan diboortrioxide

    NG

    2811

    Andere anorganische zuren en andere anorganische zuurstofverbindingen van niet-metalen

    NG

    2812

    Halogeniden en halogenideoxiden van niet-metalen

    NG

    2813

    Zwavelverbindingen van niet-metalen; fosfortrisulfide in handelskwaliteit

    NG

    2814

    Ammoniak, watervrij of in waterige oplossing (ammonia)

    G

    2815

    Natriumhydroxide (bijtende soda); kaliumhydroxide (bijtende potas); natriumperoxide en kaliumperoxide

    G

    2816

    Magnesiumhydroxide en magnesiumperoxide; strontiumoxide, strontiumhydroxide en strontiumperoxide; bariumoxide, bariumhydroxide en bariumperoxide

    NG

    2817 00 00

    Zinkoxide; zinkperoxide

    G

    2818 10

    Kunstmatig korund, al dan niet chemisch welbepaald

    G

    2819

    Chroomoxiden en chroomhydroxiden

    G

    2820

    Mangaanoxiden

    G

    2821

    IJzeroxiden en ijzerhydroxiden; verfaarden die 70 of meer gewichtspercenten ijzerverbindingen, berekend als Fe2O3, bevatten

    NG

    2822 00 00

    Kobaltoxiden en kobalthydroxiden; kobaltoxiden in handelskwaliteit

    NG

    2823 00 00

    Titaanoxiden

    G

    2824

    Loodoxiden; loodmenie (bijvoorbeeld rode menie, kristalmenie, oranje menie)

    NG

    ex 2825

    Hydrazine en hydroxylamine, alsmede anorganische zouten daarvan; andere anorganische basen; andere oxiden, hydroxiden en peroxiden, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2825 10 00 en 2825 80 00

    NG

    2825 10 00

    Hydrazine en hydroxylamine, alsmede anorganische zouten daarvan

    G

    2825 80 00

    Antimoonoxiden

    G

    2826

    Fluoriden; fluorosilicaten, fluoroaluminaten en andere complexe fluorzouten

    NG

    ex 2827

    Chloriden, chlorideoxiden en chloridehydroxiden; bromiden en bromideoxiden; jodiden en jodideoxiden, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2827 10 00 en 2827 32 00

    NG

    2827 10 00

    Ammoniumchloride

    G

    2827 32 00

    Aluminiumchloride

    G

    2828

    Hypochlorieten; calciumhypochloriet in handelskwaliteit; chlorieten; hypobromieten

    NG

    2829

    Chloraten en perchloraten; bromaten en perbromaten; jodaten en perjodaten

    NG

    ex 2830

    Sulfiden; polysulfiden, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 2830 10 00

    NG

    2830 10 00

    Natriumsulfiden

    G

    2831

    Dithionieten en sulfoxylaten

    NG

    2832

    Sulfieten; thiosulfaten

    NG

    2833

    Sulfaten; aluinen; peroxosulfaten (persulfaten)

    NG

    ex 2834

    Nitrieten; nitraten, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 2834 10 00

    NG

    2834 10 00

    Nitrieten

    G

    2835

    Fosfinaten (hypofosfieten), fosfonaten (fosfieten) en fosfaten; polyfosfaten, al dan niet chemisch welbepaald

    G

    ex 2836

    Carbonaten; peroxocarbonaten (percarbonaten); ammoniumcarbamaathoudend ammoniumcarbonaat in handelskwaliteit, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2836 20 00, 2836 40 00 en 2836 60 00

    NG

    2836 20 00

    Dinatriumcarbonaat

    G

    2836 40 00

    Kaliumcarbonaten

    G

    2836 60 00

    Bariumcarbonaat

    G

    2837

    Cyaniden, cyanideoxiden en complexe cyaniden

    NG

    2838 00 00

    Fulminaten, cyanaten en thiocyanaten

    NG

    2839

    Silicaten; alkalimetaalsilicaten in handelskwaliteit

    NG

    2840

    Boraten; peroxoboraten (perboraten)

    NG

    ex 2841

    Zouten van oxometaalzuren of van peroxometaalzuren, met uitzonderingen van de producten bedoeld bij code 2841 61 00

    NG

    2841 61 00

    Kaliumpermanganaat

    G

    2842

    Andere anorganische zouten en peroxozouten (aluminosilicaten, al dan niet chemisch welbepaald, daaronder begrepen), met uitzondering van aziden

    NG

    2843

    Edele metalen in colloïdale toestand; anorganische of organische verbindingen van edele metalen, al dan niet chemisch welbepaald; amalgamen van edele metalen

    NG

    ex 2844 30 11

    Andere dan ruwe cermets, resten en afvallen van uranium waaruit U 235 is afgescheiden

    NG

    ex 2844 30 51

    Andere dan ruwe cermets, resten en afvallen van thorium

    NG

    2845 90 90

    Andere, andere dan deuterium en verbindingen daarvan; waterstof en verbindingen daarvan verrijkt met deuterium; mengsels en oplossingen die deze producten bevatten

    NG

    2846

    Anorganische en organische verbindingen van zeldzame aardmetalen, van yttrium of van scandium, dan wel van mengsels van die metalen

    NG

    2847 00 00

    Waterstofperoxide, ook indien in vaste toestand gebracht met ureum

    NG

    2848 00 00

    Fosfiden, al dan niet chemisch welbepaald, andere dan ijzerfosfiden (fosforijzer)

    NG

    ex 2849

    Carbiden, al dan niet chemisch welbepaald, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2849 20 00 en 2849 90 30

    NG

    2849 20 00

    Silciumcarbide

    G

    2849 90 30

    Wolfraamcarbiden

    G

    ex 2850 00

    Hydriden, nitriden, aziden, siliciden en boriden, al dan niet chemisch welbepaald, andere dan verbindingen die tevens carbiden bedoeld bij post 2849 zijn, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 2850 00 70

    NG

    2850 00 70

    Siliciden

    G

    2851 00

    Andere anorganische verbindingen (gedistilleerd water, conductometrisch zuiver water en dergelijk zuiver water daaronder begrepen); vloeibare lucht (ook indien daaraan edelgassen zijn onttrokken); samengeperste lucht; amalgamen, andere dan die van edele metalen

    NG

    2903

    Halogeenderivaten van koolwaterstoffen

    G

    2904 10 00

    Derivaten die enkel sulfogroepen bevatten, alsmede zouten en ethylesters daarvan

    NG

    2904 20 00

    Derivaten die enkel nitro- of enkel nitrosogroepen bevatten

    G

    2904 90

    Andere derivaten

    NG

    ex 2905

    Acyclische alcoholen, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2905 43 00, 2905 44 en 2905 45 00

    G

    2905 45 00

    Glycerol

    NG

    2906

    Cyclische alcoholen, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan

    NG

    2907 11 00

    Fenol (hydroxybenzeen) en zouten daarvan

    NG

    2907 12 00

    Kresolen en zouten daarvan

    NG

    2907 13 00

    Octylfenol, nonylfenol alsmede isomeren daarvan; zouten van deze producten

    NG

    2907 14 00

    Xylenolen en zouten daarvan

    NG

    2907 15 90

    Naftolen en zouten daarvan, andere dan 1-naftol

    G

    2907 19 00

    Andere

    NG

    2907 21 00

    Resorcinol en zouten daarvan

    NG

    ex 2907 22 00

    Hydrochinon

    G

    ex 2907 22 00

    Andere

    NG

    2907 23 00

    4,4′-isopropylideendifenol (bisfenol A, difenylolpropaan) en zouten daarvan

    NG

    2907 29 00

    Andere

    NG

    2908

    Halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten van fenolen of van fenolalcoholen

    NG

    2909

    Ethers, etheralcoholen, etherfenolen, etherfenolalcoholen, alcoholperoxiden, etherperoxiden, ketonperoxiden (al dan niet chemisch welbepaald), alsmede halogeen, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan

    G

    2910

    Epoxiden, epoxyalcoholen, epoxyfenolen en epoxyethers, met een drieringsysteem, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan

    NG

    2911 00 00

    Acetalen en hemiacetalen, ook indien met andere zuurstofhoudende groepen, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan

    NG

    ex 2912

    Aldehyden, ook indien met andere zuurstofhoudende groepen; cyclische polymeren van aldehyden; paraformaldehyd, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 2912 41 00

    NG

    2912 41 00

    Vanilline (4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyd)

    G

    2913 00 00

    Halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten van de producten bedoeld bij post 2912

    NG

    ex 2914

    Ketonen en chinonen, ook indien met andere zuurstofhoudende groepen, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2914 11 00, 2914 21 00 en 2914 22 00

    NG

    2914 11 00

    Aceton

    G

    2914 21 00

    Kamfer (bornaan-2-on)

    G

    2914 22 00

    Cyclohexanon en methylcyclohexanonen

    G

    2915

    Verzadigde eenwaardige acyclische carbonzuren, daarvan afgeleide anhydriden, halogeniden, peroxiden en peroxyzuren, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro en nitrosoderivaten daarvan

    G

    ex 2916 11 00

    Acrylzuur

    G

    ex 2916 11 00

    Zouten van acrylzuur

    NG

    2916 12

    Esters van acrylzuur

    G

    2916 13 00

    Methacrylzuur en zouten daarvan

    NG

    2916 14

    Esters van methacrylzuur

    G

    2916 15 00

    Oliezuur, linolzuur en linoleenzuur, alsmede zouten en esters daarvan

    NG

    2916 19

    Andere

    NG

    2916 20 00

    Eenwaardige carbonzuren van cycloalkanen, van cycloalkenen of van cycloterpenen, daarvan afgeleide anhydriden, halogeniden, peroxiden en peroxyzuren, alsmede derivaten daarvan

    NG

    2916 31 00

    Benzoëzuur en zouten en esters daarvan

    NG

    2916 32

    Benzoylperoxide en benzoylchloride

    NG

    2916 39 00

    Andere

    NG

    ex 2917

    Meerwaardige carbonzuren, daarvan afgeleide anhydriden, halogeniden, peroxiden en peroxyzuren, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2917 11 00, 2917 12 10, 2917 14 00, 2917 32 00, 2917 35 00 en 2917 36 00

    NG

    2917 11 00

    Oxaalzuur en zouten en esters daarvan

    G

    2917 12 10

    Adipinezuur en zouten daarvan

    G

    2917 14 00

    Maleïnezuuranhydride

    G

    2917 32 00

    Dioctylorthoftalaten

    G

    2917 35 00

    Ftaalzuuranhydride

    G

    2917 36 00

    Tereftaalzuur en zouten daarvan

    G

    ex 2918

    Carbonzuren met andere zuurstofhoudende groepen, daarvan afgeleide anhydriden, halogeniden, peroxiden en peroxyzuren, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2918 14 00 , 2918 15 00, 2918 21 00, 2918 22 00 en 2918 29 10

    NG

    2918 14 00

    Citroenzuur

    G

    2918 15 00

    Zouten en esters van citroenzuur

    G

    2918 21 00

    Salicylzuur en zouten daarvan

    G

    2918 22 00

    O-acetysalicylzuur en zouten en esters daarvan

    G

    2918 29 10

    Sulfosalicylzuren en hydroxynaftoëzuren, alsmede zouten en esters daarvan

    G

    2919 00

    Fosforzure esters en zouten daarvan, lactofosfaten daaronder begrepen, alsmede halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten daarvan

    NG

    2920

    Esters van andere anorganische zuren van niet-metalen (andere dan esters van waterstofhalogeniden), alsmede zouten daarvan; halogeen-, sulfo-, nitro- en nitrosoderivaten van deze producten

    NG

    2921

    Aminoverbindingen

    G

    2922

    Aminoverbindingen met zuurstofhoudende groepen

    G

    2923

    Quaternaire ammoniumzouten en -hydroxiden; lecithinen en andere fosfoaminolipiden, al dan niet chemisch welbepaald

    NG

    2924 19 00

    Acyclische amidoverbindingen, acyclische carbamaten daaronder begrepen, alsmede derivaten daarvan; zouten van deze producten, met uitzondering van meprobamaat

    G

    2924 21

    Ureïnen en derivaten daarvan; zouten van deze producten

    G

    2924 23 00

    2-acetamidobenzoëzuur (N-acetylantranilzuur) en zouten daarvan

    NG

    2924 29 30

    Paracetamol (INN)

    G

    2924 29 95

    Andere amidoverbindingen van carbonzuren

    G

    2925

    Imidoverbindingen van carbonzuren, sacharine en zouten daarvan daaronder begrepen; en iminoverbindingen

    NG

    ex 2926

    Nitrillen (cyaanverbindingen), met uitzondering van de producten bedoeld bij code 2926 10 00

    NG

    2926 10 00

    Acrylonitril

    G

    2927 00 00

    Diazo-, azo- en azoxyverbindingen

    G

    2928 00 90

    Organische derivaten van hydrazine

    NG

    2929 10

    Isocyanaten

    G

    2929 90 00

    Andere dan isocyanaten

    NG

    2930 10 00

    Organische zwavelverbindingen

    NG

    2930 20 00

    NG

    2930 30 00

    NG

    2930 40 90

    Organische zwavelverbindingen

    G

    2930 90 13

    G

    2930 90 16

    G

    2930 90 20

    G

    2930 90 70

    G

    2931 00

    Andere organische verbindingen van niet-metalen of van metalen

    NG

    ex 2932

    Heterocyclische verbindingen met uitsluitend één of meer zuurstofatomen als heteroatoom, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 2932 12 00, 2932 13 00 en 2932 21 00

    NG

    2932 12 00

    2-furaldehyd (furfuraldehyd)

    G

    2932 13 00

    Furfurylalcohol en tetrahydrofurfurylalcohol

    G

    2932 21 00

    Cumarine, methylcumarinen en ethylcumarinen

    G

    ex 2933

    Heterocylische verbindingen met uitsluitend één of meer stikstofatomen als heteroatoom, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 2933 61 00

    NG

    2933 61 00

    Melamine

    G

    2934

    Nucleïnezuren en zouten daarvan, al dan niet chemisch welbepaald; andere heterocyclische verbindingen

    NG

    2935 00 90

    Andere sulfonamidoverbindingen

    G

    2938

    Glucosiden (heterosiden), natuurlijke of door synthese gereproduceerd, alsmede zouten, ethers, esters en andere derivaten daarvan

    NG

    ex 2940 00 00

    Ramnose, raffinose en mannose

    NG

    ex 2940 00 00

    Suikers, chemisch zuiver, andere dan sacharose, lactose, maltose, glucose en fructose; ethers, acetalen en esters van suikers, alsmede zouten daarvan, andere dan de producten bedoeld bij de posten 2937, 2938 en 2939, andere dan ramnose, raffinose en mannose

    G

    2941 20 30

    Dihydrostreptomycine, alsmede zouten, esters en hydraten daarvan

    NG

    2942 00 00

    Andere organische verbindingen

    NG

    3102

    Minerale of chemische stikstofhoudende meststoffen (1)

    G

    3103 10

    Superfosfaat

    G

    3105

    Minerale of chemische meststoffen die twee of drie van de vruchtbaarmakende elementen stikstof, fosfor en kalium bevatten; andere meststoffen; producten bedoeld bij dit hoofdstuk, in tabletten of in dergelijke vormen, dan wel in verpakkingen met een brutogewicht van niet meer dan 10 kg

    G

    ex 3201 90 90

    Looiextracten van plantaardige oorsprong; tannine (looizuur), alsmede zouten, ethers, esters en andere derivaten daarvan, met uitzondering van looiextracten van eucalyptus, looiextracten afgeleid van gambir en van myrobalanen, en andere looiextracten van plantaardige oorsprong

    NG

    3202

    Synthetische organische looistoffen; anorganische looistoffen; preparaten voor het looien, ook indien zij natuurlijke looistoffen bevatten; enzympreparaten voor het voorlooien

    NG

    3203 00 90

    Kleurstoffen van dierlijke oorsprong en preparaten op basis daarvan

    NG

    3204

    Synthetische organische kleurstoffen, ook indien chemisch welbepaald; preparaten bedoeld bij aantekening 3 op dit hoofdstuk, op basis van synthetische organische producten van de soort gebruikt als fluorescerende heldermakende stoffen of als „lichtgevende stoffen” (luminoforen), ook indien chemisch welbepaald

    G

    3205 00 00

    Verflakken; preparaten bedoeld bij aantekening 3 op dit hoofdstuk, op basis van verflakken

    NG

    3206

    Andere kleur- en verfstoffen; preparaten bedoeld bij aantekening 3 op dit hoofdstuk, andere dan die bedoeld bij de posten 3203, 3204 tot en met 3205 00 00; anorganische producten van de soort gebruikt als „lichtgevende stoffen” (luminoforen), ook indien chemisch welbepaald

    G

    3207

    Bereide pigmenten, bereide opacifieermiddelen en bereide verfstoffen, verglaasbare samenstellingen, engobes (slips), vloeibare glansmiddelen en dergelijke preparaten, van de soort gebruikt voor keramiek, voor het emailleren of voor glaswerk; glasfritten en ander glas, in de vorm van poeder, van korreltjes, van schilfers of van vlokken

    NG

    3208

    Verf en vernis op basis van synthetische polymeren of gewijzigde natuurlijke polymeren, gedispergeerd of opgelost in een niet-waterig medium; oplossingen bedoeld bij aantekening 4 op dit hoofdstuk

    NG

    3209

    Verf en vernis op basis van synthetische polymeren of gewijzigde natuurlijke polymeren, gedispergeerd of opgelost in een waterig medium

    NG

    3210 00

    Andere verf en vernis; bereide waterverfpigmenten van de soort gebruikt voor het afwerken van leder (lederveren)

    NG

    3211 00 00

    Bereide siccatieven

    NG

    3212

    Pigmenten, gedispergeerd in een niet-waterig medium, als vloeistof of als pasta, van de soort gebruikt voor de vervaardiging van verf; stempelfoliën; kleur- en verfstoffen opgemaakt voor de verkoop in het klein

    NG

    3213

    Verf voor kunstschilders, voor onderwijsdoeleinden of voor vermaak, plakkaatverf en kleurpasta's, in tabletten, in tubes, in flesjes, in bakjes of in dergelijke verpakkingsmiddelen

    NG

    3214

    Stopverf, harscement en ander mastiek (kit); plamuur; niet-vuurvaste preparaten van de soort gebruikt voor het bestrijken of bepleisteren van metselwerk

    NG

    3215

    Drukinkt, schrijfinkt, tekeninkt en andere inktsoorten, ook indien geconcentreerd of in vaste vorm

    NG

    Hoofdstuk 33

    ETHERISCHE OLIËN EN HARSAROMA'S; PARFUMERIEËN, TOILETARTIKELEN EN COSMETISCHE PRODUCTEN

    NG

    Hoofdstuk 34

    ZEEP, ORGANISCHE TENSIOACTIEVE PRODUCTEN; WASMIDDELEN, SMEERMIDDELEN, KUNSTWAS, BEREIDE WAS, POETS- EN ONDERHOUDSMIDDELEN, KAARSEN EN DERGELIJKE ARTIKELEN, MODELLEERPASTA’S, TANDTECHNISCHE WASPREPARATEN EN TANDTECHNISCHE PREPARATEN OP BASIS VAN GEBRAND GIPS

    NG

    3501

    Caseïne, caseïnaten en andere derivaten van caseïne; lijm van caseïne

    G

    3502 90 90

    Albuminaten en andere derivaten van albuminen

    NG

    3503 00

    Gelatine in bladen of vellen, ook indien aan het oppervlak bewerkt, en derivaten daarvan; „isinglass”; andere lijm van dierlijke oorsprong, andere dan lijm van caseïne bedoeld bij post 3501

    NG

    3504 00 00

    Peptonen en derivaten daarvan; andere proteïnestoffen en derivaten daarvan, elders genoemd noch elders onder begrepen; poeder van huiden, ook indien behandeld met chroom

    NG

    3505 10 50

    Zetmeel, door ethervorming of door verestering gewijzigd

    NG

    3506

    Lijm en andere bereide kleefmiddelen, elders genoemd noch elders onder begrepen; als lijm of als kleefmiddel te gebruiken producten, in een opmaak met een nettogewicht van niet meer dan 1 kg

    NG

    3507

    Enzymen; bereidingen van enzymen, elders genoemd noch elders onder begrepen

    G

    Hoofdstuk 36

    KRUIT EN SPRINGSTOFFEN; PYROTECHNISCHE ARTIKELEN; LUCIFERS; VONKENDE LEGERINGEN; ONTVLAMBARE STOFFEN

    NG

    Hoofdstuk 37

    PRODUCTEN VOOR FOTOGRAFIE EN CINEMATOGRAFIE

    NG

    3801

    Kunstmatig grafiet; colloïdaal en semi-colloïdaal grafiet; preparaten op basis van grafiet of van andere koolstof, in de vorm van pasta's, van blokken, van platen of van andere halffabrikaten

    NG

    3802

    Actieve kool; geactiveerde natuurlijke minerale producten; dierlijk zwartsel, afgewerkt dierlijk zwartsel daaronder begrepen

    G

    3803 00 90

    Tallolie, ook indien geraffineerd, andere dan ruwe

    NG

    3804 00

    Residulogen, ontstaan bij de vervaardiging van houtcellulose, ook indien geconcentreerd, ontsuikerd of chemisch behandeld, ligninesulfonaten daaronder begrepen, doch met uitzondering van de bij post 3803 bedoeld tallolie

    NG

    3805

    Terpentijnolie, houtterpentijnolie, sulfaatterpentijnolie en andere terpeenhoudende olie, verkregen door distillatie of door andere behandelingen van naaldhout; ruw dipenteen; sulfietterpentijnolie en ander ruw paracymeen; voornamelijk uit a-terpineol bestaande pijnolie

    NG

    3806

    Colofonium en harszuren, alsmede derivaten daarvan; essence en olie van colofonium; gesmolten harsen

    NG

    3807 00

    Houtteer; creosootolie van hout; ruwe houtgeest; plantaardig pek; brouwerspek en dergelijke preparaten op basis van colofonium, van harszuren of van plantaardig pek

    NG

    3808

    Insectendodende middelen, rattenbestrijdingsmiddelen, schimmelwerende middelen, onkruidbestrijdingsmiddelen, middelen om het kiemen tegen te gaan, middelen om de plantengroei te regelen, desinfecteermiddelen en dergelijke producten, opgemaakt in vormen of verpakkingen voor de verkoop in het klein, dan wel voorkomend als bereidingen of in de vorm van artikelen

    NG

    ex 3809

    Appreteermiddelen, middelen voor het versnellen van het verfproces of van het fixeren van kleurstoffen, alsmede andere producten en preparaten, van de soort gebruikt in de textielindustrie, in de papierindustrie, in de lederindustrie of in dergelijke industrieën, elders genoemd noch elders onder begrepen, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 3809 10

    NG

    3810

    Preparaten voor het beitsen van metalen; vloeimiddelen en andere hulpmiddelen voor het solderen en het lassen van metalen; soldeer- en laspoeder en soldeer- en laspasta's, samengesteld uit metaal en andere stoffen; preparaten van de soort gebruikt voor het bekleden of het vullen van elektroden en van soldeer- en lasstaafjes

    NG

    3811

    Dopes (antiklopmiddelen, oxidatievertragers, peptisatiemiddelen, middelen ter verbetering van de viscositeit, corrosievertragers en dergelijke preparaten), voor minerale olie of voor andere vloeistoffen die voor dezelfde doeleinden worden gebruikt als minerale olie

    NG

    3812

    Bereide rubbervulkanisatieversnellers; weekmakers van gemengde samenstelling voor rubber of voor kunststof, elders genoemd noch elders onder begrepen; bereide antioxidanten en andere stabilisatiemiddelen van gemengde samenstelling, voor rubber of voor kunststof

    NG

    3813 00 00

    Preparaten en ladingen, voor brandblusapparaten; brandblusbommen

    NG

    3814 00

    Organische oplosmiddelen en verdunners, van gemengde samenstelling, elders genoemd noch elders onder begrepen; preparaten voor het verwijderen van verf en vernis

    NG

    3815

    Reactie-initiatoren, reactieversnellers en katalytische preparaten, elders genoemd noch elders onder begrepen

    NG

    3816 00 00

    Vuurvast cement, vuurvaste mortel, vuurvast beton en dergelijke vuurvaste preparaten, andere dan die bedoeld bij post 3801

    NG

    3817

    Alkylbenzenen en alkylnaftalenen, van gemengde samenstelling, andere dan die bedoeld bij de post 2707 en 2902

    G

    3819 00 00

    Remvloeistoffen en andere vloeibare preparaten voor hydraulische krachtoverbrenging, die geen of minder dan 70 gewichtspercenten aardolie of olie uit bitumineuze mineralen bevatten

    NG

    3820 00 00

    Antivriespreparaten en vloeibare ontdooiingspreparaten

    NG

    3821 00 00

    Bereide voedingsbodems voor het cultiveren van micro-organismen

    NG

    ex 3823

    Industriële eenwaardige vetzuren; bij raffinage verkregen acid-oils; industriële vetalcoholen, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 3823 11 00, 3823 13 00 en 3823 19

    G

    3823 11 00

    Stearinezuur

    NG

    3823 13 00

    Tallvetzuren

    NG

    3823 19

    Andere

    NG

    ex 3824

    Bereide bindmiddelen voor gietvormen of voor gietkernen; chemische producten en preparaten van de chemische of van aanverwante industrieën (mengsels van natuurlijke producten daaronder begrepen), elders genoemd noch elders onder begrepen, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 3824 60

    NG

    3825

    Residuen van de chemische of van aanverwante industrieën, elders genoemd noch elders onder begrepen; stedelijk afval; slib van afvalwater; andere afvallen bedoeld bij aantekening 6 op dit hoofdstuk

    G

    3901

    Polymeren van ethyleen, in primaire vormen

    G

    3902

    Polymeren van propyleen of van andere olefinen, in primaire vormen

    G

    3903

    Polymeren van styreen, in primaire vormen

    G

    3904

    Polymeren van vinylchloride of van andere halogeenolefinen, in primaire vormen

    G

    3905

    Polymeren van vinylacetaat of van andere vinylesters, in primaire vormen; andere vinylpolymeren in primaire vormen

    NG

    3906 10 00

    Poly(methylmethacrylaat)

    G

    3906 90 60

    Copolymeren van methylacrylaat, ethyleen en een monomeer met een niet-eindstandige carboxylgroep als substituent, bevattende 50 of meer gewichtspercenten methylacrylaat, al dan niet vermengd met siliciumdioxide

    NG

    3906 90 90

    Andere

    NG

    ex 3907

    Polyacetalen, andere polyethers en epoxyharsen, in primaire vormen; polycarbonaten, alkydharsen, polyallylesters en andere polyesters, in primaire vormen, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 3907 10 00, 3907 60 en 3907 99

    NG

    3907 10 00

    Polyacetalen

    G

    3907 60

    Poly(ethyleentereftalaat)

    G

    3907 99

    Andere polyesters, andere dan onverzadigde

    G

    3908

    Polyamiden in primaire vormen

    G

    3909

    Aminoharsen, fenolharsen en polyurethanen, in primaire vormen

    NG

    3910 00 00

    Siliconen in primaire vormen

    NG

    3911

    Petroleumharsen, cumaronindeenharsen, polyterpenen, polysulfiden, polysulfonen en andere producten, genoemd in aantekening 3 op dit hoofdstuk, elders genoemd noch elders onder begrepen, in primaire vormen

    NG

    3912

    Cellulose en chemische derivaten daarvan, elders genoemd noch elders onder begrepen, in primaire vormen

    NG

    3913

    Natuurlijke polymeren en gewijzigde natuurlijke polymeren, elders genoemd noch elders onder begrepen, in primaire vormen

    NG

    3914 00 00

    Ionenwisselaars van polymeren bedoeld bij de posten 3901 tot en met 3913, in primaire vormen

    NG

    3915

    Resten en afval, van kunststof

    NG

    3916

    Monofilament waarvan de grootste afmeting van de dwarsdoorsnede meer bedraagt dan 1 mm, alsmede staven en profielen, van kunststof, ook indien aan het oppervlak bewerkt, doch die geen andere bewerking hebben ondergaan

    NG

    3917

    Buizen, slangen en hulpstukken daarvoor, van kunststof

    NG

    3918

    Vloerbedekking van kunststof, ook indien zelfklevend, op rollen of in tegels; wanden plafondbekleding van kunststof, als bedoeld bij aantekening 9 op dit hoofdstuk

    NG

    3919

    Platen, vellen, foliën, stroken, strippen en andere platte producten, van kunststof, zelfklevend, ook indien op rollen

    NG

    3920

    Andere platen, vellen, foliën, stroken en strippen, van kunststof zonder celstructuur, niet versterkt, gelaagd of op dergelijke wijze gecombineerd met andere stoffen, niet op een drager

    G

    ex 3921

    Andere platen, vellen, foliën, stroken en strippen, van kunststof met uitzondering van de producten bedoeld bij code 3921 90 19

    NG

    3921 90 19

    Andere platen, vellen, foliën, stroken en strippen, van kunststof, andere dan de producten met celstructuur: van polyesters, andere dan gegolfde platen en vellen

    G

    3922

    Badkuipen, douchebakken, wasbakken, bidets, closetpotten, -brillen en -deksels, stortbakken en dergelijke sanitaire artikelen, van kunststof

    NG

    ex 3923

    Artikelen voor vervoer of voor verpakking, van kunststof; stoppen, deksels, capsules en andere sluitingen, van kunststof, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 3923 21 00

    NG

    3923 21 00

    Zakken van polymeren van ethyleen

    G

    3924

    Vaatwerk, andere huishoudelijke artikelen en toiletartikelen, van kunststof

    NG

    3925

    Uitrustingsstukken voor gebouwen, van kunststof, elders genoemd noch elders onder begrepen

    NG

    3926

    Andere artikelen van kunststof en artikelen van andere stoffen bedoeld bij de posten 3901 tot en met 3914

    NG

    ex hoofdstuk 40

    RUBBER EN WERKEN DAARVAN, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 4010

    NG

    4010

    Drijfriemen, drijfsnaren en transportbanden, van gevulkaniseerd rubber

    G

    ex 4104

    Gelooide onthaarde huiden en vellen en niet-afgewerkt leder („crust”) van runderen (buffels daaronder begrepen), van paarden of van paardachtigen, ook indien gesplit, maar niet verder bewerkt, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 4104 41 19 en 4104 49 19

    G

    ex 4106 31

    4106 32

    Gelooide onthaarde huiden en vellen en niet-afgewerkt leder („crust”) van andere dieren, alsmede gelooide huiden en vellen en niet-afgewerkt leder („crust”) van niet-behaarde dieren, ook indien gesplit, maar niet verder bewerkt, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 4106 31 10

    NG

    4107

    Leder dat na het looien of het drogen verder is bewerkt, alsmede tot perkament verwerkte huiden en vellen, van runderen (buffels daaronder begrepen), van paarden of van paardachtigen, onthaard, ook indien gesplit, andere dan de producten bedoeld bij post 4114

    G

     

    Leder dat na het looien of het drogen verder is bewerkt, alsmede tot perkament verwerkte huiden en vellen:

     

    4112 00 00

    Van schapen, onthaard, ook indien gesplit, andere dan de producten bedoeld bij post 4114

    G

    4113 10 00

    Van geiten, onthaard, ook indien gesplit, andere dan de producten bedoeld bij post 4114

    G

    4113 20 00

    Van varkens

    NG

    4113 30 00

    Van reptielen

    NG

    4113 90 00

    Andere

    NG

    4114

    Zeemleder, gecombineerd gelooid zeemleder daaronder begrepen; lakleder, gelamineerd lakleder daaronder begrepen; gemetalliseerd leder

    G

    4115 10 00

    Kunstleder op basis van leder of van ledervezels, in platen, bladen, vellen of strippen, ook indien op rollen

    G

    4201 00 00

    Zadel- en tuigmakerswerk voor dieren (strengen, leibanden, kniestukken, muilbanden, zadeldekken, zadeltassen, hondendekken en dergelijke artikelen daaronder begrepen) ongeacht de stof waarvan het vervaardigd is

    NG

    4202

    Reiskoffers en valiezen, koffers voor toiletbenodigdheden, documentenkoffertjes, aktetassen, school- en boekentassen, etuis, foedralen en kokers voor kijkers, voor camera’s, voor wapens, voor muziekinstrumenten of voor brillen, alsmede dergelijke bergingsmiddelen; reiszakken, isothermische zakken voor voedsel of voor dranken, toiletzakken, rugzakken, handtassen, boodschappentassen, portefeuilles, portemonnees, kaartentassen, sigarettenkokers, tabakszakken, gereedschapstassen en -zakken, tassen, etuis, foedralen en kokers voor sportartikelen, etuis, foedralen en kokers voor flacons, juwelendoosjes, poederdozen, etuis, foedralen en kokers voor messenmakerswerk, alsmede dergelijke bergingsmiddelen, van leder, van kunstleder, van kunststof in vellen, van textiel, van vulkanfiber of van karton, of geheel of voor het grootste deel bekleed met deze stoffen of met papier

    G

    4203

    Kleding en kledingtoebehoren, van leder of van kunstleder

    G

    4204 00

    Artikelen voor technisch gebruik, van leder of van kunstleder

    NG

    4205 00 00

    Andere werken van leder of van kunstleder

    NG

    4206

    Werken van darmen, van goudvlies (goudslagershuidjes), van blazen of van pezen

    NG

    Hoofdstuk 43

    PELTERIJEN EN BONTWERK; NAMAAKBONT

    NG

    4407

    Hout, overlangs gezaagd of afgestoken, dan wel gesneden of geschild, ook indien geschaafd, geschuurd of in de lengte verbonden, met een dikte van meer dan 6 mm

    NG

    4408

    Fineerplaten (die verkregen door het snijden van gelaagd hout daaronder begrepen), platen voor de vervaardiging van triplex- en multiplexhout of voor ander op dergelijke wijze gelaagd hout, alsmede ander hout, overlangs gezaagd, dan wel gesneden of geschild, ook indien geschaafd, geschuurd, met verbinding aan de randen of in de lengte verbonden, met een dikte van niet meer dan 6 mm

    NG

    4410

    Spaanplaat en dergelijke plaat (bijvoorbeeld zogenaamd oriented strand board en zogenaamd waferboard), van hout of van andere houtachtige stoffen, ook indien samengeperst met harsen of met andere organische bindmiddelen

    G

    4411

    Vezelplaat van houtvezels of van andere houtachtige vezels, ook indien gebonden met harsen of met andere organische bindmiddelen

    G

    4412

    Triplex- en multiplexhout, met fineer bekleed hout en op dergelijke wijze gelaagd hout

    G

    4414 00 10

    Houten lijsten voor schilderijen, voor foto’s, voor spiegels en dergelijke, van tropische houtsoorten bedoeld bij aanvullende aantekening 2 op dit hoofdstuk

    NG

    4415

    Pakkisten, kratten, trommels en dergelijke verpakkingsmiddelen van hout; kabelhaspels van hout; laadborden, laadkisten en andere laadplateaus van hout; opzetranden voor laadborden, van hout

    NG

    4418 10

    Schrijn- en timmerwerk voor bouwwerken, daaronder begrepen panelen met cellenstructuur, panelen voor parketvloeren en dakspanen („shingles” en „shakes”), van hout

    G

    4418 30 10

    G

    4418 20 10

    Deuren en kozijnen daarvoor, alsmede drempels, van tropische houtsoorten bedoeld bij aanvullende aantekening 2 op dit hoofdstuk

    G

    4420 10 11

    Inlegwerk van hout; koffertjes, kistjes en etuis, voor juwelen of voor goudsmidswerk, alsmede dergelijke artikelen, van hout; beeldjes en andere siervoorwerpen, van hout; meubelmakerswerk van hout, ander dan dat bedoeld bij hoofdstuk 94

    G

    4420 90 10

    G

    4420 90 91

    G

    4421 90 91

    Andere houtwaren: andere, van vezelplaat

    NG

    ex hoofdstuk 45

    KURK EN KURKWAREN, andere dan de producten bedoeld bij code 4503

    NG

    4503

    Werken van natuurkurk

    G

    Hoofdstuk 46

    VLECHTWERK EN MANDENMAKERSWERK

    G

    Hoofdstuk 50

    ZIJDE

    G

    ex hoofdstuk 51

    WOL, FIJN HAAR EN GROF HAAR; GARENS EN WEEFSELS VAN PAARDENHAAR (CRIN), met uitzondering van de producten bedoeld bij code 5105

    G

    Hoofdstuk 52

    KATOEN

    G

    Hoofdstuk 53

    ANDERE PLANTAARDIGE TEXTIELVEZELS; PAPIERGARENS EN WEEFSELS DAARVAN

    G

    Hoofdstuk 54

    SYNTHETISCHE OF KUNSTMATIGE FILAMENTEN

    G

    Hoofdstuk 55

    SYNTHETISCHE OF KUNSTMATIGE STAPELVEZELS

    G

    Hoofdstuk 56

    WATTEN, VILT EN GEBONDEN TEXTIELVLIES; SPECIALE GARENS; BINDGAREN, TOUW EN KABEL, ALSMEDE WERKEN DAARVAN

    G

    Hoofdstuk 57

    TAPIJTEN

    G

    Hoofdstuk 58

    SPECIALE WEEFSELS; GETUFTE TEXTIELSTOFFEN; KANT; TAPISSERIEËN; PASSEMENTWERK; BORDUURWERK

    G

    Hoofdstuk 59

    WEEFSELS, GEÏMPREGNEERD, BEKLEED, BEDEKT OF MET INLAGEN; TECHNISCHE ARTIKELEN VAN TEXTIELSTOFFEN

    G

    Hoofdstuk 60

    BREI- EN HAAKWERK AAN HET STUK

    G

    Hoofdstuk 61

    KLEDING EN KLEDINGTOEBEHOREN, VAN BREI- OF HAAKWERK

    G

    Hoofdstuk 62

    KLEDING EN KLEDINGTOEBEHOREN, ANDERE DAN VAN BREI- OF HAAKWERK

    G

    Hoofdstuk 63

    ANDERE GECONFECTIONEERDE ARTIKELEN VAN TEXTIEL; STELLEN OF ASSORTIMENTEN; OUDE KLEREN EN DERGELIJKE; LOMPEN EN VODDEN

    G

    Hoofdstuk 64

    SCHOEISEL, BEENKAPPEN EN DERGELIJKE ARTIKELEN; DELEN DAARVAN

    G

    Hoofdstuk 65

    HOOFDDEKSELS EN DELEN DAARVAN

    NG

    Hoofdstuk 66

    PARAPLU'S, PARASOLS, WANDELSTOKKEN, ZITSTOKKEN, ZWEPEN, RIJZWEPEN, ALSMEDE DELEN DAARVAN

    G

    Hoofdstuk 67

    GEPREPAREERDE VEREN EN GEPREPAREERD DONS EN ARTIKELEN VAN VEREN OF VAN DONS; KUNSTBLOEMEN; WERKEN VAN MENSENHAAR

    NG

    Hoofdstuk 68

    WERKEN VAN STEEN, VAN GIPS, VAN CEMENT, VAN ASBEST, VAN MICA EN VAN DERGELIJKE STOFFEN

    NG

    Hoofdstuk 69

    KERAMISCHE PRODUCTEN

    G

    Hoofdstuk 70

    GLAS EN GLASWERK

    G

    7113

    Bijouterieën en juwelen, alsmede delen daarvan, van edele metalen of van metalen geplateerd met edele metalen

    NG

    7114

    Edelsmidswerk en delen daarvan, van edele metalen of van metalen geplateerd met edele metalen

    NG

    7115 90

    Andere werken van edele metalen of van metalen geplateerd met edele metalen, andere dan katalysatoren in de vorm van platinadoek of platinagaas

    NG

    7116 20 19

    Andere

    NG

    7116 20 90

    Andere dan werken uitsluitend van echte of gekweekte parels, van natuurlijke, synthetische of gereconstrueerde edelstenen of halfedelstenen

    NG

    7117

    Fancybijouterieën

    G

    7202

    Ferrolegeringen

    G

    Hoofdstuk 73

    WERKEN VAN GIETIJZER, VAN IJZER EN VAN STAAL

    NG

    Hoofdstuk 74

    KOPER EN WERKEN VAN KOPER

    G

    7505 12 00

    Staven en profielen van nikkellegeringen

    NG

    7505 22 00

    Draad van nikkellegeringen

    NG

    7506 20 00

    Platen, bladen en strippen, van nikkel, van nikkellegeringen

    NG

    7507 20 00

    Hulpstukken voor buisleidingen van nikkel

    NG

    ex hoofdstuk 76

    ALUMINIUM EN WERKEN VAN ALUMINIUM, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 7601

    G

    ex hoofdstuk 78

    LOOD EN WERKEN VAN LOOD, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 7801

    G

    ex hoofdstuk 79

    ZINK EN WERKEN VAN ZINK, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 7901 en 7903

    G

    ex hoofdstuk 81

    ANDERE ONEDELE METALEN; CERMETS; WERKEN VAN DEZE STOFFEN, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 8101 10 00, 8101 94 00, 8102 10 00, 8102 94 00, 8104 11 00, 8104 19 00, 8107 20 00, 8108 20 00, 8108 30 00, 8109 20 00, 8110 10 00, 8112 21 90, 8112 30 20, 8112 51 00, 8112 59 00, 8112 92 en 8113 00 20

    G

    Hoofdstuk 82

    GEREEDSCHAP; MESSENMAKERSWERK, LEPELS EN VORKEN, VAN ONEDEL METAAL; DELEN VAN DEZE ARTIKELEN VAN ONEDEL METAAL

    G

    Hoofdstuk 83

    ALLERLEI WERKEN VAN ONEDELE METALEN

    G

    ex hoofdstuk 84

    KERNREACTOREN, STOOMKETELS, MACHINES, TOESTELLEN EN MECHANISCHE WERKTUIGEN, ALSMEDE DELEN DAARVAN, met uitzondering van de producten bedoeld bij codes 8401 10 00 en 8407 21 10

    NG

    8401 10 00

    Kernreactoren

    G

    8407 21 10

    Motoren voor de voortstuwing van schepen, buitenboordmotoren, met een cilinderinhoud van niet meer dan 325 cm3

    G

    ex hoofdstuk 85

    ELEKTRISCHE MACHINES, APPARATEN, UITRUSTINGSSTUKKEN, ALSMEDE DELEN DAARVAN; TOESTELLEN VOOR HET OPNEMEN OF HET WEERGEVEN VAN GELUID, TOESTELLEN VOOR HET OPNEMEN OF HET WEERGEVEN VAN BEELDEN EN GELUID VOOR TELEVISIE, ALSMEDE DELEN EN TOEBEHOREN VAN DEZE TOESTELLEN, met uitzondering van de producten bedoeld bij de codes 8516 50 00, 8519, 8520 32 99, 8520 39 90, 8521, 8525, 8527, 8528 12, 8528 21 tot en met 8528 30, 8529, 8540 11 en 8540 12

    NG

    8516 50 00

    Microgolfovens

    G

    8519

    Platenspelers, elektrogrammofoons, cassettespelers en andere toestellen voor het weergeven van geluid, niet uitgerust voor het opnemen van geluid

    G

    8520 32 99

    Digitaal werkend, andere dan werkend met cassettes

    G

    8520 39 90

    Toestellen voor het opnemen van geluid op magneetbanden en andere toestellen voor het opnemen van geluid, andere dan werkend met magneetbanden op spoelen en geschikt voor opname of weergave van geluid, hetzij met een enkelvoudige bandsnelheid van 19 cm/sec, hetzij met een bandsnelheid van 19 cm/sec of lager

    G

    8521

    Video-opname- en videoweergaveapparaten, ook indien met ingebouwde videotuner

    G

    8525

    Zendtoestellen voor radiotelefonie, radiotelegrafie, radio-omroep of televisie, ook indien met ingebouwd ontvangtoestel of toestel voor het opnemen of het weergeven van geluid; televisiecamera’s; videocamera’s voor stilstaand beeld (zogenaamde „still image” videocamera’s) en andere videocamera-opnametoestellen;

    G

    8527

    Ontvangtoestellen voor radiotelefonie, radiotelegrafie of radio-omroep, ook indien in dezelfde kast gecombineerd met een toestel voor het opnemen of het weergeven van geluid of met een uurwerk

    G

    ex 8528

    Ontvangtoestellen voor televisie, ook indien met ingebouwd ontvangtoestel voor radio-omroep of toestel voor het opnemen of het weergeven van geluid of van beelden, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 8528 13 00, videomonitors en videoprojectietoestellen

    G

    8529

    Delen waarvan kan worden onderkend dat zij uitsluitend of hoofdzakelijk bestemd zijn voor de toestellen bedoeld bij de posten 8525 tot en met 8528

    G

    8540 11

    Kathodestraalbuizen voor ontvangtoestellen voor televisie, buizen voor videomonitors daaronder begrepen

    G

    8540 12 00

    G

    Hoofdstuk 86

    ROLLEND EN ANDER MATERIEEL VOOR SPOOR- EN TRAMWEGEN, ALSMEDE DELEN DAARVAN; MECHANISCHE (ELEKTROMECHANISCHE DAARONDER BEGREPEN) SIGNAAL- EN WAARSCHUWINGSTOESTELLEN VOOR HET VERKEER

    NG

    8701

    Tractors (trekkers) andere dan die bedoeld bij post 8709

    NG

    8702

    Automobielen voor het vervoer van tien of meer personen, de bestuurder daaronder begrepen

    G

    8703

    Automobielen en andere motorvoertuigen hoofdzakelijk ontworpen voor personenvervoer (andere dan die bedoeld bij code 8702), motorvoertuigen van het type „station-wagon” of „break” en racewagens daaronder begrepen

    G

    8704

    Automobielen voor goederenvervoer

    G

    8705

    Automobielen voor bijzondere doeleinden (bijvoorbeeld takelwagens, kraanauto’s, brandweerauto’s, automobielen met menginstallatie voor beton, veegauto’s, sproeiauto’s, werkplaatsauto’s, röntgenauto’s), andere dan die hoofdzakelijk ontworpen voor het vervoer van personen of van goederen

    G

    8706 00

    Chassis met motor, voor motorvoertuigen bedoeld bij de posten 8701 tot en met 8705

    G

    8707

    Carrosserieën voor motorvoertuigen bedoeld bij de posten 8701 tot en met 8705, cabines daaronder begrepen

    G

    8708

    Delen en toebehoren van motorvoertuigen bedoeld bij de posten 8701 tot en met 8705

    G

    8709

    Transportwagens met eigen beweegkracht, niet voorzien van een hefsysteem, van de soort gebruikt in fabrieken, in opslagplaatsen, op haventerreinen of op vliegvelden, voor het vervoer van goederen over korte afstanden; trekkers van de soort gebruikt voor het trekken van perronwagentjes; delen daarvan

    G

    8710 00 00

    Gevechtswagens en pantserauto’s, ook indien met bewapening; delen daarvan

    NG

    8711

    Motorrijwielen en rijwielen met hulpmotor, ook indien met zijspan; zijspanwagens

    G

    8712 00

    Rijwielen (bakfietsen daaronder begrepen), zonder motor

    G

    8714

    Delen en toebehoren van de voertuigen bedoeld bij de posten 8711 tot en met 8713

    G

    8715 00

    Kinderwagens en delen daarvan

    NG

    8716

    Aanhangwagens en opleggers; andere voertuigen zonder eigen beweegkracht; delen daarvan

    NG

    Hoofdstuk 88

    LUCHTVAART EN RUIMTEVAART

    NG

    Hoofdstuk 89

    SCHEEPVAART

    NG

    Hoofdstuk 90

    OPTISCHE INSTRUMENTEN, APPARATEN EN TOESTELLEN; INSTRUMENTEN, APPARATEN EN TOESTELLEN, VOOR DE FOTOGRAFIE EN DE CINEMATOGRAFIE; MEET-, VERIFICATIE-, CONTROLE- EN PRECISIE-INSTRUMENTEN, -APPARATEN EN -TOESTELLEN; MEDISCHE EN CHIRURGISCHE INSTRUMENTEN, APPARATEN EN TOESTELLEN; DELEN EN TOEBEHOREN VAN DEZE INSTRUMENTEN, APPARATEN EN TOESTELLEN

    G

    Hoofdstuk 91

    UURWERKEN

    G

    Hoofdstuk 92

    MUZIEKINSTRUMENTEN; DELEN EN TOEBEHOREN VAN MUZIEKINSTRUMENTEN

    NG

    ex hoofdstuk 94

    MEUBELEN (OOK VOOR MEDISCH OF VOOR CHIRURGISCH GEBRUIK); ARTIKELEN VOOR BEDDEN EN DERGELIJKE ARTIKELEN; VERLICHTINGSTOESTELLEN, ELDERS GENOEMD NOCH ELDERS ONDER BEGREPEN; LICHTRECLAMES, VERLICHTE AANWIJZINGSBORDEN EN DERGELIJKE ARTIKELEN; GEPREFABRICEERDE BOUWWERKEN, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 9405

    NG

    9405

    Verlichtingstoestellen (zoeklichten en schijnwerpers daaronder begrepen) en delen daarvan, elders genoemd noch elders onder begrepen; lichtreclames, verlichte aanwijzingsborden en dergelijke artikelen, voorzien van een vast aangebrachte lichtbron, alsmede elders genoemde noch elders onder begrepen delen daarvan

    G

    ex hoofdstuk 95

    SPEELGOED, SPELLEN, ARTIKELEN VOOR ONTSPANNING EN SPORTARTIKELEN; DELEN EN TOEBEHOREN DAARVAN, met uitzondering van de producten bedoeld bij code 9503

    NG

    9503

    Ander speelgoed; modellen op schaal en dergelijke modellen voor ontspanning, ook indien bewegend; puzzels van alle soorten

    G

    Hoofdstuk 96

    DIVERSE WERKEN

    NG


    (1)  De in afdeling 1 van hoofdstuk II bedoelde regeling is niet van toepassing op deze producten.

    (2)  Voor producten bedoeld bij GN-code 0306 13 bedraagt het recht in het kader van de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur 3,6 %.

    (3)  De in afdeling 1 van hoofdstuk II bedoelde regeling is niet van toepassing op de producten bedoeld bij GN-code 0710 80 85.

    (4)  De in afdeling 1 van hoofdstuk II bedoelde regeling is niet van toepassing op de producten bedoeld bij GN-code 0811 10 en 0811 20.

    (5)  In het kader van de bijzondere stimuleringsregeling voor duurzame ontwikkeling en goed bestuur wordt voor producten bedoeld bij GN-codes 1704 10 91 en 1704 10 99 het specifieke recht beperkt tot 16 % van de douanewaarde.


    BIJLAGE III

    In artikel 9 bedoelde verdragen

    DEEL A

    VN/ILO-verdragen betreffende fundamentele arbeids- en mensenrechten

    1.

    Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten

    2.

    Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten

    3.

    Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie

    4.

    Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen

    5.

    Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing

    6.

    Verdrag inzake de rechten van het kind

    7.

    Verdrag inzake de voorkoming en de bestraffing van genocide

    8.

    Verdrag betreffende de minimumleeftijd voor toelating tot het arbeidsproces (nr. 138)

    9.

    Verdrag betreffende het verbod op en de onmiddellijke actie voor de uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid (nr. 182)

    10.

    Verdrag betreffende de afschaffing van gedwongen arbeid (nr. 105)

    11.

    Verdrag betreffende de gedwongen of verplichte arbeid (nr. 29)

    12.

    Verdrag betreffende gelijke beloning van mannelijke en vrouwelijke arbeidskrachten voor arbeid van gelijke waarde (nr. 100)

    13.

    Verdrag betreffende discriminatie in arbeid en beroep (nr. 111)

    14.

    Verdrag betreffende de vrijheid tot het oprichten van vakverenigingen en de bescherming van het vakverenigingsrecht (nr. 87)

    15.

    Verdrag betreffende de toepassing van de beginselen van het recht zich te organiseren en collectief te onderhandelen (nr. 98)

    16.

    Internationaal Verdrag inzake de bestrijding en bestraffing van de misdaad van apartheid

    DEEL B

    Verdragen betreffende beginselen op het gebied van milieu en goed bestuur

    17.

    Protocol van Montreal betreffende stoffen die de ozonlaag afbreken

    18.

    Verdrag van Bazel inzake de beheersing van de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en de verwijdering ervan

    19.

    Verdrag van Stockholm inzake persistente organische verontreinigende stoffen

    20.

    Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten

    21.

    Verdrag inzake biologische diversiteit

    22.

    Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid

    23.

    Protocol van Kyoto bij het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering

    24.

    Enkelvoudig Verdrag van de Verenigde Naties inzake verdovende middelen (1961)

    25.

    Verdrag inzake psychotrope stoffen (1971)

    26.

    Verdrag van de Verenigde Naties tegen de sluikhandel in verdovende middelen en psychotrope stoffen (1988)

    27.

    Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van corruptie (Mexico)


    Top