Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document JOC_2002_331_E_0280_01

Ehdotus neuvoston päätökseksi raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistason ylläpitämistä koskevasta jäsenvaltioiden velvoitteesta tehtyjen yksittäisten hallitustenvälisten sopimusten tekemisestä ja täytäntöönpanosta tehdyn neuvoston päätöksen 68/416/ETY sekä yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa tehdyn neuvoston päätöksen 77/706/ETY kumoamisesta (KOM(2002) 488 lopull.) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EYVL C 331E, 31.12.2002, p. 280–280 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52002PC0488(04)

Ehdotus: neuvoston päätös raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistason ylläpitämistä koskevasta jäsenvaltioiden velvoitteesta tehtyjen yksittäisten hallitustenvälisten sopimusten tekemisestä ja täytäntöönpanosta tehdyn neuvoston päätöksen 68/416/ETY sekä yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa tehdyn neuvoston päätöksen 77/706/ETY kumoamisesta /* KOM/2002/0488 lopull. */

Virallinen lehti nro 331 E , 31/12/2002 s. 0280 - 0280


Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistason ylläpitämistä koskevasta jäsenvaltioiden velvoitteesta tehtyjen yksittäisten hallitustenvälisten sopimusten tekemisestä ja täytäntöönpanosta tehdyn neuvoston päätöksen 68/416/ETY sekä yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa tehdyn neuvoston päätöksen 77/706/ETY kumoamisesta

(komission esittämä)

PERUSTELUT

Komissio on ehdottanut uutta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviä öljytuotteiden toimitusvarmuutta koskevien toimenpiteiden lähentämisestä. Ehdotetussa direktiivissä on säännökset jäsenvaltioiden öljyvarastoja ja kriisitoimenpiteitä koskevien säännösten lähentämisestä sekä jäsenvaltioiden toimien koordinoimisesta toimituskriisitilanteissa.

Direktiiviehdotus jakautuu kahteen osaan:

- Ensimmäisessä osassa määritellään varastointivelvoitteet sekä perusteet, joiden mukaisia varmuusvarastojärjestelmien on oltava.

- Toinen osa koskee toimenpiteiden toteuttamista kriisitilanteessa, tarkemmin sanoen institutionaalista mekanismia, jonka avulla jäsenvaltiot voivat toimia koordinoidusti kriisitilanteissa.

Näin ollen kyseisiä asioita koskevat voimassa olevat säädökset ovat käyneet tarpeettomiksi. Tämän direktiiviehdotuksen tarkoituksena onkin kumota jotkin näistä säädöksistä.

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistason ylläpitämistä koskevasta jäsenvaltioiden velvoitteesta tehtyjen yksittäisten hallitustenvälisten sopimusten tekemisestä ja täytäntöönpanosta tehdyn neuvoston päätöksen 68/416/ETY sekä yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa tehdyn neuvoston päätöksen 77/706/ETY kumoamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 100 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen [1],

[1] EYVL C [...], [...], s. [...].

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Direktiivin .../.../EY tarkoituksena on lähentää öljytuotteiden toimitusvarmuutta koskevia jäsenvaltioiden toimenpiteitä.

(2) Tarkemmin sanoen direktiivillä .../.../EY pyritään varmistamaan sisämarkkinoiden moitteeton toiminta lähentämällä öljyvarastoja ja kriisitoimenpiteitä koskevia jäsenvaltioiden säännöksiä ja säätämällä jäsenvaltioiden toimien koordinoimisesta toimituskriisin sattuessa.

(3) Direktiivissä käsitellään johdonmukaisesti kaikkia merkittäviä näkökohtia, joista on säädetty toisaalta raakaöljy- ja/tai öljytuotevarastojen vähimmäistason ylläpitämistä koskevasta jäsenvaltioiden velvoitteesta tehtyjen yksittäisten hallitustenvälisten sopimusten tekemisestä ja täytäntöönpanosta 20 päivänä joulukuuta 1968 tehdyssä neuvoston päätöksessä 68/416/ETY [2] sekä toisaalta yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa 7 päivänä marraskuuta 1977 tehdyssä neuvoston päätöksessä 77/706/ETY [3].

[2] EYVL L 308, 23.12.1968, s. 19.

[3] EYVL L 292, 16.11.1977, s. 9.

(4) Kyseiset säädökset ovat näin ollen käyneet tarpeettomiksi,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Kumotaan neuvoston päätös 68/416/ETY.

2 artikla

Kumotaan neuvoston päätös 77/706/ETY.

3 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä [...]

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

[...]

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

Politiikan ala(t): Energia

Toiminnan ala(t): Euroopan unionin öljy- ja kaasuhuollon tukeminen

Toimenpiteen nimi: Öljy- ja kaasutoimitusten eurooppalainen tarkkailujärjestelmä

1 BUDJETTIKOHTA/-KOHDAT

Uusi budjettikohta:

B5-710 A, "Rahoitustuki energia-alan infrastruktuureille - Hallintoon liittyvät menot".

2 NUMEROTIEDOT

2.1 Toimenpiteen kokonaismäärärahat (B osa): 4,478 miljoonaa euroa maksusitoumusmäärärahoina

2.2 Toimenpiteen soveltamisaika:

2004-2009 ja seuraavat vuodet

(siinä tapauksessa, että kyseinen budjettikohta uusitaan)

2.3 Monivuotinen kokonaismenoarvio: 14,022 miljoonaa euroa

Vuoden 2007 ja sitä seuraavien vuosien maksusitoumukset ja maksut edellyttävät TEN-rahoitusasetuksen uusimista.

a) Maksusitoumusmäärärahojen/maksumäärärahojen aikataulu (rahoitustuki) (vrt. kohta 6.1.1)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

b) Tekninen ja hallinnollinen apu ja tukimenot (vrt. kohta 6.1.2)

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

c) Henkilöstö- ja muiden hallintomenojen kokonaisvaikutus rahoitukseen (vrt. kohdat 7.2 ja 7.3)

>TAULUKON PAIKKA>

(Luvut pyöristettyjä.)

>TAULUKON PAIKKA>

2.4 Yhteensopivuus ohjelmasuunnitelman ja rahoitusnäkymien kanssa

[X] Ehdotus on tehdyn ohjelmasuunnitelman mukainen.

[...] Ehdotus edellyttää rahoitusnäkymien kyseisen otsakkeen ohjelmasuunnitelman muuttamista,

[...] ja tämä voi edellyttää toimielinten sopimuksen määräysten soveltamista.

2.5 Vaikutukset tuloihin [4]

[4] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

[X] Ei vaikuta tuloihin (kyseessä ovat toimenpiteen toteuttamiseen liittyvät tekniset näkökohdat).

TAI

[...] Vaikutukset tuloihin ovat seuraavat:

Huomautus: Tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskutapaa koskevat täsmennykset ja huomautukset on liitettävä tähän rahoitusselvitykseen erillisellä lehdellä.

>TAULUKON PAIKKA>

(Kaikki asianomaiset budjettikohdat ilmoitetaan ja taulukkoon lisätään tarvittaessa rivejä, jos toimenpide kohdistuu useampaan budjettikohtaan.)

3 BUDJETTITIEDOT

>TAULUKON PAIKKA>

4. OIKEUSPERUSTA

EY:n perustamissopimuksen 95 artikla.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi öljytuotteiden toimitusvarmuutta koskevien toimenpiteiden lähentämisestä (KOM(2002) 488).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi maakaasun toimitusvarmuuden takaavista toimenpiteistä (KOM(2002) 488).

5 KUVAUS JA PERUSTELUT

5.1 Yhteisön toiminnan tarve [5]

[5] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

5.1.1 Toiminnan tavoitteet

Vihreässä kirjassa "Energiahuoltostrategia Euroopalle" osoitetaan yhteisön energiahuollon rakenteelliset heikkoudet. Yhteisön kasvava riippuvuus yhteisön ulkopuolisista maista tuodusta energiasta, tähän liittyvä toimitusten keskeytymisen vaara ja taloudelliset riskit sekä energian sisämarkkinoiden toteutuminen tulevaisuudessa edellyttävät selvästi, että yhteisön on määriteltävä säännöt sellaisten toimenpiteiden täytäntöönpanoa varten, joilla varmistetaan tuontienergian toimitusvarmuus mutta joilla rajoitetaan mahdollisimman vähän kilpailua. Öljyn ja kaasun toimitusvarmuutta koskevat yhteisön uudet säännöt edellyttävät monimutkaisten ja teknisten tehtävien suorittamista. Ne edellyttävät myös tiivistä yhteistyötä kumppanimaiden kanssa, jotka toimittavat energiaa laajentuneeseen EU:hun tai sen kautta. On muun muassa seurattava kansainvälisten öljy- ja kaasumarkkinoiden suuntauksia ja arvioitava niiden vaikutuksia öljyn ja kaasun toimitusvarmuuteen, toimitusten turvallisuuteen sekä strategisen infrastruktuurin luotettavuuteen ja turvallisuuteen. Toteutettujen toimenpiteiden tehokkuutta on arvioitava jatkuvasti, ja samassa yhteydessä on valvottava jäsenvaltioiden kaasu- ja öljyvarastojen määriä. Näiden tehtävien suorittamiseen tarvitaan puolueettomia, luotettavia ja vertailukelpoisia tietoja.

Kun Euroopan yhteisö tekee energiakriisitilanteessa öljy- ja kaasuvarastoja koskevia päätöksiä tai antaa niitä koskevia suosituksia, on tarpeen arvioida näiden päätösten ja suositusten vaikutuksia energiamarkkinoihin ja koko talouteen.

Tässä yhteydessä on entistä tarpeellisempaa kehittää hintaindeksejä, jotka ovat nykyistä luotettavampia ja heijastavat paremmin markkinoiden tilannetta. Komissio esitti jo 4. lokakuuta 2000 Euroopan unionin öljytoimituksista julkaisemassaan tiedonannossa, että tuottajamaita sekä markkinoiden ja teollisuuden toimijoita olisi kannustettava parantamaan hinnanmuodostuksen indikaattoreita koko markkinoita heijastavan yleisindeksin pohjalta.

Näin ollen on syytä perustaa komission yhteyteen öljy- ja kaasutoimitusten eurooppalainen tarkkailujärjestelmä. Järjestelmän tehtävänä olisi

* avustaa öljy- ja kaasutoimituksia koskevan yhteisön lainsäädännön laatimisessa ja täytäntöönpanossa

* seurata lainsäädännön soveltamista ja avustaa voimassa olevien toimenpiteiden tehokkuuden sekä öljytuotteiden, öljyn ja maakaasun sisämarkkinoihin kohdistuvien vaikutusten arvioinnissa.

5.1.2 Ennakkoarviointiin liittyvät toimenpiteet

a) Tässä kohdassa selvitetään, miten ja milloin ennakkoarviointi on suoritettu tai miten tiedot on kerätty.

Komissio julkaisi marraskuussa 2000 vihreän kirjan "Energiahuoltostrategia Euroopalle". Se perustui seikkaperäisiin analyysiin, jossa selvitettiin energian toimitusvarmuuteen liittyviä haasteita, riskejä ja tarpeita Euroopan unionissa. Vihreä kirja osoitti EU:n energiahuollon rakenteelliset heikkoudet ja geopoliittiset, sosiaalipoliittiset ja ympäristöpoliittiset puutteet. Sen julkaiseminen käynnisti laajan julkisen keskustelun energian toimitusvarmuudesta sekä sen turvaamisesta tulevaisuudessa. Vihreää kirjaa koskevassa loppuraportissa komissio toteaa, että energiantuonti kasvaa huomattavasti seuraavien 30 vuoden aikana ja vastaa lopulta 70:tä prosenttia energian kokonaistarpeesta. Raportissa korostetaan myös olevan tarpeellista kehittää Euroopan laajuisen toimitusvarmuuden ajatusta. Tämän perusteella komissio on kehittänyt yhteisön säännöt, joilla pyritään varmistamaan öljyn ja kaasun toimitusvarmuus EU:ssa.

Ennakkoarviointiin ovat osallistuneet Madridissa kokoontuva Euroopan kaasualan sääntelyfoorumi, öljytoimituksia käsittelevä ryhmä sekä eräät muut jäsenvaltioissa ja kyseisellä teollisuudenalalla toimivat epävirallisemmat ryhmät, jotka ovat keränneet täydentäviä tietoja.

b) Tässä kohdassa annetaan lyhyt kuvaus ennakkoarvioinnin tuloksista ja kokemuksista:

Lokakuussa 2000 komissio antoi tiedonannon Euroopan unionin öljyhuollosta. Marraskuussa 2000 se julkaisi vihreän kirjan "Energiahuoltostrategia Euroopalle". Madridissa helmikuussa 2002 kokoontunut sääntelyfoorumi hyväksyi seikkaperäiset päätelmät ja antoi useita valmistelu- ja esittelyasiakirjoja [6]. Asiakirjoissa yksilöitiin erityisesti seuraavat tekijät ja tähdennettiin niitä:

[6] Ks. http://europa.eu.int/comm/energy/en/gas_single_market/madrid3/madrid5.html.

1. Euroopan unionin riippuvuus öljyn ja kaasun tuonnista kasvaa merkittävästi seuraavien vuosikymmenien aikana. Tuoreimpien tietojen mukaan, jotka komissiolla on käytettävissään, riippuvuus öljyn tuonnista kasvaa 75 prosentista 85 prosenttiin ja riippuvuus kaasun tuonnista 40 prosentista 70 prosenttiin.

2. Epävakaat öljyn hinnat, joihin kaasun hinnat on toistaiseksi sidottu, eivät heijasta pelkästään markkinoiden kehitystä. Hintojen epävakaus johtuu myös poliittisista intresseistä (OPEC) sekä laaja-alaisesta keinottelusta kansainvälisillä öljymarkkinoilla. Keinottelusta johtuva kohtuuton hintojen nousu on aikaisemmin kiihdyttänyt inflaatiota ja vaikuttanut siten haitallisesti talouteen [7].

[7] Lokakuussa 2000 antamassaan tiedonannossa komissio toteaa: "Jos öljyn barrelihinta pysyy loppuvuoden suunnilleen 30 dollarissa, hintojen nousu alentaisi kasvua 0,3 %:lla vuonna 2000 ja 0,5 %:lla vuonna 2001 sekä lisäisi inflaatiota 1 %:lla."

3. Energian sisämarkkinoiden luominen on hyvin monimutkainen prosessi erityisesti sen vuoksi, että siihen liittyy hyvin teknisiä sääntöjä, joita tarvitaan eurooppalaisten kaasumarkkinoiden avaamiseksi kilpailulle. Tällaisia sääntöjä tarvitaan myös tasapuolisten toimintaedellytysten luomiseen ja ylläpitämiseen sekä toimitusvarmuutta koskeviin toimenpiteisiin.

4. Kilpailun puuttuminen on todennäköisesti aiheuttanut myös sen, että öljynjalostus- ja -jakelualan tuotteiden hinnat vaihtelevat suuresti jäsenvaltiosta toiseen.

5. Euroopan unionin jäsenvaltioiden nykyiset varmuusvarastojärjestelmät ovat hyvin erilaisia. Eräät jäsenvaltiot ovat perustaneet erityisiä elimiä, jotka ylläpitävät kaikkia varmuusvarastoja tai osaa niistä, toiset taas eivät. Jäsenvaltioilla on myös monenlaisia sääntöjä varmuusvarastojen käytöstä. Toimitusvarmuuden takaavia mekanismeja ei siis ole yhdenmukaistettu riittävästi.

6. Samat huomautukset pätevät myös jäsenvaltioiden nykyisiin kriisitoimenpiteisiin.

5.1.3 Jälkiarvioinnin perusteella toteutettavat toimenpiteet

Tarkkailujärjestelmän toiminnasta tehdään säännöllisesti väliarviointeja, joiden perusteella voidaan antaa toiminnan parantamista koskevia suosituksia.

5.2 Suunnitellut toimet ja yhteisön rahoitustukea koskevat säännöt

Jokaisesta toimesta annetaan jäljempänä seuraavat tiedot:

A. Kohdeyleisö (hyödynsaajien määrä ilmoitetaan, jos mahdollista)

B. Ohjelmakauden (mitattavissa olevat) erityistavoitteet

C. Konkreettiset toimenpiteet toimen toteuttamiseksi

D. Välittömät tulokset

E. Odotettu vaikutus yleistavoitteen toteutumiseen

Toimet:

1. Öljyn ja kaasun sisämarkkinoiden sekä kansainvälisten öljy- ja kaasumarkkinoiden seuranta

A. Kohdeyleisö (hyödynsaajien määrä ilmoitetaan, jos mahdollista)

Komissio, jäsenvaltiot sekä asianomaiset yritykset ja kumppanimaat (tuottaja- ja kauttakulkumaat).

B. Ohjelmakauden (mitattavissa olevat) erityistavoitteet

1. Sen varmistaminen, että jäsenvaltioilla, komissiolla sekä yritysten ja kumppanimaiden päätöksentekijöillä on ajantasaista tietoa toimitusvarmuuteen liittyvistä lyhyen ja pitkän aikavälin muutoksista sekä riskinarvioinneista yhteisön sisäisillä ja kansainvälisillä öljy- ja kaasumarkkinoilla.

2. Kumppanimaiden kanssa tehtävät sopimukset.

C. Konkreettiset toimenpiteet toimen toteuttamiseksi

1. Yhteisön sisäisiin sekä kansainvälisiin öljy- ja kaasumarkkinoihin vaikuttavien taloudellisten ja poliittisten muutosten analysointi (vuosittain järjestettävä seminaari).

2. Asiaa koskevan yhteisön lainsäädännön vaikutusten analysointi julkisten ja muiden lähteiden perusteella (jäsenvaltioiden ja ehdokasmaiden kanssa vuosittain pidettävä seminaari, jos se on tarpeen).

3. Jatkuvan vuoropuhelun käyminen kumppanimaiden kanssa (joka toinen vuosi järjestettävät pyöreän pöydän keskustelut, joita täydennetään kahdenvälisillä kokouksilla).

D. Välittömät tulokset

Vuosikertomus, jossa annetaan tarvittaessa suosituksia. Kertomuksessa käsitellään EU:n öljy- ja kaasuhuollon tärkeimpien poliittisten, taloudellisten ja teknisten haasteiden, riskien ja mahdollisuuksien lyhyen ja pitkän aikavälin kehitystä sekä yhteisön sisäisten ja tarvittaessa myös kansainvälisten öljy- ja kaasumarkkinoiden toimintaa.

E. Odotettu vaikutus yleistavoitteen toteutumiseen

Sellaisten toimenpiteiden toteuttaminen, joita öljyn ja kaasun toimitusvarmuuden turvaaminen edellyttää lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

2. Osallistuminen sellaisen järjestelmän toteuttamiseen, jonka avulla voidaan seurata EU:n sisäisiä ja ulkopuolisia öljy- ja kaasuinfrastruktuureja

A. Kohdeyleisö (hyödynsaajien määrä ilmoitetaan, jos mahdollista)

Komissio, jäsenvaltiot sekä asianomaiset yritykset ja kumppanimaat.

B. Ohjelmakauden (mitattavissa olevat) erityistavoitteet

Seurantajärjestelmän kehittäminen strategisiin öljy-, kaasu- ja öljytuoteinfrastruktuureihin liittyvien onnettomuuksien ennaltaehkäisyä sekä mahdollista väliintuloa varten. Järjestelmä perustuisi muun muassa satelliittiviestintä järjestelmään (Galileo).

C. Konkreettiset toimenpiteet toimen toteuttamiseksi

1. Öljy- ja kaasuinfrastruktuureista saatavilla olevan tiedon kerääminen, päivittäminen ja analysointi.

2. Teknisen ja taloudellisen toteutettavuustutkimuksen käynnistäminen sellaisen öljy- ja kaasuinfrastruktuurien yleiseurooppalaisen keskusvalvomon suunnittelusta, joka perustuu satelliittiviestintäjärjestelmään, sekä ohjelmiston kehittäminen keskusvalvomoa varten.

4. Kyseisen tutkimuksen analysointi ja (mahdollisuuksien mukaan) tulosten käyttö hankkeen toteutuksessa.

5. Neuvottelujen käynnistäminen kumppanimaiden kanssa niiden liittymisestä seurantajärjestelmään (pyöreän pöydän keskustelut vuonna 2006 ja toimenpiteeseen 1C31 kuuluvat kahdenväliset kokoukset).

6. Seurantajärjestelmän teknistä ja konkreettista toteuttamista koskevan suunnitelman laatiminen (asiantuntijat).

D. Välittömät tulokset

1. Perusteellinen selvitys EU:n sisäisistä ja ulkopuolisista öljy- ja kaasuinfrastruktuureista.

2. Seurantajärjestelmän teknisten ominaisuuksien ja taloudellisten kustannusten arviointi.

3. Kumppanimaiden kanssa tehtävä sopimus niiden liittymisestä seurantajärjestelmään.

4. Seurantajärjestelmän teknistä ja konkreettista toteuttamista koskeva suunnitelma.

E. Odotettu vaikutus yleistavoitteen toteutumiseen

Valvontajärjestelmän toteutuksen edistäminen.

3. EU:hun tulevien öljy- ja kaasutoimitusten sekä sellaisten menettelyjen seuranta, joilla toimitukset pyritään varmistamaan kriisitilanteissa

A. Kohdeyleisö (hyödynsaajien määrä ilmoitetaan, jos mahdollista)

Komissio, jäsenvaltiot sekä asianomaiset yritykset ja kumppanimaat.

B. Ohjelmakauden (mitattavissa olevat) erityistavoitteet

1. Mahdollisten haasteiden määrittely ja asianmukaisten poliittisten toimenpiteiden kehittäminen.

2. Niiden vaikutusten lieventäminen, joita kriisitoimenpiteillä on energian sisämarkkinoihin.

C. Konkreettiset toimenpiteet toimen toteuttamiseksi

1. Öljyn ja kaasun kysynnän ja tarjonnan kehityksen seuranta ja asiaa koskevien tietojen analysointi (tietojen hankkiminen, säännölliset seminaarit jäsenvaltioiden, alan yritysten ja kumppanimaiden kanssa).

2. Sen seuranta, miten öljyn ja kaasun toimitusvarmuutta koskeva yhteisön lainsäädäntö saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä ja pannaan täytäntöön (selvitys, seurantakokous vuonna 2007).

3. Jäsenvaltioiden kriisitoimenpiteiden tarkastelu ja arviointi sekä sellaisten vaikutusten analysointi, joita kyseisillä toimenpiteillä on sisämarkkinoihin (selvitys vuonna 2004, sitä ennen kokouksia jäsenvaltioiden kanssa ja sen jälkeen vuosikokouksia).

4. Aineiston valmistelu komissiota varten, jotta toimitusvarmuutta koskevaa lainsäädäntöä voitaisiin ajantasaistaa ja muuttaa edellä mainittujen kokousten tulosten perusteella.

5. Kaikkiin jäsenvaltioihin sovellettavien toimitusvarmuutta koskevien vaatimusten kehittäminen (selvitys).

D. Välittömät tulokset

Toimitustilanteeseen nähden ajantasaisten toimenpiteiden ja politiikkojen varmistaminen.

E. Odotettu vaikutus yleistavoitteen toteutumiseen

Öljyn ja kaasun toimitusvarmuutta koskeviin tuleviin haasteisiin varautuminen.

4. Seuraavien seikkojen seuranta: öljy- kaasu- ja öljytuotevarastojen määrät ja niiden käyttömenettelyt, öljyn ja öljytuotteiden kulutusta vähentävien toimenpiteiden täytäntöönpano sekä menettelyt, joita sovelletaan kaasuvarastojen käyttöoikeuteen, mukaan luettuina määräävään markkina-asemaan liittyvät näkökohdat varastojen käyttöoikeuden yhteydessä

A. Kohdeyleisö (hyödynsaajien määrä ilmoitetaan, jos mahdollista)

Komissio, jäsenvaltiot sekä asianomaiset yritykset ja kumppanimaat.

B. Ohjelmakauden (mitattavissa olevat) erityistavoitteet

1. Riittävien öljy- ja kaasuvarastojen ylläpito.

2. Varastojen käyttöä koskevien suositusten antaminen.

3. Sellaisten keinojen määrittely, joilla voidaan vähentää öljyn ja öljytuotteiden kulutusta.

4. Suositusten antaminen hyviä toimintatapoja koskevasta säännöstöstä, jolla varmistetaan syrjimättömät, avoimet ja kustannustehokkaat kaasuvarastojen käyttöoikeudet.

C. Konkreettiset toimenpiteet toimen toteuttamiseksi

1. Varastojen kehityksen seuranta ja analysointi sekä tiedonkeruumenettelyn määrittely (seminaarit, selvitys, seurantaseminaarit).

2. Varastojen sopivan suuruuden määrittäminen ottaen huomioon erilaiset toimitustilanteet.

3. Selvitys siitä, miten öljyn ja öljytuotteiden kulutusta voidaan vähentää ottaen huomioon liikennealan viimeaikainen kehitys.

4. Kolmansille osapuolille myönnettäviin kaasuvarastojen käyttöoikeuksiin liittyvien ehtojen tarkastelu ja eri tilanteisiin parhaiten sopivien toimintatapojen yksilöinti (selvitys, julkaisu).

D. Välittömät tulokset

1. Neljännesvuosiraportit öljy- ja kaasuvarastojen kehityksestä ja varastojen käyttöoikeuteen liittyvistä ehdoista (mukaan luettuina hinnat).

2. Toimenpide-ehdotukset, joilla pyritään vähentämään öljyn ja öljytuotteiden kulutusta.

E. Odotettu vaikutus yleistavoitteen toteutumiseen

1. Riittävien varastojen ylläpito.

2. Kaasuvarastojen entistä parempien käyttömahdollisuuksien tarjoaminen kolmansille osapuolille muun muassa sen vuoksi, etteivät tietyt markkinatoimijat pääsisi hallitsevaan asemaan.

3. Myötävaikuttaminen öljyn ja öljytuotteiden kulutuksen vähentämiseen.

5. Puolueettomien, luotettavien ja vertailukelpoisten tietojen kokoaminen edellä mainittujen tehtävien suorittamista varten

A. Kohdeyleisö (hyödynsaajien määrä ilmoitetaan, jos mahdollista)

Komissio, jäsenvaltiot sekä asianomaiset yritykset ja kumppanimaat.

B. Ohjelmakauden (mitattavissa olevat) erityistavoitteet

EU:n tietokannan luominen edellä mainittujen toimien mahdollistamiseksi ja helpottamiseksi.

C. Konkreettiset toimenpiteet toimen toteuttamiseksi

1. Tietokannan suunnittelua koskeva selvitys sopivimman suunnittelun löytämiseksi.

2. Menetelmän kehittäminen tietokannan perustamista sekä tietojen keräämistä ja päivittämistä varten.

3. Seminaarien järjestäminen tietojen keräämistä ja tulkintaa koskevien metodologisten muutosten tarkastelemiseksi

D. Välittömät tulokset

Sopivimman ratkaisun löytäminen tietokannan suunnittelun sekä tietojen keräämiseen ja päivittämiseen.

E. Odotettu vaikutus yleistavoitteen toteutumiseen

Tietokannan perustaminen öljy- ja kaasutoimitusten tarkkailujärjestelmää varten.

5.3 Toteutusta koskevat säännöt

Tarkkailujärjestelmää hoitaa komissio, ja se toimii komission tiloissa. Järjestelmään otetaan henkilöstöä vähitellen vuodesta 2004 alkaen, aluksi 8 henkilöä. Kun järjestelmä on päässyt täyteen vauhtiin noin vuonna 2006, siinä toimii arviolta 13 henkilöä. Tarkoitus on, että järjestelmän tehtäviä hoitaa viisi komission virkamiestä, joista yksi toimii sen johtajana, sekä viisi kansallista virkamiestä, jotka on siirretty jäsenvaltioiden hallinnosta, ja kolme väliaikaista toimihenkilöä.

Järjestelmässä aiotaan hyödyntää myös kolmansien maiden asiantuntijoiden tietämystä. Nämä asiantuntijat saavat korvauksen oman maansa hallinnolta, eikä heidän osallistumisensa vaikuta yhteisön talousarvioon.

6 Rahoitusvaikutukset

6.1 Kokonaisrahoitusvaikutus, B osa (koko ohjelmakaudeksi)

(Alla olevan taulukon tiedot on esitettävä samalla tavalla jaoteltuina kuin taulukossa 6.2.)

6.1.1 Rahoitustuki

Maksusitoumusmäärärahat milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

6.2 Toimenpidekohtainen kustannuslaskelma, B osa (koko ohjelmakaudeksi) [8]

[8] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

(Jos toimia on useita, on ilmoitettava tarkat tiedot kuhunkin toimeen kuuluvista konkreettisista toimenpiteistä suoritteiden laajuuden ja kustannusten arviointia varten.)

Ks. liitteen 1 taulukko.

Maksusitoumusmäärärahat milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

Laskutapa on tarvittaessa selitettävä.

7 VAIKUTUKSET HENKILÖSTÖÖN JA HALLINTOMENOIHIN

Henkilöstö- ja hallintotarpeet katetaan toimenpiteestä vastaavalle pääosastolle myönnetyistä varoista vuotuisen talousarvion puitteissa.

7.1 Vaikutus henkilöstöön

Laskelmat perustuvat järjestelmään, jonka henkilöstö on täysimittainen.

>TAULUKON PAIKKA>

7.2 Henkilöstön taloudellinen kokonaisvaikutus

>TAULUKON PAIKKA>

Määrät vastaavat 12 kuukauden kokonaismenoja.

7.3 Muut toimesta johtuvat hallintomenot

>TAULUKON PAIKKA>

Määrät vastaavat 12 kuukauden kokonaismenoja.

(1) Mainittava komitean laji sekä ryhmä, johon se kuuluu.

>TAULUKON PAIKKA>

8 SEURANTA JA ARVIOINTI

8.1 Seurantajärjestelmä

Tarkkailujärjestelmän työohjelma laaditaan ja hyväksytään kuten muutkin energian ja liikenteen pääosaston työohjelmat.

8.2 Arviointisäännöt ja -jaksot

Ks. edellä.

9 PETOSTEN TORJUNTATOIMET

Tarkkailujärjestelmässä noudatetaan useita tärkeitä sääntöjä, jotka koskevat rahoituksen ja hallinnon valvontaa ja jotka mukautetaan kulloisenkin toimen erityispiirteisiin. Sääntöjä ja menettelyjä noudatetaan toimien koko keston ajan. Ne koskevat erityisesti seuraavia seikkoja:

- ennen sopimusten allekirjoittamista: tarjousten ja ehdotusten laatu ja rahoitus analysoidaan ja tarvittaessa kuullaan komission muita yksiköitä, jotta vältettäisiin töiden päällekkäisyys

- sopimusten allekirjoittamisen jälkeen: kulutositteet tarkastetaan ennen maksua usealla tasolla (rahoitushallinto, tekniset vastuuhenkilöt); peräkkäiset maksut työn edistymisen mukaan; sisäinen tarkastus.

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

Politiikan ala(t): Energia

Toiminnan ala(t): Euroopan unionin öljy- ja kaasuhuollon tukeminen

Toimenpiteen nimi: Komitean perustaminen avustamaan komissiota toimituskriisitilanteissa (öljy)

1 BUDJETTIKOHTA/-KOHDAT

Budjettikohta: A07031, nimike: Komiteoiden kokouskulut

2 NUMEROTIEDOT

2.1 Toimenpiteen kokonaismäärärahat (B osa): ei ole

2.2 Toimenpiteen soveltamisaika:

2004-2009 ja seuraavat vuodet

2.3 Monivuotinen kokonaismenoarvio: 0,24 miljoonaa euroa

a) Maksusitoumusmäärärahojen/maksumäärärahojen aikataulu (rahoitustuki) (vrt. kohta 6.1.1)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

b) Tekninen ja hallinnollinen apu ja tukimenot (vrt. kohta 6.1.2)

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

c) Henkilöstö- ja muiden hallintomenojen kokonaisvaikutus rahoitukseen (vrt. kohdat 7.2 ja 7.3)

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

2.4 Yhteensopivuus ohjelmasuunnitelman ja rahoitusnäkymien kanssa

[X] Ehdotus on tehdyn ohjelmasuunnitelman mukainen.

[...] Ehdotus edellyttää rahoitusnäkymien kyseisen otsakkeen ohjelmasuunnitelman muuttamista,

[...] ja tämä voi edellyttää toimielinten sopimuksen määräysten soveltamista.

2.5 Vaikutukset tuloihin [9]

[9] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

[X] Ei vaikuta tuloihin (kyseessä ovat toimenpiteen toteuttamiseen liittyvät tekniset näkökohdat).

TAI

[...] Vaikutukset tuloihin ovat seuraavat:

Huomautus: Tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskutapaa koskevat täsmennykset ja huomautukset on liitettävä tähän rahoitusselvitykseen erillisellä lehdellä.

>TAULUKON PAIKKA>

(Kaikki asianomaiset budjettikohdat ilmoitetaan ja taulukkoon lisätään tarvittaessa rivejä, jos toimenpide kohdistuu useampaan budjettikohtaan.)

3. BUDJETTITIEDOT

>TAULUKON PAIKKA>

4 OIKEUSPERUSTA

EY:n perustamissopimuksen 95 artikla.

5 KUVAUS JA PERUSTELUT

5.1 Yhteisön toiminnan tarve [10]

[10] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

5.1.1 Toiminnan tavoitteet

Euroopan unionin riippuvuus öljyntuonnista kasvaa. Tämä tuo mukanaan toimitusten tosiasialliseen keskeytymiseen liittyviä ja taloudellisia riskejä, koska useimmat tuottajamaat sijaitsevat poliittisesti suhteellisen epävakailla alueilla. Koska öljyn toimitusvarmuus on tärkeä asia Euroopan talouksille ja yhteiskunnille, komissio on ehdottanut vihreästä kirjasta "Energiahuoltostrategia Euroopalle" käydyn keskustelun tulosten perusteella yhteisön säännöstöä, jolla pyritään varmistamaan öljyn toimitusvarmuus tulevaisuudessakin.

Öljyn toimitusvarmuutta ei ehkä kuitenkaan voida taata kriisitilanteissa, joissa toimitukset voivat keskeytyä ja/tai hinnat nousta jyrkästi. Jotta tällaisiin tilanteisiin voitaisiin reagoida mahdollisimman pikaisesti ja tehokkaasti, komissio on ehdottanut päätöksentekomenettelyä, jonka avulla Euroopan unioni voi määritellä nopeasti ja tehokkaasti parhaimman tavan reagoida mahdolliseen tai todelliseen uhkaan.

Jäsenvaltiot osallistuvat kyseiseen päätöksentekomenettelyyn siten, että ne kutsutaan avustamaan komissiota kuhunkin kriisitilanteeseen parhaiten sopivien vastatoimien määrittelyssä.

5.1.2 Ennakkoarviointiin liittyvät toimenpiteet

Komissio on tehnyt useita perusteellisia selvityksiä voimassa olevista kriisimekanismeista (kuten IEA:n mekanismista) syksyn 2000 öljykriisin yhteydessä sekä valmistellessaan vihreää kirjaa koskevaa keskustelua. Selvitysten perusteella komissio on tullut siihen tulokseen, että nykyiset mekanismit eivät ole riittäviä kriisitilanteissa. Nämä päätelmät ilmenevät vihreästä kirjasta ja öljytoimituksia koskevasta komission tiedonannosta [11]. Niiden perusteella komissio ehdottaa öljyn ja kaasun toimitusvarmuutta koskevaa uutta yhteisön säännöstöä, johon sisältyy edellä mainittu uusi päätöksentekomenettely.

[11] KOM(2000) 769.

5.1.3 Jälkiarvioinnin perusteella toteutettavat toimenpiteet

(Ohjelman jatkamisen yhteydessä on annettava myös lyhyt kuvaus väli- tai jälkiarvioinnin tuloksista.)

5.2 Suunnitellut toimet ja yhteisön rahoitustukea koskevat säännöt

Eivät koske kyseistä toimenpidettä.

5.3 Toteutusta koskevat säännöt

Komitean puheenjohtajana toimii komission edustaja, jota avustavat jäsenvaltioiden edustajat.

6 RAHOITUSVAIKUTUKSET

6.1 Kokonaisrahoitusvaikutus, B osa (koko ohjelmakaudeksi)

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

6.1.1 Rahoitustuki

Maksusitoumusmäärärahat milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

6.2 Toimenpidekohtainen kustannuslaskelma, B osa (koko ohjelmakaudeksi) [12]

[12] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

Maksusitoumusmäärärahat milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

Laskutapa on tarvittaessa selitettävä.

7 VAIKUTUKSET HENKILÖSTÖÖN JA HALLINTOMENOIHIN

Henkilöstö- ja hallintotarpeet katetaan toimenpiteestä vastaavalle pääosastolle myönnetyistä varoista vuotuisen talousarvion puitteissa.

7.1 Vaikutus henkilöstöön

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

>TAULUKON PAIKKA>

7.2 Henkilöstön taloudellinen kokonaisvaikutus

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

>TAULUKON PAIKKA>

Määrät vastaavat 12 kuukauden kokonaismenoja.

7.3 Muut toimesta johtuvat hallintomenot

>TAULUKON PAIKKA>

Määrät vastaavat 12 kuukauden kokonaismenoja.

(1)Mainittava komitean laji sekä ryhmä, johon se kuuluu.

>TAULUKON PAIKKA>

8 SEURANTA JA ARVIOINTI

8.1 Seurantajärjestelmä

Komissio huolehtii siitä, että komitean tekemät päätökset pannaan asianmukaisesti täytäntöön. Se varmistaa erityisesti, että komitean työjärjestys on asianmukainen ja että komitean jäsenet noudattavat sitä tarkasti.

8.2 Arviointisäännöt ja -jaksot

Komissio antaa tarvittaessa suosituksia ja/tai ehdotuksia siitä, miten komitean työtä voitaisiin yksinkertaistaa.

9. PETOSTEN TORJUNTATOIMET

Eivät koske kyseistä toimenpidettä.

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

Politiikan ala(t): Energia

Toiminnan ala(t): Euroopan unionin öljy- ja kaasuhuollon tukeminen

Toimenpiteen nimi: Komitean perustaminen avustamaan komissiota toimituskriisitilanteissa (kaasu)

1. BUDJETTIKOHTA/-KOHDAT

Budjettikohta: A07031, nimike: Komiteoiden kokouskulut

2. NUMEROTIEDOT

2.1 Toimenpiteen kokonaismäärärahat (B osa): ei ole

2.2 Toimenpiteen soveltamisaika:

2004-2009 ja seuraavat vuodet

2.3 Monivuotinen kokonaismenoarvio: 0,24 miljoonaa euroa

a) Maksusitoumusmäärärahojen/maksumäärärahojen aikataulu (rahoitustuki) (vrt. kohta 6.1.1)

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

b) Tekninen ja hallinnollinen apu ja tukimenot (vrt. kohta 6.1.2)

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

c) Henkilöstö- ja muiden hallintomenojen kokonaisvaikutus rahoitukseen (vrt. kohdat 7.2 ja 7.3)

>TAULUKON PAIKKA>

>TAULUKON PAIKKA>

2.4 Yhteensopivuus ohjelmasuunnitelman ja rahoitusnäkymien kanssa

[X] Ehdotus on tehdyn ohjelmasuunnitelman mukainen.

[...] Ehdotus edellyttää rahoitusnäkymien kyseisen otsakkeen ohjelmasuunnitelman muuttamista,

[...] ja tämä voi edellyttää toimielinten sopimuksen määräysten soveltamista.

2.5 Vaikutukset tuloihin [13]

[13] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

[X] Ei vaikuta tuloihin (kyseessä ovat toimenpiteen toteuttamiseen liittyvät tekniset näkökohdat).

TAI

[...] Vaikutukset tuloihin ovat seuraavat:

Huomautus: Tuloihin kohdistuvan vaikutuksen laskutapaa koskevat täsmennykset ja huomautukset on liitettävä tähän rahoitusselvitykseen erillisellä lehdellä.

>TAULUKON PAIKKA>

(Kaikki asianomaiset budjettikohdat ilmoitetaan ja taulukkoon lisätään tarvittaessa rivejä, jos toimenpide kohdistuu useampaan budjettikohtaan.)

3 BUDJETTITIEDOT

>TAULUKON PAIKKA>

4 OIKEUSPERUSTA

EY:n perustamissopimuksen 95 artikla.

5 KUVAUS JA PERUSTELUT

5.1 Yhteisön toiminnan tarve [14]

[14] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

5.1.1 Toiminnan tavoitteet

Vaikka kilpailu on lisääntynyt merkittävästi Euroopan maakaasumarkkinoilla, kaasumarkkinat ovat edelleen siirtymävaiheessa. Komission on seurattava tarkasti niiden kehitystä voidakseen edistää kilpailun lisääntymistä. Tämä edellyttää komission ja jäsenvaltioiden välistä läheistä yhteistyötä.

Kilpailuun perustuvilla yhdentyneillä kaasun sisämarkkinoilla ilmenevät toimituskriisit vaikuttavat moniin asiakkaisiin ja moniin maihin. Jotta voitaisiin varmistaa, että tietyt asiakkaat saavat kaasua myös kriisitilanteissa ja että tällaiset tilanteet haittaavat mahdollisimman vähän markkinoiden toimintaa, on otettava käyttöön yhteisön tason koordinointimekanismi.

Öljyn ja kaasun toimitusvarmuutta koskevassa yhteisön uudessa säännöstössä edellytetään uuden komitean perustamista. Komitea koostuisi jäsenvaltioiden edustajista, ja sen puheenjohtajan toimisi komission edustaja.

5.1.2 Ennakkoarviointiin liittyvät toimenpiteet

Vihreässä kirjassa "Energiahuoltostrategia Euroopalle" tehty analyysi osoittaa selvästi, että maakaasun tuonti kasvaa ja että sitä tuodaan yhä kaukaisemmilta alueilta. Uudet, vapaat kilpailumarkkinat eivät ole tuoneet täyttä avoimuutta toimitusvarmuuspolitiikkoihin. Näistä syistä komissio ehdottaa öljyn ja kaasun toimitusvarmuutta koskevaa yhteisön uutta säännöstöä, johon sisältyy edellä mainittu uusi päätöksentekoprosessi.

5.1.3 Jälkiarvioinnin perusteella toteutettavat toimenpiteet

(Ohjelman jatkamisen yhteydessä on annettava myös lyhyt kuvaus väli- tai jälkiarvioinnin tuloksista.)

5.2 Suunnitellut toimet ja yhteisön rahoitustukea koskevat säännöt

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

5.3 Toteutusta koskevat säännöt

Komitean puheenjohtajana toimii komission edustaja, jota avustavat jäsenvaltioiden edustajat.

6. RAHOITUSVAIKUTUKSET

6.1 Kokonaisrahoitusvaikutus, B osa (koko ohjelmakaudeksi)

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

6.1.1 Rahoitustuki

Maksusitoumusmäärärahat milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

6.1 Toimenpidekohtainen kustannuslaskelma, B osa (koko ohjelmakaudeksi) [15]

[15] Lisätietoja erillisessä ohjeasiakirjassa.

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

Maksusitoumusmäärärahat milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

>TAULUKON PAIKKA>

Laskutapa on tarvittaessa selitettävä.

7 VAIKUTUKSET HENKILÖSTÖÖN JA HALLINTOMENOIHIN

Henkilöstö- ja hallintotarpeet katetaan toimenpiteestä vastaavalle pääosastolle myönnetyistä varoista vuotuisen talousarvion puitteissa.

7.1 Vaikutus henkilöstöön

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

>TAULUKON PAIKKA>

7.2 Henkilöstön taloudellinen kokonaisvaikutus

Ei koske kyseistä toimenpidettä.

>TAULUKON PAIKKA>

Määrät vastaavat 12 kuukauden kokonaismenoja.

7.3 Muut toimesta johtuvat hallintomenot

>TAULUKON PAIKKA>

Määrät vastaavat 12 kuukauden kokonaismenoja.

(1) Mainittava komitean laji sekä ryhmä, johon se kuuluu.

>TAULUKON PAIKKA>

8 SEURANTA JA ARVIOINTI

8.1 Seurantajärjestelmä

Komissio huolehtii siitä, että komitean tekemät päätökset pannaan asianmukaisesti täytäntöön. Se varmistaa erityisesti, että komitean työjärjestys on asianmukainen ja että komitean jäsenet noudattavat sitä tarkasti.

8.2 Arviointisäännöt ja -jaksot

Komissio antaa tarvittaessa suosituksia ja/tai ehdotuksia siitä, miten komitean työtä voitaisiin yksinkertaistaa.

9. PETOSTEN TORJUNTATOIMET

Eivät koske kyseistä toimenpidettä.

Top