Bryssel 23.4.2024

COM(2024) 188 final

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Lapsen etu edellä: yhdennetyistä lastensuojelujärjestelmistä annettuun komission suositukseen liittyvä tiedonanto


”Jos lapsia kuunneltaisiin enemmän, he uskaltaisivat paremmin kertoa ongelmistaan” (Liettualaisen lapsen mielipide 1 ) 

LASTEN SUOJELU EUROOPASSA JA SEN ULKOPUOLELLA EU:N PAINOPISTEENÄ

Lasten elinolot ovat viime vuosikymmeninä parantuneet monessa suhteessa sekä Euroopan unionissa että muualla maailmassa. Tämä johtuu esimerkiksi vaurauden lisääntymisestä, terveydenhuollon kehittymisestä ja koulutuksen saatavuuden paranemisesta. Nopeasti muuttuvassa maailmassa lasten elämänlaatua kuitenkin heikentävät muun muassa pandemian vaikutukset, eriarvoisuus, syrjintä, konfliktit ja ilmastonmuutos sekä erilaiset virtuaalimaailman ilmiöt. Siksi EU:ssa on toteutettu toimia lasten oikeuksien vaalimiseksi ja lasten elämänlaadun vahvistamiseksi sekä EU:ssa että sen ulkopuolella. EU on tehnyt yhteistyötä eurooppalaisten ja kansainvälisten kumppaniensa sekä kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa, jotta kaikki lapset saadaan mukaan, kun vastaamme vihreän, digitaalisen ja väestörakenteen muutoksen haasteisiin ja hyödynnämme niiden tarjoamia mahdollisuuksia.

Komissio on laatinut viime vuosina vankan ja kattavan lainsäädännöstä, toimintapolitiikasta ja tuesta muodostuvan kehyksen, jonka puitteissa se on sitoutunut parantamaan lasten oikeuksien suojelua, edistämistä ja toteutumista. Tätä varten komissio on muun muassa hyväksynyt maaliskuussa 2021 kattavan lasten oikeuksia koskevan EU:n strategian 2 , jäljempänä ’EU:n strategia’, ja eurooppalaisen lapsitakuun 3 . EU:n strategian pohjalta toteutetaan yhdessä jäsenvaltioiden kanssa toimenpiteitä, joilla pyritään muun muassa torjumaan lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja riistoa sekä verkossa että sen ulkopuolella 4 ja ehkäisemään lapsiköyhyyttä ja avun tarpeessa olevien lasten sosioekonomista syrjäytymistä, mukaan lukien vammaiset ja vähemmistö- ja maahanmuuttajataustaiset lapset. Lisäksi oikeusjärjestelmiä on pyritty mukauttamaan niin, että niissä otettaisiin paremmin huomioon lasten tarpeet uhreina, epäiltyinä, syytettyinä tai tuomittuina, todistajina tai muina oikeudenkäynnin osapuolina. Komissio on myös laatinut toimenpiteitä lasten mielenterveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi. EU:n strategiassa on ollut keskeisellä sijalla lasten merkityksellinen osallistuminen ja kuuleminen. Sitä varten on hyödynnetty muun muassa lasten osallistumisfoorumia 5 , josta on tulossa tunnustettu käytäntö sekä EU:ssa että sen ulkopuolella.

EU:n strategiaan sisältyy myös vahva ulkoinen ulottuvuus, sillä EU pyrkii toteuttamaan lapsen oikeuksien edistämiseen, suojelemiseen, toteuttamiseen ja noudattamiseen liittyviä toimia maailmanlaajuisesti. Tavoitteena on lopettaa lapsityövoiman käyttö, ehkäistä lapsiavioliittoja, panostaa merkittävällä tavalla koulutukseen kaikkialla maailmassa sekä suojella lapsia kaikenlaiselta väkivallalta, hyväksikäytöltä ja laiminlyönneiltä, myös humanitaarisissa yhteyksissä. EU tukee maailmanlaajuisesti myös lasten ja nuorten osallistumista yhteiskuntaelämään ulkoiseen toimintaan liittyvän nuorisotoimintasuunnitelman 6 avulla. Lisäksi meneillään on lapsia aseellisten selkkausten yhteydessä koskevien EU:n suuntaviivojen 7 tarkistus, jonka tavoitteena on ehkäistä lapsiin aseellisten selkkausten yhteydessä kohdistuvia haitallisia käytäntöjä, lopettaa ne ja reagoida niihin.

Vaikka merkittävää edistystä on tapahtunut, lapsiin kohdistuva väkivalta on edelleen haaste monilla tasoilla sekä EU:ssa että muualla maailmassa. Kaikenlaisen lapsiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen muun muassa ottamalla käyttöön ja lujittamalla yhdennettyjä lastensuojelujärjestelmiä on sekä moraalinen että oikeudellinen velvollisuutemme. Lisäksi kyseessä on strateginen yhteiskunnallinen investointi.

LASTEN SUOJELEMINEN: VELVOLLISUUS JA STRATEGINEN YHTEISKUNNALLINEN INVESTOINTI

Väkivalta voi ilmetä monin tavoin, ja siihen voi liittyä monenlaisia fyysisen ja henkisen väkivallan muotoja, vahingoittamista ja hyväksikäyttöä, laiminlyöntiä ja välinpitämätöntä kohtelua, kaltoinkohtelua ja riistoa, myös seksuaalista hyväksikäyttöä niin fyysisessä ympäristössä kuin verkossa tai virtuaalimaailmassa. Väkivallan käsitteeseen sisältyvät myös lähisuhdeväkivalta, ihmiskauppa, seksuaalinen hyväksikäyttö, sukupuoleen perustuva väkivalta, mukaan lukien naisten sukuelinten silpominen ja lapsiavioliitot, sekä kaikenlaiset kiusaamisen ja ruumiillisen rangaistuksen muodot. Lapset joutuvat kohtaamaan myös syrjintää ja suvaitsemattomuutta, myös digitaalisessa ympäristössä 8 . Vuonna 2021 EU:ssa menetti henkensä 114 lasta tahallisen henkirikoksen uhrina. 9 On arvioitu, että Euroopassa 20 prosenttia lapsista joutuu lapsuudessaan jonkinlaisen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. 10 Hiljattain tehdyn, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa koskevan kyselyn mukaan jopa 13,7 prosenttia aikuisista naisista oli ilmoittanut kansallisella tasolla kokeneensa lapsena seksuaalista väkivaltaa 11 . Osuus saattaa kuitenkin olla jopa suurempi, koska monet eivät kerro kokemuksestaan kenellekään. On arvioitu, että 190 000 tyttöä eri puolilla EU:ta on vaarassa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. 12 Itsemurha on (15–19-vuotiaiden) nuorten toiseksi yleisin kuolinsyy. 13 Eri jäsenvaltioissa 13–29 prosenttia (15-vuotiaista) lapsista ilmoitti kokevansa usein kiusaamista. 14  

Lapsiin kohdistuva väkivalta aiheuttaa myös taloudellisia kustannuksia, joiden on arvioitu olevan jopa 8 prosenttia suhteessa koko maailman BKT:hen eli 6,5 biljoonaa dollaria. Tämä johtuu siitä, että väkivalta hidastaa talouskehitystä, lisää sosioekonomista eriarvoisuutta, tukahduttaa talouskasvua ja supistaa asukasta kohti laskettuja tuloja. 15 Investointi varhaislapsuuden ohjelmiin voi puolestaan antaa alkuperäiseen panokseen verrattuna vähintään nelinkertaisen tuoton. 16 Lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöistä aiheutuvien inhimillisen pääoman menetysten on arvioitu olevan Euroopassa arvoltaan 54,2 miljardia euroa. 17 Myös lapsuusajan sosioekonominen huono-osaisuus aiheuttaa yhteiskunnalle suuria kustannuksia, joiden määrä on keskimäärin 3,4 prosenttia suhteessa EU:n BKT:hen. 18 Lasten suojeluun ja väkivallan ehkäisemiseen kohdistetuilla investoinneilla saadaan näin ollen aikaan myös merkittävää taloudellista tuottoa ja pitkän aikavälin kustannussäästöjä.

Lapset vaativat itse lisää vaikutusmahdollisuuksia ja haluavat kertoa ongelmistaan ja elämästään. Heillä on oikeuksia ja muutosvoimaa tässä ja nyt, ja he vaativat aikuisia ottamaan heidän tarpeensa huomioon. Lapset ovat asiantuntijoita heitä itseään koskevissa asioissa. He vaativat oikeutetusti noudattamaan periaatetta ”Ei mitään meitä koskevaa ilman meitä”. Lasten ääni ja tarpeet ovat tässä yhdennettyjä lastensuojelujärjestelmiä koskevassa suosituksessa keskeisellä sijalla lapsen oikeuksia koskevan YK:n yleissopimuksen, jäljempänä ’YK:n yleissopimus’, 12 artiklan ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan, jäljempänä ’perusoikeuskirja’, mukaisesti. EU:n uuden lasten osallistumisfoorumin kautta järjestettyyn kuulemiseen, jossa lapset saivat kertoa suojelun tarpeestaan, osallistui yli tuhat lasta.

KOHTI YHDENNETTYJÄ LASTENSUOJELUJÄRJESTELMIÄ

Lasten suojeleminen kaikenlaiselta väkivallalta on yksi Euroopan unionin keskeisistä tavoitteista. Siihen liittyy olennaisesti myös väkivallan ehkäiseminen, jotta voidaan varmistaa lasten hyvinvointi ja heidän oikeuksiensa kunnioittaminen. Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU-sopimus) 3 artiklan 3 kohdassa vahvistetaan tavoite, jonka mukaan unioni edistää lapsen oikeuksien suojelua. Perusoikeuskirjan 24 artiklan mukaan lapsella on oikeus hänen hyvinvoinnilleen välttämättömään suojeluun ja huolenpitoon ja että kaikissa lasta koskevissa viranomaisten tai yksityisten laitosten toimissa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu. Lasten suojelu on myös YK:n yleissopimuksen ja kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelman keskeinen tavoite, jonka mukaan jokaisen lapsen on voitava elää ilman pelkoa, laiminlyöntiä, hyväksikäyttöä ja riistoa. Synkät tilastot ja näyttö monenlaisesta lasten hyväksikäytöstä ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ja laiminlyönneistä kaikkialla EU:ssa, mukaan lukien pandemian ja Ukrainaa vastaan käytävän hyökkäyssodan vaikutukset sekä aseellisten konfliktien yleistyminen eri puolilla maailmaa, edellyttävät lisätoimia lasten suojelemiseksi.

Sen vuoksi komissio esittää jäsenvaltioille suosituksen 19 , jonka mukaan niiden olisi kehitettävä ja vahvistettava lastensuojelujärjestelmiään, jotta ne olisivat paremmin yhdennettyjä, niin että niiden avulla voidaan vastata paremmin lasten tarpeeseen saada suojelua kaikenlaista väkivaltaa vastaan ja edistää lasten suojelemista unionin maailmanlaajuisena painopisteenä.

Lasten suojeleminen on kysymys, joka koskettaa koko yhteiskuntaa ja sen eri osa-alueita. Vastuu lasten suojelemisesta jakautuu monien eri toimijoiden, kuten viranomaisten, yksityisten toimijoiden sekä kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kesken. Jäsenvaltioille on tarjolla eri hallintotasoilla ja myös unionin tasolla monenlaisia välineitä (lainsäädäntö, toimintapolitiikat ja rahoitus), joiden avulla lastensuojelujärjestelmistä voidaan tehdä yhdennetympiä ja luotettavampia. Jäsenvaltioissa tarvitaan kuitenkin koordinointimekanismeja, jotta voidaan varmistaa monialaisten toimien toteuttaminen eri ministeriöiden tai toimivaltatasojen välillä. On olennaisen tärkeää, että kaikki toimijat ottavat hoitaakseen selkeästi määritellyt tehtävät ja huolehtivat tiiviistä koordinoinnista. Haasteita liittyy myös taloudellisten ja henkilöresurssien saatavuuteen ja koordinointiin. Tämän perusteella on todettava, että EU:ssa tarvitaan selvästi nykyistä tehokkaampia ja yhdennetympiä lastensuojelujärjestelmiä.

Koko yhteiskunnan kattava toimintamalli lasten suojelemiseen on konkreettinen ja strateginen pitkän aikavälin investointi, jota olisi sovellettava myös parhaillaan kehittyvässä pitkäikäisyyteen perustuvassa yhteiskunnassa. Tällaisen toimintamallin puitteissa voidaan merkittävällä tavalla edistää oikeudenmukaisempia ja tasa-arvoisempia yhteiskuntia, jotka perustuvat sukupolvien yhdenvertaisuuteen ja nykyisten ja tulevien sukupolvien keskinäiseen solidaarisuuteen.

Komissio vahvistaa tässä suosituksessa Euroopan parlamentin 20 , neuvoston 21 ja alueiden komitean 22 kehotusten pohjalta sitoumuksensa vahvistaa lasten suojelua kaikkialla EU:ssa ja sen ulkopuolella. Suosituksessa jäsenvaltioita kehotetaan arvioimaan, vahvistamaan ja yhdentämään lastensuojelujärjestelmiään hyödyntämällä parhaita käytäntöjä ja EU:n tason välineitä, kuten lainsäädäntöä, politiikkatoimia ja rahoitusta, ja tuetaan niitä näissä toimissa. Komissio kehottaa myös Euroopan parlamenttia ja neuvostoa ottamaan tämän suosituksen huomioon tulevissa keskusteluissaan sekä alueiden komiteaa ja Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa edistämään vuoropuhelua paikallis- ja alueviranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Kaikissa näissä toimissa olisi aina otettava ensisijaisesti huomioon lapsen etu.

(1)     EU:n lasten osallistumisfoorumin kuulemiskysely.
(2)    COM(2021) 142 final.
(3)    Neuvoston suositus (EU) 2021/1004, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2021, eurooppalaisen lapsitakuun perustamisesta (EUVL L 223, 22.6.2021).
(4)    Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/93/EU, annettu 13 päivänä joulukuuta 2011, lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalisen riiston sekä lapsipornografian torjumisesta ja neuvoston puitepäätöksen 2004/68/YOS korvaamisesta (direktiivi lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjumisesta) ( EUVL L 335, 17.12.2011 ), ehdotus lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjumisesta annetun direktiivin uudelleenlaatimiseksi (COM(2024) 60 final), ”Lasten ja nuorten digitaalinen vuosikymmen: uusi eurooppalainen Parempi internet lapsille -strategia (BIK+)” (COM(2022) 212 final), asetus lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa koskevista säännöistä (COM(2022) 209 final).
(5)     EU:n lasten osallistumisfoorumi .
(6)    JOIN(2022) 53 final.
(7)     EU:n suuntaviivat lapsista aseellisissa selkkauksissa .
(8)    Tämä käy ilmi liitteenä olevasta komission yksiköiden valmisteluasiakirjasta (SWD(2024) 98 final).
(9)    Eurostat, Intentional homicide victims by age and sex - number and rate for the relevant sex and age groups , 2021.
(10)     Council of Europe Human Rights Channel .
(11)    Eurostat, EU survey on gender-based violence against women and other forms of inter-personal violence (EU-GBV) , 2022.
(12)     Nollatoleranssi tyttöjen sukuelinten silpomiseen (europa.eu) .
(13)    UNICEF, The State of the World’s Children 2021: On My Mind – Promoting, protecting and caring for children’s mental health, Regional brief: Europe , 2021.
(14)     The twin challenge of equity and excellence in basic skills in the EU, An EU comparative analysis of the PISA 2022 results – EU:n julkaisutoimisto (europa.eu) , 2024.
(15)     The Violence-Prevention Dividend, Why Preventing Violence Against Children Makes Economic Sense , 2022.
(16)    The Center for High Impact Philanthropy, High Return on Investment , 2015.
(17)    UNICEF Report on the State of the World’s Children 2021, Europe regional brief .
(18)    C. Clarke ym. (2022), The economic costs of childhood socio-economic disadvantage in European OECD countries , OECD Papers on Well-being and Inequalities, No. 9, OECD Publishing.
(19)    Ks. yhdennettyjä lastensuojelujärjestelmiä koskevan suosituksen (C(2024) 2682 final) liitteessä olevat viittaukset keskeiseen unionin säännöstöön, keskeisiin politiikka-asiakirjoihin ja lastensuojelujärjestelmiin liittyvään rahoitukseen sekä asiaa koskevaan komission yksiköiden valmisteluasiakirjaan (SWD(2024) 98 final).
(20)    Euroopan parlamentin päätöslauselma 11. maaliskuuta 2021 lasten oikeuksista lapsen oikeuksia koskevaa EU:n strategiaa silmällä pitäen ( 2021/2523(RSP) )
(21)    Neuvoston päätelmät, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2022, lasten oikeuksia koskevasta EU:n strategiasta ( 10024/22 ).
(22)      Euroopan alueiden komitean lausunto aiheesta ”Paikallis- ja alueviranomaisten roolin vahvistaminen yhdennetyissä lastensuojelujärjestelmissä”, hyväksytty täysistunnossa 17.–18. huhtikuuta 2024. Ks.  Tietoa lausunnosta (europa.eu) . 

Bryssel 23.4.2024

COM(2024) 188 final

LIITE

asiakirjaan

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle

Lapsen etu edellä: yhdennetyistä lastensuojelujärjestelmistä annettuun komission suositukseen liittyvä tiedonanto


LIITE

Lastensuojelujärjestelmien kannalta keskeinen unionin säännöstö, keskeiset politiikka-asiakirjat ja rahoitus

Tässä asiakirjassa esitetään yleiskatsaus 1  lastensuojelujärjestelmiä koskeviin unionin säädöksiin, politiikka-asiakirjoihin ja rahoitusvälineisiin.

Kaikkiin oikeudellisiin ja politiikka-asiakirjoihin annetaan hyperlinkki.

1.Primaarioikeus

Sopimus Euroopan unionista (2016/C202/13) – erityisesti 3 artiklan 3 ja 5 kohta

Sopimus Euroopan unionin toiminnasta (2016/C202/47) – erityisesti 9 artikla (sosiaalisen syrjäytymisen torjunta, korkeatasoinen koulutus ja ihmisten terveyden suojelu), 10 artikla (syrjimättömyys), 79 artikla (maahanmuutto), 81 artikla (oikeudellinen yhteistyö yksityisoikeudellisissa asioissa), 82 ja 83 artikla (oikeudellinen yhteistyö rikosoikeudellisissa asioissa) ja toinen osa (”Syrjintäkielto ja unionin kansalaisuus”)

Euroopan unionin perusoikeuskirja  (2016/C202/389) – erityisesti 24 artikla (lapsen oikeudet), 7 artikla (oikeus perhe-elämään), 8 artikla (henkilötietojen suoja), 14 artikla (oikeus koulutukseen), 21 artikla (syrjintäkielto), 32 artikla (lapsityövoiman käytön kielto) ja 33 artikla (perhe- ja työelämä)

2.Lapsen oikeuksia koskevat horisontaaliset politiikka-asiakirjat

Komission tiedonanto lasten oikeuksia koskevasta EU:n strategiasta  (COM(2021) 142 final)

Komission tiedonanto lapsen oikeuksia koskevasta EU:n toimintasuunnitelmasta  (KOM(2011) 60 lopullinen)

Komission tiedonanto – Tavoitteena lasten oikeuksia koskeva EU:n strategia (KOM(2006) 367 lopullinen)

Neuvoston päätelmät lasten oikeuksia koskevasta EU:n strategiasta (10024/22)

Euroopan parlamentin päätöslauselma lasten oikeuksista lapsen oikeuksia koskevaa EU:n strategiaa silmällä pitäen  (2021/2523(RSP))

3.Lapsi keskiöön

3.1.Osallistavat lastensuojelujärjestelmät

3.1.1.Sosiaalinen osallisuus

Komission suositus Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista  (EU) 2017/761

Komission  suositus ”Investoidaan lapsiin – murretaan huono-osaisuuden kierre”  (2013/112/EU)

Komission tiedonanto Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilaria koskevasta toimintasuunnitelmasta  (COM(2021) 102 final)

Komission tiedonanto Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin perustamisesta  (COM(2017) 250 final)

Toimielinten välinen julistus Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarista  (2017/C428/09)

3.1.2.Rotu tai etninen alkuperä, mukaan lukien romanit

Neuvoston puitepäätös rasismin ja muukalaisvihan tiettyjen muotojen ja ilmaisujen torjumisesta rikosoikeudellisin keinoin  (2008/913/YOS)

Neuvoston suositus romanien tasa-arvosta, osallisuudesta ja osallistumisesta  (2021/C 93/01)

Komission tiedonanto EU:n strategiasta antisemitismin torjumiseksi ja juutalaisen elämäntavan vaalimiseksi  (2021–2030) (COM(2021) 615 final)

Komission tiedonanto ”Tasa-arvon unioni: EU:n rasismintorjunnan toimintasuunnitelma 2020–2025  (COM(2020) 565 final)

Komission tiedonanto ”Tasa-arvon unioni: romanien tasa-arvoa, osallisuutta ja osallistumista koskeva EU:n strategiakehys  (COM(2020) 620 final)

3.1.3.Vammaisuus

Komission tiedonanto –Tasa-arvon unioni: Vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva strategia 2021–2030  COM(2021) 101 final

Neuvoston päätös vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen tekemisestä Euroopan yhteisön puolesta  (2010/48/EY)

3.1.4.Hlbtiq-henkilöt

Komission tiedonanto –Tasa-arvon unioni: hlbtiq-henkilöiden tasa-arvoa koskeva strategia 2020–2025  (COM(2020) 698 final)

3.1.5.Sukupuolten tasa-arvo

Komission tiedonanto –Tasa-arvon unioni: sukupuolten tasa-arvostrategia 2020–2025  (COM(2020) 152 final)

3.1.6.Nuoret

Neuvoston päätelmät EU:n nuorisostrategian (2019–2021) täytäntöönpanosta  (14427/21)

Neuvoston päätöslauselma nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön puitteista: Euroopan unionin nuorisostrategia 2019–2027  (2018/C456/01)

3.1.7.Ei sijaa vihalle

Tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Ei sijaa vihalle – Eurooppa yhdessä vihaa vastaan  JOIN(2023)51 final

3.2.Lasten turvallisuustarpeet fyysisessä ympäristössä ja verkossa

3.2.1.Turvallisuus fyysisessä ympäristössä

Asetus yleisestä tuoteturvallisuudesta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1025/2012 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2020/1828 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/95/EY ja neuvoston direktiivin 87/357/ETY kumoamisesta  (2023/988/EU)

Asetus kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten yhteistyöstä ja asetuksen (EY) N:o 2006/2004 kumoamisesta  (2017/2394/EU)

Asetus maataloustuotteiden yhteiseen markkinajärjestelyyn liittyvien tiettyjen tukien ja vientitukien vahvistamista koskevien toimenpiteiden määrittämisestä  (2013/1370/EU)

Asetus maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä  (2013/1308/EU)

Direktiivi kuluttajien yhteisten etujen suojaamiseksi nostettavista edustajakanteista ja direktiivin 2009/22/EY kumoamisesta  (2020/1828/EU)

Direktiivi neuvoston direktiivin 93/13/ETY sekä direktiivien 98/6/EY, 2005/29/EY ja 2011/83/EU muuttamisesta unionin kuluttajansuojasääntöjen täytäntöönpanon valvonnan parantamisen ja nykyaikaistamisen osalta  (2019/2161/EU)

Direktiivi kuluttajariitojen vaihtoehtoisesta riidanratkaisusta sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2009/22/EY muuttamisesta  (2013/11/EU)

Direktiivi kuluttajan oikeuksista, neuvoston direktiivin 93/13/ETY ja direktiivin 1999/44/EY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 85/577/ETY ja direktiivin 97/7/EY kumoamisesta  (2011/83/EU)

Direktiivi sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä sisämarkkinoilla ja neuvoston direktiivin 84/450/ETY, direktiivien 97/7/EY, 98/27/EY ja 2002/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 muuttamisesta  (2005/29/EY)

Direktiivi yleisestä tuoteturvallisuudesta  (2001/95/EY)

Neuvoston direktiivi kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista  (93/13/ETY)

Neuvoston suositus savuttomista ympäristöistä  (2009/C296/02)

Komission tiedonanto – Pellolta pöytään -strategia oikeudenmukaista, terveyttä edistävää ja ympäristöä säästävää elintarvikejärjestelmää varten  (COM(2020) 381 final)

Komission tiedonanto – EU:n pitkän aikavälin maaseutuvisio – Vahvat, verkottuneet, selviytymiskykyiset ja vauraat maaseutualueet vuoteen 2040 mennessä  (COM(2021) 345 final)

Komission tiedonanto – Uusi kuluttaja-asioiden toimintaohjelma – kuluttajien selviytymiskyvyn vahvistaminen kestävän elpymisen varmistamiseksi  (COM(2020) 696 final)

Komission tiedonanto – Ohjeet sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä sisämarkkinoilla annetun direktiivin 2005/29/EY tulkintaa ja soveltamista varten  (2021/C9320/01)

Komission tiedonanto – Ohjeet kuluttajan oikeuksista annetun direktiivin 2011/83/EU tulkinnasta ja soveltamisesta  (2021/C525/01)

Komission tiedonanto – Ohjeita kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista annetun neuvoston direktiivin 93/13/ETY tulkinnasta ja soveltamisesta  (2019/C323/04)

Käytännesäännöt verkossa esiintyvän laittoman vihapuheen torjumiseksi (2016)

3.2.2.Verkkoturvallisuus

Asetus digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista  (2022/2065/EU)

Asetus tilapäisestä poikkeuksesta direktiivin 2002/58/EY tiettyihin säännöksiin siltä osin kuin on kyse teknologioista, joita numeroista riippumattomien henkilöiden välisten viestintäpalvelujen tarjoajat käyttävät henkilötietojen ja muiden tietojen käsittelyyn verkossa tapahtuvan lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjumiseksi  (2021/1232/EU)

Asetus luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta  (2018/1725)

Asetus luonnollisten henkilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta  (2016/679/EU)

Direktiivi eurooppalaisesta sähköisen viestinnän säännöstöstä  (2018/1972/EU)

Direktiivi audiovisuaalisten mediapalvelujen tarjoamista koskevien jäsenvaltioiden tiettyjen lakien, asetusten ja hallinnollisten määräysten yhteensovittamisesta  (2010/13/EU), sellaisena kuin se on muutettuna  direktiivillä 2018/1808 vaihtuvien markkinarealiteettien vuoksi  (2018/1808/EU)

Komission tiedonanto ”Lasten ja nuorten digitaalinen vuosikymmen: uusi eurooppalainen Parempi internet lapsille -strategia (BIK+)”, COM(2022) 212 final

3.3.Lasten koskemattomuus ja mielenterveys

Direktiivi lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalisen riiston sekä lapsipornografian torjumisesta (2011/93/EU)

Direktiivi ihmiskaupan ehkäisemisestä ja torjumisesta sekä ihmiskaupan uhrien suojelemisesta  (2011/36/EU)

Neuvoston päätös naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta rikosoikeuden alalla tehtävään oikeudelliseen yhteistyöhön liittyvien asioiden, turvapaikanhaun ja palauttamiskiellon osalta  (2023/1076/EU)

Neuvoston päätös naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen tekemisestä Euroopan unionin puolesta unionin toimielinten ja julkishallinnon osalta  (2023/1075/EU)

Neuvoston päätös naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta turvapaikanhaun ja palauttamiskiellon osalta  (2017/866/EU)

Neuvoston päätös naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemistä ja torjumista koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan unionin puolesta rikosoikeuden alalla tehtävään oikeudelliseen yhteistyöhön liittyvien asioiden osalta  (2017/865/EU)

Neuvoston suositus yhteistyön tehostamisesta rokotuksin ehkäistävissä olevien tautien torjunnassa  (2018/C466/01)

Komission tiedonanto kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta mielenterveyteen (COM(2023) 298 final)

Komission tiedonanto eurooppalaisesta hoito- ja hoivastrategiasta  (COM(2022) 440 final)

Komission tiedonanto ihmiskaupan torjuntaa koskevasta EU:n strategiasta 2021–2025  (COM(2021) 171 final)

Komission tiedonanto EU:n syöväntorjuntasuunnitelmasta  (COM(2021) 44 final)

Komission tiedonanto Euroopan unionin strategiasta lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunnan tehostamiseksi  (COM(2020) 607 final)

Komission tiedonanto – Nollatoleranssi naisten sukuelinten silpomiseen  (COM(2013) 833 final)

Komission tiedonanto – EU:n strategia jäsenvaltioiden tukemiseksi alkoholiin liittyvien haittojen vähentämisessä  (KOM(2006) 625 lopullinen)

Yhteinen ihmiskaupan vastainen suunnitelma ihmiskaupan riskeihin puuttumiseksi ja sen Ukrainan sotaa pakenevien mahdollisten uhrien tukemiseksi  (2022)

4.Yhdennetyt lastensuojelujärjestelmät

4.1.Kattavien ja koordinoitujen palvelujen jatkuvuus

Neuvoston suositus aiheesta ”Tie koulumenestykseen” ja koulunkäynnin keskeyttämisen vähentämiseen tähtäävistä politiikoista 28. kesäkuuta 2011 annetun neuvoston suosituksen korvaaminen  (2022/C 469/01)

Neuvoston suositus eurooppalaisen lapsitakuun perustamisesta  (2021/1004/EU)

Neuvoston suositus laadukkaista varhaiskasvatusjärjestelmistä  (2019/C 189/02)

Neuvoston suositus varhaiskasvatuksesta – vuoteen 2030 ulottuvat Barcelonan tavoitteet  2022/C 484/01

Komission päätös 116 -alkuisen kansallisen numerointialueen varaamisesta yhdenmukaisten yhteiskunnallisten palvelujen yhdenmukaisille puhelinnumeroille  (2007/116/EY), sellaisena kuin se on muutettuna, ja  direktiivi eurooppalaisesta sähköisen viestinnän säännöstöstä  (2018/1972/EU)

Neuvoston suositus, annettu 29 päivänä marraskuuta 2021, monimuotoisen oppimisen lähestymistavoista laadukkaan ja osallistavan perus- ja toisen asteen koulutuksen edistämiseksi  (2021/C504/03)

Komission tiedonanto – Varhaiskasvatuksella parhaat mahdolliset lähtökohdat lasten tulevaisuudelle (KOM(2011) 66 lopullinen)

4.2.Lapsiystävällinen oikeudenkäyttö

Direktiivi rikoksesta epäiltyjä tai syytettyjä lapsia koskevista menettelytakeista rikosoikeudellisissa menettelyissä  (2016/800/EU)

Direktiivi luonnollisten henkilöiden suojelusta toimivaltaisten viranomaisten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä rikosten ennalta estämistä, tutkimista, paljastamista tai rikoksiin liittyviä syytetoimia tai rikosoikeudellisten seuraamusten täytäntöönpanoa varten sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta ja neuvoston puitepäätöksen 2008/977/YOS kumoamisesta  (2016/680/EU)

Direktiivi rikoksen uhrien oikeuksia, tukea ja suojelua koskevista vähimmäisvaatimuksista  (2012/29/EU)

Direktiivi tiedonsaantioikeudesta rikosoikeudellisissa menettelyissä  (2012/13/EU)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1191, annettu 6 päivänä heinäkuuta 2016, kansalaisten vapaan liikkuvuuden edistämisestä yksinkertaistamalla tiettyjen yleisten asiakirjojen esittämistä Euroopan unionissa koskevia vaatimuksia sekä asetuksen (EU) N:o 1024/2012 muuttamisesta

Komission tiedonanto – Oikeuden varmistaminen EU:ssa – eurooppalainen oikeusalan koulutusstrategia vuosiksi 2021–2024  (COM(2020) 713 final)

Komission tiedonanto – Uhrien oikeuksia koskeva EU:n strategia (2020–2025)  (COM(2020) 258 final)

5.Lapset rajatylittävissä tilanteissa

5.1.Yksityisoikeus

Asetus oikeudellisen yhteistyön digitalisoinnista ja oikeussuojasta rajat ylittävissä siviili-, kauppa- ja rikosoikeudellisissa asioissa ja tiettyjen säädösten muuttamisesta oikeudellisen yhteistyön alalla  (2023/2844)

Asetus jäsenvaltioiden tuomioistuinten välisestä yhteistyöstä siviili- tai kauppaoikeudellisissa asioissa tapahtuvassa todisteiden vastaanottamisessa  (2020/1783/EU)

Neuvoston asetus tuomioistuimen toimivallasta, päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevissa asioissa ja kansainvälisestä lapsikaappauksesta (2019/1111/EU)

Asetus kolmannen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman henkilön johonkin jäsenvaltioon jättämän kansainvälistä suojelua koskevan hakemuksen käsittelystä vastuussa olevan jäsenvaltion määrittämisperusteiden ja -menettelyjen vahvistamisesta (uudelleenlaadittu)  (2013/604/EU)

Neuvoston asetus toimivallasta, sovellettavasta laista, päätösten tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta sekä yhteistyöstä elatusvelvoitteita koskevissa asioissa  (2009/4/EY)

Neuvoston direktiivi oikeussuojakeinojen parantamisesta rajat ylittävissä riita-asioissa vahvistamalla oikeusapuun kyseisissä riita-asioissa liittyvät yhteiset vähimmäisvaatimukset  (2002/8/EY)

5.2.Vapaa liikkuvuus

Direktiivi Euroopan unionin kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudesta liikkua ja oleskella vapaasti jäsenvaltioiden alueella  (2004/38/EY)

Komission tiedonanto EU:n kansalaisten ja heidän perheidensä oikeudesta vapaaseen liikkuvuuteen  (C/2023/8500 final)

5.3.Muuttoliike

Asetus eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta  (2019/1896/EU)

Asetus Schengenin tietojärjestelmän käytöstä laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamiseksi  (2018/1860/EU)

Asetus Schengenin tietojärjestelmän (SIS) perustamisesta, toiminnasta ja käytöstä rajatarkastuksissa, Schengenin sopimuksen soveltamisesta tehdyn yleissopimuksen muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1987/2006 muuttamisesta ja kumoamisesta  (2018/1861/EU)

Asetus Schengenin tietojärjestelmän (SIS) perustamisesta, toiminnasta ja käytöstä poliisiyhteistyössä ja rikosasioissa tehtävässä oikeudellisessa yhteistyössä, neuvoston päätöksen 2007/533/YOS muuttamisesta ja kumoamisesta sekä asetuksen (EY) N:o 1986/2006 ja komission päätöksen 2010/261/EU kumoamisesta  (2018/1862/EU)

Direktiivi kansainvälistä suojelua hakevien henkilöiden vastaanottoa jäsenvaltioissa koskevista vaatimuksista  (2013/33/EU)

Direktiivi kansainvälisen suojelun myöntämistä tai poistamista koskevista yhteisistä menettelyistä (uudelleenlaadittu)  (2013/32/EU)

Direktiivi jäsenvaltioissa sovellettavista yhteisistä vaatimuksista ja menettelyistä laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamiseksi  (2008/115/EY)

Direktiivi oikeudesta perheenyhdistämiseen (2003/86/EY)

Komission tiedonanto – Kotouttamista ja osallisuutta koskeva toimintasuunnitelma 2021–2027  (COM(2020) 758 final)

Komission tiedonanto uudesta muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta  (COM(2020) 609 final).

Komission tiedonanto – Lasten suojelu muuttoliikkeen yhteydessä  (COM(2017) 211 final)

Komission tiedonanto EU:n palauttamispolitiikasta  (COM(2014) 199 final)

6.EU:n yleinen painopiste

6.1.Lapsityövoiman käytön lopettaminen

Komission tiedonanto ihmisarvoisesta työstä kaikkialla maailmassa globaalia oikeudenmukaista siirtymää ja kestävää elpymistä varten  (COM(2022) 66 final)

6.2.Ulkoiset toimet

Yhteinen lausuma humanitaarista apua koskevasta eurooppalaisesta konsensuksesta (2008/C25/01)

Lapsen oikeuksien edistämistä ja suojaamista koskevat EU:n suuntaviivat (2017) – Kaikki lapset mukaan

EU:n suuntaviivat lapsista aseellisissa selkkauksissa, päivitetty vuonna 2008

EU:n suuntaviivat naisiin kohdistuvan väkivallan ja kaikkien naisiin kohdistuvien syrjintämuotojen torjunnasta  (2008)

Komission tiedonanto – EU:n humanitaarinen toiminta: uudet haasteet, samat periaatteet  (COM(2021) 110 final)

Komission tiedonanto koulutuksesta hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä  (COM(2018) 304 final)

Komission tiedonanto ”Kauppakumppanuuksien voima: yhdessä vihreän ja oikeudenmukaisen talouskasvun puolesta” (COM/2022/409 final)

Yhteinen tiedonanto ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskevasta EU:n toimintasuunnitelmasta 2020–2024  (JOIN/2020/5 final)

EU:n ulkoiseen toimintaan liittyvä komission nuorisotoimintasuunnitelma 2022–2027 – Nuorten mielekäs osallistuminen EU:n ulkoiseen toimintaan ja siinä voimaantuminen kestävän kehityksen, tasa-arvon ja rauhan edistämiseksi  (JOIN/2022/53 final)

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja hätätilanteissa annettavasta koulutuksesta EU:n rahoittamissa humanitaarisen avun operaatioissa  (SWD/2019/150 final)

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja ”Humanitarian Protection: Improving protection outcomes to reduce risks for people in humanitarian crises”  (SWD/2016/183 final)

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja ”Gender in Humanitarian Aid: Different Needs, Adapted Assistance”  (SWD/2013/290 final)

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja ”Addressing Undernutrition in Emergencies”  (SWD/2013/72 final)

EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden pääosaston (ECHO) sukupuoli–ikä-indikaattori 2014

Pääosasto ECHOn tekniset ohjeet suojelun valtavirtaistamisesta – Keskeinen tulosindikaattori ja seurantaväline  (helmikuu 2021)

Pääosasto ECHOn vuoden 2016 temaattinen asiakirja suojelun tulosten parantamisesta riskien vähentämiseksi humanitaarisissa kriiseissä

Komission tiedonanto koulutuksesta hätätilanteissa ja pitkittyneissä kriiseissä  (COM(2018) 304 final)

Pääosasto ECHOn katastrofivalmiutta koskeva ohjeasiakirja  (2021)

6.3.Ilmastonmuutos ja ympäristöriskit

Komission tiedonanto – Euroopan vihreän kehityksen ohjelma  (COM(2019) 640 final)

Komission tiedonanto – Eurooppalainen ilmastosopimusaloite  (COM(2020) 788 final)

Komission tiedonanto – Ilmastokestävä Eurooppa – Uusi EU:n strategia ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi  (COM(2021) 82 final)

Komission tiedonanto – Jäsenvaltioiden sopeutumisstrategioita ja -suunnitelmia koskevat suuntaviivat  (2023/C 264/01)

Asetus puitteiden vahvistamisesta ilmastoneutraaliuden saavuttamiseksi  (2021/1119/EU)

7.EU:n tuki

Kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelma 2

·Ehdotuspyyntö - Tasa-arvo, oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo, lapsen oikeudet mukaan lukien

·Daphne-ohjelman ehdotuspyyntö

Oikeusalan ohjelma 3 , mukaan lukien ehdotuspyyntö, jolla tuetaan yksityisoikeutta, rikosoikeutta tai perusoikeuksia käsittelevää oikeusalan koulutusta koskevia kansainvälisiä hankkeita (JUST-JTRA)

Sisämarkkinaohjelma 4

Kuluttajaohjelma 5

Sisäisen turvallisuuden rahasto , mukaan lukien lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjuntaan liittyvä ehdotuspyyntö 6 (ISF-2021-TF1-AG-CYBER)

Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto 7  

Rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukiväline 8  

Euroopan sosiaalirahasto plus 9  

Euroopan aluekehitysrahasto 10

Koheesiorahasto 11  

Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto 12

Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto 13  

EU:n seurantakehys eurooppalaiselle lapsitakuulle 14

Teknisen tuen väline 15 , mukaan lukien

· Demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisen lippulaivahanke 16  

· Eurooppalaisen lapsitakuun täytäntöönpanoa koskeva lippulaivahanke  (Youth First -lippulaivahanke)

·Muuttajien vastaanotto- ja majoituskapasiteetin parantamisen lippulaivahanke

EU4Health-ohjelma 17

Digitaalinen Eurooppa -ohjelma 18 : Safer Internet ‑keskusten verkoston ja Parempi internet lapsille (BIK) -alustan talouskertomus

Erasmus+ -ohjelma 19 , mukaan lukien

· Toimintapoliittisia kokeiluhankkeita koskeva ehdotuspyyntö 2024

· Avaintoimen 2 yhteistyökumppanuudet

Tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmat 20 – Horisontti 2020 (2014–2020) ja Horisontti Eurooppa (2021–2027), mukaan lukien

·Horisontti 2020 -aloite: Yhteiskunnallinen haaste 1 – Terveys, väestönmuutos ja hyvinvointi 21  

·Horisontti 2020 -aloite: Yhteiskunnallinen haaste 6 – Osallistavat, innovatiiviset ja pohtivat yhteiskunnat 22

·Horisontti Eurooppa (2021–2027): Klusteri 2 – Kulttuuri, luovuus ja osallisuutta edistävä yhteiskunta 23

·Horisontti Eurooppa (2021–2027): Klusteri 3 – Kansalaisturvallisuus yhteiskunnassa 24

·Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) 25

InvestEU -ohjelma 26

8.Lapsen oikeuksia koskevat kansainväliset yleissopimukset

8.1.Kansainvälinen työjärjestö (ILO)

Työhön pääsemiseksi vaadittavaa vähimmäisikää koskeva yleissopimus nro 138 (1973)  

Lapsityön pahimpien muotojen kieltämistä ja välittömiä toimia niiden poistamiseksi koskeva yleissopimus nro 182 (1999)

8.2.Haagin kansainvälisen yksityisoikeuden konferenssi

Yksityisoikeuden alaa koskeva 25. lokakuuta 1980 tehty yleissopimus kansainvälisestä lapsikaappauksesta  

Toimivallasta, sovellettavasta laista, toimenpiteiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta sekä yhteistyöstä vanhempainvastuuseen ja lasten suojeluun liittyvissä asioissa 19. lokakuuta 1996 tehty yleissopimus

Lasten ja muiden perheenjäsenten elatusavun kansainvälisestä perinnästä 23. marraskuuta 2007 tehty yleissopimus

Kansainvälistä yksityisoikeutta käsittelevän Haagin konferenssin pöytäkirja elatusvelvoitteisiin sovellettavasta laista, 2007

8.3.Muut

Kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaisen Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen lisäpöytäkirja ihmiskaupan, erityisesti naisten ja lasten kaupan ehkäisemisestä, torjumisesta ja rankaisemisesta

9.Euroopan unionin perusoikeusviraston asiakirjat

Lastensuojelujärjestelmät EU:ssa – vuoden 2023 päivitys|

Ilman huoltajaa olevien lasten edunvalvonta – Edunvalvojien kouluttajille tarkoitettu käsikirja

Euroopan unionin turvapaikkaviraston ja Euroopan unionin perusoikeusviraston käytännön välineitä edunvalvojille – Johdanto kansainväliseen suojeluun

Euroopan unionin turvapaikkaviraston ja Euroopan unionin perusoikeusviraston käytännön välineitä edunvalvojille – Turvapaikkamenettely

Käytännön välineitä edunvalvojille – Ukrainasta pakenevien ilman huoltajaa olevien lasten tilapäinen suojelu

Children in migration: fundamental rights at European borders

Käsikirja lapsen oikeuksia koskevasta EU:n lainsäädännöstä – vuoden 2022 painos

Käytännön ohjeet ilman huoltajaa olevien lasten suojelemiseksi sisäisiä siirtoja koskevassa prosessissa

Kotijäsenvaltionsa ulkopuolella EU:ssa ilman vanhempiaan oleskelevat lapset

Lasten oikeuksiin EU:ssa liittyvien vähimmäisikävaatimusten kartoitus

Vanhempien huolenpitoa vailla olevien lasten edunvalvonta

Turvapaikkaa, rajoja ja maahanmuuttoa koskevan eurooppaoikeuden käsikirja

Lapsikauppa EU:ssa – torjunnan haasteet, näkymät ja hyvät käytännöt

Lapsiystävällinen oikeudenkäyttö – Tarkistuslista ammattilaisille

(1)    Luettelo ei ole tyhjentävä.
(2)     Asetus kansalaisten, tasa-arvon, perusoikeuksien ja arvojen ohjelman perustamisesta (2021/692/EU)
(3)     Asetus oikeusalan ohjelman perustamisesta (2021/693/EU)
(4)     Asetus sisämarkkinoita, yritysten, mukaan luettuna pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä, kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehualaa ja Euroopan tilastoja koskevan ohjelman (sisämarkkinaohjelma) perustamisesta (2021/690/EU)
(5)     Asetus sisämarkkinoita, yritysten, mukaan luettuna pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä, kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehualaa ja Euroopan tilastoja koskevan ohjelman (sisämarkkinaohjelma) perustamisesta (2021/690/EU)
(6)     Asetus sisäisen turvallisuuden rahaston perustamisesta (2021/1149/EU)
(7)     Asetus turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston perustamisesta (2021/1147/EU)
(8)     Asetus rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitustukivälineen perustamisesta yhdennetyn rajaturvallisuuden rahaston osaksi (2021/1148/EU)
(9)     Asetus Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) perustamisesta (2021/1057/EU)
(10)     Asetus Euroopan aluekehitysrahastosta ja koheesiorahastosta (2021/1058/EU)
(11)     Asetus Euroopan aluekehitysrahastosta ja koheesiorahastosta (2021/1058/EU)
(12)     Asetus oikeudenmukaisen siirtymän rahaston perustamisesta (2021/1056/EU)
(13)     Asetus Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston perustamisesta (2021/1139/EU)
(14)     Neuvoston suositus eurooppalaisen lapsitakuun perustamisesta (2021/1004/EU)
(15)     Asetus teknisen tuen välineen perustamisesta (2021/240/EU)
(16)    Ks. esimerkiksi yhdennettyjä lastensuojelujärjestelmiä ja lasten talojen (Barnahus) perustamista koskeva hanke osana demokratian ja oikeusvaltion vahvistamista koskevaa lippulaivahanketta.
(17)     Asetus unionin terveysalan toimintaohjelman (EU4Health) perustamisesta kaudeksi 2021–2027 (2021/522/EU) Ks. esimerkiksi kaksi vuoden 2023 alussa käynnistettyä hanketta, joilla pannaan täytäntöön parhaita käytäntöjä haavoittuvassa asemassa olevien lasten tukemiseksi; vuoden 2023 alussa käynnistetty hanke, jonka puitteissa tarjotaan psykologista ensiapua Ukrainasta siirtymään joutuneille henkilöille/lapsille; tarjouskilpailu koulutus- ja vaihto-ohjelmasta terveydenhuollon ammattilaisille ja muille ammattilaisille, jotka työskentelevät yhteisössä tiettyjen väestöryhmien kanssa, mukaan lukien koulujen opettajat, ja mielenterveyttä, myös lapsia ja nuoria koskevia parhaita ja lupaavia mielenterveyden käytäntöjä koskeva ehdotus EU:n syöväntorjuntasuunnitelmaan liittyvästä syöpäsairaiden lasten auttamista koskevasta lippulaivahankkeesta.
(18)     Asetus Digitaalinen Eurooppa -ohjelman perustamisesta (2021/694/EU)
(19)     Asetus unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman Erasmus+ perustamisesta (2021/817/EU)
(20)     Tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta (2021/695/EU)
(21)    Ks. esimerkiksi seuraavat hankkeet: RefugeesWellSchool – Ennaltaehkäisevät kouluissa toteutettavat toimet pakolais- ja maahanmuuttajanuorten henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi; Equal-Life - Ympäristön laadun varhainen ja koko elämänkaaren kestävä mielenterveysvaikutus; ja ATHLETE – Varhaislapsuuden eksposomien tutkimusvälineet
(22)    Ks. esimerkiksi hanke REFUGE-ED – Tehokkaat koulutuksen, mielenterveyden ja psykososiaalisen tuen käytännöt pakolaislasten kotouttamisessa.
(23)    Ks. esimerkiksi seuraavat hankkeet: SCIREARLY – Tieteelliseen tutkimukseen perustuvat politiikat ja käytännöt alisuoriutumisen ja koulunkäynnin keskeyttämisen vähentämiseksi Euroopassa; LETSCARE – Let’s Care: Turvallisten ja välittävien koulujen rakentaminen inklusiivisen opetuksen ja koulumenestyksen edistämiseksi; CLEAR – Oppimistulosten rakentaminen Euroopassa: Monitasoinen analyysi (ali)suoriutumisesta elinkaaren aikana.
(24)    Ks. esimerkiksi seuraavat hankkeet: 2PS – ennaltaehkäisy ja suojelu tuen avulla; ISEDA: innovatiiviset ratkaisut lähisuhdeväkivallan lopettamiseksi; IMPROVE: lähisuhdeväkivallan uhrien palvelujen saatavuuden parantaminen nopeuttamalla muutosta pelastustyöntekijöiden organisaatioissa.
(25)    Ks. esimerkiksi seuraavat hankkeet: MAD2bully – Motivations at the Automatic and Deliberate level to bully; CHALLENGE – Persistent bullying cases: towards tailored intervention approaches to maximize efficiency; Outside-in – How Bullying in Adolescence Gets Into the Mind and Under the Skin.
(26)     Asetus InvestEU-ohjelman perustamisesta (2021/523/EU) InvestEU-rahasto – Euroopan unioni (europa.eu)