Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42018Y1218(01)

    Euroopan unionin neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön puitteista: Euroopan unionin nuorisostrategia 2019–2027

    ST/14944/2018/INIT

    EUVL C 456, 18.12.2018, p. 1–22 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    18.12.2018   

    FI

    Euroopan unionin virallinen lehti

    C 456/1


    Euroopan unionin neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön puitteista:

    Euroopan unionin nuorisostrategia 2019–2027

    (2018/C 456/01)

    EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO JA NEUVOSTOSSA KOKOONTUNEET JÄSENVALTIOIDEN HALLITUSTEN EDUSTAJAT, jotka

    OVAT TIETOISIA vuoteen 2019 saakka tehtävästä EU:n nuorisopoliittisesta yhteistyöstä. EU:ssa on ollut käynnissä vuodesta 2002 erityinen EU:n nuorisopoliittinen yhteistyö, joka perustuu aktiivisen osallistumisen ja tasa-arvoisten mahdollisuuksien periaatteisiin (1), yhdessä muiden nuoriin kohdistuvien politiikkojen, kuten koulutus- ja työllisyyspolitiikan, kanssa. Yhteistyön ansiosta jäsenvaltioissa on syntynyt poliittisia ja lainsäädännöllisiä muutoksia, ja yhteistyö on vaikuttanut nuorisojärjestöjen toimintakyvyn kehittymiseen.

    PALAUTTAVAT MIELEEN, että koska tämän päätöslauselman tavoitteena on perustaa EU:n nuorisostrategia, jonka avulla voidaan vastata nuorten kaikkialla Euroopassa kohtaamiin haasteisiin, käsitellä niitä yhteisillä ja johdonmukaisilla EU:n toimilla sekä täydentää jäsenvaltioiden toimia ja aloitteita tältä osin, kyseinen tavoite voidaan saavuttaa paremmin EU:n tasolla kuin pelkästään jäsenvaltioiden toimilla. Neuvosto voi sen vuoksi hyväksyä kyseisen tavoitteen saavuttamiseksi aloitteita Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa määrätyn toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä päätöslauselmassa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi,

    TOTEAVAT SEURAAVAA:

    1.   Nuorilla on oma roolinsa yhteiskunnassa, ja he kohtaavat erityisiä haasteita

    Nuoret ovat innokkaita ottamaan oman elämänsä haltuun sekä tutustumaan muihin ja tukemaan muita. Ottaessaan elämänsä haltuun he kokevat useita tyypillisiä siirtymiä yksityiselämässään ja ympäristössään, muun muassa siirtymisen koulutuksesta työelämään, omillaan asumisen, seurustelusuhteet tai perhe-elämän aloittamisen. Monet ovat epävarmoja tulevaisuudestaan. Syitä voivat olla globalisaatio, ilmastonmuutos, teknologinen muutos, väestön- ja sosioekonominen kehitys, populismi, syrjintä, sosiaalinen syrjäytyminen sekä valeuutiset, joiden vaikutuksia työhön, osaamiseen tai demokratian toimintaan ei vielä tunneta.

    Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä nuoriin, jotka ovat vaarassa marginalisoitua mahdollisen syrjinnän vuoksi. Sen aiheuttajia voivat olla esimerkiksi heidän etninen alkuperänsä, sukupuolensa, seksuaalinen suuntautumisensa, vammaisuutensa, uskontonsa, vakaumuksensa tai poliittiset mielipiteensä.

    Sosioekonominen syrjäytyminen ja demokraattisen järjestelmän ulkopuolelle jääminen käyvät käsi kädessä (2). Nuoret, jotka ovat muita heikommassa asemassa, ovat yleensä myös vähemmän aktiivisia kansalaisia ja luottavat instituutioihin vähemmän kuin muut. Euroopalla ei ole varaa haaskata lahjakkuutta tai menettää nuoriaan sosiaaliselle syrjäytymiselle tai passiivisuudelle. Nuorten tulisi olla paitsi oman elämänsä arkkitehteja myös vaikuttaa yhteiskunnan positiiviseen muutokseen. Jotta nuoret voisivat kaikilta osin hyötyä EU:n toimista, toimissa täytyy ottaa huomioon heidän tavoitteensa, luovuutensa ja lahjakkuutensa ja vastata heidän tarpeisiinsa. Nuoret puolestaan monipuolistavat EU:n pyrkimyksiä. EU:n nuorisoraportin (3) mukaan tämä sukupolvi on kaikkien aikojen parhaiten koulutettu sekä erityisen pätevä tieto- ja viestintätekniikan sekä sosiaalisen median käytössä.

    2.   Euroopan unionin nuorisostrategiaa 2019–2027 tarvitaan

    Euroopan unionin nuorisostrategia 2019–2027 perustuu viime vuosina nuorisoalalla tehdystä yhteistyöstä saatuihin kokemuksiin ja sitä koskeviin päätöksiin (4). Sen tavoitteena on vastata nykyisiin ja tuleviin haasteisiin, joita nuoret kaikkialla Euroopassa joutuvat kohtaamaan. EU:n nuorisostrategia luo kehykset kaikkien asiaankuuluvien sidosryhmien tekemän nuorisopoliittisen yhteistyön tavoitteille, periaatteille, painopisteille, avainalueille ja toimenpiteille ottaen asianmukaisesti huomioon kunkin oman toimivallan ja toissijaisuusperiaatteen.

    Keskeisiä sidosryhmiä ovat muun muassa EU:n jäsenvaltiot, asiaankuuluvat Euroopan unionin toimielimet ja muut kansainväliset organisaatiot, kuten Euroopan neuvosto, paikalliset ja alueelliset viranomaiset, nuorisovaltuustot, nuorisojärjestöt, nuorten kanssa työskentelevät järjestöt, nuorisotyöntekijät, nuorisotutkijat ja kansalaisyhteiskunnan toimijat sekä Erasmus+-ohjelman ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen ja niiden seuraajaohjelmien rakenteet.

    Osallistamalla kaikki nuoret ja lisäämällä heidän vaikutusmahdollisuuksiaan nuorisopolitiikka voi vaikuttaa positiivisesti visioon maanosasta, jossa nuoret voivat tarttua mahdollisuuksiin ja tuntea eurooppalaiset arvot omikseen.

    3.   Eurooppalaisten nuorisotavoitteiden Eurooppa-visio

    Jäsennellyn vuoropuhelun kuudennen työskentelyjakson teeman ”Nuoret Euroopassa – mitä seuraavaksi?” yhteydessä päättäjät, nuoret ja tutkijat keräsivät yhdessä nuorten kannalta merkityksellisiä aihepiirejä EU:n laajuisen kuulemisen avulla ja ryhmittelivät ne 11 alaan. Tämä osallistava prosessi, johon osallistui nuoria kaikkialla Euroopassa, johti 11 eurooppalaisen nuorisotavoitteen kehittämiseen. Tavoitteissa tulevat esiin Euroopan nuorison näkemykset, ja niissä esitetään jäsennellyssä vuoropuhelussa mukana olleiden visio.

    Ne todistavat useiden nuorten eurooppalaisten halusta osallistua sen suunnan määrittelyyn, johon nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön tulisi viedä. EU:n nuorisostrategian tulisi edistää tämän nuorten esittämän vision toteuttamista hyödyntämällä EU:n tason poliittisia välineitä sekä kaikkien sidosryhmien kansallisia, alueellisia ja paikallisia toimia.

    Eurooppalaiset nuorisotavoitteet on esitetty osanottajien muokkaamattomana näkemyksenä koko laajuudessaan liitteessä 3. Tavoitteiden on tarkoitus toimia EU:n, sen jäsenvaltioiden ja niiden asiaankuuluvien sidosryhmien ja viranomaisten innoittajina sekä antaa niille suuntaa ottaen asianmukaisesti huomioon toissijaisuusperiaate, kansallinen toimivalta ja yhdistymisvapaus.

    OVAT TYYTYVÄISIÄ

    komission 22. toukokuuta 2018 esittämään tiedonantoon ”EU:n uusi nuorisostrategia: nuorten osallistaminen, yhdistäminen ja vaikutusmahdollisuudet” (5).

    OVAT NÄIN OLLEN YHTÄ MIELTÄ SEURAAVISTA:

    1.   Yleiset tavoitteet

    EU:n nuorisoalan yhteistyö tulee hyödyntämään mahdollisimman kattavasti nuorisopolitiikan potentiaalin. Se tukee nuorten osallistumista demokratian toteuttamiseen EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 165 artiklan mukaisesti. Lisäksi se tukee yhteiskunnallista ja kansalaisosallistumista ja pyrkii varmistamaan, että kaikilla nuorilla on tarvittavat voimavarat yhteiskuntaan osallistumista varten.

    Tulevina vuosina strategia pyrkii

    antamaan nuorille mahdollisuuden olla oman elämänsä arkkitehtejä, tukemaan heidän henkilökohtaista kehitystään ja kasvuaan kohti itsenäisyyttä, kehittää heidän selviytymiskykyään sekä varustamaan heidät elämäntaidoilla, joilla he pärjäävät muuttuvassa maailmassa;

    kannustamaan nuoria ja antamaan heille tarvittavat voimavarat, jotta heistä tulisi aktiivisia kansalaisia sekä solidaarisuuden ja positiivisen muutoksen edistäjiä, jotka saavat innoitusta EU:n arvoista ja eurooppalaisesta identiteetistä;

    parantamaan poliittisia päätöksiä sen osalta, miten ne vaikuttavat nuoriin eri aloilla, joita ovat erityisesti työllisyys, koulutus, terveys ja sosiaalinen osallisuus;

    edistämään nuorten köyhyyden ja kaikenlaisen syrjinnän poistamista ja kannustamaan nuorten sosiaalista osallisuutta.

    2.   Ohjaavat periaatteet

    Euroopan nuorisopolitiikan ja kaikkien Euroopan unionin nuorisostrategian 2019–2027 yhteydessä toteutettujen toimien tulisi olla lujasti sidoksissa kansainväliseen ihmisoikeusjärjestelmään. Seuraavia periaatteita tulisi soveltaa kaikissa nuoria koskevissa politiikoissa ja toimissa:

    A.

    Tasa-arvo ja syrjimättömyys: torjutaan kaikenlaista syrjintää ja edistetään sukupuolten tasa-arvoa, tunnustetaan, että nuoret voivat joutua kohtaamaan moninaisia syrjinnän muotoja, muun muassa ikäsyrjintää, ja otetaan huomioon muun muassa Euroopan unionin perusoikeuskirjan 21 ja 23 artiklassa tunnustetut periaatteet.

    B.

    Osallisuus: ottaen huomioon, että nuoret eivät ole yhtenäinen ryhmä, vaan heillä on erilaiset tarpeet, taustat, elämäntilanteet ja mielenkiinnon kohteet, EU:n nuorisostrategian tulisi edistää toimia ja politiikkoja, jotka saavat kaikki nuoret osallisiksi, erityisesti ne, joiden lähtökohdat ovat muita heikommat ja/tai jotka eivät ehkä saa ääntään kuuluville.

    C.

    Osallistuminen: ottaen huomioon, että kaikki nuoret ovat yhteiskunnan voimavara, kaikissa nuoria koskevissa politiikoissa ja toimissa tulisi puolustaa nuorten oikeutta osallistua heihin vaikuttavien politiikkojen kehittämiseen, toimeenpanoon ja seurantaan nuorten ja nuorisojärjestöjen mielekkään osallistumisen avulla. Politiikat olisi laadittava ottaen tässä yhteydessä huomioon muutokset, jotka ovat aiheutuneet demokraattiseen osallistumiseen ja kansalaisvaikuttamiseen vaikuttavasta digitaalisesta viestinnästä.

    D.

    Globaali, eurooppalainen, kansallinen, alueellinen ja paikallinen ulottuvuus: jotta varmistettaisiin EU:n nuorisopolitiikan kestävä vaikutus nuoriin, on tärkeää, että sen toimeenpanossa otetaan huomioon alueellinen ja paikallinen taso ja että toimitaan ruohonjuuritason nuorisopolitiikkojen tukemiseksi. Nuorten mielipide olisi samalla otettava huomioon aina, kun käsitellään globaaleja kysymyksiä.

    E.

    Kaksitahoinen toimintamalli: politiikkoja, joilla pyritään parantamaan nuorten elämää, ei koskaan tulisi rajoittaa koskemaan pelkästään nuorisoalaa. Sen vuoksi edellisissä vuosien 2010–2018 yhteistyöpuitteissa hyväksytty kaksitahoinen toimintamalli on edelleen välttämätön, koska siinä pyritään puuttumaan nuorten kannalta keskeisiin kysymyksiin valtavirtaistamalla aloitteet eri politiikka-alojen välillä ja toisaalta esittämällä erityisiä nuorisoalan aloitteita.

    OVAT YHTÄ MIELTÄ MYÖS SEURAAVISTA:

    1.   Edistetään tehokasta, kohdennettua ja yhteistä toimeenpanoa eri aloilla ja alojen välillä

    Nuorten elämää muovaavat politiikat, jotka ovat kiinnittyneet moniin eri politiikka-aloihin ja joiden toimeenpano vaihtelee. Siten ainoastaan valtavirtaistamalla nuoriso prioriteetiksi eri politiikka-aloilla voidaan varmistaa, että nuorten omat tarpeet tai heihin kohdistuvat erityiset vaikutukset otetaan huomioon suunnitelluissa politiikoissa tai ohjelmissa. Jos halutaan näyttää esimerkkiä, olisi EU:n tason toiminnan keskeisenä perustana edelleen oltava monialainen toimintamalli. Nuorisoulottuvuuden valtavirtaistaminen voi lisäksi olla tehokasta vain, jos samalla varmistetaan, että nuorilla on sananvaltaa kaikilla mahdollisilla heihin vaikuttavilla politiikka-aloilla.

    Monialaista yhteistyötä tulisi vahvistaa kaikilla päätöksenteon tasoilla pyrkimällä synergiaan, toimien väliseen täydentävyyteen ja nuorten laajempaan osallistumiseen.

    2.   Nuorisoalan avainalueiden käsittely: Sitouttaminen. Yhdistäminen. Vaikutusmahdollisuudet.

    a.   Sitouttaminen

    Osallistumiskanavien järjestäminen nuorille heidän päivittäisessä elämässään sekä myös demokratian toteuttamisessa on ratkaisevan tärkeää toimivan demokratian ja koko yhteiskunnan kannalta. Panostaminen nuorten osallistumiseen on erityisen tärkeää, koska kaikilla tänään tehdyillä päätöksillä on mitä pitkäkestoisin vaikutus nykyiseen nuorisosukupolveen. Lisäksi nuorten ikäryhmä on vähemmän edustettuna poliittisissa elimissä, ja heillä on vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa ja ottaa osaa päätöksentekoprosesseihin kuin muilla ikäryhmillä. EU:n nuorisostrategia pyrkii nuorten mielekkääseen taloudelliseen, yhteiskunnalliseen, kulttuuriseen, poliittiseen ja kansalaisosallistumiseen.

    Sen vuoksi nuorten sitouttamisen olisi oltava tulevan EU:n nuorisopoliittisen yhteistyön kulmakivi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että nuorilla täytyy olla sananvaltaa heitä koskevien politiikkojen, esimerkiksi EU:n nuorisostrategian sekä kansallisten nuorisostrategioiden kehittämisessä, toimeenpanossa ja arvioinnissa. Uusien ja vaihtoehtoisten osallistumismuotojen tutkiminen on olennaisen tärkeää, jotta osallistavuus olisi mahdollisimman laajaa ja voitaisiin mukautua nykyisiin ja tuleviin haasteisiin.

    PYYTÄVÄT JÄSENVALTIOITA JA EUROOPAN KOMISSIOTA NÄIDEN TOIMIVALLAN PUITTEISSA

    kannustamaan ja edistämään kaikkien nuorten osallistavaa demokraattista osallistumista yhteiskuntaan ja demokraattisiin prosesseihin;

    edistämään aktiivisesti nuorten, nuorisojärjestöjen ja muiden nuorisotyön järjestäjien osallistumista nuorten elämään vaikuttavien politiikkojen kehittämiseen, toimeenpanoon ja arviointiin paikallisella, alueellisella, kansallisella ja Euroopan tasolla;

    tukemaan nuorten edustuksen vakiinnuttamista ja kehittämistä paikallisella, alueellisella ja kansallisella tasolla tunnustaen nuorten oikeuden osallistua ja järjestäytyä itse, sekä nuoria edustavien rakenteiden tunnustamista ja niiden sisällyttämistä paikallisten, alueellisten, kansallisten ja EU:n viranomaisten työskentelyyn;

    tukemaan ja käymään EU:n nuorisodialogia (6), jotta nuorten eri näkemykset sisällytettäisiin päätöksentekoprosesseihin kaikilla tasoilla, ja edistämään kansalaistaitoja kansalaiskasvatustoimien ja oppimisstrategioiden avulla;

    tukemaan ja kehittämään tilaisuuksia oppia osallistumaan, lisäämään kiinnostusta osallistavaan toimintaan sekä auttamaan nuoria osallistumiseen valmistautumisessa;

    tutkimaan ja edistämään demokraattisen osallistumisen innovatiivisia ja vaihtoehtoisia muotoja, esimerkiksi digitaalisia demokratian välineitä, ja helpottamaan niiden saatavuutta, jotta voitaisiin tukea nuorten osallistumista demokratian toteuttamiseen ja saataisiin nuoret mukaan osallistavalla tavalla ottaen samalla huomioon, että joillakin nuorilla ei ole mahdollisuutta käyttää internetiä tai digitaalisia teknologioita tai heillä ei ole niiden käytön edellyttämää osaamista.

    b.   Yhdistäminen

    Nuoret ovat Euroopassa yhä verkottuneempia. Verkottuminen, suhteet ja kokemusten vaihto ovat ratkaisevan tärkeitä Euroopan unionin solidaarisuudelle ja tulevalle kehitykselle. Verkottumista edistetään parhaiten erityyppisen liikkuvuuden avulla.

    Sen vuoksi mahdollisuuksia kokemusten vaihtoon, yhteistyöhön sekä kulttuuri- ja kansalaistoimintaan eurooppalaisessa kontekstissa tulisi tarjota kaikille nuorille. Tämän ansiosta he voivat kehittää ja vahvistaa henkilökohtaisia, sosiaalisia ja kansalaistaitoja, kehittää kriittistä ajattelua ja luovuutta, parantaa työllistyvyyttä ja tulla aktiivisiksi Euroopan kansalaisiksi. Erasmus+-ohjelman ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen sekä niiden seuraajaohjelmien nuorisovaihdot ja -hankkeet ovat kulttuurienvälisen oppimisen ja vaikutusmahdollisuuksien lähteitä erityisesti heikommassa asemassa oleville nuorille.

    EU:n nuorisoalan yhteistyöllä tulisi tukea näitä nuorille tarjottuja mahdollisuuksia. Yhteistyössä tulisi hyödyntää EU:n ohjelmia, esimerkiksi Erasmus+-ohjelmaa ja Euroopan solidaarisuusjoukkoja sekä niiden seuraajaohjelmia, jotta nuorten ja heidän tavoitteidensa tuntemus lisääntyisi ja poliittinen yhteistyö ja yhteisöjen rakentaminen olisi tehokkaampaa.

    EU:n nuorisostrategialla tulisi myös edistää nuorten verkottumista EU:ssa ja ehdokasmaissa, itäisen kumppanuuden maissa ja Länsi-Balkanin kumppanimaissa (7) sekä muissa kolmansissa maissa, joiden kanssa EU on tehnyt joko assosiaatio- tai yhteistyösopimuksen, asiaankuuluvien EU:n rahoitusohjelmien avustuksella.

    PYYTÄVÄT JÄSENVALTIOITA JA EUROOPAN KOMISSIOTA NÄIDEN TOIMIVALLAN PUITTEISSA

    tarjoamaan kaikille nuorille sekä nuorisotyöntekijöille mahdollisuuden rajatylittävään liikkuvuuteen, muun muassa vapaaehtoistyöhön kansalaisyhteiskuntasektorilla, poistamalla esteitä ja toteuttamalla tukitoimenpiteitä kiinnittäen erityistä huomiota heikommassa asemassa oleviin nuoriin;

    rohkaisemaan nuorten sitoutumista solidaarisuustoimiin edistämällä tukiohjelmia ja pyrkimään EU:n täydentävyyteen ja synergioihin EU:n rahoitusvälineiden sekä kansallisten, alueellisten ja paikallisten ohjelmien välillä;

    edistämään aktiivisesti nuorten ja nuorisojärjestöjen osallistumista asiaankuuluvien EU:n rahoitusohjelmien suunnitteluun, toimeenpanoon ja arviointiin;

    jakamaan parhaita käytäntöjä ja jatkamaan sellaisten tehokkaiden järjestelmien kehittämistä, joilla voitaisiin validoida ja tunnustaa epävirallisella ja arkioppimisella hankittu osaaminen, solidaarisuus- ja vapaaehtoistoimet mukaan luettuina, ja jatkamaan siten epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista vuonna 2012 annetun neuvoston suosituksen täytäntöönpanoa.

    c.   Vaikutusmahdollisuudet

    Nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisellä tarkoitetaan sitä, että heitä kannustetaan ottamaan vastuu omasta elämästään. Tämä edellyttää tarvittavia voimavaroja, välineitä sekä ympäristöä, jossa ollaan valmiita kiinnittämään asianmukaista huomiota nuorten näkemyksiin. Nykypäivänä nuoret kohtaavat kaikkialla Euroopassa monenlaisia haasteita. Näitä ovat esimerkiksi vaikeudet käyttää omia sosiaalisia oikeuksiaan, sosiaalinen syrjäytyminen ja syrjintä sekä valeuutisista ja propagandasta aiheutuvat uhat.

    Näiden haasteiden käsittelemiseksi ja siten nuorten vaikutusmahdollisuuksien aidon lisäämisen mahdollistamiseksi on kehitettävä yhteistyössä politiikkoja, joilla voidaan ottaa huomioon nuorten erityistilanne ja siten parantaa nuorten elämää EU:ssa.

    Tässä yhteydessä nuorisotyö kaikissa eri muodoissaan voi edesauttaa vaikutusmahdollisuuksien lisäämistä: Nuorisotyöstä on ainutlaatuista hyötyä nuorille heidän siirtyessään aikuisuuteen (8), se tarjoaa nuorille turvallisen ympäristön kasvattaa itseluottamusta ja oppia epävirallisessa yhteydessä. Nuorisotyön tiedetään opettavan nuorille keskeisiä yksilöllisiä, ammatillisia ja yrittäjyystaitoja, kuten yhteistyön tekemistä, johtajuutta, monikulttuurisia taitoja, projektinhallintaa, ongelmanratkaisukykyä ja kriittistä ajattelua. Joissakin tapauksissa nuorisotyö on väylä koulutukseen tai työelämään, ja näin ollen se ehkäisee syrjäytymistä.

    Näiden hyötyjen saamiseksi on nuorisotyön avulla hankitun epävirallisen ja arkioppimisen tunnustamista tarvetta laajentaa, sillä se olisi erityisen hyödyllistä niille, joilla on vain vähäistä muodollista pätevyyttä, ja se parantaisi heidän työllistyvyyttään. Tunnustamista voidaan parantaa järjestelmällisemmällä laatutyökalujen käytöllä.

    PYYTÄVÄT JÄSENVALTIOITA JA EUROOPAN KOMISSIOTA NÄIDEN TOIMIVALLAN PUITTEISSA

    kehittämään ja panemaan toimeen eurooppalaisen nuorisotyöohjelman nuorisotyön laadun, innovaatioiden ja tunnustamisen takaamiseksi. Kaiken potentiaalin käyttöön ottamiseksi on hyödynnettävä nuorten edustajien, nuorisojärjestöjen, nuorisotyöntekijöiden ja tutkijoiden asiantuntemusta. Olisi myös pyrittävä lisäämään synergiaa Euroopan neuvoston tällä alalla tekemän työn kanssa;

    tukemaan laadukasta nuorisotyön kehittämistä paikallisella, alueellisella, kansallisella ja Euroopan tasolla, muun muassa tämän alan politiikan kehittämistä, nuorisotyöntekijöiden koulutusta, oikeudellisten kehysten vahvistamista ja riittävää voimavarojen kohdentamista;

    tukemaan nuorisotyötoimintaa kaikilla tasoilla, muun muassa ruohonjuuritasolla, ja tunnustamaan, että nuorisojärjestöt tarjoavat osaamisen kehittämistä ja sosiaalista osallisuutta nuorisotyö- ja epävirallisten koulutustoimien avulla ottaen samalla huomioon kansalliset, alueelliset ja paikalliset toimet tällä alalla;

    luomaan ja kehittämään aina, kun se vain on mahdollista, helposti saavutettavia nuorten asiointipisteitä, jotka tarjoavat monenlaisia palveluja ja/tai tietoa, muun muassa rahoitusneuvontaa sekä uraa, terveyttä, ihmissuhteita ja koulutus-, kulttuuri- ja työllisyysmahdollisuuksia koskevaa neuvontaa ja tukea.

    PYYTÄVÄT NÄIN OLLEN JÄSENVALTIOITA JA EUROOPAN KOMISSIOTA NÄIDEN TOIMIVALLAN PUITTEISSA

    3.   Tekemään yhteistyötä välineiden ja hallinnon pohjalta

    Jotta EU:n nuorisostrategia voitaisiin panna tosiasiallisesti toimeen koko EU:ssa ja jäsenvaltioissa, tarvitaan konkreettisia välineitä. EU:n nuorisostrategian tavoitteiden saavuttamiseksi käytetään seuraavia toimenpiteitä tapauksen mukaan paikallisella, alueellisella, kansallisella, Euroopan ja globaalilla tasolla:

    a.

    Näyttöön perustuva nuorisoalan päätöksenteko ja tietämyksen kehittäminen: EU:n nuorisopolitiikan tulisi olla näyttöön perustuvaa ja kytketty nuorten todellisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Tämä edellyttää jatkuvaa tutkimusta, tietämyksen kehittämistä sekä nuorten ja nuorisojärjestöjen tavoittamista. Nuoria koskevien eriteltyjen tietojen kerääminen on erityisen tärkeää, jotta edistettäisiin erilaisten nuorisoryhmien, erityisesti heikommassa asemassa olevien nuorten tarpeiden ymmärtämistä. Näyttöön perustuva päätöksenteko tulisi toteuttaa Youth Wiki -verkoston, nuorisoalan tutkimusverkostojen sekä kansainvälisten organisaatioiden, kuten Euroopan neuvoston, OECD:n ja muiden elinten, muun muassa nuorisojärjestöjen kanssa käydyn yhteistyön tuella.

    b.

    Keskinäinen oppiminen ja tietojen jakaminen: Jäsenvaltioiden, Euroopan komission ja asiaankuuluvien sidosryhmien välisen keskinäisen oppimisen tulisi olla keino edistää nuorisopolitiikkaa sekä ydin- että monialaisilla aloilla. Asiantuntijaryhmät jatkavat politiikan ohjauksen ja käytännön välineiden kehittämistä sekä hyvien käytäntöjen jakamista. Strategia tarjoaa keskinäiseen oppimiseen uusia välineitä, kuten vertaisarviointia ja vertaisneuvontaa, korkean tason foorumeita, analyyseja ja tutkimuksia koko EU:n nuorisostrategian prioriteettien ja kolmivuotisten työsuunnitelmien mukaisesti. Siinä pyritään saavuttamaan järjestelmällisempi ote laadukkaaseen nuoria koskevaan tietoon, nuorten tavoittamiseen sekä tiedon jakamiseen olemassa olevien verkostojen pohjalta.

    c.

    Osallistava hallinto: Jotta nuorille annettaisiin mahdollisuus olla oman elämänsä asiantuntijoita, on keskeisen tärkeää varmistaa, että nuoret ja heitä edustavat järjestöt osallistuvat EU:n nuorisostrategian toimeenpanon eri vaiheisiin. Osallistuminen lisää nuorten ja heidän huolenaiheidensa näkyvyyttä, ja lisää myös nuorisopolitiikan päättäjien näkyvyyttä nuorten silmissä. Osallistumisella pyritään myös lisäämään nuorisopolitiikkojen legitimiteettiä ja niiden merkityksen tunnustamista. Jotta voitaisiin luoda pohja säännölliselle kansalaisvuoropuhelulle, annettaisiin sidosryhmille suurempi rooli strategian toimeenpanon koordinoinnissa, tarjottaisiin mahdollisuus vaihtaa tietoja toimista ja niiden tuloksista, EU:n nuorisostrategia-alusta pyrkii helpottamaan strategian toimeenpanon osallistavaa hallintoa ja koordinointia. Komissiota pyydetään järjestämään erityiskokouksia, joissa tapauksen mukaan EU:n toimielinten, jäsenvaltioiden, kansallisten Erasmus+-toimistojen ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen, nuorisojärjestöjen ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien sekä paikallisten ja alueellisten viranomaisten edustajat voivat kokoontua.

    d.

    EU-ohjelmien ja -rahastojen hyödyntäminen: Strategialla edistetään EU-ohjelmien ja -rahastojen, kuten Erasmus+-ohjelman, Euroopan solidaarisuusjoukkojen, Euroopan rakenne- ja investointirahastojen, Horisontti 2020 -aloitteen, johon sisältyvät Marie Skłodowska-Curie -toimet, Luova Eurooppa -ohjelman sekä näiden seuraajien, tehokasta käyttöä. Jäsenvaltioita kehotetaan tutkimaan synergiaetuja rahoituslähteiden välillä EU:n tasolla sekä kansallisella, alueellisella ja paikallistasolla.

    e.

    EU:n rahoituksen seuranta: Nuoria koskevien EU-toimien avoimuuteen tulisi kuulua EU:n nuoriin käyttämien menojen seuranta hyödyntämällä tarvittaessa nykyisiä mekanismeja.

    f.

    EU:n nuorisostrategiasta tiedottaminen: Ottaen huomioon, että nuorisoalan päätöksentekoon osallistuu erilaisia sidosryhmiä, on tärkeää tiedottaa EU:n nuorisostrategian tarkoituksesta ja sisällöstä kattavasti ja nuorisoystävällisellä kielellä. EU:n nuorisostrategia voi yhdessä eurooppalaisten nuorisotavoitteiden kanssa antaa suuntaa nuorisopolitiikan laatimiseen läheisesti osallistuville henkilöille sekä alan ulkopuolisille toimijoille luomalla uuden ja myönteisen narratiivin EU:n nuorisopolitiikasta ja eurooppalaisesta nuorisotyöstä.

    g.

    Tulevien kansallisten toimien suunnitelma (9): Tulevien kansallisten toimien suunnitelman (FNAP) tarkoituksena on antaa jäsenvaltioille mahdollisuus esitellä prioriteettinsa vapaaehtoiselta pohjalta EU:n nuorisostrategian mukaisesti. Tavoitteena on lisätä nuorisopolitiikkojen toimeenpanon läpinäkyvyyttä alueellisella, kansallisella ja EU:n tasolla. Tämän ansiosta voitaisiin tunnistaa asiaankuuluvat kumppanit keskinäisen oppimisen toimia varten, ja siten vastata jäsenvaltioiden yksilöllisiin tarpeisiin. Hallinnollisten lisärasitteiden välttämiseksi FNAP-suunnitelmien tulisi perustua nykyisiin kansallisen nuorisopolitiikan kehyksiin ja kansallisiin nuorisostrategioihin.

    h.

    EU:n nuorisodialogi (10): Nuorten ja nuorisojärjestöjen kanssa käydyn jäsennellyn vuoropuhelun tulosten pohjalta aiotaan ottaa käyttöön uusi EU:n nuorisodialogi, jolle annetaan tarvittavat välineet ja jonka tavoitteena on saada useammat päättäjät ja nuoret – erityisesti ne, joita ei kuunnella ja/tai jotka ovat heikommassa asemassa – osallistumaan päätöksentekoprosesseihin ja EU:n nuorisostrategian toimeenpanoon tukemalla heidän sitoutumistaan ja poliittista osallistumistaan EU:ssa ja koko yhteiskunnassa. Lisäksi EU:n nuorisodialogin kansallisten työryhmien ja Euroopan komission välillä tulisi järjestää säännöllisemmin näkemysten vaihtoa.

    i.

    EU:n nuorisokoordinaattori: Neuvosto on tyytyväinen aikomukseen perustaa Euroopan komissioon EU:n nuorisokoordinaattori. Tarkoituksena on parantaa monialaista yhteistyötä sekä nuorisoasioita koskevan tietämyksen kehittämistä ja vaihtoa Euroopan komission yksiköissä. EU:n nuorisokoordinaattorin tulisi työskennellä tiiviissä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa, jotta varmistettaisiin johdonmukainen nuorille suunnattu viestintä.

    j.

    Nuorille suunnattu tiedotus ja tuki: Nuorten tasaveroisia mahdollisuuksia saada laadukasta tietoa oikeuksistaan, mahdollisuuksista, nuorisopalveluista ja nuorille tarkoitetuista EU:n ohjelmista voidaan edistää tarjoamalla riittävästi laadukkaita nuorisotiedotuspalveluja ja -foorumeita kaikilla tasoilla, muun muassa Euroopan nuorisoportaalin avulla ja Euroopan laajuisten järjestöjen tuella.

    k.

    EU:n nuorisoalan työsuunnitelmat: EU:n nuorisostrategian yhteydessä noudatetaan kolmivuotisia työskentelyjaksoja, ja ne ulottuvat kahdelle puheenjohtajakolmikon kaudelle. Kunkin työskentelyjakson prioriteetit ja toimet esitellään EU:n nuorisoalan työsuunnitelmissa. Neuvosto vahvistaa EU:n työsuunnitelmat yhdessä komission kanssa. Ensimmäinen työsuunnitelma laaditaan vuosiksi 2019–2021 (11). Suunnitelmien tulisi perustua strategian ohjaaviin periaatteisiin ja prioriteetteihin, ja nuorisokysymyksiä tulisi käsitellä muissa neuvoston kokoonpanoissa ja asiaankuuluvien politiikka-alojen valmisteluelimissä.

    l.

    Seuranta, raportointi ja arviointi: Jotta politiikan koordinoinnin edistymistä voitaisiin tarkistaa ja helpottaa, saavutettua edistymistä olisi seurattava määräajoin. Hyvät käytännöt ja niiden siirrettävyyttä koskevat edellytykset olisi määritettävä, jotta voidaan helpottaa jäsenvaltioiden välistä keskinäistä oppimista. Komissio raportoi EU:n nuorisostrategian toimeenpanosta joka kolmas vuosi, muun muassa jäsenvaltioilta ja Youth Wiki -verkostosta saatujen tietojen perusteella. Youth Wiki -verkoston avulla saadaan edelleen tietoja kansallisten nuorisopolitiikkojen kehityksestä. EU:n tasolla nuorisojärjestöt ja muut asiaankuuluvat sidosryhmät osallistuvat tiiviisti edistymisen seurantaan EU:n strategia-alustan avulla. EU:n nuorisoindikaattorikokoelmaa voidaan käyttää nuorten kokonaistilanteen seurantaan jäsenvaltioissa. Jäsenvaltioita ja Euroopan komissiota pyydetään tarkistamaan indikaattorikokoelma ensimmäisenä vuonna EU:n nuorisostrategian hyväksymisen jälkeen. Voitaisiin myös laatia jäsenvaltioiden ja asiaankuuluvien alojen tarpeisiin sovitettuja määrällisiä ja laadullisia indikaattoreita ja vertailuarvoja, joiden avulla voitaisiin verrata parhaita käytäntöjä ja strategian toimeenpanon seurantaa. Vuodesta 2019 alkaen olisi laadittava EU:n rahoittamista tutkimushankkeista katsaus, jossa esitellään nuorisopolitiikan alalla saavutetut merkittävimmät tulokset.

    m.

    Väliarviointi: Neuvosto toteuttaa EU:n nuorisostrategian väliarvioinnin arviointiraportin perusteella, jonka komission on määrä toimittaa viimeistään 31. joulukuuta 2023. Siinä arvioidaan tarpeen mukaan tätä päätöslauselmaa vuonna 2024, jotta sitä voitaisiin mukauttaa mahdollisten uusien kehityssuuntausten ja tarpeiden pohjalta.


    (1)  Neuvoston päätöslauselma nuorisoalan uudistetuista puitteista (2010–2018).

    Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma nuorisoalan eurooppalaisista yhteistyöpuitteista (27. kesäkuuta 2002).

    (2)  Eurofound – Työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevat: https://www.eurofound.europa.eu/topic/NEETs

    (3)  Asiakirja 9264/18 ADD 2 – osat 1–7.

    (4)  Komission tiedonanto ”Investointi Euroopan nuorisoon” (COM(2016) 940), neuvoston päätelmät nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön strategisista näkymistä vuoden 2018 jälkeiselle kaudelle, toukokuu 2017.

    (5)  Asiakirja 9264/18 + ADD 1–8 – COM(2018) 269 final.

    (6)  Lisätietoja ks. liite 1: Nuorisoasioita koskeva EU:n vuoropuhelu.

    (7)  https://ec.europa.eu/neighbourhood-enlargement/policy/eu-and-western-balkans_en

    (8)  Asiantuntijaryhmä ”Nuorisotyön sekä epävirallisen oppimisen ja arkioppimisen panoksen määrittely nuorten kohtaamien haasteiden käsittelemisessä, erityisesti koulutuksesta työelämään siirtymisen yhteydessä”. http://ec.europa.eu/assets/eac/youth/library/reports/contribution-youth-work-summary_en.pdf

    (9)  Lisätietoja ks. liite 2: Tulevien kansallisten toimien suunnittelu.

    (10)  Lisätietoja ks. liite 1: Nuorisoasioita koskeva EU:n vuoropuhelu.

    (11)  Lisätietoja ks. liite 4: EU:n nuorisoalan työsuunnitelma 2019–2021.


    LIITE 1

    EU:n nuorisodialogi

    1.   Johdanto

    ’EU:n nuorisodialogilla’ tarkoitetaan nuorten ja nuorisojärjestöjen sekä politiikan toimijoiden ja päättäjien kanssa käytävää vuoropuhelua, johon osallistuu tarvittaessa asiantuntijoita, tutkijoita ja muita relevantteja kansalaisyhteiskunnan toimijoita. Se toimii foorumina, joka mahdollistaa jatkuvan yhteisen pohdinnan ja kuulemiset eurooppalaisen nuorisoyhteistyön prioriteeteista, toteutuksesta ja seurannasta (1).

    EU:n nuorisodialogi on jatkoa jäsennellyn vuoropuhelun prosessille, joka pantiin alulle nuorisoalan uudistetuista puitteista annetulla päätöslauselmalla (2010–2018) ja jota kehitettiin edelleen seuraavina vuosina jatkuvasta seurannasta ja arvioinnista saatujen tulosten mukaisesti (2).

    Jäsennellyn vuoropuhelun tulevasta kehittämisestä toukokuussa 2017 annetussa neuvoston päätöslauselmassa jäsenvaltioita ja komissiota pyydettiin ”toteuttamaan vuoden 2018 jälkeiseen nuorisoalan eurooppalaiseen yhteistyöhön liittyvän jäsennellyn vuoropuhelun ja sen tavoitteiden uudelleentarkastelu ja tarkastelemaan innovatiivisia ja tehokkaita tapoja edistää tarkoituksenmukaista ja rakentavaa vuoropuhelua ja yhteistyötä taustaltaan erilaisten nuorten, nuorisojärjestöjen, nuorisotutkijoiden ja päättäjien kanssa, mukaan lukien muiden asiaan liittyvien alojen sidosryhmät” (3).

    2.   EU:n nuorisodialogin tavoitteet

    EU:n nuorisodialogin avulla tulisi edistää EU:n nuorisostrategian yleisiä tavoitteita ja noudattaa sen ohjaavia periaatteita edellä mainitun päätöslauselman mukaisesti.

    EU:n nuorisodialogin erityistavoitteina on

    a)

    kannustaa nuorten osallistumista demokratian toteuttamiseen Euroopassa SEUT 165 artiklan mukaisesti;

    b)

    edistää nuorten naisten ja miesten tasavertaista osallistumista;

    c)

    ottaa mukaan erilaiset näkemykset ja varmistaa, että kaikilla nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa osaltaan politiikan laatimiseen;

    d)

    saada aikaan positiivisia muutoksia nuorisopolitiikassa paikallisella, alueellisella, kansallisella ja Euroopan tasolla;

    e)

    vahvistaa nuorten kansalaistaitoja sekä yhteiskuntaan ja Euroopan unioniin kuulumisen tunnetta.

    3.   EU:n nuorisodialogin toimeenpano

    EU:n nuorisodialogissa tulisi mieluiten noudattaa 18 kuukauden työskentelyjaksoja siten, että yhdellä jaksolla käsiteltäisiin yhtä aihekohtaista prioriteettia, joka liittyy tiiviisti EU:n nuorisostrategian ja eurooppalaisten nuorisotavoitteiden prioriteetteihin tapauksen mukaan.

    Jokaisen jakson tulisi perustua edellisestä jaksosta opittuun. Tulosten laatua ja koko prosessin yleistä vaikutusta on seurattava jatkuvasti. Kaikkien osallistuvien kumppaneiden olisi prosessin kaikissa vaiheissa ja asiaankuuluvalla tasolla toimittava laadullisten ja/tai määrällisten vaikutusten mittaamiseksi.

    Edellä mainittujen tavoitteiden mukaisesti nuorisodialogin olisi käytettävä menettelytapoja, joissa osallistuminen tapahtuu eri vaiheissa:

    a)

    Osallistumismahdollisuuksia sekä yleistä aihepiiriä koskeva tiedottaminen, joka tulee eri tasoilta (paikalliselta tasolta Euroopan tasolle);

    b)

    Kuuleminen, muun muassa vuorovaikutusmenetelmät verkossa ja verkon ulkopuolella sekä näyttöön perustuvat tutkimustulokset;

    c)

    Päättäjien ja nuorten välinen suora vuoropuhelu, joka perustuu jäsennellyssä vuoropuhelussa tähän mennessä kehitettyjen metodologisten mallien parhaisiin käytäntöihin sekä jatkuvaan tähän liittyvään innovointiin;

    d)

    Jatkuva kumppanuus prosessin hallinnossa kansallisella ja Euroopan tasolla, muun muassa kumppanuudet asiaankuuluvien alojen kanssa tarvittaessa jakson aihepiirin mukaisesti.

    4.   EU:n nuorisodialogin hallinto

    EU:n nuorisodialogin hallinnon tulisi edelleen perustua aiempiin kokemuksiin, vaikka samalla olisi pyrittävä selkeämpään ja keveämpään prosessiin.

    EU:n nuorisodialogin toimeenpanon ja hallinnon tukemiseksi erilaiset kumppanuudet eri tasoilla, esimerkiksi nuorisovaltuustojen, nuorisojärjestöjen ja muiden nuorisoalan sidosryhmien sekä muiden alojen kumppanien kanssa, voivat olla hyödyllisiä.

    Jäsenvaltioita kannustetaan antamaan nuorille mahdollisuus osallistua kaikkiin EU:n nuorisodialogin toimeenpanovaiheisiin muun muassa antamalla kansalliselle nuorisoneuvostolle johtava rooli kansallisessa työryhmässä.


    (1)  Asiakirja 11865/18, ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi unionin koulutus-, nuoriso- ja urheiluohjelman ”Erasmus” perustamisesta ja asetuksen (EU) N:o 1288/2013 kumoamisesta.

    (2)  Asiakirja 9264/18 ADD 1, komission yksiköiden valmisteluasiakirja avoimen koordinointimenetelmän tuloksista nuorisoasioiden alalla 2010–2018. Komission tiedonannon ”EU:n uusi nuorisostrategia: nuorten osallistaminen, yhdistäminen ja vaikutusmahdollisuudet” liiteasiakirja.

    (3)  Asiakirja 9632/17, neuvoston päätöslauselma jäsennellystä vuoropuhelusta ja nuorten kanssa käytävän vuoropuhelun tulevasta kehittämisestä nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön politiikkojen puitteissa vuoden 2018 jälkeen.


    LIITE 2

    Tulevien kansallisten toimien suunnitelma

    Läpinäkyvyyden lisäämiseksi nuorisopolitiikkojen toimeenpanossa alueellisella, kansallisella ja EU:n tasolla, tulevien kansallisten toimien suunnitelmien (FNAP) tarkoituksena on antaa jäsenvaltioille mahdollisuus esitellä prioriteettinsa vapaaehtoiselta pohjalta EU:n nuorisostrategian mukaisesti.

    Jäsenvaltioiden nuorisopolitiikat ovat yksi tärkeimmistä välineistä EU:n nuorisostrategian toimeenpanossa. Ne sisällytetään usein kansalliseen nuorisostrategiaan tai vastaavaan nuorisopolitiikan suunnitteluasiakirjaan. Kyseisten kansallisten nuorisostrategioiden sisältö voi olla erittäin merkityksellinen muille jäsenvaltioille, koska ne antavat mahdollisuuden luoda synergioita, helpottavat vertaisoppimista ja auttavat määrittämään ja ryhmittelemään jäsenvaltioiden erilaisia etuja ja erityistarpeita nuorisopolitiikan kehittämisessä.

    Nuorisoalan tulevien kansallisten prioriteettien määrittämisellä pyritään:

    luomaan tietopohjaa mahdollisten kahdenvälisten tai monenvälisten hankkeiden ja toimien käynnistämiseksi nuorisoalan päätöksenteossa;

    antamaan jäsenvaltioille mahdollisuus strategiseen yhteistyöhön muiden jäsenvaltioiden kanssa kansallisia tarpeita ja tulevia strategioita ajatellen;

    tunnistamaan alueita jäsenvaltioiden välistä keskinäistä oppimista varten;

    antamaan kansallisille ja alueellisille toimille oma roolinsa Euroopan tasolla.

    Jäsenvaltiot voisivat FNAP-suunnitelmissaan:

    nimetä vastuulliset toimijat;

    hahmotella eurooppalaisten prioriteettien siirtämistä kansalliseen kontekstiin yhdistämällä ne konkreettisiin toimiin;

    esittää, miten suunnitelmien toimet liittyvät nuorisoalan kansallisiin ja EU:n rahoitusohjelmiin, esimerkiksi Erasmus+-ohjelmaan, Euroopan solidaarisuusjoukkoihin, nuorisotakuuseen sekä niiden seuraajaohjelmiin monivuotisen rahoituskehyksen 2021–2027 mukaisesti.

    FNAP-suunnitelmien kehittämisessä tulisi mahdollisuuksien mukaan noudattaa periaatetta, jonka mukaan nuoret osallistuvat päätöksentekoon. Lisäksi voitaisiin kannustaa kansallisia Erasmus+-toimistoja ja Euroopan solidaarisuusjoukkoja osallistumaan tähän prosessiin erilaisten monialaisten toimijoiden kanssa tehdyn yhteistyön lisäksi.

    Keskinäisen oppimisen ja synergioiden potentiaalin maksimoimiseksi FNAP-suunnitelma olisi julkistettava.


    LIITE 3

    Eurooppalaiset nuorisotavoitteet

    Eurooppalaiset nuorisotavoitteet (1) ovat tulosta jäsennellyn vuoropuhelun kuudennesta työskentelyjaksosta, jonka otsikkona oli ”Nuoret Euroopassa – mitä seuraavaksi?” ja joka toteutettiin nuorten, päättäjien, tutkijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Työskentelyjakson tavoitteena oli kerätä nuorten näkemyksiä ja edistää yhdessä EU:n nuorisostrategian 2019–2027 luomista.

    Eurooppalaisissa nuorisotavoitteissa esitetään Eurooppa-visio, joka antaa nuorille mahdollisuuden käyttää koko potentiaaliaan. Niissä määritetään monialaiset alueet, jotka vaikuttavat nuorten elämään ja tuodaan esille haasteet, joihin olisi syytä puuttua.

    Jäsennellyn vuoropuhelun kuudennen työskentelyjakson ensimmäisessä vaiheessa pyrittiin ennakkoluulottomaan pohdintaan ja määriteltiin yhteinen näkemys työskentelyjakson aihepiiristä. Nuoret määrittivät yhdessä päättäjien kanssa relevantteja aihepiirejä nuorisoalan päätöksentekoa varten. Nämä toimivat osallistuville tutkijoille pohjana Euroopan laajuisen kuulemisen suunnittelussa. Seuraavassa kuulemisen vaiheessa erilaisista taustoista tulevat nuoret kaikkialta Euroopasta osallistuivat tähän täsmäryhmähaastattelujen, kyselyjen ja muiden menetelmien avulla. Tämän kuulemisen tulosten perusteella nuorisovaltuuskuntien jäsenet ja päättäjät laativat yhdessä 11 eurooppalaista nuorisotavoitetta, jotka on esitetty seuraavassa. Ministerit suhtautuivat laajalti myönteisesti näihin tavoitteisiin, joita käsiteltiin myöhemmin EU:n nuorisoneuvoston periaatekeskustelussa. Työskentelyjakson viimeisessä vaiheessa keskityttiin konkreettisten toimien suunnitteluun ja tutkittiin keinoja eurooppalaisten nuorisotavoitteiden toimeenpanoa varten.

    Jäsenvaltioita ja Euroopan komissiota pyydetään toimivaltansa puitteissa hakemaan innoitusta muun muassa eurooppalaisista nuorisotavoitteista ja sisällyttämään tämä visio aina kun mahdollista kaikkiin tätä alaa koskeviin politiikkoihin ja ohjelmiin.

    Eurooppalaisia nuorisotavoitteita olisi käsiteltävä kansallisen ja unionin lainsäädännön sekä kansallisten olosuhteiden mukaisesti toissijaisuusperiaate asianmukaisesti huomioon ottaen. Eurooppalaiset nuorisotavoitteet eivät ole oikeudellisesti sitovia tavoitteita.

    Image

    #1 EU:N TUOMINEN LÄHELLE NUORIA

    Taustatietoa: Yhä suurempi osa nuorista ei luota EU:hun, ja heillä on vaikeuksia ymmärtää sen periaatteita, arvoja ja toimintaa. EU-prosessien sisältämät demokratiavajeet on myös tunnistettu yhdeksi euroskeptisyyden syistä nuorten keskuudessa.

    Tavoite: Edistetään nuorten yhteenkuuluvuuden tunnetta eurooppalaiseen projektiin, ja rakennetaan silta EU:n ja nuorten välille luottamuksen palauttamiseksi ja osallistumisen lisäämiseksi.

    Päämäärät

    EU:n päätöksenteon kaikilla tasoilla taataan nuorten todellinen osallistuminen ja vuoropuhelu heidän kanssaan parantamalla olemassa olevia osallistumiskeinoja ja luomalla uusia.

    Varmistetaan kaikille yhtäläinen pääsy laadukkaaseen puolueettomaan ja nuorisoystävälliseen tietoon siitä, kuinka EU toimii, kuinka toimintaan pääsee mukaan ja mitä mahdollisuuksia se tarjoaa.

    Käynnistetään ja lisätään koulutusta Euroopasta ja EU:sta muodollisissa ja epämuodollisissa yhteyksissä.

    Taataan kaikille jäsenvaltioille tasapuolinen edustus poliittisissa ja hallinnollisissa EU-elimissä, tasavertaisen kansalaisuuden periaatteen mukaisesti.

    Lisätään EU:n nuoriso-ohjelmien rahoitusta ja vaikuttavuutta.

    Lisätään nuorten luottamusta EU-projektiin puuttumalla demokratiavajeeseen ja lisäämällä avoimuutta ja näkyvyyttä.

    Vakiinnutetaan nuorisoystävällisyyden, vaikuttavuuden ja merkityksen arviointi toimivaksi käytännöksi kaikessa EU:n politiikassa.

    Image

    #2 KAIKKIEN SUKUPUOLTEN VÄLINEN YHDENVERTAISUUS (2)

    Taustatietoa: Sukupuoleen perustuva syrjintä vaikuttaa yhä moniin nuoriin, erityisesti nuoriin naisiin. Yhtäläiset mahdollisuudet ja oikeuksien toteutuminen on varmistettava kaikille eri sukupuolia oleville nuorille, mukaan lukien muunsukupuoliset ja LGBTQI+  (3) -nuoret.

    Tavoite: Varmistetaan kaikkien sukupuolten välinen yhdenvertaisuus sekä sukupuolisensitiiviset toimintamallit nuoren ihmisen kaikilla elämänalueilla.

    Päämäärät

    Vastustetaan syrjintää ja varmistetaan yhtäläiset oikeudet kaikille sukupuolille kulttuurisessa, poliittisessa ja sosioekonomisessa elämässä.

    Tiedostetaan laajasti sukupuoleen perustuva epätasa-arvo ja syrjintä, erityisesti mediassa.

    Lopetetaan sukupuoleen perustuva väkivalta kiinnittämällä siihen huomiota ja torjumalla sitä tehokkaasti kaikissa sen muodoissa.

    Karsitaan stereotyyppiset sukupuoliroolit ja omaksutaan monimuotoiset sukupuoli-identiteetit koulutusjärjestelmissä, perhe-elämässä, työpaikoilla ja muillakin elämän alueilla.

    Lopetetaan sukupuoleen perustuva rakenteellinen syrjintä työmarkkinoilla ja varmistetaan yhtäläiset oikeudet, eteneminen ja mahdollisuudet.

    Varmistetaan sama palkka samasta työstä ja tasa-arvoinen hoivatöiden vastuunjako.

    Varmistetaan yhtäläinen pääsy viralliseen ja epäviralliseen koulutukseen ja se, että koulutusjärjestelmien suunnittelu noudattaa sukupuolisensitiivisiä menettelytapoja.

    Image

    #3 OSALLISTAVAT YHTEISKUNNAT

    Taustatietoa: Joka kolmas nuori Euroopassa elää köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen uhan alaisena. Monet heistä eivät pääse sosiaalisten oikeuksiensa piiriin. Monet kohtaavat edelleen moninaista syrjintää, kokevat ennakkoluuloja ja viharikoksia. Uudet maahanmuuttoon liittyvät ilmiöt toivat mukanaan useita sosiaalisia ja osallisuuteen liittyviä haasteita. Siksi on elintärkeätä työskennellä kaikkien nuorten oikeuksien toteutumisen puolesta, mukaan lukien kaikkein syrjäytyneimmät ja yhteiskunnan ulkopuolelle jääneet.

    Tavoite: Mahdollistetaan ja varmistetaan, että kaikki nuoret pääsevät mukaan yhteiskunnan jäseniksi.

    Päämäärät

    Tarjotaan oikeudellista suojaa ja käytetään kansainvälisiä oikeudellisia välineitä kaikenlaisen syrjinnän ja vihapuheen torjumisessa tunnustaen, että nuoret ovat alttiita monenlaiselle syrjinnälle.

    Vahvistetaan tiedon levittämistä syrjäytyneille nuorille, jotta voidaan varmistaa, että he ovat tietoisia heille tarjolla olevista tiloista, mahdollisuuksista ja kokemuksista.

    Varmistetaan, että kaikilla syrjäytyneillä nuorilla on yhtäläinen pääsy virallisiin ja epävirallisiin oppimisympäristöihin ottaen huomioon kaikki osallistamisen ulottuvuudet.

    Vahvistetaan kouluttajien kykyä työskennellä syrjäytyneiden nuorten kanssa.

    Tarjotaan enemmän tiloja, mahdollisuuksia, voimavaroja ja ohjelmia, joiden avulla lisätään vuoropuhelua ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta sekä torjutaan syrjintää ja erottelua.

    Vahvistetaan sosiaalista tukea toteuttamalla oikeudet toimeentulon mahdollistavaan palkkaan, oikeudenmukaisiin työoloihin ja laadukkaan terveydenhuollon yleiseen saatavuuteen sekä varmistamalla erityistoimenpiteet syrjäytyneiden nuorten tukemiseksi.

    Varmistetaan, että syrjäytyneet nuoret osallistuvat kaikkiin päätöksentekoprosesseihin ja ovat vahvasti mukana erityisesti prosesseissa, jotka liittyvät heidän omiin oikeuksiinsa, hyvinvointiinsa ja etuihinsa.

    Image

    #4 TIEDONSAANTI JA RAKENTAVA VUOROPUHELU

    Taustatietoa: Nuorilla on vaikeuksia tarkistaa saamansa tiedon paikkansapitävyys ja luotettavuus. Heidät pitää varustaa paremmin, jotta he osaavat suunnistaa mediamaailmassa ja osallistua rakentavaan vuoropuheluun.

    Tavoite: Varmistetaan, että nuorilla on entistä paremmat mahdollisuudet saada luotettavaa tietoa, ja tuetaan heidän kykyään arvioida tietoa kriittisesti sekä ryhtyä osallistavaan ja rakentavaan vuoropuheluun.

    Päämäärät

    Kannustetaan nuoria olemaan kriittisiä ja vastuullisia tiedon käyttäjiä ja tuottajia.

    Varmistetaan, että nuorilla on kyky tunnistaa toistuvat virheelliset uutiset ja raportoida niistä sekä tarkistaa käytettyjen uutislähteiden paikkansapitävyys.

    Varmistetaan, että nuorilla on kyky tunnistaa vihapuhetta ja syrjintää verkossa ja verkon ulkopuolella ja raportoida niistä.

    Varmistetaan, että nuoret osaavat käydä toisia kunnioittavaa, suvaitsevaista ja väkivallatonta vuoropuhelua verkossa ja verkon ulkopuolella.

    Varmistetaan helppo pääsy ymmärrettävään, nuorisoystävälliseen tietoon, joka noudattaa eettisiä sääntöjä ja laatuvaatimuksia.

    Varmistetaan, että vanhemmilla ja huoltajilla sekä kaikilla nuorten koulutuksessa ja kasvatuksessa mukana olevilla on media- ja digilukutaidot ja että he ovat luotettavia tiedonlähteitä nuorille.

    Image

    #5 MIELENTERVEYS JA HYVINVOINTI

    Taustatietoa: Merkittävä ja yhä suurempi määrä nuorista ympäri Eurooppaa ilmaisee huolensa mielenterveysongelmien, esimerkiksi stressin, levottomuuden, masennuksen ja muiden mielenterveyssairauksien yleisyydestä ystäviensä joukossa. Nuoret mainitsevat syiksi kohtaamansa valtavat yhteiskunnalliset paineet ja ilmaisevat tarvitsevansa parempia nuorten mielenterveyspalveluja.

    Tavoite: Edistetään henkistä hyvinvointia ja lopetetaan mielenterveysasioilla leimaaminen. Näin voidaan edesauttaa kaikkien nuorten sosiaalista osallisuutta.

    Päämäärät

    Rohkaistaan itsensä tuntemisen ja vähemmän kilpailuhenkisen ajattelutavan kehittämistä edistämällä yksilöllisten taitojen ja vahvuuksien arvostamista.

    Turvataan mielenterveysongelmista kärsivien henkilöiden oikeudet työhön ja opiskeluun sekä sairauden aikana että sen jälkeen, jotta voidaan varmistaa heille mahdollisuudet jatkaa tavoitteidensa toteuttamista.

    Kehitetään osallistava ja eri osa-alueet yhdistävä toimintamalli, joka tarjoaa mielenterveyspalveluita kaikille, erityisesti syrjäytyneille ryhmille.

    Tarjotaan kaikille nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille sekä perheenjäsenille ja ystäville laadukasta mielenterveysalan ensiapukoulutusta.

    Tarjotaan nuoret osallistavia, heitä kunnioittavia ja hyvin rahoitettuja hoitoja tarjoamalla korkeatasoisia mielenterveyspalveluita kaikissa sairaanhoitolaitoksissa.

    Keskitytään ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin, joilla varmistetaan, että nuorilla on tarvittavat tiedot ja taidot paremman henkisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi.

    Torjutaan mielenterveysasioihin liittyvää leimaamista kehittämällä ohjelmia tietoisuuden lisäämiseksi.

    Image

    #6 MAASEUTUNUORTEN TUKEMINEN

    Taustatietoa: Huolimatta EU:n laajuisesta sitoutumisesta maaseudun kehittämiseen ja ottaen huomioon, että vuonna 2015 melkein kolmannes EU:n väestöstä asui maaseutualueilla, kaupungeissa ja maaseudulla asumisen välillä on merkittäviä eroja  (4) . Siksi on tärkeää turvata yhtäläiset mahdollisuudet niin kaupungeissa kuin maaseutualueilla asuville nuorille.

    Tavoite: Luodaan olosuhteet, jotka mahdollistavat nuorille kykyjensä toteuttamisen maaseutualueilla.

    Päämäärät

    Varmistetaan asianmukainen infrastruktuuri maaseutualueilla, jotta nuorille voidaan tarjota yhtäläinen julkisten palvelujen, datayhteyksien ja asumismahdollisuuksien saatavuus.

    Varmistetaan, että maaseudulle luodaan kestäviä ja korkealaatuisia nuorten ulottuvilla olevia työpaikkoja.

    Varmistetaan, että eri toimintoja hajasijoitetaan nuoria varten, heidän kanssaan ja heidän toimestaan, jotta voidaan tukea heidän osallisuuttaan ja tukea paikallisyhteisöjä.

    Varmistetaan, että maaseutualueiden nuoret osallistuvat aktiivisesti päätöksentekoprosesseihin.

    Varmistetaan maaseutualueiden nuorille yhtäläinen pääsy korkeatasoiseen koulutukseen.

    Kehitetään maaseudun positiivista imagoa.

    Turvataan maaseudun perinteiden säilyminen.

    Image

    #7 LAATUTYÖPAIKKOJA KAIKILLE

    Taustatietoa: Nuoret kärsivät korkeasta nuorisotyöttömyydestä, epävarmoista ja hyväksikäyttävistä työoloista sekä syrjinnästä työmarkkinoilla ja työpaikoilla. Tulevia työmahdollisuuksia koskevan tiedon ja sopivien taitojen puute estää nuoria pääsemästä täysin mukaan työmarkkinoille. Näin ollen tarvitaan toimenpiteitä, jotta kaikille voidaan taata laadukkaita työpaikkoja.

    Tavoite: Taataan helppopääsyiset työmarkkinat, jotka mahdollistavat laadukkaat työpaikat kaikille nuorille.

    Päämäärät

    Luodaan laadukkaita työpaikkoja, joissa kaikille nuorille taataan oikeudenmukaiset työolot, työntekijän oikeudet ja oikeus elämiseen riittävään palkkaan.

    Turvataan sosiaalinen suojelu ja terveydenhuolto kaikille nuorille työntekijöille.

    Taataan kaikille nuorille oikeudenmukainen kohtelu ja tasavertaiset mahdollisuudet, jotta työmarkkinoilla tapahtuva syrjintä saadaan loppumaan.

    Varmistetaan yhtäläiset mahdollisuudet kaikille nuorille, jotta he voivat kehittää tarvittavia taitojaan ja hankkia käytännön kokemusta pehmentääkseen siirtymää koulutuksesta työmarkkinoille.

    Taataan työharjoittelun, oppisopimuskoulutuksen ja muiden työpohjaisten oppimismuotojen sekä vapaaehtoistyön ja epävirallisen koulutuksen avulla hankitun osaamisen tunnustaminen ja validointi.

    Varmistetaan nuorten ja nuorisojärjestöjen mukanaolo tasavertaisina kumppaneina työllisyyspolitiikan kehittämisessä, toimeenpanossa, seurannassa ja arvioinnissa kaikilla tasoilla.

    Varmistetaan yhtäläinen pääsy laadukkaaseen tietoon ja riittäviin tukimuotoihin nuorten valmistamiseksi muuttuviin työmarkkinoihin ja tulevaisuuden työelämään.

    Image

    #8 LAADUKASTA OPPIMISTA

    Taustatietoa: Koulutus on edelleen avain aktiiviseen kansalaisuuteen, osallistavaan yhteiskuntaan ja työllistyvyyteen. Tästä syystä meidän on laajennettava näkemystämme 2000-luvun koulutuksesta painottaen enemmän monialaisia taitoja, opiskelijakeskeistä oppimista ja epävirallista koulutusta. Näin saavutetaan aidosti yhtäläinen ja yleinen pääsy laadukkaaseen oppimiseen.

    Tavoite: Yhdistetään ja parannetaan oppimisen eri muotoja varustaen nuoret 2000-luvun jatkuvasti muuttuvan elämän haasteisiin.

    Päämäärät

    Taataan yleinen ja yhtäläinen pääsy laadukkaaseen koulutukseen ja elinikäisen oppimiseen.

    Varmistetaan, että kaikilla nuorilla on mahdollisuus päästä tunnustettuun ja validoituun sekä riittävästi rahoitettuun epäviralliseen koulutukseen kaikilla tasoilla.

    Edistetään ennakkoluulottomuutta ja tuetaan ihmissuhdetaitojen sekä kulttuurienvälisten taitojen kehittämistä.

    Luodaan ja otetaan käyttöön yksilöllisempiä, osallistavampia sekä yhteistyö- ja oppijakeskeisempiä menetelmiä koulutusprosessin kaikilla portailla.

    Taataan, että koulutus antaa kaikille nuorille sellaisia elämäntaitoja kuin rahanhallinta ja terveystiedot, mukaan lukien seksuaali- ja lisääntymisterveys.

    Sisällytetään sekä viralliseen että epäviralliseen koulutukseen menetelmiä, jotka antavat oppijalle mahdollisuuden kehittää henkilökohtaisia taitojaan, muun muassa kriittistä ja analyyttistä ajattelua, luovuutta ja oppimista.

    Varmistetaan, että nuorilla on pääsy kansalaiskasvatukseen, joka tarjoaa heille vankat tiedot poliittista järjestelmistä, demokratiasta ja ihmisoikeuksista. Nämä voidaan saavuttaa myös yhteisötason kokemusten kautta, jotta voitaisiin edistää aktiivista kansalaisvaikuttamista.

    Image

    #9 TILOJA JA OSALLISTUMISTA KAIKILLE

    Taustatietoa: Nuoret ovat aliedustettuja heihin vaikuttavissa päätöksentekoprosesseissa, vaikka heidän sitoutumisensa olisi demokratian kannalta elintärkeää. He tarvitsevat omissa yhteisöissään fyysisiä tiloja tukemaan heidän henkilökohtaista, kulttuurista ja poliittista kehitystään.

    Tavoite: Vahvistetaan nuorten demokraattista osallistumista ja itsenäisyyttä sekä tarjotaan varta vasten nuorille tarkoitettuja tiloja kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

    Päämäärät

    Varmistetaan, että nuoret voivat riittävästi vaikuttaa kaikkiin yhteiskunnan alueisiin ja kaikkiin päätöksentekoprosessien vaiheisiin asialistojen laatimisesta toimeenpanoon, seurantaan ja arviointiin. Tähän tulee käyttää nuorisoystävällisiä ja helposti käytettäviä mekanismeja ja rakenteita, jolloin varmistetaan, että politiikat vastaavat nuorten tarpeisiin.

    Varmistetaan kaikille erilaisista taustoista tuleville nuorille yhtäläinen pääsy päivittäiseen päätöksentekoon.

    Lisätään nuorten osallistumista ja siten yhtäläistä edustusta vaaliprosessissa sekä vaaleilla valittavissa elimissä ja muissa päätöksentekoelimissä yhteiskunnan kaikilla tasoilla.

    Tarjotaan nuorten johtamia fyysisiä tiloja ja infrastruktuureja, joita kutsutaan nuorisotiloiksi. Nämä tilat ovat itsenäisiä, avoimia ja turvallisia, kaikkien käytettävissä, ja ne tarjoavat ammattimaista tukea kehittymiselle ja antavat mahdollisuuksia nuorten osallistumiselle.

    Varmistetaan, että turvalliset virtuaaliset nuorisotilat ovat kaikkien nuorten käytettävissä ja että ne tarjoavat pääsyn tietoon ja palveluihin sekä antavat mahdollisuuksia nuorten osallistumiselle.

    Varmistetaan laadukkaalle nuorisotyölle kestävä rahoitus, yleinen tunnustus ja kehittämismahdollisuudet, jotta voidaan vahvistaa nuorisojärjestöjä ja niiden roolia nuorten ottamisessa mukaan yhteiskuntaan, osallistumisessa ja epävirallisen koulutuksen tukemisessa.

    Tarjotaan nuorisoystävällistä, merkityksellistä ja kattavaa tietoa, jota on tuotettu nuorten kanssa ja jota he itse ovat tuottaneet nuorten osallistumisen mahdollistamiseksi.

    Image

    #10 KESTÄVÄ VIHREÄ EUROOPPA

    Taustatietoa: Kulutamme nykyään niin paljon, että ympäristömme ei kestä sitä. Yhteiskunnan on toimittava ilmastonmuutosta ja yhä suurempia ympäristöuhkia vastaan. Mutta yhteiskuntamme ei voi ratkaista ongelmaa, jonka olemassaoloa se ei halua myöntää. Siksi kaikkien, myös nuorten on alettava ottaa vastuuta toimistaan ja niiden vaikutuksista tulevien sukupolvien elämään. Kestävä elämäntapa ei ole enää vain vaihtoehto, vaan velvollisuus.

    Tavoite: Tehdään yhteiskunta, jossa kaikki nuoret ovat ympäristöasioissa aktiivisia ja tiedostavia ja kykenevät muuttamaan omaa jokapäiväistä elämäänsä.

    Päämäärät

    Varmistetaan, että kaikki, myös nuoret, ovat tietoisia toimiensa seurauksista ympäristölle.

    Kannustetaan koko yhteiskuntaa, erityisesti nuoria, toimimaan muutoksentekijöinä ympäristönsuojelun ja kestävän kehityksen puolesta.

    Otetaan huomioon jokaisen poliittisen ja arkielämää koskevan päätöksen ympäristövaikutukset, ja samalla varmistetaan, että nuoret ovat mukana kestävään kehitykseen liittyvässä päätöksenteossa kaikilla tasoilla.

    Lisätään kansainvälistä yhteistyötä ympäristön kannalta haitallisen tuotannon ja kulutuksen vähentämiseksi.

    Tuetaan ja vahvistetaan nuorten mahdollisuuksia toimia ympäristöalan vapaaehtoistehtävissä.

    Varmistetaan, että kaikilla, erityisesti nuorilla on pääsy ympäristöystävälliseen infrastruktuuriin, jotta he voivat noudattaa kestävämpää elämäntapaa.

    Laajennetaan tutkimusta ja innovointia käsittämään ympäristöystävälliset ratkaisut ja teknologiat.

    Image

    #11 NUORISOJÄRJESTÖT JA EUROOPPALAISET OHJELMAT

    Taustatietoa: Miljoonat nuoret osallistuvat nuorisojärjestöihin ja eurooppalaisiin nuoriso-ohjelmiin, jotka tukevat heidän aktiivista kansalaisuuttaan ja kehittävät heidän elämäntaitojaan. Nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset nuoriso-ohjelmat ovat kuitenkin alirahoitettuja, niiltä puuttuu arvostusta eikä kaikilla ole mahdollisuutta osallistua niihin.

    Tavoite: Varmistetaan kaikille nuorille yhtäläinen pääsy nuorisojärjestöihin ja eurooppalaisiin nuoriso-ohjelmiin rakentaen yhteiskuntaa, jonka perustana ovat eurooppalaiset arvot ja identiteetti.

    Päämäärät

    Varmistetaan nuorisojärjestöjen ja eurooppalaisten nuoriso-ohjelmien näkyvyys ja tarjotaan niistä laadukasta tietoa kaikille nuorille.

    Varmistetaan EU:n ohjelmista riittävät resurssit nuorisojärjestöille, jotta ne voivat kehittää hankkeita ja saada rakennetukia voidakseen hoitaa tehtävänsä ja saadakseen tukea työlleen.

    Varmistetaan, että nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset nuoriso-ohjelmat on paremmin linkitetty koulutusjärjestelmiin ja että ne tunnustetaan elämäntaitoja ja aktiivista kansalaisuutta edistäviksi toimijoiksi.

    Lisätään mahdollisuuksia osallistua eurooppalaisiin nuoriso-ohjelmiin, varmistetaan hallintoprosessien nuorisoystävällisyys ja tarjotaan tukea ja laadukasta tietoa kaikille osallistujille ja hakijoille.

    Pidetään huolta syrjäytyneistä nuorista ja tuetaan heitä, jotta hekin voisivat olla aktiivisia nuorisojärjestöissä, nuorisoryhmissä ja EU:n nuoriso-ohjelmissa.

    Lisätään voimavaroja ja laajennetaan nuorisojärjestöjen ja nuorisoryhmien käytettävissä olevien erilaisten avustusten ja moninaisten aloitteiden määrää.

    Varmistetaan nuorten osallistuminen eurooppalaisten nuoriso-ohjelmien hallintoprosesseihin.


    (1)  www.youthgoals.eu

    Nuorisotavoitteiden logot on suunnitellut Mireille van Bremen, ja ne voi ladata yhdessä suunnittelukäsikirjan kanssa.

    (2)  ”Kaikki sukupuolet” olisi tulkittava kansallisen ja unionin lainsäädännön sekä kansallisten olosuhteiden mukaisesti toissijaisuusperiaate asianmukaisesti huomioon ottaen.

    (3)  Lyhenteeseen LGBTQI+ on tarkoitus sisällyttää ei-heteroseksuaalit ja/tai ei-binääriset identiteetit. Kirjaimet viittaavat lesboihin, homoihin, biseksuaaleihin, transihmisiin, queereihin ja intersukupuolisiin, + tarkoittaa, että luettelo ei ole tyhjentävä.

    (4)  https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Statistics_on_rural_areas_in_the_EU


    LIITE 4

    EU:n nuorisostrategian 2019–2021 työsuunnitelma

    Päivämäärä

    Työmenetelmä / Väline

    Ohjeellinen tavoite ja tulos

    Asiaan liittyvät nuorisotavoitteet

    Ehdottaja

    Yleiset tulokset

    Kerran vuodessa

    EU:n nuorisostrategia-alusta

    Vähintään kerran vuodessa (tällä välin sidosryhmien kokouksia)

    Suurelle yleisölle jaettava nuorisostrategia-alustan raportti

    EU:n tuominen lähelle nuoria

    Osallistavat yhteiskunnat

    Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu

    Komissio

    Puheenjohtajakolmikko RO, FI, HR

    Yleinen teema: ”Luodaan nuorille mahdollisuuksia”

    Vuoden 2019 puoliväli

    Indikaattoreita käsittelevä asiantuntijaryhmä

    Politiikkaindikaattorit, jotka helpottavat nuorisostrategian toimeenpanon edistymisen seurantaa

    Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu

    Komissio

    2019

    Rajatylittävää yhteisvastuuta käsittelevä asiantuntijaryhmä

    Politiikkasuositukset nuorten vapaaehtoisten liikkuvuudesta Euroopan unionissa annetun neuvoston suosituksen tarkistuksen pohjaksi

    EU:n tuominen lähelle nuoria

    Nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset ohjelmat

    DE, (COM)

    2019 (alkupuolisko)

    Neuvoston päätelmät nuorten sopeutumiskyvyn lisäämisestä työelämän tulevaisuuden haasteissa

     

    Laatutyöpaikkoja kaikille

    Laadukas oppiminen

    RO

    2019 (alkupuolisko)

    Konferenssi / seminaari nuorten yhtäläisestä pääsystä laatutyöpaikkoihin

    Nuorten kanssa laaditut politiikkasuositukset työmarkkinoille siirtymisen helpottamisesta

    Laatutyöpaikkoja kaikille

    Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu

    RO

    2019 (alkupuolisko)

    EU:n nuorisovaltuuskunnan pilottiohjelma

    Pilottiohjelma, jossa puheenjohtajan tehtävää hoitavan maan nuorten edustajat voivat osallistua puheenjohtajavaltion nuorisoalan toimien toteuttamiseen ja/tai edistämiseen sekä EU:n että kansallisella tasolla.

    Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    RO

    2019 (jälkipuolisko)

    Neuvoston päätelmät nuorisotyöntekijöiden koulutuksesta

    Hyväksyminen neuvostossa

    Nuorisotyön laadun edistäminen nuorisotyöntekijöiden koulutuksen avulla

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu

    Laadukas oppiminen

    FI

    2019 (jälkipuolisko)

    Neuvoston päätelmät digitaalialan nuorisotyöstä

    Hyväksyminen neuvostossa

    Edistetään digitaalialan nuorisotyön yhteistä tulkintaa ja strategista kehittämistä

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu

    Osallistavat yhteiskunnat

    FI

    2020

    Nuorisotyötä koskevan verkkokurssin kehittäminen

    Nuorisotyötä koskeva verkkokurssi:

    Nuorisotyön käsikirjan ”Handbook on Improving youth work – your guide to quality development” (2017) laajempi jakelu

    Asiantuntijaryhmän raportin ”Developing digital youth work” (2018) laajempi jakelu

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu

    Komissio

    2020

    Vertaisoppimistapahtuma nuorisotyön monialaisista toimintamalleista

    Kooste parhaiden käytäntöjen esimerkeistä

     

    Komissio

    2020

    Tutkimus ruohonjuuritason nuorisopolitiikkojen ohjeiston ehdottamiseksi

    Alueellisen ja paikallisen tason päättäjille tarkoitetun käytännön ohjeiston kehittäminen nuorten tarpeiden huomioon ottamisesta kiinnittäen erityistä huomiota monialaisiin kumppanuuksiin

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    Komissio

    2020

    Nuorisopolitiikkojen oikeusperustaisuutta käsittelevä asiantuntijaryhmä

    Politiikkasuositukset oikeusperustaisen nuorisotoimintamallin edistämisestä

    Laatutyöpaikkoja kaikille

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    PT

    2020

    Vertaisoppimis-tapahtuma

    Mahdollinen yhteinen hanke alueiden komitean kanssa

    Monitasoinen hallinto ja osallistuminen

    Monitasoisen hallinnon vahvistaminen edistettäessä nuorten osallistumista poliittisiin ja muihin päätöksentekoprosesseihin paikallisella, alueellisella, kansallisella ja Euroopan tasolla

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    PT

    2020 (alkupuolisko)

    (mahd.) Neuvoston päätelmät nuorisotyöstä maaseutualueilla ja sukupolvien välisen solidaarisuuden edistäminen

     

    Maaseutunuorten tukeminen

    Osallistavat yhteiskunnat

    HR

    2020 (alkupuolisko)

    (mahd.) Neuvoston päätelmät nuorisotyön edistämisestä lisäämällä tietoisuutta nuorisoalasta tiedottamisen ja voimavarojen vahvistamisen avulla

     

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    HR

    2020 (alkupuolisko)

    (mahd.) Pääjohtajien kokouksessa käsiteltävä aihe: Yhteiskunnallisen yrittäjyyden edistäminen nuorten keskuudessa

     

    Laatutyöpaikkoja kaikille

    Osallistavat yhteiskunnat

    HR

    Puheenjohtajakolmikko DE, PT, SI

    2020 (jälkipuolisko)

    Nuorten vapaaehtoisten liikkuvuudesta Euroopan unionissa vuonna 2008 annetun neuvoston suosituksen ajantasaistaminen

    Hyväksyminen neuvostossa

    Eurooppalaisten nuoriso-ohjelmien potentiaalin vahvistaminen nuorten tavoittamisessa ja yhteisön rakentamisessa

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    EU:n tuominen lähelle nuoria

    Nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset ohjelmat

    DE, (COM)

    2020 (jälkipuolisko)

    Neuvoston päätöslauselma ”Nuorisotyöohjelma” (termi lopullisen EU:n nuorisostrategian mukaan)

    Hyväksyminen neuvostossa

    Yhteenveto eurooppalaisen nuorisotyöalan toimista ja päätöslauselmista tai niiden yhdistäminen tai konsolidointi sekä synergioiden määrittäminen Euroopan neuvoston kanssa tehtävässä yhteistyössä

    Nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset ohjelmat

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    DE

    Joulukuu 2020

    Kolmas eurooppalaista nuorisotyötä koskeva kokous

    Eurooppalaisen nuorisotyöohjelman ja nuorisotyötä koskevan Euroopan neuvoston suosituksen täytäntöönpanoprosessin käynnistäminen

    Nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset ohjelmat

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    DE

    2020 (jälkipuolisko)

    Neuvoston päätelmät nuorisosta ja demokratiasta

    Hyväksyminen neuvostossa

    EU:n tuominen lähelle nuoria

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    DE

    2020 (jälkipuolisko)

    (mahd.) Pääjohtajien ja kansallisten Erasmus+-, Youth in Action- ja Euroopan solidaarisuus-joukkojen toimistojen päälliköiden yhteinen kokous

    Keskustelu vuonna 2021 käynnistyvistä EU:n uusista nuoriso-ohjelmista, joilla pyritään saavuttamaan EU:n nuorisopolitiikan poliittiset tavoitteet

    Nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset ohjelmat

    DE

    2020 tai 2021

    (mahd.) Vertaisoppimis-harjoitus digitaalialan nuorisotyöstä

     

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu

    FI

    2020-2021

    Kansallista solidaarisuustoimintaa koskevat vertaisoppimis-tapahtumat

    Vertaisoppimistapahtumat hyvien käytäntöjen vaihtamisesta

    EU:n tuominen lähelle nuoria

    Nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset ohjelmat

    Komissio

    Toukokuu 2021

    Kansainvälinen seminaari

    Epävirallinen koulutus ja arkioppiminen nuorten kanssa työskentelyn välineinä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi

    (mahd.) Puheenjohtajan päätelmät

    Kestävä vihreä Eurooppa

    Laadukas oppiminen

    PT

    2021 (alkupuolisko)

    (mahd.) Neuvoston päätelmät oikeusperustaisuuden varmistamisesta nuorisopolitiikoissa

    Hyväksyminen neuvostossa

    (ottaen huomioon neuvoston päätelmät nuorten mahdollisuuksista käyttää oikeuksia itsenäistymisen ja kansalaisyhteiskuntaan osallistumisen edistämiseksi, 12. joulukuuta 2014)

    Laatutyöpaikkoja kaikille

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    PT

    2021 (alkupuolisko)

    (mahd.) Neuvoston päätelmät monitasoisen hallinnon vahvistamisesta edistettäessä nuorten osallistumista poliittisiin ja muihin päätöksenteko-prosesseihin paikallisella, alueellisella, kansallisella ja Euroopan tasolla

    Hyväksyminen neuvostossa

    Kaikkien nuorten osallistumista demokratian toteuttamiseen Euroopassa koskevien uusien ja tehokkaiden muotojen edistämisestä annetun neuvoston päätöslauselman 10. vuosipäivän yhteydessä

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    EU:n tuominen lähelle nuoria

    PT

    2021

    Vertaisoppimis-tapahtuma nuorisotyön innovatiivisista rahoitustavoista

    Kooste parhaiden käytäntöjen esimerkeistä

    Tiloja ja osallistumista kaikille

    Komissio

    2021 (jälkipuolisko)

    Neuvoston ja komission yhteinen raportti EU:n nuorisostrategian täytäntöönpanosta

    Raportti nuorisostrategian toimeenpanon edistymisestä vuosina 2019–2021, kolmivuotinen työsuunnitelma mukaan lukien

     

    SI, (COM)

    2021 (jälkipuolisko)

    Työsuunnitelma 2022–2024

     

     

    SI

    2021 (jälkipuolisko)

    EU:n nuorisodialogi, neuvoston päätelmät

     

     

    SI


    Top