Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Havenvoorzieningen voor de afvalafgifte van schepen met inbegrip van ladingresiduen

Havenvoorzieningen voor de afvalafgifte van schepen met inbegrip van ladingresiduen

 

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn (EU) 2019/883 — havenontvangstvoorzieningen voor de afvalafgifte van schepen

WAT IS HET DOEL VAN DE RICHTLIJN?

Het doel van deze richtlijn is het mariene milieu te beschermen tegen de negatieve effecten van afval van schepen die gebruikmaken van havens in de Europese Unie (EU) door de havenontvangstvoorzieningen voor afval van schepen te verbeteren.

KERNPUNTEN

Leges

  • Volgens de nieuwe regels betalen schepen een indirecte bijdrage die de kosten van de regeling moet dekken. Dit geeft hen het recht om hun afval in een haven af te geven, ongeacht of ze wel of geen afval af te geven hebben. De bijdrage geldt ook voor vissersvaartuigen en pleziervaartuigen, zodat afgedankte visnetten en afval dat per ongeluk in visnetten wordt opgevist, niet terug in zee worden geworpen.
  • In bepaalde gevallen, als een vaartuig een uitzonderlijke hoeveelheid afval afgeeft, kan er een extra directe vergoeding worden gevraagd om ervoor te zorgen dat de kosten voor de ontvangst van dit afval geen onevenredige last opleveren voor het kostendekkingssysteem van de haven.
  • De bijdragen kunnen worden gedifferentieerd op grond van bijvoorbeeld de categorie, het type en de grootte van het schip en het soort handel waarvoor het schip wordt gebruikt. Er worden verlaagde tarieven toegepast voor “groene schepen”, oftewel schepen die kunnen aantonen dat ze minder afval en een duurzaam afvalbeheer aan boord hebben.

Havenvoorzieningen

De lidstaten van de EU moeten ervoor zorgen dat de havenvoorzieningen:

  • de soorten en hoeveelheden afval kunnen ontvangen van schepen die die haven gewoonlijk aandoen;
  • oponthoud vermijden;
  • geen buitensporige vergoedingen vragen die schepen kunnen ontmoedigen om ze te gebruiken;
  • scheepsafval beheren op een milieuvriendelijke en passende wijze in overeenstemming met Richtlijn 2008/98/EG (de EU-afvalstoffenbeheerwet) en andere EU-wetgeving met betrekking tot afval.

Vrijstellingen en uitzonderingen

De richtlijn is niet van toepassing op militaire schepen.

De richtlijn bevat regels voor afvalafgifte, met inbegrip van een vooraanmelding en speciale regelingen voor schepen in het geregelde verkeer die frequent en regelmatig een haven aandoen.

Inspectie en sancties

Schepen kunnen geïnspecteerd worden om na te gaan of zij aan de eisen van de richtlijn voldoen. De lidstaten moeten ervoor zorgen dat de richtlijn wordt uitgevoerd en dat zij doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties toepassen.

Wettelijke harmonisatie

De richtlijn zorgt voor harmonisatie van EU-wetgeving met het gewijzigde Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen (Marpol) gericht op operaties op zee, waarbij de EU partij is.

De richtlijn strekt tot intrekking van Richtlijn 2000/59/EG en tot wijziging van de Richtlijnen 2009/16/EG over havenstaatcontrole en 2010/65/EU betreffende meldingsformaliteiten voor schepen.

De richtlijn maakt deel uit van het beleid voor de circulaire economie en de kunststofstrategie van de Europese Commissie.

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is sinds 27 juni 2019 van toepassing en moest vóór 28 juni 2021 in de lidstaten in nationale wetgeving worden omgezet.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Richtlijn (EU) 2019/883 van het Europees Parlement en de Raad van 17 april 2019 inzake havenontvangstvoorzieningen voor de afvalafgifte van schepen, tot wijziging van Richtlijn 2010/65/EU en tot intrekking van Richtlijn 2000/59/EG (PB L 151 van 7.6.2019, blz. 116–142).

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Richtlijn 2010/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 20 oktober 2010 betreffende meldingsformaliteiten voor schepen die aankomen in en/of vertrekken uit havens van de lidstaten en tot intrekking van Richtlijn 2002/6/EG (PB L 283 van 29.10.2010, blz. 1–10).

Achtereenvolgende wijzigingen aan Richtlijn 2010/65/EU werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

Richtlijn 2009/16/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 betreffende havenstaatcontrole (herschikking) (PB L 131 van 28.5.2009, blz. 57–100).

Zie de geconsolideerde versie.

Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad van 19 november 2008 betreffende afvalstoffen en tot intrekking van een aantal richtlijnen (PB L 312 van 22.11.2008, blz. 3–30).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 27.01.2022

Top