Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1208(01)

Uitvoeringsbesluit van de Commissie van 4 december 2017 inzake de bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie van de aanvraag tot wijziging van het productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (Graves (BOB))

C/2017/7947

PB C 421 van 8.12.2017, p. 10–15 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

8.12.2017   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

C 421/10


UITVOERINGSBESLUIT VAN DE COMMISSIE

van 4 december 2017

inzake de bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie van de aanvraag tot wijziging van het productdossier voor een naam in de wijnsector als bedoeld in artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad (Graves (BOB))

(2017/C 421/07)

DE EUROPESE COMMISSIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,

Gezien Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten en tot intrekking van de Verordeningen (EEG) nr. 922/72, (EEG) nr. 234/79, (EG) nr. 1037/2001 en (EG) nr. 1234/2007 van de Raad (1), en met name artikel 97, lid 3,

Overwegende hetgeen volgt:

(1)

Frankrijk heeft een aanvraag tot wijziging van het productdossier van de naam „Graves” ingediend overeenkomstig artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013.

(2)

De Commissie heeft die aanvraag onderzocht en bevonden dat aan de in de artikelen 93 tot en met 96, artikel 97, lid 1, en de artikelen 100, 101 en 102 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 vastgestelde voorwaarden is voldaan.

(3)

Met het oog op de indiening van bezwaarschriften overeenkomstig artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013, moet de aanvraag tot wijziging van het productdossier voor de naam „Graves” derhalve worden bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie,

BESLUIT:

Enig artikel

De aanvraag tot wijziging van het productdossier voor de naam „Graves” (BOB) overeenkomstig artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 is opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

Overeenkomstig artikel 98 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 geeft de bekendmaking van dit besluit in het Publicatieblad van de Europese Unie het recht om gedurende twee maanden vanaf de datum van de bekendmaking bezwaar aan te tekenen tegen de in de eerste alinea bedoelde wijziging van het productdossier.

Gedaan te Brussel, 4 december 2017.

Voor de Commissie

Phil HOGAN

Lid van de Commissie


(1)  PB L 347 van 20.12.2013, blz. 671.


BIJLAGE

GRAVES

AOP-FR-A1012-AM01

Datum waarop de aanvraag is ingediend: 7.3.2016

AANVRAAG TOT WIJZIGING VAN HET PRODUCTDOSSIER

1.   Regels die op de wijziging van toepassing zijn

Artikel 105 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 — Niet-minimale wijziging

2.   Beschrijving en motivering van de wijziging

2.1.   Geografisch gebied

Hoofdstuk I, deel IV, punt 1, van het productdossier wordt als volgt gewijzigd:

Na het woord „Virelade” wordt het volgende ingevoegd: „en in het deel van het grondgebied van de gemeente Coimères dat overeenstemt met afdeling A „des Herrères” op het eerste blad van het kadaster (herziene versie 1934), dat op 5 november 2010 conform het minuutplan („plan minute de conservation”) is verklaard”. Deze wijziging heeft tot doel het geografische gebied uit te breiden met een deel van het grondgebied van de gemeente Coimères, dat een lange wijnbouwtraditie heeft, waar soortgelijke leimethoden worden gebruikt als op de nabijgelegen wijngaarden van de oorsprongsbenaming Graves, en waar de wijngaarden gelegen zijn in een gebied dat — vanuit landschappelijk, topografisch, hydrologisch, geologisch en pedologisch oogpunt — erg lijkt op het gebied van de Graves-wijngaarden. Dit deel van de gemeente Coimères grenst aan het geografische gebied van de BOB „Graves”.

Al in 1938, vlak na de nationale erkenning van de naam, werd verzocht om de gemeente Coimères aan het geografische gebied toe te voegen, nadat een marktdeelnemer erop had gewezen dat men dit vergeten was. Hoewel de nationale besluitvormingsorganen herhaaldelijk de opname van deze gemeente in het geografische gebied van de beschermde oorsprongsbenaming hebben goedgekeurd, is dat nooit in de officiële teksten vastgelegd. Met de toevoeging van de gemeente wordt dus slechts een reeds lang bestaande omissie rechtgezet.

De woorden „Martignas-sur-Jalle” en „Saint-Jean-d’Illac” worden geschrapt. Deze wijziging heeft tot doel de gemeenten Martignas-sur-Jalle en Saint-Jean-d’Illac van het geografische gebied uit te sluiten omdat er geen wijn meer wordt verbouwd en er geen wijnstokken of percelen zijn die worden gebruikt voor de productie van BOB-wijnen.

Bijgevolg wordt ook punt 6 van het enig document gewijzigd.

2.2.   Afgebakend perceelgebied

In hoofdstuk I, deel IV, punt 2, van het productdossier wordt na „van 10 februari 2011” het volgende ingevoegd: „en, bij delegatie door het nationaal comité, door zijn vaste commissie op 4 september 2013”. Met deze wijziging wordt beoogd de datum toe te voegen waarop de bevoegde nationale autoriteit een wijziging heeft goedgekeurd van het afgebakende perceelgebied binnen het geografische productiegebied. De afbakening van het perceelgebied bestaat erin te bepalen welke percelen binnen het geografische productiegebied geschikt zijn voor de productie van de betreffende gecontroleerde oorsprongsbenaming.

Deze wijziging heeft geen gevolgen voor het enig document.

2.3.   Verband met het geografische gebied

In hoofdstuk I, deel X, punt 1, onder a), derde alinea, van het productdossier wordt „43” vervangen door „42”. Die wijziging houdt verband met het gewijzigde aantal gemeenten van het geografische gebied na de verwijdering van Martignas-sur-Jalle en Saint-Jean-d’Illac en de toevoeging van een deel van het grondgebied van de gemeente Coimères.

Bijgevolg wordt ook punt 8 van het enig document gewijzigd.

De beschrijving van het verband in punt 8 van het enig document is dienovereenkomstig aangepast, rekening houdend met het maximale aantal tekens dat in e-Ambrosia kan worden gebruikt.

2.4.   Overige wijzigingen

In het kader van de nieuwe wijzigingsaanvraag is het enig document bijgewerkt overeenkomstig de nieuwe invoerregels van de software e-Ambrosia.

ENIG DOCUMENT

1.   Naam

Graves

2.   Type geografische aanduiding

BOB — beschermde oorsprongsbenaming

3.   Wijncategorieën

1.

Wijn

4.   Beschrijving van de wijn(en)

Stille rode wijn

Voor de rode wijnen wordt een evenwichtig assortiment van wijnstoksoorten gebruikt. Naast cabernet sauvignon N, die de wijn zijn aroma en structuur verleent, en merlot N, waaraan de wijn zijn geur en soepelheid te danken heeft, wordt gebruikgemaakt van cabernet franc N, petit-verdot N, malbec N en carménère N. De jonge wijnen ontwikkelen vaak aroma’s van rood fruit, met kruidige en geroosterde toetsen. Deze elegante, gestructureerde, verfijnde en aromatische wijnen kennen een harmonische evolutie, waarbij in het bouquet licht rokerige toetsen tot uiting kunnen komen. Naargelang het oogstjaar en de herkomst bereiken zij hun hoogtepunt na vijf à tien jaar.

Natuurlijk alcoholvolumegehalte: ten minste 11 %.

Totaal alcoholvolumegehalte na verrijking: 13,5 %.

Voor de rode wijnen is malolactische gisting verplicht.

Appelzuurgehalte: maximaal 0,30 gram per liter.

Gehalte fermenteerbare suikers: maximaal 3 gram per liter.

Stille droge witte wijn

De witte wijnen zijn elegant en vlezig. Zij worden gemaakt van sémillon B-druiven, ontwikkelen gewoonlijk florale toetsen en zijn van nature taai zonder daardoor aan frisheid in te boeten. In combinatie met sauvignon B, die de wijn levendigheid en expressie geeft, en van muscadelle B, die lichte muskaattoetsen verleent, hebben deze wijnen vaak een aroma van bloemen en citrusvruchten, met soms exotische of mentholtoetsen. Soms wordt de wijn in fusten gerijpt, waarbij hij na enkele jaren rijker en complexer wordt.

Natuurlijk alcoholvolumegehalte: ten minste 10,5 %.

Totaal alcoholvolumegehalte na verrijking: 13 %.

Gehalte fermenteerbare suikers: maximaal 4 gram per liter.

Algemene analytische kenmerken

Maximaal totaal alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimaal effectief alcoholgehalte (in volumeprocent)

 

Minimale totale zuurgraad

In milli-equivalent per liter

Maximaal gehalte aan vluchtige zuren (in milli-equivalent per liter)

13,27

Maximaal totaalgehalte aan zwaveldioxide (in milligram per liter)

 

Voor analytische kenmerken waarvoor geen parameter is opgegeven, wordt verwezen naar de geldende regelgeving.

5.   Wijnbouwpraktijken

a.    Essentiële oenologische procedés

Beplantingsdichtheid en afstand tussen de rijen

Teeltwijze

De minimale beplantingsdichtheid bedraagt 5 000 wijnstokken per hectare. De afstand tussen de rijen mag niet meer dan 2 m bedragen en de afstand tussen de wijnstokken binnen eenzelfde rij niet meer dan 0,80 m.

Regels voor het snoeien

Teeltwijze

Er wordt ten laatste gesnoeid wanneer de bladeren zich hebben ontvouwen (Lorenz-fase 9). De wijnstokken worden gesnoeid aan de hand van de volgende technieken, met maximaal twaalf ogen per wijnstok:

korte snoei (met korte vruchttakken) of hoge snoei;

korte snoei tot twee snoeren of in waaiervorm tot vier armen.

Irrigatie

Teeltwijze

Tijdens de groeiperiode is irrigatie slechts toegestaan wanneer de goede fysiologische ontwikkeling van de wijnstokken en de goede rijping van de druiven door aanhoudende droogte wordt gehinderd.

Milieuverrijking

Specifiek oenologisch procedé

Voor de rode wijnen zijn subtractieve verrijkingstechnieken toegestaan binnen de grenzen van een maximale concentratie van 15 %.

Het totaal alcoholvolumegehalte van de rode wijnen mag na verrijking niet hoger liggen dan 13,5 %.

Het totaal alcoholvolumegehalte van de witte wijnen mag na verrijking niet hoger liggen dan 13 %.

b.    Maximale opbrengsten

Rode wijn

65 hl per hectare

Witte wijn

68 hl per hectare

6.   Afgebakend gebied

De oogst van de druiven, de bereiding en de rijping van de wijn worden uitgevoerd op het grondgebied van de volgende gemeenten in het departement Gironde: Arbanats, Ayguemorte-les-Graves, Beautiran, Bègles, La Brède, Budos, Cabanac-et-Villagrains, Cadaujac, Canéjan, Castres-Gironde, Cérons, Cestas, Eysines, Gradignan, Guillos, Le Haillan, Illats, Isle-Saint-Georges, Landiras, Langon, Léogeats, Léognan, Martillac, Mazères, Mérignac, Pessac, Podensac, Portets, Pujols-sur-Ciron, Roaillan, Saint-Médard-d’Eyrans, Saint-Michel-de-Rieufret, Saint-Morillon, Saint-Pardon-de-Conques, Saint-Pierre-de-Mons, Saint-Selve, Saucats, Talence, Toulenne, Villenave-d’Ornon, Virelade en in het deel van het grondgebied van de gemeente Coimères dat overeenstemt met afdeling A „des Herrères” op het eerste blad van het kadaster (herziene versie 1934), dat op 5 november 2010 conform het minuutplan („plan minute de conservation”) is verklaard.

7.   Voornaamste wijndruiven

 

cabernet sauvignon N

 

cabernet franc N

 

cot N

 

carménère N

 

muscadelle B

 

merlot N

 

sémillon B

 

sauvignon gris G

 

sauvignon B

 

petit verdot N

8.   Beschrijving van het (de) verband(en)

Het geografische gebied van de beschermde oorsprongsbenaming „Graves” ligt in een strook van ongeveer tien kilometer breed op de linkeroever van de Garonne, ten noorden van Bordeaux en ten zuidoosten van Langon.

Zoals de naam aangeeft, bestaat de bodem van het grondgebied waaruit de „Graves” afkomstig is, uit keien, kiezelstenen, min of meer grof kiezelzand, zand vermengd met leem en klei, plaatselijk op een kalkhoudende grondlaag maar vaker op een grondlaag van zand of zandoer (samengesteld zand met ijzerpartikels) of klei. Het grondgebied strekt zich uit over 42 gemeenten van het departement Gironde.

De bodem is het resultaat van een lange en complexe geologische geschiedenis, die nauw verbonden is met het ontstaan van de Garonne en de wijzigingen van de loop van die rivier, alsook met de opeenvolgende ijstijden tijdens het kwartair. Gedurende die perioden werden de valleien uitgesleten door de gletsjers van de Pyreneeën, waarna het resulterende gesteente werd afgevoerd tot in de streek van Bordeaux. Het enige wat nog zichtbaar is van die opeenvolgende sedimenten zijn een aantal uit kiezelzand bestaande heuvels van alle maten en soorten.

De bodems die zich sindsdien hebben gevormd, hebben alle een grote doorlatendheid doordat zij rijk zijn aan kiezelzand en keien. Hoewel het niet de enige zeer kwalitatieve bodems zijn die voor „Graves”-wijn worden gebruikt, belichamen zij bij uitstek de kwalitatieve kenmerken ervan. De hellingen, die de afwatering bevorderen, zorgen voor een perfecte drainage van de bodem, die verder in de hand wordt gewerkt door een netwerk van kleine waterlopen die naar de Garonne lopen. Deze bodems zorgen voor een zeer regelmatige vochttoevoer voor de wijngaarden.

De wijngaard geniet van een specifiek, gunstig klimaat door de bescherming tegen de weersomstandigheden vanuit het westen door dennenbossen met een belangrijke temperatuurregelende rol, tegen overdreven warmte en vochtigheid door een natuurlijke ventilatie dankzij de nabijheid van de Garonne, en tegen voorjaarsvorst dankzij de matigende invloed van de oceaan. De zacht glooiende wijngaardlandschappen in dit gebied, waar heldere, gepolijste kiezelstenen het zonlicht reflecteren op de druiven, zijn gelegen tussen de rivier en de dennenbossen.

Uit de Graves zijn een aantal grote witte en rode wijnen uit de regio Bordeaux afkomstig. Er zijn ook een aantal praktijken ontstaan die nu nog in gebruik zijn. Al in de 17e en 18e eeuw moest voor de wijnstokrassen, die worden geteeld in een oceaanklimaat, worden gebruikgemaakt van steunpalen. Later kwam er een veralgemeend gebruik van geleidesystemen en een rigoureuze snoeiwijze, met het oog op een gelijkmatige verdeling van de oogst en de beschikbaarheid van genoeg bladoppervlakte voor fotosynthese zodat een optimale rijping mogelijk wordt.

Overeenkomstig het decreet van 4 maart 1937 inzake de gecontroleerde oorsprongsbenaming „Graves” behoren tot het voor de druivenoogst afgebakende perceelgebied de percelen met een natuurlijke afwatering door hun drainagemogelijkheden of hun positie op een heuvel of helling. Gebieden worden uitgesloten indien de geografische en topografische omstandigheden tot voorjaarsvorst kunnen leiden door een te grote afstand van de Garonne of een insluiting in het bos (blokkering van de koude-luchtcirculatie).

De precies afgebakende percelen maken een optimale ontwikkeling mogelijk van de lokale wijnstokrassen, die in de loop van de geschiedenis zijn geselecteerd op basis van hun mogelijkheden tot bewaring en rijping, gelet op de noodzaak om de producten naar verre bestemmingen te vervoeren.

De stenige, warme en weinig vruchtbare bodems vormen weliswaar een natuurlijke beperking voor de productie van rode wijn, maar zorgen voor een optimale rijping van de rassen cabernet sauvignon N en merlot, die mede in de hand wordt gewerkt door de nabijheid van de Garonne, met zijn temperatuurregelende invloed. De aldus verkregen wijnen vertonen een mooie structuur en moeten met het oog op de bewaring en om tot volle expressie te komen, worden gerijpt alvorens ze in de handel worden gebracht.

De gronden die meer zand of klei bevatten, zijn het meest geschikt voor de productie van witte wijn met de oorsprongsbenaming, die hoofdzakelijk sauvignon B en sémillon B bevatten. Die rassen geven de wijn zijn frisheid en de daarmee gepaard gaande finesse en florale en fruitige toetsen.

Om een voldoende grote oogst te garanderen zonder de wijnstok te veel te belasten, en zo ervoor te zorgen dat de druiven rijp zijn met een optimale concentratie, ligt de minimale beplantingsdichtheid hoog.

De oorsprongsbenaming „Graves” heeft zijn internationale bekendheid te danken aan de combinatie van de nabijheid van de haven van Bordeaux, vanwaaruit de wijnen van oudsher met succes wereldwijd werden verhandeld, en de unieke geopedologische omstandigheden.

9.   Overige essentiële voorwaarden

Gebied in de onmiddellijke nabijheid

Rechtskader

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde

Afwijking betreffende de productie in het afgebakende geografische gebied

Beschrijving van de voorwaarde

Het gebied in de onmiddellijke nabijheid waarin de wijnen bij wijze van uitzondering mogen worden bereid en gerijpt, bestaat uit het grondgebied van de volgende gemeenten van het departement Gironde: Barsac, Béguey, Bieujac, Bommes, Cadillac, Castets-en-Dorthe, Fargues, Langoiran, Loupiac, Le Pian-sur-Garonne, Preignac, Rions, Saint-Loubert, Saint-Maixant, Saint-Pierre-d’Aurillac, Sainte-Croix-du-Mont en Sauternes.

Grotere geografische eenheid

Rechtskader

Nationale wetgeving

Soort aanvullende voorwaarde

Aanvullende bepalingen betreffende de etikettering

Beschrijving van de voorwaarde

Op het etiket van wijn met de gecontroleerde oorsprongsbenaming mag de grotere geografische eenheid „Vin de Graves” worden vermeld. De lettertekens van die vermelding van de grotere geografische eenheid mogen niet hoger noch breder zijn dan twee derde van de lettertekens van de naam van de gecontroleerde oorsprongsbenaming.

10.   Link naar het productdossier

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-d60d4526-0d0e-4eec-811f-73176ca92985


Top