EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0148

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE neuvoston direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan mukaisesti

/* COM/2013/0148 final */

52013DC0148

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE neuvoston direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan mukaisesti /* COM/2013/0148 final */


KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

neuvoston direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan mukaisesti

1. TAUSTAA

Neuvosto voi yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun direktiivin 2006/112/EY, jäljempänä ”alv-direktiivi”, 395 artiklan mukaan antaa yksimielisesti komission ehdotuksesta jäsenvaltiolle luvan soveltaa mainitun direktiivin säännöksistä poikkeavia erityistoimenpiteitä arvonlisäveron kantamisen yksinkertaistamiseksi tai tietyntyyppisten veropetosten tai veron kiertämisen estämiseksi. Koska menettelyllä vahvistetaan poikkeuksia alv:tä koskeviin yleisiin periaatteisiin, poikkeusten olisi Euroopan unionin tuomioistuimen vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan oltava oikeasuhteisia ja soveltamisalaltaan rajoitettuja.

Unkari on hakenut kirjeellään, jonka komissio on kirjannut vastaanotetuksi 7. tammikuuta 2013, lupaa alv-direktiivin 193 artiklasta poikkeavan toimenpiteen käyttöönottoon. Komissio on direktiivin 395 artiklan toisen kohdan mukaisesti ilmoittanut Unkarin pyynnöstä muille jäsenvaltioille 12. helmikuuta 2013 päivätyllä kirjeellä. Se on ilmoittanut Unkarille 13. helmikuuta 2013 päivätyllä kirjeellä saaneensa kaikki pyynnön arviointiin tarvitsemansa tiedot.

Unkari pyytää lupaa soveltaa käännettyä verovelvollisuutta useisiin maataloustuotteisiin, jotka ovat pääasiassa sikatalous- ja rehualalla valmistettavia ja luovutettavia tuotteita. Tavarat, joita Unkarin pyyntö koskee, luetellaan jäljempänä 3 kohdassa.

Unkarille on viimeksi annettu lupa soveltaa käännettyä verovelvollisuutta tiettyjen viljojen ja öljysiementen luovutuksiin[1].

Neuvosto myönsi tämän poikkeuksen hyvin erityisessä tilanteessa, jossa Unkari sitoutui ottamaan käyttöön mainitun poikkeuksen voimassaoloaikana asianmukaiset ja tehokkaat valvontatoimenpiteet ja ilmoitusvelvoitteet, joiden avulla olisi mahdollista palata soveltamaan tavanomaista järjestelmää siirtymäkauden jälkeen. Unkarin oli ilmoitettava komissiolle näiden toimenpiteiden ja velvoitteiden käyttöönotosta. Se ei ole vielä täyttänyt tätä velvoitettaan.

Tätä lähestymistapaa perusteltiin erityisesti sillä riskillä, että petokset siirtyisivät muihin jäsenvaltioihin kyseisellä alalla, jolla on varsin suuri taloudellinen merkitys useissa jäsenvaltioissa.

On syytä muistaa, että neuvostossa hiljattain käydyissä neuvotteluissa, joissa käsiteltiin samantyyppisiä poikkeuksia, monet jäsenvaltiot ilmaisivat huolestuneisuutensa painottaen, että jokainen poikkeus erinä maksettavaan veroon perustuvasta järjestelmästä ei saa olla muuta kuin viimeinen keino ja kiireellinen toimenpide sellaisissa tapauksissa, joissa on näyttöä petoksista, ja että on annettava takeet myönnettävän poikkeuksen välttämättömyydestä ja poikkeuksellisesta luonteesta sekä toimenpiteen kestosta ja poikkeuksen piiriin kuuluvien tuotteiden erityisluonteesta. Kyseiset jäsenvaltiot huomauttivat myös, että käännettyyn verovelvollisuuteen liittyy aina se riski, että petokset siirtyvät muihin jäsenvaltioihin, ja muistuttivat siitä, että käännettyä verovelvollisuutta ei saa käyttää järjestelmällisesti keinona, jolla paikataan jäsenvaltion veroviranomaisten harjoittaman valvonnan puutteita.

Unkari vahvisti hyväksyvänsä nämä ehdot. Tästä sitoumuksesta on erityinen maininta 4 päivänä lokakuuta 2012 annetun neuvoston täytäntöönpanopäätöksen 2012/624/EU johdanto-osan 1 kappaleessa, jossa todetaan Unkarin ilmoittaneen, ”ettei se aio hakea tämän luvan voimassaolon jatkamista”.

2. KÄÄNNETTY VEROVELVOLLISUUS

Alv-direktiivin 193 artiklan mukaan arvonlisäveron maksamisvelvollisuus kuuluu tavaran luovuttavalle tai palvelun suorittavalle verovelvolliselle. Käännetyn verovelvollisuuden tarkoituksena on siirtää kyseinen maksamisvelvollisuus verovelvolliselle, jolle tavarat luovutetaan tai palvelu suoritetaan.

Missing trader -petos tapahtuu, kun toimijat tuotteensa myytyään jättävät alv:n maksamatta veroviranomaisille. Näiden toimijoiden asiakkailla on kuitenkin oikeus saada verovähennys, koska niillä on hallussaan pätevä lasku. Kaikkein aggressiivisimmillaan tällaisissa veropetostapauksissa samat tavarat luovutetaan tai samat palvelut suoritetaan niin sanotussa karusellijärjestelmässä (jossa tavaroilla tai palveluilla käydään kauppaa jäsenvaltioiden välillä) useita kertoja ilman, että veroviranomaisille maksetaan alv:tä. Käännetyn verovelvollisuuden on todettu poistavan mahdollisuuden tällaiseen veropetokseen, kun henkilö, jolle tavarat luovutetaan tai palvelut suoritetaan, nimetään alv-velvolliseksi.

3. HAKEMUS

Unkari pyytää alv-direktiivin 395 artiklan nojalla, että neuvosto myöntää komission ehdotuksesta Unkarille luvan käyttää alv-direktiivin 193 artiklasta poikkeavaa erityistoimenpidettä eli soveltaa käännettyä verovelvollisuutta seuraavien tavaroiden luovutuksiin:

CN-koodi[2] || Tavaran kuvaus

0103 1000 0103 9110 0103 9211 0103 9219 || Puhdasrotuiset, siitoseläimiksi tarkoitetut siat Elävät siat, kotieläinlajit, paino pienempi kuin 50 kg Emakot, jotka ovat porsineet vähintään kerran, paino vähintään 160 kg Muut elävät siat, kotieläinlajit, paino vähintään 50 kg

0203 1110 0203 2110 || Kotieläiminä pidettävien sikojen tuoreet tai jäähdytetyt ruhot ja puoliruhot Kotieläiminä pidettävien sikojen jäädytetyt ruhot ja puoliruhot

1103 || Viljarouheet, karkeat viljajauhot ja viljapelletit

2302 || Leseet, lesejauhot ja muut viljan tai palkoviljan seulomisessa, jauhamisessa tai muussa käsittelyssä syntyneet jätetuotteet, myös pelleteiksi valmistetut

2304 || Öljykakut ja muut soijaöljyn erottamisessa syntyneet kiinteät jätetuotteet, myös jauhetut tai pelleteiksi valmistetut

2306 || Öljykakut ja muut kasvirasvojen tai -öljyjen erottamisessa syntyneet kiinteät jätetuotteet, myös jauhetut tai pelleteiksi valmistetut, muut kuin nimikkeisiin 2304 ja 2305 kuuluvat

2309 90 || Valmisteet, jollaisia käytetään eläinten ruokintaan, ei kuitenkaan koiran- tai kissanruoka, vähittäismyyntipakkauksissa

Käsiteltävänä olevaa pyyntöä tarkasteltaessa on otettava huomioon Unkarille hiljattain myönnetty poikkeus, jossa sille on jo annettu lupa soveltaa käännettyä verovelvollisuutta tiettyjen viljojen ja öljysiementen luovutuksiin[3].

Myönnetyn poikkeuksen soveltamisaika on rajoitettu kahteen vuoteen. Lisäksi Unkari on luvannut ottaa käyttöön asianmukaiset ja tehokkaat valvontatoimenpiteet ja ilmoitusvelvoitteet sellaisten verovelvollisten osalta, jotka luovuttavat tavaroita, joihin kyseistä erityistoimenpidettä sovelletaan, ja ilmoittaa komissiolle tällaisten toimenpiteiden ja velvoitteiden käyttöönotosta.

Unkari on ilmoittanut komissiolle havainneensa useita petoksia, jotka liittyvät edellä olevassa taulukossa lueteltujen tavaroiden luovutuksiin ja joiden vuoksi maksamattoman arvonlisäveron määrät ovat kasvaneet suuriksi. Unkarin toimittamien tietojen mukaan näiden alv-petosten selville saamiseen on vaikuttanut myös se, että Unkarissa on tehty huomattavasti enemmän verotarkastuksia kuin ennen.

Unkari katsoo kuitenkin, että tarkastukset vaativat yleensä erittäin paljon aikaa, minkä vuoksi se hakee lupaa vahvistaa, että kyseisiin liiketoimiin sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta alv-petosten estämiseksi.

4. KOMISSION KANTA

Kun komissio vastaanottaa alv-direktiivin 395 artiklan mukaisia hakemuksia, se tarkastelee niitä sen varmistamiseksi, että niiden hyväksymistä koskevat perusedellytykset täyttyvät, toisin sanoen että ehdotettu erityistoimenpide yksinkertaistaa verovelvollisia ja/tai verohallintoa koskevia menettelyjä tai että ehdotuksella estetään tietyntyyppisiä veropetoksia tai veron kiertämistä. Tällaisissa tapauksissa komissio on aina noudattanut varovaista lähestymistapaa varmistaakseen, etteivät poikkeukset heikennä yleisen alv-järjestelmän toimintaa ja että ne ovat soveltamisalaltaan rajallisia sekä tarpeellisia ja oikeasuhteisia.

Ensinnäkin komissio katsoo, että edellä luetellut tavarat ovat luonteeltaan sellaisia, että tarkastamisen pitäisi olla mahdollista perinteisin valvontakeinoin ilman käännetyn verovelvollisuuden soveltamista. Unkarille hiljattain myönnetty viljoja ja öljysiemeniä koskeva poikkeus[4] myönnettiin poikkeuksellisissa olosuhteissa, jotta Unkarilla olisi aikaa toteuttaa tiettyjä uudistuksia petosten torjumiseksi.

Toiseksi, viljoja ja öljysiemeniä koskevaa toimenpidettä ei tarkoitettu koskaan pitkäaikaiseksi ratkaisuksi tai korvaamaan riittämätöntä verovelvollisten valvontaa näillä erittäin arvokkailla markkinoilla. Poikkeus oli aiheellinen osana toimenpidepakettia, joka Unkarin oli määrä toteuttaa, mutta sen voimassaolo oli rajoitettu tietyksi ajaksi. Täysin samat ehdot sisällytettiin Romanialle myönnettyyn poikkeukseen[5].

Unkari ei ole vielä ilmoittanut komissiolle ottaneensa käyttöön asianmukaisia ja tehokkaita valvontatoimenpiteitä ja ilmoitusvelvoitteita, jotka koskisivat hiljattain myönnetyn poikkeuksen piiriin kuuluvien tavaroiden luovutuksia. Koska poikkeus on luonteeltaan tiukasti rajoitettu, komissio katsoo, että tässä vaiheessa ei ole perusteltua laajentaa käännetyn verovelvollisuuden piiriin kuuluvien tavaroiden luetteloa siinä määrin kuin Unkari nyt pyytää. Jos käännettyä verovelvollisuutta sovellettaisiin Unkariin esittämässä pitkässä luettelossa mainittuihin tavaroihin niiden tavaroiden lisäksi, joita varten on jo annettu lupa, tämä johtaisi tilanteeseen, jossa merkittävä määrä maatalousalalla suoritettavista tavaroiden luovutuksista jäisi normaalien alv-sääntöjen ulkopuolelle. Komissiolla on syytä epäillä, voitaisiinko tällainen yleinen lähestymistapa katsoa kuitenkin alv-direktiivin 395 artiklassa tarkoitetuksi erityistoimenpiteeksi.

Lisäksi Unkarin poikkeusta koskevan hakemuksensa mukana toimittamat tarkemmat tiedot osoittavat, että se on jo alkanut toteuttaa menestyksekkäästi toimenpiteitä, joilla voidaan puuttua tehokkaasti kyseisillä aloilla havaittuihin petoksiin. Unkarin komissiolle toimittamat tilastot osoittavat, että Unkari teki vuonna 2012 lähes kaksi kertaa enemmän verotarkastuksia kuin vuonna 2011 ja onnistui myös tehostamaan tarkastuksia niillä aloilla, joilla oli havaittu eniten maksamattomaan arvonlisäveroon liittyviä petoksia. Komissio on pannut merkille nämä toimenpiteet, joita se pitää asianmukaisena keinona estää havaitun kaltaiset alv-petokset, ja se kannustaa Unkaria jatkamaan niitä.

Komissio katsoo myös, että niin kutsutut tavanomaiset toimenpiteet, joilla pyritään puuttumaan karusellipetoksiin, olisi pantava ensin kokonaan täytäntöön. Näin ollen se on valmis auttamaan Unkaria tällaisten toimenpiteiden täysimittaisessa täytäntöönpanossa. Tässä tilanteessa komissio katsoo, ettei ole asianmukaista ottaa käyttöön uutta alv-direktiivin 395 artiklaan perustuvaa siirtymätoimenpidettä, joka mahdollistaisi käännetyn verovelvollisuuden soveltamisen.

Lisäksi on otettava huomioon, että käännetty verovelvollisuus saattaisi vaikuttaa kielteisesti petoksiin tämän alan vähittäiskaupan tasolla. Toisin kuin viljat, joiden jalostus tapahtuu lähes aina teollisuudessa, eläinten ruhojen muuntaminen lihaksi suoritetaan usein samassa paikassa, jossa liha myydään yksityisille kuluttajille. Näin ollen koko alv-velvollisuuden siirtäminen ketjun viimeiseen lenkkiin toisi mukanaan huomattavasti suuremman riskin.

On myös olemassa merkkejä siitä, että petokset ovat siirtyneet näillä aloilla erityisesti muihin Kaakkois-Euroopan jäsenvaltioihin. Tämän perusteella käännetyn verovelvollisuuden soveltaminen useampiin maatalousalan tavaroihin voisi lisätä petosten riskiä näissä jäsenvaltioissa. Tällaisen riskin merkitystä ei saa aliarvioida, koska näiden alojen merkitys on suuri tällä alueella.

5. PÄÄTELMÄ

Edellä mainittujen tekijöiden perusteella komissio vastustaa Unkarin hakemusta.

[1]               Neuvoston täytäntöönpanopäätös 2012/624/EU, annettu 4 päivänä lokakuuta 2012, luvan antamisesta Unkarille ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 274, 9.10.2012, s. 26).

[2]               Asetuksella (ETY) N:o 2658/87 vahvistettu yhdistetyn nimikkeistön koodi.

[3]               Ks. alaviite 1.

[4]               Ks. alaviite 1.

[5]               Neuvoston täytäntöönpanopäätös 2011/363/EU, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2011, luvan antamisesta Romanialle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 193 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 163, 23.6.2011, s. 26).

Top