This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Sillä perustetaan paikallista rajaliikennettä koskeva järjestely Euroopan unionin jäsenvaltioiden maaulkorajoilla ja otetaan käyttöön paikallinen rajaliikennelupa.
Maahantulon ja oleskelun edellytykset
Paikallisella rajaliikenteellä tarkoitetaan EU-maiden naapureina sijaitsevien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten, jotka asuvat raja-alueilla, säännöllistä ja toistuvaa EU:n ulkorajan ylitystä oikeutetuista syistä.
Raja-alueen asukkaat voivat ylittää EU-maan maaulkorajan, edellyttäen että
Tällaiset henkilöt saavat oleskella raja-alueella EU-maan ja sen naapurina olevan EU:n ulkopuolisen maan välisessä kahdenvälisessä sopimuksessa määrätyn enimmäisajan. Oleskelu saa kestää enintään kolme kuukautta.
Asetusta sovelletaan Islantiin ja Norjaan, koska sillä kehitetään Schengenin säännöstöä (eli Schengen-aluetta – alue Euroopassa, jossa ei ole sisärajoja ja jossa kansalaiset, useat EU:n ulkopuolisten maiden kansalaiset ja matkailijat voivat liikkua vapaasti ilman rajatarkastuksia – koskevia voimassa olevia EU:n säädöksiä), sekä Sveitsiin ja Liechtensteiniin. Asetusta ei sovelleta Irlantiin eikä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (1).
Luvat
Raja-alueen asukkaille myönnetään lupa, joka on voimassa raja-alueella yhdestä viiteen vuotta.
Lupien turvaominaisuudet ovat samat kuin oleskelulupien.
Lupamaksu on vastaava kuin lyhytaikaisesta toistuvaisviisumista perittävä maksu. EU-maat voivat kuitenkin vapaasti päättää maksun alentamisesta tai jopa poistamisesta. Paikallisten rajaliikennelupien turvaominaisuudet vastaavat oleskelulupien turvaominaisuuksia asetuksen (EU) 2017/1954, jolla muutetaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten oleskelulupien EU-kaavaa koskevaa asetusta (EU) N:o 1030/2002, mukaisesti. Näin lisätään lupien turvallisuutta ja torjutaan petoksia. Asetuksen (EU) 2017/1954 liitteessä esitetään tekniset eritelmät kortin etu- ja kääntöpuolen kaavasta. Eritelmiin sisältyvät muun muassa luvan haltijan valokuva, joka integroidaan korttipohjaan suojattuna ja varmennetaan diffraktiivisella optisesti muuttuvalla tekijällä, kortin materiaali (polykarbonaatti tai vastaava synteettinen polymeeri) ja väri sekä käytettävät painatusmenetelmät ja -tekniikat.
Paikallista rajaliikennettä koskevan järjestelyn toteuttamista koskevat sopimukset
EU-maat voivat tehdä naapurinaan sijaitsevien EU:n ulkopuolisten maiden kanssa sopimuksia paikallisesta rajaliikenteestä. Ne voivat myös pitää voimassa nykyiset sopimukset edellyttäen, että nämä ovat asetuksen mukaisia. EU-maiden on lisäksi varmistettava, että EU:n ulkopuoliset maat soveltavat vastavuoroisuusperiaatetta ja myöntävät vastaavanlaisen kohtelun EU-kansalaisille, jotka haluavat matkustaa niiden raja-alueille.
Tällaisilla sopimuksilla voidaan sallia raja-alueen asukkaiden käyttää
EU-maiden on säädettävä tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia paikallista rajaliikennettä koskevan järjestelmän väärinkäytöstä. Niihin voi sisältyä luvan mitätöiminen tai kumoaminen.
Kaliningradin alueen ja tiettyjen Puolan hallintoalueiden sisällyttäminen hyväksyttävään raja-alueeseen
Asetusta muutettiin asetuksella (EU) N:o 1342/2011 siten, että Kaliningradin alue ja tietyt Puolan hallintoalueet sisällytettiin hyväksyttävään raja-alueeseen Puolan ja Venäjän kahdenvälistä sopimusta varten. Kahdenvälinen sopimus on keskeytetty 4. heinäkuuta 2016 lähtien.
Vuonna 2016 annettu komission tiedonanto
Vuonna 2015 EU:ssa kävi yli 50 miljoonaa EU:n ulkopuolisten maiden kansalaista, ja Schengen-alueen ulkorajoilla kirjattiin yli 200 miljoonaa rajanylitystä. Näiden sääntöjenmukaisten matkustajavirtojen lisäksi EU:n ulkorajoilla tapahtui Lähi-idän konfliktin ja muiden kriisien vuoksi 1,8 miljoonaa sääntöjenvastaista rajanylitystä pelkästään vuonna 2015. Nämä luvut ja erityisesti vuoden 2015 lopussa ja vuoden 2016 alussa tapahtuneet terrori-iskut huomioon ottaen Euroopan komissio antoi tiedonannon, jossa esiteltiin vaihtoehtoja sille, miten olemassa olevien ja tulevien tietojärjestelmien avulla voitaisiin parantaa sekä EU:n ulkorajojen valvontaa että sisäistä turvallisuutta. Sen avulla on käynnistetty EU:n tietoarkkitehtuurin parantaminen perusoikeuksia ja erityisesti henkilötietojen suojaa kunnioittaen.
Asetusta on sovellettu 19. tammikuuta 2007 alkaen.
Lisätietoja:
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1931/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, paikallista rajaliikennettä koskevan järjestelyn käyttöönotosta jäsenvaltioiden maaulkorajoilla sekä Schengenin yleissopimuksen säännösten muuttamisesta (EUVL L 405, 30.12.2006, s. 1–22). Teksti julkaistu uudelleen oikaisussa (EUVL L 29, 3.2.2007, s. 3–9)
Asetukseen (EY) N:o 1931/2006 myöhemmin tehdyt muutokset on sisällytetty perussäädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Vahvemmat ja älykkäämmät tietojärjestelmät rajaturvallisuuden ja sisäisen turvallisuuden tueksi (COM(2016) 205 final, 6.4.2016)
Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Asetuksen (EY) N:o 1931/2006 muuttamisesta siten, että Kaliningradin alue ja tietyt Puolan hallintoalueet sisällytetään hyväksyttävään raja-alueeseen, annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1342/2011 täytäntöönpanoa ja toimintaa ja asiaa koskevaa Puolan ja Venäjän federaation kahdenvälistä sopimusta koskeva kertomus (COM(2014) 74 final, 19.2.2014)
Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle: Toinen kertomus asetuksessa (EY) N:o 1931/2006 säädetyn paikallista rajaliikennettä koskevan järjestelyn toteuttamisesta ja toiminnasta (KOM(2011) 47 lopullinen, 9.2.2011)
Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle paikallista rajaliikennettä koskevan järjestelyn käyttöönotosta jäsenvaltioiden maaulkorajoilla annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1931/2006 säädetyn paikallista rajaliikennettä koskevan järjestelyn toteuttamisesta ja toiminnasta (KOM(2009) 383 lopullinen, 24.7.2009)
Neuvoston asetus (EY) N:o 1030/2002, annettu 13 päivänä kesäkuuta 2002, kolmansien maiden kansalaisten oleskeluluvan yhtenäisestä kaavasta (EYVL L 157, 15.6.2002, s. 1–7)
Viimeisin päivitys: 04.05.2020
(1) Yhdistynyt kuningaskunta eroaa Euroopan unionista, ja siitä tulee 1.2.2020 alkaen kolmas maa (EU:n ulkopuolinen maa).