EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1222

A Bizottság (EU) 2018/1222 határozata (2018. szeptember 5.) a „End the Cage Age” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezésről (az értesítés a C(2018) 5829. számú dokumentummal történt)

C/2018/5829

OJ L 227, 10.9.2018, p. 7–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2018/1222/oj

10.9.2018   

HU

Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 227/7


A BIZOTTSÁG (EU) 2018/1222 HATÁROZATA

(2018. szeptember 5.)

a „End the Cage Age” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezésről

(az értesítés a C(2018) 5829. számú dokumentummal történt)

(Csak az angol nyelvű szöveg hiteles)

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre,

tekintettel a polgári kezdeményezésről szóló, 2011. február 16-i 211/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletre (1) és különösen annak 4. cikkére,

mivel:

(1)

A „End the Cage Age” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezés a tárgya: „Az Európai Unióban tenyészállatok százmillióit tartják egész életük során ketrecben, ami óriási kínszenvedést okoz nekik. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vessen véget ennek az embertelen bánásmódnak.”

(2)

A javasolt polgári kezdeményezés célkitűzései a következőkre vonatkoznak: „Évről évre rengeteg tenyészállat szenved attól, hogy ketrecben tartják. A ketrecek kegyetlen és szükségtelen megoldást jelentenek, hiszen az állatjóléti szempontból sokkal kedvezőbb ketrecmentes rendszerek bizonyítottan életképesek. Ezért a Bizottság felkérést kap arra, hogy terjesszen elő jogalkotási javaslatot, amely megtiltja a következők használatát: ketrec tojótyúk, nyúl, jérce, brojler tenyészállat, tojóállat, fürj, kacsa és liba tartására; kocáknak kialakított fialó rekeszek; kocaállások (ahol még nem vezették be ezek tiltását); egyedi borjúbokszok (ahol még nem vezették be ezek tiltását).”

(3)

Az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) megerősíti az uniós polgárság intézményét, és tovább fokozza az Unió demokratikus működését többek között azáltal, hogy kimondja: minden polgárnak joga van ahhoz, hogy az európai polgári kezdeményezés révén részt vegyen az Unió demokratikus életében.

(4)

E cél elérése érdekében biztosítani kell, hogy az európai polgári kezdeményezés eljárásrendje és szükséges feltételei világosak, egyszerűek, felhasználóbarátak és az eszköz jellegével arányosak legyenek, hogy ezáltal bátorítsák a polgárok részvételét és elérhetőbbé tegyék az Uniót.

(5)

A Szerződések végrehajtása céljából az EUMSZ 43. cikkének (2) bekezdése alapján uniós jogi aktusok fogadhatók el a közös agrárpolitika célkitűzéseinek megvalósításához szükséges egyéb rendelkezések érdekében, ideérve a mezőgazdasági termeléssel összefüggésben történő ketreces tartás tilalmát is.

(6)

A javasolt polgári kezdeményezés – amennyiben célja a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos tilalmakat meghatározó jogi aktusra irányuló javaslatok Bizottság általi előterjesztésének kezdeményezése – a rendelet 4. cikke (2) bekezdésének b) pontja értelmében nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy a Szerződések végrehajtása céljából uniós jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be.

(7)

Ezen túlmenően megalakult a polgári bizottság, és kijelölték a kapcsolattartó személyeket a rendelet 3. cikkének (2) bekezdésével összhangban, továbbá a javasolt polgári kezdeményezés nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, illetve nem nyilvánvalóan ellentétes az Uniónak az EUSZ 2. cikkében foglalt értékeivel.

(8)

A „End the Cage Age” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezést ezért nyilvántartásba kell venni.

ELFOGADTA EZT A HATÁROZATOT:

1. cikk

(1)   A „End the Cage Age” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezés ezúton nyilvántartásba vételre kerül.

(2)   A javasolt polgári kezdeményezés kapcsán támogató nyilatkozatok gyűjthetők, tudomásul véve, hogy a kezdeményezés a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos tilalmakat meghatározó jogi aktusra irányuló javaslatok Bizottság általi előterjesztésére vonatkozik.

2. cikk

Ez a határozat 2018. szeptember 11-én lép hatályba.

3. cikk

E határozat címzettjei a „End the Cage Age” elnevezésű javasolt polgári kezdeményezés szervezői (a polgári bizottság tagjai), akiket Léopoldine CHARBONNEAUX és Olga KIKOU képvisel kapcsolattartóként.

Kelt Brüsszelben, 2018. szeptember 5-én.

a Bizottság részéről

Frans TIMMERMANS

első alelnök


(1)  HL L 65., 2011.3.11., 1. o.


Top