EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Open-internettoegang en communicaties binnen de EU

Open-internettoegang en communicaties binnen de EU

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) 2015/2120 tot vaststelling van maatregelen betreffende open-internettoegang

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • Met deze verordening worden regels ingevoerd om de gelijke en niet-discriminerende behandeling van het internetverkeer (netneutraliteit) te waarborgen tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU).
  • Met de verordening worden ook de gemeenschappelijke regels vastgesteld om ervoor te zorgen dat de consumenten geen buitensporige prijzen worden aangerekend voor het verrichten van nummergebaseerde interpersoonlijke communicaties* vanuit de lidstaat van hun binnenlandse aanbieder naar een vast of mobiel nummer in een andere lidstaat en de verordening stelt retailtarieven vast voor gereguleerde communicaties binnen de EU*.
  • Dit leidt ook tot wijziging van:

KERNPUNTEN

Open-internettoegang

Internetaanbieders moeten alle verkeer op gelijke wijze behandelen bij het aanbieden van internettoegangsdiensten:

  • zonder discriminatie, beperking of interferentie; en
  • ongeacht:
    • de verzender en de ontvanger;
    • de inhoud waartoe toegang wordt verleend of die wordt verspreid; of
    • de gebruikte toepassingen of diensten.

Aanbieders mogen redelijke verkeersbeheersmaatregelen treffen, maar deze moeten transparant, niet-discriminerend en evenredig zijn, en mogen niet berusten op commerciële overwegingen.

Verkeerbeheersmaatregelen mogen niet inhouden dat de specifieke inhoud wordt gevolgd en mogen niet langer dan nodig worden aangehouden. Maatregelen die verder gaan dan dergelijke redelijke verkeersbeheersmaatregelen (bijvoorbeeld blokkeren of afknijpen) zijn verboden, behalve voor een beperkt aantal in de verordening omschreven gevallen.

Overeenkomsten over diensten die een specifiek kwaliteitsniveau vereisen zijn toegestaan, mits deze geen vervanging voor internettoegang vormen en de beschikbaarheid of kwaliteit van de internettoegangsdiensten niet verminderen.Aanbieders van internettoegangsdiensten moeten klanten informeren over:

  • de wijze waarop verkeersbeheerpraktijken en andere diensten de kwaliteit van internettoegang kunnen beïnvloeden;
  • de internetsnelheid die normaliter beschikbaar is en de klachtenprocedures die de gebruiker ter beschikking staan in geval van niet-naleving.

Retailtarieven voor gereguleerde communicaties binnen de EU

  • Vanaf 15 mei 2019 worden alle retailtarieven (exclusief btw) aan consumenten voor gereguleerde communicaties binnen de EU beperkt tot EUR 0,19 per minuut voor gesprekken en EUR 0,06 per sms-bericht.
  • Communicatieaanbieders kunnen echter ook een alternatief tarief aanbieden, en het staat consumenten vrij te kiezen voor internationale communicaties, met inbegrip van gereguleerde communicaties binnen de EU, waarbij consumenten voor gereguleerde communicaties binnen de EU een ander tarief moeten betalen dan het tarief dat zij zonder die keuze zouden betalen. Een voorbeeld van een dergelijk pakket zou een tarief van EUR 0,30/minuut kunnen zijn voor gesprekken binnen de EU en gesprekken naar landen buiten de Europese Economische Ruimte. De provider moet de consument informeren over welke voordelen zij zouden verliezen voordat ze voor het alternatieve tarief kiezen.

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

Deze is sinds 30 april 2016 van toepassing.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

KERNBEGRIPPEN

Nummergebaseerde interpersoonlijke communicatiedienst. Een interpersoonlijke communicatiedienst die verbinding maakt met, of die communicatie mogelijk maakt met, een nummer of een aantal nummers in door de overheid toegewezen nationale of internationale nummerplannen.
Gereguleerde communicaties binnen de EU. Elke nummergebaseerde interpersoonlijke communicatiedienst vanuit de lidstaat van de binnenlandse aanbieder van de consument naar een vast of mobiel nummer van het nationale nummerplan van een andere lidstaat, die geheel of gedeeltelijk in rekening wordt gebracht op basis van het feitelijke gebruik.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) 2015/2120 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2015 tot vaststelling van maatregelen betreffende open-internettoegang en tot wijziging van Richtlijn 2002/22/EG inzake de universele dienst en gebruikersrechten met betrekking tot elektronische-communicatienetwerken en -diensten en Verordening (EU) nr. 531/2012 betreffende roaming op openbare mobielecommunicatienetwerken binnen de Unie (PB L 310 van 26.11.2015, blz. 1-18)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EU) 2015/2120 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EU) 2018/1971 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot instelling van het Orgaan van Europese regulerende instanties voor elektronische communicatie (Berec) en het Bureau voor ondersteuning van Berec (Berec-Bureau), tot wijziging van Verordening (EU) 2015/2120 en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1211/2009 (PB L 321 van 17.12.2018, blz. 1-35).

Richtlijn (EU) 2018/1972 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2018 tot vaststelling van het Europees wetboek voor elektronische communicatie (herschikking) (PB L 321 van 17.12.2018, blz. 36-214).

Zie de geconsolideerde versie.

Uitvoeringsverordening (EU) 2016/2286 van de Commissie van 15 december 2016 tot vaststelling van gedetailleerde voorschriften betreffende de toepassing van het beleid inzake redelijk gebruik, betreffende de methodologie voor de beoordeling van de houdbaarheid van de afschaffing van retailroamingtoeslagen en betreffende de ten behoeve van die beoordeling door een roamingaanbieder in te dienen aanvraag (PB L 344 van 17.12.2016, blz. 46-62).

Zie de geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 21.06.2022

Top