EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E001819

KIRJALLINEN KYSYMYS E-1819/02 esittäjä(t): Glenys Kinnock (PSE) komissiolle. Indonesia.

EUVL C 192E, 14.8.2003, p. 22–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E1819

KIRJALLINEN KYSYMYS E-1819/02 esittäjä(t): Glenys Kinnock (PSE) komissiolle. Indonesia.

Virallinen lehti nro 192 E , 14/08/2003 s. 0022 - 0023


KIRJALLINEN KYSYMYS E-1819/02

esittäjä(t): Glenys Kinnock (PSE) komissiolle

(27. kesäkuuta 2002)

Aihe: Indonesia

Voiko komissio kertoa, mihin toimenpiteisiin Euroopan unioni ryhtyy kannustaakseen Indonesian viranomaisia toteuttamaan mahdollisimman nopeasti seuraavissa kohdissa esitetyt toimet?

1. Laskar Jihadin ja muiden ei-paikallisten taistelijoiden karkotus Molukeilta, Sulawesista ja Länsi-Papuasta.

2. Sen varmistaminen, että Laskar Jihadin johtaja Jafar Umar Thalib asetetaan syytteeseen rikoksista, joihin hänen epäillään syyllistyneen, mukaan lukien Soyan kylässä, Ambonin saarella äskettäin tapahtuneesta joukkomurhasta.

3. Sen varmistaminen, että Indonesian armeija ja poliisivoimat toimivat oikeudenmukaisesti ja vastuullisesti pyrkiessään säilyttämään rauhan Molukeilla, Sulawesissa ja Länsi-Papuassa.

4. Sen takaaminen, että ne 3 000 Molukkien kristittyä, jotka muslimimilitantit pakottivat kääntymään islaminuskoon Halmeherassa, Bacanissa, Burussa ja Seramin saarilla, evakuoidaan turvaan mahdollisimman nopeasti.

Christopher Pattenin komission puolesta antama vastaus

(19. heinäkuuta 2002)

Komission Jakartassa sijaitseva lähetystö seuraa yhdessä jäsenvaltioiden diplomaattisten edustustojen kanssa tiiviisti ihmisoikeustilanteen kehittymistä Indonesiassa ja osallistuu kaikkiin EU:n virallisiin yhteydenottoihin, joilla halutaan kiinnittää huomiota ihmisoikeuskysymyksiin Indonesiassa. Komissio yhtyy EU:n julkituotuun kantaan, jonka mukaan EU antaa vankkumattoman tukensa Indonesian alueelliselle koskemattomuudelle, mutta kehottaa samanaikaisesti maan hallitusta toteuttamaan kiireellisiä toimia Indonesian sisäisten konfliktien olivatpa ne sitten luonteeltaan separatistisia tai uskonnollisia käsittelemiseksi ja ratkaisemiseksi rauhanomaisesti. Kansainvälisen yhteisön enemmistön mukaisesti komissio katsoo, että päävastuu näistä sisäisistä konflikteista on Indonesialla ja että niiden käsittelyyn pitäisi ensisijaisesti osallistua Indonesian hallituksen, kansalaisjärjestöjen, uskonnollisten yhteisöjen ja muiden instituutioiden rauhanomaista vuoropuhelua käyden sekä oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia kunnioittaen niin, ettei mitään ryhmää suosita suhteessa toisiin.

Molukeilla samoin kuin Acehin, Sulawesin ja Papuan provinsseissa jatkuva väkivalta on pysyvä huolenaihe. Itä-Timorilla syyskuuhun 1999 jatkuneiden ihmisoikeusloukkausten tutkinta ja niihin syyllistyneiden asettaminen syytteeseen on edelleen kesken, vaikka Indonesian viranomaiset asettivat tammikuussa 2002 erityisen ihmisoikeustuomioistuimen käsittelemään näitä nimenomaisia loukkauksia.

Indonesian parlamentti hyväksyi marraskuussa 2001 Acehin ja Irian Jayan (jota tämän jälkeen kutsutaan Papuaksi) alueelliset itsehallintolait ja kaikkien muiden provinssien osalta hallinnon hajauttamista koskevat lait. Niiden täytäntöönpano voisi merkittävällä tavalla vähentää olemassa olevia ongelmia. Tukeakseen tätä kehitystä pitkällä aikavälillä komissio aikoo Indonesialle annettavaa apua koskevan maastrategian luonnoksen mukaan keskittyä hyvän hallintotavan ja oikeusvaltion tukemiseen maan hallituksen ajamien, hallinnon hajauttamista ja alueellista itsehallintoa koskevien politiikkojen yhteydessä.

Komission mukaan presidentti Megawatin johtama Indonesian hallitus työskentelee tosissaan sisäisten jännitteiden tasoittamiseksi ja kannustaa kiistojen ratkaisemista rauhanomaisesti ihmisoikeuksia kunnioittaen. Esimerkkejä hallituksen välittäjänroolista ovat Malinossa hiljattain tehdyt rauhansopimukset Molukkien kristittyjen ja muslimien välillä sekä Sulawesissa keskenään kilpailevien ryhmien välillä.

Komissio arvostaa Indonesian hallituksen yhteistyötä kansainvälisen terrorisminvastaisen liittoutuman kanssa. Se on pannut merkille, että Laskar Jihad -liikkeen johtaja Jafar Umar Thalib on pidätetty Molukeilla ja on nyt vangittuna Jakartassa. Komissio kehottaa Indonesian hallitusta takaamaan lainmukaisen oikeudenkäynnin tässä ja muissa tapauksissa.

Komissio myöntää humanitaarista apua konfliktien uhreille sekä taloudellista apua kiistojen ratkaisemiseksi ja Indonesian ihmisoikeustilanteen kohentamiseksi. Molukit ovat olleet tältä osin komission toimien erityiskohteena. Vuodesta 1999 komissio on myöntänyt 4 600 000 euroa hätäapua Molukkien väkivaltaisuuksien uhrien, niin kristittyjen kuin muslimienkin ja erityisesti maan sisäisten pakolaisten, auttamiseksi. Indonesia on yksi demokratiaa ja ihmisoikeuksia koskevan eurooppalaisen aloitteen kohdemaista vuosina 20022004. Osana aloitetta on vuosina 2000 ja 2001 jo rahoitettu neljää hanketta 1 862 880 eurolla, jotka kanavoitiin valtiosta riippumattomien järjestöjen ja YK:n ihmisoikeusasioiden päävaltuutetun toimiston kautta. Lisäksi on alustavasti ohjelmoitu 2 500 000 euroa demokratiaa ja ihmisoikeuksia koskevasta eurooppalaisesta aloitteesta vuonna 2002 rahoitettavia toimia varten.

Top